Cam oriunde apar cu cel puțin un copil, cineva se minunează: că sunt frumoși,’destepti, drăgălași. Precis ați pățit. Da, știu, toți copiii sunt așa. Dar asta nu-i o scuză.
Ieri, într-o cafenea. Victor, la pieptul meu, zâmbea. E un copil tare vesel, râde și numai să te uiți la el. Chelnerița, simpatică și ea. Am ajuns la povești de “și câte kilograme are”, “am și eu o nepoată care”, de știu și kilogramele, și istoricul medical al nepoatei. Nicio problemă, până când a simțit nevoia să îl atingă pe bebeluș pe mână stângă.
N-a fost un capăt de țara, nu s-a întâmplat nimic.
Sau?
O fi fost proaspăt spălată pe mâini? N-ai cum să nu te întrebi asta.
Ea umblă cu multe lucruri pe care le ating mulți oameni, inclusiv pe care pun gura aceștia. De exemplu, căni. Pe care ajunge salivă. Mulți microbi trăiesc în salivă. Cei mai mulți, credeți-mă pe cuvânt. A fost prima lecție din anul întâi, de la biochimie. Mai atentă decât atunci nu aș fi putut să fiu.
Umblă cu bani.
BANI.
Și mă pot opri cu sursele de microbi de pe mâinile ei, cred că v-am convins.
Nu e ok.
Bebelușii, după ce descoperă că au mânuțe atașate de ei, zici că primesc superofertă la lins pumnii, cum ar veni.
Să iei un bebeluș de mână e ca și când l-ai pune să lingă tot ce ai atins înainte de el.
Să pupi un bebeluș pe mână e ca și când l-ai scuipa în gură.
Adică, e destul de simplu să avem grijă un pic.
Ei chiar se pot îmbolnăvi. Nu e o legendă din bătrâni, pe bune, e 2020!
Știu că sunt drăgălași. Știu că intențiile sunt cele mai bune. Știu că nu îi putem ține sub un glob de cristal. O, dar nici nu intenționam! Să nu uităm că eram într-un loc foarte public cu un bebeluș de 3 luni. Dar asta nu înseamnă că lingem de pe jos, că ne scuipam între noi, că ne batem joc de doamna Igienă.
Putem să îi pupăm pe hăinuțe. Pe obraz. Nu, cel mai bine: nu îi pupăm deloc. (A pățit și Cristina Oțel și s-a cam enervat) Așa cum nu pupăm oameni necunoscuți pe stradă, nu îi atingem pe mâini, pe cap, pe nicăieri, și bebelușii sunt OAMENI, chiar dacă mai mici.
Image by Alexas_Fotos from Pixabay
Masha
Oh da, fix ce am scris și eu într-un comentariu la un articol anterior. Și nu i-ai spus nimic, ai rămas calmă?? 😀
Miruna
nu i-am zis, nu am știut cum. sunt o găină la fazele astea.
Florentina
Exact asa sunt eu …însă soțul nu iartă deloc 😂👍
nu-i treaba ta
Femeie, esti pe ulei rau de tot si ai probleme grave la mansardă! De cand e lumea bebelusii sunt pupati si mangaiati. Vrei sa zici ca tu te speli mereu inainte sa o atingi? Daca trebuie sa ii schimbi hainele si sa o atingi pe maini te duci sa te speli inainte? Si daca i-ai schimbat si scutecul ce faci? O lasi in scutec, te duci sa te speli iar pe maini si abia apoi ii dai hainele pe ea? Intreab-o pe maica-ta cum te-a crescut. Vezi daca nu cumva ti-a pupat mainile ea si tot neamul cand te-ai nascut. De la bunica aia fara dinti pana la matusi si toate vecinele. Si ai patit ceva? Ai murit?
