De ziua lui de patru ani, băiețelul meu și-a dorit un aspirator de jucărie. Un cărucior de păpuși. Și o păpușă bărbat.
Inițial, am crezut că aspiratorul e un moft, așa că l-am pus pe lista dorințelor de ziua lui. Adică, cele mai multe jucării ale lui sunt mașinuțe. Plus, declinări de mașinuțe, adică: basculante, camioane, mașini de gunoi, de pompieri, de salvare, de poliție și câte or mai exista pe lume. Dacă are roți și volan, e câștigătoare. Dar nu se joacă numai cu astea. Îi plac și cuburile, de exemplu. Șuruburile și butoanele. Playmobil și Lego. Cărțile. Doar că … îi plac și plușurile și păpușile. Fiecare are câte un nume. Gabi, Alina, Ion de la Raion, pe unul îl cheamă Nonstop. Dar un aspirator de jucărie?! Treci acolo pe listă, măi aspiratorule, să fim siguri că nu dăm banii degeaba. Lista aceasta e dovada faptului că își dorește ceva mult, că nu e o idee trecătoare, lista dă proba timpului, construiește anticiparea și toate celelalte. Lista e bună, vă zic.
Și vine ziua lui, primește aspiratorul. Bucurie mare! Jumătate de ceas, sărbătoritul a aspirat nederanjat. Primește căruciorul. Sărbătoritul l-a luat cu el peste tot, de atunci. A pus în el o căpșunică și o împinge pe roți de parcă ar fi sânge din grădina lui.
”Dar e cam de fetițe căruciorul ăsta.”
Și ce?
”Și-a dorit păpuși, nu îți faci griji?”
Nu. Și nu e prima dată.
”Aspiratorul ăsta e cam roz…”
Uh, do not get me started on this one. (nu mă porniți pe tema asta!)
De ce nu îmi fac griji că băiatul meu de patru ani se joacă și cu păpușile, și-a dorit aspirator și împinge un cărucior?
Pentru că lui îi place și, pentru mine, e de ajuns asta.
Iar dacă ne gândim un pic…
Jocul cu păpușile îl ajută să exerseze empatia.
Îi dezvoltă instinctele paterne.
Și limbajul. (Să fim serioși, oricât de mult ne-ar plăcea mașinuțele, păpușile presupun folosirea și altor cuvinte în afară de vrum-vrum.)
Iar jocul cu păpușile e foarte mult despre emoții, niște chestii mai greu de integrat printre camioane.
Pe de altă parte, nu cred că ar trebui să le băgăm pe nas băieților păpuși, doar ca să fie gender neutral sau ca să dăm bine printre prietenii noștri moderni. Cred că e bine să expunem copilul la cât mai multe și diverse jocuri, dar să îi respectăm afinitățile. S-a făcut un studiu care a arătat că băieții de un an și jumătate vor alege într-o majoritate covârșitoare să se joace cu mașinuțe și fetele, cu păpuși, că așa-s oamenii, nu că i-a spălat cineva pe creier. Și asta e perfect ok.
Nici nu ne speriem dacă băieții își pun mărgele și fetele se deghizează în Spiderman în loc de Elsa. Copiii experimentează când sunt mici. Vor să vadă ce-i totul. Chiar nu cred că ar trebui să-i creștem într-un anumit fel, să fie ceva anume, să se alinieze la un ideal din capul părinților sau al societății. Cred că ar fi mai bine să-i creștem cu respect față de cine sunt ei. Să le arătăm că îi iubim, indiferent cu ce se joacă.
În același timp, băiatul meu știe că mie nu-mi face plăcere să mă joc de-a lupul, de-a vânătorul, de-a luptele. Mie-mi place să citesc, să mă joc cu ambulanțele, să zicem că de-a tamponatul e maximul de violență pe care-l agreez. Pentru toate celelalte, îl are pe tati. Cu el se mârâie, se miaună, se cațără, se aruncă. Habar n-am, chestii care le fac plăcere lor, împreună. Și nu e nimic bun sau rău în asta. Suntem oameni diferiți, cu plăceri diferite. Respectăm asta unii la alții și căutăm punctele în care ne putem întâlni. Înghețata e un alt punct al meu forte 😉
Într-o zi, văzând cum mă machiez (chestie care se întâmplă rar la noi în casă), a vrut să-l dau și pe el cu cremă pe față. L-am dat. Apoi a vrut să-și întoarcă genele cu cleștele. I-am dat voie, sub supraveghere, că ăla poate fi considerat de unii instrument de tortură. Nu a reușit să-și facă nimic la ochi, doar să-și prindă degetele. Și ce? Ne-am distrat.
Să fiți liniștiți, dacă băieții vor să își facă unghiile cu ojă, să poarte fuste sau să fie Scufița Roșie din poveste. Nu înseamnă că vor să devină fete, nu înseamnă că o să le placă băieții mai încolo. Deși, să le placă băieții n-ar fi vreo problemă decât că nu-i viață ușoară ca homosexual în zilele noastre.
