-Felicitări, confirm sarcina, aveți 5 săptămâni, zice medicul ginecolog unei femei fericite. Să începeți neapărat o serie de Clexane, sunt doar niște injecții în burtă. E foarte simplu, vi le puteți face dumneavoastră acasă.
-Poftim, injecții? De ce, că eu n-am trombofilie. Ba chiar am și-un copil acasă…
-Da, pentru siguranță. Altfel, riscați să pierdeți sarcina. Treaba dumneavoastră.
-Îmi dați să fac vreo analiză?
-Dacă insistați, sigur. (Analize care costă peste jumătate dintr-un salariu minim pe economie, la ora la care scriu acest articol. Și care sunt adesea inutile, după cum aveam să aflu din discuția cu dr. Mihaela Andreescu)
Vă rog să citiți acest interviu până la capăt. Conversația de mai sus nu este una imaginară, ci una care se întâmplă zilnic în multe cabinete medicale. Femei tinere, fericite și proaspăt gravide sunt îndemnate de către medic să-și facă aceste injecții cu Clexane, o substanță anticoagulantă, sub amenințarea numită ”trombofilie”. Prima dată când am întâlnit-o pe dr. Mihaela Andreescu mi-am dat seama că e un om deschis, un medic deștept și ultra-citit și că o să fac neapărat un interviu cu ea.
A venit vremea să-i pun întrebarea despre ”afacerea Clexane”, iar ea să-mi răspundă sincer și corect, exact cum ar trebui să vorbească toți medicii în ziua de astăzi.
Miruna: Zici că e sezonul trombofiliilor la femeile tinere de vârstă fertilă și o modă cu Clexane-le la femeile gravide. De ce e așa o explozie mai nou, parcă?
Dr Andreescu: Explozia asta a apărut cu ceva ani în urmă, în momentul în care s-au gândit că microtrombozele la nivelul placentei sau la nivelul circulației ar putea să fie o cauză a avorturilor recurente. Atunci, evident că împotriva trombozelor se luptă cu tratamentul anticoagulant. O parte dintre sarcini a mers foarte bine cu tratament anticoagulant. Și toată lumea, ca să stea relaxată și să nu mai existe riscul de pierdere a sarcinii, a început să prescrie Clexane. E ok în sarcină, nu dă malformații la făt, ginecologul stă destul de relaxat, hematologul stă destul de relaxat când îl prescrie, că nu pățește nimic copilul, dar nu mai stă să judece fiecare caz în parte, dacă într-adevăr are indicație sau nu.
A venit moda cu Clexane-ul dintr-un confort pe care au vrut să-l aibă atât medicii, cât și pacientele. În fine, să luăm ca exemplu o pacientă de 40 de ani, care își dorește foarte mult un copil, rămâne însărcinată și pierde sarcina, se duce și îl strânge de gât pe ginecolog, îți dai seama. Atunci, ginecologul, ca să stea relaxat, îi prescrie Clexane.
Miruna: Fără analize?
Dr Andreescu: Sunt multe prescrise fără analize. Pentru că primesc informația asta: ”oricum n-are cum să-i dăuneze lui bebe și, decât să riști să pierzi sarcina, mai bine fă și tu niște Clexane acolo”. Am întâlnit foarte multe astfel de paciente, care nu erau investigate înainte și care erau puse pe Clexane ”just in case”.
Miruna: Poți opri Clexane-ul oricând?
Dr Andreescu: Absolut. Mai ales dacă nu are indicație, nu e absolut nicio problemă. Dar indicația de Clexane este foarte clar stabilită în ghiduri. Ghiduri care s-au schimbat în ultimii ani. Probabil nu or să aibă nicio legătură ghidurile de anul viitor de ce au fost în 2008-2009. Dacă te uiți, se tot schimbă. La 6 luni – 1 an, tot timpul se schimbă. De exemplu, acum, când m-am dus la ultimul congres de hematologie pe Woman s Health, Haemostasis and Thrombosis și pe femeie gravidă, exact asta spuneau: că acum câțiva ani, toată lumea prescria și era ”hai să dăm Clexane la toată lumea”. Acum, e ”hai să restricționăm”. Bine, mi se pare că au ajuns puțin în extrema cealaltă, ”hai să nu mai dăm Clexane deloc”. L-au scos, a rămas doar în sindromul antifosfolipidic. În ghiduri spune că se dă în sindromul antifosfolipidic, în care gravida este diagnosticată cu sindromul antifosfolipidic ca și criteriu clinic, nu ăla de tromboză, ci ăla de pierderi de sarcină. Ori, dacă ai o gravidă de 40 de ani, care abia a reușit să obțină o sarcină și tu, între criterii, trebuie să ai cel puțin 2 sarcini pierdute, e cam dificil să o convingi pe gravida aia să aștepte 2 sarcini pierdute, că ai tu criteriu paraclinic, că tu ai lupus anticoagulant, anticorpi, anticardiolipinic și beta 2 glicoproteici, că ăsta e diagnosticul de sindrom antifosfolipidic. Am o astfel de pacientă, cu toți anticorpii pozitivi, dar este la prima sarcină, la 41 de ani. Cum să fac?
Cumva trebuie să pui în balanță, să gândești fiecare caz în parte. Eu cred că treaba asta cu medicina individualizată e o treabă supertare și pe asta se va merge în următorii ani. Pentru că suntem unici, nu suntem toți la fel.
Miruna: Păi de asta mergem la medic, nu? Să ne trateze individual. (râdem)
Dr Andreescu: Exact, nu să ne bage pe toți în aceeași oală. Adică, în cazul ăsta, mai bine faci Clexane cu orice risc, și dacă-l faci de pomană.
Miruna: Dar la o pacientă mai tânără, de douăzeci și ceva de ani?
Dr Andreescu: Altfel stau lucrurile, normal. Trebuie să iei fiecare pacient și să-l bibilești. Doar că asta presupune un timp pe care nu întotdeauna îl avem.
Miruna: Cum adică? Asta nu-i corect pentru fiecare pacient în parte. Și pentru fiecare bebeluș. Adică, totuși, se joacă niște cărți foarte importante. Dar și eu știu femei gravide, cărora ginecologul le-a spus așa, uitându-se la ele: ”ar fi bine să faci niște Clexane”. Femei fără sarcini pierdute vreodată, cu una sau două duse la termen chiar…
Dr Andreescu: Ăsta este motivul: confortul medicului, să nu riște nimic. Plus că am văzut destul de puțini medici care mai au timp să facă o anamneză corectă. Și puțini pacienți care- asta-i mai grav- să-și dea interesul să participe la o anamneză corectă. Întrebi pacienta: antecedente în familie de cutare, cutare, cutare, afecțiuni care au la bază tromboze și îți spune ”nu”, din start.
Miruna: Poate nu știe.
Dr Andreescu: Păi da. Și întreb: cineva din familie, accident vascular? Infarct? Tromboză pulmonară profundă? Trombembolism pulmonar? Și îți spune, nu. Și întrebi: părinții sunt bine? Și îți spune: tata a făcut un infarct la 40 de ani. Sunt șocată. Adică, te întreb dacă e cineva din familie care a făcut infarct, tu-mi spui ”nu” și-n următoarele două minute, eu te întreb dacă părinții tăi sunt bine și tu-mi spui că tatăl tău a făcut infarct la 40 de ani. Adică, asta-mi arată că, pentru tine, nu e important.
Miruna: Nu neapărat. Poate sunt și emoționați oamenii și nu se gândesc.
Dr Andreescu: Cred că vor să obțină un tratament foarte repede. De exemplu, zilele trecute m-a supărat foarte tare soțul unei paciente. I-am și spus că, dacă se confirmă diagnosticul hematologic, nu voi fi eu medicul care o va trata. E prima oară când spun asta unui pacient. Avea o sută de mii de investigații. I-am zis, degeaba ai o sută de mii de investigații, că mai ai niște formațiuni în corpii vertebrali, pe care trebuie să-i biopsiezi. Adică, trebuie să vezi ce e acolo. Analizele sunt toate normale. Și a început să se isterizeze și să țipe la mine, că nu i se pare normal ca și eu să-i trimit în altă parte.
(pauză, la amândouă)
Că să-i dau un tratament. Zic, un tratament pentru ce? Cu ce? Cu citostatice? Poate sunt niște metastaze acolo. Citostatice pentru ce? Care să acopere toate cancerele de pe lumea asta? Adică, oamenii vin la tine ca să termine repede, să scape și să primescă un tratament.
Miruna: Da, oamenii caută soluții simple și rapide. Și nu înțeleg că, uneori, lucrurile pot fi chiar foarte complicate.
Dr Andreescu: Iar eu, de exemplu, stau la pacient și întreb: sarcini pierdute în familie, copii cu greutate scăzută la naștere, născuți prematuri? -Nu, nu există așa ceva. Zic bun, cu ce greutate te-ai născut? -A, cu 700 grame.
(râdem)
Pe bune, și nu-mi vine să cred. Adică, nu vorbim de un pacient, ci de mai mulți pe zi. Jumătate din ei așa fac.
Miruna: Da, înțeleg.
Dr Andreescu: Noi nu avem chestia asta ca afară: importanța anamnezei, importanța istoricului familial. Trombofiliile sunt niște chestii ereditare. Bolile autoimune pot fi transmise genetic. Dacă nu am aceste date și nu le culeg de la tine, de unde să le știu?
Miruna: Știi cum zicea dr. House, everybody lies.
(râdem)
Dr Andreescu: Exact așa. Cu chestia asta îmi e foarte greu. De exemplu, sunt pacienți care nu au nicio mutație trombofilică, dar au antecedente semnificative în familie și personale. Aceștia au indicație de Clexane, chiar dacă nu au vreo analiză modificată. Așa cum sunt pacienți care au, de exemplu, factor 5 Leiden homozigot sau factor 5 și factor 2, niciun antecedent în familie, niciun antecedent personal și sarcina merge excelent, fără nimic.
Miruna: Da, e diferit. Atunci, cine pune diagnosticul? Ginecologul sau hematologul:
Dr Andreescu: Ginecologul trebuie să trimită la hematolog în momentul în care are o suspiciune. Dar, de exemplu, când te alfi în fața unei paciente care are mai multe pierderi de sarcină, te gândești la toate motivele pentru aceste pierderi de sarcină și nu o trimiți la hematolog. Spun asta pentru că vin la mine paciente neinvestigate de către endocrinolog, iar cauzele endocrinologice de avort sunt mult mai frecvente. Nu-s investigate la imunolog, că, în fine, nu am reușit nici eu să găsesc un imunolog specializat pe patologia asta, cu care să colaborez. Am încercat să acopăr tot eu și specialitatea asta până găsesc pe cineva. La noi, imunologii sunt alergologi. Poate o să găsesc. Chiar vreau să îmi iau partea asta de pe cap.
