”O părere medicală de 5 minute” costă, nu pentru acele minute, ci pentru acei ani în care medicul a învățat și muncit ca să o ofere

”O părere medicală de 5 minute” costă, nu pentru acele minute, ci pentru acei ani în care medicul a învățat și muncit ca să o ofere miruna ioani

Asta e ca-n bancul ăla:

-Domnule doctor, 200 lei o extracție? Ați scos măseaua în 5 minute.

Iar medicul:

-Erați mai mulțumit dacă trăgeam de ea un ceas?”

Doar că nu e banc.

”Vreau doar o adeverință.”

”Numai un concediu medical.”

”Doar să se uite la analize.”

”Să-mi vadă și mie RMN-ul, atât.”

Sănătatea nu ar trebui să coste, știu. Bolile nu ar trebui să existe, perfect de acord. Doar că realitatea, viața, suferințele au obligat oamenii, de-a lungul vremii, să găsească soluții, leacuri. E un principiu simplu de cerere și ofertă: unii, toți au nevoie. Alții, nu toți, ci câțiva vin cu soluția.

Îmi doresc tare mult să scriu un text care să nu supere, ci să explice niște lucruri firești, pe care, după ce le înțelegem, vom trăi realmente într-o lume mai bună. O lume în care ne respectăm unii pe alții pentru ceea ce suntem și pentru ce am realizat.

Nimeni nu are pretenția să meargă la Mega după pâine și să nu dea banii pe ea. Dar la medic? Da, veți zice că e diferit, că medicii salvează vieți. Da, nici fără apă nu putem trăi. E mult mai importantă decât mâncarea, dacă vreți să știți. Dar și apa o plătim.

Când mergem la un medic la stat, nu e gratis, să știți. Acel om e plătit de cineva sau ceva. De obicei, de stat. Mult, puțin, asta e altă discuție. Ce vreau să spun e că nimic nu e gratis pe pământ. Nici ciorba pusă la pachet de mama ta. Legumele alea vin de undeva. Carnea a costat ceva. Apoi gazul și apa, plus timpul ei. Doar că suntem mult mai obișnuiți să plătim pentru o masă la restaurant, un tuns, un masaj, nu însă și pentru părerea unui medic. Că, na, el nu pierde nimic să ne-o ofere și nici nu consumă curent.

LE: Acest text nu încurajează șpaga, nu credeam că e nevoie să o scriu chiar așa. Când spun că la stat nu e gratis, mă refer că statul plătește spitalele, medicii, curentul, căldura. Cu bani de la pacienți, bani pe care toți îi dăm în momentul în care avem contribuții la sănătate și la buget. Deci nici sănătatea la stat nu-i gratis, sper că ne-am înțeles.

Facultatea de medicină durează 6 ani. Încă din anul meu întâi de facultate, cam toți ceilalți colegi de liceu care erau la ASE s-au angajat. În scurt timp, pe foarte mulți bani. Ce făceam eu? Mâncam pâine cu muștar și așteptam să-mi bage mama 2 milioane pe card. Ei își treceau în CV “unde se văd peste cinci ani”, iar eu, și peste 5 ani, tot în sala de lectură mă găseam. Cam ăsta e minimul pentru orice medic, după care urmează un examen foarte greu, numit rezidențiat.

Soțul meu, în vacanța mare din vara acelui an, 3 luni, s-a trezit la 6 în fiecare zi și a învățat non-stop, cu pauză de o oră, seara, când ieșea la aer curat. Nu s-a dus la mare cu gașca lui, nu s-a dus la bere cu băieții, nu a scos fete în oraș. A stat cu fundul pe scaun și a învățat. Dacă a meritat? Normal. La rezidențiat, a luat primul neurochirurgia, de vorbeau și necunoscuții despre el. “Ai auzit, e un băiat…”.

După care au început gărzile prin spital. Transpirațiile pe sub masca de pe nas. Nopțile nedormite de grija următorului pacient.

Și încă n-am vorbit de bani.

Cât costă o facultate de 6 ani? Nu facultatea în sine, că pe aia, ne-a dus pe amândoi capul s-o facem la stat. Cât costă să îți ții copilul într-un alt oraș? Cazare și mâncare, nu mă refer la discoteci. Apoi cărțile, compendiile, materialele didactice. Cât costă 6 ani din viața mea, în care am pierdut niște bani pe care i-aș fi putut câștiga?

O să ziceți, și ce dacă, doar nu eu te-am obligat. Cunosc această replică, nu o pot contesta. E adevărat. Când am dat la facultate, am știut că ori medicină dentară, ori nimic. Bărbatu-meu, când l-am întrebat de ce a ales neurochirurgia, a zis că, pentru el, altceva nici n-a existat. Deci da, pe mulți medici nimeni nu i-a obligat să își aleagă profesia. Știau în ce se bagă mulți dintre ei, e adevărat. Dar asta nu înseamnă că nu merită respectați. Asta nu înseamnă că ne datorează ceva. Oricât de bun ar fi un medic, oricâți bani ar avea, nu datorează nimănui nimic, va rog să nu uitați.

Când vrea el să ajute, să ofere un sfat, e altceva. E ca atunci când vânzătoarea de la Mega îți face pâinea cadou. Dar stai, asta nu se întâmplă niciodată! Și nimeni n-o acuză pe tanti vânzătoarea sau pe domnii patroni că nu le pasă de nevoile oamenilor.

Să ținem cont de faptul că și medicii au facturi de plătit. Datorii la stat. Rate la bănci. Copii de crescut. Nu îi poți spune doamnei de la ANAF, am niște recunoștință de la vreo 300 de pacienți, îmi ajunge să acopăr impozitul pe acest an?

Și mai e ceva, că totuși nu mă mulțumește comparația cu un magazin, unde poți da papucii, chiar și pâinea înapoi. În medicină, după ce ai dat o consultație, după ce ai pus o plombă, după ce ai făcut o operație, nu le mai poți lua înapoi. “Vă invităm să vă punem caria la loc” cum ar suna?

Feriți-va de gratuități. Învățați să respectați fiecare om, lucru sau serviciu la justa valoare a lui. Asta se aplică în orice, nu numai în medicină. Plătiți nu pentru cele 20-30 de minute a ce ați primit, ci pentru toți anii de studiu și experiență, care l-au adus pe acel om în punctul de a le oferi. Nu pentru acele minute, ci pentru acei ani.

Articolul anterior

Haine în care copilul nu îngheață, nu transpiră, nu se udă și care nu trebuie spălate? Am descoperit lâna, cașmirul săracilor (Ghid de bună purtare) (p)

Articolul următor

Într-o zi, voi scrie un articol despre cum viața cu doi copii e minunată și atât

146 Comentarii

  1. Iulia D.

    Cât de frumos ai scris și ai explicat! Poate așa mai conștientizează unii oameni că nu li se cuvine ceva doar pt simplul fapt că s-au născut și fac umbră pământului…

    • Singura certitudine e ca orice costa ceva.

      • Laura

        Eu nu sunt in totalitate de acord… medicina e in primul rand despre vocație, daca poti ajuta un om de ce sa n o faci? Si acum ca sa vorbim de salari, chiar nu cred ca mai sunteti in masura sa va plangeti. Asta ca sa nu mai vorbim ca tot timpul cand mergi la doctor la noi asa e încetățenit sa dai in plic. Ca sa nu mai vorbim ca o grămadă din diagnostic sunt greșite, cam 60% din ele. A cui e vina? A unui sistem prost care scoate doctori in prostie si care pe urma cam pe aia pe pile ii baga in spitale. Eu sunt fff dezamăgită de ce se intampla. Si credeti ma ca am o experiență în spate destul de vastă, sa mi pot permite să am o părere. Nu zice nimeni ca medicina e usoara, dar profesioniști adevărați rar mai întâlnești. Vorba aia lume multa, oameni putini

        • Si nici nu veti intalni, doamna, daca vreti tot lucruri gratis. Si mie mi-ar placea un Chanel, dar sa nu dau totusi banii pe el. Ca-s si io fata gigea si merit o geanta de brand.
          Nu mai pot cu asta “medicina e pt oameni cu vocatie”. Dar la biserica nu se mai zgarceste nimeni sa dea bani.

          • Laura

            Tocmai, ca eu nu consider că i pe gratis… daca lucrați în privat e o altă mâncare de pește. Dar la stat e normal sa va oferiți timpul dvs, ca pana la urma pt asta sunteti plătiți. Cu salarii ff bune I might add, meritate desigur. Pe mine tocmai autosuficienta asta a dvs. A doctorilor ma scoate din sărite. Dacă tot nu sunteti mulțumiți de ce nu plecati in privat, sa le lăsați locu altora, care poate ar fi mai dispuși să facă ce au jurat.

          • Matei

            Doamna Laura, eu vad ca dumneavoastra sunteti nemultumita de sistemul etatist, asa ca nu inteleg de ce nu va duceti dumneavoastra in privat? Mergeti acolo, veti fi primita frumos, pentru fiecare problema de sanatate, cat de marunta, veti primi ajutorul unui medic dedicat specialitatii respective, fiecare va va recomanda un set specific de analize si investigatii sofisticate, fiecare va va elibera o reteta cu cate 3-4 medicamente, iar la final, cand veti trage linie, veti merge la banca (tot privata) sa va puneti masina gaj ca sa va achitati nota de plata. Nu glumesc, vorbesc in cunostinta de cauza. Dar lucrurile se vor rezolva curand si la stat. Guvernul intentioneaza sa introduca asigurarile complementare de sanatate, ceea ce inseamna ca, pentru asigurarea totala ca servicii medicale (la stat sau privat) vom scoate din buzunar aproximativ 30% din venitul lunar (daca se va merge pe asigurarea proportionala cu venitul). Deci se poate, stati linistita.

          • Ioana...

            De ce lunar platim CAS nu 2,3 lei ci poate sute de lei…si cand vrei un amarat de paracetamol….pai stii nu sunt fonduri..nu mai zic de niste investigatii…si si daca sunt peste cateva luni esti programat….atunci nu are rost sa mai vb ca la doctori trebuie platit…platim inzecit daca stam sa calculam…

        • E despre vocatie, dar este si despre a fi responsabil, Laura. Daca ai sti de cate ori mi-a stat cozonacul in gat pentru ca o ruda mai apropiata sau nu s-a apucat sa imi povesteasca despre hemoroizi in timpul mesei de Craciun, sau ca am vazut poza cu penisul (si nu glumesc) unei amice pentru un consult rapid referitor la posibile ciuperci, de cate ori am intarziat unde mergeam pentru ca “am si eu o nepoata care stranuta de 2 zile”….Cert e ca eu abia in timp am inteles ca e iresponsabil sa dau un raspuns la asa ceva, astfel ca zic simplu: mergeti la medic, va pot recomanda un specialist. ATAT! Ajut suficienti oameni, asta nu inseamna ca eu nu sunt om si nu am viata mea (nu vorbim aici de urgente reale). E usor sa vorbesti de pe margine, asa e. Iti zic, insa, e in primul rand periculos sa oferi sfaturi medicale aiurea in tramvai si eu am aflat asta pe propria piele, de la atata bunatate cata aveam explicandu le oamenilor una-alta (oricum, azi exista google si tot felul de bloguri, la ce mai trebuie medici, nu? – sunt ironica)
          Referitor la salarii (salarii, ii 🙂 ), nu stiu cum mai e acum in Romania, eu nu ma pot plange de salariu, e drept. Dar nici nu cred ca sunt neaparat suficienti banii aia, daca vrei medici buni. Nu e doar despre salariu, tu stii, in tarile cu apa mai calda medicii au mentori, au buget de conferinte, au inclusa o rotatie in alta tara, au manusi, adica nu le cumpara ei de la colt, chestii din astea.
          Referitor la scos doctori in prostie, nu sunt de acord (tocmai, ca nu e deloc asa). Nu sunt de acord nici ca cei care ajung in spitale sunt toti pe pile. Sunt de acord ca sunt multi incompetenti, dar nu apreciez numarul de 60% introdus din burta.
          Eu vad ca esti frustrata, ai avut experiente neplacute cu siguranta si imi pare rau. Dar nu generaliza, ca e nedrept. Eu nu am primit nici macar 1 leu in plic, pe langa plic sau altfel decat in salariu. Si ca mine sunt multi altii. Daca te enerveaza sistemul, ajuta la schimbarea lui. Sistemul asta m-a alungat si alaturi de mine multe alte mii de doctori foarte buni, care nu au reusit sa se adapteze acolo. Sistemul nu e reprezentat doar de medici. Insa, corect zici, vorba aia, lume multa, oameni putini si e greu cand toti cauta un vinovat si nu accepta contributia noastra a tuturor la dezastrul creat.
          Multa sanatate!
          P.s. Daca toti romanii ar fi in profesia lor de o conduita morala si a muncii asa de ideala cum o vor de la medici, ohoooo..cum ar fi tara aia. 🙂

          • Irina

            I love you!!!!❤️❤️❤️

          • sandu sandita

            Ai perfecta dreptate,d-na Cristina!Problema este acolo cand involuntar sau mai binezis inconstient ai atins-o!
            S I S T E M U L! Ce ati facut voi tinerii pentru a-l schimba?
            Ati -P L E C A T-! iar unii chiar fara regrete!Noi ,cei ,,cu parul alb,, si dragoste de patriot ,plangem si deplangem soarta tarii!