Auzi cica si blondele gandesc. Tu nu gandesti DELOC. Esti o speriata care se teme si de umbra ei. Nu mai raspanditi prostii pe net. Pune mana si citeste.
dia
Miruna, cred ca sunt multe persoane in “culise” care au o problema cu tine😀mi se pare și normal, ca doar îți merge foarte bine și e normal sa se faca verzi de invidie alții. Și după numărul de like-uri, sunt destui. Îmi place mult ca nu le răspunzi. Referitor la subiect, ca medic și mama, țineți-va mâinile acasă, sau măcar aveti decenta sa întrebați înainte.
Miruna
Dia, nici macar nu citesc acele comentarii. Habar nu am la ce te referi, nici nu sint curioasa. Citesc doar comentariile oamenilor pe care ii cunosc si care stiu ca nu imi fac rau. You know? 🙂 plain ignore and go on.
Oana
Ai ft mare dreptate am avut un caz in fam.cica boala sarutului cand am auzit doctorul ca a azis asa cv am.inceput sa rad dar da e cat se poate de adevarat dar romani fiind una mai sus ca alta face comentari “extravagante”totuși acum suntem in sec.xx nu mai suntem pe timpu lu pasvante chioru …..trezestete romanie ca am ramas in urma de tot fratilor am ramas ca pe timpu lu “ceasca” China poate construi un spital i 48 de ore noi nu ne revenim in 48 de miiii de ani.
Flavia
E bebelușul ei, poate să îl pupe unde dorește ea! În schimb, altcineva, orice ar fi în afară de mamă, să zicem și tată, poate să îl pupe pe ce îi ascunde pampersul 🙂 Ea l-a purtat 9 luni în burtă, ea are nopți nedormite și plânse, ea îl crește. Înainte să faci orice unui bebeluș sau chiar să îl iei din brațele mamei, ceri permisiunea! Cu toate că deja dacă spui măcar în mintea ta “am voie să îl pup?” îți răsuna tare și clar un răspuns firesc! Nu!
gica contra
atunci vino dragule cititor sa ne bagam toti mainile in gura ta, eventual in nas si ochi sa vedem cat dureaza pana dezvolti vreo boala…ca de asa se face dintotdeauna.
Silvia R
Sunt multi care nu au habar cum sa se comporte cu un bebelus. Pe mine m-au deranjat f mult si oamenii care veneau si imi puneau mana pe burta, insarcinata fiind, sa simta ei copilul… pai de ce nu imi puneau si mana pe fund sau pe sani, ca tot aia era…
Si i-ai zis ceva domnisoarei? Ca la urmatorul bebelus sunt sigura ca tot asa va proceda
Miruna
nu i-am zis, nu am știut cum. sunt o găină la fazele astea. cu o zi înainte, o doamnă îl mângâia pe tudor pe cap, la coadă la starbucks.
Iulia D.
Știu că e aiurea să te bagi așa în spațiul personal al cuiva, fie el și bebeluș, fără să întrebi, fără să nimic…dar privește partea bună…măcar nu l-a pupat pe mâini 😀
Madalina
Eu reacționam foarte dur. Ultima dată când o doamnă de pe stradă s-a apucat să îmi mângâie pitica (care era destul de mică pe vremea aceea) în marsupiu la piept, am strigat de șoc să ia mâna că nu are voie, nu e bun public. Adică nu ne cunoșteam, pur și simplu a văzut un copil drăguț și s-a apucat să o mângâie de s-a speriat minunea, că nu înțelegea ce i se întâmplă. Iar doamna s-a apucat să îmi facă mie morală că doar a mângâiat-o nu a bătut-o, ce sunt așa sălbatică? La asta nu am mai avut nici o replică…
Apoi am învățat ceva fain de la Ioana Chicet Macoveiciuc. Să îi mângâi și eu pe ei pe față, pe mâini, pe unde apuc, deși nu s-a mai întâmplat de mult să atingă cineva copilul fără permisiunea mea. Și dacă se uită urât zău comentează că ar trebui să îmi cer voie să îi ating, îi întreb dacă ei își cer voie să atingă copilul. Poate așa pricep că nu e ok.
