Dacă eu aș fi președinte, plajele și piscinele ar fi închise la amiaz

Dacă eu aș fi președinte, plajele și piscinele ar fi închise la amiaz miruna ioani

Dacă aș fi eu președinte, cancerul de piele ar fi interzis prin lege și nimeni n-ar mai suferi de așa ceva. Dacă aș fi eu președinte, saloanele cu solar ar fi ilegale. Toți oamenii ar înțelege ce e rău și ce e bine, ce putem preveni și de ce nu ne putem feri, limita dintre puterea gândului, fizică și chimie.

Când noi ajungeam la plajă, aproape nimeni nu era. Găseam până și loc de parcare la umbră, în Mamaia, în weekend-ul cu Sfântă Mărie, dacă vă întrebați. Când noi veneam de după-masă la plajă, destul de mulți plecau. La fel și la piscină. Am văzut copii mici și mari, adulți duși pe la bibliotecă și pe la sală, care precis au auzit de recomandări și pericole și raze UV, oameni care nu beau cola sau nu consumă carne, care s-au lăsat de fumat și s-au apucat de înot, care nu cumpără decât roșii bio și ouă de casă, cum stăteau cu burțile-n sus, la 2 la amiaz.

Expresia ”bronz sănătos” e o aberație

Bronzul e o formă de protecție a organismului, a pielii. Ori, nu simți nevoia să te protejezi decât de un potențial pericol. Pielea noastră e mai deșteaptă decât capul ăla care ne lasă la ora 12 pe plajă.
Apoi sunt uleiurile pentru bronzare accelerată. Le-aș scoate și pe astea de pe piață. Nu înțeleg termenul, să nu fie cu supărare. În capul meu sună a un fel de ”cum să faci cancer mai repede”. Nu își au rostul, sunt o șmecherie care să vă ia banii. Nu, nu, nu.

”Bronzul slăbește” ca o iluzie optică

Același efect îl are și berea sau lumina stinsă, o rochie bine croită sau culoarea neagră și nu mori de la niciuna dintre ele. Plus că frumusețea e în ochii privitorului și celulita în chiloții cui și-o vede. Fetelor, vine o zi când să fiți sănătoase va însemna mult mai mult decât să fiți frumoase. Și am o veste proastă: ziua aia poate să nu aștepte bătrânețea.

”Numai o dată” nu e o scuză

Cancerul de piele nu ține cont că tu faci o excepție într-o zi. Pentru că nu știi care e ziua aia nenorocită, când o celulă se modifică un pic, defectul ăla se multiplică cu eroare, se mai modifică un pic și ăla ești.

S-au făcut studii multe, după care au urmat campanii multe, după care au urmat vocile care cred că o cremă cu factor SPF te intoxică și că soarele e sănătos, că-ți produce vitamina D. Acestea sunt aberații, pe care nu mă mai obosesc să le desființez, am făcut-o de multe ori, vă invit să vă documentați pe subiect, dacă vă pasionează. Să întrebați dermatologii ce părere au, oamenii diagnosticați cu boli grave, să vedeți prin ce au trecut. Nu ne jucăm cu lucrurile astea.

Nu trebuie să intri în gura lupului, să vezi dacă mușcă

Și, pentru că tot nu s-a înțeles de vorbă bună, propun, pentru binele poporului să închidem plajele și piscinele la orele nepermise, când vrei să te sinucizi. Exact așa cum există bară la balcoane, cum geamurile turnurilor din Londra nu se deschid, cum magazinele se închid la prânz, în Grecia, de ce n-am face și noi un amar de bine populației, să o scoatem din tigaia încinsă, la amiaz. Și să o trimitem la o umbră sănătoasă și la un somn bun ca un răgaz.

Cei mai nevinovați sunt copiii

Știți, o parte dintre bolile noastre sunt determinate de terenul genetic, altele de factorii de mediu. Acum, dacă ai puțin creier în cap, îți faci o socoteală rapidă și vezi că pe primul nu îl poți schimba, dar pe al doilea, da. Și cum nu prea putem ști de dinainte dacă am nimerit în categoria norocoșilor care pot sta cu nemiluita la soare ori ba, nu ne rămâne decât să luăm măsuri de protecție:

  • pălărie pe cap
  • bluze cu protecție UV (sunt și pentru adulți)
  • stat la umbră cât mai mult
  • cremă cu SPF 50 sau mai mare, aplicată des
  • evitat expunerea în orele periculoase

Pălăria poate fi cea mai ieftină, bluze cu protecție găsești până în 50 lei, am luat eu din magazine, crema cu SPF cred că e cea mai scumpă dintre măsuri, că umbra e gratis dacă pleci acasă.

