Avea trei săptămâni băiețelul meu. Și primim o vizită, sper că sunteți așezați. Când văd că persoana respectivă n-are nici cea mai mică intenție să se spele pe mâini, bag destul de puțin discret placa aia cu: ”Ai aici un prosop curat, când te speli pe mâini.” Și-acum faza, auziți tobele cum bat? Ce răspunde omul:
-Stai liniștită, m-am spălat înainte să plec de la spital.
M-am autociupit, crezând că visez. Noaptea minții, n-am mai zis nimic. Omul mai și venea de la spital. Ceea ce a fost cu atât mai trist.
Adică, mi-a spus cu alte cuvinte că-mi dorește să mi se îmbolnăvească nou-născutul, să facă diaree și să vomeze, poate toate în același timp. A fost ca și când mi-ar fi urat multe nopți nedormite, pline de urlete de copil mic și nas înfundat. Mai mult, că face tot ce îi stă în putere să se asigure că asta se va întâmpla. Printr-un singur gest: nu se spală pe mâini.
Vreau să vă asigur că nu sunt o exagerată. Microbii sunt my best friends. Mi-am spălat copilul doar cu apă trei luni întregi. Și nici în fiecare zi. Nu am pus cârpă de protecție pe niciun vizitator. Am lăsat să-l ia în brațe oricine a dorit. Nu folosesc detergent special. Nici dezinfectant. Dar asta nu înseamnă că ling rahat, o chestie posibil echivalentă cu să nu te speli pe mâini.
Imaginați-vă următorul scenariu. Un om merge la toaletă, face caca, un strop ajunge pe degetul lui. Nu se spală pe mâini. Tot ce atinge ulterior, clanțe, mânere, bani, haine, genți, oameni, mâncare, totul e contaminat cu, de exemplu, Salmonella, E. coli, norovirus. Și mai sunt. Așa se ajunge la diaree și toxinfecții foarte ușor. Ca să nu mai spun că hepatita A e boala mâinilor murdare. Ultimul lucru de care are nevoie un nou-născut.
Un singur gram de fecale umane conține un trilion de germeni. (sursa)
Când strănută și tușește, omul duce mâna la gură. După care atinge toate lucrurile mai sus menționate. De asta, e bine să ne spălăm pe mâini, că virusurile nu circulă cu taxiul și nici nu sună la ușă, să te întrebe dacă deschizi.
Ca să nu mai spun că toți ne ducem mâna foarte des și fără să ne dăm seama la ochi, gură, nas, care sunt porți de intrare pentru germeni, la orice om, indiferent de vârsta lui. Cu atât mai mult la un bebeluș, care nici nu are sistemul imunitar încă matur, mai și bagă degete în gură, deci să fim serioși.
Niciun un om mare nu își dorește o diaree. Să vomezi e ultra-scârbos. Dar își revine. Însă un bebeluș atât de mic? Pentru un nou-născut, pericolul e la cu totul alt nivel. Un om care cântărește 4 kg și un pic nu își permite să elimine prea mult fără să se dezechilibreze sever. Bebelușii au puțin sânge, puțină apă în ei, pentru că ei sunt puțini. Totul e raportat la cât sunt ei. De asta, e atât de important să îi protejăm. Nu să fim obsedați, dar să fim decenți.
O banală infecție sau o banală diaree îi poate fi, unui nou-născut, fatală. Există studii care arată că spălatul pe mâini cu săpun a redus rata mortalității infantile din rândul a 23000 de bebeluși din Nepal.
Așa că, atunci când aveți un musafir care nu dă semne că ar vrea să se spele pe mâini, îl puteți invita politicos să o facă. Strategia mea cu prosopul a dat roade de fiecare dată, până acum. ”Ți-am lăsat un prosop curat în baie” nu face pe nimeni nespălat, pentru că nici măcar nu asta e intenția. Adesea e posibil ca musafirul să fie foarte emoționat și să uite de asta, pur și simplu. Iar când ți-o servește pe aia cu ”m-am spălat deja pe mâini când am plecat de la spital”, puteți insista să vă facă pe plac, nu ca mine, care doar m-am enervat. Și să-i reamintiți că pericolele sunt peste tot și că-i mai bine să previi decât să tratezi.
Nu o spun din răutate, nici ca să mă dau deșteaptă în vreun fel. Spălatul pe mâini nu e dovadă că ești obsedat de curățenie. Spălatul pe mâini e un gest minim de igienă fundamentală. Ne spălăm pe mâini când intrăm în casă (cu săpun!), ne spălăm pe mâini înainte de masă, ne spălăm fructele și legumele înainte de a le mânca. Ne spălăm hainele, vasele, pe bune, nu cred că mai pot continua. În general, ne spălăm, da?