Știți ceva? Și băieții se joacă cu păpuși, și fetele se joacă cu mașinuțe. Pentru că, de fapt, copiii se joacă și cu păpuși, și cu mașinuțe. Le dăm destule instrucțiuni: cum să țină lingura la masă, cum să nu soarbă din ciorbă, cât să se spele pe dinți înainte de culcare, cum se salută, când se mulțumește. Cred că ar fi bine să acceptăm că, cel puțin la joacă, se pricep ei mult mai bine. Copiii, indiferent că sunt băieți sau fete.
Nico
Și băiețelul meu la 4 ani și-a dorit fier de călcat, mașina de spălat, aspirator și mop de jucărie. Și le-a primit de ziua lui. Încă se mai joaca la aproape 8 ani cu Plușica și cu pătuțuri de păpușele, cu bucătăria și alte plușuri, pe care le integrează în jocurile lui băiețești. Și asta doar pt că stă mult cu mine și ii place sa imite ce vede. La fel de mult ii plac șurubelnițele, ciocanele și tot felul de unelte, în schimb după mașini și mingi nu e topit.
Miruna
Excelenta educatie! :))) jucarii din astea le-ar fi trebuit si taticilor din ziua de astazi.
Masha
Si baietii se joaca cu papusi la fel cum si fetele se joaca cu masinuteeee!!! 😀 Eu aveam o gramada de masinute si imi placea sa ma joc cu soldatei, sa fac garaj si chestii de genul. :))
o femeie
Fiecare copil e unic. Jucariile sunt doar jucarii – fiica mea nu a vazut nici aspirator in casa, nici machiaje, nici oje, nici masinute, si tot a vrut din fiecare. I le-am cumparat. S-a jucat ce s-a jucat cu ele si i-a trecut de unele mai repede, de altele mai tarziu.
Ioana
La fix a venit articolul ăsta 😏 tocmai i am oferit băiețelului meu de 6 luni o păpușa tip bebe, din colecția surorii lui. Cu inima foarte îndoită, ce i drept, dar voiam sa ii atragă atenția o jucărie noua, și avem păpuși prin casa cu nemiluita. Faptul ca are surioara mai mare și colecție de jucării de fetite, va fi o provocare în primul rand pentru mine, sa accept sa se joace cu ele. Copiii nu realizează diferențele astea, instinctiv le place sau nu le place ceva, doar noi adulții ne facem griji inutile.
Andreea
Ce fel de griji? Ca o sa fie un tatic minunat? Paranoia romanilor cu homosexualitatea e incredibila! Are componenta genetica, te poti da peste cap si nu poti schimba orientarea copilului tau. Cu toate papusile si inimioarele din lume!
Miruna
Ioana, nu iti face nicio grija. Eu cred ca va avea mult de castigat baietelul tau sa fie expus la jucarii si probleme de fetite. Nu poti schimba cine este el, oricine ar fi. Il poti doar iubi.
Iuly
Eu lucrez mai sus! 😛 (la poza ma refer)
Andreea
Super important mesajul asta, imi pare rau ca nu a primit mai multa atentie dupa numarul de comentarii! Fetita mea mai mare se joaca cu absolut orice, sunt convinsa ca ar fi fost la fel si daca aveam baiat. O singura data s-a lasat cu plans dupa o jucarie care nu era a noastra, un pistol cu apa, vroia sa fie “cowboy”. Ce culoare iti place? Albastru si maro(!!) sunt raspunsurile de la noi din casa, nu roz. Lol Baiatul tau o sa fie un meserias cand se face mare!
Miruna
Sunt articole care nu sunt comentate, dar sunt citite, sa stii. Uite, de fiecare data cand scriu despre cuplu sau despre violenta domestica, oamenii nu se baga, sa nu vada prietenii ca ii intereseaza subiectul. Dar daca citesc, e bine, sper ca ceva sa ii puna pe ganduri.
There is hope.
P.s. maro?! So stylish!
Nu stiu de ce vorbesc engleza :p
O mama
N-ai pus link la postarea cu vasele si trebuia sa-ti scriu înapoi.
Acum câteva zile le aveam eu nespălate si tu ma linișteai spunandu-mi ca vasele nu pleacă nicăieri. Acum te incurajez eu. Tuturor ni se întâmplă, dar nu toate avem puterea de a accepta ura celor din jur. Îmi place ca ești puternică, ca le faci pe mame sa vadă ca nu sunt singurele în anumite situații. În legătură cu vasele, tot tu le vei spala, nu vine nimeni din cei care ar da cu pietre în tine sa te ajute. Și în legatura cu cel mare. Nu te mai simti vinovată sau frustrata.
Și eu îl mai las pe cel mare la desene și da, ma doare sufletul ca nu mai aveam timpul pe care îl aveam înainte, dar totul trece. Și bebe mic are nevoie de mine, de laptele meu, cum a avut și el. E atât de bun ca înțelege asa ca profit de toate momentele în care putem fi noi doi și recuperez o parte din timpul pierdut.
PS. Fă un efort și baga friptura aia în frigider! Și supa! Să vezi ce bine o să-ti prindă mâine.
Miruna
Da, măi, mulțumesc! 🙂 Le-am băgat până la urmă, îți dai seama.
Știu toate astea, tot ce ai zis tu acolo. Altfel se vede viața după câteva ore de somn.