Claxonatul la nuntă e ilegal, iar asta doar pentru că nunta nu e văzută drept un pericol iminent, în Codul Rutier. Care cod doar atunci permite claxonatul, când e de evitat un pericol, ceva pe viață și pe moarte, cu care nu te joci sau te-ncurci. Mă rog, sunt sigură că mulți ar putea combate aceste prevederi și argumenta pro-claxonat la nuntă, că asta ar salva multe suflete nevinovate de la greșeala vieții lor și, conform statisticilor legate de divorțuri, nu știu dacă i-ai putea contrazice. Dar na.
Am crescut într-o casă frumoasă, cu etaj și curte, cu familie mare și chiar doi căței, la un moment dat. Singurul mare defect al acestei case era amplasamentul în mijlocul unei intersecții mari din Sibiu, fix locul unde, pe vremea când nu exista centură la acest frumos oraș, tirurile făceau dreapta, ca să nu treacă fix pe pietonala din centrul nou. Cu tirurile m-am obișnuit, pentru că ele treceau constant, nici nu le simțeai. Eram obișnuită cu ele, cum sunt englezii obișnuiți cu ploaia lor. Dar claxonatul la nuntă, nene! Păi cât am blestemat în liceu, cam pe vremea când începusem să ies noaptea și să dorm ziua, nu vă puteți imagina.
Claxonatul la nuntă e o exprimare a emoțiilor celor din mașini, ca o eliberare:
Lume, în sfârșit, fiică-mea și-a găsit un prost! Nu mai trebuie să plătesc întreținerea și pentru ea.
sau
Lume, în sfârșit o să-i strângă ciorapii lu’ fii-miu altcineva! Cât am așteptat acest moment în viața mea.
sau
Uitați-vă la noi, ne-am spălat mașina după 10 ani!
sau
Mă strânge de gât cămașa asta, salvați-mă cât încă mai pot claxona.
Nu am înțeles niciodată claxonatul la nuntă, nu l-am practicat la a noastră, dar nici nu ne-a venit cheful de claxonat, sincer vă spun. N-am simțit nevoia să atrag atenția, n-am simțit nevoia să fiu înjurată de vecini, să deranjez oameni nevinovați care poate aveau altă treabă. Nu mi s-a părut distractiv niciodată, sub nicio formă.
Iar apogeul claxonatului la nuntă era când alaiul prindea câte un roșu la semafor. Atunci era un vis frumos. Din care te trezeai, evident, sâmbăta și duminica la 10, la 11 și la 12, pentru că biserica de pe strada noastră, nu v-am spus că aveam și-așa ceva, programa slujbele cu spațiu între ele. Adică, nu se lăcomea. Fix cât să poți adormi la loc în somnul cel din diminețile tale libere și să te trezească următorul socru mare sau mic, naș încă nepilit sau mai știu eu ce nuntaș cu exces de zel și bucurie pentru miri.
Deci, pe scurt: Claxonatul la nuntă e de prost gust, de neam rău, deranjează vecinii și aduce ghinion. Și, dacă nu știați, pentru fiecare nuntă la care se claxonează, moare câte un ursuleț panda.
Image by SABRINA VINCI from Pixabay
Elena
Extrem de simpatic!! Subscriu!! Acum am mai facut pasiune si pentru masinile care fac beep-beep cand dau in marsarier. Geamul dormitorului da spre parcarea interioara si e foarte interesant sa vezi cum tresare copilul tau care doarme, cu fiecare beep. Iar daca soferul este slab pregatit, se trezeste copilul si din cel mai profund somn. Apreciez acest beep mai ales la 1-2 noaptea. Ma-sa mare de beep!