Photo by Matthew Tkocz on Unsplash
Masha
Si inca o chestie care mie personal nu imi place. Nu pupam bebelusul pe gura, pe maini si pe unde ne mai vine!!! Nu mi-ar placea ca toti oamenii care vin la mine in vizita sa-mi ia copilul si sa mi-l pupe pana nu mai pot. Cred c-ar incepe un razboi daca s-ar intampla asta!
Oana
Exact!
Miruna
Da, corect!
Miruna
Are Cristina Otel un articol foarte fain despre pupat.
Ana
Pupatul pe mâini mă disperă.
Sau eram la biserică, o doamnă cu cele mai bune intenții scoate cheile din buzunar să le dea fiicei mele de 8 luni, care de altfel stătea liniștită nu avea nevoie de jucării. Discret i-am spus că nu e o idee bună, le bagă direct în gură, să nu mai spun că face și zgomot. A înțeles tanti mesajul 🙂
Miruna
Dubla greseala, cum e zice-n tenis 🙂
Oana
Amin! De multe ori cred că unele lucruri sunt atât de evidente, dar văd că nu-s. Suntem un popor needucat în privința igienei.
Eu mă schimb imediat ce ajung acasă de hainele de la spital ca să nu fiu tentată să mă așez pe pat, scaun etc, fiindcă din păcate nu toate spitalele unde fac stagii au vestiar sa pot să mă schimb în costum. De spălat nici nu mai zic, doar pui mâna pe bara din autobuz și cine știe cu ce te alegi.
Miruna
Da, mai. Eu ma schimb imediat si ma spal pe maini si nu umblu prin spital.
Silvia R
Eu la capitolul diplomatie stau mai prost. Din momentul.in care am venit cu bebe acasa am impus f clar noi reguli, pe care le-am spus tare si raspicat oricarui vizitator. Daca s-au suparat ori s-au simtit jugniti, chiar nu m-a interesat. Iar despre spalatul pe maini mentionam imediat dupa ce invitam oaspetii sa se descalte
Miruna
Ai nascut???
parintele
Am o fetita de 1+ ani.
La fel fac si eu.
Oana
Of Doamne, asta imi aminteste de noi, cand eram cu cea mica, rinichi unic congenital, 7 luni, suspecta de infectie urinara, in urgenta la pediatrie. Doctorul vorbea la telefon, inchide dupa o vreme, merge la usa, o inchide, zice: dezbracati fetita. O dezbrac. Incepe sa ii umble in zona genitala. Inlemnesc. Ma aud vorbind: doamna doctor, sunteti curata pe maini? Si raspunsul: m-am spalat acum 10 minute! Tot ea m-a facut exagerata, ca din cauza mea e bolnav copilul, care oricum e foarte murdar, nu mai conteaza ca ea nu s-a spalat pe maini. Noaptea mintii.
Miruna
Omg!!! Mai, mai, in UK asta era caz de invatau si alti medici din el! Sau nu era! Incredibil.
Lorraine
Las și eu asta aici, poate ajuta pe cineva 😉👌https://m.youtube.com/watch?v=tlFbYb55ORs#menu
Miruna
Ma uit maine, ca trezesc copiii.
Rusu Ana
Sunt complet de accord, din pacate in zilele noastre daca spui cuiva, care vine in vizita la un nou nascut sa se spele pe maini, o ia direct ca pe o jignire… acesta este purul adevar si de multe ori am renuntat sa o spun in posibila defavoare a copilului meu..este ca o piatra pe inima…inca nu sa intamplat nimic rau, dar si daca se va intampla va trebuii sa il protejez, sper sa nu se intample, sper sa fie doar cuvinte si copilul meu sa fie sanatos si sa isi creeze imunitatea la timp..
Miruna
Poti spune elegant: ti-am
Lasat prosop curat in baie. E foarte politicos sa oferi prosop curat 😉
Tiberius
Există mînere pentru uși concepute special pentru eliminarea și transmiterea bolilor de la un om la altul. Nimeni nu dorește să le utilizeze în spitale, creșe, grădinițe, școli.
Miruna
Eliminarea si transmiterea? Nu inteleg.
Tiberius
M-am exprimat greșit, scuze.
Mai clar și mai simplu de la un producător:
https://youtu.be/EK3kHWrgeTs
CristinaM
Dupa ce ii lasam sa intre in casa, intr-un minut in care aveam grija sa nu atinga copilul, ii intrebam direct: “ te-ai spalat pe maini?”