          • Cristiana

            sandu sandita, numele este Cristiana, nu Cristina.

            Sa fiu judecata de Dvs. in comentariile unui blog, cu atata lipsa de bun-simt, nu se numara printre pasiunile mele, sa stiti. nici nu intentionez sa ma “apar”, dar va asigur ca prin faptul ca am plecat cand am plecat am ajutat sistemul, asa cum e el acum, prin faptul ca nu am mai fost inca una care sa va ceara plicul cu bani. oamenii vorbesc de vocatie, da, dar eu una nu traiesc inca doar cu aer (mai ales cel din Bucuresti) si apa.

            Sa nu credeti ca nu plang situatia tarii in care m-am nascut si nu sufar, mama mea traieste acolo.

            Dvs. ce faceti ca sa schimbati sistemul? nu am atins involuntar sau inconstient problema sistemului, am atins-o cu furie si intentie. sistemul ala a alungat un medic foarte pregatit, capabil si dedicat (nu sunt ingamfata, asta e adevarul). nu mi-am gasit locul acolo si am plecat. trebuia sa raman si sa sufar si sa nenorocesc oameni? nu, multumesc. poate ma voi intoarce, cel putin asa imi doresc.

            Va doresc multa sanatate!

        • Liliana

          Cu alte cuvinte, dacă nu vă place aerul din Bucuresti, mutați-va in alt oraș, ha? Bravo, doamna, așa se face.

        • Mihaela

          Mda , la un moment dat spune ca nu datoreaza nimanui nimic , total gresit… de ce ? Pt ca a depus un juramant . Si da este obligat sa respecte acel juramant , deci are macar aceasta datorie .

          • Mihaela, asta cu “au depus un juramant” nu ii face sclavi, ci doar medici. Am raspuns aici mai pe larg.

          • Laura, unde scrie de medicii de la stat? Mi se pare fabulos de provocator sa castigi o argumentatie cu cineva care nu intelege ideile dintr-un text. Abandonez.

          • Ioana

            Doamna doctor, scuzati-ma, multi dintre noi am facut facultati, am platit chirii, mancare, transport, cursuri, dictionare, dar nu ne plateste nimeni pentru anii de studii. Sunt argitecti care fac un an de zile in plus la facultate, petrec ore si zile intregi la planseta, la PC, pe santiere. Stiti cat costa cursurile lor? O sa spuneti ca dvs salvati vieti, eu va spun ca le salvati degeaba daca iti pica blocul sau casa in cap si mori cu zile. Aveti salarii marite de cateva mii de euro, dar tot SE CERE in spitale spaga la greu, drept urmare si se ia. Deci va platim de doua ori, si salarii si spaga si vi se pare corect. Sa nu mai spunem ca despre faptul ca mergem la un scos de fire la spital, ne chemati in privat sa ni le scoateti, dar ne faceti ecografii pe bani ca sa vedeti cum se prezinta operatia si plecam tot cu firele nescoase ca sa va mai dam ceva, ghiciti unde?, tot in spitalul de stat. Va rog frumos, nu sunteti singura cu scoala, prea ne credeti prosti pe toti.

          • Nu cred ca ati citit articolul si v-ati grabit sa aruncati cuvinte de ura. Putem discuta cand vorbim de acelasi text.

        • Un dr

          Fiecare pacient cu doctorul sau. Sau in mintea ta îngusta in care nu stii decât sa vezi de capra altuia nu ai inteles esența acestui articol. Dacă te -ar fi interesat câtuși de puțin ideea de “60% dintre diagnostice sunt greșite” atunci ai fi căutat sa te interesezi înainte sa arunci cu noroi in cineva care ar putea sa îți fie vecin, ruda sau prieten cam care ar fi limitele explorărilor imagistice, ce înseamnă rezultate fals pozitive și fals negative, ce înseamnă interpretarea corecta și exactă a acestor rezultate fals pozitive sau fals negative, corelația dintre aceste rezultate fals pozitive sau fals negative și interpretarea specialistului. Apoi poate , dacă te-ai Mai gândi puțin (nu e greu, dar e un efort care, presupun, îți ia prea mult timp din timpul tău prețios) ai înțelege ca niciun specialist nu are
          Un Cip de memorie implantat in creier cu toatE posibilitățile de interpretare și corelație între aceste rezultate imagistice, biologice, starea pacientului și tot ce exista scris in Sutele de mii de tratate de Medicina, multidisciplinare dacă dorești sa oferi un diagnostic cât mai precis cu putința. Dar presupun încă o data ca pentru tine nu e important nimic din aceste aspecte prezentate pe scurt in acest articol, tu esti doar interesat se plicul oferit acelui specialist. Dacă ai gândi măcar sub aspectul dintre cât ii pui tu in plic acelui om(100-200-300 euro) nu acoperă nici macat 3 zile
          De spitalizare in cea mai sumbra cocina de unitate sanitara din România. Costul unei spitalizări plus serviciile medicale oferite plus timpul și stresul acelui om( ca așa e in țara noastră, legislația sanitara face ca pacientul sa fie al
          Medicului, nu al spitalului) sunt între 400 RON pe zi in condiții de spitalizare fără Terapie Intensiva și de la 900 RON pe zi dacă este necesară cazarea in Secțiile de Terapie intensiva atunci vei observa cu stupoare ca acei bani nu reprezintă decapotabil decât același bacșis pe care oricum îl lași la orice bar, frizerie sau restaurant. Nu exista niciun pacient și nici nu. Va exista vreodată cineva care sa se uite peste decontul de cheltuieli și sa ofere sub forma de Donații 10-15% din costurile spitalizării acelei unități sanitare. Într-adevăr in unitățile sanitare de stat nivelul actual salarial este sufiecient pentru orice specialist indiferent de domeniul
          De activitate, dar nu îți imagina nicio clipa ca ii plătești serviciile, ci doar ii lași un bacșis pentru cum ai fost tratat. Dar poate ar fi mai simplu sa nu mai fi tratat de un specialist cu 60% erori de diagnostic după cum zici. Poate ar fi mai bine sa te autotratezi de pe site-urile de “profil”. Click, cancan și altele. Observ ca oricum a lectura nu te-a ajutat prea mult pana acum. Probabil tu îți tratezi criza hemoroidala tot cu hemorzon și ceai de mușețel. Mult spor și succes jn viața!

          • platitor si politicos

            Observ ca urati oamenii foarte tare, stimati doctori.
            Oamenii sunt de toate felurile, in general suntem cel putin enervanti toti.
            E amuzant. In cei (wow) 6 ani de facultate ati avut timp sa va ganditi daca sunteti echipati cu skilluri sociale potrivite pentru meseria grea pe care v-ati ales-o.
            Si faza cu v-a dus capul cu facultatea de stat e pur si simplu amuzanta si un argument potrivit pentru orice MEDIOCRU.
            Fiti cei mai buni, munciti si nu va mai plangeti atat!
            SAU
            Inca e timp sa faceti 3 ani de ASE! mult succes!

          • Levent

            Bună seara
            De ce se plătește consultația la un medic primar in domeniu?
            Pentru diagnostic sau tratament?
            Dacă tot plătești ,in afara diagnosticului nu trebuie să i-ți ofere soluția tratări?

        • Cosmin

          Eu in locul dvs m as abtine, credeti ca acelasi tratament merge la toata lumea, stiti atat de multe incat ar fi cazul sa taceti

        • daniela

          Laura, nu ați citit articolul cu atenție: autoarea se referea la timpul ei liber, în afara programului de muncă.

        • Anonim

          Nu te credem cu experiența ta destul de vasta… clar nu știi despre ce vorbești. Te oftici ca le-au mărit salariile,tot nu sunt suficient pt efort depus inainte de a profesa și după.Tot nu o sa acopere toate sacrificiile pe care un medic le-a făcut… probabil ai făcut litere ASE geografie nu contează nu o lua ca pe o jignire când ieșeai și te distrai in tinerețe oamenii ăștia nu aveau viața. Pentru tineretea pierduta nimic nu poate compesa … clar își asuma ,acum vin și te întreb ,acuzi dar, sigur după o zi de medic sau măcar student la medicina ai realiza ca ești ultimul eșec și cu adevărat este incredibil de greu …ai avea mai mult respect pt efortul acela maxim pe care îl depune un medic. Totuși cu o chestie ai avut dreptate medici mediocri puși in funcții pe pile și cei care sunt cu adevărat genii dar oameni modești lasă ți deoparte.

        • Marius

          Cei buni sunt plecați pe salarii decente… Tocmai, să evite oameni care comentează ca tine. Toată stima!

        • Marta

          Eu vreau doar sa-mi repar calculatorul, sau masina.Pacat ca nu au depus si aia un juramant, poate ar fi ceva pe gratis.

        • medina

          Laura, cat esti de pruasta

        • Bogdan.

          De unde naiba scoți asta cu 60% diagnostice greșite?
          Și cum îți permiți sa zici ca toți medicii iau șpagă?Dacă este asa de bine sa fi medic ce te-a împiedicat sa te faci și tu? A, da, scuze trebuie sa și muncești și sa te mai și ducă capul, de aia. Asa ca mai bine arunci cu rahat în niște oameni care, poate, într-o zi, îți vor salva și ție viata aia măruntă și anosta.
          Sa îți fie rușine. Dar ma îndoiesc ca ști ce este aia.
          Un troll nenorocit care se ascunde în spatele anonimatului de pe internet.

      • Ana

        Pai e o mică – mare diferență între a plăti mâncarea sau alte servicii pentru care da.,plătești… dar o singură dată, și plata la doctor(pentru care cotizezi lună de lună, indiferent dacă ai nevoie de servicii medicale sau nu). Să fie private toate spitalele, ar fi mai corect, plătești o singură dată… Și oricum ești altfel tratat la privat… La stat îi doare-n cot. Eu am fost internată în spitalul de stat și nici paracetamol ‘nu aveau’,am cumpărat eu tot ce aveam nevoie…Și la ieșirea din spital am primit foaia aceea cu cheltuielile spitalului privind internarea mea… O sumă de vreo 4000 RON a decontat pt mine, în condițiile în care eu am cumpăr tooooot!!!!

        • Cristina

          Cu privire la lipsa medicatiei sau a materialelor sanitare… nu mi se pare corect să învinuiți medicii pentru că nu se ocupă ei de achiziții. Iar articolul nu face referire la această temă…

          • Dr Z

            Sincer, nu se vede ca ai terminat o facultate, imi este mila de pacientii tai, si eu sunt medic dar nu imi permit sa ma simt superior altor persoane sau sa jignesc alti oameni

      • Cristina

        Sa inteleg ca v-ati ales meseria asta ca sa va plătească pentru un raspuns la o intrebare… E un mod subtil de a spune ca va doriti bani,nu?
        Nu! Asa cum ati spus,ati facut aceasta meserie pentru că așa ati vrut! Iar daca sunteti angajat la stat,sunteti plătita ca să faceți ce ati invatat 6 ani si dupa. Nu ca sa ceri in plus fata de salariul pe care-l primesti pentru ce faci. Te-a ținut mama in facultate? A plătit chirii,carti,etc? Fac acelasi lucru cu fiica-mea! O tin in doua facultăți,chiar! Dar am invata-l sa fie cinstită,sa nu ia șpagă ca sa favorizeze pe cineva care nu merita. Dar,eu vorbesc acum despre alte meserii unde se practica asta. Nu de medicină,unde toti oamenii trebuiesc tratati la fel. Pentru ca cei mai mulți nu au. Si vin la spital pentru că sunt bolnavi și cauta vindecare. Trebuie să plătim pentru asta,asa-i? Plătim asigurări de sănătate,venim la doctor si trebuie sa-l plătim si pe el,pe lângă salariul baban care i se oferă de stat,ca sa fim tratati omenește!
        Dacă aleg sa merg in privat,tu ca doctor,ai salariu si acolo. Eu ca pacient,plătesc exact cat costa consultanta sau intervenția fără să cracnesc. Pentru ca asa am vrut eu,sa merg in privat. Nu negocieze pretul impus de clinica. Dar asta e o alta poveste. Asumată!
        Omul ala care vine la tine,are si el facturi,rate,poate copii de întreținut la facultate,etc . Dar,daca vine la spital,trebuie sa ti le plătească si pe ale tale,ca altfel nu-l bagi in seama,nu?
        Atunci du-te “tanti docotora” si lucreaza in alta parte! Acolo unde oamenii iti platesc tie facturile! Du-te in invatamant unde dupa 21 de ani de vechime,cu facultate făcută,cu zeci de examene date(si nu ca cele care se dau in ziua de azi),ai până în 4000 de lei salariu. Ca statul da la doctori,ca nu-i mai satură Dumnezeu!
        Nu…Nu sunt profesoară,poate asta crezi dupa acest comentariu. Culmea, lucrez in sistemul sanitar,dar sunt scârbită de astfel de mentalități.
        Acum ies pe banda rulantă medici care habar n-au de medicină. Facuti La apelul de seara! Dar vor sa-i plătesc eu facturile!
        Mai scriem si articole despre asta!

