Precis ati auzit, Romania e zguduita de vestea mortii unui baietel de 4 ani, din Pitesti, dupa ce a fost la dentist. Felul in care presa a prezentat acest caz e sinistru si va avea repercusiuni triste asupra propulatiei tarii noastre, care oricum nu mergea tocmai regulat la dentist. Va avea urmari si printre medicii dentisti, sa vedem cati se vor mai atinge de copii. Dar despre astea,
Imediat.
Intai, sa stiti ca eu n-am inteles stirea. Poate, pentru ca sunt medic dentist. Am citit vreo 2-3 site-uri si singura chestie care se arata e ca jurnalistii spun vorbe pe care nu le inteleg. Asa ca, mi-am intrebat colegii dentisti in privat si pe grupul nostru.
Ce naiba s-a intamplat, de fapt!
Inainte de orice, tin sa spun ca sunt socata, ingrozita! Nu vreau sa stiu prin ce trece acum familia, e oribil, un cosmar.
Nu vreau sa stiu nici prin ce trece acel dentist in acest moment, sunt sigura ca nu mai e om.
Sunt furioasa pe presa din Romania si pe minister, simt goana lor dupa senzational si capital politic. S-a comunicat foarte slab, alarmant, pe genunchi. Un baiat a murit, noi suntem normali?!
Prima stire a fost ca un baietel de 4 ani a intrat in coma, dupa o anestezie la dentist. Atat?!
Pai au innebunit dentistii de pe grup. Cum, cum sa dai asa ceva? Fara alte detalii, ce fel de anestezie, mai avea alte boli, ce medic supraveghea? Era imediat dupa o injectie sau era a doua zi? Pe bune, oamenilor, nu putem comunica atat de incomplet! Poti citi si innebuni.
Ganditi-va ca erau parinti care-si aveau programat copilul la dentist a doua zi. Ganditi-va ca erau medici care lucrau la copii a doua zi. La ei cine s-a gandit? Medicina nu functioneaza cu “Doamne-ajuta” si “fie ce-o fi”.
Urmatoarea stire a fost ca un baietel a paralizat dupa o anestezie la dentist, apoi ca e in moarte cerebrala, dupa o anestezie generala.
Se face un talmes-balmes de termeni si nu mai intelegem nimic.
Deci.
In medicina, exista mai multe feluri de anestezii: locala si generala. Sedarea e parte din anestezia generala.
Si, pentru ca nu era vorba de o anestezie locala, cum am fi putut crede din stirea initiala, vreau sa intelegeti diferenta dintre o sedare si o anestezie generala.
Sedare e cand pacientul primeste o substanta pe vena (de ex. propofol, dormicum) si adoarme, dar respira singur. Isi poate aminti cate ceva, poate chiar sa coopereze. Daca ati facut o colonoscopie cu “anestezie”, aia e: sedare.
Anestezia generala e tot pe vena, doar ca pacientul e intubat si pe aparate. Nu isi aminteste nimic, nu respira singur, nu poate coopera.
Dupa sedare, poate pleca acasa pe picioare, dupa anestezie generala, nu prea.
In UK, la copii, se facea doar anestezie generala, de exemplu. Sedare primeau doar cei de peste 16 ani, unul dintre motive fiind acela ca, in caz de ceva, e mai bine ca cel mic sa fie deja intubat. Ca ai acces la caile lui respiratorii. Altfel, poate fi greu de intubat, ca totul e mic la un copil.
Ba mai mult, pana si ministrul ne baga in ceata, cand vorbeste de anestezie generala pe vena, de parca ar putea fi pe altundeva.
Singura sursa care spune ceva coerent despre anestezia asta e comunicatul de presa dat de clinica de copii, la care s-a intamplat. De la ei aflam asa: pacientul a fost sedat, exista un medic anestezist alaturi de medicul dentist. Au facut manevre de resuscitare si au chemat smurd-ul.
Erau autorizati sa faca asta? Clinica spune ca da, autoritatile si ministrul spun ca nu si dau o amenda, clinica se inchide.
Pe cine sa mai credem? Nu am raspuns.
E important sa avem raspuns? Normal! Doar ca, pana asta se va intampla, nimeni nu va mai fi interesat sa-l afle, oamenii vor ramane doar speriati de dentist si clinica respectiva are oricum numele afectat. Iar baietelul, de el nu mai zic nimic. Mi se strange inima cand ma gandesc la parintii lui.
later edit, va vad ca tot nu s-a inteles:
S-a facut sedare, nu anestezie generala cu intubare, care era mai sigura, pentru ca pacientul ar fi fost gata intubat deja. Desi, nestiind care a fost cauza urgentei, nu putem sti daca e corect sa presupunem asta.
Parintii nu sunt de vina ca au semnat. Orice procedura medicala implica niste riscuri, pe care e important sa le intelegi. Aici e de vazut, ca ma indoiesc ca oamenii au inteles.
Daca se dovedeste ca ei chiar nu erau echipati sa faca fata unei urgente si nu aveau ce le trebuie, o vor sfecli rau de tot. Dar sa asteptam, sa vedem. Nenorociri se intampla si in locuri dotate pana in dinti. Insa daca au riscat in asemenea hal, nu stiu ce sa mai zic. E cumplit.
Ce e totusi important sa stim:
1. Ca dentistii care se ocupa de copii nu sunt cei mai slabi dentisti, nici incepatori, etc. Sunt specialisti care investesc mult in educatia lor, fac cursuri etc. Sa nu avem impresia ca stomatologia la copii e ca la adulti, numai ca pe niste dinti mai mici.
2. Ca pacientii carora li se indica anestezie generala sunt foarte atent selectati. Sau, cel putin, asa ar trebui sa fie. Aici e o munca intre medic si parinte. Da, stiu, parintelui adesea nu ii convine si crede ca, daca plateste, medicul e dator sa faca o magie si sa deschida gura, cuminte, copilul. Nu e asa. Nu a facut-o nici macar sa se urce pe scaun, ce doctor de rahat, zice o mamica din Pitesti. Si tu ce faceai in timpul asta, nu te supara? Ce faceai acasa, inainte sa vii la dentist? Ce jocuri te jucai, ce carti citeai. Cand ai inceput sa duci copilul la control? Cand il durea? Bineinteles ca exista si copii pe care nu ii convingi nici sa te pui in maini. Asta e. Dar, Doamne, cate poti face pana sa ajungi sa crezi ca nu se mai poate altceva. Habar nu am daca s-au incercat toate astea cu acest baietel, ce stim e ca si fratele lui a trecut printr-o procedura similara si a fost ok. Dar dv. puteti incerca. “The best dentistry is no dentistry”, sa tineti minte ce v-am spus.
3. Ca e o diferenta intre sedare si anestezie generala, nu reiau. Inhalosedarea e altceva si ea, un gaz ilariant, care se trage pe gura sau nas, un soi de marijuana, numai ca legal. Daca sunteti in situatie, alegeti anestezia generala si o clinica unde se face asa ceva, cu medic specialist si intubare.
