Somnul întrerupt e ca o vază spartă și lipită: seamănă cu ce a fost, dar nu te-ajută la prea multe

somn întacerupt miruna ioani

Dorm întrerupt de aproape 4 peste 6 ani de zile, cu o pauză scurtă anul trecut, după ce fiul meu cel mare a încetat să se mai trezească noaptea și până cel mic din burtă a început să-mi apese pe vezica urinară.

Am trecut prin toate fazele de oboseală: mi s-a uscat tenul, mi-a căzut părul, am slăbit, m-am îngrășat, m-am îmbătat cu cafea, m-am certat cu bărbatul, cu prietenii, cu vecinii. Cumva, la câteva săptămâni, reușeam să mergem la mama sau să vină ea la noi, ca eu să pot dormi mai mult. Acest dormit mai mult nu a însemnat niciodată neîntrerupt, dar și o jumătate de oră în plus e aur, orice mamă poate confirma asta.

Au fost weekend-uri când făceam cu rândul: sâmbătă dormeam eu mai mult și se trezea el cu Tudor, duminică dormea el și mă trezeam eu cu copilul.

Când am început să lucrez, a fost iar o perioadă foarte grea, mai ales că s-a suprapus cu debutul sarcinii, care a fost cu grețuri și vărsături și perfuzii. Un vis.

Să ai doi copii e ca și cum ai trăi pe două fusuri orare diferite. N-ai nicio șansa să te adaptezi, oricât de mult timp ai sta în țara asta nouă. Să culc un bebeluș la program eu n-am reușit niciodată; cu primul, mă dădeam eu după el și asta funcționa câteodată. Cu al doilea, să se culce fratele cel mare după bebeluș n-a funcționat decât o vreme scurtă, că-i foarte greu pentru un copil să aibă program de mamă.

Deci așa cu somnul întrerupt. Să nu credeți că, dacă ea se trezește la ora 10, vai, ce odihnită e! De fapt, sunt mari șanse să fie cu creierii varză. Întrebarea unei mame nu se pune doar “la cât te-ai culcat”, ci și “de câte ori te-ai trezit azi-noapte”. Pe răspunsul la ultima, de obicei, nici nu-l va ști. Că nu stă să numere treziri, când biata încearcă să doarmă. Aș putea să caut explicații științifice legate de undele alea alfa-mega-importante, dar mamele n-au nevoie de cercetători să le confirme: sunt obosite, frate!

Între noi fie vorba, am căutat și am găsit. Cică ar fi mai bine fără somn decât cu unul întrerupt. Somnul scurt e mult mai bun decât cel întrerupt. Adică, mai bine 5 ore, regulat, în fiecare noapte, decât 8 întrerupte. Somnul întrerupt are efecte nocive asupra minții și corpului: devii irascibil, mult mai nervos, uiți chestii, nu te poți concentra, te stresezi din lucruri pe care, în mod normal le-ai putea rezolva. Definiția creieritului.

De asta zic că somnul întrerupt e ca o vază spartă: păstrează aparențele, adică ai ochii închiși sau o mai poți ține în vitrină, dar nu îți folosește la nimic, că nu mai reții mare lucru și mințile se scurg ca apa printre crăpăturile umplute cu scuipat.

Și, pentru că aș vrea să închei acest articol și c-o veste bună, aflați că tocmai a sunat interfonul. Pizza is here!

Image by engin akyurt from Pixabay

Articolul anterior

Experimentul cu maimuțe, care te va ajuta să privești altfel furia copilului tău cel mare după apariția celui mic

Articolul următor

”Copilul tău nu mănâncă? Al meu bagă câte 3 sarmale!” (și alte lucruri pe care n-aș mai vrea să le văd în comunicare)

26 Comentarii

  1. Steluta

    Pofta buna la pizza 😁

    • Am mancat bine 🙂

    • Zina7

      Si eu dormmmmmm in sfarsit de 1 an si 1 luna neintrerupt cate 6 -8 ore!Defapt practic de vreo 6 luni pt ca dupa dormit maxim 5 ore pe noapte si alea intrerupte( ff frecvaent de la 1-3 pauza de ” nesomn”) am.avut nevoie de o perioada de ” adaptare” la somn neintrerup. De aia nici nu am.indraznit sa ma gandescla bebe nr 2 pana acu vreo 4 luni.

