Ne-am întors de la mare albi ca brânza telemea. Nu e prima dată când ”pățim” această nenorocire și lumea ne compătimește serios: ”Vai, dar nu v-ați bronzat deloc.” Dar nici nu de asta ne-am dus. Să mă bronzez a ieșit de pe lista priorităților mele, cam de când am înțeles că soarele e sănătos doar dacă vrei să te sinucizi. Altfel, e bun în doze mici, consumat cu grijă și respect față de tine. Cred că ultima oară când m-am bronzat a fost acum vreo 10 ani, când încă mă simțeam tânără și nemuritoare. Au urmat școala, studiul și viața, care mi-au arătat că nimeni nu e mai deștept decât legile biologiei.
Țin minte că iubitul meu de-atunci, soțul meu de-acum, mi-a lăudat pielea ciocolatie, cu iz de ironie: ”îmi place de tine așa crocantă”. ”Crocantă” nu era un compliment.
În aceeași perioadă, colega mea de la ELLE a scris un articol foarte interesant despre cultura pielii albe la japoneze și picioarele nebronzate parcă începeau să fie cool. Dacă vreți o predicție astrală, sunt sigură că bronzul va deveni la fel de blamat în cercurile educate, ca zahărul, țigările și iaurtul colorat:
Nu mai găsesc articolul respectiv, ci doar un frate mai mic, din 2013:
Acum câțiva ani am scris un articol despre revenirea trend-ului pielii albe, imaculate, ca a japonezelor. La vremea aceea, am rămas cu gura căscată când am citit că, în Japonia, China și Coreea, produsele de depigmentare constituiau unul dintre cele mai importante segmente din vânzările de cosmetice. Dar m-am gândit că e o chestiune culturală, la ei pielea de fildeș a fost mereu la mare preț. Dacă nu mă înșel, atunci pe piața românească produsele pentru un ten „mai alb, mai strălucitor” erau inexistente, pentru că majoritatea celor pe care le cunosc s-au lansat în ultimii doi ani.
Am crescut într-o familie de oameni responsabili, medici amândoi, într-o cultură a protecției de soare. Chiar și când eram mică și mergeam la mare, mama avea grijă să-mi pună mereu un tricou. Unul de bumbac, nu cel mai nou dintre tricouri, dar pe vremea aia nu existau tricouri din materiale speciale, cu protecție UV. Așa că, făcea și ea ce putea. Cu acest tricou și mereu pălărie, puteam sta în apă cât voiam. Țin minte, că mereu îmi atrăgea atenția a doua- a treia zi de sezon, când deja toți erau roșii ca racii și prăjeau ouă pe pielea lor, că noi abia începeam să prindem culoare. Că dormeam bine nopțile și nu ne plângeam decât de nisip că-i fierbinte sau de concediu, că nu ține trei luni.
Așa că nu mi-a fost greu, când am crescut mare, să respect recomandările medicilor de creme și ore de stat la soare. Și da, nu e chestie de dezbatere. Putem sta la soare până la ora 11-12, întotdeauna protejați. Putem sta la soare după ora 16-17, întotdeauna protejați.
Discuție, la 11.17, la vecinii noștri de plajă, între mamă și copil:
Copilul, care ”se usca” la soare:
-Mami, simt că mă arde ceva.
-Termină, doar ești dat cu cremă.
Noi stăteam la umbră și, la puțin timp, am și împachetat.
Atenție, crema nu ne protejează în orele alea nebune, când soarele arde de trăznește. În acele ore, n-avem ce căuta la soare, punct. Crema e pentru orele permise, când avem nevoie de protecție în continuare. Pentru sezonul următor, o să-mi caut și eu o bluză cu mânecă lungă, cum au copiii, ca să nu mă mai ung atâta, că urăsc felul în care transpir sub cremele cu SPF mare. Nu-mi place să mă ung de zece ori pe zi.