In caz ca erau emotionati asa ii aduceam cu picioarele pe pamant… pana cand am primit ca raspuns:”m-am spalat cand am plecat de acasa, nu ma mai spal iar ca mi-au crapat mainile si ma ustura” … ca sa ajunga la mine persoana schimbase 3 mijloace de transport in comun
Initial am crezut ca-s eu nebuna si ma spal exagerat de mult pe maini, apoi am mai citit cate un articol, doua… nu e de la mine 🙂
Miruna
Da, exact asa am patit si eu. Nu conteaza pe unde a umblat. In spatii publice, eu nici nu mai ating clanta usii de la toaleta cu mana dupa ce m-am spalat. Fie astept sa intre/iasa cineva si tin usa cu piciorul, fie deschid cu cotul. Dar posibil sa fie defect profesional.
Adevarul e ca mainile sufera cand te speli des. Cand lucram in UK si aveam si 20’de pacienti pe zi, sa ma spal pe maini a devenit dureros. Asa am ajuns sa imi cumpar propriul sapun, apoi sa folosesc gel cu alcool. Inainte de a pune manusile, medicul ar tb sa se si spele pe maini. In Uk, asta era norma, nu indrazneai sa te abati.
o femeie
Spalatul cu apa nu usuca asa rau mainile, produsele chimice da. Am dermatita pe maini de 20 ani.
Cora
Hai sa va zic una si mai tare. Era copilul mic, la faza de tarat pe jos si eu insistam sa se descalte lumea. Si imi zice cineva: lasa, ca sunt curata pe incaltari, n-am fost decat in cimitir!!!! Si cineva-ul era bunica copilului…
o femeie
Merg la spital de cateva ori pe saptamana, si primul lucru pe care l-am citit pe usi este: spalati-va pe maini. La usa la reanimare este chiuveta si sapun si deloc halate sau incaltari speciale pt vizitatori, de cate ori am intrat la reanimare am spalat mainile, desi fiind venita ca traducator voluntar nu am atins nimic, de grija celorlalti.
Am dermatita de contact la maini de multi ani (pt cine nu stie cum e, ii zic doar ca se ajunge la trezit noaptea de dureri si sange si scarpinat si nici cortizonul nu o tine sub control), si chiar de nu pun sapunuri pe maini, spalatul mainilor e o rutina – apa e suficient de buna, taiat unghii scurt la 3-4 zile pt a permite o curatzare buna. Fara sa ajung la paranoia – va zic ca nu s-a imbolnavit in casa asta nimeni de 10 ani si am trecut prin epidemii in jur, si ca spalatul pe maini si tushitul la cot si batista sunt niste reguli importante, bacterii exista peste tot dar daca nu au mediu sa se dezvolte nu se vor dezvolta de aceea spalatul face diferentza: apa indeparteaza resturile si mizeriile ce pot hrani bacteriile (spalat pe jos, pe maini, farfurii, etc).
Altfel, regulile casei sunt regulile casei. Cine nu le respecta a 2a oara nu il mai primiti, fiti mai ferme decat mine… (cel putin cand nascusem imi era greu sa fac toata curatenia zilnic, si tin minte cat ma dureau cand aveam neamuri ce intrau incaltate pana in dormitor la copil si imi ziceau ca “ce, lasa, nu ploua afara, tot esti acasa, mai speli o data pe jos” , cand le ziceam sa nu puna mana pe fatza copilului imi ziceau ca “s-au spalat pe maini cand au venit de la munca” – asta fiind cu cateva ore inainte sa vina la mine, bebe de cateva luni si socrul pune mana la ochi – a3a zi bebe cu conjuctivita, de Craciun, la spital la urgentza).
Madalina
Suntem noi mai jegosi ca natie. Dovada sta in cantitatile de produse igienice vandute.
O alta dovada e faptul ca, multe tari din vest nu se mai confrunta de mult timp cu boala mainilor murdare (hepatita A). Mai precizez si wc-urile din fundul curtii in mediul rural, langa care nu exista niciun loc adecvat spalarii pe maini? Eh, aia circula liberi, desi nu se spala pe maini nici dupa nr1, nici dupa nr2…
o femeie
pe naiba, si la alti europeni, nu suntem noi singurii. La medic la cabinet in belgia scrie: ” va rugam spalati-va mainile de minim 4 ori pe zi”. Na – la altii e si mai rau.