        • medina

          tanti, ce lucrezi tu in sistemu sanitar ?
          hai sa te vedem
          la apelul de seara, tu de pe ce banda rulanta ai iesit cu atatea semne de exclamare ?
          ce faini scuipi tu pe doctori, hai sa te auzim, tu ce produci inafara de cretini cu 2 facultati ?

          • Dr Z

            Draga Medina, cum iti permiti tu sa jignesti copiii doamnei “tanti”. Daca tu esti medic, sper sa nu ai nici un pacient, Inca nu esti pregatita pentru asta. Da si eu sunt medic(psihiatru) Dar nu ma cred superior nici unei persoane, si hai sa iti mai zic ceva, nici macar nu am luat spaga niciodata de la pacienti in spital, in schimb Da am cabinet privat, unde pacientii platesc pentru consultatii. Inca sper ca nu esti medic…

        • Simona

          Frustrata mai esti. Medici facuti la apelul de seara? Pun pariu ca esti fie personal auxiliar, infirmiera, liftiera, poate chiar asistent. Niciodata nu ne suportati pt ca ”va dam ordine”. Daca invatai suficient ”la apelul de seara” ajungeai si tu medic. In rest stai si rumega-ti frustrarea, nesimtito. A nu se intelege ca am ceva cu presonalul auxiliar sau cu asistentii.. unii dintre voi sunt adevarati profesionisti insa unii dintre voi sunt fix ca tine, niste nesimtiti.

      • Una care iubește oamenii

        Respectul trebuie sa ți-l câștigi fie ca ești medic sau ai alta profesie!
        Am făcut 3 ani de medicina si va spun sigur ca foarte putini dintre voi, medicii de azi, ați studiat cu adevarat ca să terminați această facultate care este într-adevăr grea. Faptul ca ati terminat medicina(unii pe banii sau “pilele” părinților), nu va face mai respectabili decât restul lumii.
        Vă credeți Zei și restul lumii la picioarele voastre… Reveniți cu picioarele pe Pământ!
        Voi ne respectați pe noi, noi va respectam pe voi… Ce ziceți de asta?
        Voi Zeilor, faceți acest exercițiu de imaginație (care pentru mine, și mulți alții a fost realitatea) : d-voastră, sau mama, sau soția d-voastră are un nodul la san și merge la unul din cei mai buni medici din oras, plătește prețiosul consult (6 ani de medicina+ rezidențiat+vreo 30 de ani de experienta) , și în urma unei ecografii foarte rapide,căci dl. Doctor e foarte grăbit, și nu are timp sa și palpeze, spune sa stați liniștit/a, ca sunteți perfect sănătoasă și. .. Sa Reveniți la control în 3 luni.
        După 3 luni, același Zeu( la care din nou am plătit consultația) dar cu mai mult timp la dispozitie, pe lângă ecografie (la care din nou nu a văzut nimic) , mai face și o palpare și constata ca am cancer!!
        Merg la alta Zeiță, la care plătesc alți bani, pentru o a doua părere, și asta foarte bună, care după ce îmi spune ca am cancer, îmi turuie rapid, fără nici un gram de empatie fata de cineva care plânge de disperare în fata ei(căci și dansa trebuia sa facă bani pe banda rulanta, nu sa fie OM) numere de telefon ale altor colegi, pentru alte controale, după care ma poftește subtil să părăsesc cabinetul… Și mai am de zis dar nu cred ca mai are rost…
        În situația data, cam cât respect ați mai acorda statutului de medic?!
        Dovediți ca va meritați respectul!!!
        Desigur, am întâlnit și excepții de medici care sunt în primul rand oameni, și cărora le mulțumesc ca exista.
        Acestia cu siguranță nu ar cerși respect pentru că ei l-au câștigat deja, și nu s-ar plânge pentru sacrificiile făcute căci binele care îl fac compensează totul!

      • I-am dat espumisan bebeluși și acum doarme continu are aprope 2 luni dece oare ? Se simte obosit i vine numai să doar când se trezește puțin

    • Avocat.

      Frumos articol….dar in afara de istoria profesionala de ce nu scrieti si de responsabilitatea doctorului cand greseste si nu raspunde deloc ?Cand primeste bani de la pacienti?Cand este ingamfat cu pacienti si ii trateaza cu superioritate…..doar ne vaitam ce greu este in facultate?Un medic bun este bun prin rezultatele medicale in timpul aniilor de profesat si nu din istoricul din facultate….toti muncim la facultate….si e greu….indiferent de profesie…dar medicul are acuma 6000 lei la rezidentiat….si dupa poatecajunge la 30.000 lei net…fara bani primiti ilegal de la pacienti….asta nu spuneti?

      • Dar as fi putut scrie si despre schimbarile climatice, despre dezastrul din Australia, de ce nu ma certati pentru toate lucrurile despre care nu am scris in acest articol, desi as fi putut.

      • clare

        6000??unde? merg si eu acolo :))) sa nu inducem in eroare, raman in mana cu undeva la jumatate din suma aceea. iar legat de comportamentul de “uscatura” care se poate intalni printre medici – da, exista. la fel de bine cum exista printre avocati, ingineri, arhitecti, judecatori corupti (de asemenea experiente personale si totusi nu am dat cu rosii online in toata tagma lor). Haideti sa ne maturizam.

        • Grațiela

          Pe unii chiar îi costă viața …și asta din cauza ignoranței doctorilor, sau a incompetenței…., așa că nu mă impresionează deloc rândurile pe care le-ați scris….

      • Anca

        Asta inseamna ca daca vi se fura geanta si e un politist in timpul liber langa dumneavoasta, sa nu aiba nici un fel de reactie , pt ca nu l plateste nimeni sa va ajute cu nimic si e pacat de timpul investit in studiul lui.
        Si daca cumva vi se cere un sfat medical fara bani , sunt sigura ca vi se cere doar de catre apropiatii dumneavoastra, si atunci cred ca ati face bine sa va revizuiti cercul de prieteni , sa le explicați mai bine lucrurile pe care le ati expus in articol. Nu cred ca v ar deranja cineva strain in timpul liber , pt un sfat medical neplatit. Asta e parerea mea.

        • Anca, eu cred ca glumesti, sincer 🙂
          Pacientii, unii dintre ei, nu au limite, nici bun-simt. Nu vorbim de apropiati, doar. Vorbim de oameni oarecare, toti facem asta pana la urma, nu? Dar totul pana la un punct. Si nu conteaza daca sunt apropiati, un sfat medical nu poate fi adecvat in absenta unui consult si unui istoric, fapt imposibil la o masa de familie, in metrou, in parc etc. Ne-am invatat toti sa cautam pe google si sa aflam raspunsul, dar nu e asa simplu si poate fi chiar periculos, nu?
          Intrebati orice medic si va va povesti de telefoane la 2 dimineata. Si nu pentru urgente.
          Comparatia cu politistul este nepotrivita – in primul rand pentru ca nu discutam aici de urgente. Nu?
          Cred ca nu e vorba doar de medici, toti ar trebui sa respectam timpul liber al oamenilor de langa noi, orice meserie eu, cata vreme nu este o urgenta. Si eu sunt vinovata de asemenea greseli, important e sa fim atenti si sa nu le repetam.

      • Stywy

        Sunteti avocat?Atât ati putut .Medicina nu e pentru oricine are darul oratoriei si daca mai esti si rutinat prin instante ,gasesti repede acuzele necesare sa înfunzi gura unor doctorasi.Dar niciodata nu ai putut si nici nu vei putea fi medic ,probabil nu ai talent,sa nu spun capacitate.

      • Emma

        Sa va fac o poza la fluturas sa va dati cu parerea pe bune despre cat castiga un medic rezident an 4?

      • Mihaela

        Dar despre avocati care efectiv nici nu te invita sa iei loc pana nu ai platit consilierea, ati vrea sa se scrie? Sau despre greselile breslei dvs? Si responsabilitatile dvs, cand oameni care fura un ou ajung in puscarii iar cei care fura un bou stau linistiti? Oricine trebuie sa performeze in meseria lui. Toti avem responsabilitati. Dar doar despre medici se scrie urat cu nemiluita. Doar despre ei.

        • Cicerone

          Eu nu am nimic cu nimeni. Articolul nu mi se pare ofensator, dar comentariul dvs. are ceva lacune si vreau sa le corectez.
          1.Profesioniștii din domeniul juridic in general sunt atacati in mod constant in spatiul public, fie pt asa-zise venituri nejustificate de pregatire/competenta, fie pt pensii speciale, fie pt infractiuni de corupție generalizate.
          2.Raspunderea avocatilor o găsiți în legea 51/95, deci si “breasla” asta răspunde penal, disciplinar si patrimonial ca oricare alta.
          3.Asta nu e o scuza, dar unii avocați mai si performeaza după cum sunt platiti. Daca nu știați ,va spun eu ca un stagiar castiga si 1500 de lei/luna sau lucrează GRATIS( ma rog contra mentorat) după ce a dat examen de admitere în profesie si a facut 4 ani de facultate. Poate si de aici unele frustrari exprimate in comentarii.

      • Cristina

        Nu ințeleg de unde se ajunge la sumele acestea fabuloase… Perceptia este total gresită asupra veniturilor. Si generalizarea asta asupra șpăgii doare. Contrar aparențelor, cel putin medicii tineri nu se injosesc si nu asteapta plicul. Hai sa incercam sa nu aruncam cu noroi. Articolul este despre cu totul alt subiect…

    • Mihalache

      Iertati-ma, eu nu am inteles la ce se refera cuvantul “plată” in acest context.
      La cabinetul de stat (medic de familie, specialist,
      investigatii), stiu ca asigurarea medicala acoperă costurile.
      La privat, esti consultat, analizat, pui intrebari, primesti raspuns – la iesire sau chiar inainte de consultație, platesti! Comenteaza cineva? Cand te-ai dus, deja stii pretul. Nu am auzit niciodata proteste la receptie pe tema preturilor. Lumea stie cum merge treaba si de unde trebuie sa vina banii. De ce dramatizati?
      Sau la ce va referiti? La spaga? Sa nu o mai consideram inadecvata? La bunul simt de a scoate 100 de lei din buzunar daca un var e medic si l-am intrebat ceva despre o durere de oase la masa de Craciun? Sau invocati intelegere fata de dentistii care iti spun sa lasi banii pe masa si nu-ti dau bon fiscal? Sunt mii care fac asta, presupun ca stiti.
      Asteptam cu interes si un articol despre cat de mult poate cheltui un om cu incredere in profesia dvs, fara sa obtina nimic. Si nu de la un singur medic. Cati oameni au diagnsotice gresite, cati oameni fac tratamente prescrise doar ca sa inghita ceva, fiindca medicina nu ii poate face bine, ci eventual doar sa le curme o durere pentru cateva ore. Tratamente care, luate zi de zi, le vor crea alte boli cronice pentru care vor primi alte prescriptii generatoare de efecte adverse…
      E o profesie frumoasa, dar mi-as alege-o doar daca as sti ca sunt in stare sa aduc un plus la cercul asta vicios! Daca stiu ca munca mea si a celor ca mine nu duce acolo unde ar fi normal… mi-as da seama ca lucrurile nu se misca, poate, in directia buna in profesia mea. Si m-as mai gandi daca urmez drumul sau macar imi vad de limite in tacere. In specialitatea dvs si a sotului, din fericire, nu simtiti asta: sunt tipuri de abordari medicale unde interventia este plus valoare, nu puteti contribui la taraganarea unei situatii medicale. Doamne fereste, nu va doresc, dar probabil sunteti prea tanara ca sa realizati ca parintii dvs, apoi chiar dvs, veti ajunge la momentul diagnosticului cronic. Atunci o sa intelegeti ce spun eu, daca, bineinteles, veti avea deschiderea de a evalua empiric situatia, si nu “stiintific”. Veti intelege ca, pe masura ce medicina se lauda ca a facut pasi uriasi spre… ce-o spune ea acolo… oamenii sunt din ce in ce mai bolnavi!
      Altminteri, da, respect maxim pentru munca dvs, pentru efortul supraomenesc din scoala si de dupa, care nu se pot nega! Asta nu va transforma insa in nimic altceva decat oameni care isi fac treaba. Nu va datorăm mai mult respect ca unui medic din secolul al 18-lea, care invata mult mai putin, nu avea atata amar de substante de sinteza in oferta, dar stia cum functioneaza corpul uman exact la fel ca dvs – ma refer la atata cat e nevoie ca sa ai rezultate. Efortul dvs intelectual suplimentar din ziua de azi e doar o complicatie inutila. O sa vedeti asta: cand va moare cu zile cineva drag, degeaba stiti exact ce se intampla in celulele lui, analizate la cel mai performant microscop modern!
      O sa imi spuneti ca oricum, medicul nu e Dumnezeu.
      Eh, despre asta este vorba, multumesc. Macar unul dintre dvs daca intelege asta, e perfect.
      Sanatate!