Apoi, sunt cauzele genetice. Nimeni nu trimite la un consult genetic. Mai grav decât atât e asta: că nimeni nu face cariotipul produsului de concepție avortat. Noi nici măcar nu știm dacă sarcinile alea erau normale, când vine pacienta la noi. Am avut 5 sau 6 paciente în ultima lună, la care am insistat eu să facă acest cariotip.
Miruna: Cum se poate face, dacă au avortat deja?
Dr Andreescu: Din produsul avortat.
Miruna: Păi, îl mai are?
Dr Andreescu: Unele dintre ele văd că e sarcina oprită în evoluție. Nu-i mai bate inimioara și-l dă afară ginecologul și se trimite la analiză. Sau, dacă de exemplu, sângerează și o pierde, resturile acelea se trimit la analiză.
Miruna: Dacă le-a păstrat…
Dr Andreescu: Păi, ar trebui să fie în cultura noastră, când pierdem o sarcină să alergăm cu piesa respectivă să vedem exact ce era. Măcar dacă vrem să știm.
Miruna: Uite, eu nu m-aș fi gândit la asta. Cred că multă lume nu se gândește…
Dr Andreescu: Da! Și ajungem să tratăm cu Clexane orice pierdere de sarcină! Am avut o pacientă căreia i-am zis că nu are trombofilie. Nu, că ea are trombofilie. I-am zis, nu ai antecedente, nu ai nimic, sarcinile tale se pierd pentru că ai un AMH foarte scăzut, o rezervă ovariană foarte scăzută, care merge cu un material foarte prost. Adică ovocitul are un material genetic foarte prost, care se lipește prost și produsul de concepție e cu aneuploidii. Și se pierde genetic. Așa că i-am zis, te rog eu frumos, sarcina asta s-a oprit, când te chiuretează ginecologul, să faci cariotipul. Ți-l plătesc eu. Și s-a dovedit că era cu nu-știu-ce trăznăi de aneuploidii. Avea o sută de mii de cromozomi.
Miruna: Deci ai avut dreptate.
Dr Andreescu: Și riscăm să dăm nu-știu-ce tratamente, când, de fapt, cauza-i alta. Toată lumea face cariotipul părinților. Asta vorbeam și cu geneticianul meu: cariotipul părinților poate să fie normal. Eu, la o singură pacientă, am găsit o anomalie din asta echilibrată, care se asociază cu avort recurent. Dar cel mai frecvent, produsul de concepție avortat nu e ok, e cu aneuploidie. Nu are cum să supraviețuiască. Oricum, corpul nostru e deștept, e mai bine că îl dă afară decât să te trezești după aia, la 20 de săptămâni, că are cordul o singură cameră sau că ai nu-știu-câte vase care ies din el.
Miruna: Doamne, ferește! Zi-mi altceva: ce riscuri prezintă Clexane-ul pentru mamă și făt?
Dr Andreescu: Heparina, în general, e asociată cu un risc crescut de osteoporoză și s-au citat cazuri în literatură cu hemoragii la nivelul ventriculilor cerebrali.
Miruna: La copil sau la mamă?
Dr Andreescu: La copil, la făt, de fapt. Mai ales la pacientele care sunt supradozate. Că asta e o altă chestie care se întâmplă frecvent la noi în țară: se crește doza de Clexane, după cum i se pare medicului că e mai gravă trombofilia sau nu. Doza de Clexane e ceva pe care o calculezi în funcție de niște criterii. Există un calculator: Heparin Dose Calculator. Și bagi acolo: clearance-ul la creatinină, vârsta pacientei, greutatea și îți dă o doză care e în funcție de aceste criterii. Am văzut pacientă de 40kg, care avea indicație de Clexane de 0.2, tratată cu 0.8. Deci este peste doza anticoagulantă terapeutică, nu numai peste cea profilactică.
Miruna: De 4 ori mai mult!
Dr Andreescu: Da. Și mă uitam la ea… (oftează) Am văzut toate trăznăile de pe fața pământului.
Miruna: Care sunt riscurile când cineva ia Clexane, deși nu are nevoie de el? În afară de a pierde sarcina din motivele reale, pe care nu le află, dacă nu le investighează?
Dr Andreescu: Adică să ia Clexane fără indicație?
Miruna: Da. Preventiv, dar fără justificare.
Dr Andreescu: Nu sunt. În afară de osteoporoză, dacă e dat Clexane-ul mai mult de 6 luni. Dar gândește-te, de exemplu, dacă femeia are 2-3 sarcini, deja adună mult peste 6 luni. Am văzut 2 paciente cu niște edeme de corpi vertebrali, o osteoporoză foarte ciudată. Dar făcuseră multe FIV-uri și luaseră mult Clexane. Cam asta e, dar să te înțepi în sarcină aiuria, fără niciun rost…
Miruna: Da, dar știi, când medicul ginecolog te sperie și îți spune că așa ar fi mai bine dacă vrei să păstrezi sarcina, io cred că sunt niște cuvinte foarte puternice. O mamă nespecializată, care nu-i medic, le percepe cu o greutate foarte mare. Cine poate să-și asume o astfel de responsabilitate, când îți dorești un copil?
Dr Andreescu: E delicată problema. Știu. Și, de exemplu, mă uitam pe ghiduri. Pentru că atunci când am scris cartea, am citit foarte mult (dr. Andreescu a scris o carte despre avorturile recurente. Fix așa se și numește ”Avortul recurent” și se adresează atât medicilor, cât și pacientelor. Peste 2-3 săptămâni, o găsim în librării, între timp poate fi comandată aici).
Dr Andreescu: Studiile arată că, de obicei, în trombofilii, sarcina se pierde prin microtromboze la nivelul unor văsulețe de sânge, deci după 10-11 săptămâni, pentru că mai întâi trebuie să se formeze și ele, să înceapă și placenta… Tot ce se pierde înainte e de cauză imunologică sau genetică. Majoritatea care iau la noi Clexane pierde sarcina până în 8 săptămâni.
Miruna: Deci cam degeaba.
Dr Andreescu: Exact. Iar sarcina o poți urmări. Când s-a format placenta, poți să vezi indicatorii pe arterele uterine, pe artera ombilicală, poți să vezi cum arată placenta, lichidul amniotic, dacă ai lacune, calcificări. Cel mai fidel indicator al unei insuficiențe placentare, care se face prin microtromboze placentare e restricția de creștere. Gândește-te, când placenta nu mai e suficientă, copilul rămâne în urmă, că nu e bine alimentat. E ca un copil pe care nu îl hrănești cum trebuie. Rămâne mai mic. Deci, în momentul în care ai restricție de creștere, poți să acționezi cu Clexane. Știi ce frumos recuperează? Decât să dai Clexane aiuria, mai bine urmărești sarcina aia foarte atent. De asta, le rog pe toate gravidele să vină cu tot dosarul de sarcină. Ele vin și-mi trântesc acele mutații trombofilice și sunt foarte supărate când le spun că pe mine mă lasă rece.
Miruna: Nu te-am întrebat care sunt simptomele unei trombofilii în sarcină?
Dr Andreescu: Nu există simptome reale ale trombofiliei în sarcină. Dar, în afară de ce ți-am spus, antecedente familiale (dacă nu, nu ai indicație de testare, în primul rând) și sarcini pierdute după 10 săptămâni, mai este foarte important și nici nu se testează la noi trombofiliile când ai o naștere prematură. Ăsta e un alt criteriu: nașterea prematură prin insuficiență placentară. Placenta nu mai funcționează și copilul iese ca să supraviețuiască. Sau copilul cu greutate mică la naștere. Sunt copii care se nasc la termen cu 2 kg. Aia este o mamă trombofilică și trebuie investigată.
Miruna: Dar cum se pune diagnosticul? Te duci la un laborator și faci analize de sânge?
Dr Andreescu: Nu. Întâi vii la hematolog. El hotărăște dacă trebuie să faci analize în funcție de antecedentele tale și de evoluția sarcinii și ce analize faci. Pentru că pacientele se duc la laborator, fac niște screening-uri cu o sută de mii de teste, care costă înfiorător, iar tu le spui că cea mai frecventă cauză de avort e sindromul antifosfolipidic, pe care n-a făcut-o între analize. Și că îți pare rău că a dat 1200 lei pe niște teste genetice care n-au nicio relevanță și nu înseamnă nimic și nu au nicio valoare în ghiduri, dar trebuie să mai dea încă 400 lei pentru screening-ul de sindrom antifosfolipidic, care este cel mai important.
Miruna: Adică trebuie totuși făcute analizele pe indicația medicului hematolog.
Dr Andreescu: Exact. Și nu de capul lor. Pentru că laboratoarele, evident, au un interes să facă pacientul analizele cele mai scumpe, cele mai complexe. Aud des: ”Dar am făcut screening complet de trombofilie.” Da, dar toate screening-urile astea nu includ pe cel de sindrom antifosfolipidic, cel mai important. ”Dar cum vine chestia asta?”
Miruna: Și pacienta nu știe.
Dr Andreescu: Exact. Și fac niște teste genetice, niște mutații. Mă întreba și Simona Avram, care e foarte ok, ea a început la Colțea cu trombofiliile și cu ea am discutat tot timpul și de la ea am învățat, că ea era pe laborator, pe partea de coagulare și a început în colaborare cu Valentina Uscătescu. Spunea și Simona: ”măi, toate aceste teste, de unde, Dumnezeu, au apărut? Nu sunt în niciun ghid.”
Miruna: Este o afacere?
Dr Andreescu: Da. E o afacere ultrarentabilă. Îmi spune o tipă din asta de la un laborator: uite, facem un pachet de 12 mutații. Și i-am zis că nu vreau pachetul de 12 mutații, că nu au nicio valoare. ”Da, dar face mai mult pacientul, la un preț mai mic.” Îi zic, e mult mai greu să îi scoți pacientului niște lucruri din cap, după ce le-a căutat fără motiv. Cum zice geneticianul meu: alea sunt niște polimorfisme genetice, adică niște variante.
