Mi s-a propus anestezie generala pentru tratamentul copilului la dentist. Ce sa fac?

Cat de necesara e anestezia generala la un copil mic, e intrebarea de pe buzele tuturor. Parerile sunt impartite, daca vreti sa o cititi pe a mea, va invit aici. Voi incerca sa fiu cat de scurta pot.

Am tratat, la viata mea, si copii mici, dar am si trimis la spital, pentru anestezie generala. In UK, unde am lucrat, se chema protocol. Tratamentul pentru copii era suportat de stat, existau niste cai clinice clare, dar tot era importanta judecata dentistului in fiecare caz.

Cel mai tanar pacient care a stat sa ii fac o injectie si sa ii scot un dinte avea 4 ani. A cooperat din a doua incercare si am plecat acasa cu totii, fericiti in acea zi. In schimb, am avut alta pacienta, de 17 ani, cu fobie de dentist, pe care toti medicii din clinica au venit sa o convinga sa ma lasa se lucrez, dupa ce fugise de doua ori din spital, de la tratamentul sub anestezie generala, de aia au zis ca nu o mai primesc. Ei au incercat de doua ori, i-au tinut ora operatorie, sala,
personal, ea a fugit. Eu eram ultima sansa a ei. O durea tare si tot am convins-o greu.
Dupa ce am rezolvat urgenta, nici ca s-a mai intors.

Am inteles ca varsta e un factor variabil. Am avut pacient adult care facea atacuri de panica la fiecare vizita la cabinet. Le stia gestiona, ne opream, respira si continuam. Nu voia sedare, desi e o optiune.

Dar am avut mult mai multi care nici nu discutau. Unii vorbeau cu mine din usa. Cu altii mergeam la baie sa vad macar cati dinti au in gura sau ce au, ca sa pot face o trimitere decenta la spital.

Foarte multi copii cu dintii praf. In general, acestia sunt copiii cei mai speriati. Si cu dintii cei mai stricati. E un cerc vicios. Sunt speriati, nu se spala pe dinti, nu merg la dentist, dintii se strica tot mai rau si e mai mult de lucru aici.

Acesti copii nu sunt nici rai, nici rasfatati, parintii lor nu sunt nici inconstienti, nici comozi. Dentistul nu e pus acolo sa faca o caracterizare de personaj, ci o cantarire a riscurilor versus beneficii.

Apoi, sunt copii cu afectiuni mintale, cu care nu te poti intelege nici sa fii Maica Teresa printre dentisti. Si e periculos sa intri in gura oricarui om care nu coopereaza, riscurile de accidentare sunt foarte mari.

Totusi, nu as sari imediat cu anestezia generala.

Mai intai, as raspunde la urmatoarele intrebari:

Cat e de grav?
Mai putem astepta 6 luni? (In 6 luni, as merge saptamanal la dentist, sa prinda incredere copilul, plus ca, daca e mai mare, sansele sa coopereze cresc)
Ce se intampla daca nu tratam? Pierde dintele sau are si dureri? Se poate infecta? Nu putem astepta?

Am insistat destul cu tratamentul? L-am dus la dentist de multe ori? Am cerut a doua parere? M-am jucat cu el, repetat? Am citit carti?
Eu ma duc la dentist regulat? (Si asta e important)
Cati dinti sunt de tratat?

Mi-a scris mai demult cineva din Germania, ca i s-a propus baiatului ei anestezie generala pentru o carie mica, descoperita la control de rutina. Copil de 5 ani. I-am
zis ca nici vorba, sa mai mearga undeva! Nu era nevoie de o interventie atat de mare, indicatia clar se forta.

In UK, sub anestezie generala nu se trata, doar se scotea. Si are sens acest protocol, pentru ca nu merita sa risti ca un dinte tratat sa pateasca ceva, ca sa mai anesteziezi o data copilul, sa reintervii. Am trimis copii sa le scoata si 12 dinti. Am vazut un pusti de 4 ani complet stirb. Nu il vazusem inainte de extractii, dar imi pot imagina. Era foarte necooperant, nu se spala pe dinti si manca numai prostii. In acest caz, daca l-ai fi tratat, l-ai fi bagat in alta belea.

Sunt cazuri in care anestezia generala sau sedarea chiar sunt ultima sansa. Altfel n-ai cum intra in gura la acel pacient! Si ce faci, il abandonezi? Il lasi sa faca infectii? Nu e de gluma cu infectiile la cap.