      • Mihalache, la medicul de familie sunt anumite servicii decontate si un nr fox de consultatii pe zi. Acesti oameni fac consultatii si peste numarul respectiv, desi nu ii plateste nimeni. La mega nu da nimeni paine gratis, daca ti s-au terminat banii. Ma rog.
        Cat despre privat, o, ba da, sunt multi cate vin si pleaca fara sa plateasca, refuza sau vin cu textul ala “pai doar s-a uitat peste rmn-ul meu”. Na, raspunsul meu ar fi: pai da, uita-te singur atunci la rmn-ul tau, vezi ce ti se-arata.
        Eu ma pot uita doi ani la un rmn, tot nu pricep nimic din el.

    • Stefana

      Perspectiva dvs. este într-adevăr adevarata, frumoasa, de necontestat. Problema este ca asa s-au dus toate dezbaterile tot timpul…medicii au dat.o pe emotional si cat e de greu si lung procesul care te aduce in aceasta functie, iar oamenii se plang incontinuu de sistemul medical. Ramaneti realisti si vorbiti despre acelasi lucru. Medicii din ziua de astăzi (majoritatea) tratează pacientul urat, grabit, superficial, ba le mai si cer socoteala daca pun prea multe întrebări sau au prea multe pretenții. Lumea nu se aștepta la nimic gratis, dar cel putin in sistemul de staat se platesc bani grei la asigurari care nu iti asigura mai nimic pentru ca tot in buzunar trrbuie sa bagi mana. iti cumperi singur pastile ce ar trebui sa ti se asigure, echipamente sanitarr si nu primesti in schimb nici un zambet daca nu mai bagi si in buzunare ceva…iar asta cu privatul e o alta carte jucata foarte bine.. oricum ar fi, eu ca pacient, la stat sau la privat, desi plătesc asigurari si contributii tot trebuie sa scot sume enorme din buzunar, ca la final, tot cei din sistem sa fie cel mai nemulțumiți de bani. De meritat, meritati poate de 10 ori mai mult pentru ceea ce faceti, asta e altceva… lumea nu zice ca nu meritati, sau ca vor gratis, lumea spune ca mai niciodata nu primesc pentru ceea ce platesc.
      Respectele mele.

    • Mitrache Elena

      În mare aveti dreptate,dar trebuie sa va gânditi si la oameni,nu toata lumea isi permite sa meargă la particular,iar cei de la stat au salarii destul de mari.Noua ni se opresc niste bani pt sănătate, deci nu mergem gratis la medic,el este plătit.Ca sa nu mai vb ca la particular iti iau si pielea de pe tine si de multe ori te trateaza exact ca cei de la stat,diferă doar confortul.Eu cred ca le-a fost f greu sa ajungă medici dar un pic de empatie tot ar trebui să existe,chiar dacă noi poate nu avem studiile lor,trebuie sa ne explice si noua nu sa ne trateze cu indiferență. Eu am fost la un spital particular,la ortopedie iar dr dupa ce a vazut RMNul si radiografia mi-a zis ca am unele mici modificari,mi-a recomandat recuperare ,a scris ceva în fișa si….asta a fost tot.Nici nu s-a sinchisit să vb cu mine.La o perioadă f scurtă am observat ca nu ma mai durea numai glezna ,începuse să mă doară si calcaiul(datorita “micilor modificari”.Acum eu ce sa fac?Trebuie sa ma duc la alt doctor sa mai plătesc o consultație ca sa vad o A doua părere.E corect?

    • Nicu

      Eu nu sunt de acord cu dumneavoastra,medicina se face pentru a salva vieti si pe mult si pe putin,cum ar fi daca un pompier sau un politist v-ar cere inainte ,,cate ceva”daca nu ,nu intra la interventie,pentru asta am depus un juramânt…

    • CDG

      Si in alte domenii s-a invatat si s-a investit timp.

  2. Marcela

    Medicul dermatolog la care merg eu, in cazul mei, fara exceptie, in 5 minute incheie consultatia. Pe ceas, stiu ca verifi Ma si miram, asa iute? Si mai e si scump. La un moment dat m-am desteptat. Dom’le, sa ma bucur ca e asa de eficient si rezolvam foarte repede, si mereu cu optimism si zambetul pe buze, si intotdeauna cu reziltatele asteptate.
    Dar ce ne facem cu medicii aia care te expediaza, iti vorbesc de sus, sunt atoatestiutori, tipa la tine cand te emotionezi si nu iti gasesti cuvintele in urmatoarele 3 secunde… Acolo chiar te intrebi de ce ai dat banii aia si te revolti. Si ei au cheltuieli, desigur, dar pt banii dati de mine ar tb sa existe un serviciu prestat. Ca nervi si tipete pot primi si gratis. 😋

    • Dada, ai dreptate. Nu sint toti ași la comunicare, ba unii zici ca au ramas repetenti. Desi nu te duci la medic sa te distreze nitel, cred ca oricine datoreaza pacientului putin timp si respect.

    • Oroian

      E o chestiune de alegere personala ca de altfel peste tot. Sunt medici care mor fara sa aiba o casa a lor sau fara sa fi facut vile si piscine in casa mostenita de la parintii lor. Si au consultatie de 50 lei chiar in privat. O ora de consultatie sau cat e nevoie. Si sunt altii care pleca cu zeci de mii de euro pe luna acasa. Poate chiar cu aceeasi calitate a actului medical sau chiar mai valoroasa.
      Deci e o chestiune strict de alegere personala! Mai important e sa poti sa nu judeci pe niciunul si sa te informezi bine inainte de a merge la o consultatie! Pt ce cel care cere 300 lei pe o consultatie de 10 minute s-ar putea sa nu fie la fel de inspirat ca unul care cere 50 de lei si sta cu tine o ora sau cat e nevoie!

    • Ionela

      De acord în totalitate! Medicii buni pleacă din tara, iar cei ce raman, f puțin sunt profesioniști și pregătiți. F multă nepăsare din partea lor.

      • Simona

        Statistica asta cu aia care pleaca sunt cei buni, aia prosti sunt aia ramasi in tara e facuta de dvs? Cum ati facut-o? Asa din ochi? Pff.. Aceeasi generalizare as putea sa o zic .. ex: toti programatorii buni sunt aia plecati din tara, in tara sunt aia prosti. Multi vorbiti ca sa nu adormiti..

  3. Alexandra

    Felicitări pentru articol, nice try. Doar că oamenii greu înțeleg. Ce te “costă” să scrii o adeverință?! Te doare mana?!
    Altfel, sper sa nu fie cu supărare. Am văzut un post pe grupul de NVDC in care dvs invitați mamele să spună ce motive de cezariană li s-au “invocat”. Cumva, era o invitație spre “urecheală” a tuturor obstetricienilor care au îndrăznit să propună cezariana. Cred că nu va face cinste. Seara faină!

    • Da, asta cu adeverinta si concediul medical e grozava treaba. Mama mea e medic de familie, aude zilnic, va imaginati.

      Cat despre acea postare, scopul nu era de urecheala, nu cred ca sunt prea multi medici pe acolo. Sau m-as bucura sa fie, de fapt 😉
      Eram inainte de nastere, speram la nvdc si m-am pregatit pana in dinti pentru asta. Stiam ca sistemul nu e de partea mea si nu voiam sa ma las taiata din nou. M-am informat cat mai putut, din toate sursele pe care le-am avut. Am invatat foarte multe. Nu ar fi fost vreme sa termin specialitatea de obstetrica-ginecologie in 9 luni de sarcina, asa ca m-am descurcat cum am putut. Imi pare rau daca s-a inteles ca e o postare de urecheala, desi un medic care afirma “esti prea mica in bazin, n-o sa poti naste” merita sa fie urecheat un pic. Sunt multi care abuzeaza. Nu am vrut sa ma plang dupa inca o cezariana, ca nu am stiut.
      Acea postare nu era sa urecheze pe nimeni, era sa ma ajute pe mine.

    • Raluca

      Alexandra, de ce nu i-ar face cinste ca incearca sa expuna niste nereguli? Nu inteleg ce vrei sa zici, explica te rog mai clar.

      Legat de articol, Miruna, eu zic ca sunt 2 principii concurente:
      1. Fiecare om ar trebui sa aiba acces la acelasi nivel de ingrijire medicala, fie ca e sarac, fie ca e bogat.
      2. Medicii merita din toate punctele de vedere sa fie platiti bine.

      Problema apare cand cele doua principii sunt in concurenta. Cele doua perspective redate de tine sunt valide, fiecare pornind de la alt principiu de baza.
      Doar ca unul dintre principii ar trebui sa fie superior si multi medici resimt asta si incearca sa echilibreze cumva balanta.
      Altfel e doar business.

      La un moment dat am refuzat principial sa merg la un medic care cerea un fee exorbitant pt o consultatie, cam de 4 ori pesfe un pret mediu. O abordare atat de deconectata de la realitatile lumii in care traiesti arata ca pentru tine e doar un business. Iar medicina nu poate sa fie doar un business.

      • Raluca, nu e asa pentru medicul din final. Sunt oameni care au muncit mult si au investit mult in ei. Sunt oameni foarte cautati. Care au nevoie sa isi selecteze cumva pacientura. Clientela, na. Si atunci, preturile sunt un instrument. Nu avea suflet rau, e pur si simplu realitatea lui. Nu e corect sa triezi oamenii in functie de bani, dar cum sa o faci altfel? Caritatea nu plateste facturi.

        Uite asa, eu am avut un pacient in UK, care tot principial nu a vrut sa plateasca tratament in privat. Nu i-l faceam eu, dar ii salva un dinte frontal. A venit de cateva ori la cabinet, ca am tot tras de el, sa il conving. Nici nu era batran. De fiecare data, venea imbracat in tricouri Hugo Boss si Lacoste. Un tricou din asta costa cam cat tratamentul lui in privat. Pana cand omul mi-a zis: e principiul lui. Si principiul asta l-a costat un dinte care putea fi salvat.

        • Raluca

          Cred cu tarie ca medicina trebuie sa fie un serviciu public. Pentru ca asta sa functioneze, medicii nu ar trebui sa aiba griji despre cum sa faca niste bani in plus de chirie si facturi, a.i. sa isi dedice competentele pentru a vindeca/ajuta.

          Evident nu e realitatea curenta de la noi. Dar nici nu sunt de acord in normalizarea ideii ca medicina poate functiona ca o piata libera de tip cererea da pretul. Trebuie sa ignori prea multe lucruri de echitate sociala ca sa consideri ca principiul asta e bun.

          • Cu alte cuvinte, nu esti de acord ca medicii sa fie platiti pentru serviciile oferite in extra program sau in privat, ca ti se pare meschin. Mie mi se pare meschin sa platesc impozite unui stat care ma fura pe fata. Poftim.

          • Raluca

            Nu, Miruna, ce am spus este ca ar trebui sa avem un sistem de sanatate public bine pus la punct, care sa asigure accesul echitabil la tratament pentru toata lumea.

            Mediul privat poate f. bine sa co-existe alaturi de cel public si poate exploata alte zone (programari rapide de exemplu, program extins, etc.), nu lipsa tratamentului de baza.