4. Ca presa are nevoie de vinovati. Si nu va avea scrupule in a rascoli mizerii, a scrie ineptii si a ne panica intentionat.
5. Ca ministerul joaca la dublu, cumva. Loveste si ameninta dentistii, fara sa ofere o alternativa de tratament in spitalele de stat. Credeti ca acesti pacienti s-au dus de placere la privat? Daca ar fi avut unde sa beneficieze de un tratament civilizat, intr-un spital? Doar ca pur si simplu nu se face. Nu ai unde. Cum trateaza statul copiii necooperanti? Care sunt cei foarte speriati, dar si cei cu alte afectiuni fizice sau mintale. Va spun eu cum. Fie cu forta bruta, tu tine-l, ca eu il fac!, fie cu indiferenta.
6. Ca medicii se vor feri si mai mult. Stiti de ce mi-e mie super teama? De medicina defensiva. Medicina defensiva e la fel de periculoasa ca un antibiotic cand esti numai racit. Si imi mai e frica de lipsa medicinii, pentru ca vad un val tot mai puternic, de oameni care se pricep la orice si nu mai au incredere in medicii adevarati. Nu ii condamn, pe multi ii inteleg, e un fenomen justificat si sustinut de niste realitati. Doar ca e periculos, atata zic. Mai avem cateva generatii de medici seniori, care se pensioneaza curand, si prea putini medici juniori si buni, care raman sau care se intorc.
7. Si as mai vrea sa stim ca, ba nu, dintii de lapte sunt totusi importanti. Ca e bine sa spalam noi copilul pe dinti pana pe la 8 ani. Sa-l ducem la dentist de la 6 luni,
ca sa se obisnuiasca si sa coopereze cand mai creste si poate are nevoie de tratament. Sa nu-i dam dulciuri in fiecare zi.
8. Tragedia e mare, va asigur ca nici acei medici, indiferent daca-s vinovati sau nu, nu dorm bine noaptea. Si probabil nu vor dormi deloc o vreme de acum inainte. Sa nu va imaginati ca s-au trezit in dimineata aceea, cu gandul sa omoare un baiat.
E groaznic ce s-a intamplat. Si oricat am dezbate noi sau am incerca sa aflam ce s-a intamplat, realitatea e ca o mama are in fiecare seara cu un copil mai putin de culcat. Si imi doresc ca asta sa nu se mai intample niciodata, dar niciodata, si, mai ales, cu copii.
Simo
Chiar iti asteptam parerea, de cand a aparut stirea. Din pacate, s-a intamplat o tragedie. Sunt socata si foarte trista. Nu ii cunosc pe parinti, insa stiu ca, clinica e una de renume in oras si da, nu stii in cine sa mai ai incredere.
Miruna
Nu puteam avea o parere, dupa o stire incompleta cum a fost cea initiala. Atunci puteai doar sa innebunesti.
Cornelia
Nici acum știrea nu e completă. Sunt foarte multe teorii vehiculate, mai ales de persoane fără cunoștințe medicale. Ceea ce m-a frapat a fost postarea lui Lucian Mîndruță, care afirmă sus si tare ca a fost supradoză. Toți se erijează în judecători… 😭
Miruna
Da, am vazut si eu. 🙁
Simina
Mare adevar in tot ce spui colega, nu vreau sa fiu nici in locul medicului nici in locul familiei , toti au de suferit din cauza sistemului, pe de alta parte orice anestezie generala implica niste riscuri care in mod normal trebuie discutate si explicate iar pacientul sau familia trebuie sa isi dea accordul, sa semneze… se face asta in Romania? Cert este ca si ca medic si ca pacient ne asumam zilnic niste riscuri insa marea majoritate ne dorim sa facem lucrurile bine sa- i ajutam pe cei pe care ii tratam
Andrei
Bine ai venit in romania un prostim populatia cu televiziunea. In rRomania, da rRomania, populatia majoritara se bazeaza pe televizor unde daca li se apune sa nu mai mearga la medicul dentist pentru ca “nu este bine” nu se mai duc. Nu mai este o problema de Romania am ajuns sa cred ca este o problema a populatiei romane.
Este trist cu tara asta.
Valentina
Am tot respectul pentru dentistii de copii. Nu se compara cu a lucra cu un adult, e mult mai greu.
Baiatul meu de aproape 7 ani a auzit stirea la radio (exact asa aiurea cum a fost ea formulata) si s-a speriat auzind ca s-a intamplat la dentist.
Ieri ma intreba ce mai face acel baietel, cand pleaca acasa de la spital, are si el macar o jucarie acolo. Sper sa uite de stire, pentru ca nu stiu daca ii pot spune deznodamantul…
Miruna
Vai de mine, dragul de el!! Iti dai seama..
Mihaela
Foarte trist!
Nu sunt medic, dar ma intreb din experienta de pacient, nu se putea face oare anestezie cu o injectie? Cred ca intra la anestezie locala.
Si tu ai scris aici, pacientii cu anestezie generala sau sedare sunt atent selectati. Sincer, nu prea cunosc pe nimeni care sa fi apelat la sedare. O singura persoana, adulta, care mi-a spus ca a facut asta ” sa castige timp si a lucrat 4 dinti o data”, ceea ce nu mi-a sunat chiar bine…
Cred ca intrebarea pe care si-o pun multi acum e “sedarea e ceva ce poti cere tu ca pacient? e un optional la absolut orice, gen pt o plomba pot cere sedare sau anestezie totala?”. In presa a aparut ca e folosita pt copiii care nu pot fi “stapaniti” altfel, ceea ce mi se pare ciudat.
Miruna
Nu e ceva foarte frecvent si ar trebui epuizate toate celelalte mijloace de persuasiune mai intai. Nu cunosc fix aceasta clinica, dsr unde cunosc, stiu ca este si psiholog si se incearca asta mai intai.
In UK, pacientul putea cere sedare, cei foarte anxiosi primeau, dar numai in spital. Iar copiii primeau doar anestezie generala.
Radu
Intrebarea mea este cine este Miruna(autoarea acestui articol ) si care este scopul pentru care l-a scris. Pentru ca din moment ce nu avem inca toate datele si cazul este in desfasurare iar articolul nu aduce nici un amanunt nou din ce nu stiam(daca ne documentam un pic) atunci care este scopul lui.
Singurul scop care se intrevede din acest articol este de a calma un pic spiritele si de a pune niste distanta intre ceilalti medici stomatologi si ce s-a intamplat aici pentru a nu speria lumea mai mult decat necesar si a nu pierde clientii. Asta este singurul fir logic care justifica scrierea acestui articol.
Dar din pacate dupa cum spune chiar autoarea “Nenorociri se intampla si in locuri dotate pana in dinti” deci se poate intampla oriunde exista neatentie. Deci haideti sa nu venim cu articole preemptive ca sa ne salvam clientii din moment ce nici noi nu stim toata povestea .
Mihai
E ok Radu, hai ca te ajut eu sa descifrezi articolul.
1. Miruna e un dentist de meserie, autorul blogului si mama. Daca nu ai mai interactionat cu blogul ei, sa stii ca scrie lucruri pertinente si interesante (o zic din perspectiva de tata, pacient si om curios).