Miruna: Nu-s niște boli.
Dr Andreescu: Exact. Cum tu ești blondă, eu sunt roșcată, dar asta nu înseamnă că e ceva în neregulă cu vreuna dintre noi. Așa și astea, sunt niște variante ale unor gene. Dar, când pacientul vede acolo: pozitiv homozigot. Ca să nu mai zic, la unele scrie ”homozigot sălbatic” sau ”wild type”, asta e varianta normală. Și vine: ”Este homozigot!” Da, este homozigot normal. ”Da, dar homozigot!” (râde) Zic, da, măi, dar homozigot înseamnă că are două alele, gene. E normal. O genă… așa e ea.
Miruna: Da, dar oamenii nu știu.
Dr Andreescu: Păi tocmai, dar se sperie. Și eu nu vreau ca pacientul meu să primească niște analize pe care să scrie ”homozigot pozitiv, altceva”, pentru că îi este foarte greu să înțeleagă că, deși scrie pe 12 dintre ele ”pozitiv”, n-are nimic și trăiește cu convingerea că este foarte grav bolnav tot restul vieții. Înțelegi?
Vin pacienții și-mi zic: ”Sunt bolnav de trombofilie”. Mi se face rău. Trombofilia este un risc, cum poți fi bolnav de un risc de a face tromboză?
Miruna: Da, așa este 🙂
Dr Andreescu: Le spun, tromboza este afecțiunea, cheagul care se formează și face tromboză pulmonară profundă sau trombembolism pulmonar. Dar cheagul ăla, ăla e afecțiunea. Dar trombofilia nu e o boală, e un risc. Ca și când am spune ”la mine în familie, am foarte mulți diabetici.” Asta înseamnă că am un risc să fac diabet. Dar asta nu înseamnă că am diabet. Da? N-o să mă apuc să fac insulină profilactic. E același lucru.
Miruna: Ce mișto e comparația asta! Ca să înțelegem și noi foarte bine.
Dr Andreescu: La fel e și cu Clexane-ul. Se dă conform unui calculator. Adică, doza de antibiotic pe care i-o dai copilului tău o crești dacă pare mai grav bolnav, adică nu i-o dai pe kilogram? Îl intoxici, îi dai toată sticla de antibiotic odată?
Miruna: Mai bine ai căuta alte cauze, să vezi care e sursa ori cauza principală.
Dr Andreescu: Plus, dacă este la bază un sindrom fosfolipidic, ăsta are indicație de anticoagulant cu antiagregant. Adică, asociezi Clexane cu Aspenter, uneori poți să asociezi și Plachenil, și Predninson. În niciun caz nu crești doza de Clexane până când pui tot Clexane-ul de pe piață într-un pacient. Că nu va fi mai bine, doar îl intoxici cu medicamentul acela.
Miruna: Da, dar știi, când ești gravidă, ești foarte vulnerabilă. Uite, eu sunt acum gravidă și mă lupt cu niște practici, e foarte greu. De unde știi ce să alegi, ce să faci, ce să decizi? De unde știi ce e mai bine? Ceri o a doua părere? A zecea părere. E foarte greu.
Dr Andreescu: Nici n-ai de unde să știi care medic are dreptate. Dar, în momentul în care nu ești sigur pe tine sau nu ai experiență, eu cred că tu, ca medic, ești obligat să consulți ghidurile în momentul în care prescrii un tratament.
Miruna: Asta e povestea ideală.
Dr Andreescu: Doar când e cineva cu sute de cazuri și multă experiență, cred că își poate permite să adapteze ghidurile la cazul respectiv.
Miruna: Mai zi-mi ceva. Tratamentul cu Clexane influențează modalitatea nașterii? Trebuie să naști neapărat vaginal sau obligatoriu cezariană?
Dr Andreescu: Nu. Așa cum oprești Clexane-ul sau anticoagulantul oral, așa faci și când naști. De exemplu, un pacient -negravidă, nenimic, 80 de ani, pe Sintrom, anticoagulant, își rupe piciorul, trebuie să îl operezi. Îi oprești Sintrom-ul, îi faci bridge de Clexane, ca să treacă efectul Sintrom-ului și să îl aduci la un INR ok. Oprești Clexan-ul, în funcție de cât de gravă e afecțiunea, cu 12 sau 24 de ore înainte. La gravide, e ok să oprești cu 24 de ore înainte și faci operația, nașterea, ce ai de făcut. E ca un om normal, nu sângerează mai tare. În 24 de ore, poți să îi faci ce vrei tu.
Miruna: Da, dar în 24 de ore poate să fie nevoie de o cezariană deja.
Dr Andreescu: Adică?
Miruna: Se declanșează nașterea, e nevoie de cezariană de urgență și nu au trecut cele 24 de ore de la Clexane.
Dr Andreescu: Da, se poate face. Singura chestie e că nu îi poți face rahianestezie că sângerează și după aia ajungi la Horațiu (Horațiu Ioani, neurochirurg, soțul meu). Faci cu anestezie generală. O adormi și gata.
Miruna: Uite, asta mi se pare foarte important. Un risc pe care femeile ar trebui să îl cunoască: dacă iau tratament cu Clexane și se precipită lucrurile, vor avea nevoie de anestezie generală.
Dr Andreescu: Da, dar dacă sarcina e urmărită cum trebuie, n-ai cum să nu îți dai seama când se va produce nașterea.
Miruna: Adică, imediat cum te apropii de termen, o tot monitorizezi.
Dr Andreescu: Exact. Chestia aia cu copilul care iese așa… (râde) nu e chiar așa…
Miruna: Ca-n filme! :))
Dr Andreescu: Nu, nu e chiar așa. Un medic ginecolog care urmărește sarcina poate să știe când se apropie momentul. Dacă o cheamă la 36 de săptămâni și n-o mai cheamă până la 40, n-o să știe când să oprească Clexane-ul. Dar, dacă urmărește atent, n-o să fie o problemă.
Miruna: Mulțumesc tare mult, sper să fie de folos.
Pe dr. Mihaela Andreescu o puteți găsi la Smart Clinic (tel.031.005.1111). Vă rog să o căutați înainte de a vă apuca de injecții cu Clexane, prescrise ochiometric. E bine să-i cereți părerea oricum.
foto Shuterstock & dr. Mihaela Andreescu
Simo
E un articol foarte util. Mi-ar fi placut sa il citesc acum 3 ani.
In urma unor analize, mi s-a prescris si mie clexane. Am inceput undeva in luna a 6-a de sarcina, combinat cu aspenter pana la 28 de saptamani. Intr-adevar, nu prea stii incotro sa mergi in postura de gravida cu risc trombofilic. Ai face orice sa fie bine. Ajunsesem sa gasesc foarte greu clexane-ul, pe comanda il aduceau si nu la toate farmaciile. Am cumparat si pe banii mei o parte din doze, pe langa reteta de la medic, pentru ca nu voiam sa risc sa raman fara.
Legat de cand l-am oprit, prin saptamana 37 am decis sa nu il mai fac, dupa multe cautari pe la alte mame. Am nascut la 38s1z, natural, fara probleme.
Poate e de mentionat, pentru alte mame, ca se pot face si in mana sau picior. Eu doar in mana le-am facut, tot timpul.
Acum, sper sa nu ma pasca osteoporoza 🙂
Miruna
Zice ca doar daca faci mai mult de 6 luni, nu?
Eli
Am sarcina (34 s momentan) obtinuta prin Fiv, in strainatate. De acolo nu am primit Clexane, pentru ca nu am Trombofilie. Cum toata sarcina mi-a fost supravegheata in tara am fost intr-un “scandal” continuu cu ginecologul si hematologul care m-au pus direct pe Clexane folosind argumentele amintite de dna doctor mai sus: “dar nu va face rau, cel mai bine e sa faceti si sa stati linistita pana la final, mai ales ca aveti sarcina prin FIV”. Din pacate e o practica atat de des intalnita in sistemul nostru de sanatate ca si daca ai vrea sa faci altfel, nu prea poti. Ce femeie gravida e in stare sa se lupte cu un sistem odata ce ii baga in cap “frica” asta ca ar putea pierde…
Miruna
Stiu. Cunosc gravida care si-a gasit foarte greu ginecolog dispus sa o urmareasca fara Clexane, sarcina obtinuta tot prin fiv.
Monica
Eu am pierdut o sarcina, e drept ca la 7 saptamani, aveam 24 de ani. Am trombofilie ereditara pe care am descoperit-o in a doua sarcina( la 28 de ani). Dupa saptamana 28 de sarcina am inceput cu clexane- in brat, in burta daca bagam acul, facea poc 😂😂. Cand am nascut, cezariana, nu trecusera chiar 24 de ore de la ultima doza, vreo 19-20. Dar bebe a iesit la 34 de saptamani. Oricum imi e greu sa ma mai gandesc la o sarcina, dupa ce era sa o pierd si pe asta… Multumesc lui Dummezeu ca mi-a dat sansa sa devin mama, si medicului meu in care mi-am pus increderea si caruia i-am putut spune orice neliniste am avut, si care m-a inteles si ascultat.
Cred ca sunt de mare folos informatiile acestea. Multumim!
Oana
Eu am avut sarcina tot obtinuta prin FIV, dar nu locuiesc in tara. Nu s-a pus deloc problema de a lua medicamente just in case. Am avut controale mai dese cand a fost cazul. Nici macar medicamente gen nospa nu dau.
Iulia
Cred ca este foarte gresit cum transmiteti mesajul despre aceasta problema. Poate asa va atrage mai multa audienta, dar tot e gresit. In ultima vreme, discut pe grupurile de mamici cu trombifilie…acelea care chiar au nevoie de tratamentul asta. Si care primesc investigatii, li se da un tratament potrivit, iar mamicile refuza sa il ia pt ca este o boala la moda si un tratament periculos. Sigur ca se supun la un real risc, desi multora li se explica de ce au nevoie de tratament. Eu personal sunt din categoria opusa, am pierdut 3 sarcini dintre care 1 in etapa de evolutie mare din cauza trombofiliei. Niciun medic ginecolog nu ma indrumase spre aceste analize, pana cand am cunoscut un medic hematolog cu care colaboram. Din povestea pierderii sarcinilor, s-a gandit sa imi dea analizele. Dar trauma de a pierde sarcini, trauma de a pierde un bebe format deja cu batai de inima, miscari etc pe care stii ca l-ai pierdut pt ca s-a asfixiat in burta este de nesuportat. In prezent, este singura mea sansa de a aduce copii pe lume pt ca eu sunt din categoria mamelor cu complicatii pe trombofilie. Si m-am informat despre asta. Si am o legatura stransa cu medicii mei.