            Si nici nu stiu de unde ai tras concluzia din textul meu ca medicii nu ar trebui platiti pentru extra-ore?

      • Gabriela

        Sunt perfect de acord cu tot ce s-a scris dar nu știu dacă este relevant 😀. În România, majoritatea medicilor oricum se cred niște mici Zei. Ar fi interesant un articol despre comunicarea medic pacient și atitudinea medicilor in timpul actului medical. Doar pentru ca ești medic nu ești îndreptatit sa le vorbești de sus pacienților. Se întâmplă și la privat.

      • Alexandra

        Nu expune niste nereguli, invita niste mame să spună motivele cezarienelor. Unele spun suferinta fetala chiar, o nimica toată. Sunt sigură că mamele alea au văzut copii in recuperare după suferință fetala.

  4. Monalisa

    Da, ai dreptate. Respectul pacientilor e o lipsa totala la ei.
    Cat ma costa pe mine cei 5 ani in care am invatat din coperta in coperta fiecare carte ca sa termin Farmacia? Multi ani pierduti degeaba, ca acum la nici 3 ani de la terminarea facultatii sa renunt definitv la profesia mea. De ce? Pentru ca oamenii cred ca totul li se cuvine iar noi suntem pusi acolo doar pt a le satisface doleantele, vanzatoarea de la Mega e mai respectata decat mine cea care incercam sa le explic ce le face bine.
    Eu, una, sunt profund dezamagita de sistemul nostru de sanatate, iar faptul ca am ales Farmacia e un regret enorm.

    • Vai, imi pare asa rau sa aud asta! Cred ca e un regret teribil. Ce ani pierduti! Ce facultate grea, mai!!! Sper sa te duca viata pe un drum mai bun.

    • Roxana

      Eu cred ca trebuie sa lupti! E pacat sa renunti la visul tau. Ai perfecta dretpate in ceea ce priveste lipsa de respect a oamenilor. Eu sunt convinsa ca in randul pacientilor sunt si oameni de calitate cum si in randul medicilor si farmacistilor sunt oameni extraordinari.
      Eu in ultimii 3-4 ani pentru ca am alergat mult cu tatal meu, am avut sansa sa intalnesc numai oameni extraordinari. Si credeti-ma, nu m-am suparat deloc pentru ca am platit.

    • Vio

      asta chiar nu inteleg … cum sa renuntati la farmacie pentru ca oamenii cred ca sunteti pusa acolo doar sa le satisfaceti doleantele? … ce ar trebui sa creada oamenii? … ce inseamna sa va respecte? … ei va respecta daca platesc ce au cumparat, eventual daca saluta la venire si la plecare … in rest ce respect asteptati?

  5. Zina7

    Super articolul! Ce mă deranjeaza pe mine mai mult e că atumci camd mi se cere o părere medicală din domeniul meu de multe ori nici măcar un mulțumesc nu mi se zice – ci mi se răspunde ” eu am.citit pe net ca defapt…”. Și ce e ciudat asta e raspunsul pacientilor romani. După cum stii eu lucrez in Germania si aici in 95% dintre pacienti is extrem de recunoscatori. Aici nu e de la sine înteles ca doctorul trebuie sa stea la dispozitia lor. inteleg ca orice serviciu se plateste. Inclusiv coșarul vine anual sa imi ” controleze” cosul numai ca am semineu im casa. Nu il intereseaza ca nu il.folosesc. Pentru el e treaba de 10 minute si platesc 120 de euro. Așa că comparativ mi se par serviciile medicale chiar ieftine

    • Inteleg perfect. Pe mine m-a costat un zugrav care mi-a plombat un perete mai mult decat o plomba la dinte. N-am comentat.

    • Cristina

      Asta pt ca suntem o tara de needucati ( ghioldani,badarani). Doar iesi pe strada si auzi injuraturi la tot pasul, greseli gramaticale in exprimare, te imping sau te calca si nu isi cer scuze, se baga in fata, nu cunosc notiunea de “personal space” …si lista poate continua. Iar de medici, polistit, judecatori nu mai zic..au impresia ca sunt mai ceva ca niste zei. Iti vorbesc arogant, iti iau banii si daca au gresit diagnosticul nasol, banii nu ii mai vezi.

  6. Ioana

    Sunt de acord ca serviciile de medicina nu pot fi ieftine, pe lângă pregătirea doctorilor mai sunt costurile cu aparatura și multe altele. Dar nu sunt de acord cu practica des raspandita de a-și redirecționa pacienții de la spital la cabinetul privat. Ca sa nu mai menționăm ca marea parte din doctori nu emit bon fiscal la cabinetele private și nu înregistrează mare parte din venituri…

    • Ioana, asta cu fara bon fiscal e o acuzatie foarte grava. In Bucuresti nu cred ca isi mai permite cineva sa practice acest sport sau sunt eu foarte naiva.

      • Raluca

        Miruna, eu merg in Sibiu cu fetița la un pediatru arhicunoscut, mai ales intre mamici. Nu mi-a dat bon fiscal niciodata. La fel nici dentistul meu. Viața e grea, dar se pare ca nu pentru toți la fel.

      • Maria

        Sora mea a fost la Regina Maria la un medic ginecolog și pentru consultația de 800 de lei nu a primit niciun bon.

  7. lucica

    Nu suport astfel de articole.Toate meseriile sunt importante.Haideti ,fiti mai modesti.Si altii invata,si nu putin.Stiti cat invata un cercetator? 4 ani facultate,2master,6ani doctorat,6ani postdoctorat si inca vreo doi ani daca vrea sa fie profesor universitar.E platit cu o bursa de f mica,are concediu de 2 saptamani pe an si lucreaza uneori si 12-14 ore pe zi.Nu se vaita ca voi,si munceste sa gaseasca tratamente pt ca voi sa cititi sa va informati si sa tratati.

    • Nu suport astfel de comentarii lasate dupa pareri formate citind titlul si-atat. Un indiciu, ca sa nu va rapesc prea mult timp: ultimul paragraf.

    • Sunt si medici (si nu putini) implicati in cercetare, sigur stiti asta. Nu este un concurs de cine e mai mare victima, e un concurs de a fi mai buni impreuna, nu? Toate meseriile sunt importante, eu sunt foarte de acord. Despre asta scrie si in acest articol. Mesajul Dvs. este parte din problema, sa stiti. Agresivitatile astea intre “bresle” (si in interiorul lor) sunt efectiv toxice.

    • Doina

      Cum de stiti cat se vaita toti cecetatorii? Nu știam ca exista cercetare medicală in România .In lume,
      , este o profesie apreciata , respectata și răsplătită . Sunt activități complet diferite chiar dacă in finalul fericit se întâlnesc . Normarea , după cum și singura observați, este imposibila. Chiar și doctorii stau in spital 32 ore,poate nu știți, și asta săptămânal, sau mai des.Comparaison n as pas raison.
      Afirmați ca cercetează ca medicul sa aiba ce lucra. Și viceversa, desigur. Discuția serioasă eu as purta o despre acele situații când pacientul întâmpina ostilitate , aroganta, suficientă, corupție . Și despre medicul insultat , scuipat, bătut.Statisticile spun ca in America, 60% din medici sunt vizați. Sincer, nu cred ca la noi vorbim despre așa un procent.

      • lucica

        Stiu pt ca am copilul cercetator in SUA.Sincer,nu are timp sa vina in tara de mai multi ani,Lucreaza enorm,Noaptea de revelion a lucrat pt ca si-a permis un mic concediu de Craciun.Nu exagerez cand spun 10-12 ore ZILNIC.E multa pasiune si multa raspundere,dar speri ca vei putea ajuta oamenii.Deocamdata din bursa aia mica de 2400 dolari ,preferi sa mananci mai putin sau mai prost pt a putea dona in Romania.Are o raspundere fata de poporul unde a fost pregatita 12 clase.DECI E GRATIS.S-a inscris intr-un program ca donator de celule stem din maduva spinarii pt a salva bolnavii de leucemie.Singurul regret e ca nu o poate face pt un bolnav roman.DECI E GRATIS.Si nu am putut sa nu remarc acel,,cat am invatat noisi,,nimic nu e gratis,,/Din pacate la noi se pune mult accent pe aroganta fata de pacientsi plicul care trebuie lasat medicului din spital ca doar,,el a invatat,,.Ceilalti sunt inferiori.

  8. Raluca

    Una dintre marile probleme in țara noastra e că serviciile nu sunt plătite la adevărata lor valoare. Eu sunt expert contabil și toți vor ajutor cu declarația unica, cu inființarea unei firme, cu contabilutatea, etc. Iar cand le zic tariful, se schimba la față. “Completați doar in calculator ceva, atatia bani pt atat?” Ca sa nu mai zic ca o vreme am fost birou de informatii, pana cand mi-am dat seama ca eu am facut o scoala (de fapt, mai multe, dar na…) si platesc o groaza de bani pt formare profesionala continua, si nu mai vreau sa dau informatii si sfaturi seara la bere. Va mai dura mult pana se schimba mentalitatile.

  9. Adrian

    Daca ar fi sa schimbi cuvantul “doctorul” din articol cu “profesor universitar” si apoi analizezi fraza: “Cât costă o facultate de 6 ani? Nu facultatea în sine, că pe aia, ne-a dus pe amândoi capul s-o facem la stat.” se pot trage ceva concluzii despre ce respect are autorul pentru ceilalti, referitor la ultimul paragraf si la idea cu “nimic nu e gratis”.

    Si nu inteleg unde bate autorul, exista pacienti care se duc la medici din sectorul privat si se asteapta la consultatii gratis? Sau exista medici din sistemul public de sanatate ce asteapta remuneratie de la pacienti?

    • Adrian, prima varianta e cea la care ma refer. Dar, din pacate, citesc pe aici ca si a doua se mai practica.

    • Madalina

      Deci prostii fac facultatea la privat? Cam asa se intelege din articol

      • Elena N.

        Nu, prostii plătesc studiile , indiferent ca e la stat sau la privat. Nici eu nu am plătit pt studiile universitare dar, da, si mie mi s-a părut aiurea pasajul ăla din articol.

        • Cora

          Era vorba despre costul studiilor, in contextul ala… Cred ca e destul de clar ca autoarea a vrut sa spuna ca 6 ani de facultate ar fi costat enorm, pe langa celelalte costuri pe care le-a enumerat…

      • Nu stiu ce a vrut sa zica autoarea, nu cred ca a vrut sa spuna ce ai inteles tu. Sistemul era, cel putin pe vremea mea, ca doar primii n studenti (unde n era d eordinul sutelor, oricum), ramaneau la stat de la un an la altul. Ceilalti nu erau oameni prosti, erau doar studenti prosti.
        Referitor la facultatile de medicina private din Romania, prefer sa nu comentez. Sper ca nu mai exista, dar tot pe vremea mea erau doar praful si pulberea.
        Pe scurt, poti face facultatea de medicina din Bucuresti la stat, dar trebuie sa fii un student silitor pentru asta.

  10. Gabriela F.

    Pe scurt articolul asta e despre mesaje trimise la 11 noaptea medicului pediatru, care sunt eu, cu o poza atașata doar să întrebe nu mai mult. Așa aș distribui articolul asta…și nu m.as supără dacă un pacient m.ar taggui și mi l.ar distribui el pe pagina…

    • Exact. Dar vezi ca lumea intelege ce vrea? Si prinde orice moment sa isi verse ura pe medici. Mi se pare atat de trist, ingrozitor de trist.

      • Ecarulan

        Nici eu nu am inteles ca articolul este despre consultatii in afara orelor de program. L-am citit si a doua oara dupa ce ti-am citit comentariile si tot nu mi se pare clar ca te referi strict la acest tip de consultatii.

        • Nici în orele de program nu se justifică să nu vrei să plătești, să spui că vrei ”doar o adeverință”. Au fost prea multe cazuri de pacienți privați care au refuzat să plătească DUPĂ ce s-a făcut consultația, încât mi-a ajuns. Pacienți privați, departe de un spital de stat. Săptămâna trecută.

          Tu nu înțelegi, pentru că în sistemul tău de valori așa ceva pur și simplu n-are cum să existe. Exact așa-s și cei care s-au gândit că trebuie să mă refer la stat, ăștia-s alți naivi care nu își imaginează că pot exista oameni care cer un serviciu în privat, beneficiază de el și, la urmă, nu vor să plătească. Dar, hey, nu unul, ci mai mulți.