2. Scopul poate fi usor identificat si este acela de a scoate in evidenta lipsa de comunicare crasa din mass-media si de la Minister. Aduce clarificari in ceea ce priveste diferentele intre sedare si anestezie generala; extrage din comunicatul clinicii metoda folosita in cazul copilului; expune practica din Vest in cazuri asemanatoare. Mai mult, incearca sa traga la raspundere (asa cum poate un blog) lipsa de profesionalism a mass-media si a Ministerului, carora le convine starea de panica si blame shifting.
3. De acord, incearca sa calmeze spiritele si incurajeaza oamenii sa mearga in continuare la dentist, mai ales cu copiii, nu de alta dar suntem pe ultimul loc in UE la igiena dentara (si nu numai)
Acum, daca tot nu te-ai lamurit, e ok, fa tu economie din vizita la dentist – nu le alimenta conturile grase, ca oricum, sa ai toti dintii in gura dupa 30 de ani e un act de narcisism si de fudulie 😉
Radu
Ai presupus niste lucruri despre mine doar pentru ca te-ai enervat un pic. Nu am zis niciunde ca nu merg la dentist , si nu am indemnat pe nimeni sa nu mearga. Un articol in sine poate fi informativ cum spui tu sau poate fi manipulativ. Daca se oprea dupa prima jumatate a lui era informativ(informatii despre anestezie , modul in care s a facut etc) in a doua jumatate a devenit un pic manipulativ asta e parerea mea. Ca presa si guvernul nostru sunt sub orice critica asta stie toata lumea. Iar pe ultimul loc la igiena in UE suntem ca nu are lumea bani sa isi cumpere o periuta de dinti nu ca au boala pe dentisti. Crezi ca daca tot romanul ar avea un venit decent nu ar merge toti la dentisti. Cred ca si in india si in alte tari unde predomina saracia e aceeasi problema. Si asta nu se schimba doar cu o imagine buna a dentistilor, problema e mult mai complexa.
lellyjoy
Nope, igiena nu ține de avut bani. Cunosc oameni cu salarii decente care în mod sigur și-ar permite o periuță de dinți de 10 lei la fiecare 3 luni și care nu înțeleg de ce trebuie să se spele pe dinți și cum să se spele corect.
Igiena ține mai mult de educație și mai puțin de posibilitățile financiare. Te costă mulți bani atunci când trebuie să repari ce nu ai avut grijă să nu strici, altfel, e chiar ieftin să menții o igineă bucală corespunzătoare.
Ramona
*oarecum off topic* Cine are bani ptr o ciocolata, are bani ptr o periuța de dinți la 3 luni (exista periuțe la 3 lei) . Igiena e o problema din cauza indiferentei. “sunt dinți de lapte, cad, se schimba”… Și vezi copii de 2, 3, 4 ani cu abcese și carii complicate pe care nu știi cum sa ii calmezi, sa ii tratezi, ți se rupe sufletul. Și problemele astea nu apar de pe o zi pe alta. Se pot depista din timp, se pot preveni. Durerea acuta din patologia dentara este greu de calmat chiar și ptr un adult compliant. “Dacă nu ești cuminte te duc la doctor sa ți facă injecție” și apoi ai copii care urla pana leșina când vad seringa de anestezie. O periuța de dinți folosita cum trebuie și 1 control și igienizare pe an (care cred ca ajunge, și în cabinet privat, ca pret cam cât lași la frizerie într un an – frizerie, nu salon de fite) începând din copilărie, ptr formarea unor obiceiuri sănătoase, ar salva pacienții de costurile mari de la dentist. Am văzut tineri de 18, 19 ani fără punct de carie, din familii cu venituri medii, dar cu bun simt și conștiința. Deci se poate! Am văzut și tineri de 20 cu toți molarii distruși și fără dinte neatins de carie, care vin și vor albire dentara și arunca cu bani. Dar ne place sa fim comozi. Ne place sa fim ignoranți. Avem un popor cu o rezistenta crescuta la educație. Ne împotrivim cu încăpățânare celor ce ne dau un sfat bun, suntem paranoia ca “vor sa ne facă de bani”, “mafia medicilor care comploteaza”, apoi plângem pe la colturi de durere, ca vrem tratamente ieftine și rapide și eficiente și de durata și și și. Problema este complexa, dar nu ne putem uita la alții pentru rezolvare. Totul pornește de la individ. Nu ne comparam cu India. La noi sunt copii cu părinți cu situație economica excelenta și dentiție distrusa din cauza neglijentei. Vrei sa ajuți? 3 minute periaj CORECT dimineața și seara, ptr tine și apoi ptr copii, veri, părinți, nepoți.. (nu te ataca, nu presupun ca nu ai grija de tine, probabil știi ce ai de facut, și faci ce trebuie, eu vorbesc la modul general, ce ar trebui sa facă fiecare, sa plece schimbarea de la fiecare om în parte, apoi sa răspândească obiceiuri corecte) Educa puțin în stânga și în dreapta. Mai ales ca părinte. Și apoi, problema complexa devine ușor, ușor mai puțin întortocheata. Rezolvarea poate veni și de jos în sus. Dar noi așteptăm să ne rezolve alții problemele, “sistemul”, “statul”, “cei ce ne conduc”… Arătăm cu degetul și ridicam din umeri “nu e” “n avem” “n ai cu cine”. Nu am învățat nimic din ultimii ani. Mai puțin dat cu părerea și mai multa proactivitate individuala. Avem acces la atat de multa informație, și nu facem nimic cu ea. Dam vina pe orice ne pica la mana, dar noi n-am depune un mic efort sa fie mai bine. În România nu e dracul atât de negru cum este în alte tari. Nu ne comparam cu lumea a treia. Nu va dați seama cât de eronata este aceasta comparație. E primul comentariu pe care îl scriu în acest gen de discuție. Doar ca acest subiect a declanșat nevoia de a spune ceva. Sper ca n am fost prost interpretata, scopul meu a fost sa instig la a face ceva activ, bun, ce nu necesita prea mult efort. Putin cu puțin, de la fiecare, apare schimbarea. Gata cu aratatul cu degetul!
Ada
Din păcate lipsa de educație își spune cuvântul cand vine vorba de igiena orala (si nu numai, dar despre asta vorbim aici). Am citit tot felul de comentarii de genul “cu copilul nu se merge la dentist pana la 14 ani”, “cum sa faci anestezie la dintii de lapte, ce prosi”, “dentistii care pun plombe la dintii de lapte sunt doar dupa bani, dintii de lapte nu se plombeaza, ca ies alții !!!” si cate si mai cate astfel de idei. Nu, romanul nu e sărac si de aia nu se spala pe dinți/nu merge la stomatolog; romanul e needucat!
Mihai
Radu, citez din comentariul tau initial:
“Singurul scop care se intrevede din acest articol este de a calma un pic spiritele si de a pune niste distanta intre ceilalti medici stomatologi si ce s-a intamplat aici pentru a nu speria lumea mai mult decat necesar si a nu pierde clientii. Asta este singurul fir logic care justifica scrierea acestui articol.”
