Hernia ombilicală la bebeluș: cum am tratat-o acasă, cu o monedă de 50 bani

Sună S.F. asta ”cum am tratat hernia ombilicală la bebeluș, cu o monedă de 50 de bani”, știu. Menționez de la bun început, pentru cei care ajung aici pentru prima oară, că suntem o familie de medici și că nu folosim uleiuri esențiale, nu că ar fi ceva greșit în asta, doar nu am încercat.

-Uite, mami, ce i-a crescut buricul! zice fiul meu cel mare cam la 2-3 săptămâni după nașterea fratelui mai mic.

Observasem că buricul era ușor ieșit în afară, dar nu i-am dat o importanță prea mare. Mai ales că medicul de familie (mama mea) a zis că nu e o problemă, își va reveni de la sine.

La vreo 6 săptămâni, nu își revenise. Ba dimpotrivă, încă mai ”creștea”. Bebelușul avea colici, se scremea puternic, plângea. Toate aceste lucruri nu ajută la vindecarea zonei, ba dimpotrivă, pun presiune și mai mare acolo.

Ce este hernia ombilicală la bebeluș?

Este o protruzie a buricului în exterior. Cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, cert e că fascia din jurul ombilicului nu se lipește. Felul în care medicul taie cordonul ombilical, cum îngrijiți buricul ulterior nu au nicio importanță, nu influențează dacă se face hernie sau nu. Adică, nu e doctorul dv de vină. De fapt, nu se știe exact ce sau cine e de vină.

Hernia ombilicală la bebeluș este descoperită de medicul de familie, de pediatru la examinarea de rutină, de către părinți sau, ca la noi, de către frații mai mari. Nu trebuie să vă îngrijorați, nu e nicio boală gravă, ba chiar se poate rezolva acasă, fără operație și alte complicații. Cu toate astea, monitorizați aspectul buricului și cereți opinia unui medic pentru orice îngrijorare.

Hernia ombilicală apare la 10-30% dintre bebelușii caucazieni, este redusă la 2-10% la un an și poate dispărea de la sine până pe la 4-5 ani. Apare la fete și băieți, în mod egal (sursa 1, 2).Trebuie însă monitorizată să nu se complice (hernia ombilicală incarcerată sau strangulată), însă riscul acestor complicații e foarte mic: 0,07-0,3% (sursa). În aceste cazuri, se intervine chirurgical.

Cum se tratează?

În cele mai multe spitale, se consideră că e în regulă să fie monitorizată până la 4-5, când dispare de la sine (sursa). În caz contrar, se operează sub anestezie generală.

Am scris asta, pe surse, cum ar veni, doar ca să știți. Să nu săriți cu cuțitul. Noi nu am vrut să așteptăm atât, mai ales că mi se părea greu ca locul să se lipească de la sine, având în vedere colicile și faptul că bebelușul își încorda abdomenul foarte mult. Asta punea presiune pe buric și îl împingea de fiecare dată afară.

Cum am tratat hernia ombilicală la bebeluș, cu o monedă de 50 de bani

Acesta a fost sfatul medicului de familie, așa că am ascultat. Mama mea zice că a avut de-a lungul vremii mulți bebeluși cu hernie ombilicală, pe care au tratat-o părinții acasă, cu un bănuț.

Rețeta:

  • am spălat bine o monedă de 50 de bani
  • am înfășurat-o cu leucoplast
  • am cumpărat o fașă elastică (cea îngustă e mai bună, deși am avut și lată)
  • am lipit moneda cu leucoplat pe fașă
  • am poziționat moneda de pe fașă pe buric și am înfășurat fașa în jurul bebelușului, ca într-un spic
  • n-am folosit capsele furnizate de fașă pentru a o fixa, pentru că au țepi și n-avea sens să riscăm
  • am legat-o bagând capătul sub rândurile de fașă, cu grijă să nu formeze cute care să deranjeze bebelușul
  • nu am strâns tare, pe burtica lui nu ar trebui să rămână urme roșii, dar să fie totuși fixată, cât să nu se mute de pe buric. Verificam de fiecare dată când schimbam scutecul.
  • am desfăcut fașa doar la băiță sau de câte ori trebuia să o repoziționăm.

Atenție, nu puneți leucoplast direct pe pielea bebelușului! Îl veți dezlipi cu piele cu tot și rămâne carne vie!