          • Ecarulan

            Nu ma surprinde existenta acestor situatii si la privat. Cred ca e totusi vorba despre acceasi baza de pacienti – in medie, cu minima educatie la capitolul servicii medicale – si nu e neaparat vina lor, dupa parerea mea.
            Eu una n-am invatat asta nicaieri – tot ce stiam eu e ca sanatatea e gratis, dar e ‘putina’ si ‘n-ajunge’ la toti, si atunci e de dat o atentie. Sincer, asta e tot ce am ‘invatat’ din ce am vazut in jurul meu.
            N-am dat atentii la doctor pentru mine, dar au dat ai mei pentru mine, cu siguranta. Si cand m-am intors in tara si mi-am dus copilul in sistemul medical romanesc, ce sa vezi, m-am apucat si eu si am dat atentii, pentru ca … nu stiam ce altceva sa fac. Efectiv nu mi-a putut nimeni spune cum sa ajung la serviciul medical de care am nevoie si cum sa-l platesc. Asa ca, am facut ca stramosii 🙁

            Dar 🙂 Ce voiam eu sa zic este ca articolul nu este foarte clar pentru toata lumea. Din comentarii cel putin, pare ca o parte din cititori au inteles la ce te referi tu, cealalta parte nu. Eu ma gasesc in a doua categorie – dar am inteles din comentarii unde ai explicat mai clar la ce/cine te referi.
            Sigur, intervine si sistemul meu de valori ca cheie a felului in care interpretez un text, asa e.
            Dar si textul poate sa fie mai explicit, ar ajuta, cred eu.
            Eu una am invatat cum functioneaza sistemul medical cand am plecat din tara – pentru ca am acces la informatie. Dar am si citit-o, asa e 🙂

          • Iti zic sincer, nu am vrut sa para ca arat cu degetul, desi… e foarte frustrant cand patesti asa. Oricine lucreaza in servicii stie.

  11. Cristina

    Sa fim seriosi,majoritatea medicilor presteaza la stat in principal sa incaseze salariul si sa isi racoleze pscienti pentru cabinetul sau clinica lui privata,asta ati uitat sa va vaitati in articol ,intr-o tara normal asta este conflict de interese,cum poti fi chirurg la stat 8 ore si apoi sa mergi 4 ore la clinica ta particulara?E clar …e imposibil….si daca stai tot obosesti…de asta sunt atatea nenorociri in timpul operatilor….sistemul medical din tara asta este supracorupt asta ati uitat sa spuneti…doar va vaitati….RUSINE…..!!!!

    • Sigur ca aceasta atitudine e salvatoare, sa le dam in cap medicilor, sa ne tratam de pe youtube. Eu nu spun ca nu exista si uscaturi, dar, o, Doamne, uitati-va si pacientii cum sunt!

    • Gabriela F.

      Nu îmi racolez pacientii din spital! Merg la cabinet sa mă găsești daca ai vreo întrebare! Eu merg la spital pentru cei 10 15 pacienți internați! Atât! De aceea sunt plătită ! Sa ii consult și să fac ce pot mai bine pentru ei! Nu vreau nimic ! De cat sa îmi fac meseria pentru cate sunt plătită ! Nu statui nu recunoștință ! Nu sa consult nimic de afara sau sa răspund la întrebări pe WhatsApp!

      • Gabriela

        Deci un pacient pe care l-ati tratat si i se inrautateste starea, sau are reactii adverse la tratament nu trebuie sa va caute? Si cum ar trebui sa procedeze in mod corect? Sa astepte pana peste 3 zile cand va gaseste la cabinet, sau sa mearga la camera de garda? Si eu trimit mesaje la pediatru si nu vreau sa deranjez. Chiar as vrea sa stiu cum e corect sa procedez. Multumesc.

        • Gabriela F

          Ba da. Daca acel medic v.a dat numărul de telefon tocmai de aceea vi l.a dat. Asta e pediatria și caracteristicile ei. Bănuiesc că v.a și spus… Poate sa evolueze așa sau așa . Daca e așa atunci îmi scrieți! Atunci. Nu pentru alta boala cu debutul peste 1 luna . Pentru aia va programați sau mergeți la spital sa fie consultat! Nu cereți o părere! Din bun simt pentru faptul că pediatru dandu.va o recomandare o face fara sa consulte copilul și poate nu sunteți extrem de obiectiva când dumneavoastră o expuneți; că dacă doamne ferește se întâmplă ceva nu știu dacă îl mai spala vreo apa pe medicul respectiv! Apa trimisa de dumneavoastră. Dar sa țineți minte că recomandările prin mesaj sunt pe baza datelor expuse de dumneavoastră!

  12. Laviniu

    “Cerul e albastru” (foarte multe truisme in postare) si e gratis pentru noi…
    Cu gratis as merge si mai departe. Cu adevarat gratis in sanatate (valabil si in alte domenii) este doar voluntariatul, atat.
    La stat desi gratis, vei plati multe ore din viata ta pe holuri, in sali de asteptare si vei plati cu dezamagire, suparare si nervi pentru pentru indiferenta sau chiar nesimtrea cu care esti tratat de multe ori.
    In privat, unde prestatorul primeste banii de la clienti nu de la stat, ce e gratis nu e gratis, e fidelizare. Personal am investit multi bani in tot ce inseamna dantura. Cand si daca e gratis o cunsultatie, o plomba din trei, un detatraj scurt, o fixare de contentie desprinsa etc. specialistul cu pricina stie cat am platit eu in clinica respectiva pana atunci fiind client fidel si/sau vrea sa fac asta in continuare. Si ghiciti ce! Voi continua sa merg la clinica mea scumpa si voi plati in plus pentru fiecare interventie nu doar pentru ca am incredere ca sunt specialisti ci si pentru ca din cand in cand inteleg sa ma fidelizeze. Pentru ca si ei au inteles ca nimic nu e gratis, ca pacientii care umplu programarile pe 2 luni nu trebuie luati de la sine, ca banii aia muuulti dati pe implanturi si reconstruiri osoase si aparate dentare sunt un mare mare efort pentru noi pacientii.
    Ca om de vanzari va pot spune cu convingere ca deciziile de cumparare (si a serviciilor medicale) se iau de multe ori emotional nu rational. Doamna in alb sau roz sau verde, care mi-a zambit empatic, care a avut rabdare sa imi explice, si care mi-a ofertit “o parere medicala de 5 minute GRATIS” are mari sanse sa castige un client care va face reviziile, intretinerea si interventiile de service la dansa 🙂

    Nici chiar postare mea (in care va ofer consultanta de “nespecialitate”, fara sa mi-o fi cerut dvs) nu e gratis! Daca ati citit-o, ati platit deja cu doua minute din viata 🙂

    Va doresc mult succes in tot ce faceti si sa reusiti sa traiti la inaltimea spiritului juramantului lui Hipocrate

    • Corect, diferenta fiind ca medicul dentist a hotarat ce e fidelizare si ce nu. Cand esti medic de familie sau specialist la stat, si primesti mesaje duminica seara si poze cu rahati, cum se mai cheama asta fidelizare? Cand pacientul are pretentia sa fii disponibil oricand?

    • Viviana

      A fi medic nu e o meserie oarecare, este felul de a fi al celui care își asuma această vocație! Este o meserie nobilă! Dar la fel pot spune și despre profesori, învățători, despre avocați etc. Totuși majoritatea medicilor se considera cumva deasupra tuturor! Sigur ca nimic nu e gratis, personal livrez statului pentru sistemul de sănătate 600 lei și nu am mai mers la medic de muuuulți ani. Când totuși am mers, aveam nevoie de o adeverință, pe care am plătit-o, foarte puțin, e adevărat, dar mi se pare nedrept!!!
      Tot 6 ani de facultate am și eu, 4 plus 2 de master, tot nopți pe unde scurte, tot pe cărți se ducea bursa! A fost alegerea mea, în continuare învăț, așa trebuie să facă oricine își dorește să fie de o ținută onorabilă în propria meserie! Am renunțat la multe vacanțe, la multe ieșiri pentru că așa am vrut, pentru că era cea mai avantajoasă variantă pentru mine! Acum îmi fac meseria bine, dar nu pretind lauri, nici recunoaștere publică, nu mă simt cu stea în frunte, pe care alții să nu o observe și să mă înfurii! Majoritatea medicilor au impresia că sunt supermani și nu se sfiesc să se comporte ca atare! Așa este, recunosc importanța lor, însă consider că nu ar trebui să pretindă cu atâta vehemență recunoaștere materială, aproape desconsiderând alte meserii! Repet, lunar vărs în sistemul medical 600 lei și vreau să fiu tratată, atunci când am nevoie, cu bunăvoință, deschidere, profesionalism etc. Un medic din sistemul de stat nu e tocmai prost plătit și poate lucra foarte bine și în sistem privat! Rotunjirea veniturilor cu metoda plicului este umilitoare și sub demnitatea celui care își deplânge tinerețea petrecută în bibliotecă! Și să nu se spună că, vai, nu toți iau bani! Aproape toți iau!!! Prefer sistemul privat unde las costul consultației la casierie și nu trebuie să pun banii într-un plic, pe care să îl îndes într-un buzunar de halat!

    • chivu

      Cum la spital e gratis.Adica primesc ceva si eu nu platesc niciodata? Si asigurarile de sanatate platite? In cazul meu de 5 ani platesc,dar nu am beneficiat de nimic.Nici macar o consultatie la medicul de familie.

  13. Crina

    Bună Miruna. Iți citesc blogul de câțiva ani de zile ( îmi place enorm cum scrii), în special m-au interesat articolele referitoare la întoarcerea în România deoarece acum un an am luat și eu aceeași decizie. Țara în care am emigrat are un sistem de sănătate publică gratuit și universal, unde atât serviciile medicale cât și organizarea medicală sunt excelente. Grija unică a pacientului este legată de starea sa de sănătate, de tratament și problemele aferente se preocupă sistemul.
    În primul rând îmi exprim aprecierea față de medicii pregătiți și devotați profesiei, și consider că grijile materiale sunt incompatibile cu profesia lor (lesne de înteles de ce), sunt deci de acord ca trebuie plătiți în raport cu pregătirea, efortul și talentul depuse.
    Dar mă deconcertează în articolul tău faptul că nu menționezi în ce situații trebuie să știm să plătim. Serviciile medicale pe care le accesăm de la stat nu sunt gratis, ele sunt finanțate în parte din impozitele contribuabililor și sunt un drept fundamental al oamenilor garantat prin lege. Iar dacă este necesară o plată în plus, mi-ar plăcea să existe un sistem de co-plată oficial și organizat, (sau să fie mărite impozitele, dar asta este altă discuție) să nu fie necesar să ne stresăm cât trebuie dat, cui și când (am plecat din țară fără să fi intrat vreodată în contact cu spitalul public, am facut-o acum, de când m-am întors și m-am oripilat din punctul ăsta de vedere).
    Iar dacă te referi la sistemul privat, nu înțeleg cum l-ar putea accesa cineva fără să plăteasca.
    Sunt în proces de readaptare și vreau doar să știu cum funcționează lucrurile. Multumesc pentru că scrii și pentru informații.

    • Exact. Serviciile medicale de la stat sunt decontate, deci nu sunt gratuite.
      Cat despre privat, o, ba da, exista pacienti care fug cu plombele-n gura si alte asemenea. Si apoi, mai exista pacienti care suna un medic la 9 seara, pe telefonul personal, trimit poze cu pampersi plini de caca. Asta nu este normal.

      • Diana

        Miruna, medicii care primesc poze pe telefon cu pampersi sunt pediatri. Toti ne panicam cand vine vorba de copii! Daca nu vroiau sa aiba de-a face cu parinti panicati, trebuia sa isi aleaga alta specialitate. Nu zic ca e normal sa deranjam medicul la orice ora, dar sa ridice mana ala care nu ar trece peste orice conventie sociala cand e vorba de copil. Toti gresim si nu exista mama pe lumea asta pe care sa nu o fi apucat disperarea noaptea cand e copilul bolnav.

        • Nu-i adevarat. Sunt si medici de familie, dentisti, neurochirurgi (astia-din familia mea), apoi altii, a scris acum pt fb un hematolog, un orl-ist, probabil sunt si altii. Dermatologi, infectionisti, ohooo

          • Diana

            Nu primesc “ pampersi” ceilalti specialisti, pampersi poarta copiii. Daca te referi la scutece de adulti, e alta poveste

        • Gabriela F.

          Mie pediatria îmi place de mor! Și știu că am doi pacienți – copilul și mama- și sunt mama la randul meu – mama pediatru. Răspund mamelor panicate la ore care nu intră in programul meu de munca. Nu are legătură cu alegerea specialității!!! Daca ai un pampers cu sânge e o urgenta dar sa vad un morcov nedigerat sau mucus nu! Pentru cea de.a două problema putem vorbi a doua zi la ore normale… Oricum vorbitul la telefon sau răspunsul al mesaje nu intră în programul meu de lucru nici de la stat nici de la privat… Că ai numărul de telefon al pediatrului e pentru că ți l.a dat când copilul a avut o intercurenta care putea evolua intr.un fel sau altul nu pentru alte probleme apărute ulterior!