Oana
Dar ce indicație are Clexane după cezariană, timp de o lună? Înțeleg să se dea 3-4 zile dacă proaspăta mamă nu se mobilizează, dar fără alți factori de risc de ce se prescrie pe un timp asa îndelungat? Cunosc un caz de genul acesta. Eu nu îmi amintesc sa fi învățat în facultate că se anticoaguleaza asa mult după cezariana fără factori de risc pt tromboembolism.
Miruna
Nu stiu sa raspund. Imi pare rau. E logic ce zici.
Denisa
Foarte bun articolul, felicitări! Am făcut și eu 7 luni Clexane de 0.4 după 0.6 și am tot jonglat cu ele pana la sfârșitul sarcinii. Am pierdut o sarcini și una a fost extrauterina și după analize amănunțite diagnosticul a fost sindromul lupus like. Toată sarcina mi-am urmărit trombocitele sa nu scadă prea mult. Eram împărțită între hamatolog, reumatolog și ginecolog. A trecut cu bine sarcina și Domnul ne-a binecuvântat cu o minune de fetița. A meritat toate injecțiile și hematoamele făcute.
Miruna
Sunt convinsa, Denisa! Felicitari!
Grasu Melania Sorina
Buna seara doamna doctor ,am făcut analize și mia zs doamna hematolog sa fac clexane dar nu știu cât timp ,am 26 saptamani
Simo
Si mie mi-au prescris, dupa nastere naturala. Am mai facut 3-4 saptamani.
Andreea
Mie mi se pare aiurea ca unui medic i se pare normal ca o femeie sa piarda doua sarcini inainte sa investigheze daca are sau nu trombofilie. Cei doi bebelusi care nu ajung la termen nu sunt “disposable” ca nu gasesc un termen mai bun in limba romana si nu cred ca mamele se consoleaza cu gandul ca sunt tinere si mai au timp sa faca alti copii.
Gabi
Cred ca e vorba de o selectie naturala a corpului ! Tocmai ce a explicat dna dr in interviu… eu cel putin asa am inteles! Corpul are grija sa aduca pe lume feti viabili, ce nu… NU !
Miruna
Da, exact. Plus ca nu zice asta un medic, ci ghidul oficial.
Oana
Cred ca nu putem trata liniile atat se clar.
Depinde si de varsta mamei. La 30+ nu iti permiti sa astepti 3 sarcini pierdute si apoi sa descoperi vreo 2 mutatii genetice pe trombofilie, plus alte cazuri de tromboze si embolii pulmonare la rude gradul 1.
Eu am preferat sa fac din start toate investigatiile, inclusiv cariotipul (stiu, apa sfintita…nici nu ajuta nici nu strica) 😁. Si..evident, am tras lozul “castigator”, deja la a 2a sarcina cu Clexane.
Cat despre hematologi…pff…sa spunem doar ca am intalnit de 2 feluri, functionari medicali si medici😁.
Subiectul e amplu si are 1000 de variabile. Oricum, fain articolul👍.
Simo
E o selectie naturala, dar in momentul cand treci prin asta, nu poti sa gandesti asa. Eu una gandeam ca daca (virgula) corpul e proiectat sa poarte si sa nasca bebelusi, atunci inseamna ca e ceva in neregula. Si asa ca am inceput sa investighez, dupa o sarcina pierduta.
Antoanela
Mulțumim, e foarte util! Sa modificați, apare de doua ori ‘tromboza pulmonara profunda’, cel mai probabil trebuia sa fie ‘tromboza venoasa profunda’.
Iulia C
Hmm, eu am trombofilie forma severa și am făcut prea târziu analizele astea. Pana sa descopăr am pierdut 3 sarcini, dintre care una dintre ele la 6 luni de sarcina. Pe mine m-a marcat cumplit de tare sa duc o sa sarcina atât timp și sa îmi moara copilul în burta, apoi sa îl nasc natural mort. De ce trebuie sa trecem prin asa ceva, atât timp cât putem evita cu niște analize banale. Suferință psihica prin care am trecut nu merita nicio valoare materiala.
Anda
Din pacate medicii lucreaza dupa anumite grile, ceea ce si mie mi se pare aiurea. Grilele din State, de exemplu, spun ca fara 3 sarcini pierdute, nimeni nu se gandeste la trombofilie. Este foarte important sa aflati de la un hematolog dupa ce grile lucreaza. Daca vi se pare ca ceva nu e ok, oricat de renumit ar fi doctorul, cautati unul cu care sa puteti comunica si care sa va inspire incredere.
Andreea M.
Nici eu nu-mi pot explica cum medicii nu recomanda ca analiza sa fie facuta ,decat dupa 2 pierderi.Eu am pierdut o sarcina la 32 de saptamani in urma cu 2 luni.Sunt atat de inversunata ca nimeni nu mi-a recomandat sa fac acest test,decat dupa tragedie ..si DA ,am trombofilie .Nu mi se pare drept..
Georgiana
Mie mi s-a recomandat sa fac analiza dupa o sarcina pierdută (binentels de către alt medic nu cel care imi urmărea sarcina la momentul rescpectiv) rezultatul fiind tromboza venoasa profundă. Acum sunt din nou însărcinată iar de la 4 saptamani de sarcina imi fac clexane in fiecare seara
Gyongyi
Eu acum am pierdut al treilea bebe.:(
La al doilea sarcina am auzit de trombofilie de la prietenele.Am facut analiza si s-a descoperit ca am trombolfilie.Cand am aratat la medicul meu ginecolog ,de atunci, a ras de mine ca am aruncat banii pe geam.M-am simtit umilit si batjocorit.Bebele in pantec intre timp a murit.:( Trombofilia este foarte des intalnita si injectiile Clexane pot salva vietiile embrionului si a mamicilor.In weekend am citit ca anticonceptionalele sunt de multe ori cauzele pe langa cea ereditara. Nici un ginecolog nu cere examene genetice inainte de a prescrie….
Miruna
Îmi pare tare rău
IE
In atenția tuturor femeilor care vor sa rămână gravide după ce au pierdut o sarcina (și chiar și celor care au au pierdut dar vor sa rămână gravide), va rog frumos insistați mult mult la dr ginecolog sa va dea toate analizele pe care le puteți face pt a evita pierdere de sarcina. Tot. Da, sunt scumpe dar va asigur ca nicio pierdere materială nu se compara cu o pierdere de sarcina. E traumatizant. Nu ajungeți acolo, rugați dr imediat cum va conforma sarcina ss va dea analizele astea chiar dacă nu aveți nicio suspiciune, nicio pierdere in familie (eu nu am avut) dar am ajuns sa pierd prima sarcina la 7 sapt, și trăgeam de ginecoloaga sa îmi dea analize sa văd ce am și cu greu mi a dat sa fac de sindrom antifosfolipidic. Prin noroc am ajuns după la dr Manolea de la Columna medical și mi -a dat investigații de făcut și s a dovedit ca am KIR AA și HLAC C2C1 (și eu și partenerul).puteam sa mai pierd încă 10 sarcini cu ‘desteptii’ din sistemul medical care așteaptă nu știu cate tragedii de genul ca sa te pună sa investighezi PE BANII TAI. Deci, va rog frumos nu stați, mergeți și Investigați. Mi-as fi dorit sa îmi zică cineva asta pana sa ma apuc sa rămân gravida
Miha
Buna ziua, IE. Ce tratament ati urmat pentru KIR pozitiv?
Nicolle
Sarcina obtinuta prin FIV, “ca sa nu riscam pierderea unei sarcini” asa s-a exprimat dr. Ginecolog de la Sibiu m-a pus sa fac analize pentru trombofilie, normal ca am avut mutatii (cred ca cel putin una avem cu totii), mi-a dat aspenter pana in sapt 32 cand am inceput cu clexane. Acu, eu ma bucur ca bebe e ok, eu ok, chit ca dupa nastere am mai facut 6 sapt. Clexane. De 5 luni am bebelusa cu mine in brate, dar niciun doctor nu a mai zis nimic daca sa mai iau ceva sau nu. Deci da super articol, pe viitor de luat aminte.
Miruna
Felicitari!
Anamaria
Mie mi s-a prescris Clexane de la 5 sapt de sarcina, in urma unor hematoame vazute pe ecografie, 2 la nr, de 1 respectiv 2cm. Unul s-a reabsorbit complet, iar celalalt e pe cale sa se reabsoarba. Dv ce parere aveti? Daca peste 3 sapt atunci cand voi avea 12 sapt, nu se va mai vedea nici un hematom pe eco, e ok sa opresc Clexane-ul? La profilul de trombofilie mi-au iesit doar 3 mutatii mthfr ac,pai 1, factor XIII toate heterozigote
Miruna
Salut, nu stiu daca poti primi un raspuns asa, aici. Dna dr tocmai a explicat cat de important e si istoricul medical si de cat timp e nevoie sa cunosti un pacient… felicitari pt sarcina! Si sanatate!
Ramona
Sincer as fi preferat sa mi se faca si mie Clexane 6 saptamani dupa ce am nascut decat sa fac tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara si sa iau tratament anticoagulant pe termen lung. Din pacate ginecologii care mi-au supravegheat sarcina (au fost 3), nu s-au gandit sa ma trimita la un hematolog atunci cand copilul a ramas in urma cu aproximativ 2 saptamani. Cand m-a intrebat daca exista cazuri cu probleme in familie, i-am spus de tata care a facut anevrism la o varsta de sub 40 de ani. Neavand sarcini pierdute, solutia ginecologului fost sa imi dea Tromboass si Omega 3 cate o pastila pe zi. Dupa nastere, mi s-a spus ca nu mai e nevoie sa iau. Eu am ascultat si la 5 saptamani am ajuns la urgente. Cardiologul mi-a recomandat teste genetice si surpriza!!! Am V Leiden heterozigot si MTHRF 1298, tot heterozigot. Deci, sunt de acord cu dumneavoastra ca trebuie analizat fiecare caz in parte si nu trebuie sa asteptam sa pierdem 3 sarcini ca sa fim trimise la hematolog.