Programul nostru, la mare:
Ne trezeam pe la 7.30-8, luam micul dejun și la 9-9.30 eram pe plajă. Stăteam la umbră de când ajungeam. Ne vedea soarele doar în apă, cât mergeam pe-acolo, până la bar sau până la wc. În tot acest timp, Tudor purta bluză cu protecție UV, toți aveam șapcă și eram dați cu cremă până în dinți.
Pe la 12, ne îndreptam spre masa de prânz, care dura până pe la 1-1.30, iar în jur de 2 eram deja la somn. Ne trezeam destul de târziu, nu am ajuns în nicio zi înainte de 5 înapoi pe plajă. Și, având în vedere vremea, am fi putut. Mulți plecau când reveneam noi, după-masa. Alții erau deja cu hainele pe ei. Unii ar fi putut spune că era frig, dar însărcinatele nu iubesc canicula și sunt hiperprotective, cică e ceva hormonal. Deși la unele, posibil să nu treacă. Plecam de pe plajă cândva după 7. Nu ne deranja umbra care se abătea până spre mare, erau momente frumoase, plaja aproape se golea, copilul alerga, săpa în nisipul ud, era minunat. Apoi duș, o scurtă plimbare și o mâncare și somn, nene, că dimineață mergem la plajă! Abia așteptam.
Și, uite-așa, ne-am întors albi ca brânza telemea. Tocmai mi-am dat seama că de ani de zile nu mai dau la o parte slipul sau breteaua de la costumul de baie, să verific dacă am vreo urmă, dacă s-a prins ceva. Bine, puțină culoare avem, că totuși n-am trăit în bătaia aerului condiționat. Dar că am fost la mare, nu se vede deloc. Ceea ce vă dorim și dumneavoastră. Să fiți sănătoși!
foto Pixabay
Oana
Și eu am început să fac la fel. Am fost un weekend la Mamaia și a fost vreme foarte bună de bronzat, m-aș fi putut întoarce mai neagră, dar nu merci. Am început să mă dau cu cremă și când ies de la muncă, măcar pe față, că pe la 15 e prăjire maximă până ajung la metrou. Alb și sănătos, de trei ori trăiască!
Adriana
Eu plec la 17 de la birou si ma dau cu crema. O colega mi-a zis, saptamana asta, ca m-am rablagit de tot, eu i-am zis ca m-am maturizat. Si asa data cu crema, anul acesta sunt cel mai bronzata ever datorita lucrarilor de la Podul Grant. Sa fim sanatosi!
Miruna
Ce se intampla la Podul Grant? Se da bronz cald?
Alex
Am stat dimineața de la 8 la 11-11.30 la piscina, sub umbrela, copilul cu șapcă, protecție etc. Am mâncat de prânz, dus, am tras o fuga sa vedem castelul Reginei Maria de la Balcic (cam 2-3 ore vizita, doua ora pe drum). Am făcut ceva cumpăraturi, am pregătit ceva de mâncare, pe la 19.30 ne-am dus pe plaja și ne-an bălăcit in mare pana pe la 21.
Ce voiam sa spun e ca și noi primim același compliment de vreo 10 ani (atâția face și fi-miu).
O femeie
la 20 ani veneam arsa de la mare, ca eram cat mai mult pe plaja la orele pranzului.
De la 30 ani merg pe plaja la rasarit. Daca imi zicea cineva ca o sa devim asa matinala de cand cu maternitatea, nu as mai fi facut copil 😀 . Niciodata nu m-am bronzat asa de fain ca iarna la mare, fara creme si fara suferinta pe plaja de la rasarit (ok, cel mai des la o ora mai tarziu), stam 3-4 ore, apoi pauza luuunga de masa, siesta, fiesta, si iar bronzati. Vara mergem pe munti.
Miruna
Cred ca si la munte arde soarele, cand nu te uiti. Dar sunt sigura ca voi aveti grija.
O femeie
La munte umblam mult prin paduri (umbra), nu apuca sa ne vada soarele. Cand suntem pe creasta suntem under cover cu palarii si bluze cu maneca lunga (e racoare la 1500-2000 m) . Desi stam toata ziua afara, nu apuc sa ma bronzez.