Și metoda Ioanei mi se pare cea mai faină.
Dorina
Cucoanelor nu mai fiti atat de stresate si istete. Traim intr-o lume superpoluata si apa care va spala si ne spala nu este singura. Cum imunizam copilasii nostri daca nu iau contact cu realitatea.? Ce fitoase a-ti ajuns…
Anamaria L.
Cu riscul de a fi catalogată drept cucoană stresată, isteață și fițoasă, te rog să citești atent ce a scris Miruna mai sus. Copilul chiar era în contact cu realitatea, fiind într-un spațiu foarte public. Dar, de aici și până la atins mânuțele bebelușului cu mâinile murdare sau chiar pupat bebelușul, e cale lungă. Cum cale lungă e și între a-ți exprima un punct de vedere divergent în mod civilizat / politicos și răbufnirea ta de mai sus.
Despre “a-ți” de la finalul comentariului tău, nu mai zic nimic. Că zice el suficient…
Laura
Corect! Nu mai știm să scriem în limba română dar,comentăm și ne judecăm aiurea! Cât despre atinsul,pupatul mânuțelor bebelușilor este un mare adevăr și un lucru tratat ca nefiind important,o banalitate, dar,care poate duce la destule și diferite neplăceri și mai apoi ne întrebăm de unde ar putea să vină ,care o fi cauza,etc…și nici nu ne trece prin minte că poate surveni ceva grav dintr-o simplă și banală atingere…
Nici eu nu am băgat în seamă până acum,îmi cer scuze că m-am băgat în vorbă,îmi exprimam aici doar umila părere! Totuși e bine să avem grijă,mai ales în perioada ce o trăim,și pe cât se poate să ne expunem opiniile intr-un mod cât mai elegant și pentru că suntem femei,in modul cel mai fin….(asta pentru persoanele care jignesc)
Seară plăcută!
Anda
Pai atunci nu ati vedea nicio problema daca v-ar pupa un necunoscut pe strada, nu? Asta in conditiile in care sunteti majora si cu toate vaccinurile la zi, presupun, spre deosebire de un copil de 3 luni. Este agresiune in toata regula!
Eu
Bebelușul e un om, ca noi ceilalți. Nici nu știu cum sa explic. Dacă cineva pune mana pe mine ma trag într-o parte, nu vreau sa fiu atinsa de necunoscuti. Și bebelușii vor sau nu vor lucruri, îți dai seama dacă te uiți la ei. Vor sau nu vor sa fie pupați, atinși, alintați. Sunt OAMENI!
A-ti
Mai bine lasa tu fitele si pune mana pe o carte de gramatica.
gica contra
Si de ce ma rog crezi ca un bebelus ar trebuie sa intre direct de la cateva luni in contact cu bacteriile de pe scula lu bunicasu care tocmai s-a pisat dupa casa si nu s-a spalat pe maini?
Cristina
Nici nu știu dacă “enervat” e cuvântul potrivit. Sunt mai degrabă uimită (încă). Ce să zic… Bine ai venit în grupul “mamelor care își cresc copiii sub clopot de sticlă și mai bine s-ar muta cu ei pe lună”… 🙂 Sper totuși să ai parte de reacții mai puțin agresive din partea cititorilor.
Miruna
Nu citesc comentariile de pe facebook. :))
Eu
O femeie a pus mana pe bebeluș în sistem. I-am zis “nu puneți mana” fără sa gândesc. A comentat ca a crescut și ea copii.
M-am simțit aiurea sa ii atrag atentia totuși. De obicei nu ma uit la oameni și asta ii face sa se apropie. Nici de data asta nu ma uitam la ea dar dintr-o data am văzut o mana pe copil.
Moldova
Sunteti praf , crescute într-un clob
Daia va îmbolnăvește copiiii mereu
Laura
Puteți să scrieți corect românește?
