Știu că e moda asta cu mâncatul sănătos, totul natural și să fugim de chimie ca știți-voi-cine de tămâie. Doar că lucrurile nu stau chiar așa, adesea ele sunt mai degrabă complicate, oricât ne-am dori noi să fie simple. Mâncatul sănătos e bun, doar că nu-i destul.
Pe scurt, 27 ianuarie 2020: se publică un studiu important, care demonstrează că o doză mărită de vitamina D în ultimele 3 luni de sarcină a redus la jumătate defectele de smalț la dinții de lapte și la cei permanenți (în primii 6 ani), comparat cu o doză mică de supliment de vitamina D. Incidența cariei nu a fost influențată. (sursa)
Știți câte mame îmi scriu disperate că ai lor copii au demineralizare? Am fix două articole pe acest subiect, nu mai multe, iar aceste două articole aduc pe blogul meu părinți care caută informații, ajutor, că nu știu ce să facă și că nu sunt mulțumiți cu ce le spune medicul stomatolog. Pentru că nici nu are ce le spune. Pentru că nici nu are ce să-i facă lui Georgică, în vârstă de un an și jumătate. Nimeni, în afară de Iisus Hristos, nu îi poate face ceva lui Georgică fără să-l pună sub anestezie generală. Și în niciun caz pentru un punct de demineralizare, nici măcar pentru o carie nu se anesteziază copiii general. Doar cazurile scăpate de sub control ajung la aceste măsuri, desigur, radicale și foarte costisitoare.
Azi mi-a scris deja o tipă și încă nu-i amiaz (când compun eu articolul). Ieri mi-au scris trei. Primesc poze cu dințișori care abia au ieșit. Acești copii nu mănâncă ouă cu surpriză de trei ori pe zi, să fim serioși, unii dintre ei nici nu stau încă bine pe picioare! Cu toate astea, au demineralizare. E un fapt. Nu e o tragedie, normal, dar nici nu e o bucurie. Să vezi cum i se macină copilului tău dinții și să nu poți face nimic pentru asta e destul de frustrant. Pentru că adevărul e că nu poți face prea multe. Și puținele lucruri care ne rămân de sfătuit pacienții, de încurajat mamele să nu se lase sunt foarte greu de făcut.
Trei lucruri sfătuiesc eu: igienă strictă, dietă strictă și vitamina D. Probabil că vitamina D e cea mai simplă. Igiena e complicată, pentru că să convingi un copil mic de orice vrei tu și nu vrea el e complicat. Dieta e și mai complicată, pentru că, practic, orice mănâncă strică dinții. Zahărul e cel mai rău, asta știm, dar orice aliment schimbă pH-ul, încep niște procese acolo în gură, ca să nu mai spun că zahărul e prezent în aproape orice.
Multe mame mă întreabă DE CE
E o întrebare pe care o înțeleg perfect, chiar dacă nu știu întotdeauna să răspund la ea. Ce știu însă e că mineralizarea dinților de lapte se întâmplă intrauterin și că, probabil, acolo au fost niște deficiențe. Ceva a lipsit.
Singura sursă de vitamina D a fătului e mama lui. Dacă mama n-are, nici copilul n-are. E o relație destul de simplă așa.
”Principalele surse de vitamina D pentru femeile însărcinate sunt lumina solară, produsele lactate fortificate, peștele gras și suplimentele alimentare. Deficitul de vitamina D în timpul sarcinii a fost asociat cu unele rezultate neonatale adverse, precum și cu un risc crescut de complicații de sarcină târzie. (…) Cercetările sugerează, de asemenea, o posibilă conexiune între concentrații mai mici de vitamina D și riscul crescut de naștere prematură. (…) Asocierea dintre deficiența de vitamina D și diferitele probleme legate de sarcină a fost investigată pe larg în ultimii ani. S-a postulat că deficiența de vitamina D ar putea fi asociată cu un risc crescut de preeclampsie, diabet zaharat gestațional, operație cezariană și vaginoză bacteriană în sarcină.” (pentru mai multe informații, vă recomand acest studiu care analizează toată literatura existentă până în momentul publicării -2018. Dacă n-aveți chef să-l parcurgeți, treceți rapid la concluzii: mai avem de cercetat.)