Aceasta este o metodă blândă, care funcționează prin presiunea pe care moneda o opune buricului. Practic, nu îl lasă să mai iasă în afară când bebelușul plânge, se screme, strănută sau orice îi încordează abdomenul. Astfel, fascia aceea are timp să se lipească.

Cât a durat?

Inițial fix două săptămâni. Însă, la două-trei zile după ce-am lăsat buricul liber, mi s-a părut că iar începe să se dezlipească și am reluat înfășatul ăsta cu monedă. Încă 2 săptămâni, deși ar fi fost suficientă una. Dar am vrut să fiu sigură. Între timp, s-au mai dus și din colici, tranzitul s-a mai reglat, nu mai plânge atât de mult. Și poate a început să-i placă și de noi 🙂

Buricul lui e ca nou-nouț acum. Vă recomand cu încredere această metodă tradițională să tratați hernia ombilicală la bebeluș. Nu aveți nimic de pierdut. Durează puțin până vă prindeți cum să puneți fașa, dar nu e complicat. De asemenea, ajută să vă cumpărați vreo 2-3 fașe, pentru că se mai udă accidental și să le aveți la dispoziție.

Avantajul e că nu lipiți nimic pe pielea bebelușului, el nu suferă absolut deloc, nici măcar nu îi este incomod.

Un articol foarte documentat, cu experiența altor părinți cu hernia ombilicală a bebelușului găsiți aici. E despre cum au umblat pe la ceva medici, au avut niște experiențe nefericite și au găsit, într-un final, o metodă proprie de a lipi buricul bebelușului cu leucoplast, ca să-l ajute să se vindece corect.

Noi am mers pe mâna mamei mele, care a văzut mai mulți bebeluși cu hernie ombilicală, tratată în acest fel. Vă recomand să cereți opinia unui medic și să alegeți ce tratament se potrivește mai bine bebelușului dv.

foto Shutterstock

Articolul anterior

Mame de peste tot, știți ceva? Gura lumii să ne sufle de praf!

Articolul următor

Experimentul cu maimuțe, care te va ajuta să privești altfel furia copilului tău cel mare după apariția celui mic

19 Comentarii

  1. Gianina

    Buna! Exista in magazinele de tehnica medicala un “dispozitiv” special pentru hernia ombilicala la bebelusi care e cam pe acelasi sistem.

    • Merci. În articolul pe care l-am menționat, zice că ei și-au cumpărat și e foarte proastă centura aia. Oamenii și-au cumpărat, nu au putut folosi.

  2. Claudia

    Ce amintiri… mie mi-au făcut la fel (în 1980), dar cu o ”monedă” din lemn de cireș, subțire, netedă și perfect rotundă. Multă vreme o păstrase mama….

    • Și îți amintești??? Câți ani aveai?

    • Claudia

      Ah, nu, nu-mi aduc aminte, eram cam de vârsta lui Victor, cred 🙂 Dar aveam vreo 4-5 ani când mi s-a explicat ce era cu cerculețul ăla de lemn 🙂

    • Mary

      Si mie mi-au ”tratat” hernia cu un banut de argint lipit cu leucoplast.Acum 35 ani…Recomandarea era sa intervina chirurgical.Am scapat,banutul m-a salvat:)

  3. Diana

    Și noi am avut problema asta cu fel mic. Era cât o minge de ping pong buricul lui. Neonatologul a recomandat leucoplast pe verticala, medicul de familie leucoplast pe orizontala, chirurgul pediatru nici un leucoplast, că dăunează, iar pediatrul, să îl punem in baie cu colăcelul baby swimmer in fiecare zi, să își întărească mușchii abdominali. Am rămas cu baby swimmerul si la un an hernia era complet retrasă.

  4. Denisa

    Cu banutul am reusit si noi.

  5. leucoplast de matase am primit ca recomandare. Cred ca dupa 6 luni s-a rezolvat. Pediatra (dr Oros din Bucuresti) zicea ca se rezolva singur spontan, dar am pus leucoplast sa dorm linistita ca am facut totul.
    Atentie la usurinta de recomandat de folosit un ban, si eu si copila suntem alergice la metale, monezile au cupru si nichel si aluminiu, pt cine e patit, in Bucuresti am ajuns la dermatolog dr Popescu, care are experiente cu asemenea reactii…

    • Alex

      Pentru „o femeie” – Ultima propoziție din articol e „Vă recomand să cereți opinia unui medic și să alegeți ce tratament se potrivește mai bine bebelușului dv.”

