Fiecare face cum vrea, iar eu sunt prima care sustine ca traditia nu e neaparat cea mai buna daca tie nu ti se potriveste, na. Dar traditia poate fi rescrisa in orice familie.
Copilaria n-a fost un loc fericit pentru multi. Vorbeam cu o prietena de curand, ce chinuitor e sa faci mereu ce iti spun altii, sa te imbraci cum vor ei, sa spui poezii la comanda, sa distrezi diversi musafiri, sa faci lectii si sa dai mereu socoteala. Unde mai pui ca unii isi incasau si palme peste fata sau fund, altii stateau la colt cu orele, aveau diverse pedepse de executat. Parintii nu purtau dialoguri, ci dadeau ordine si nu iti spuneau ca te iubesc, de teama sa nu iasa din tine vreun bleg. In aceste conditii, Craciunul era pentru multi un cosmar, in afara celor doua minute de bucurie cand venea mosul si sperau, in mana cu un pachet.
Unii isi amintesc ce-au primit cu bucurie, altii inca asteapta. Na, viata-i grea, nene, si nu exista vreo varsta potrivita sa afli acest secret.
Gasesc insa tot mai aprinsa pofta asta de a fugi de-acasa. O vad manifestata in weekend si la noi. Ne trezim sambata cu scopul de a ne umple timpul cu plecari, de parca ar trebui sa dam raportul cuiva la final de duminica. Eu sunt acum oricum intr-o faza de “cuib”, in care imi place sa ma joc de-a mama si de-a tata si sa mananc in bucataria mea.
Mai stiu si ca multi stau prost cu zilele de concediu si, foarte bine cu dorinta de vizitat cate ceva. Aici, nu ne referim la mama-soacra. Si-atunci, e lesne de inteles ca leaga vacanta copiilor cu ce zile libere se nimeresc de Craciun si fac un city break departe, undeva.
Inteleg si faptul ca mamele vor sa le puna si lor in farfurie altcineva for once, pe asta o inteleg cel mai bine. Sa stai la tine acasa nu prea e combinatie, decat daca esti un print de barbat.
Dar aici e vorba de copiii nostri. Si de amintirile lor.
Sunt pro diversitate si calatorii. Sunt pro experiente cat mai variate. Dar mai sunt si pro stabilitate. Anti-fuga din cuib.
De fapt, cred ca avem cu totii nevoie sa il ingrijim. Pe cuib. Si sa-l impodobim. Sa-l vedem intr-o lumina noua, poate in multe culori, poate cu stelute si lumanari. Sa-l parfumam cu aer de sarbatoare. Sa stie si el, sa stim si noi. Ca locul nostru e aici. Sa stie si copiii nostri ca asta nu-i o sarbatoare in care sa te imprastii in lume, ci una in care sa te aduni langa brad. Craciunul nu e o sarbatoare in care sa pleci. E una in care sa vii.
Acasa.
Iar copiii nostri invata sa iubeasca “acasa” de la noi. Invata sa vina acasa, de la noi. Si descopera bucuria sfanta de “acasa”, cand noi o aprindem in sufletele lor. Ca sa vrea sa se intoarca, atunci cand nu isi vor mai petrece concediile cu parintii lor. Ca sa aiba, la maturitate, un cozonac de care sa le fie dor.
Foto Pixabay
Zina7
Da…perfect deacord cu tine. Eu chiar daca nu ajung mereu acasa de Craciun ( ultima data a fost acu 7 ani😩😩😩) incerc sa fac prajituri si sa gatesc cat mai ca la ” mama acasa” pentru sotul ,copilul si musafirii mei. Oricum anul asta avem sanse sa ajungem acasa de Craciun( pentru mine Craciun acasa inseamna Craciun la parintii mei in Bucovina🙂).
Miruna
Hai! Ce fain 🙂 cred ca la tine, acolo, chiar e ca-n povesti!
Masha
Nu-mi place cozonacul si nici mancarea traditionala, gen sarmale, salata de boeuf si ce se mai prepara de Craciun. Noi mancam peste de Craciun, mai mereu am preferat pestele sau pizza in schimbul altor preparate dupa care nu ne omoram. Pentru mine Craciunul inseamna relaxare toatala, stat in pat si uitat la seriale all day. Nimic deosebit, nici de Craciun si nici de Revelion. 😀
Miruna
Nici eu nu mananc traditional, dar imi place bucuria aia de sezon, e o bucurie ce isi trage samanta din copilarie.
Masha
Evident, suntem diferiti si bucuriile de asemenea pot consta in lucruri diferite pentru fiecare din noi.