Ti-am demontat in 3 puncte concluzia.
Ultima replica a mea a fost intr-adevar un mic “ball busting” cauzat mai ales de “… haideti sa nu venim cu articole preemptive ca sa ne salvam clientii din moment ce nici noi nu stim toata povestea .” cu accent pe “si a nu pierde clientii” si pe “sa ne salvam clientii”.
Nu zic ca nu exista dentisti care vad doar profitul in pacient, dar de aici si a zice ca Miruna, cu articolul ei, vrea sa salveze breasla de faliment e dovada de :
a. analfabetism functional (si initial m-am abtinut sa pun eticheta asta, dar no dupa commenturile tale nu ma pot abtine)
sau/si
b. rea vointa combinata cu paranoia / teoria conspiratiei.
Si aceste doua chestii nu prea le mai tolerez.
Si igiena precara , pe medie, la romani e cauzata IN PRIMUL RAND de lipsa de educatie si comoditate. E ieftin sa faci un control din 6 in 6 luni si sa te speli de 2 ori pe zi pe dinti. Educatia porneste din familie, si acolo unde nu e , scoala trebuie sa acopere golul.
Dar avand aceste doua mari lipsuri in educatie, consider ca oamenilor care perpetueaza direct sau indirect acest status quo, trebuie sa li se dea o replica.
De aici si discutia mea cu tine Radu.
Radu
MIHAI
Ce tolerezi sau nu tolerezi tu nu prea conteaza ca doar nu esti barometru de opinie.
Eu am spus ce mi-a sugerat mie articolul si mi-am mentinut respectul. Tu ca un “taran” m-ai facut analfabet si conspirationist deci practic nu am ce sa mai vorbesc cu tine pentru ca vad ca te iau nervi pe dinainte . Daca nu esti pregatit sa auzi pareri contrare cu tine faci parte din problema nu din solutie. Eu am inteles tot ce ai spus tu in legatura cu articolul si iti dau dreptate in unele parti dar tu nu ai vrut sa porti o conversatie ai vrut pur si simplu sa iti descarci parerile pe altcineva iar eu nu sunt aici sa empatizez cu tine. Have a nice life , poate te bagi si in politica la un moment dat ca ai avea un mare atu.
Rodica
Intervin aici, nu lipsa banilor ci lipsa educatiei este principala problema. Exista pasta de dinti care costa f putin, ex. Lidl 3 lei, si periuta 2 lei, si dentist tanar cu cabinet la parter de bloc in cartier unde o plomba este 80 de lei. Dc am avea educatie si am intelege ca dintii sunt la fel de importanti ca si hrana de zi cu zi s ar gasi bani.
iuliu
Multumesc mult! Tocmai ma pregateam sa ii raspund cand am citit raspunsul dumneavoastra. La obiect!
Cristiana
Nu doar unde existe neatentie. Oriunde exista un tratament, o sa existe un risc de complicatii sau reactii adverse. Oriunde exista o boala, o sa existe un risc ca boala cu pricina sa fie complicata.
Nu doar neatentia sau ceva ce face gresit medicul/asistenta etc. pot determina probleme.
Alex
Anestezia locală clasica stomatologica este la limita inferioară de vârsta la copiii de 4 ani. De fapt este recomandata la copii de peste 4 ani.
Bella
Am citit si eu si nu mi-a venit sa cred. Mi s-a parut la fel cum ai explicat si tu, in goana dupa “senzational”, fara sa menetioneze detalii importante. Este greu de crezut ca acel copil a murit pur si simplu. Poate avea alergie la ceva, poate avea alte probleme care nu ii permiteau o astfel de anestezie … zic si eu. Ireal si in acelasi timp ingrozitor! 🙁
Miruna
Vom afla, dar va fi prea tarziu. Suntem deja speriati de moarte si de dentist.
Anca
Dacă avea alergie la anestezie mă gândesc că se știa. Când baiatul meu a avut o carie la o măsea, avea 4 ani, dentistul la care mergeam regulat și cu care coopera mereu la diverse proceduri ne-a trimis la alergolog pentru a testa câteva substanțe de anestezie, în caz că va fi necesară. Mă gândesc că o fi procedură standard.
Maria
Testarea se face dupa prima anestezie.
Anafilaxia se produce la al 2-lea contact cu alergenul.
Oana
Nu mai e valabil acest lucru, socul anafilactic poate sa apara si la primul contact si la al 20-lea contact cu un medicament. Asta o stiu de la medici infectionisti care administreaza antibiotice si au experienta cu astfel de reactii.
Maria
Este mai putin probabil sa se produca socul anafilactic dupa prima expunere. Daca este alergic, a 2-a este mai periculoasa. Intr-adevar, se poate declansa si dupa al 20-lea contact.
Cosmina
Buna. Tot respectul pentru articolul tau! Privesc evenimentul din aceeasi situatie ca tine. Mama si dentist.
Aurora
Super articol! As accentua totusi rolul parintilor, in ceea ce priveste dieta, educatia pentru igiena orala si comportament in cabinet… Nici nu ma pot gandi la tragedia prin care trece familia pacientului! Dar ma gandesc, vorba ta, si la medici, si la tragedia lor! Si trec totul si prin filtru de mama, si prin filtru de dentist. De copii…
Raluca
Aurora, intradevar, si dieta, spalatul pe dinti si etc conteaza; dar uite ca eu am 2.. spalati odata, dulciuri mananca odata, etc. Unul are 5 plombe celalalt nici una; si mai e si inca alaptat (apropo de celelalte povesti despre alaptat si dinti). Eu cu cel mare am stat in brate sa lucreze dentistul pana acum de curand. Vorbit, discutat, stomatologul super rabdator si etc. Ideea este ca uneori, chiar daca faci tot ce trebe, tot e posibil sa aiba nevoie. Aici as merge mai mult si pe invatarea celor mici ca medicii nu sunt bau bau, ca da, va durea dar va fi bine, si alte asemenea. Eu si la vaccin le-am spus la amandoi: o sa piste, n-o sa-ti placa, il facem ca e cel mai bine pt voi. Si desi sunt micuti inca: 3 si 5 ani au inteles. Oricum, evident parintii aia sunt terminati la ora asta si nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trec.
dia
Aurora, sunt medic și am un baiat de aproape 4 ani. Îl spalam pe dinti de 3 ori pe zi, folosim ața dentară, merge la detartraj de la 1 an la fiecare 6 luni, ia fluor, dieta noastră e f echilibrata.. și totuși are carii multiple. Pentru ca mergem de când era așa mic și cu mult mult mult joc înainte, merge cu plăcere. O obturatie durează cam 3-4 minute pentru ca mereu le prindem in stadiu de început. Dar repet, facem orice e omenește posibil și el tot are carii.
Ovi
E genetic…
dia
Se poate.