Anestezia generala si sedarea se practica peste tot in lume, cu succes. Exista riscuri, evident, ca la orice procedura medicala. Trebuie cantarite bine beneficiile si asigurat ca echipa medicala are experienta.

Inca nu imi este clar daca e legal in Romania sa se faca anestezie generala sau sedare in cabinetele dentare, cert e ca se practica. Dincolo de legalitate, e important ca pacientul sa fie in siguranta. Asta e mai presus de orice.

Concluzia e asa: o a doua parere nu poate strica.
Intrebati exact ce fel de anestezie e: generala sau doar o sedare superficiala.

Duceti copiii cat mai devreme la dentist, de la aparitia primului dinte, ca sa se poata obisnui. Chiar daca n-o sa le faca nimic, tocmai asta e ideea. Sa castige incredere in dentist si, cand va fi cazul, sa coopereze frumos.
Insa, nu e posibil in cazul fiecarui copil. Atunci, recurgem la mijloacele pe care le avem.

Ce pot eu sa spun, daca ar fi copilul meu, as face tot ce imi sta in putere sa evit orice interventie care nu e necesara pentru el.

Articolul anterior

Te duci la dentist si mori? Ce ar trebui, de fapt, sa intelegem din tragedia cu baietelul de 4 ani

Articolul următor

Puneti ziua lor cu rosu-n calendar. Nu poate fi nimic gresit in asta

37 Comentarii

  1. Anca

    Buna Miruna,e ceva miracol aici,in ultima perioada ai scris 2 articole despre dinti exact in momentul in care aveam nevoie de un raspuns,de o indrumare.Te citesc in fiecare seara,dupa ce baietelul meu pleaca la culcare.Intamplarea e ca noi ne-am mutat recent in Anglia si dupa cateva vizite de acomodare la o clinica specializata pentru copii ni s-a recomandat anestezie generala si scos jumatate din dinti.La nici 4 ani din pacate baietelul meu nu sta in scaun sa-i poata repara dintii.A coincis exact cu articolul tau anterior,si ne-am decis sa ne intoarcem in tara sa cerem o a doua parere la una din clinicile specializate recomandate.Vestea buna,nu e asa grav,se pot repara nu trebuie scosi,dar totusi trebuie lucrat 1/2 h buna la ei.Mi-e inima indoita daca sa fac acest pas cu sedarea,dar nici nu pot astepta pana se va obisnui cu dentistul,pentru ca doua masele au carii profunde si dor de o vreme,in plus ne intoarcem inapoi in UK unde nu au protocolul de a salva dintii copiilor.Stiu ca nu poate nimeni hotara in locul meu,dar din punctul tau de vedere,e o sedare totusi o alegere buna,si daca exista riscuri ulterioare,din experienta ta.Iti multumesc pentru timpul acordat noua mamicilor din intreaga lume.

    • E greu si te inteleg, sa stii. Faza e ca si dupa tratamentul cu sedare, dintii aceia se pot strica in continuAre daca nu are grija de ei.
      Cred ca se judeca altfel, ca sa fie corect? Pot schimba ceva in rutina copilului, in igiena si dieta, ca sa merite riscurile, eforturile si interventia? Daca da, apuca-te de schimbare. Daca nu, nu cred ca are rost.

      Imie foarte greu prin prisma celor intamplate sa iti spun ce sa faci. M-as angaja la McDonald’s de maine.
      Sannatate, tine-ma la
      Curent cu ce ai decis.

      • Anca

        Iti multumesc,de fapt din momentul in care am vazut primele semne de deteriorare am inceput tratamente alternative pentru a stopa evolutia lor.Nu am sa intru in detalii cum pentru ca fiecare mama poate sa decida in functie de situatia personala.Da,ai dreptate cand spui ca trebuie schimbat ceva pe viitor.Igiena si dieta era si inainte,sunt probabil si alti factori declansatori,inca nu i-am depistat.Eu ma gandesc doar cum sa-l scap acum de durere intr-un mod in care sa nu-l traumatizez pe viitor,si sa-l fac sa-i placa vizita la dentist.Pt ca intentionez ca in fiecare vacanta petrecuta acasa sa avem vizite la o dentista simpatica.Interventia de acum e clar doar o optiune one time only pentru mine.Pacat ca in UK au protocoalele astea stupide,pentru ca am intalnit clinici minunate care stiu cum sa abordeze copii.