Eu nu m-as duce sa dau mii de lei pe Craciun sau Revelion in Bucovina, doar sa o iau razna … dar in acelasi timp, nu pot sa ii judec pe cei care vor sa-si petreaca astfel zilele libere. Eu ma duc cand e mai liber si dupa ce preturile nu mai sunt la nivelul de nesimtire maxima.
Nu simt nevoia de a face ceva deosebit de Revelion sau de Craciun, pentru ca ma simt foarte bine si pe modul “relax”. 😀 Anul trecut, spre exemplu, socrii si-au dorit sa luam masa impreuna, asa ca ne-au propus sa iesim si sa luam masa la restaurant. A fost perfect! Apoi am venit acasa, ne-am schimbat in pijamale si ne-am petrecut seara uitandu-ne la seriale.
Mădălina
❤️
Roxana
Carciunul…sarbatoarea cea mai draga mie!!
O singura data am petrecut in afara tarii,la Viena,pentru ca am vrut sa vad si eu celebrul targ de Craciun..
Craciunul chiar este ACASA!! Si da,mananc de toate,tot ce gatesc ai mei,care gatesc cu cel mai mare drag si cea mai mare bucurie pentru ca venim noi la masa.Din pacate anul acesta va fi primul Craciun fara tata…si pot sa va spun de acum, cu lacrimi in ochi, ca va fi trist. Voi manca tot ce va pregati mama:sarmale,salata de beof,orice.. nu vreau sa renunt la traditii,fac parte din mine si as vrea sa le transmit mai departe. Stiu ca fata mea nu va manca,pentru ca nu mananca nici acum,dar e vorba despre caldura aceea,de pregatirile din bucatarie care ne strang impreuna. Chiar daca eu nu gateam cu ai mei,faceam impreuna liste pentru cumparaturi,faceam meniuri…sincer nici nu stiu sa va explic…dar este acel ceva pe care trebuie sa il simti,acea MAGIE pe care din pacate o simt din ce in ce mai putin oameni. Nu vreau sa las Craciunul sa devina o duminica oarecare,desi stiu sa fac din orice zi sarbatoare…
Revenind la Craciunul vienez,sa stiti ca am mancat foarte variat,peste si fructe de mare,de altfel preferatele mele,dar nu am simtit magia… cu 2 sarmale si o lingura de salata sau ce mai mananc eu de Craciun sa stiti ca nici nu ma ingras si nici nu ajung sa sun la 112.
Craciunul este bradul din sufrageria mamei,brad in care sunt globurile si decoratiunile copilariei. Are mama globuri chiar din anul in care m-am nascut…stam in fiecare an si ne amintim povestea fiecarui beculet sau globulet.
pana la urma important este sa ne bucuram fiecare cum simtim! suntem diferit si simtim diferit…eu am spus povestea mea..
Masha
Craciunul nu este despre mancare, Craciunul este de fapt, o sarbatoare religioasa, daca stam sa o luam asa, si ar trebui sa se mearga la biserica pentru a-l sarbatori asa cum se cuvine, daca e s-o zicem p-aia dreapta.
Craciunul este, in ziua de astazi, despre consumerism. Cumparam ca nebunii, pregatim 10 feluri de mancare de parca am manca cu 7 guri. Iar apoi, aceleasi stiri in fiecare an “100 de romani au ajuns la urgente dupa ce au mancat prea mult” …
Bianca
In sfarsit cineva care pune punctul pe I. Exact, Craciunul a ajuns sa fie comercial, despre consumerism, mancare, cadouri, toata lumea sa cumpere, sa umple cosurile la hypermarketuri de parca ar veni foametea si nu ar mai avea ce sa manance.
dia
La biserica nu îl sărbătorești pe Isus sau pe Dumnezeu. Niciunul nu locuiește in biserica dacă e sa ii spunem așa. Dar ne lansam in discuții periculoase:) credinta o simți și o sărbătorești in suflet nu mergând intr-un loc fie el și biserica. De acord însă ca e f mult consumerism in toate sărbătorile de azi, din păcate.
Roxana
Nu am spus ca nu mergem la biserica,nu am vrut sa intru in zona aceasta…
Si nu mancam cu 7 guri. Daca poti crede ai mei reuseau sa faca minuni fara sa isi cheltuie toata pensia.. daca o intrebi pe fata mea ce doreste de Craciun raspunde “ nimic”. Vrea doar sa mergem la Maia (mama mea) sa sarbatorim impreuna. Si culmea, dupa ce mancam la pranz nu stam cu burtile in sus ci iesim si ne plimbam pe Mahgeru sau mergem intr-un parc sa vedem beculetele”.
Acum depinde de fiecare ce vrea sa ramana dupa el. In afara de o casa sau alte lucruri materiale,as vrea ca fiica mea sa isi aminteasca sarbatorile cu parintii si bunicii indiferent in colt de lume va trai.