Miruna
Hahaha stiu ce zici, toate masinile mai moderne fac asa. Fiul meu face asa cand se joaca :)) dar macar beep-ul ala are un sens, avertizeaza sonor cand faci o manevra, poate a salvat niste picioare rupte, habar nu am. Dar claxonatul la nunti a salvat doar niste vise frumoase, in rest, doar pacate ne facem cu asa ceva :))
Roxana
Adevarat!! E o prostie!! Atat la nunti cat si la inmormantari!!
Consider ca e de super prost gust sa claxonezi asa inutil! Eu incerc sa claxonez cat mai putin!! Chiar deloc as vrea!! Mi se pare aiurea sa ii claxonez chiar si pe biciclisti sau scuteristi. Consider ca ii sperii si pot avea reactii aiurea.
O nunta frumoasa pentru mine inseamna o nunta discreta, fara sa stie tot poprul ca te mariti/insori.
Tatal meu,Dumnezeu sa il ierte a primit”reclamatii” de la vecini acum 15 ani,ca nu au stiu dom’le lumea, ca se marita fata…
Eu mi-am inchiriat o masina si am plecat doar eu cu tata la biserica. Mama a mers cu bunica si matusile mele inainte. Nu am facut tontoroi in fata casei.
Iar eu la randul meu, am rugat pe toata lumea,daca se poate sa nu claxoneze la inmormantarea tatalui meu. Din respect pentru mine si pentru el.
Miruna
Pana la acest articol, nu stiam ca se practica si la inmormantari.
Claudiu
Ca o evolutie fireasca a claxonatului ad nauseam la nunti, a aparut si deplasarea in slalom a alaiului motorizat pe portiunile drepte de drum. Probabil a aparut prima data la o pereche de miri care chiar conduceau masina. Cu pasiune. Iar cei de dupa ei, la bine si la rau …
Miruna
Da, un vis :))
Ioana
As vrea sa stiu cine a fost triggerul pentru aceasta postare. Te-a trezit cineva iar ca-n liceu? :)))
Miruna
Evident. Doar vin de la Sibiu 🙂
Oana
Și pe mine m-a enervat toată perioada cât am stat acasă la ai mei. Nu aveam biserică pe strada noastră, dar în Oltenia este un obicei de mers cu mireasa la fântână, și ghici ce, toată lumea venea la fântâna aia din capătul străzii. Eu nu prea dorm de felul meu până târziu, dar mă deranja din citit/vizionat film sau orice mai făceam ziua la prânz.
Miruna
Normal. Pentru ei, era o data-n viata. Pentru tine, era de doua ori pe saptamana.
Ioana
Am inceput sa citesc titlul articolului si citeam eu cum claxonatul la nunta e ca aplaudatul in avion. N-apuc sa termin, ca in capul meu deja striga o voce: “nuuu, e mai rauuu de atataaa!”. Si-apoi am terminat si titlul articolului :))
Imagineaza-ti ca la bunicii mei la tara, unde am crescut si stat mult timp, se merge in alai cu 5 km la ora, claxoanele la maxim, se defileaza. Iar toata lumea iese din curti sa “vada nunta” si copiii numara masinile, apoi dau raportul. Uite-asa afli daca are Xulescu lume multa la nunta, vezi care marca de masini predomina, iti calculezi cat de mare ar fi darul, din astea.
Miruna
E na, niciodata n-am stiut cum se socoteste! 😂
Ana
Când eram copii și noi ieșeam la poartă să vedem mireasa :)))). Dar pe atunci încă se venea pe jos și 1.5-2 km, pt cei care stăteau în capătu’ satului până la biserică (care e în centru).
Nu-mi amintesc de faza cu număratul și inventarul mașinilor, doar de faza cu “a fost frumoasă mireasa?”
De parcă vedeam foarte clar din curte / din curte moaca miresei. Vedeam doar rochia albă și alaiul. Alaiul îmi mai place și acum (alaiul pe jos).
Claxonatul nu mi-a plăcut niciodată.