Din ce am citit, cei care nu recomandă suplimentarea cu vitamina D în sarcină fac asta pentru că nu există dovezi clare că ar ajuta la ceva. Pe de altă parte, dacă citiți cu atenție studiile și până la final, cele mai multe spun că mai e nevoie de cercetare, inclusiv epigenetică. Faptul că nu s-a dovedit clar că vitamina D ajută la greutatea copilului din burtă nu înseamnă că ea e rea, feriți-vă de măgăruș. Stați un pic, poate ajută la altceva. Și, până să vorbim de dinți, m-am informat cam care ar fi riscurile supradozării cu vitamina D.
Prea multă vitamina D face rău?
Am găsit informații legate de efecte toxice la vitamina D: ”evitați suplimentarea de 4000UI” (sursa)
Pe de altă parte, acest studiu din 2013 arată că femeile care au suplimentat aportul de vitamina D(3) cu 4000UI au avut cea mai potrivită concentrație în sânge, cu cele mai bune rezultate în cazul sarcinilor, să evite cezariana și alte comorbidități, cu zero risc de efecte secundare.
Ghidurile britanice recomandă suplimentarea în sarcină cu 400UI. Atât am luat și eu în prima sarcină, la recomandarea medicului englez. În a doua sarcină, sub 1000UI, analizele de sânge au arătat un deficit de vit D, pe care l-am corectat cu încă 1000UI. Am rămas pe suplimentare cu 2000UI și în ziua de astăzi.
Deci până la 4000UI mai e cale lungă, care e o doză toxică pentru unii, ideală pentru alții. Părerea mea e că o simplă analiză de sânge în care dozăm vitamina D ne lămurește individual.
50% dintre copii n-au avut probleme cu smalțul dinților
Studiul se numește ”suplimentarea vitaminei D în sarcină și defecte de smalț la copil”, a fost publicat în 27 ianuarie 2020. Deci e proaspăt scos din cuptor. Îl puteți citi aici.
Au fost 623 de participante, toate femeile aflate la 24 de săptămâni de sarcină au luat 2400 UI de vitamina D din acest moment până la 1 săptămână după naștere. Aceasta a fost pe lângă suplimentul standard de 400 UI / zi. 588 dintre copiii lor au fost, de asemenea, urmăriți pe toată perioada studiului. La vârsta de 6 ani, dinții copiilor au fost examinați în 84% din cazuri, adică un total de 496 de copii.
La follow-up s-au căutat defectele de smalț. Adică pete cretoase, opacități, demineralizări, etc.
Dacă vreți detalii despre acest studiu, citiți aici. Dacă n-aveți chef, am făcut eu temele, concluzia e asta: administrarea suplimentelor de vitamina D în doze mari reduce riscurile de defecte ale smalțului la copii cu vârsta de 6 ani, atât la dinții de lapte, cât și la cei permanenți. Acest lucru sugerează un mijloc eficient de intervenție în timpul sarcinii pentru a reduce rata bolilor dentare în viața ulterioară.
Demineralizarea dinților e o problemă tot mai des întâlnită la copii și pentru că doamna Genetică, dar și pentru că doamna Natură. A doua nu mai are forțele de altădată, iar hrana noastră nu mai e la fel de nutritivă. Nu zic să luăm suplimente cu pumnul și cu ochii închiși, cred că e posibil să găsim o cale de mijloc, un echilibru, fără s-o dăm în extreme. Vitamina D nu e bau-bau, mai ales că avem indicatori și că limita până la supradoză e departe.
E adevărat și că dinții, pentru mine, sunt foarte importanți. E adevărat și că văd foarte mulți copii și părinți care suferă din cauză de demineralizări. Deci s-ar putea să am o obsesie pe acest subiect. Dar cine n-ar face ceva pentru niște dinți mai sănătoși la al său copil? Vă invit să vă documentați, să citiți materialele puse la dispoziție, să vă întrebați medicul și să faceți cum credeți mai bine. Dacă aveți întrebări și mă pricep să răspund, cu drag.
foto Shutterstock
Masha
Si eu iau vitamina D3 de 2000 UI, 1 pastila pe zi, pentru ca am probleme cu caderea parului. Mi s-a recomandat in urma cu vreo 4 luni de zile si de atunci iau zilnic. O sa fac o pauza prin februarie, apoi o sa iau din nou. Nu am avut nici o problema pana acum, desi o prietena farmacista mi-a spus ca ea nu ar lua zilnic cu concetratie asa mare, pentru ca i-ar fi teama de reactiile adverse. 🙂
Miruna
Eu am luat luni de zile 5000 ui si valoarea la analize crescuse abia la 35 (peste 30 incepe sa nu se mai considere deficienta). Cel mai bine e sa verificati pe analize, dar eu m-am informat mult pe subiect si nu e o doza mare 2000ui/zi, mai ales in lunile de iarna…
diana
corect… si eu am luat mult timp 5000 ui pe zi si nu am avut valori foarte mari la analize. deci pt. mine a fost foarte ok, nicidecum prea mult. oricum, e o frica a medicilor sa recomande doze mai mari de 1500… mai ales la gravide.