  6. cosmina

    traiasca banutul! asa am scapat si noi de hernia ombilicala! eu am folosit o faşă elastica cu scai, am gasit-o in farmacii.

  7. Cristina

    Buna, Miruna,

    Si Victor al meu s-a nascut cu hernie ombilicala, cu dimensiune destul de mica, fara complicatii. Pediatrii ne-au trimis la chirurg, am mers anual la control, dar, de la inceput, medici diferiti ne-au recomandat sa asteptam, fiindca in cele mai multe cazuri se retrage de la sine pana la 1-2 ani. Nu am primit nicio recomandare de banut, centura, din contra, medicii au zambit cand am pomenit de banut (culmea, mama mea, fara nicio pregatire medicala, a insistat mult cu asta). Asa ca am mers pe sfatul medicilor si nu am intervenit.
    Acum Victor este un baietel de 5 ani, puternic si victorios, dar cu hernia inca prezenta si cu recomandare ferma de operatie. Recunosc ca ideea de interventie chirurgicala si anestezie generala ma sperie tare si ma bucur ca ai scris acest articol care sa le dea si alte perspective parintilor in aceasta situatie.
    Intrebarea mea este daca mai putem incerca si noi metoda banului sau e tardiv la aceasta varsta.

    Multumesc si felicitari pentru tot ce faci! Si, desigur, pentru T&V!

    • Of, Cristina. Îmi pare rău. Sunteți într-un procent atât de mic! Nu știu să răspund la întrebare, habar nu am, poate merită încercat, dacă vrea și copilul. Te cred că nu vrei operație!

      • Cristina

        Doamne, abia acum ca am citit articolul tau, Miruna, mi-am dat seama ca am avut hernie ombilicala cand eram mica. Si imi amintesc clar ca pe la 5 ani inca o aveam. Nu stiu daca ai mei stiau asta si nu voiau sa ma sperie sau nu stiai, cert este ca atunci cand vedeam buricul mai spre exterior( nu super iesit, dar mai iesit decat nivelul abdomenului), il impingeam cu degetul la loc. Nu durea absolut deloc. Si in catva timp nu a mai iesit. 20 de ani mai tarziu, tot in regula.

  8. Florina

    Si fiica mea a facut hernie ombilicala si, la fel, medicul de familie ne-a recomandat banutul, sau centura de cumparat din farmacie. Centura se prindea cu scai la spate, dar era rigida si mi-a fost teama sa n-o incomodeze, asa ca am decupat “dopul” din centura si i l-am pus pe buric, sub o fasa elastica lata, pe care am cusut-o in prealabil. Nu era stransa, doar ii tinea bine fixat dopul acela, care ii apasa buricul inauntru. Tot cam in 2 saptamani i-a trecut si ei.

  9. Mihaela

    Si noi am incercat metoda, tot la sfatul experimentat al celor din familie, desi consultasem un prim chirurg pediatru inainte care ne spusese ca nu necesita nici un fel de interventie si ca va trece de la sine pana la varsta de 1 an.
    Intr-adevar, metoda cu moneda si cu leucoplastul parea ca functioneaza. Cand am ajuns la al doilea consult de chirurgie, ni s-a explicat ca prin aceasta metoda se pune presiune pe alte zone si poate aparea hernia si in alta parte, de cele mai multe ori in zona inghino-scrotala la baieti. Muschii nu sunt slabi doar in zona ombilicala si gazele si crampele copiilor mici nu usureaza predispozitia. Ne-a explicat ca hernia ombilicala functioneaza ca o supapa si sa nu incercam sa o blocam cumva. Daca apare, hernia inghino-scrotala nu are sanse sa treaca de la sine pe masura ce muschii se dezvolta si se poate rezolva doar chirurgical. Hernia ombilicala trece de la sine pana in jurul varstei de 1 an, sunt rare cazurile cand se ajunge la operatie dupa aceasta varsta. In cazul nostru a trecut in totalitate in jurul varstei de 8 luni.

  10. Barbulescu Victorita Mirela

    Buna fetita mea are 1 an si 4 luni uneori vad un pic buricul mai rozaliu foarte putin dar inauntru astazi am vazut un pic de secretie abea ca se vedea!

  11. Ramona

    Câte ore pe zi ați lăsat centura cu bănuțul pe burta bebelușului?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 159 queries in 0.456 s