Nu de alta dar ca să putem înțelege ce vreți să transmiteți prin mesaj!
Mulțumim!
Roxana
Eu am fost fitoasa rau in perioada de bebelusie… da, nu lasam pe nimeni sa o atinga, nu mergeam in locuri supraaglomerate cu ea, gen mall sau supermarket, spalam si sterlizam,nu-i dadeam suzeta din gura mea si altele…
Dar tot acest efort a meritat.. copilul de 11,6 ani nu a luat antibiotic decat o singura data in viata ei si atunci a fost depistata purtator sanatos de streptococ betahemolitic.
Eu nu pup copii, nu-i ating… finilor mei le cer voie sa ii imbratisez cand ne intalnim si sunt mari..7,9 si 13 ani.
In copilarie uram toate “doamnele dragute” care ma trageau de falcute.. banuiesc ca stiti .. copiii erau frecvent trasi de obraji in perioada copilariei..cel putin in anii’80.
Laura
Felicitări stimată doamnă!
Foarte corect ați procedat! Cel mai important este să evităm aglomerația mai ales pentru bebeluși!;nu este simplu pentru că uneori nu avem de ales și mai trebuie să ii purtăm cu noi unde chiar trebuie să mergem dar,pe cât posibil e de evitat aglomerația și nu mai discutăm de atingeri,pupături,etc
Clar că a meritat efortul! O mamă excepțională!
Încă o dată,felicitări!
Claudia
Aoleo, fratilor, ce-i cu valul asta de hate si jigniri? Vreti sa lingeti pe jos si va interzice careva, sau care-i problema voastra? Faceti ce vreti cu voi si copiii vostri, dar nu va mai bagati in vorba cu jigniri.
(Si mai scrieti si cu copitele, fapt deloc de mirare de altfel).
Oricum, pentru imunizare cercetatorii britanici recomanda depozitarea bebelusilor in tomberoane, cu mame cu tot. Haida, incolonarea!
sg
Interesant este ca aproape numai in Romania am auzit si vazut asta.
In alte tari nu-i trece nimanui prin cap sa atinga copilul altuia.
O fi … Bun simt? Civilizatie? Respect? Indiferenta?
Dana
Nici pe departe. Eu sunt in Italia si aici la fel, toti se mira de baietelul meu, intra in vorba cu mine, vor sa il atinga, isi dau cu parerea asupra varstei, etc.
Ana
Suflet latin 🙂
Bianca
Eu locuiesc în Spania și oamenii de aici vin că și magneții să îmi atingă bebelușul. Nu ii las, efectiv le spun că nu, că apoi plânge. Punct
Violeta
Eu am 3 copii, si abia la al 3-lea am reusit sa ma linistesc si sa gasesc o cale de echilibru – cati microbi pe zi are voie copilul vs. cat de mult sa ma stresez eu. Dar in toti anii astia am vazut pe la cabinete unde ma duceam cu diverse chestii pt ai mei – avize, vaccin, control etc. – zeci de copii mici care efectiv se tavaleau in holul clinicii, se intindeau pe jos, isi lingeau mainile, faceau tooot ce se putea face. Sunt destul de sigura ca traiesc bine-mersi si in ziua de azi. 😛 Intr-o perioada chiar am cautat pe Google cam cata mizerie are voie un copil mic sa bage in gura si sa fie “safe”, si ce am gasit a fost de genul “o lingura de mizerie pe zi”. :)) LOL. Dar de atunci am inceput sa ma relaxez. Ii crestem sa traiasca in lumea asta, nu in glob de sticla. Si adevarul e ca in primii 2 ani se vor imbolnavi frecvent, orice am face. Iar daca ii protejam prea mult, le facem mai mult rau decat bine.