Elisa
Buna ziua! Foarte util articolul! Prima sarcina cu preeclampsie grava, la 27 de sapt operata de urgenta, bebelusa a supravietuit doar 2 luni, dupa am revenit la medic si am pusa sa fac toate controalele si sa iau la pas toti dr si sa fac analize de genetica…cardiologie, hematologie etc… intr un final m am potolit si am realizat ca daca o sa mai am o sarcina trebuie sa ma linistesc eu si nu dr sa ma linisteasca…am citit aici in afara…m am documentat singura si boala zicea ca imi trebuie clexane si sa acelasi partener si sa nu depasesc 5 ani ..pentru al doilea copil…alti dr imi spuneau ca nici sa nu ma gandesc sa mai fac…finalul a fost frumos …am divortat si dupa 3 ani am intalnit pe cineva cu care am facut o fetita perfect sanatoasa…am intalnit si un dr care mi-a oferit increderea de care aveam nevoie si fara sa ma trimita la n dr, fara sa imi dea clexane sau altceva…doar aspenter si elevit toata sarcina, fara sa se sau sa ma panicheze am dus o sarcina pana la final fara probleme, mi-am facut analizele uzuale, am facut toate eco necesare …din pacate Romania este un business! Trebuie sa ai noroc in tarisoara asta! Multumesc!
Cristina
Buna seara. Dar de modificarile genei PAI ce spuneti? Sarcinile se pierd inainte de formarea placentei, cel mai des inainte de 8 saptamani.
Alexandra
La prima sarcina nu împlinisem nici acar 26 de ani, nu aveam pierderi sau întreruperi de sarcina la activ, în familie nu am istoric de trombofilii. Ba mai mult, nici măcar mutații nu am.
Am început monitorizarea sarcinii cu un medic care mi a dat analizele probabil pt a ajuta la profitul clinicii. Cum nu mi a inspirat încredere din multe puncte de vedere, am schimbat. Medicul meu ginecolog actual a ras când a văzut analizele (perfecte, repet) și a spus ca ea nu mi le ar fi dat asa fără motiv.
Și totuși, 2 săptămâni mai târziu ajungeam la urgente cu o tromboza venoasa profunda la picior de toată frumusețea (pe care am tratat o cu heparina prin injectomat, apoi câte 2 injecții de Clexane). La a doua sarcina mi au dat Clexane din nou, o doza de 4 ori mai mica de data asta, am repetat analizele alea și o mie de alte ciudățenii genetice și nici acum nu ii e clar nimănui ce s a întâmplat atunci, toate analizele îmi sunt bune.
Presupunerea este ca motivul a fost sarcina în sine și ceva cam mult progesteron pt organism (am experimentat o sângerare urata la începutul sarcinii și am primit tratament, sigur știti practica).
Pe mine scrie osteoporoza sigur 🙈
Nicolle
Hey, cred ca suntem predispuse la osteoporoza si din cauza stilului de viata, alimentatie. Hai sa fim optimiste totusi! Sanatate!
Ramona
Alexandra, putem vorbi in privat? Multumesc!
Tinache
Seamănă Aspirina care prevenea infarctul, dar acum se pare că face mai mult rău decât bine. Poate că ar trebui să nu se mai prescrie medicamente preventiv, dacă nu-i nevoie de prevenție.
dia
Asta e la fel cu ecografiile lunare care se fac la fat in Romania. O afacere. Unde nu ai protocoale e haos si se profita la greu.
Sandra
Eu am avut o sarcina oprita din evolutie, ginecologul meu de 10 ani a fost ok(aveam analize de sange cat de cat la zi), dar am zis totusi, hai sa cer o trimitere de la medicul de familie sa le refac. I-am zis ca am pierdut sarcina, si el e medicul meu de 20 de ani, a zis ar fi bine sa facem niste analize primare de trombofilie(care intra in alea gratuite inr, quick bla bla, nu stiam asta cand am avut discutia cu el), m-am dus la doua hematoloage, una mi-a dat direct analize de 3000 de lei, am stat acolo pe hol, am plans pt ca nu aveam de unde sa dau banii aia decat daca ne strangeam cateva luni bune, alte luni in care nu puteam lucra la bebe… Am ajuns si la a2-a care pe langa faptul ca m-a certat ca am indraznit sa merg la doi medici de aceiasi specialitate (tupeu nene), mi-a zis ca trombofilia e la moda :(. Am facut analizele basic, tot ok. Aveam 27 de ani atunci si acum am 29 si un bebe de 8 luni dintr-o sarcina normala, fara nicio problema. Mai vreau sa spun ca eu am deschis gura la hematolog ca vreau mai intai analizele gratuite, intreband daca nu exista un prim pas mai putin costisitor. Asa ca… Trombofilia e la moda, ciudat sa spui ca o boala e la moda…
CristinaM
Bun articolul…
Mutatii am, istoric in familie nu, sarcini pierdute nu dar clexan am facut 6 luni +
Zici ca e medic, are studii si este informat, ca de aceea mergi la medic…
Anda
Din pacate unii medici sunt medici pe pile, si au facut facultatea cum au facut-o… Si eu as fi zis la fel, dar cand am vazut ca fiecare lucreaza dupa alte grile si dupa alte sisteme, mi-am dat seama ca tine de noi sa il gasim pe cel care ni se pare ok. Sa intrebam, sa verificam. Dupa doua luni de research pe tema asta si eu am ajuns la aceeasi concluzie cu cea din articol: medicii fara experienta dau Clexane preventiv. Cei care au experienta, judeca fiecare caz separat si lasa la o parte “grilele”.
Ionescu
Buna, eu am avut o sarcina pierduta la 8 săptămâni și după ce mi am făcut pachetul de analize, am descoperit doua mutații, am făcut clexane și de 0.4 și de 0.6 in timpul celor două sarcini de, plus aspenter și thromboass spre sfârșit. Decât să mai trec prin suferință pierderii as fi preferat sa fac clexane și dacă nu era nevoie. Tratamentul mi a fost dat doar de Dna ginecolog, am fost la hematolog( chiar la o doctorita foarte cunoscuta) și m a tratat cu dezinteres. Nici eu nu știu ce să fac mai departe, sa mai iau aspenter sa nu mai iau, sa le fac și fetelor analizele că trombofilia asta se moștenește…apropo, felicitări pt sarcina, să fiți sănătoși și voioși, de abia aștept să ne povestești cum a fost!
Rox
Hmmm, cunosc. Eu am avut o sarcina pierduta in evolutie la 8 sapt si cu prima ocazie mi-am facut analizele. Cand nu mai ramaneam insarcinata, am fost la medic de familie in Irlanda si mi-a zis ca este timp, sunt tanara. Apoi pe la medici ginecologi tot am fost programata. Cand m-am dus eu cu mutatiile mele si i le-am pus pe masa a zis ca nu sunt relevante, jumatate din populatia Irlandei le are, ei acorda importanta cand e lupus in cazul unei sarcini, ca asta ma preocupa pe mine. As fi facut orice, imi pregateam terenul pentru ceea ce avea sa urmeze. Pana la urma, sarcina a venit mai curand decat ma asteptam si nu am facut niciun tratament. Am facut doar dupa ce am nascut 10 zile de Clexane. Nu stiu motivul 🙂 Felicitari pentru articol, extrem de util!
Bia
Este prima dată când citesc o posibilă explicație pentru hemoragia intraventriculară a bebelușului meu, născut la limita prematuritatii 36 de saptamani-2,5 kg ,problema descoperită ulterior de mine la 3 luni și nimeni nu mi-a putut explica cauza
lucia
Prefer sa cred ca nu exista medici care prescriu asa ceva fara analize.. Eu am facut analize pt trombofilie la care dr hematolog mi-a recomandat acid folic toata sarcina deoarece aveam deficit conform unor mutanti.. la 4,5 luni de sarcina la eco dr ginecolog vede placenta cu lacuri vasculare multiple.. imi recomanda calduros sa fac clexane preventiv.. revin cu rezultatele ecografiei la dr hematolog si imi da recomandare de clexane.. pe acea scrisoare de recomandare se specifica clar ca in urma analizelor si a rezultatului eco se impune efectuarea acelor injectii.. nu asa ca e bn sa facem orice preventiv..
Gabriela
Timp de 2 ani, de când ne-am pus în cap că vrem un copil, nu am rămas însărcinată. Toate analizele ieșeau bune, așa că într-un final, am făcut și analizele de trombofilie și mi-au ieșit 2 gene heterozigote și una homozigota. Mi s-a recomandat sa incep clexane înainte de ovulatie. Așa am făcut. Înainte de ovulatie cu 3-4 zile, am inceput Clexane 0,4. Și am rămas însărcinată. Acum sunt in 7 săptămâni. O explicatie ar fi că formarea cheagurilor împiedicau blastocistul să se fixeze de peretele uterului. Mi s-a zis clar, de 3 medici (2 ginecologi, 1 hematolog) că la mutațiile găsite, va trebui să fac toată sarcina injecții, plus încă 6 săptămâni. Plus o monitorizare mai mare față de normal. Să dea Dumnezeu să pot duce sarcina până la capăt cu bine. In articol scrie că există riscul de osteoporoză după 6 luni de tratament. Ce să mai zic….îmi doresc 2, 3 copii..
Miruna
Gabriela, risc nu inseamna ca sigur faci. Sa iti ajute Dumnezeu si medicina sa duci sarcina pana la capat! Si pe toate care vor urma 🙂
O mama (si) de ingeri care prefera sa se informeze din surse oficiale nu pareri personale pe bloguti
Selectie naturala cand copilul moare din cauza unui cheag de sange, cand placenta imbatraneste prematur si se rup membranele sau cand apare restrictia de crestere? Sunteti in afara subiectului grav de tot, dezinformati si Dzeu stie cine va citeste si chiar crede 🙁
Ce sa zic, e tare trist cand ai impresia ca le stii pe toate…
Mihaela Andreescu
Am spus cumva ca nu recomand Clexane niciodata???