Masha
Eu nu-mi doresc neaparat casa, uite, daca tot ai pus astfel problema. Si eu sunt PRO experiente, am scris si in articolul trecut. 🙂
Suntem diferiti, avem nevoi diferite si metode de a marca un eveniment sau de a ne bucura de ceva, in moduri diferite.
Masha
Mie, spre exemplu, nu imi plac colindele, nu imi plac traditiile de nici o forma (nici la nunta, nici de sarbatori), nu imi plac “vacantele in Bucovina de sarbatori” (le-am mentionat pentru ca e o moda acum cu ele) si nici mancarurile traditionale.
Imi place timpul petrecut cu cei dragi, dar nu tin cu dintii de “masa de Craciun” sau de chestii de genul asta. La mine este totul pe modul relaxare si “fac ce simt, cand simt”.
Si nu, nu m-au pus ai mei sa recit poezii in copilarie, nu ma plictisea Craciunul cand eram mica si obisnuiam sa impodobesc bradul si sa decorez casa cu tot felul de luminite.
In urma cu vreo 2 ani, de Craciun am mers la Therme. A fost o experinta foarte frumoasa, am facut altceva si mi-a placut mult.
o femeie
Noi plecam de acasa de vreo 6 Craciunuri. Da, facem brad de la 1 decembrie, cadourile ne asteapta acolo (simbolice) dar profitam sa calatorim cand scoala e inchisa si zilele de concediu de la munca si corectam carentele de vitamina D si C in mod natural.
Surpriza a fost ca nu iesim extrem de scump comparand cu atunci cand stam acasa. Pt ca de Craciunul traditional ajungeam sa cumparam prea multe mancaruri la supra pret pe care partial le mancam (si apoi le bombaneam ca s-au asezat pe fund), exageram cu cadourile in numele sarbatorii, treburile cu gatitul si curatatul casei si vazutul oamenilor si stat drepti regulamentar la matusile ce nu le suport ma aducea la o oboseala accentuata de nu simteam ca e sarbatoare (dar eu sunt o femeie lenesa, consider ca 15min in bucatarie ajunge zilnic 😀 ). Asa ca inchidem usa, inchidem caldura, lasam 3 carti cadou impachetate sub brad sa simulam surpriza Moshului cand venim, facem rucsacurile si plecam intr-o vacanta pe care apucam sa o simtim, din plin, ca o vacanta odihnitoare in familie.
Asta e traditia noastra: vedem rasaritul pe plaja, de Craciun, pt vreo 2 sapt.
Anca
Perfect de-acord! Ador Crăciunul acasă. Am amintiri minunate din copilărie, atât in general, și cu atât mai mult de Crăciun. Când făceam împreuna cu mama prăjituri si cozonaci,( deși poate eu mai mult încurcam decât ajutam) când fratele meu și tata împodobea curtea cu beculețe… Am lacrimi in ochii de dor pt acea perioada… Dar acum am și eu o minune cu care sa fac toate astea. De un an ne-am mutat la casa și va fi al doilea Crăciun acasă. Nu concep sa plec undeva de sărbători. Abia aștept sa împodobim casa și sa îl așteptăm pe Mosu’, și evident sa facem împreuna cu bunica prăjituri si cozonaci. 😀
Simo
Mie imi place sa fiu departe de casa. Doar doua Craciunuri am facut asa pana acum, dar planuim si anul asta sa plecam. Acasa e prea mare agitatie, mult prea multe pregatiri pentru o zi. Se poate si altfel.
zaluda
Pentru mine Craciunul inseamna dragoste, siguranta, confort si relaxare, aceste elemente le regasec numai acasa la mine.Din pacate nu le regasesc acasa la parinti si sunt cam contra curentului.Majoritatea cunostintelor mele pleaca la casa parintilor acela fiind”acasa” pentru ei, unora le este greu sa inteleaga de ce de ani de zile eu nu ma stresez in Ajun sa plec pentru ca trebuie sa ajung departe la parinti.
Da sunt de acord trebuie sa ii facem pe copii sa iubeasca ”acasa”, altfel isi vor construi un loc al lor in care vor gasi ceea ce doresc.Ingredientul secret e dragostea impartasita si e gratuita, trebuie doar sa dorim sa o oferim…
Ioana
Superb scris Miruna! Si total de acord cu tine! ❤
Amalia
cata dreptate ai Miruna si pentru mine Craciunul a insemnat intotdeauna sa fim in familie. De cativa ani de cand am plecat din Romania din pacate nu am mai facut sarbatorile toti impreuna. Si din pacate intre timp a plecat si bunica asa ca anul asta am decis cu sotul sa le facem o surpriza si sa fim toti impreuna chiar daca e acasa la noi