Adela
Buna ziua! Sunt si eu medic stomatolog, si am niste intrebari legate de comentariul anterior. Chiar era nevoie de detartraj la varsta de 1 an, 2 ani?!? “Carii multiple” daca igiena dentara este asa riguroasa? Pentru formarea cariilor dentare este necesara in primul rand prezenta placii bacteriene(acea pelicula albicioasa care se formeaza pe suprafetele dentare si nu numai)… Copii cu carioreceptivitate crescuta exista, dar repet, fara placa bacteriana, stiintific, nu au cum sa se produca. Va recomand sa imbunatatiti tehnica de periaj.
dia
Adela,
Mergem la medic stomatolog pediatru de la început. Recomandarea aici e pt detartraj de la vârsta f mică, da. Periaj facem ca la carte, învățați de dentist. Altceva nu am ce sa îți spun, decât ca sunt și eu medic.
Andrei
Bravo Adela mi-ai luat vorba din gură!
Detartraj la 1 an????!!!!!!
WTF????!!!
Miruna
Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Dar na, unii vin la 3 ani cu copilul si te intreaba daca e timpul sa inceapa sa-l spele pe dinti.
dia
Andrei,
Ai aici ceva informații-se recomanda primul control stoma pana la 1 an. 6 luni-1 an. Da, detartajul la un copil de 1 an nu durează cât durează la mine ca adult, normal. E f rapid. Ideea e sa îți obișnuiești copilul cu un obicei sănătos cum e mersul la dentist. Cu cât începi mai repede, cu atât mai bine. Băiatul meu la aproape 4 ani merge cu plăcere atât la dentist cât și pt vaccinuri etc. Și neavând fobie de medici o sa fie ceva ce o sa ii fie de folos toată viața.
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=a-childs-first-dental-visit-fact-sheet-1-1509
Liliana
@ Mihaela. Întrebări ca cea adresată de tine nu e de competența părintelui. Parintele nu ar trebui să aibă opțiunea să aleagă asta sau asta în funcție de cunoștințele lui, ci numai în funcție de recomandările medicului. Medicul învață 10 ani ca să știe ce anestezie să îți recomande și ce tratament să facă. Nu poți tu ca om care nu e medic stomatolog să te intrebi sau să îți dai cu părerea dacă așa sau așa sau altfel, că am citit eu pe net sau am auzit la o prietenă. În aceasta situație cred că numai colegiul medicilor ar trebui să cerceteze și să dea un verdict. Părerile jurnaliștilor, pseudojurnalistilor, specialiștilor de pe interneți nu fac decât sa aducă denigrare medicilor și sa instaureze panică. Eu cred că medicii stomatologi (la fel ca alți medici) învață extrem de mult și au o viața foarte grea. Nu trebuie să aruncam cu pietre fără sa știm ce fac ei acolo. Cred că medicii trebuie sa beneficieze de mai mult respect din partea oamenilor/pacienților numai pentru că au învățat și au muncit atât de mult.
Aurora
Raluca, ar fi perfect sa fie asa toti parintii, ca tine! Sau macar cei mai multi! Din pacate insa, in ultima vreme eu vad ca lucrurile stau altfel.
Cristiana
Sunt de acord cu tine, dar declaratia colegiului medicilor stomatologi este rusinoasa si absolut ingrozitoare. Sa spui ca parintii au o vina morala in aceasta situatie, public, ca sef al unei institutii, este o nenorocire peste capacitatea mea de intelegere.
Ca medic, iti zic sincer ca increderea mea in Colegiul Medicilor este zero. Mai putin decat zero. Cunosc personal cazuri flagrante de malpraxis care s-au soldat cu o mustrare si o bataie prietenoasa pe umar.
Nu stiu ce va fi in cazul asta, dar pot sa banuiesc. Prin urmare, e greu sa cerem respect pacientilor cata vreme insitutiile astea sunt populate de dinozauri incompetenti si de-a dreptul nesimtiti….Si oricum de prea putini oameni raportat la numarul de cazuri. Ar trebui o strategie de comunicare mai eficienta, pentru inceput. Si rezolvarea pe bune a cazurilor. Si angajati capabili si intr-un numar suficient. Si, si, si….
Claudia
“Cred că medicii trebuie sa beneficieze de mai mult respect din partea oamenilor/pacienților numai pentru că au învățat și au muncit atât de mult”.
Un medic NU TREBUIE aprioric respectat, numai pentru simplul ca e medic. Il respect, ca pe orice alt om. Dar un medic isi castiga respectul fiind un profesionist bun, onest si un om de inalta tinuta morala. Nu primeste si dreptul automat la respect dimpreuna cu diploma.
Nimeni nu e mai presus de altii doar pentru ca a urmat o facultate dificila. Da, e mai inteligent, mai capabil, mai pregatit, are abilitati care altora le lipsesc si orizonturi intelectuale mai largi. Dar nu-i mai presus de nimeni. Ca nici ingineria civila nu-i usoara, si daca se prabuseste podul cu medicul, nu cred ca faptul ca “beneficiaza de mai mult respect” ii va folosi la ceva.
Oameni buni, incetati sa va mai plasati pe pozitii de inferioritate fata de medici. Inclusiv de asta sunt atatea abuzuri (ma refer in general, cazurile despre care aflam si pe care multi le-au trait). Respectati oamenii, nu diplomele.
Dana
Multumim Miruna pentru clarificari. E clar o tragedie ce s-a intamplat si nu dorim nimanui asa ceva. Dar cred ca acest trist eveniment ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa se schimbe ceva la nivel national… in UK de exemplu pana la 18 ani este totul gratuit la stomatologie (si nu numai) si orice clinica stomatologica privata cu specializare si pe copii sunt oarecum obligati (mai mult sau mai putin) sa primeasca pacienti asigurati national. Incepand cu varsta de 1 an (sau mai devreme daca dintisorii au aparut mai repede) esti invitat sa inregistrezi copilul la o clinica stomatologica si se efectueaza controale o data la 6 luni. In acest fel micutii se obisnuiesc cu mersul la dentist si cu dentistii. Aceasta este metoda pe care am aplicat-o si noi micutului nostru (2a 9l) si merge cu placere si fara frica la dentist.
Miruna
Stiu.
AnaI
Când eu eram în liceu acum 15 ani îmi aduc aminte de o colega care a fost și și-a rezolvat problemele la cabinetul care era la noi în oraș gratis, fiind sub 18ani. Acum nu mai exista nici o subvenție nimic? Cu trimitere de la medicul de familie?
Cornelia
Exista cabinete care au contract cu CAS și fac tratamente gratuite minorilor, în limita plafonului lunar. Găsiți lista cabinetelor pe site-ul CAS.
Anca
Exista cabinete scolare, unde copiii beneficiaza de consultatii si tratamente gratuite asigurate din bugetele locale ale primariilor, nu prin CAS.
Mihaela
Liliana, nu aruncam cu pietre in nimeni. Doar voiam sa ma documentez mai bine. Nu am zis nicio secunda ca e vina medicului sau a parintilor.
La fiecare anestezie sunt riscuri, eu asa stiu, si ca parinte normal ca as vrea sa stiu care sunt acelea. Vs riscuri de a nu face procedura. Uite acum cu explicatiile primite am aflat ceva nou, si voi fi 1% mai informata daca va trebui sa iau decizia. Nu vad nimic rau in asta.