Cora
Nu e chiar asa, daca ati avut noroc si nu vi s-au imbolnavit copiii nu inseamna ca e OK pt toti copiii. Pot sa dau si eu un exemplu: copilul meu nu s-a imbolnavit deloc in primii doi ani si a stat afara minim 4 ore pe zi, in ploaie, praf, vant etc. Nu a primit medicamente de febra, nici antibiotic, nimic. Cand a mers la gradi la 2,6 ani, a “reusit” 4-5 viroze cu febra f mare in cateva saptamanii. Concluzia e ca oamenii, mici, ce-i drept, l-au imbolnavit. A necesitat si spitalizare. Evident ca nu nu dorim tocmai unui bebelus sa se “imunizeze” cu oleaca de spitalizare… Cel putin asa sper.
Violeta
Eu sunt o fosta Miruna, ca sa zic asa. Nu-mi sunt deloc straine gandurile si temerile ei, le-am avut la fiecare copil. Probabil foarte multe mame au scanner incorporat pt microbi si virusi. 🙂 Dar am trecut peste fricile astea si mi-am lasat bebelusii sa fie pupati de babute de la tara, bucuroase ca ne vad dupa ani si ani -si la tara nu stiu daca oamenii se spala mai mult de 1-2 ori pe zi 😜 – si de prieteni carora nu le-am cerut analizele la zi. Si i-am mai lasat sa se “joace” si sa intre in contact si cu copii carora le atarnau mucii prin gura. A fost ok. Mai mult decat ok – nicio spitalizare cu nimeni, copii de 10, 5 si 2.5 ani in prezent, toti dati la gradi la 1 an si cateva luni – asta nu tb sa fie exemplu pt nimeni, eu nu am avut alta varianta. Nu au scapat de boli – au facut de toate, dar forme usoare, care au trecut in cateva zile. Evident, nu se poate generaliza nici de la povestea mea, dar nici de la ta. Parerea mea e ca pe termen lung e foarte bine sa lasi copilul in contact si cu oameni, si cu pisici, caini, diverse locuri. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Si in doze de bun simt. 🙂
Adriana
Probabil in primii doi ani nu a avut contact cu copiii, oamenii… De aceea la primul contact cu copiii a dat de noi „microbi„. Cam asa ar merge. Am doi copii, desi am trecut prin toate, incepand cu varsta de 3-4 ani pana acum 13 respectiv 14 ani sunt foarte multumita de cum se comporta organismul lor. :)) Curaj fetelor!!!!
Blanka Spatacean
Mai dau peste vreun articol de genul asta,distribuit de altii. Parerea mea,tineti-va pruncii acasa in mediu steril,fiti in continuare mame isterice care se revolta pe un gest cordial. Eu sunt mamica de copil cu inimioara speciala, credeti-ma ca m-am straduit sa imi pastrez echilibrul chiar si cand sanatatea copilului meu a fost greu incercata. Aveam la mine apa speciala care dezinfecteaza manute,suzeta….sunt solutii subtile la ‘problemele’ astea. Habar nu aveti cat sunt de rezistenti bebelusii…
o femeie
Mie astea mi-au trecut cand avea 8-9 luni si a inceput sa se taraie prin casa – intr-o zi am prins copila cu sireturile de la adidasii mei in gura….sa rad/plang concomitent dar apoi m-am calmat. Si bine am facut ca au urmat tavaleli, intins pe jos, lins chestii pe care nu’s cum naiba se nimereau sa ajunga in mana ei fix cand am intorsc ochii 2 secunde.