o femeie
Si nici nu e asa de mare pt ca suntem unici. prietena mea, vegana, ia fiole de 10mii D3 uleioasa, pt ca are o asimilare mica si analizele de sange arata ca e sub limita. La mine diferenta e imediat cu 400 pe zi, runde de 2 luni, retestare de sange.
Virginia
Dacă citeam și eu articolele astea cu vreo 3 ani in urma, cu siguranță luam mai mult D3. Bineînțeles că vreau și eu să te întreb ce pot sa fac? Ne spălăm pe dinți dimineața și seara, carii nu are dar pe dinții din față sus sunt denivelări de culoare galben spre maro. Are vreo șansă să scape de ele? Are 3 ani
Miruna
Sa scape, nu prea. Doar sa nu le lase sa se transforme in carii.
Acum, nu as vrea sa te simti vinovata sau ceva. Sunt sigura ca nu toate mamele care n-au luat supliment au copii cu demineralizari. Sunt mai multi factori aici.
Citeste cele doua articole despre demineralizare, am
Pus acolo tot ce stiu.
Virginia
Mulțumesc
tzuk
Dacă aș fi știut, daca mi s-ar fi recomandat 🙁
Miruna
Cred.
Elena
Vitamina D putem sa luam si de la soare, daca stam sufficient afara la orele cu soare. Noi avem nivel bun (in analize) si luam supliment doar iarna
Miruna
Da, putem. Daca intri pe link-ul cu studiul, vei vedea ca au luat in calcul si asta.
Alina
Miruna, iti citesc blogul de mult timp pentru ca imi place cum gandesti. Si eu sunt mama, cel mare -acum de 5 ani- a avut demineralizari/displazie de smalt. Noi traim in Madrid, sistemul public de sanatate nu ajuta deloc, in schimb in privat (Spitalul Sfantul Rafael si ulterior Clinica Smile) sunt specializati pe odontopediatrie pediatrica. Aici la 18 luni au putut sa puna plombe la 4 dinti frontali fara niciun fel de anestezie, prin joaca, pe alocuri se mai tinea copilul, mereu cu cantece si jucarii. Apoi tratament cu fluor la 3, apoi 6 luni. E urmarit de 4 ani, nu au mai aparut alte probleme. Copilul merge linistit la dentist, zero traume. Posibilitati exista in caz ca cineva e interesat sa vada/invete cum fac altii. Inclusiv ca si informatie, o recomand oricand pe Esther Zapata de la Clinica Smile.
Miruna
Foarte tare. Bravo.
Anamaria
Si eu am avut carenta in sarcina (nivel 19, depistat la 6 luni dupa nastere) si abia dupa doi ani jumatate am ajuns la nivel 37 cu 4000 UI timp de un an, apoi 2000 de UI pe zi. Bebele a avut demineralizare. Acum asteptam bebe 2, am luat toata sarcina vitamina D si speram sa fie bine dintisorii.
Alina
Mare adevar ai exprimat, Miruna! Vitamina D suplimentata in sarcina ajuta dintisorii copilasilor! As adauga aici ca dintisorii abia iesiti trebuie spălați si dupa eventualele doze de antibiotic lichid sau inhalari de medicamente in aerosoli.
Miruna
Dada, foarte bune precizari!
Elena
Daca alaptez exclusiv si incep sa iau vit D, il ajuta pe bebe(4 luni), in priventia demineralizarii? Mulțumesc
Ana
Ce bine era daca as fi stiut aceasta informatie acum 2 ani. Acum, cum aud o gravida in jurul meu ii zic sa ia vitamina D. Nu inteleg de ce in Romania nu se face analiza pt a depista nivelul de D3 si a suplimenta unde e necesar. Pedodontul la care mergem mi-a zis ca e cam foarte greu sa ajungi la supradoza de D3.