Daca nu e nevoie sa stiu nimic, de ce trebuie sa semnez un formular de acord?
Miruna
Ba e nevoie sa stii.
Ioana
Uite, vă scriu și eu experiența mea de copil cu dinții praf, din postura de mămică, acum.
Am avut probleme mari cu dinții (pe fondul deficiențelor de calciu și vitamina D cauzate și de un sindrom de malabsorbție, o funcționare teribil de proastă a intestinului cauzată la rândul ei de ceai în loc de lapte de la 1-2 luni, diversificare mult prea timpurie etc., dar asta e alta poveste) și ne(mai)având părinți, starea mea emoțională a fost foarte greu de stăpânit de mine însămi, deși făceam eforturi mari în prezența medicilor, de rușine. Așa am ajuns la 11 ani în spital cu o infecție îngrozitoare la un molar, cu o pungă uriașă de puroi localizată pe interiorul obrazului. Am avut parte de un stomatolog pediatru foarte blând ca om. O asistentă și mai blândă. Cu o zi înainte de a mă trimite la o policlinică pentru incizie, s-a hotărât doctorul să încerce el ceva. M-a chemat la vizită și m-a așezat pe un scaun de lemn, din acela vechi cu spătarul în semicerc, m-a întrebat dacă am vreo alergie la vreun medicament, i-am zis că am la Algocalmin și Paracetamol 500, iar el a zis ca întrucât au un singur anestezic în depozit și timpul e prețios ca să mai testăm pentru reacții alergice, o să încerce să îmi facă fără. A durut groaznic tăietura, cu siguranță și din cauza sperieturii. Și acum îmi aduc aminte ce rea era și poziția pe scaunul ăla, că stăteam cu capul pe spate aproape în unghi drept, fiind în partea de sus a obrazului problema. Pentru extracție am mers, 2 săptămâni mai târziu, la un cabinet privat. Unde mi s-a făcut sedare intravenoasă, în ciuda căreia tot am simțit durere mare, am simțit că nu mi-a prins anestezia… Am fost conștientă, îmi aduc aminte tot, dar nu am tremurat din toate încheieturile și am plâns foarte puțin și ușor. Pe scurt, medicul și-a făcut treaba în pace. Am continuat să merg la medicul acela următorii ani. Printre numele relativ recomandate în oraș…. Mi-a lucrat atât de prost, dar nu s-a văzut decât peste câțiva ani, când m-am ales cu o periostită îngrozitoare, trebuind să scot două măsele plombate. Prima dintre ele în 2015. Cabinet în București de data asta, nu oraș de provincie. Medic foarte bun. Ca om, ca profesionist. Mi-a pus o plombă la care sunt convinsă ca și un alt medic ar trebui să se uite cu două perechi de ochelari să vadă că e plombă și nu dinte natural. Și chirurg, pe deasupra. Anestezia iarăși nu a prins. Doză mare făcută, pentru kilogramele mele cu atât mai mult. Mă tot întreba dacă nu mă ia cu leșin, cu amețeli. Nu, amețeli nu. În schimb, nu simțeam că îmi amorțește nimic. A purces la acțiune, eu am început să mă vait, m-a întrebat cât de tare mă doare pe o scară de la 1 la 10, când am zis că 7 a zis că exagerez. Eu am încercat să strâng în continuare din… Mâini…. Și după chiuretaj, după toată povestea de vreo oră jumate, când m-am ridicat de pe scaun și a văzut că vorbeam perfect, că nu aveam colțul gurii amortit, limba, nimic, și-a dat seama că… Nu exageram. Chiar avusesem dureri crunte. Probabil era de așteptat să nu prindă anestezia la o infecție atât de mare. Sau la o frică atât de mare. Următoarea extracție, cu alt anestezic, a fost ceva mai bine. Tot fără amorțire totală, dar prin comparație a fost mult mai suportabil.
Ne reîntoarcem în orașul de provincie apoi, peste un an. Schimbăm dentistul. Un domn de data asta. Printre cei mai cei din oraș. Care a avut neșansa de a mă prinde în cea mai rea perioadă a vieții mele de până acum, în care din cauza altor probleme de sănătate aveam dureri îngrozitoare din zori până în noapte și plânsul era la ordinea zilei. De vreo trei sau patru ori am apucat să merg. De fiecare dată, fără anestezie. Ei, la fiecare respirație mai tensionată, la fiecare scâncet pentru că mă lua prin surprindere durerea – cine a avut canale tratate știe cum e – domnul doctor îmi ținea teorie că îl stresez, că nu mai rezistă, că îl fac să se simtă ca iepurele în cușcă și altele asemenea. Ce am făcut? Ca orice român. Am stat acasă, am rămas cu tratamentul neîncheiat, cu problemele nerezolvate. Apoi celeltate au primat, apoi a venit copilașul și uite așa… Încă îmi fac curaj să îmi pun niște implanturi, care trebuie să mascheze toate experiențele stomatologice din trecut, mai mult sau mai puțin accidentale. Multe ar fi de zis.. Dar cred că e important pentru pacienți să înțelegem că medicii pot face rău de foarte multe ori, dar de mult, mult prea puține ori e intenționat, că uneori trebuie să îți tratezi frica pe alte căi, că nu trebuie să te oprești până nu găsești medicul care să te rabde și să te înțeleagă. .. Iar unii medici.. Ar trebui să fie mai empatici. Să nu creadă că oricine se vaită sau se teme, o face doar pentru că face pe sensibilul și vrea să îi strice ziua sau să i-o facă mai grea. De câte ori te întreabă un stomatolog sau orice alt medic care e motivul pentru care te temi atâta?
Iar în ceea ce privește rolul părinților sau apropiaților în abordarea copilului legată de mersul la doctor și de învinsul fricilor… E colosal rolul lor. Dar ce te faci când ei înșiși au trecut prin experiențe care nu îi lasă să găsească puterea de a încuraja și calma sincer copilul?
Și mai ar mai fi ceva: îi sunt recunoscătoare medicului care m-a tăiat pe viu conștient fiind de faptul că aș fi putut avea o reacție alergică la singurul anestezic la îndemâna lui. Cred că noi toți, medici și pacienți, luăm de prea multe ori anumite substanțe pe credit. Și rareori plecăm de la premisa că acea reacție adversă cu incidență de 1 la 1000 poate se va întâmpla chiar azi cu noi.
Iar despre mass-media…. Fără cuvinte. Doar resentimente de toate felurile.
Una peste alta, ca să închei într-o notă veselă și totodată realistă, probabil medicilor de mai sus și altor câțiva de la alte specializări le datorez un travaliu de 17 ore în care nu am scos nici un miau. Având disfuncție de simfiză toată sarcina, adică dureri… Mari, să folosesc un cuvânt moderat. Și tot lor le datorez și cea mai tihnită naștere acasă. Și lui Dumnezeu, printre multe altele, că mi-a scos în cale un medic de familie pediatru născut și el acasă acum ceva mai mulți ani, care mă înțelege și la care și eu și copilul mergem cu încredere și drag, să ne (re) căpătăm încrederea în medici.