Am foarte multe paciente pe Clexane si foarte multe paciente care au reusit sa duca sarcini la capat cu mine dupa foarte multe sarcini pierdute…
Eu cred ca nu ati citit interviul cu atentie:
“Când s-a format placenta, poți să vezi indicatorii pe arterele uterine, pe artera ombilicală, poți să vezi cum arată placenta, lichidul amniotic, dacă ai lacune, calcificări. Cel mai fidel indicator al unei insuficiențe placentare, care se face prin microtromboze placentare e restricția de creștere. Gândește-te, când placenta nu mai e suficientă, copilul rămâne în urmă, că nu e bine alimentat. E ca un copil pe care nu îl hrănești cum trebuie. Rămâne mai mic. Deci, în momentul în care ai restricție de creștere, poți să acționezi cu Clexane. Știi ce frumos recuperează? “
Este chiar no comment…
poate ar tb sa vb cu pacientele mele inainte sa jigniti aiurea…
Eu nu cred ca am jignit pe nimeni, doar am incercat sa trag un semnal de alarma pentru cine vrea sa fie atent la el…
In rest…
Oana
Buna! Ce usor ne facem reclama in ziua pe azi, pe prosteala si pe seama unui medicament! Cred ca ati reusit sa I aduceti d nei doctor inca ceva cliente pe seama acestui subiect. Nu vreau sa intru prea mult in detalii despre acest medicament, insa toate bolile sunt o afacere pentru unii. Atunci cand te lupti cu infertilitatea ani de zile, mai exact 7 ani la mine, daca ti zice echipa de doctori sa bei “lapte de cuc”, o sa l cauti si ai sa bei. E usor sa comentezi aberatii cand ramai insarcinata fara efort, totul e minunat, insa cand obtii greu o sarcina, tii cu dintii de ea. Nu cred ca are rost sa va faceti un nume, sau cunoscute pe aceasta tema. Oricum, la ce preturi platesc femeile care se chinuie sa aiba copii : bani, cost fizic, psihic,…. Costul Clexane ului e un mic detaliu, dar daca ajuta si 1% pentru binele sarcinii, iti spun ca o sa fie facut de o femeie disperata sa devina mama. Multumesc!
Nik
Acest medic, cred ca este un/o habarnist/ă… sau nu are experienta si incearca sa-si faca reclama; nu sunt medic, dar am trecut prin acest tratament cu clexane(chiar la 40 de ani), iar cand am facut cezariana tratementul cu clexane nu l-am intrerupt……
Ps. Inainte cu 1 an pierdusem o sarcina la 16 saptamani/4luni….nu facusem clexane.
Voi alegeti….dar daca medicul, in urma unor analize(lunar facute) spune ca trebuie sa faceti aceste injectii…le faceti si le faceti si in brate nu doar in burta….
Miruna
Pai daca nu esti medic, as recomanda sa te abtii de la o parere. Medicina nu trateaza pacienti in functie de studii pe un singur caz, cum faci tu recomandarea si stabilesti ca acest medic e habarnist. Dar poate de asta nu suntem toti medici si exista selectie naturala. Medicina se bazeaza pe studii facute pe loturi mari de pacienti, pe ani de zile.
Anamaria
Vreau sa atrag atentia asupra anumitor aspecte din acest interviu dar si la comentariile de pe pagina de facebook, observ ca acolo doamna doctor nu raspunde decat la anumite intrebari…
Prima rugaminte ar fi sa ne explice un pic mai pe larg afirmatiile “cordon ombilical cu o singura camera” sau “sute de mii de cromozomi”.
De asemenea, afirma la postarea de pe facebook intr-un comentariu ca doar factorul 2 si 5 influenteaza sarcina. As aprecia un link la un studiu sau ceva, orice documentat oficial care sa spuna asta.
De asemenea, doamna spune ca jumatate din pacientele ei zilnice nu raspund corect la intrebarile despre istoricul familial, atunci intreb si eu, nu e mai bine ca uneori se da preventiv, mai ales ca nu prezinta riscuri adminstrarea?
Si inca o intrebare, a facut dansa vreun studiu ca sa ne spuna exact in cifre cati medici recomanda antigoagulant fara analize?
Miruna
Anamaria, intrebarile tale sunt de scos la tabla, nu cred ca doamna dr iti datoreaza ceva. Daca vrei raspunsuri mai multe, o poti consulta in privat, contra cost, bineinteles.
Daca nu e in acord cu parerile tale personale ce zice aici, te poti supara, lumea se va invarti mai departe.
Sanatate.
Anamaria
Wow, ce raspuns :))))
Doamna doctor (si implicit dvs) datorati cititorilor niste informatii adevarate, studiate si verificate atunci cand discutati despre sanatate, cel putin. Nu e vorba ca nu sunt in acord cu parerile mele aceste afirmatii, ci ca sunt chiar eronate. Sau mai nou medicina se face pe pareri personale?
Mihaela Andreescu
Nu stiu unde am spus “cordon ombilical cu o singura camera” si ma indoiesc ca as fi putut spune vreodata asa ceva…
Legat de factorul V Leiden si mutatia factorului II…
Va invit daca doriti sa cititi cartea Avortul recurent, unde puteti avea acces la informatia stiintifica din spatele celor spuse aici, in interviu, pentru paciente.
Cat priveste comentariul legat de cromozomi… pacienta respectiv avea o trisomie 16 si o trisomie de 22 … iar “sute de mii de cromosomi” era o figura de stil menita sa scoata in evidenta ca ceva nu era in regula cu embrionul… pentru pacientii care nu sunt familiarizati cu terminologia geneticii…
Am o documentare de 700 de articole si meta-analize plus 3700 cazuri/an in ultimii 10 ani arhivate la clinica pe care o pun la dispozitie ca si material de studiu…
Miruna
nu s-a spus nicăieri cordon ombilical cu o singură cameră, ci cord cu o singură cameră. cord = inimă.
Mihaela, cred că poți pune la dispoziție cuiva care știe singur diferența. autsch.
Anamaria
Miruna, eu, spre deosebire de voi, imi permit sa fac (si) confuzii pentru ca nici nu tratez pe nimeni, nici nu sunt formator de opinie. Sic!
Culmea, chiar stiu ce inseamna cord, dar probabil din graba sau din revolta fata de un asa articol cu tenta de tabloid am citit gresit. Totusi, restul nu l-am citit gresit, ci se pare ca doar sunt si naiva pe deasupra, ca iau de bun ce declara un medic, nu ma prind ca sunt “figuri de stil” asa cum precizeaza doamna doctor ulterior. Poate mai cantareste un pic si revine si asupra afirmatiei ca numai factorul 2 si 5 influenteaza sarcina 😉
Gabriela
Cand citesti gresit sau te grabesti, TACI. Cand nu esti in stare sa diferentiezi o figura de stil, TACI. Tacerea este de aur cand esti grabit, prost sau ai trecut indiferent si complet nesimtitor prin scoala. In caz contrar, devii un mancator de k,k,t. Bye!
Anamaria
Si ca sa fie mai simplu sa cautati, doamna doctor confunda la cordonul ombilical camerele cu arterele, iar cromozomii cu genele (asta ca sa gasesc eu o scuza pentru asemenea ineptii). Macar sa editati interviul si sa scrieti corect. Legat de restul, intrebarile mele raman deschise, desi faptul ca nu se raspunde la ele e un raspuns in sine 😉
Pacat ca multe doamne va cred pe cuvant si nu cauta informatiile in locurile corecte (de obicei studii recunoscute oficial, nu doar vorbe intr-o carte pe care o poate scrie oricine si oricum). Sincer aveam pretentia de la dvs. in primul rand sa luati in mod impartial un interviu si in al doilea rand sa verificati macar un pic informatiile inainte de a le publica, mai ales ca sunteti medic si dvs.
Anamaria
Si ca sa aveti si informatiile corecte…
La cordonul ombilical poate aparea o malformatie si anume o artera si o vena, in loc de doua artere si o vena asa cum e normal. In niciun caz nu e vorba doar de “o camera”. Poate la inima sa vorbim de camere…
Iar legat de cromozomi, in mod normal avem 46, 23 de la mama si 23 de la tata. Defecte cromozomiale apar atunci cand lipseste un cromozom sau cand unul este in plus. La sarcinile molare vorbim de un intreg sir in plus, mai exact la molara partiala 69 de cromozomi iar la cea completa 92 de cromozomi. Si cam acesta e numarul maxim de cromozomi cand vorbim de un produs fetal uman. E drept, fiecare cromozom poarta mii de gene. Deci e perfect normal sa spunem ca oamenii sunt posesori de zeci sau sute de mii de gene. Dar totusi oare ce voia doamna doctor sa zica?!?
Mihaela Andreescu
Am raspuns mai sus.
Inainte sa ma acuzati ca nu raspund la toate intrebarile…
1. Vad pe zi aproximativ 20 paciente si ajung uneori si la 23.30 acasa desi am 4 copii acasa
2. Nu am timp sa citesc tot ce se scrie pe toate grupurile unde a aparut acest interviu in care nu am afirmat ca nu dau Clexane… sau ca sunt impotriva lui:
“Când s-a format placenta, poți să vezi indicatorii pe arterele uterine, pe artera ombilicală, poți să vezi cum arată placenta, lichidul amniotic, dacă ai lacune, calcificări. Cel mai fidel indicator al unei insuficiențe placentare, care se face prin microtromboze placentare e restricția de creștere. Gândește-te, când placenta nu mai e suficientă, copilul rămâne în urmă, că nu e bine alimentat. E ca un copil pe care nu îl hrănești cum trebuie. Rămâne mai mic. Deci, în momentul în care ai restricție de creștere, poți să acționezi cu Clexane. Știi ce frumos recuperează? “
Iar ca si material stiintific… repet : cartea Avortul recurent – pentru care am citit infiorator de multa literatura de specialitate – sper ca va va lamuri ca nu sunt chiar o habarnista in domeniu, iar experienta clinica de peste 3500 cazuri pe an, cu atat mai mult…
Gabriela
Tanti Ana Maria, imi provoci sila prin inversunarea cu care te lupti aiurea in razboiul asta al TAU….Parca ai fi madama aia seminanalfabeta Steer in razboi cu Dr Craiu. Cand vei fi absolventa de 6 ani de facultate de medicina, cu note maxime la acele sute de examene, vei parcurge stagiatura muncind minim 12 ore pe zi, vei castiga un concurs de rezidentiat ce peste 10 concurenti pe loc, vei face cel putin 5 ani de rezidentiat, vei face minim 8 garzi pe luna de 36 ore pana vei crapa de oboseala si nu vei avea timp sa te impuiezi, cand vei trece printr-un examen foarte dur de specialist, apoi de medic primar, ATUNCi sa vii sa DISCUTI de pe pozitii EGALE cu dna dr. Dar tu nu esti nici macar in stare sa sesizezi o figura de stil si te tot intrebi in micutul tau creier suprasolicitat ce-o fi vrut sa spuna, dom’le….