Niciun părinte nu vrea să se îmbolnăvească al său copil. Niciun părinte nu vrea să-i dea carii copilului, dar îi cumpără acadele. Niciun părinte nu vrea să i se insoleze pruncul, dar îl lasă fără pălărie în soare. Niciun părinte nu vrea să facă ăsta mic vreun cancer la maturitate, dar nu-l învață din copilărie că sănătatea-i înainte de toate. Înainte de bucuria de a te bălăci în piscină, înainte de plăcerea de a face castele de nisip pe plajă, înainte de relaxarea unei zile întregi de vacanță, la mare. Vrei să aibă grijă de el și când o să aibă 18 ani și-o să plece cu gașca în Vamă? Învață-l de mic ce-i aia protecție de soare.

Articolul anterior

”Nici nu se vede că ați fost la mare!” – Mulțumim, nici nu de asta ne-am dus

Articolul următor

Când îmi iau ochii din telefon și îi mut pe copilul meu, îmi dau seama că nu e nimic mai frumos decât el

21 Comentarii

  1. Dana

    Vai, nu știu cum să urlu articolul ăsta. Eu îi stresez pe soț și pe fetița de 3 ani jumate cu crema de soare (deși numai pentru sot e câteodată un stres, cea mica a înțeles mai din fragedă pruncie cum sta treaba fata de el :)) ), iar pe cea de aproape 10 luni pur și simplu nu o expun. Ii fac bulanașele daca ieșim la vreo plimbare dimineața și știu că o vede soarele. Dar cu multi alții din jurul meu mă lupt cu morile de vânt… 🙁 Mi se pare așa de trist..pe mine m-a ajutat mult un anumit grup de skincare sa pricep multe. Big hugs!!

  2. Lavinia

    De cate ori vad pe cineva bronzat spun sec în gând fiindcă mi e jena sa i strug tare ” CANCER”
    Nu știu acum de cate ori aud vad pe cineva le zic in fata “cancer” …așa de rău sunt speriata. Merg dor dimineața la aerosoli iar când începe sa se încălzească plec …
    Asta după ce m.am fript.de vreo două ori. De acord să închidem plaja cum se închid magazinele.si in Spania.

    • Nu toata lumea se imbolnaveste, la fel cum unii traiesc bine-merci fumatori fiind. Dar asta nu inseamna ca e in regula pt toata lumea.

      Doar de doua ori te-ai ars? E bine, zic eu.

    • Andreea

      La unii mi se pare ca bronzul e si o forma de parvenitism. E ca si cum ar spune ca au destui bani cat sa mearga la mare. Cum mai stie vecina de la parter ca ai fost la mare daca tu te intorci alb-branza? :)))

  3. Buna ideea cu inchis la amiaza, 110% de acord. Sau macar pus un steag de avertizare cu prea multe ultraviolete (eu urmaresc site-urile straineze: spania, australia, UAE etc. si au indicatori afisati de ultraviolete, functie de astea decid cand si unde sa mergem la mare) , ori un indicator/hartii afisate la intrare la piscine…

    Acum 25 ani nu stiam de astea, eram la pranz pe plaja, rosie coapta, dar na, eram la mare. Dar acum stim si se poate face ceva.

    • Exact! Si sotul meu verifica acest indice zilnic si ni-l comunica. Bine, l-a verificat odata si pe intuneric, sa rada un pic de mine :)))

      • Evelina G.

        Pe întuneric? Moor:)) Dar cum îl verifica, exista vreo aplicație ceva pt asta?

        • Te uiti pe site-urile meteo. 🙂 Si noi verificam si nu iesim din casa atunci cand indicele este foarte mare, decat daca suntem nevoiti. Iar atunci aplicam automat crema cu SPF.

          Eu am gasit pentru fata o crema foarte misto de la Avene, cu SPF 50+. Arata foooarte misto pe ten, exact ca un BB cream. Nici nu mai folosesc fond de ten cand o aplic, e geniala. In caz de intereseaza pe cineva, eu am facut un mic review aici https://masha.ro/avene-b-protect-spf-50-review-pareri/

  4. Cu protectia solara sunt de acord, am spus asta de 100 de ori si la tine pe blog. Iar asta desi recunosc ca imi place cum arata hainele albe pe pielea mea bronzata. Dar e ok, imi aduc ratiunea la treaba, imi dau doua palme virtuale :))
    Ce vreau sa zic este ca atunci cand va sta tanarul adolescent toata noaptea treaz in Vama, soarele va fi printre problemele mai mici, din simplul motiv ca probabil il va prinde la rasarit, apoi va ajunge pe plaja pe la 4 dupa-amiaza, cand se va trezi :)) Acuma nu stiu, eu n-am fost in Vama decat o data, pe timpul zilei, dar cam asa stiu ca merge treaba. Adica practic vei avea de purtat discutii despre alte pericole, nu despre soare, haha 😀