  2. Daniela

    Daca te ajuta cu ceva sa ști că eu chiar intrat de-a dreptul în vitrina cu copilul in brațe in timp ce mergeam și dormeam se pare,ca să îl adorm și să nu trezim celălalt copil (cu un an și 4luni mai mare😁) care dormea cu tatăl în celălalt dormitor … Treabă asta a ținut un an și jumătate după care le-am pus să doarmă împreună sub pretextul”copiii cu copiii ,părinții cu părinții”

  3. Andrieș Claudia

    Eu duc aceasta lupta cu somnul de 3 ani, am un pitic de 2ani si 3 luni și unul de 3 luni. Ii cresc singura, soțul fiind plecat în străinătate. E greu, foarte greu, nu am ajutor de nicăieri, as dormi si la toaleta dacă as putea dar bineînțeles ca cel mare e și acolo pe capul meu. Asa ca mai aștept vreo 3 ani și sper ca după sa revin și eu la setările din fabrica.

    • La fiica mai mare, am dormit ceva mai bine și mai mult, dar de când am născut-o pe a doua.. somnul meu a fost făcut țăndări. De noua ani și jumătate somnul meu este o “vază spartă și lipită”, deși beau ceaiuri de lavandă și altele asemenea. Cam rare sunt nopțile în care nu mă trezesc. Nu spun că este bine, dar am învățat să mă mulțumesc cu ce am și să merg mai departe.
      Probabil că am dormit prea mult cu fiica mai mică. Oricum, de când nu mai doarme cu mine a devenit o răzvrătită care adoarme foarte târziu, iar dimineața nu vrea să se trezească.
      Sa fii mamă nu e cel mai ușor lucru din lume, dar e frumos, iar atunci când alegem sa fim Parinti, alegem pentru toată viața.

    • Ramona

      In primii 3 ani nu am dormit nici o noapte de la cap la coada. Ajunsesem sa merg plangand pe strada. Eram intr-o depresie cumplita și din cauza nesomnului pe langa altele grele. Dupa 3 ani e mai bine. Exista speranta! Rezistati cu orice chip!😀

  4. Bibi

    Are cea mica 2.4 ani și vinerea trecuta am dormit 5 ore legate. Uitasem cum e. Jur, senzația aia de creier odihnit e ceva……….. Doamne, sper sa doarmă și asta curând mai bine, ca pe nr 3 nu îl mai fac curând. Or ever. Tortura asta cu somnul.

  5. Oana

    6 ani si 4 luni de somn intrerupt, uneori chiar simt ca-s cu creierii varza … in seara asta ma uitam la un film fara sonor si sotul ma intreaba de ce fac asta. Raspunsul meu? Stii ceva? Chiar nu ma intereseaza daca are sonor sau nu :))))). Acolo am ajuns.

  6. Ana

    Eu am 6 ani și jumătate de somn întrerupt, dar totuși mă simt destul de odihnită. Au fost și momente mai grele: în primele luni ale lui nr 2 și nr 3, când aveau un caca pe la ora 4-5 a.m. și eu nu mai puteam adormi după aia sau când am început să-l înțarc pe nr 2 și îl mutasem în camera copiilor și el se trezea noaptea la programul de supt.
    Adorm cu copiii la 10 p.m. și mă trezesc de tot pe la 6 a.m. Câteodată mai dorm și la prânz cu nr 2& 3, depinde cum a fost noaptea.
    Între copii e diferență de câte 3 ani. Somnul de la prânz e comun( pt nr 2 și nr 3), iar seara încerc să-i culc pe toți la aceeași oră- 9 p.m. În rest, nr 3 adoarme și el pe unde și cum apucă, de obicei în sistemul de purtare.