Alina
Ohh, eu dupa nastere am avut o dereglare hormonala destul de mare, care i-a panicat pe medicul de fam si endocrinolog. Nivelul vitaminei D era 15 si de aproape 2 ani iau doza lunara de 15.960 UI. Luna asta am facut iar analize, tiroida ok,vit D 35. Mi-au recomandat medicii sa iau in continuare D3 pt ca toata lumea are nevoie, mai ales aici in nordul Spaniei, unde ploua foarte mult. Ulterior am citit despre importanța vit. D pt corpul nostru.
Despre dintii bebelusilor am aflat cu aceasta ocazie. Multumesc!
Ramona
Buna,
Am un baietel de 2 ani care are dintii de sus negri si incep sa i se innegreasca si ce de jos. Daca incep sa ii dau vit. D acum, mai are vreun efect. I-am dat Vigantol pana pe la 1 an jumate.
Multumesc!
Octa
Eu am scăpat o pe fetita mea de 7 ani(la fel, avea dintisorii negri) cu pasta de dinți elgidium pt adulți, fără fluor! Și a făcut efectul imediat! Cred ca într o luna maxim avea dinții normali.
o femeie
Eu tot insist cu dozare de sange pt orice supliment. Nu de alta, dar SUA are statistica de cazurile de intoxicari – peste 2 milioane de la medicamente, peste 8000 cazuri de la vitamina D in 2018, in 2016 erau “doar vreo 6 mii si ceva”. https://aapcc.org/annual-reports . Hypervitaminosis D e o realitate si simptomele de oboseala si slabiciune si tranzit intestinal dereglat si imunitate jos sunt deseori neglijate.
Suntem unici, asimilam diferit, sunt si alimente ce contin natural vit D, unele sunt fortificate deja in Vit D, mai e si soarele si pielea deschisa asimileaza diferit, important sa ne gasim echilibrul. Se poate.
Mirabela
Miruna,citind articolul,mi a atras altceva atentia,si anume, partea cu anestezia generala la copii.
Locuim in Irlanda,fetita are 5 ani si are 2 carii ( igiena dintisorilor si alimentatia sunt in regula).Aici medicul stomatolog pediatru ne a recomandat sa ii puna un crown,putem intra in amanunte ulterior,insa ce ma opreste este faptul ca totul ar trebui sa se faca in spital Universitar,cu o anestezie generala care va dura maxim 40 de min Se aplica o masca pe nas.
Se apeleaza la aceasta metoda si in Anglia?
De doua zile de cand am avut vizita la dentist citim si incercam sa gasim solutia potrivita.
Am primit toate informatiile pe e mail,as aprecia un eventual raspuns.
Iti multumesc
Delia
In primul trimestru de sarcina mi-am facut analizele si vitamina D a iesit bine, nu am luat supliment.
Acum mai am vreo 6-7 saptamani pana nasc, ma apuc sa iau, gata 😁
La prima sarcina am luat conform recomandarii din Olanda, dar am pus-o si pe seama lipsei soarelui 😅
MS
Multumim pentru articol! Daca nu-l citeam, nu m-as fi gandit sa cer si analiza de vitamina D… sunt in saptamana 34 de sarcina si descopar abia acum ca am un nivel de 9.3 ng/ml de vitamina D unde deficitul e semnalat ca fiind orice nivel sub 20 🙁 Astept maine recomandarea ginecologului de supliment (pe langa Elevitul pe care l-am luat toata sarcina) si sper doar sa nu fie prea tarziu pentru bietul copil. Dupa o sarcina in care am lucrat 100% de acasa, fara expunere soare, din cauza izolarii si pandemiei, nu ma mir de nivelul atat de scazut desi recunosc ca am tot sperat, eronat, ca o alimentatie sanatoasa va fi suficienta.
Miruna
Felicitari pentru sarcina! Mult succes, ma bucur ca ati verificat.
Ana B.
Analiza e cel mai bun argument!
În tratamentul meu de fertilitate NaPro (despre care tot de la tine știu) făcea parte vit D 4000UI/zi. Medicul din Irlanda nu mi-a cerut nicio analiză la început de tratament și abia după 2,5 ani, când am rămas gravidă, dna doctor din București a zis să fac și analiza că poate e la nivel toxic. Și, în săptămâna 10 de sarcină am primit rezultatul că e 71,5 ng/ml. Nivel optim e între 30-100, cel toxic e peste 100. Deci, iau în continuare până la final de sarcină 🙂