Miruna
Miresele imi plac si mie! Pana in ziua de astazi. Doar nu, cand dorm 😉
Masha
In zona mea se face hora in strada. Se chiuie. Se si claxoneaza. De prost gust. Obiceiuri la care unii nu vor sa renunte, desi au pretentia de “oameni civilizati” care au evoluat.
Sarina
Cand eram eu copil stiam ca se claxoneaza doar la înmormântări. Aveam 10 ani cand am fost la prima nuntă la care s-a claxonat, in Satu Mare. De inteles nu am inteles gestul în niciuna din situații 💁♀️
Luminita
Eu m-am mutat in Bruxelles si nu am scapat de asta. :)))) Sa vezi aici cum e, daca stai intr-o zona ocupata majoritar de musulmani turci. In fiecare weekend numai claxoane se aud de la nuntile lor, e nebunie. Si culmea, desi aici teoretic claxonatul e interzis, politia nu le face nimic, pt ca deh – obiceiurile lor, sa nu se simta lezati etc etc. Noi restul nu contam. Din pacate.
anna
Oameni buni… astea sunt niste obiceiuri si trebuie tratate ca atare!
Trebuie sa te gandesti mereu ca tu nu esti centrul universului si mai traiesc si alti oameni pe langa tine.
Cum tu alegi sa stai la club si la terasa noaptea, inconjurat de multa muzica sau zgomot care sigur deranjeaza noptile cuiva, asa altii aleg sa claxoneze la nunta, obicei pe care-l folosesc pentru a exprima ma buna dispozitie.
Mi se pare egoist din partea ta sa pretinzi ca toata lumea sa renunte la convingeri, traditii, si obiceiuri doar pentru ca nu-ti convin tie.
Daca tie nu.ti place, n-o face!
P.S. Nici mie nu.mi place sunetul claxoanelor, nici la nunti si nici la inmormantari….dar poate unora le place
Masha
Nu e chiar asa. Esti liber sa faci ce-ti place atat timp cat nu deranjezi alte persoane. Iar claxonatul chiar deranjeaza. Hai sa fim mai civilizati si sa nu mai avem impresia ca putem face ce vrem, fara sa ne gandim si la cei din jur, sa dam dovada ca suntem civilizati!
ioana
Claxonatul la nunti este “o traditie” care simbolizeaza ce, mai exact?
Ce vrea sa spuna “autorul” atunci cand da un claxon? Care este simbolistica din spatele acestei apucaturi?
Dar nah… la noi mereu circul si opulenta au castigat in fata modestiei si decentei 🙁
Cristina
Claxonul reprezintă o invitație de a participa la viața comunității, de a lua parte la bucuria sau Tristețea cuiva din comunitatea ta. Sunt momente când ma irita ca Vecinul are muzica prea tare sau fumează și ajunge fumul in gradina la mine, dar apreciez când primește posta pt mine dacă nu sunt acasă sau avem o discuție plăcută dacă ne vedem la supermarket. Mici dezavantaje vin la pachet cu a fi printre oameni.
Pusa
Iar nuntasii pot fi centrul universului pentru ca….
Daca nu e necesar sa deranjam (si nu este), atunci nu o facem! E simplu!
Si nu, NU aduce ghinion ;).
maddy
nu sunt nici pro nici contra claxonatului la nunti, dar inainte de autoturisme/claxoane ce facea lumea? erau toti cu trasuri, nasii si mirii cu 4-6 cai, evident, si aia din alai aveau clopotei sa faca zgomot? suflau in fluier, in nai? :))
Maria
Aveau muzicanți și chinuiau!!!
Elena
Traiesc intr-un sat din Prahova, iar la nunta mea de acum 3 ani s-a claxonat cu putere pe strazile de aici, eu stiu ca este semn de bucurie si de prosperitate in familie.
Miruna
Fac pariu că vecinii n-au crezut la fel.
parintele
Retine asta: libertatea unui om se incheie acolo unde incepe libertatea altuia!
Cred ca am fost destul de clar.