Mulțumiri pentru articol!
Andrei
Un consintamant nu innseamna doar o semnatura. In acel consintamant sunt scrise toate efectele ce pot aparea in urma unei proceduri de anestezie. Medicul iti spune sa-l citesti. Ca tu nu pui intrebari ca parinte sau pacient si vrei sa treaca totul mai repede nu e vina medicului. Ca vrei sa sti mai multe despre ce insemna o anestezie, trebuie sa vorbesti cu medicul anestezist care urmeaza sa faca aceasta procedura sa ti explice ce riscuri implica
Miruna
Exact. O semnatura e egala cu zero, daca pacientul nu a inteles ce semneaza.
NARCISA
EU sunt convinsa ca nici un medic nu doreste sa isi omoare pacientul.EU stiu ca orice interventie presupune un risc.Eu stiu ca un parinte evita o asemenea interventie dar …este modern sau eu stiu cum este sa ceri anestezie si sa umblii la dintii copilului …imi pare rau de copilas si imi pare rau pentru parinti.Accidente se intampla tot timpul si cred ca trebuie sa vedem ce spun investigatiile.Iar despre incultii ,agitatorii din presa …..pfff vorbesc ca niste babe proaste la gura ulitei.Intrebarile lor sunt absolut tembele.
dia
O tragedie. Informația incompleta și in mâinile celor care habar nu au despre ce vorbesc o transforma in haos public. Lămurește-ma un pic te rog: scriai ca in Anglia la copii se folosea doar anestezia generală. Te referi doar la proceduri chirugicale, nu? Nu pt filling corect?!
Miruna
Corect. Nu se tratau dinti sub anestezie generala, doar se scoteau.
Roxana
E oribil ce s-a intamplat! Eu sunt absolut convinsa ca exista riscuri pentru oricare dintre noi. Ficare anestezie, indiferent de tipul ei, cred ca poate afecta intr-un mod sau altul daca suferim de ceva ce nu stim. E foarte importanta intalnirea cu anestezistul inainte de interventie,tocmai pentru a clarifica absolut tot. Doar ca sunt situatii in care nici macar parintii nu stiu ca cel mic poate avea o suferinta cardiaca, de exemplu, sau o alergie la ceva.. Si in acest caz o doza care e fara pericole la 10000 de copii,la altul poate fi fatala. E absolut normal sa fim informati ca parinti, dar e clar ca medicii nu vor sa ne omoare copiii. Este parerea mea personala…
Ma rog pentru anestezist sa treaca cu bine. Daca are si el copii acasa…e cumplit. Iar de parinti, nu mai vorbesc, sa ii ajute Dumnezeu!
Miruna
Asa e. Mai ales la copii, care sunt mici si nu prea au avut interventii, sunt sanse mari sa nu se stie
Petre
Acestia sunt jurnalistii care vor primi scutire de tva!?
Informatii incomplete dar suficient de alarmante, care sa induca panica si emotii controversate audientei…
O tragedie pentru parinti transformata intr-o stire care naste anxietati si temeri in randul multor oameni…
Ioana
E ok ca ai scris un articol in care sa incerci sa explici cam cum ar trebui sa se desfasoare lucrurile intr un cabinet stomatologic, insa referitor la ceea ce inseamna anestezie, ar fi mai bine sa te abtii. Oferi informatii eronate si nu cred ca e corect fata de cititorii tai. Asa ca, ori te informezi mai bine, ori renunti la subiect.
Miruna
Spune tu atunci cum e corect, ca pana acum vad ca doar la critica te pricepi.
Andra
Buna Miruna. E cunoscut ca anestezia generala presupune anumite riscuri. Niste analize mai minutioase inainte de a folosi respectiva substanta nu se fac, ca proces standard? Fie chiar si contra cost. Sunt convinsa ca parintii care-si permit le-ar efectua, pt a diminua riscurile. Adica daca se stie ca exista sansa sa fii alergic la substanta, ar fi de folos sa se recomande un test alergologic inainte. Sau daca se stie ca o malformatie congenitala poate provoca complicatii f periculoase, de ce nu se recomanda niste analize in directa asta inainte? Macar optional… ca un dinte care trebuie scos nu e chiar asa urgent ca o operatie pt apendicita, de ex. Ai avea timp de niste investigatii mai amanuntite inainte de a hotara sa folosesti varianta anesteziei generale.
Niculina Cretu
Pentru mine, ca om obisnuit care are probleme de dantura uneori, nu ma intereseaza daca acel copil a fost sedat sau anesteziat si alte detalii strict profesionale. Stirea este ca din cauza acelei manevre copilul a murit. Direct, sau indirect, nici asta nu ma intereseaza. Important este ca eu sa nu patesc nimic grav cand ma duc la dentist, deci nu voi alege o anestezie/sedare, naiba stie ce-o fi, generala, ca sa-mi scoata un dinte problematic, niciodata!
Miruna
Pai nici nu prea e pe alese. Cei care fac tratament sub anestezie sunt cei cu dentofobie sau alte probleme medicale, din cauza carora nu pot coopera cu dentistul.
Cristiana
Exista oameni care mor intoxicati cu apa. Asta inseamna ca nu mai beti vreodata apa? Exista oameni care sangereaza cand li se scoate maseaua de minte si ajung la urgenta si afla ca aveau cine stie ce problema de coagulare anterior necunoscuta. Exista oameni care au murit cand au luat un paracetamol. Exista multe feluri in care oamenii pot suferi.
Eu cred ca ca “niciodata” nu are loc in medicina decat in anumite situatii clare. Poate ca o sa aveti vreodata nevoie de anestezie/sedare, dar asta nu inseamna ca veti avea probleme.
Stirea nu este ca din cauza acelei manevre copilul a murit. Copilul a murit si cauza mortii nu este inca elucidata, nici nu stiu exact daca e treaba noastra sa ii aflam tot istoricul medical si rezultatele autopsiei si altele. Stirea este, in opinia mea, ca in urma acelei proceduri + alti factori de risc a survenit un deces (absolut ingrozitor de trist, evident).
Prin urmare, eu nu cred ca trebuie sa fiti panicata sau speriata si sa evitati cu orice pret o manevra care se poate dovedi utila, daca va fi cazul (nu doar la dentist, in general zic). Sanatate!
Denisa
Dati cautare pe google “child dies after anesthesia” sa vedeti cate cazuri exista si in alte tari…
Mari
Despre ingalosedarea la copiii cu o frica foarte mare, căpătată in urma unor tratamente mai dureroase, ce Spuneti?
De ce recomandați anestezia in detrimentul inhalosedarii?
Miruna
Nu e una sau alta. Inhalosedarea e prima optiune intotdeauna.
Mari
Sa înțeleg ca recomandați, in acest caz, inhalosedarea?