Anca
Într-o zi in parc o fetiță zice: ” Am fost la mare”(venise de vreo 2 zile acasa si sigur a stat cel puțin o saptamana). La care Soacra-mea: “Dar nu se vede ca te-ai bronzat”. Eu, mai “comentatoare” din fire: ” Are părinți inteligenti care stiu cum trebuie sa stai la soare”.
Ai mei pui sunt bronzat de la iesitul in parc. Suntem primii afara si primii in casa. Cam pe cand intram noi in casa ies si ceilalti copii. Regula cu orele se aplica oriunde. Dar daca stai zilnic de la 8 la 10 se prinde un bronz frumos, frumos.
Miruna
Dada, asa e! Bine ai raspuns. Si noi suntem un pic de tractoristi din parc. 😌
Andra
Când eram mica mersul la mare era singura saptamana de concediu din an și singura pe care și-o permiteau părinții. Mama ma obliga sa ma dezbrac sa stau la soare, eu nu știam cum sa mai pun haine, prosop și ce puteam pe mine. Ce creme ce chestii prin anii 90 la început. Invariabil pielea mea alba ca branza ma ustura și ma manca de tata nu dormea noaptea ca să ma scarpine și sa ma dea cu aftershaveul lui ca altceva nu găseai. De atunci am prins asa fobie de mare ca numai când simt mirosul ma scarpin. Urăsc statul la soare. Mama ma amenința ca o sa ma lase bărbatul ca nu merg cu el la plaja, mi am găsit unu brunet căruia nu ii place statul la soare ca bronzat e de la natura și eu nu am mai stat la plaja de vreo 20 de ani. Trăiască pielea branza telemea!!
Miruna
Heeeei, felicitari! :)))
Ana
Mergem și noi, ca tot românul, la greci la mare. Ce mi se pare îngrijorător e că suntem mereu în contratimp cu alții: noi plecăm la 11:30 de la plajă, ei vin, noi venim la 17 la plajă, ei pleacă! Wtf??
Miruna
Cunosc perfect sentimentul. La anul, venim si noi!
Alex
Am stat dimineața de la 8 la 11-11.30 la piscina, sub umbrela, copilul cu șapcă, protecție etc. Am mâncat de prânz, dus, am tras o fuga sa vedem castelul Reginei Maria de la Balcic (cam 2-3 ore vizita, doua ora pe drum). Am făcut ceva cumpăraturi, am pregătit ceva de mâncare, pe la 19.30 ne-am dus pe plaja și ne-an bălăcit in mare pana pe la 21.
Ce voiam sa spun e ca și noi primim același compliment de vreo 10 ani (atâția face și fi-miu).
Ana
Cam trist totuși să nu-ți mângâie soarele pielea decat cand esti in apa la mare 🙁 . Nu sunt mare fan de mare si plaja si căldură (prefer muntele oricand), dar sa nu te bucuri de ce-ți oferă natura cand mergi la mare, sa stai cu frica în spate ca bau-bau-ul asta rau făcător ce strălucește pe cer toata ziua (si sustine viata pe acest pământ) te ucide încet e chiar al naibi de trist!! Cum poti limita copii sa stea doar la umbra? Cum sa nu îi lași să își facă castele de nisip mult visate de peste an, acolo pe plaja unde e mai aproape valul ce vine sa umple canalul castelului de apa… hainele cu protectie solară cu mâneci lungi sunt utile ca orice alta haină cu sau fara protecție solară, ca doar si indienii si arabi si toti aficanii ne arata ca pot sta sub bau-bau-ul asta mare cu cate o cămașă pe ei si haine lungi dar cu siguranta nu sunt marcate cu SPF50 :))). Adică la noi e atata consumatorism de orice e pe piața
