Știți clipurile alea care circulă pe net, cu tot felul de balansoare sau centre de activități pentru bebeluși, care-i leagănă, le cântă; dacă-i iarnă, îi încălzesc, dacă-i vară, îi răcoresc? Alea, de zici că sunt nave spațiale, invenții ale unor minți geniale; se numesc ”device-uri”, că-s un fițoșag, la care s-a ajuns după îndelungă cercetare și multe studii și chestii testate. Costă o grămadă de bani, evident, toată treaba asta cu timpul și mințile iluminate, plus marketing-ul spre categoriile clienților de lux.
Dar vreți să știți ce-i întrece pe ăștia, sofisticații? Vă zic eu, mai ales că e pe mult mai mare cercetare și îi bate și la proba timpului: două brațe de mamă. Nimic nu face mai fericit un bebeluș decât căldura umană. Mirosul de mamă. Vocea ei de soprană. Când nu e mama, e bun și tata. Când nu e tata, e bună și bunica. Simplu ca bună-ziua. Bebelușul așa funcționează.
Mai citisem undeva un studiu despre bebelușii alăptați, de mi-a căzut fața. Cică cei ai căror mame stăteau pe telefon în timp ce-i alăptau și țineau în brațe adormeau mai greu și erau mai agitați. Grozav, încă un studiu care să ne facă să ne simțim vinovate, m-am gândit. Apoi, mi-am dat seama că o femeie deșteaptă ar lua ceva bun din chestia asta, înainte să se simtă ofensată. Și da, așa e. Tot ce-și doresc bebelușii e atenția noastră. Conectare. Eu am momente de black out, în care mă uit așa în neant, de zici că-s nebună cu acte-n regulă. Mă rog, am citit despre asta, cică sunt momente în care-ți golești mintea și te odihnești cu ochii deschiși, nu e niciun pericol pentru societate. Dar pe Tudor îl sperie: Mami, nu mai uit cu privirea! El mă vrea pentru el, toată.
Mă sperie tendința asta de a inventa chestii care să înlocuiască mama, când am putea căuta soluții să o eliberăm pe ea de alte obligații și să-i aducem puiul aproape. Eu cred că toate mamele pământului ar trebui să se ocupe exclusiv de copiii lor, iar păsărelele, căprioarele și piticii să se ocupe de mâncare, de vase și de job.
Însă, cum în toate casele și familiile normale, care nu au 3 sclavi și 7 menajere, se întâmplă ca mama să rămână singură cu bebe acasă (ceea ce nici nu e așa rău cum ar putea să pară), mai vin momente în care ai nevoie să lași copilul într-un loc în siguranță. Când faci pipi, de exemplu. Sau duș. Când prăjești ceva în tigaie, poate. Sau când îți amorțesc mâinile și fundul, căci au fost câteva cazuri raportate.
Noi n-am cumpărat vreo chestie din asta la primul copil. Nu că m-aș fi dat eu mamă-eroină, cu două brațe de superman, ci că inițial am primit un coșuleț de paie, care arăta super drăguț, pe care l-am folosit oleacă, dar apoi ne-am mutat în altă țară și nu l-am luat cu noi. Nici landou n-am cumpărat la cărucior, că prietenii noștri au zis, ”ce prostie”. Dacă ne-ar fi folosit? Cu siguranță. În primele 3 luni am ținut copilul aproape tot timpul în brațe, de mi-au ieșit pe urechi remarcile binevoitoare de genul ”îl răsfeți” sau ”vezi tu ce-o să pățești după aia”. Nu l-am răsfățat și nici ceva groaznic n-am pățit după aia, ba îmi e dor de faza de bebelușală și ținut în brațe. Sau de ce credeați că mai facem un copil, ca să-l dăm la facultate?
Dar, chiar și în această perioadă, erau momente când aveam nevoie de un loc în care să stea copilul detașat de o ființă umană. Cel mai des, la masă. Sau când eram singură cu el acasă. Și făceam pipi, mă spălam pe dinți ori prin alte locuri necesare.
Mama a cumpărat un fel de landou mai subțire și mai ieftin, care nu a mai putut fi folosit când copilul a început să se rostogolească. Apoi, pe la 3 luni și ceva, am primit un balansoar de la o prietenă. A fost excelent. Păcat că i-am pierdut (cu mutarea și tot) cablul de alimentare și nici nu cânta, nici nimic nu făcea. Deși el putea. L-am folosit așa și a fost excelent. Nici nu mi-ar fi trebuit mai mult.
Acel balansoar e acum la bunici, iar noi avem, în București, acest balansoar, de la Fisher Price, Prietenii din pădurea tropicală.
E simplu, rezistent, are centuri, spătarul nu are întăritură, adică poate lua forma curburii fiziologice a spatelui copilului.
Se instalează ușor, dacă s-au descurcat o blondă și-un băiețel, fără vreun ajutor adult.
Merge până la 9 kg, iar copilul e în siguranță, întotdeauna să-l prindeți în centuri unde există această opțiune!
Nu e un balansoar sofisticat, are doar două jucării, nu suprastimulează copilul. Are un singur buton (pe mine, chestiile cu mai mult de 2 butoane mă intimidează), de la care pornesc niște vibrații ușoare.
Atenție: niciodată nu lăsați copilul nesupravegheat să doarmă în scoică, scaun de mașină, balansoare, centru de activități sau diverse leagăne. Adică, aceste instrumente care vin în ajutorul părinților nu sunt pe post de baby-sitter. Nu pleci și lași copilul, descurcă-se. Nu te lași furată de somn pe canapea, oricât de obosită ai fi. Că, Doamne,ferește.