Claudiu
Eu m-am oprit aici: “ In medicina, exista mai multe feluri de anestezii: locala si generala” 🤣
Celeste
“Cosorul lui Moceanu e alcătuit din două părți: partea lemnoasă și partea fieroasă” 😀
rox
Io eram convinsa ca anestezia cu propofol in care poti respira singur e cu mai putine riscuri decat cea generala cu intubare. Pana la urma, la anestezie ce anume da riscul, substanta administrata? Sau problema este ca, la cea fara intubare, pacientul nu este intubat si astfel nu e gata de proceduri/masuri mai drastice?
Diana
Dacă copilul e intubat deja l, în caz de o reacție la substanțele administrate ce se soldează cu stop cardio respirator el poate fi resuscitat imediat, fără a mai pierde timp prețios cu o încercare ulterioara de intubare care poate deveni foarte dificila în timp ce căile respiratorii tind sa de închidă, ca în cazul unui soc anafilactic.
SZABO ISTVAN
Sunt anestezist de 35 ani. Compatimesc colegul pentru cele intimplate, dar vreau sa punctez citeva aspecte din siguranta actului anestezic: indiferent de tipul anesteziei-sedare sau generala trebuie sa ai conditii pentru a asigura siguranta pacientului: aparatura pentru intubatie oro-traheala- laringoscop, sonde de intubatie corespunzatoare, eventual masti laringiene si balon Rouben pentru a asigura respiratie artificiala in caz de nevoie.
In afara de aceste ustensile sunt de recomandat aparat de anestezie, sursa de oxigen monitor de saturatie oxigen. Fara a avea minimul de dotare este interzis a efectua anestezie de orice fel. De altfel a aparut un GHID din 20 martie 2019 privind siguranţa pacientului în anestezie-terapie intensivă . Recomand consultarea ei pentru a peveni astfel de intimplari.
Cu stima:
un anestezist cu experienta
Miruna
Multumesc foarte mult pt interventie.
Dr M
Cum adică anestezia generală înseamnă sa fii intubat? De unde pana unde?
Celeste
Pai in anestezia generala nu poti respira singur, fara a fi asistat de aparate – pentru că sunt paralizati toți mușchii, inclusiv cei care fac posibilă respiratia.
Fricosul
Dintotdeauna mi-a fost frica de dentisti, pana acum cumva, cumva am mai mers de cateva ori desi cu mare frica, mai stiu si alte cazuri de persoane care au murit de la dentist si fara a fi copii, ci adolescenti/adulti. Acum insa ca s-a ajuns la un caz mediatizat, si intr-o clinica de top, la un copil e clar: nu mai fac inconstienta sa merg pe la dentisti, nu sunt sinucigas si chiar daca as fi nu as alege sa ma sinucid asa. Bravo lor celor care au curaj sa mearga la dentist, eu insa nu am si nici pana acum nu am avut, de vreo 2 ori ma mir ca nu a crapat inima in mine de frica!
TotEu
buna, si ce faci atunci cind infectia de la masele ajunge in sange, sau mai rau, la creier. Nu este mai bine sa-ti faci acum curaj, nu atunci?
Andra Groza
Asa a fost dintotdeauna presa si vânătorii de știri pe jumătate reale… Ceea ce e dureros tare e ca tot mai puțini copilași vor fi duși la dentist de teama părinților… Cumplit… Fetita mea a fost prima data la 8 luni si de atunci vom merge la fiecare 6 luni ca sa se obișnuiască si sa stie ca e normal si trebuie sa avem grija de dințișori. Stirea asta e ca si marea nebunie cu gripa… Se moare in mari procente, dar daca stam sa ne uitam atent marele procentaj din mortile respective e reprezentat de persoanele vulnerabile, batranii si copiii… Sincere condoleante pt familia băiețelului 😥
Andreea Niculae
Nu e chiar asa…eu am fost un an cu copilul in ACEA clinică din Pitești. Din pacate nu ti se explică nimic, nu semnezi nimic, nu afli despre niciun risc. Copilul este pus pe scaun si incep sa i se sparga dintii si maselele pe motiv că “au un mic punctulet negru”. 4 masele × 3 interventii pe măsea × 120 de lei/ intervenție…copilul avea 6 ani, acum are 10 si niciuna dintre plombe nu mai exista in gurita lui. Ceea ce vreau sa spun este ca oamenii sunt praf, dar fiind singura clinică specială pentru copii, te duci…platesti cat si se cere si speri ca fiind pentru copii au mai multa grija. Dumnezeu sa-i tina sănătoși mintal pe bieții părinți care trec prin asemenea tragedie!
Magda
Buna seara! Eu o sa descriu experienta mea cu anesteziile. De 3 ori am facut anestezie generala pe vena (la Spitalul Judetean din Pitesti) si am fost intubata la cele 3 operatii prin care am trecut, iar de 2 ori am fost sedata cu Propofol tot pe vena la alte 2 interventii chirurgicale de durata scurta (la Spitale din Bucuresti, unul de stat, altul privat). Toate cele 5 s-au derulat in spitale si am fost monitorizata la aparate. Si la sedarea cu Propofol am fost legata la deget de un aparat care ma monitoriza impreuna cu medicul anestezist. Banuiesc deci ca astfel de anestezii necesita aparatura pentru monitorizare, asa cum s-a intamplat in cazul meu. Inhalo-sedare nu am facut ca altfel va spuneam cum s-a derulat si aceea. Din ce mi-au spus zilele acestea medici ATI pe care ii cunosc din copilarie, la copii nu se administreaza Propofol pt ca este periculos. Se face anestezie generala cu intubare in spital. Cei mici trebuie si ei strict monitorizati in timpul acesteia.
Este o tragedie ce s-a intamplat. Sunt mama si nici nu vreau sa ma gandesc ce e in sufletul acelor parinti. Eu nu stiu cat este de vina clinica, daca are sau nu avizele necesare, cert este ca medicul ATI care a fost acolo trebuia sa stie toate aceste lucruri…mai ales ca este necesara monitorizarea stricta la aparate.
Este groaznic ca trebuie sa moara un copil ca sa fie controale, cand se stia ca astfel de sedari se practica in multe clinici si cabinete. Si ma indoiesc ca dupa ce trece valul de emotie se va schimba ceva in aceste practici. Pentru ca in Romania “merge si asa”. Daca ar fi sa spun ce cred eu, nu stiu cat este vina clinicii (care oricum era dotata pt ca eu am fost pacient acolo comparativ cu unele clinici sau cabinete de aici), cat este vina autoritatilor care nu isi fac treaba si a medicului ATI care trebuia sa nu accepte sa faca sedare fara o minima monitorizare la aparate si fara sa aiba posibilitatea sa ventileze copilul. Nu sunt medic, e doar parerea mea, care nu conteaza atat de mult. Pacat insa ca mor copii si oameni in clinicile si spitalele din Romania.
Mămică de băiat
Bună ziua, dna Miruna, să ştii că am descoperit blogul tău recent, apreciez tot ce ai scris şi îți mulțumesc. Este bine să spui direct realitatea şi pe mine m-a ajutat mult ce ai scris.
Ștefania
Da, presa are obiceiul prost și periculos sa faca o stire de cancan si senzațional dintrun caz foarte serios și grav.
Avem destule personaje in Romania cu care să facem stiri de cancan