si credem mai mult în marketingul produsului decat in puterea si darurile naturii, de am ajuns sa blamăm rau de tot soarele, apa (Nu e buna cea din mare, mergi la piscina hotelului cand esti la mare) ca sunt acolo doar sa distrugă populația lumii 🙁 . Trist… Trist e si faptul ca tot noi consumăm atatea produse, creme cu factori de protecție (Ce au ca ingredient principal oxidul de zinc, dati un search pe wikipedia sa vedeti semnul ce arata ca nu ar trebui să ajungă în natură ca e periculos pt mediu) haine de plastic (ca au factor de protecție, (ca si cum prin cămașă sau tricoul de in te bronzezi) si apoi unde ajung ele???? In natura..E plin de ambalaje de creme, de haine care nu se degradează nici in 200 de ani etc…
Dar de soare sa ne ferim! (Numa zic)
Miruna
Nu am citit tot comentariul tau, pentru ca a luat-o prin campii cam de pe la a doua propozitie. Tocmai asta inseamna sa te bucuri de soare: cu respect fata de corpul tau. Altfel, e ca si cand ai zice ca nu te bucuri de un cutit si nu il folosesti la maximum, daca iti feliezi painea cu el, dar nu iti tai si venele… 😳
Masha
Nici eu nu prea inteleg de ce ati stat la umbra chiar si dimineata. E ok sa nu stai in orele pranzului la soare, dar totusi, sa mergi pe plaja la 9 dimineata si sa stai la umbra, chiar si cu protectie solara? Pai care mai e farmecul de-a merge la mare?
Dorina
Eu zic să acceptați și respectați și păreri contra,asta e dovada de maturitate.Si da,cremele și loțiunile nu sunt chiar așa benefice dacă citiți cu atenție ingredientele.toate le absorbim in corp.
Miruna
Masha, in principiu, pt ca ne alegeam pernele de la umbra, ca sa ne bucuram de ea si pe la 11. In realitate, nu am stat intinsa la umbra mai mult de 3 pagini dintr-o carte, iar copilul s-a jucat in nisipul de langa cam cat are rabdare un copil sa se joace intr-un loc. Dar nu, nu am stat “la plaja” deloc. Ne-am putut bucura de plaja si de mare si de tot fara sa ne bronzam, atat. Am baut cafea pe plaja, am povestit, ne-am jucat, ne-am balacit, apoi ne-am uscat si am luat-o de la capat. Pe plaja, nu e doar despre bronzat. 😉
Miruna
Dorina, daca nu acceptam si parerile contra “cu maturitate”, nu le-ati fi cititi pe blogul meu, pentru ca le-as fi sters din prima. Dar apreciez spiritul de observatie, multumesc.
o femeie
nu limitez copilul dar ma adaptez, ies pe plaja devreme. Pt binele copilului si sanatatii noastre am gasit o armonie si devenit f. matinala. Siestele la pranz sunt minunate dupa 3 ore pe plaja toti 3 suntem morti de oboseala si foame (ok, eu mai putin, ca nu inot dar citesc), mergem si mancam oriceca ne e foame. Optimizez totul sa ne fie simplu si stupid.
Sotul rade de mine ca daca i-ar fi zis cineva acum 15 ani ca el se va trezi la 5 dimineatza sa evitam traficul, i-ar fi zis ca e nebun (el se juca pe calculator pana la 4 dim: D ) -totul pt binele copilului.
O alta idee potrivita e sa mergem la mare in afara sezonului, cand nu arde soarele asa rau.
Nu folosesc creme solare din motive de alergii (si eu, si copil cu dermatite) asa ca nici nu se pune problema sa ma expun intre 11-17.
Lara
Am ajuns târziu, dar trebuie sa scriu că mă bucur să văd un comentariu normal, mulțumesc Ana. 😄
Alexandru'
Mno… pe la 30 și oleacă ne-am înțeles cu logica soarelui, și anume dacă vrei să mai stai nu preastai. Înainte, anual eram suprinși de epifania ciclului soare-arsuri-dureri-autoflagelări “Mă… și anul trecut tot la fel ne-am dat-o”.
Anul ăsta am avut exact același program ca tine/voi, tot la Mamaia. Ultima zi am uitat să mă dau cu cremă pe brațe, iar ieri mă admiram de cojeala fină a pielii. O oră am fost fără protecție și jap!