Anamaria
Doamna Gabriela, dar ce cuvinte alese si demne de toata lauda folositi, si aici si mai sus… tztztz! Va fac chiar cinste, nu alta! Ba chiar denota nivelul maxim academic la care va aflati :)))
Apropo de tacut, daca m-ati fi certat pe un alt ton si fara adjective poate chiar va credeam. Asa, in schimb, ma faceti sa rad, ba chiar sa cred ca poate sunteti aceeasi doamna doctor, sub un alt nume, care m-a blocat la primul argument al meu (cu dovezi din materialele citate de ea) ca scrie chestii eronate. Nu figuri de stil, nici metafore, ci fraze eronate!
Eu imi permit sa fiu proasta (asa cum ma faceti mai sus), ca nu tratez medical pe nimeni (maxim pe mine). Cand insa tratezi pe altii (multi, se lauda doamna) e clar ca in loc sa recunosti ca gresesti mai bine blochezi persoana care te-a prins dand cu bata in balta, asa cum a facut dansa cu mine, la mine pe pagina. In rest, numai bine si mai ales sanatate! Ca sa fim extremisti nu ne prinde bine niciunuia 😉
Oana
Buna! Ce usor ne facem reclama in ziua pe azi, pe prosteala si pe seama unui medicament! Cred ca ati reusit sa I aduceti d nei doctor inca ceva cliente pe seama acestui subiect. Nu vreau sa intru prea mult in detalii despre acest medicament, insa toate bolile sunt o afacere pentru unii. Atunci cand te lupti cu infertilitatea ani de zile, mai exact 7 ani la mine, daca ti zice echipa de doctori sa bei “lapte de cuc”, o sa l cauti si ai sa bei. E usor sa comentezi aberatii cand ramai insarcinata fara efort, totul e minunat, insa cand obtii greu o sarcina, tii cu dintii de ea. Nu cred ca are rost sa va faceti un nume, sau cunoscute pe aceasta tema. Oricum, la ce preturi platesc femeile care se chinuie sa aiba copii : bani, cost fizic, psihic,…. Costul Clexane ului e un mic detaliu, dar daca ajuta si 1% pentru binele sarcinii, iti spun ca o sa fie facut de o femeie disperata sa devina mama. Multumesc!
Miruna
Si daca nu ajuta deloc, ajungi sa te intrebi de ce dureaza 7 ani sa obtii o sarcina. Te-ai prins? 😉
Felicitari, ma bucur ca a fost cu happy end. Dar, va rog, sa ne abtinem de la recomandari medicale si judecati de valoare din proprie experienta. Medicina nu se practica din experienta unei singure persoane.
Maria
Tocmai acel “dacă ajută” este problema… Vorbim totuși de tratament anticoagulant pe termen relativ lung cu risc consecutiv hemoragic spontan sau în urma unor traumatisme chiar minore, precum și alte potențiale efecte dramatice care deși rare, sunt reale, cum ar fi trombocitopenia indusa de heparina, situație în care pot surveni chiar temutele tromboze. În concluzie, decizia de a administra orice tratament ar trebui sa fie una împărtășită și asumată de ambele părți punând în balanta ghiduri, fiecare caz în parte cu povestea lui, potențiale beneficii și riscuri, în niciun caz având ca argument suprem obtuzul “așa, să fie, ca oricum nu are cum sa facă rău”…
Ruxi
Buna. Am 15 sapt, de sarcina si da, mi s-a prescris Clexane de 0.4ml pe toata durata sarcinii+4 sapt. dupa. Mai exact, 1 hematolog de la Universitar mi l-a prescris intrucat factorul V Lieden era heterozigot si MTFHR A1298C homozigot. Am zis ok, merg sa mai vada si dna. Vali Uscatescu de la Fundeni.
I-am dat tot dosarul de sarcina, mi-a luat analize si, supriza, imi spune sa mai amanam Clexane o perioada in care voi lua aspenter dupa o schema, desi nu voi scapa de Clexane, dar il luam mai tarziu. Mi-a specificat sa discut cu ginecologul inainte.
Ce credeti? Medicul meu nu este de acord cu Vali. 🙁
Nu am antecedente in familie,mi-am intrebat parintii, insa ce sa fac? Injectiile, mi-a rasp. ginecologul.
Care, apropo, prima reteta trebuie luata de la spital, imi zice medicul de familie, apoi imi da compensata. Sigur ma intorc eu la spital. Chiar nu inteleg de ce nu poate fi suficient scrisoarea medicala de la hemato. Mi le-am cumparat la pret intreg.
Groaznic!
Anda
Pe mine ginecologul m-a trimis la morfologia de trim II, unde ar trebui sa se vada daca chiar sunt probleme. Eu am facut-o chiar zilele astea si din fericire, totul arata perfect pana acum. Medicul de la morfologie mi-a dat in scris ca nu am nevoie de tratament anticoagulant, dupa ce a vazut toate analizele ce le-am facut. Cat despre Clexane, insistati la doctorul de familie. Mie mi le-a dat fara discutie 100% compensat, pe baza unei scrisori medicale de la hematolog. Trebuie doar sa va bifeze acolo ca gravida, nu din alte categorii. Chiar si asa, eu am platit 50 de lei la farmacie (din 360, cat costau pentru 30 de zile), nu am inteles exact de ce, din moment ce sunt compensate 100%…
Monica
Felicitări, in sfârșit un articol echilibrat despre isteria asta de a da Clexane pt orice pierdere anterioară de sarcina sau pentru orice mutație descoperita întâmplător. Am intrat si eu in nebunia asta de a face analizele de trombofilie, deși nu aveam antecedente, doar pt ca e la moda sa le faci. Normal ca mi-au ieșit vreo 3 mutații pe care le mai aveau si alte gravide in jurul meu si pt care se aflau deja pe Clexane. Deși au fost presiuni sa încep Clexane ca să “stam liniștiți”, ideea de a ma intepa zilnic ma ingrozea si am refuzat, deși m-am tot frământat dc nu cumva ma hazardez si pun in pericol bebelușul. După vizite regulate la hematolog(nu dna dr din articol) am luat doar Aspenter pana la 32 de sapt si atât eu cât si bebe nu am avut probleme. La a doua sarcina am refuzat din start sa ma mai gândesc la acele mutații si sa mai consult vreun hematolog pt vreo părere si am luat doar Aspenter la insistențele ginecologului. Atât eu cât si bebe nu am avut probleme. Poate dc as fi avut antecedente de sarcina pierdută probabil de teamă as fi făcut Clexane, deși nu ar fi fost nevoie. De aceea înțeleg disperarea femeilor care isi doresc cu ardoare un copil si se înțeapă cu Clexane pt a duce la bun sfârșit o sarcină, chiar dc nu e nevoie în unele cazuri.
O sa o recomand pe dna dr Andreescu, pt o evaluare corecta, cunostintelor mele care se vor confrunta cu problema de a face sau nu Clexane in sarcină.
Anda
Am decis sa scriu si eu, pentru ca articolul a fost scris la fix pentru mine. Pentru MTHFR heterozigot, o doamna dr. hematolog mi-a zis direct Aspenter si mai tarziu Clexane. Eu m-am ingrozit, mi s-a parut absurd, fara antecedente sau alte boli in familie. Am cautat alt hematolog, care mi-a zis ca trebuie facute mai multe analize. Am asteptat destul de mult rezultatele. Factor V si factor II negativ. Totusi, vreo 5 mutatii heterozigote. Desi initial a zis ca fara Clexane, a doua doamna dr. hematolog decide sa imi dea totusi Clexane din sapt. 20 (cand zice ea, incepe trim III…). M-am ingrozit din nou, s-a dus increderea in ea. Am vorbit si cu un hematolog de la Arad, acelasi tratament, sa las Aspenter pe care l-am luat pana acum si sa trec pe Clexane. Acest articol m-a facut sa spun totusi nu, si sa mai caut. Saptamana aceasta am fost la morfologia de trim II si medicul ginecolog, dupa ce a vazut tot profilul de analize, mi-a dat in scris: fara indicatie de tratament anticoagulant. M-am linistit dupa 2 luni de stres si am decis sa nu iau nimic, la indicatia lui. Mi-a confirmat ca medicii hematologi se baga peste ginecologi, si uneori gresesc. Pentru ca unele analize de sange in sarcina se modifica si nu mai sunt concludente (de ex deficit minor de proteina S). El are doctoratul facut pe trombofilie in sarcina, si stiu ca altor gravidute le-a dat Clexane, atunci cand a fost cazul. Sper sa ajute pe cineva toata povestea mea. Si inca ceva important: nu dati banii pe Clexane! Costa destul de mult (350 lei mi s-a cerut pe el integral, pentru 30 zile). Medicul de familie vi-l poate da compensat, daca aveti nevoie de el. Trebuie doar sa aiba buna-vointa si sa va treaca in categoria gravida, nu asigurat prin locul de munca. Trebuie sa insistati sa vi-l dea 100% compensat.
Teodora
Multumim pentru toate informatiile! Personal imi sunt de mare ajutor (bineinteles ca la medicul de familie mi s-a transmis ca nu se da Clexane decat compensat,50% si m-a trecut la salariat, nu gravida).
Anca
@ Anda: te rog spune-mi cum se numeste medicul ginecolog care ti-a scris “fara tratament anticoagulant”, ca m-am saturat de toti ginecologii care asculta orbeste de hematologi 😀
ioana parvulescu
buna ziua. am mutatia pai 1 4g.4g homozigot. credeti ca este cazul sa fac clexane? sau e doar o forma de trombofilie usoara. mentionez ca am o sarcina pierduta la 3 saptamani prin avort menstrual.
am fost la badulescu oana in iasi vroia prima data sa imi dea clexane apoi s-a gandit sa imi dea in fiecare luna sa fac ddimeri. totusi as cere si parerea altui medic. poate nu va fi nevoie sa fac clexane.
Tenger Carmen
Buna ziua. Am două sarcini pierdute la 5 saptamani. Acum am făcut toate analizele de trombofolie, a iesit ca am genotip heterozigot. Am fost la hematolog, a citit analizele si mi-a spus că în momentul în care raman din nou însărcinată trebuie sa fac analiza la mutatia genei pai 1 . Dacă iese pozitivă trebuie sa fac tratament pe toata perioada sarcinii si o luna si jumatate dupa nastere cu clexane . Ce ma sfătuiți? Nici nu stiu ce sa cred, sunt sceptică, mai ales ca am mai avut două experiențe neplăcute si ne dorim foarte mult un bebe.