        • Anca

          Draga Miruna,nu pot sa cred inca ce s-a intamplat decat ca exista miracole daca credem in ele.Am o veste buna si pentru tine si pentru toate mamicile care se afla intr-o situatie asemanatoare.Nu am renuntat,si la sfatul unei prietene foarte bune care are facebook (eu nu am) mi-a recomandat o dentista in orasul meu natal care a avut rezultate foarte bune cu copii.Totul s-a intamplat atat de rapid,am sunat,am programat,in aceeasi zi,am fost doar sa ne cunoastem.Am un baietel minunat care acum doarme cu prima lui plombita in gura.Si care vrea sa mai mearga sa-si repare toti dintisorii,si sa mai vada desene animate bineinteles.Iti multumesc pentru toate semnele pe care le-am primit indirect de la tine,prin articolele tale.

      • Mihaela

        Buna ziua
        Am o fetița de doi ani și jumătate căreia i s au cariat dințișorii din fata,precizez ca o spălam pe dințișorii cu greu ca nu prea sta .am fost la pediatru și ni s a recomandat sa i dam zimaflour dar nu vedem nici o îmbunătățire bă chiar i s au inflamat și un pic gingiile.

    • gaby

      ce ati mai facut cu baietelul?cum are dintisorii acum?am si eu o problema asemanatoare cu baiatelul meu care are 4 ani jumatate si nu stiu ce sa fac!!!!

  2. Lolita

    Salutare!

    In lumina ultimelor evenimente toata lumea isi da cu parerea despre ce s-a intamplat in cabinetul dentar. Oamenii povestesc inclusiv experientele lor. Observ ca este un trend ca toti bloggeri sa trateze subiectul cel mai viralizat al zilei sau saptamanii. Daca despre alte subiecte nu putem comenta sau povesti decat din ce am trait/citit/auzit aici ma asteptam la o expertiza mai concisa si edificatoare. Nu de a indrepta degetul catre un vinovat ci de a face lumina in protocolul medical existent.
    Exista un protocol in ce priveste sedarea sau anestezia generala in cazuri stomatologice in Romania?
    Intreb pentru ca fraza enuntata de tine, ca medic specialist, ma sperie:
    “Inca nu imi este clar daca e legal in Romania sa se faca anestezie generala sau sedare in cabinetele dentare, cert e ca se practica”
    Daca tu nu stii daca e legal sau nu, cine ar trebui sa stie? Pacientul?

    Poate ai vrut sa formulezi altfel.

    • Sunt un medic dentist care nu a practicat niciodata cu pacient anesteziat, subiextul nu m-a interesat pana acum. Am citit azi legislatia din ro, ordin de ministru, etc, n-am inteles mare lucru. De asta am zis ca nu imi e clar. Nu inteleg foarte bine aceste acte, care fac referiri la alte acte etc.
      Era mai bine sa dau un verdict din burta, asa cum face presa?

      • Lolita

        Evident ca nu. Nu la asta m-am referit. Am si specificat ca nu ma intereseaza subiectul ca sa aratam cu degetul un vinovat. Este o tragedie ce s-a intamplat si nici nu am puterea sa ma gandesc in profunzimea posibilitatilor si ramificatiilor.
        Intrebarea era ce faci tu, ca medic, daca ai un pacient care necesita anestezie? Exista sau nu un protocol standard sau fiecare clinica/cabinet stomatologic are propriile proceduri si isi asuma rezultatele?

        • E foarte buna intrebarea. Procedura standard, daca e anestezia generala sau analgosedarea, se pare ca e obligatoriu sa fie facuta intr-un spital.
          Daca se face asta in spitalele de stat? Nu prea.
          Iar in spitalele private, da, unde au acces stomatologii. Dar e complicat. E foarte complicat. Statul nu se ocupa de aceasta categorie de pacienti. Si nu e vorba numai de copii, ci si de adultii cu dentofobie. Pe ei cui ii lasam?

  3. Cred că ți-am mai povestit cum a stat fiica mea ca la plajă la 3,5 ani să îi repare o carie. Eu intrasem în cabinet hiperventilată că anestezie, că vai… Dentistul zen, îmi zice să am mai multă încredere în copil. Apoi mi-a explicat că el în cabinet sigur nu face anestezie generală. Și că pe alea locale le face doar dacă e de intervenit pe canal. Altfel nu recomandă decât dacă are pacienți în prag de atac de panică. (Suntem în Belgia.)