Incidenta hepatitei A in europa e mare: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/epidemiological-update-hepatitis-outbreak-eueea-mostly-affecting-men-who-have-sex-men-2
Ce are romania si nu mai au multi sunt aproape 30% din case cu wc in fundul curtii, aprox 2 mii scoli cu wc in fundul curtii. Am sustinut vreo 2 ong-uri ce au reusit sa faca, toaleta cu fosa septica, la cate o scoala. Dar sunt cazuri izolate. Acum ceva ani un copil a murit inecat in groapa din fundul curtii la scoala – inecat in kkt.
Cristiana
Pentru acuratete: Incidenta hepatitei A in Europa chiar nu e neaparat mare. Raporteaza cifrele alea la tot contextul, la incidenta hepatitei A la nivel global etc. Sunt niste peakuri acolo, da, dar nu as zice ca incidenta este mare per se.
In Romania nu raporteaza nici naiba cum trebuie, deci nu vom avea datele complete prea curand…strict referitor la hepatite sau la boli infectioase in general.
Link-ul pe care il mentionezi nu puncteaza neaparat la capitolul “spalat pe maini”. Populatia la risc major pentru hep A in Europa ramane comunitatea MSM, iar transmiterea este pe cale sexuala.
Eu cred ca in Romania chiar lipsesc notiuni elementare de igiena, dar nu cred ca suntem neaparat mai rau decat alte tari europene. Zic asta pentru ca eu nu am vazut prea multi oameni spalandu-se pe maini dupa ce merg la baie in Spania, dupa 6 ani pe aici…Doar ca au de castigat prin alte parti, la nivel de epidemiologie, atentie medicala, conditii etc.
o femeie
si in belgia sau olanda am vazut oameni ce nu se spala pe maini dupa mers la baie, ba la medicul de familie vazui afis: “minim de 4 ori pe zi spalati-va pe maini” si acelasi gen de afis in mare spital mare de aici.
Nu stiu daca castigul e de la epidemiologie sau atentie medicala, enterocolitele lovesc si asta e. Dar de la restul igienii vietii, da ( alimentatie mai echilibrata, f. putini in saracie lucie pe cand in romania sunt sute de mii de copii ce se culca flamanzi, copiii pe aici nu sunt super cocolositi etc)
Anca
Eu din textul tau inteleg ca nu esti o exagerată…Dar din comentarii inteleg ca mamele sunt foarte exagerate.
Nou născuții e una, dar sa dezifectezi fiecare jucărie de 2000 de ori e exagerat. Si spirt, si dezinfectant, si 2 metri distanță de copil daca se poate. Încă n-am citit la nimeni ca au cumparat si halate pt vizitatori…Dar nu m-ar surprinde…
Dar tot din text inteleg ca ai vrut mai mult sa iti “refulezi” oful…
maddy
Nu pricep de ce cineva ar vrea sa atinga, sa ia in brate sau sa pupe un nou nascut. Te duci, il vezi, lasi un cadou, stai un pic de vorba cu mama lui si pleci.
Si legat de spalatul pe maini, automat te speli cand intri in casa, asta si daca nu te duci sa vizitezi un nou nascut, ci te intorci in vizuina ta. Tine de regulile de baza de igiena. Nu conteaza ca te`ai spalat pe maini cand pleci de la spital/birou/job/etc, ca pana ajungi acasa atingi bani, clante, bara din mijlocul de transport, etc si iarasi ai bacterii pe maini.
Ecarulan
Trebuie sa recunosc ca n-am avut stresuri de genul asta. Dar nici n-am avut vizitatori prea multi cand erau copiii nou nascuti.
Dar pana la ce varsta a copilului trebuie sa ne spalam pe maini cand mergem in vizita intr-o casa cu copiii mici?
Chiar intreb de curiozitate – nu mi-am pus niciodata problema asta pana acum. Si am fost in vizita la un bebe de vreo 6 saptamani si nu ne-am spalat pe maini, nici noi, nici copiii. S-or fi stresat bietii parinti.
Mie mi se pare ciudat sa ma spal pe maini in situatia data, dar daca mi se cere, ma conformez.
Crissa
Cand ajungi la tine acasa, te speli pe maini?
la fel si in vizita la copii, eu asa mereu am gandit-o 🙂
Anca
Raspunsul la cat de des:
Depinde al catelea copil e in familie. Si depinde clar si de familie. La primul stresul e mai mare, mama mai paranoică…
Sym
Fetița mea are 1 an și 1 luna. Chestia cu spălatul pe mâini e încă valabilă pt toți cei ce ne calca pragul. Copiii cei mari știu regula:când vin de la scoala nu o ating pe surioara până nu se spala pe mâini .