Ca măsuri de siguranță:
- Prindeți bebelușul în centuri.
- Nu-l lăsați mai mult de 1,5-2 ore acolo. (Ceea ce mi se pare enorm oricum, dar e posibil, mai ales, în scoică, la drumuri lungi)
- Nu folosiți scoica/balansoarul pe post de pat, nu lăsați copilul să doarmă aici când sunteți în casă/peste noapte etc
- Supravegheați copilul tot timpul
Știu sigur că o să-l folosesc atunci când rămân singură cu bebelușul în casă, când luăm masa toți ceilalți, când am nevoie să-l pun undeva, să-l știu în siguranță. Nu îl voi folosi să abandonez copilul acolo, iar eu să-mi probez pantofii, nici să-mi așez mărgelele, deși nu e vreun păcat să faci lucrurile astea. Am un wrap elastic de la Tudor și cred că, în primele luni, cele două îmi vor folosi foarte mult.
Cum l-am montat și cum ne-am jucat, vă arătăm în acest clip, poate vă facem poftă de balansoare sau poate, de bebeluși proaspeți și mici 🙂
(dacă doriți să-i auziți accentul de ardelean al lui Tudor, vă invităm să vizionați cu sunet)
p.s. Clipul a fost filmat înainte să nasc, dacă se întreba cineva ce secret ascund sub rochie. N-a mai fost 4 săptămâni timp de pregătire și, ca să vă spun un pic cum a fost, imaginați-vă o gravidă în travaliu, cum se întoarce de la lift, pentru că-și amitește: hainele copilului!
Foto Shutterstock
Steluta
Vai, ce dragalas e broscutul! 😂😂 am ras de comentariile lui 😁😂
Miruna
E tare scump! :)) cra-cra
Ioana
Du-te, tu! Mi-a luat un pic sa ma prind de ce faci pe cioara. :)))
Diana
Super de ajutor balansoarul! Am avut si noi in model mai vechi de la Fisher-Price, cand colicii mezinului il faceau super tafnos si trei perechi de brate iubitoare de mama, tata si bunica nu mai faceau fata, il puneam cate 5 minute sa ne recapatam suflul. La fel, din el a avut ocazia sa ne observe la masa de cand avea 3 luni, si ghici ce:autodiversificarea a fost un success maxim. Si in momentele in care voiam sa ma joc cu cel mare, dar sa il fac si pe cel mic partas la actiune(desi fotbal jucam toti, cu cel mic in Manduca:) Deci, da, pe perioade scurte, si cu masura, este un super ajutor.
Miruna
Excelent! Multumim pt comentariu.
Laura
si noi l-am avut pe asta… ma rog… poate usor alt model, dar tot Fisher Price, tot doar cu usoare vibratii si 2 jucarii. A fost ok mai ales cand aveam ceva de lucrat la laptop ca il puneam pe masa cu fata la mine si ma puteam uita si in ecran si la ea 😀
Miruna
Da, cred! Si iti stiai copilul in siguranta, langa tine.
Denisa
Eu am folosit landoul in primele trei luni si apoi scaunelul acesta foarte practic si in diversificare.
Super amuzanta descrierea starii tale, de fapt am citit si eu cum arat in momentele alea😃.
Sanatate si numai bine,
Denisa
Alexandru'
Amm, io-s mai tată de fel, ca părinte, dar mă surprinde ceva, pe lângă ciudățeniile astea de aparate care-mi crează mie o stare de disconfort, d-apăi copilului, de-ți dă impresia că un mic cyborg emite incantații nedeslușite întru manipularea copilului în cine-știe-ce-scopuri malefice… cum ar fi să voteze cu PSD :))
Ce mă surprinde este lejeritatea unora de a spune “da, copilul tre să stea în camera sa, de la naștere, să fie independent”. Sunt sigur că orice chestie vie, după 9 luni într-un mediu cald și friendly, își dorește singurătate, să zbiere singur la pereți și, mai ales, să fie independent. M-am uitat eu pe un monitor la cineva, copilul avea vreo 2 săptămâni, și să vezi ce independent era, tocmai că l-au închis ai lui în cameră singurel: făcea curat, completa integrame, băga ceva meditație, ba chiar și la Forex juca oleacă. Se pregătea pentru noua sa familie, că aia-n care venise era destul de prăjită.
Așa și cu gadget-urile astea sinistre. Să gâjâie electric o voce neplăcută nu e chiar o dorință arzătoare a vreunuia dintre noi, excepție făcând adolescenții, care-nghit pe nemestecate toate trăznăile muzicale 🙂 – alți adolescenți, că io pe vremea mea ăhăăăăi :)).
Deci da, the machine is not love. It’s just a temporary diversion, at most.
Masha
Mie mi se par foarte utile si Seturile Mama, nu stiu daca le-ai vazut. Eu i-am cumparat finutei mele un set de la Marianne’s si mamica bebelusei a fost foarte incantata de el. Las aici un link in cazul in care te intereseaza. https://www.facebook.com/mariannesgoodies/
Tipa de la Marianne’s este foarte misto, incurajeaza co-sleelingul. 🙂
Felicitari pentru bebelusul minunat pe care l-ai adus pe lume!
dia
Felicitări pt bebelus Miruna! Multă sănătate va doresc.💙