    Cea mai bună prevenție la copii e să îi ducem la dentist. Des. Chiar dacă au sau nu ceva.
    Eu ii iau cu mine și când mă duc la detartraj. Stau cuminți și se uită ce îmi face medicul. Am considerat că e tare important să vadă că deși bâzâie în gură la mine, deși mai sunt și firișoare de sânge, nu e panică și nimic oribil.

    • Da, insa ce te faci cand e prea tarziu pt ce zici tu? Mna

      • Alexandra

        Bună seara!am o fetita de 1an și jumătate care are pe incivisi niște pete albe, din câte am mai citit ar fi carii de biberon. Ce se poate face în cazul ei? Pe dințisori nu ma lasă să o spăl bine😔. Mulțumesc

  4. Mihaela

    Mi se pare cel mai pertinent articol pe subiectul asta. Ceva valoros cu care raman parintii sau oamenii pana la urma.

    Am auzit si de sedare/anestezie la adulti ca sa se lucreze mult. Lucrari care puteau fi facute in mai multe vizite facute sub anestezie/sedare ca sa mearga mai repede. Greu de decis si aici…

    Pe vremea mea, inceputul anilor 90, stomatologii refuzau pur si simplu copiii care nu cooperau fara multe discutii, iar la majoritatea extractiilor ii tineau parintii de maini si picioare. Se zbateau mult, erau trimisi acasa fara tratament.

    Prima oara cand am fost la dentist a fost la stat, gratuit, acum o gramada de ani, cand inca mai era asa ceva. Groaznic, m-a imobilizat impreuna cu asistenta, a tipat la mine sa tac, si mi-a scos direct dintele pe viu. Era dinte de lapte care se clatina, dar a fost atat de traumatizant, ca multa vreme am plans si refuzat sa merg la dentist chiar si tarata.

    Pana la urma am mers la privat, la o doctorita care mi se parea wow in comparatie. Nu avea ca acum jucarii, sau brosuri cu desene, cabinetul nu era colorat, dar a avut minimul de rabdare sa imi explice niste chestii, chiar daca eram un copil mic. Si acum imi aduc aminte cu mult drag cum imi zicea ca dintii au un zid de protectie. Si daca se strica, spargem putin din zid si punem ciment sa fie zidul iar puternic. Intrebam ce e fiecare instrument si ce pas urmeaza, si imi raspundea la fiecare, dupa o perioada ii spuneam eu ce sunt si ma felicita ca imi aduc aminte, imi spunea ca zgomotul e puternic, dar ca e doar gura de el, nu e asa periculos, ca ma va durea, dar ne oprim oricand pt o pauza, si la sfarsit o sa fie bine pe termen lung.

    Sunt sigura ca practicile acestea au cam devenit standard acum, si clar nu functioneaza la toata lumea, dar tot imi amintesc cu drag ca de ceva special. 🙂

  5. Roxana

    In vremea copilariei mele mergeam la cabinetul stomatologic al scolii. Din 1982 de cand am mers la scoala, cand ma dureau dintii mergeam acolo. Mi-l aduc aminte si acum pe dentist.. nu avea rabdare deloc. Toate tratamentle erau pe viu. Am avut parte de cele mai groaznice experiente, dar stiam ca dupa interventie era mai bine,adica nu mai induram dureri zi si noapte. Mergeam fara mama si era o asistenta rea… tipa la noi.
    La 18 ani a descoperit mama prin cineva o doctorita la un cabinet privat. Sa ii dea Dumnezeu sanatate!! Mi-a salvat 2 molari si m-a facut sa merg regulat la dentist,nu doar la dureri crunte.Ea a plecat din tara si de la 20 de ani si pana astazi merg la acelasi medic care de asemenea, mi-a salvat dintii. El mi-a facut cateva anestezii,dar locale. A inteles sensibilitatea mea la durere si m-a ajutat mereu. Nu mi-a recomandat niciodata anestezie generala .Si am avut niste operatii chiar grele. El e si chirurg.
    Am avut de-a lungul vietii operatii cu anestezie generala si sa stii ca mi-a fost teama de fiecare data, indiferent de cat m-am informat. Am avut o colega in gimnaziu,care a murit la o banala operatie de apendicita. Nu s-a mai trezit din anestezie. Pe vremuri nu iti explica nimeni nimic. Mama mi-a spus ca la 8 ani cand am fost operata de apendicita nu i-au spus nimic.. iar mama nu stia daca as fi sau nu alergica la ceva..