D
:)pe al meu bebe l am prins lingand talpa unei cizme in fix 3 secunde de neatentie..deci se poate si mai rau…
Catalina
Salut mămici, și eu sunt la bebe 3 și da…la primul bebe gândeam la fel, vai dar nu îl pupați pe mânuțe etc…nu zic ca e rău sau bine, e dreptul fiecărei mama sa își crească copilul cum dorește însă adevarul e ca e plin de microbi peste tot…oare noi respectam intru totul? Poate și soțul meu a adus de la lucru diverse chestii…defapt nu știu dacă știți dar spre exemplu telefonul mobil e plin de o gramada de microbi, posibil sa fie chiar mai murdar decât banii și eu am citit acest articol de pe telefon cu bebelușul in brațe și sincer nu îmi dezinfectez telefonul mobil…As vrea sa va gândiți ca unii din acei bătrâni care vor sa între in contact cu bebelusii noștri s-ar putea sa fie oameni singuri, care au nevoie de afecțiune și interacțiunea cu un bebe lor le face mult bine!!! Sa nu uitam sa fim calzi și buni și cu cei din jurul nostru, vom fi un exemplu bun pentru copiii noștri! Sa nu uitam ca și noi vom ajunge in etate și poate chiar vom proceda la fel chiar dacă acum cerem permisiunea sa punem mâna pe un copil și mai ales dacă vrem sa schimbam un comportament sa fim noi exemplu pentru cei din jur și poate vor învață de la noi!!! E păcat sa ne înstrăinăm așa unii de alții, e neplăcut și sa avem copiii bolnavi, știu asta dar nu uitati și cum atrageți atenția dacă simțiți nevoia sa o facem…copiii cresc și așa ușor ne imita comportamentele, atunci o sa va oglindiți in ei și poate uneori nu o sa va placa ce vedeți!!! Sa fim mai tolerante as zice!
rox
Al meu, cand a inceput sa se tarasca si il lasam sa se bage de-a busilea pe sub masa la care stateam, s-a apucat sa imi suga degetul mare de la un picior.
Nico
Vai de voi…de ce nu-i puneti într-un glob de cristal oare?
Dacă te duci la ora 12 in mall e plin de mame la cafea cu prietenele, sta copilul acolo cate o oră și pune mana pe masa,pe tot ce poate atinge, apoi in gura, dar cafeaua cu prietenele n-o lăsați de grija bacteriilor. Cand le dati telefonul in mana oare nu e plin de bacterii? Oare voi nu tot pline de bacterii sunteti? F bine, nu trebuie sa il pupe, da nici nu vi-l omoară dacă se joacă putin cu el sau il atinge… voi cum ati crescut mai oameni buni? Mergea mami cu dezinfectantul dupa ea cand va scotea in parc?
maddy
Nu ma miră comentariile acide la acest articol, pentru că e scris într-un ton paranoic, deși înteleg ce spune și are dreptate. Nu e igienic să facem așa lucruri. Mesajul e bun, modul de exprimare e nepotrivit.
Oamenii fac gesturile alea cu intenții bune și sincere, de aceea un răspuns agresiv („și nu i-ai dat una?” sau „și nu i-ai zis vreo două?”) este nepoliticos și antisocial.
Cu un pic de diplomație (cum a spus o comentatoare mai sus, ștergi discret mâna bebelușului după ce a fost pupată) treci cu bine și peste primele luni cu un nou-născut, când totul ți se pare dramatic și sfârșitul lumii vine de 3 ori pe zi.
Bobita
Nu o sa inteleg niciodata apucaturile astea cu pupatul copilului. Avem un baietel, si am intampinat aceasta problema, desi le explici frumos ca nu e igienic,nu e in regula ce fac te iau drept fitoasa (ca doar isi face anticorpi) si la faza asta ma apuca dracii:)) Copilul oricum isi face anticorpi, nu il ti intr-un glob, el iese afara printre oameni, atinge lucruri, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il linga toti, sau sa manance de pe jos ca sa isi faca imunitate. E greu de explicat si mai ales celor trecuti de o anumita varsta.
A.L.D.