  5. CristinaM

    Ha…nu-s singura “nebuna”care pleca de pe plaja cand altii abia se indreptau spre ea…
    Ce este drept: “imi place” soarele la nebunie 😖, vara port si bluze, din bumbac, cu maneca lunga.
    Am avut “in copilarie” parte de o experienta nasoala cu arsurile si, din nefericire, am facut si insolatie de cateva ori

    • Si eu am facut insolatie o data, dar mi se parea ca e de la Bonibon. Asa am asociat. Na. Am dormit 3 zile, ma trezeam doar la pipi si nu imi amintesc nimic altceva.

    • Anda

      si eu sunt obsedata de indicele UV insa recunosc ca stau la plaja dimineata intre 9 si 10. Am fost in Grecia la inceputul lui iunie si am venit ff putin bronzata pt ca dupa ora 11 nu mai stau pe plaja sub nici o forma; nici cu creme si nici fara. Mai ieseam dupa ora 17. Insa acum am prins un bronz stand dimineata devreme pe terasa mea. Nu mi-am pus problema ca nu ar fi ok 🙁 si stiu ca citisem undeva ca intre 10 si 10.15 se asimileaza cel
      mai bine Vit D. Te rog explica-mi daca nu e asa. Multumesc

  6. Ce parere ai despre autobronzant? Eu, spre exemplu, folosesc spray autobronzant Bioderma Photoderm de cativa ani, pentru ca imi place pielea bronzata.

    Ma dau seara iar a doua zi, dimineata, pielea mea capata o nuanta care mie imi place foarte mult. Cu 2-3 aplicari arat ca si cum as fi fost la mare. 🙂

    • Nu sunt foarte documentata, dar cred ca mai bine asa, cu vopsea din tub decat de la soare. Atata timp cat nu ti-o torni pe gat… in sensul ca nu faci excese.

      • Nu e vopsea, tocmai de-aia ma mir cum de ma pot bronza cu ajutorul sau. Creaza anumite reactii de ajunge pielea sa se bronzeze. Nu lasa nici pete pe piele.

        • Snow Flow

          Noi sintem aia care stam toata ziua pe plaja. Daca nu suntem in apa, suntem la umbra dar mai mult in apa. Costume cu SPF si crema la greu, ne bronzam putin de tot. Poate majoritatea de aici aveti copii mici, nu stiu, cert e ca la noi nu se doarme si intratul in camera e ca si cum am fi pedepsiti. Iubim apa foarte mult si pentru ca nu ne permitem sa stam o luna la mare, saptamana aia care e, nonstop ne bucuram de apa. Stiati ca tarile nordice sint premiante la cancer de piele? (pe langa Australia si NZ) Si ca exista legatura intre alimentatie si cancerul de piele? Sunt mai multe de luat in calcul… iar protectia conteaza enorm, fiindca te poti arde intre 8 si 10 de nu mai stii de tine.

  7. Lia

    Eu sunt printre cei care au ignorat dintotdeauna orice fel de protecție, am stat mereu toată ziua afară, începeam să ma bronzez de prin martie si tot tuciurie eram si in decembrie, asta deși am ochii foarte albaștri. In afară de zonele acoperite (mici de tot) nu mi-am mai văzut culoarea naturală de zeci de ani, nu cred ca m-ar recunoaște lumea albă. Acum am început să ma preocup si de sănătate, am fost să-mi fac o hartă a pielii, să verific dacă e totul in regulă si se pare că sunt printre norocoși, n-am nimic (asta nu e chiar de mirare, n-am nicio rudă care să nu fi prins măcar 90 de ani, unii au prins si suta). Pe copii, in schimb, îi păzesc pentru că ei n-au doar genele mele, ci și pe ale soțului, care in prima vacanță cu mine la mare s-a ars tare, iar acum si el si copiii sunt acoperiți zilnic cu cremă de soare si zâmbesc de sub pălării până pe la 10 jumate, apoi de la umbră (da, îi duc la mall că n-am unde in altă parte la mare) până la 5. Încă nu s-a ars nimeni, dar cei mici nu pricep de ce suntem aproape singurii fraieri care eliberează sezlongul cât alții încă caută,iar după amiaza stăm cu fundul în nisip, că altul nu mai prindem (poate de asta nu pleacă oamenii, in Italia plecau mulți, dar acolo aveai același sezlong pe tot parcursul sejurului si nu îți era teamă ca dacă pleci te-ai lins pe bot)

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 175 queries in 0.608 s