  6. Megia

    Miruna, am si eu o intrebare referitoare la tratamentele in cazul copiilor, daca ma poti ajuta. Este indicat sa cautam cabinete stomatologice unde se foloseste laserul in tratarea cariilor? Am citit ca are multe avantaje, unul major fiind faptul ca nu e dureros. E chiar asa grozav cum e descris sau e doar marketing? Multumesc frumos.

    • Nu. Diferentele nu sunt atat de mari, sa nu mai putem de entuziasm. Povestea cu fara durere e o poveste in anumite cazuri doar. Tehnologiile se imbunatatesc, dar anatomia ramane la fel. 😉

  7. sg

    . Foarte utile informatiile. Multumiri.
    La capitolul “as evita …” pina la ce virsta a copilului ai evita tu filmul Roentgen?

  8. Fără nume

    Buna Miruna,
    Ma aflu in următoarea dilema: sunt plecată de ani buni din țara. Inițial, medicul din prima țara in care am locuit s-a plâns ca tratamentul aplicat înainte nu a fost corect. Alta țara, alt stomatolog s-a plâns de toți cei anteriori. In plus, mi s-a sugerat ca toate cornițele pe care le am (6-7 de ani buni, înlocuite de cel puțin 2 ori fiecare) trebuiesc scoase și puse implanturi dentare. Mi se pare un tratament extrem de agresiv. In care se spune : după câțiva ani, tot acolo ajungi , cu preț mai mare …

    Sunt socata ca nu i se da niciunui dinte o cale de salvare …

    • Imi pare rau ca treci prin asta. Urat din partea lor ca vorbesc alti colegi de rau. Altceva nu iti pot spune asa, pe povesti.

  9. in Belgia la 3 ani copila a primit 10 plombe sub anestezie generala. Cu 2 luni inainte eram in Bucuresti si vorbeau de sedare.
    (Smalt sarit).
    Plombele au tinut, maselele rupt sub plombe, dantura definitiva e stabila, mergem la control la fiecare 6 luni. Dentist cu experienta de peste 20 ani (si in cabinet, si in spital, cu multe ore suplimentare, ca multi alti medici plecati din romania si nevoiti sa invete de la zero) – nu a avut nicio experienta profesionala trista. O voi intreba daca a auzit de evenimente proaste.

  10. Dragusin Victorita

    Buna seara!
    Am un baietel de 5ani3 luni cu TSA non verbal , are 3 măselute carieate . Una din ea a făcut abces acm 1 luna de zile am mers la stomatolog la noi in Buzau ia spart abcesul dar nu poate lucra masele pt ca băiețelul nu sta😞 este necesar anestezie generală . Numai ca are dureri foarte mari și trebuie tratată sau făcut cv cu aceasta măsea +celelalte doua.
    Ne puteți ajuta cât mai repede posibil?
    Va mulțumesc anticipat .

    • Salut, înțeleg că e o situație de urgență. Băiețelul are nevoie de un tratament pentru măsele, dar într-o formă blândă pentru el. Probabil că i se va putea lucra doar sub anestezie generală.

      Vorbiți cu medicul dv, îi poate prescrie niște antibiotic pentru moment, iar între timp, dv să îi faceți programare pt intervenție la o clinică specializată. Vă recomand Dent Estet 4 Kids în București. Lucrează cu anestezie generală, nu cu sedare, e o diferență foarte mare pentru siguranța copilului. Nu faceți intervenția cu sedare, ci cu anestezie generală.

      multă sănătate

      • gaby

        Buna seara,ce diferenta este intre cele 2 ?anestezie si sedare ?multumesc mult ….

        • Sedarea e doar un fel de somnifer mai puternic pe vena. Omul e treaz, respira singur, poate inclusiv raspunde la indicatii, dsr nu isi aminteste nimic. AG e cu pacientul intubat, ceea ce ofera avantajul la copii ca reduce risxcurile complicatiilor. Daca apare o urgenta, pacientul e deja intubat, nu se mai pierde vremea cu asta.

          • gaby

            multumes frumos .