Miruna
Carmen, doamna doctor nu iti poate raspunde aici, din motivele explicate in articol. O gasesti la clinica Smart. Daca nu esti in Bucuresti, spune-mi si te ajut cumva.
Cristina
Oare ma poti ajuta cu o parere?
Sau cumva sa dau de dna dr
Nu sunt din buc
M ar ajuta f mult parerea dansei
Miruna
Salut, sună la clinica ei. Multă sănătate.
Ariel
Buna ziua. Clexanele se pot lua cu reteta compensata in proportie de 100% ? Va mulțumesc.
Cristina_2
Istoricul meu este complicat, dar poate foloseste cuiva experiența noastră.
Nascuta prematur cu 1.600kg si 10 resuscitari (asa scrie in fisa mea medicala) in copilaria mica am facut o pareza pe o parte a corpului, recuperată in 10 ani. La maturitate am incercat 6 ani sa rămân însărcinată. Medicul meu mi-a facut istoricul medical si a hotarat ca sunt de competenta unui hematolog. Asa am ajuns la doamna Avram pentru analize cand eram in aprox sapt 8 de sarcină. In sapt 10 sarcina era oprita din evolutie. Tin minte conversatia avută cu d-na Avram: mi-a explicat ca mutatiile pe care le am nu pun multe probleme in cele mai multe cazuri, dar dat fiind istoricul medical … S-a facut analiza produsului de conceptie la Brașov si concluzia a fost ca sarcina s-a oprit in urma numeroaselor infarcte si microinfarcte placentare. Tratamentul cu clexane a fost inceput prea tarziu.
Am ramas insarcinata din nou un an mai tarziu, intr-o alta tara cu un medic care a descoperit o alta problema tratata cu prednison in perioada de conceptie, prednison oprit in sapt 5 sau 6 (nu mai stiu exact). Pe toata perioada sarcinii am fost urmarita de un hematolog si reusit sa duc sarcina doar cu Aspenter(75/100mg). Am născut la 35 ani, prin cezariană un micut de nota 10. Acum are 6 ani, perfect sanatos si super smart. Anul trecut am pierdut o noua sarcina la 6 saptamani, pentru ca a fost o sarcina sarcina neașteptată, deci fara tratamente de fixare sau trombofilie.
Chiar cred ca nu ar trebui prescris clexane “preventiv”, fara analiza aia de caz riguroasa făcută de hematolog. Am dus sarcina la final doar cu Aspenter, oprit la 34 de sapt (parca). Am fost urmarita apoi saptamanal pana la 38sapt si 6 zile, data cezarienei. Desi tot istoricul meu medical e complicat am reusit fara clexane, cine ar fi crezut?
Dorina
Am primit și eu injecții de clexan, pentru că a fost necesar! Nui nimic strașnic… Învers, sunt foarte mulțumită deci am obținut sarcina mult așteptată…. Clinica Biotexcom din Ucraina mi-a oferit posibilitatea să rămân însărcinată, suntem foarte fericiți cu soțul, termenul de sarcină este deja de 7 luni și 3 săptămâni. Mai un pic și voi naște. Abia aștept să ne vedem cu fiica… La Ecografie domnul doctor ne-a spus că va fi o fetiță, și deja atunci am știut că o va chema Claudia. Nu pot descrie în cuvinte cât de mulțumiți suntem, ne-au făcut fericiți. În general, totul este la cel mai înalt nivel. Din prima și până în ultima zi cât am locuit în Ukraina, am fost îngrijiți constant: duși de la hotel la clinică și înapoi. La aeroport am fost întâmpinați de un transfer, apoi am fost duși la aeroport cu transfer, astfel cu transportul nu au fost probleme. Iar ce hotel mișto…(am fost cazați la hotelul „365”) În hotel funcționează două restaurante, există servicii de un medic pediatru și de asistente medicale în hotel. Există și baby-room unde sunt și bone, care pot să aibă grijă de copii, o piscină, un coafor, puteți beneficia și de masaj, este o mică sală de sport, camere pentru recreație… într-un cuvânt, o frumusețe… Și, mai presus de toate, am fost mulțumiți de faptul că cazarea în hotel, masa inclusă, transfer, logistica (transportul de la hotel la clinică, de la clinică la hotel) sunt incluse în prețul pachetului de programă. Confortul este la cel mai înalt nivel! Faptul, că vom avea în curând o fiică, cred că este clar că și personalul medical este la cel mai înalt nivel. Am fost foarte îngrijorați când am plecat în Ucraina, căci este o țară necunoscută, și nu știam ce putem să ne așteptăm, dar după cum sa dovedit mai târziu, ne-am îngrijorat în zadar. Un alt bonus plăcut pentru noi au fost medicamentele, care la fel sunt incluse în prețul pachetului de programă. În a doua zi după ce am ajuns, soțul meu a căpătat febră, probabil din cauza aclimatizării, așa că ne-au adus un termometru, apoi ne-au dat medicamentul complet gratuit, ceea ce a fost foarte plăcut. Totul este foarte rapid și eficient, așa cum se spune. Am făcut simularea ovocitelor proprii, dar de la primul transfer al embrionului nu am reușit să rămân însărcinată, dar la a doua încercare totul a funcționat. Multumesc pentru tot!
Denisa
Buna ziua,
Un articol foarte interesant si curios
Deci sunt o pacienta de35 de ani cu trei sarcini pierdute,doua extra uterine si una oprita din evolutie la 11 sapt ,la ultima extrauterina am ramas fara trompa din partea stanga
Anul trecut in vara am facut ivestigatii mai amanuntite si mi sa descoperit trombofilie genetica,doctorita mi-a recomandat Clexane pe toata perioada sarcinii cand o sa se intample miracolul.
Problema e ca acum chiar sunt insarcinata 6 saptamani si nu stiu ce sa fac,sa iau injectiile sau sa risc fara
Ce-l mai nasol ca sunt plecata din tara si doctorii de aici nu sunt de acord cu anticoagulantele mai ales Clexane
Dana
Buna seara! Foarte util articolul! 😉
Povestea mea pe scurt: 2 sarcini pierdute ambele in sapt 7 spre 8, a doua fiind gemelara. La ambele sarcini nu mi s-a recomandat niciun fel de vitamine sau analize dupa confirmarea sarcinii desi aveam istoric de anemie, malabsorbtie si tiroidita autoimuna (in acel moment in stadiu eutiroidian). La prima sarcina pierduta explicatia dr 1 a fost ca se mai intampla, la a 2a sarcina pierduta dr 2 mi-a recomandat analizele pentru trombofilie profil 1 si 2. In urma analizelor s-a constatat faptul ca am o problema la antitrombina III si gena MTHFR este heterozigot compusa (heterozigot la ambele mutatii C677T,A1298C), plus IgG si IgM pozitiv la toxoplasma gondii (despre care in acel moment nu mi s-a zis nimic, peste un an dr 3 mi-a recomandat tratament cu Spiramicina si in prezent tot pozitiv iese la igM dar adn pcr la toxoplasmoza a iesit negativ). A durat un timp pana sa imi fac curaj sa raman din nou insarcinata. La inceputul acestui an s-a intamplat minunea. Pe langa vitaminele prenatale si altele in plus pe care le-am luat cu mult timp inainte de a ramane insarcinata, mi s-a prescris Clexane de 0,4 si am intrerupt aspenterul (pe care am inceput sa il iau la recomandarea hematologului de cand am primit diagnosticul de trombofilie ereditara). Momentan sunt in sapt 8 spre 9, dar in sapt 7 a aparut si un hematom (moment in care mi s-a recomandat progesteron timp de 3 luni), urmeaza sa merg la control si sper sa fie bine pana la sfarsit cu dr 4. Spre deosebire de celelalte sarcini am reusit sa aud si inima. In continuare tin legatura atat cu ginecologul cat si cu hematologul. Sper ca de data asta sa fie totul cum ar trebui. Cred ca fara incredere in medicul la care mergi nu poti reusi sa faci totul ca la carte. De aceea cred ca este bine sa ascultam si ce ne dicteaza interiorul. Nu conteaza la cati medici mergi, conteaza sa simti ca cel la care mergi este cel care se potriveste cu cazul tau. 🙂
M.b
Din pacate si eu am pierdut trei sarcini, toate intre sapt 7 si 10. Dupa prima pierdere ginecoloaga mi-a spus ca e din cauza varstei (35), a doua oara mi-a spus ca e ghinion, am rugat-o sa-mi faca mai multe analize si zicea ca ea nu face nimic, la a treia pierdere zicea ca nu stie ce problema am, desi mi s-a gasit trombofilie.Alt ginecolog mi-a dat sa iau Duphaston, nu ma ajutat cu nimic.Tot cu pierderile am ramas, si nici nu mi se fac analize mai amanuntite.
Oana
Cred ca depimde si de medicul hematotlog sau ginecolog . Eu in urma cu 4 ani am ramasa a 6 oara gravida ( in trecut 4 sarcini pierdute mici una la 6 luni ) , nimeni nu intelegea dc le pierd faceam analize extra si pe bani si pe gratis , am ales o noua doctora care mi’a dat 2 foi A4 unde erau scrise toate analizele pe care trebuia sa le fac . Printre ele analizele de trombofilie de care toata lumea imi spunea k o sa ma rupa la bani . Nu a fost asa pt ca am cautat si am gasit la municipal o parte din ele 4 mil jumate si inca 2 analize pe care trebuia sa le fac la privat pt ca nu se faceau acolo in laborator . Le-am facut si proteina s din sange era ff mica la 4 luni cat trebuia sa fie la o gravida in luna a 8 si atunci hematoloaga mia dat clexane . Acum dupa 4 ani am ramas din nou deja stiam procedura ginecolog , hematolog ( sa vad daca mai am mev de clexane ) , binenteles ca am din nou clexane dar doar in urma unor analize nu asa ca sa scape de mine si sa ma puna la numar cu altii . Acum depinde probabil de ginecolog , si hematolog eu pana nu am facut analizele in care atesta faptul ca am nevoie de injectii nu mi’a dat nimeni clexane ca sa scape de mine !