  7. Ooh da! Chiar că esti pe fuse orare diferite cu un bebelus si un copil care tocmai a inceput sa doarma noaptea. Slava cerului ca dupa a doua noapte in 4, cel mare doarme dus daca plange bebelusul. Ca nu stiu ce ma faceam. F rar se intampla sa se trezeasca dar se culca la loc.
    As zice cu cat esti mai obosita cu atat trezirile nocturne au fost mai dese.
    Si ce ma mai bucuram eu ca doarme toata noaptea cel mare. Doar ca tine mult la momentul nostru de culcare asa ca trebuie sa il adorm la mine in brate, in patul nostru ( fara sot). Si de multe ori asta inaintea bebelusului..

    • Cred că e mai complicat decât sună.

    • Marie Helene

      În sfârșit, mult așteptata discuție despre somn și importanța lui pentru sănătatea mentală și fizică.. Și uite așa se explică depresia post partum la mămici , prin epuizare psihica și fizica și lipsa unui sistem de suport care să ajute cu bebelușul (mamele noastre aveau acest sistem de suport format din cate doua rânduri de bunici și mătuși și alte neamuri). Plus că cele mai multe dintre ele nu aveau și job pe lângă crescut copil mic.

      Precum am mai zis, blogul acesta este aur și apreciez enorm sinceritatea autoarei! Orice articol citesc aici ma face sa ma felicit, o dată în plus, pentru decizia de a alege un stil de viata childfree.
      Mulțumesc Miruna pentru tot ce împărtășești cu noi!

  8. Da, eu am 6 ani jumate, varsta Evei adica. Am reușit cu un singur copil sa fiu pilaf. De o luna insa chiar nu se mai trezeste noaptea, stau langa ea cand adoarme si plec in patul meu, iar pana dimineața nu ma striga. Stii cum e, Miruna? Vis. M-am apucat de sport si limbi straine, parca pot face (din nou) orice. Te inteleg foarte bine, sa stii. Oare mai recuperam vreodata bubele pe care la cauzeaza aceasta oboseala? Sau vom fi pe viata cu o dizabilitate, uituce, un pic nebune?

  9. Nikoll

    Mare dreptate ai! Astia micii ai mei dorm, n-am ce zice. Dorm la ei in camera, fiecare in patul lui: pustiu (4 ani) de pe la 12 noaptea (cu variatii) pana pe la 10-11 dimineata (de obicei spre dimineata se muta in pat cu noi dar deja nu mai simt asta), iar pitica 5 luni, la ea in patut, adoarme de pe la 10-11 noaptea pana pe la 10-11 si ea, dar cu vreo 2 treziri de suzeta/sete si una acum, pe la 6-8 dimineata cand sta treaza si se uita pe pereti vreo juma’ de ora cat o mai adorm in Carut. Dar la fiecare trezire de genu’ nush cum ajung la ei in camera. Aproape ca nu vad/nu pot deschide ochii sa vad pe unde merg. Daca s-a intamplat cumva sa am ceva in drum, un aspirator, papuc ceva, categoric dau cu nasu’ de gresie🤣

    • Cred. Pe acest principiu, debarasăm holul de cu seară. Să-mi rup gâtul cu un bebeluș în brațe e ultimul lucru de care am nevoie..

  10. dia

    Hehe, se fac și la mine 4 ani. Considerând cât de sensibilă am fost cu somnul înainte de naștere, habar nu am cum acum, cu atâtea întreruperi sunt ok in majoritatea zilelor. Dar văd schimbări mici cu memoria. Dacă băiatul meu nu ar dormi 2-3 ore zilnic după-masa in care eu sa am timp pt mine, as lua-o razna un pic. In 4 ani am dormit cred ca de 2 ori de prânz😀timpul ăla mi se pare aur pt sport, plimbat, înot,mers cu bicicleta, citit, etc. Deși probabil ar trebui sa dorm mai des.

  11. Anca

    Salut
    Mi-a placut asta: https://www.youtube.com/watch?v=LvvqVqaDpS0
    E un articol despre somn de la Zaiafet

  12. Ela Aman

    Daca tin minte bine, privarea de somn era modalitate de tortura. 😁
    Am 15 ani gloriosi de cand dorm prost. Adica de cand a aparut copilul pe lume. Mai plusez cu un sot sforaitor si somn sensibil la mine, ma trezesc la orice zgomot. Camere separate ne astepta, asta e clar. E un chin fara sens.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 170 queries in 0.451 s