          • Sandra

            Buna,Miruna.Posibil sa gresesc,dar ceea ce ai descris ca sedare este de fapt inhalosedare si ceea ce ai descris ca anestezie generala am regasit-o ca sedare profunda.Te rog sa ma corectezi daca gresesc si sa imi raspunzi urgent pe mail daca ai noutati.Am un baietel de 3 ani,10 carii si nu sta la niciun dentist,am mers saptamanal in ideea de a amana procesul,dar cariile au avansat in 2 luni foarte tare,au cavitate si usor usor apare si durerea.Ne am programat la Dental Cristal Clinic Bucuresti si sedarea profunda se face in clinica,sub observatia medicului anestezist.La fel ca la anestezia generala,desi mi s a spus clar ca e diferita,copilul nu bea,nu mananca inainte,tre sa fie perfect sanatos.De spalat il spal,sta,folosim si crema dupa periere,degeaba,avanseaza rapid, are o defluorizare.Multumesc!

          • Am scris corect. Nu prezența medicului anestezist face diferența, deși e foarte important să fie prezent, ci intubarea, să fie accesul făcut la căile aeriene, să nu se mai piardă timp cu asta. Inhalosedarea e o joacă de copii, nu moare nimeni din asta. Multă sănătate.

            P.s. nu îți datorez nicio explicație urgentă pe mail. lol

  11. Mihaela florentina

    Buna am un baietel de 3 ani si 8 luni are probleme cam mari la dinti adica toti dintii de sus sunt mancati plus 4 de jos. Am fist cu el la dentist si a zis ca a facut din bauza biberonului si ca nu am avut eu calciu pe timpu sarcinii. Singura solutie xare mi sa spus sa i se faca anestezie generala si sa i se extraga totii dintii de sus si cei 4 de jos nu stiu ce sa fac sunt foarte speriata acum el este si unflat tare la fata si i sa dus o vanataie pana sub ochii. Ce ma sfatuiti sa fac

  12. Ioana Cumpata

    Interesanta recomandarea pentru Dentestet 4 Kids, in conditiile in care sedarea pe vena a copiilor este aproape standard in aceasta clinica, iar doar de marketing pretind ca mai merg cu cate un copil si in spital, pentru anestezii generale (unicul loc legal si moral unde un stomatolog poate face interventii de acest tip unor copii, de altfel). La ce istorie tragica (! Timisoara) are aceasta clinica referitor la tratamentul pe vena, “analgosedare”, as fi mai rezervata in locul dumneavoastra cu recomandarile acestea zglobii….

    • Sunteti intr-o mare eroare sau confundati cu alta clinica. Dent estet face proceduri doar sub anestezie generala, exclus sedare pe vena. Au medici anestezisti care asista sau merg ei cu copilul in spital. In clinicile din Bucuresti exista si camera speciala unde copilul sa se trezeasca, sa stea pana isi revine.

      Asa ca, am rugamintea, sa va informati temeinic inainte sa acuzati in asemenea hal o clinica pe care am tot dreptul sa o laud.

  13. Neghina Maria Florica

    Bună seara! Exact azi am fost în Germania, în Wurzburg cu fetița de 5 ani. Totul a plecat de Sâmbătă când i-a căzut o plombă de pe o măsea.Maseaua are puroi iar dentistul de la Urgență i-a prescris antibiotic. Azi i s-au făcut 2 radiografii (stânga – dreapta). Verdictul :anestezie generală, de scos minim 6 dinți, curățat, 2 coroane etc. Și că are puroi pe stânga-dreapta jos și si sus. A fost realmente un șoc pentru mine. Știam că mănâncă mult prea multe dulciuri dar o spălăm zilnic de minim 3 ori plus vizite regulate la dentist atât aici cât și în România (plombe, sigilare) . Un dentist din Cluj mi-a spu că dacă mergem în România (eram programați saptamana aceasta să revenim pentru o perioadă mai lungă ) încearcă să trateze tot fără anestezie generală. Cooperarea ei la dentist a fost foarte bună. Întrebare :ce să aleg?
    Mulțumesc frumos.

    • Salut, cel mai bine tu cunoști copilul, dar dacă ea cooperează, aș încerca fără anestezie generală. Știu că în Germania așa se procedează pt copiii care au nevoie de tratament complex ca fetița ta. Dacă găsești un dentist dispus să îi lucreze și ea stă, go for it. multă sănătate.

  14. Buna ziua am și eu o fetiță de 3 ani jumate am fost cu ea la dentist și mi sa spus că trebuie anestezie pentru că ea nu sta și dințișori din față îi are terminați și trebuie făcuți un tratament ceva casa cada jos casa crească ce-i lații dințișori și nu știu cum se procedează

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 214 queries in 0.184 s