  14. Mihaela

    Medicul care imi urmareste sarcina mi-a dat numarul de tel pentru urgente. Am avut niste probleme noaptea la 1, nu intru in detalii, si la 9 dimineata i-am dat mesaj si mi-a raspuns ca nu e nimic ingrijorator.

    Povesteam eu cuiva asta si cum mi se pare wow ca mi-a dat nr si ca mi-a raspuns a doua zi imediat la mesaj, in timpul lui liber si gratis.

    Si 2 (doua!!!) persoane se mira ca de ce nu l-am sunat la 1 noaptea, ca de ce as astepta. Lor nu le venea sa creada, mie nu imi venea sa cred ca imi propun asa ceva.

  15. Madalina

    Miruna aplica reguli si mentalitati din vest la est.
    In momentul in care medicul din Romania o sa invete ca pacientul e om si ca medicul e in slujba pacientului si nu invers, medicul ala sigur va incepe sa primeasca respect. Sunt convinsa ca sunt multi medici in Romania care merita respect, eu in 35 de ani am intalnit doar vreo 2, poate am avut eu ghinion.
    Insa, cu tot respectul pentru cei 6-9-14 ani de studiu, lipsa omeniei anuleaza tot statul ala cu fundul pe scaun si nu e justificata de absolut nimic.
    Aroganta, coruptia, conditionarea actului medical, nesimtirea, autosuficienta, nepasarea…chestii grele si mult prea frecvente in Romania, tara in care medicii ascund probleme grele ale sistemului in loc sa le scoata in fata si sa incerce astfel sa le repare.
    I rest my case!

    • Mihaela

      Madalina, nu vad ce legatura are una cu alta.

      Il pot suna oricand pe medic pentru ca tipa la mine sau se poarta urat? Pot da buzna sa cer adeverinta ca mi-a cerut spaga si deh, trebuia inclusa in pret?

      Oricum medicii care tipa, jignesc si cer spaga nu fac nimic gratuit. Deci sunt exclusi din start.

      • Madalina

        Ohooo, pai are legatura, cum sa nu aiba???
        Crezi ca ar mai deranja cineva un medic la telefon la 1 noaptea daca ar sti ca e ok sa mearga la UPU, spre exemplu??? Dar nu, oamenii in Romania asociaza (pe buna dreptate) mersul la spital cu umilinta, mizerie si riscuri de contaminare cu cine stie ce minuni intraspitalicesti, de aici “deranjatul” medicului.
        Care medic, daca ar avea si el incredere in sistemul din care face parte, nu si-ar mai oferi numarul de telefon. Ar sti ca in caz de urgenta, omul are unde sa mearga linistit.
        Daca bazele de date intre privat si stat ar fi corelate (asa cum e in Belgia, spre exemplu), n-ar mai depinde omul amarat de disponibilitatea si amabilitatea medicului din privat, care detine istoricul medical al omului.

        • Mihaela

          Deci e tot vina medicului ca isi da numarul. :))

          Incep sa inteleg medicii care se poarta urat cu pacientii, zau. Adica in loc sa apreciezi ca X, in ciuda sistemului si a problemelor aferente, face efortul sa iti raspunda in afara consultatiilor, ii pui in carca toate problemele sistemului, de parca e ministrul sanatatii si nu un slujbas salariat acolo cu program fix, fara superputeri sa schimbe tot.

          Nu crezi ca facand asa, il incurajezi pe medic sa nu iti mai dea numarul si sa te descurci cum stii?

  16. Andra

    Daca ma duc la Mega si cumpar o paine si cand ajung acasa vad ca painea este mucegaita, ma duc cu bonul si cu painea inapoi.
    Trebuia sa ma uit la ea la timp, sa citesc ingredientele si data de expirare.

    La medici cand poti sa iti ceri banii inapoi? Unde scrie ce contin?

    • Doamna, acest comentariu e jignitor in atat de multe feluri, incat ma abtin de la un raspuns. Sper sa nu aveti niciodata nevoie de vreun medic.

      • PUIA

        Nu doamna,nu as cere banii inapoi,as cere VIATA mamei mele inapoi,as cere-o unui medic care dupa o saptamana de spitalizare o externeaza spunand “cardiologic si pneumologic este f.bine”si dupa alte 4 zile acasa sa fim nevoiti sa ajungem din nou la urgenta cu tensiune 8 si puls 33. Acelasi medic imi spune la fel, “cardiologic”este bine dar trebuie sa bea mai multa apa,A doua zi ajunge in terapie intensiva unde mi se spune ca este f.f grav …inima si resursele organismului …terminate si am ajuns acolo mult prea tarziu .Din pacate cu toata lupta celor din ATI pentru mama a fost prea tarziu.Si..pentru edificarea dvs.referitor la calitatea medicului cardiolog care a tratat-o prima saptamana am sa va spun doar aceasta replica “am fost eu tampita ca v-am internat-o” In rest…tacere si resemnare.Cel mai de pret lucru, VIATA este in mainile dvs.d-lor doctori si ar trebui sa o puneti inaintea oricaror alte interese mercantile si/sau orgolii .Cei care cred ca pot face asta sa-si aleaga aceasta meserie, ceilalti…sunt multe alte profesii “banoase”..

    • Mihaela

      Din pacate, niciun serviciu nu e rambursabil. Ma indoiesc ca la salon pleci fara sa platesti daca nu iti place tunsoarea, sau iti da banii inapoi la opera daca nu ti-a placut muzica.

  17. Diana

    Un articol total aiurea. Vai, e greu la facultate! Vai, am invatat si altii s-au distrat! Vai, ridicati-ne o statuie!
    Miruna, toate meseriile sunt importante, tuturor ne-a fost greu sa invatam vara sau cand altii se distrau. Mai scoate ochii din computer, mai plimba-te pe strada , pune mana si fa o ciorba si nu mai astepta sa iti trimita mama pachete ca tu esti ocupata cu blogul. Si daca vei face toate astea, vei vedea ca si bucatarii merita respectati, si pompierii, Si arhitectii , pana si muncitorii de pe santier . Da, surpriza, imi aduc aminte ca ai scris un articol despre un baiat simpatic care a ajuns un biet muncitor pe santier. Asta spune multe despre tine si cum clasifici oamenii in functie de profesie.

    • Vai, Diana, daca ai fi citit pana la capat, dar nu cred, ca ai fost ocupata sa arunci cu ura in mine pentru ca scriu pe blog si imi trimife mama pachet 🙃, ai fi vazut ca scriu ca asta se aplica in toate domeniile. Hint: ultimul paragraf.

      • Diana

        Asta e modul tau de a raspunde, hint ultimul paragraf.. nu te obliga nimeni sa dai consultatii gratis in timpul liber. Daca vrei raspunzi, daca nu, iti inviti interlocutorul la cabinet.
        Nu am aruncat cu ura, incercam sa iti deschid ochii ca si alte meserii sunt grele. Crezi ca un arhitect nu e intrebat de prieteni la o bere ceva despre meseria lui? Sau unui bucatar nu i se cer retete in timpul liber? De multe ori oamenii nici nu isi dau seama ca abuzeaza… si eu primesc intrebari in timpul liber de la clienti si nu ma dau cu fundu’ de pamant cat am studiat, investit si cercetat ca sa le raspund.. daca vreau raspund, daca nu, schimb subiectul, ca dupa atatia ani de studiu sunt in stare sa evit un subiect 😁
        Cred ca tu ai varsat niste frustrari in articol si te deranjeaza ca oamenii au reactionat.
        Nu ma intereseaza cu ce iti ocupi timpul, nici ce pachete primesti, nici cat ai invatat pentru un examen, astea sunt discutii de camin stundentesc, am depasit etapa.
        Imi pare rau ca ai crezut ca e ura, era doar “ o trezire la realitate”, pe ecran lipsesc intonatia si toate celelate.🤗

  18. Marius

    Cineva are frustrari maxime …Precum in orice domeniu, nu intereseaza pe nimeni munca, efortul ci doar rezultatul ! Sunt destui care vor sa fie platiti doar pentru ca au invatat , ori fiecare produs sau serviciu se plateste in functie de utilitate !

  19. NicoleAnda

    Eu cred că o covârșitoare parte dintre specialiștii acestei țări au învățat destui ani (3,4—6 ani), au stat în cămine sau chirii, au lucrat vara prin Work and travel ca să își mai rotunjească sumele primite de la părinți… Eu cred ca în general să fii specializat într—un domeniu implică efort și timp. Nu cred că va spune vreun arhitect ,,,Ce ușor a fost la faultatea mea,, sau un profesor de matematică despre a lui, că a fost un fleac. Sigur, medicina este o supraspecializare și trebuie să recunoaștem asta, dar nu înseamnă că toți ceilalți sunt nespecialiști în nimic. Sunt mai multe categorii profesionale care ar trebui plătite mai bine, este adevărat. Probabil când devenim părinți și copiii noștri au nevoie de educatori, profesori, când construim o casă și avem nevoie de un inginer, arhitect, realizăm că și alții știu ce fac în profesia lor.

    • Adrian

      Dansa este o zeita, noi, muritorii nici nu o meritam!

      PS: a obtinut ceva trafic cu acest articol, probabil asta era si ideea.

      • Dansa este o doamna, ca va aproba aceste comentarii. Asa v-a invatat mama dv, sa mergeti in casa unui om si sa-l scuipati intre ochi?

    • Cristiana

      Eu cred ca nu exista meserie unde sa fie nevoie de o pregatire asa de complexa si de lunga durata ca a unui medic. Nu zic asta nici ca sa ma vait, nici pentru ca ma cred superioara. Pe langa cei 6 ani de facultate, care sunt grei si incalciti (stiu ca si la alte facultati e greu, desigur), urmeaza si rezidentiatul. Inveti ani multi si inveti constant. Nu cred ca a zis cineva ca ceilalti sunt “nespecialisti”, doar ca articolul acesta se refera la o anumita categorie profesionala (si nici macar, eu am senzatia ca oamenii comenteaza din furie sau eu stiu ce, nici macar nu au ajuns la ultimul paragraf, caci altfel nu as mai citi comentarii ca ale Dvs.)
      Aa, si eu am auzit multi arhitecti cu complexe de superioritate 🙂 Multi cred asta despre ei. Pe principiul psihologic conform caruia nu ne vedem defectele noastre, ci pe ale altora si mereu ne credem mai cu mot.
      Cu siguranta e nevoie de timp si de bani in orice meserie, eu respect foarte mult chestia asta si totusi stiu si ca in meseria mea a fost si este nevoie de mult mai mult. Nu doar timp, ci bani si parti importante din viata mea, peste un deceniu, practic. Cred ca articolul indeamna la respect, desi unii au inteles altceva. Se poate extrapola, ca e nevoie de respect in foarte multe domenii, asta e clar.
      P.s. Work and Travel il vad ca o activitate foarte utila si potrivita oricarui tanar, dar uite ca eu nu m-am incadrat in anul in care am vrut sa merg, pentru ca ghiciti ce, sesiunea mea se termina cand restul erau deja plecati acolo de o luna. Stiu ca s-au mai schimbat lucrurile, dar cred ca merita sa fim deschisi si sa ne intelegem unul pe altul. Nimeni nu apartine altcuiva, nici medicul tuturor pacientilor si oricand, devotat pe altarul profesiei, nici pacientii nu apartin unui zeu atotstiutor. Eu asa cred.

  20. Maria

    Sora mea a fost la Regina Maria la un medic ginecolog și pentru consultația de 800 de lei nu a primit niciun bon.

  21. Mr T

    Asa este nu e gratis dar macar aveți umanitate si dați tot ce puteți. Medicii inca trimit oameni care ai făcut un stop cardiac acasa spunând ca au o gastrită simpla, și ei se prapadesc cateva ore mai târziu, medicii inca așteaptă spaga de la mame îndurerare in spitalele jegoasele, inca mai dau antibiotice fara test de alergie și asta ca au învățat 6 ani? Come on ce penibili sunteți… N-aș vrea sa intru in vocații si meserii ca nu are sens, medicii buni si cu umanitate in ei sunt putini, restul sunt niste hoti stampilatori care se cred niste zei.