Carmen
Si cu descaltatul cum este? Eu urasc sa aud “dar nu va descaltati!” De ce nu? Poate persoana a fost in n locuri, a calcat intr-un rahat de caine, serios, trebuie sa imi bage toti microbii-n casa?
Cu pupatul copiilor pe mana? Pe care le baga apoi in gura? Haha, biata maica-mea, se tureaza si acum cand aude faze de gen.
Amy
Astia care nu se descalta s-au uitat la prea multe filme americane. Probabil si-n pat se urca tot cu incaltati …
Claudia
Referitor la interactiunea musafirilor cu bebe in varsta de cateva saptamani, pur si simplu n-ar trebui sa existe. Sistemul imunitar e in formare, ce-i aia sa-l iei in brate, sa-l atingi, sa-l pupi? Mamele de ce permit asta? Oricat de bine s-ar spala cineva, nu stii ce lighioane in stare latenta / nevindecate 100% poate transmite unui prunc.
Altminteri, nu sunt pentru spalatul obsesiv pe maini. Da, ma spal dupa folosirea toaletei, da, ma spal inainte de masa, dar din unele comentarii, ar trebui practic sa te muti in baie, preventiv. Hai ca dam in alte alea. Mai citisem candva o mama care stergea jucariile din plastic cu spirt de fiecare data, inainte sa i le dea copilului. Se mira apoi ca nu le mai vrea copilul, “e mofturos”. Pai la cum trazneau a spirt…
Alina
N-am dezinfectat niciodata jucarii… de fapt o data cand un copil racit a inceput sa bage in gura cateva jucarii ale lui Andrei. 🙆🏼♀️
Dupa aproape 5 ani, eu am aceeasi replica pe care o spun tuturor celor care ne trec pragul:
“hey, bine ati venit. Toata lumea la spalat pe maini, va rog.” Uneori mai bag si “aveti si prosop curat alaturi”. 🤭 mi se pare de bun simt si igienic sa te speli pe maini atunci cand intri in casa. Sau atunci cand duci gunoiul si te intorci. 😬
Eu m-am invatat sa nu mai stranut in palma, ci sa pun gura pe brat sau, daca am servetel la indemana, pun servetelul, dar tot ma spal pe maini dupa, daca am unde…
dojo
Spalat sau nespalat pe maini, NIMENI in afara de mine si de ta-su nu a pus mana pe fata in prima luna de viata. Ah, si in afara de medici, cat a fost in maternitate si la cate o vizita medicala.
Am scos-o din maternitate in februarie, ca atunci e nascuta. O luna am stat cu ea mai mult prin casa / balcon / plimbare afara, dar fara altii peste ea.
Dupa aia am fost la ai mei in vizita si am inceput sa lasam garda jos. Nu am cerut nimanui sa se spele pe maini, ca de multe ori ne intalneam pe la plimbari si e cam greu sa gasesti unde sa te speli pe maini pe strada, iar vizitatorii de acasa au avut bunul simt sa nu stea pe langa copil atat de aproape, incat sa necesite spalat / atins.
Sper ca nu sunt considerata sarita de pe fix, dar nici eu nu sar pe un bebelus ca nebuna, pentru ca stiu ce pot eu sa port, iar cei din preajma noastra au avut delicatetea sa inteleaga ca un nou-nascut nu e chiar echipat sa faca fata dintr-o data avalansei de bacili si virusuri pe care le purtam in general.
Diana
De la început, am pus la intrare, pe ușa dormitorului, un text cu „Ne spălăm pe mâini înainte să intrăm la cea mică”.
La scurt timp, când a venit un musafir, îmi zice: „Ha, dar m-am spălat pe mâini când am plecat de acasă”.
Am făcut ochii mari și am replicat mai repede ca niciodată „Noi ne spălăm și dacă ne ducem până la poartă și apoi intrăm în casă.”
A înțeles. Problem solved.
Așa cum nu vorbești cu gura plină la masă, tot la fel trebuie să acorzi atenție și acestor lucruri. Să se introducă în codul bunelor maniere chestia asta: Te speli pe mâini înainte să intri la un bebeluș!
Paula
Eu chiar aș zice: Nu vizitați deloc un nou-născut! Lăsați-i să se acomodeze: el cu lumea, părinții cu el. De-aia se numește nou-născut. E un scop pentru care medicii au delimitat perioada asta. Și în plus, ajung germenii pe care îi aduc ceilalți membrii ai familiei în casă. So, stați acasă! E cel mai bine!