Alooo , cumva tu ai fost la fel crescuta de ai asa probleme psihice ? Nu mai cocolositi copiii in halul asta “mamico model” dar un model mai prost decat limita minima admisa … microbi sunt peste tot , in aer , apa si pe pamant daca intelegi ce vreau sa spun . Vezi ca pe hainute se pun microbi ; pui copilul in pat , lenjeria se umple de microbi apoi copilul de imbolnaveste . Te pui in pat imbracata unde tot pe lenjeria aia pui si copilul , nu mai zic ca tot pe aia, seara cu sotul faci prostii , nah … asa e viata , si dimineata iei copilul langa tine in pat . Ai pus vreodata problema asta ? Inainte de a pune copilul in patul tau , dar si patutul copilului , schimba si lenjeria , asa ca sa fie treaba buna …
Dana
🤣🤣🤣exagerezi femeie. Du-te in varful muntelui ,i-ati si copilul cu tine sa nu ti.l mai mângâie nimeni🤣🤣🤣
Anca
Cam fara legatura.
Eram cu amandoi copiii in supermarket. Probabil cu un carucior si un marsupiu. O tanti drăguță, i-ar fi dat luna de pe cer la domnisorica mea de 1 an si ceva din carucior. Dar s-a rezumat la mărunțișul din portofel. Imi venea sa o omor. Am strâns banii si i-am zis ca nu e ok. Copil mic, înghițire, sufocate, microbi…. apoi a vrut sa ii dea un corn cu ciocolată. Aici a intervenit “super mami” cu corn home made. Am fost o diplomata…dar ce vulcan aveam.
Fain oameni…
Alin
Eu cand eram copil uram sa fiu pupat. Mereu ma stergeam pe obraz dupa si eram vizibil deranjat.
1. Daca eram deranjat ca copil, de ce as permite sa i se intample asta copilului meu sau de ce as face asta altui copil?
2. Trebuie sa fii psihopat sa nu observi ca un copil e deranjat de ceva sau sa observi si sa continui sa faci asta.
Ale
Eu nu înțeleg mamele. Și cred ca de asta nu prea mi am dorit sa am copii. Femeia mama se transforma în ceva ce nu e deloc atrăgător ca și mentalitate și comportament, aparte de faptul ca nu mai poți avea nicio discuție care sa nu conțină subiectul copii 😅. Înțeleg protecția, înțeleg normele de igiena, dar necesitatea de a exagera cu ele cred ca e un instinct care se activează de la sine, altfel nu îmi explic irationalul sau ( fac referire la limbajul din acest articol). Decât sa îmi descarc supărarea în anonimat pe un blog, dacă as fi ținut la cele reguli cu adevărat, as fi șters mana copilului cu un șervețel și i-aș fi spus femeii, asertiv, cât de important este pentru mine acest aspect și i-aș fi explicat lucrurile la care poate nu s-a gândit niciodată pana atunci. Cred ca o mama emana iubire fata de orice om, și nu se transforma într-o ființă hiperprotectiva rece.
Miruna
Ale, te înțeleg foarte bine. Și eu eram mama perfectă înainte să am copii.
Ioana
Noi am avut probleme la botez. La 6 luni de la terminarea crizei covid, am avut botezul și bineînțeles că toată lumea voia să plimbe copilul de la unul la altul, să doarmă copilul in cărucior cu muzica și climatizarea in cap… Am avut multe reclamații că ei au venit la botezul copilului, nu la un chef oricare altul. Nu știu, sincer, cum ar fi trebuit să procedez. Cert este că acum 6 luni, toată lumea umbla cu mască, era o isterie in toată regula, iar acum, când pericolul nu a trecut, tu vrei sa mozolesti copilul și să îl plimbi de la un om la altul.. Oamenii nu sunt normali la cap… Acelorasi oameni le era frica pentru ei sa iasă din casă să cumpere o pâine. Stăteau ca popândăii de jn casă..Pai pentru tine care ești ditamai omul de 40 de ani îți era frica, dar de copilul ăsta de 2 luni nu-ți pasă. De menționat este că eu niciodată nu am fost sensibila la treburile astea cu frica de a mă îmbolnăvi, dar de când am copilul văd altfel lucrurile.