    • Cristiana

      Cea mai mare prostie a omului este sa generalizeze (sau una dintre ele). Astfel, acea persoana ataca si jigneste oameni pe care nici macar nu ii cunoaste, multi, la gramada, ca stie el mai bine. Ba mai mult, devine el insusi penibil vorbind despre chestii pe care nu le pricepe suficient. In acest scop, mie imi place mereu sa invat, deci, va rog, Mr. T, un anonim de pe Internet, explicati-mi cum e cu testul ala de alergie cand prescrii un antibiotic. Cum se face, cand se indica, de ce. Ca sa facem pe desteptii in spatele tastaturii e simplu tare. Multumesc anticipat!

  22. Gianina

    Și în cât timp ” își scot cheltuiala ” celor 6 ani ? În 10 ani? Bun, dupa își scad tarifele sau cum? Comentariul asta e pentru ca tot se bate asupra faptului ca cei 6 ani costă.

  23. Madalina

    Ce articol de toată jena! Între o adeverință scrisa de un medic și o pâine pe care o cumpăr de la casier e o diferența extrem de mare. Cum sa am pretenția sa primesc acea pâine gratuit din moment ce nu casierul o produce? Cel mult, unui brutar i-as putea emite pretenția sa mi-o ofere, dar nu unui simplu vânzător, deci este clar cât de nepotrivita este comparația. În plus, adeverința aia, sa îmi fie cu iertare, e scrisa în 2 minute chiar de medic (sau de asistent de cele mai multe ori).

    După acest intro ma simt nevoita sa va spun faptul ca sunt studentă la medicina la Cluj (asta ca să nu credeți ca nu m-a dus capul sa intru la o facultate bună și ca să va dati seama ca vorbesc în cunoștință de cauza), deci știu care este munca unui medic pentru a se forma în aceasta profesie. Totusi, atât timp cât medicii au salariul lor, iar oamenilor care muncesc în tara asta li se oprește un impozit din care o parte considerabila merge în sănătate, de ce ar trebui plătita și amarata aia de adeverință?

    Deși sunt din aceasi breasla ca și dvs, nu sunt deloc de acord cu ideile pe care le-ați expus în acest articol.

    • Cristina

      Sper sa rămâi cu aceleași idei si principii si peste ani!
      Baftă multă!

    • Zozina

      Pentru ca “amarata” aia de adeverinta poate fi 10 ca ea intr-o zi si nu este platita de CAS. Deci esti de acord sa muncesti pe gratis. Iar apoi, sa nu uitam, daca trbuie sa garantezi in acea adeverinta ca persoana din fata ta e sanatoasa, nu esti medic daca nu ii faci un consult medical rapid de macar 5 minute. Plus 2 minute de scris adeverinta, ai ajuns la 7 minute, minimum. Inmultit cu 10 intr-o zi….ai lucrat mai bine de o ora pe gratis. Iti permiti? Eu nu. Nici chiar aici, in Australia. Aici si daca vorbesc la telefon cu firma de asigurari care plateste consultatiile pacientului, sunt platita pt acea convorbire telefonica care poate fi de doar 4-5 minute. De ce? Pt ca e din timpul meu, in timpul perioadei mele de lucru. Si nu, nu ofer consultatii pe mobil fiindca daca o fac si se intampla ceva, toata asigurarea mea de malpraxis nu ma scoate din rahat si risc sa fi deregistrata ca si medic. Si asta se numeste medicina defensiva.

  24. Cami

    Buna Miruna!
    Frumos articol, scris doar din ‘unghiul’ tau de doctor!

    Imi amintesc un articol citit pe blogul tau…..in care povesteai cum te-ai pregatit si informat temeinic de la toti prietenii si cunostintele despre procedeele de la/de dupa nastere……ma intreb….tu ai platit oamenilor pt acele sfaturi si relatari din experientele lor!?
    A doua chestie….tot din acel articol….cand doreai sa discuti doar 5 minute cu doctora….si ti-a transmis sa iti programezi o consultatie care costa 200lei….. …cam neplacut sa privesti din perspectiva pacientului! Zic doar….

    Da…..doctorii merita sa fie rasplatiti! Dar tot oameni sunt si ei!
    Chiar daca apreciez majoritatea articolelor tale, in prezentul mi se pare ca doar ai rabufnit si atat! Mereu compari Romania cu Anglia…..degeaba!
    Ai ales familia aproape…. accepta si traieste in prezent!

    Sanatate multa!

    • Ohoo, jucam tare.
      Cand “doctora” mi-a cerut sa ma programez si sa dau 200lei, eu nu aveam nevoie de o consultatie. Voiam doar sa imi cer un drept: acela de a refuza o procedura medicala, drept pe care subalterna ei mi-l refuza. In consultatia cu subalterna, consultatie pe care o platisem, btw, pur si simplu nu s-a putut comunica, femeia nici nu s-a uitat pe planul meu de nastere, desi acela era scopul acelei intalniri. Intr-o tara civilizata, nu trebuie sa iti argumentezi un drept si cu atat mai putin sa platesti pentru el.
      E trist ca trebuie sa explic asta.
      Niciodata nu am refuzat sa platesc pentru orice fel de serviciu, iar cei care ma cu osc stiu asta. Am fost in ipostaza de pacient chiar recent. Inainte sa semnez contractul cu maternitatea, am platit de doua ori consultatie, in care doar am pus intrebari. A doua oara a durat sub 5minute, niciodata nu “mi-a facut” medicul nimic. Bani foarte bine investiti, n-am comentat o clipa. Nici macar nu am indraznit sa imi sun medicul cand a inceput travaliul. I-am trimis mesaj.

  25. Aria

    Articolul deranjeaza pe multi din cauza ca este adevarat. Nu sunt medic, insa mama mea a fost medic dentist si la noi in casa suna telefonul (fix, pe vremea aceea) ca la urgente.

    Multi pacienti nu aveau nici o jena sa sune la 11 noaptea sa intrebe daca e normal sa ii doara maseaua dupa o curatare pe canal. Daca mergeam undeva unde se adunau oameni multi (serbare, nunta, etc.), aparea garantat cineva care avea “doar o mica problema, va uitati numai putin” si deschidea gura pe loc. Nu mai pomenesc de targuiala ca la piata pe care multi o aplicau cand venea vorba de costuri. Sincera sa fiu nu-mi aduc aminte de mama (care a decedat intre timp la doar 59 de ani) altfel decat stresata si mereu cu gandul la cate un pacient. Da, medicina este o vocatie, dar medicii sunt si ei oameni care au nevoie de timp liber, de deconectare.

    Acum cativa ani mi-am pus doua implanturi si desi ma umflasem ingrozitor, nici prin minte nu mi-a trecut sa il sun pe medicul dentist in weekend, desi imi daduse numarul pentru urgente. Am sunat luni, am fost sa ma vada in timpul programului si nu a murit nimeni.

    Asa ca da, Miruna are dreptate. (Comentariile cu “da, dar doctorii romani sunt asa si pe dincolo” sunt penibile — in orice tara sunt doctori mai buni sau mai prosti, insa mai peste tot in afara de RO doctorii au parte de respect, chiar daca se gasesc unii sa le faca breasla de ras.)

  26. Am citit articolul si evitat comentariile.
    Sunt plecata din tara. Aici medicii sunt platiti undeva la salariul mediu pe economie si poate putin in plus. Am gasit medici potriviti mie si medici nu – si in romania am gasit asta, abia dupa ce am inteles ce am nevoie eu.
    Daca medicul ajunge sa fie nemultumit, acru, sa ridice tonul sau sa nu respecte procedurile de baza, e momentul sa isi reevalueze locul. Sunt multe cadre medicale in burnout in occident (intra 1-2 ani in pensie de boala =la minimum pe economie, fac o recalificare, isi regasesc locul) , din pacate nu si in romania – unul din semnele e cand ridica tonul la clienti. Un om in burnout nu poate gandi obiectiv si in interesul meu.

  27. Claudia

    “Îmi doresc tare mult să scriu un text care să nu supere…”
    Nu ai reușit, deși sunt convinsă că te-ai străduit. Dar faptul că te consideri mai presus de ceilalți pentru că ești medic transpare din tot textul și irită.
    (Și aici n-am în vedere aspectul cu plata timpului medicului, care de fapt e perfect normal – dar cred că nu e nevoie să explic asta).

    ”…. ci să explice niște lucruri firești”.
    Nu, Miruna. Printre altele, nu e firesc să-i faci indirect proști pe cei care n-au făcut o facultate de stat. Nu e deloc firesc. Fraza aia e…. cumplit de urâtă.
    Cred că ar trebui să institui un sistem de triere și să percepi o taxă de citire a blogului pentru cei pe care ”nu i-a dus capul” să facă o facultate la stat. Serios, e sub nivelul tău să fii citită de toți nătângii pe care ”nu i-a dus capul”.

  28. zaluda

    Am citit cu atentie articolul, nu inteleg de ce sunt atat de multe comentarii pe langa subiect.
    Esenta acestei postari sta in cele 2 propozitii: „ Învățați să respectați fiecare om, lucru sau serviciu la justa valoare a lui. Asta se aplică în orice, nu numai în medicină”
    Autoarea a ales sa discute despre cum nu sunt respectati unii din cei care sunt de profesie medici.Indiferent despre care categorie profesionala ar fi vorba, nici un om care practica o anumita meserie nu merita sa i se reposeze comportamentele ilegale/imorale etc ale altor colegi din breasla.
    Candva am lucrat si eu intr-un domeniu despre care existau foarte multe prejudecati, mi se parea nedrept ca mai intai clientii sa ma plaseze in categoria celor incorecti atat timp cat nu au perceput corect si analizat munca mea.Asa cum zilnic am dreptul sa nu fiu considerata de exemplu o infractoare/orice altceva daca nu exista nici cel mai mic indiciu ca as fi.
    Am sesizat si eu in text cateva nuante ironice, asta nu ma face sa comentez pe langa subiect.

  29. Adevarat doar si numai daca diagnosticul/interventia/tratamentul este 100% un succes! Daca nu toate justificarile cu anii de scoala, bani pentru educatia continua, sunt povesti.
    Mai ales in Romania unde impostura profesionala e la ea acasa.

    • Zozina

      Dacian, daca imi arati o tara din lumea asta unde diagnosticele, interventiile si tratamentele sunt cu rata de succes 100%, eu ma duc acolo in urmatoarea clipa. In medicina nu exista asa ceva. Si stii de ce? Pentru ca oamenii nu sunt BMW-uri. Ceea ce vedem noi descris ca normal si unde trebuie sa fie o anumita artera sau organ, etc. in atlasele de anatomie, in realitate se regaseste in doar 40% din cazuri si asta pt ca intr-adevar suntem unici. Nici chiar gemenii identici nu sunt 100% identici. Din pacate, voi pacientii vreti ca noi sa fim zei, dar respectul pt noi e zero. Fiecare dintre noi avem o colectie mai mica sau mai mare de escuri in urma noastra, si nu ma refer doar la medici. Faza cea mai tare e ca eu nu am incredere nici in masina mea de EKG care teotetic, ar trebui sa fie perfecta si sa puna un diagnostic perfect. Am prins-o de nenumarate ori ca nu sesizeaza chestii destul de importante sau in alte cazuri imi spune ca pacientul a avut infarct cand eu vad ca EKG-ul e normal. Si asta e in Australia. Si stii de ce stiu asta si colegii de aici ma numesc guru-ul EKG-urilor? Fiindca am fost medic specialist de medicina de urgenta, pregatit in Romania, si ma mandresc cu asta. Si da, am si eu o problema medicala mai complicata, am fost la 3 specialisti aici, am platit 600$ o consultatie ca la sfarsit sa mi se spuna ca nu stiu ce am. Frustrant, dar asta e. Continui, pana gasesc un specialist exceptional, care sa dea de capat tuturor simptomelor ce le am, chit ca eu stiu ce am dar imi trebuie un diagnostic certificat de un astfel de specialist pt a beneficia de un tratament destul de costisitor. Stii cum se spune in USA: doar 2 lucruri sunt certe pe lume: death and taxes. Restul, nimic nu e 100%.

  30. Gabi

    Asa este, la toti medici la care am fost si-au gresit profesia, ca si in alte meserii sunt doar cu numele. Au senzatia ca li se cuvine tot ca au salarii mari, salarii din banii oamenilor care sunt tratati prost de ei. Ce se intampla cand gresesc? Nimic nu am vazut medic la puscarie. In schimb altii care au terminat alte facultati, dupa ani grei de studii, cate 6, in cazul meu, raman fara locuri de munca in timp ce ei se lafaie pe salarii de sute de milioane si nici nu vor sa vada pacientii, isi trimit asistentele. Cei mai mari monstrii sunt ei.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 421 queries in 0.410 s