În schimb da, mulți copii roșii și destul de aglomerată plaja la orele prânzului, dar na… fiecare-și asimilează lecțiile la timpul potrivit.
P.S.: Mă așteptam la Mamaia să fie mai haos, dar a fost chiar plăcut în Sud. Cam speriați înfometați de lifturi oamenii, dar în rest ok spre acceptabil 🙂
Miruna
Infometati de lifturi? Cum???
Si eu am avut ultima seara, in care nu m-am mai dat decat pe fata, de lene. Oricum am iesit tarziu, pe la 6 si am zis ca stau la umbra, n-am ce pati. Dar o baie tot am facut, cat am mers, seara, la dus, eram un pic inrosita. Nu arsa, nu m-am cojit, dar nu imi venea sa cred! Wow. Sper sa nu vada mama acest comentariu :))
Alexandru'
Înfometați la modul în care vreo 80% din cei ce așteptau liftul stăteau cu nasul sprijinit de uși, iar restul de 20% îl așteptau în blocstart, iar când ușile se deschideau îi surprindeam în săritură către brațele-mi. 100% erau surprinși că era cineva în lift. “Coom?! Păi eu am chemat liftul, de ce nu este gol?”
Diana
Programul vostru la mare este fix programul copilariei mele, inclusiv protectia solara. Nu existau haine cu protectie SPF atunci, daca ar fi existat sigur ar fi luat parintii. Intotdeauna ma intorc “nebronzata” de la mare, asta pentru ca ma protejez si feresc de soare avand pielea alba si sensibila. In plus, acum am grija mai ales vara sa folosesc SPF zilnic (mai ales pe ten) – soarele arde si in oras! Asiaticele se feresc de soare pentru ca pielea lor este predispusa la pete solare, in plus stiu foarte bine ca soarele imbatraneste pielea.
Miruna
Felicitari parintilor tai!
Gabi
Treaba asta cu statul in soare toata ziua este o chestie trasmisa de parinti. Eu nu zic ca e bine sau e rau sa stai toata ziua in soare, dar macar foloseste o crema pentru soare ce ofera o protectie sporita.
Miruna
Crema de protectie solara nu e pt 1 la pranz, ca protejeaza, dar nu e Dumnezeu pe pamant. Daca ne uitam, cu toate cremele lu’ peste, rata cancerelor de piele e in crestere, tocmai pt ca oamenii fac aceasta confuzie: sunt dar cu crema, deci pot adormi la pranz pe plaja. Nu e deloc asa.
maddy
Nu-mi place cancerul dar nici extremele. Decât să mă duc la mare și să mă întorc precum telemeaua, că evit în mod activ soarele, mai bine nu mă duc.
Am mers și eu la mare cu copiii la începutul lunii iulie, plaja de la 9 la 12:30 când era masa de prânz și apoi de la 16 până se ducea soarele. Le-am dat (și pe ele și pe mine) cu cremă SPF 50 o dată, când plecam din cameră. Am stat și în soare, să ne jucăm în nisip la malul mării, am stat și la umbră.
Adevărul e că la ora 14:00 e foarte greu să stai la soare, te prăjești, adică vrei să te simți bine, nu să iei foc! Dar dimineața și dupămasa, ce plăcut e! Ne-am întors cu o culoare frumoasă și nimeni nu s-a ars, nimănui nu i s-a cojit pielea, etc. Cred că o dată când am fost la Costinești în anii de liceu m-am ars bine pe spate, dar de atunci acest lucru nu s-a mai întâmplat pentru că mă dau cu cremă și folosesc soarele în mod responsabil.
Cred în calea de mijloc.
PS. Legat de solar, eram mare fană acum 10 ani, nu concepeam să intru în vară fiind albă așa că mergeam la solar. Acum nu aș mai merge, nu e sănătos să stau 10 minute într-un „duș” la prăjeală.
Alina
Ce te faci dacă nu ai un copil matinal? A mea de când era bebeluș nu servește trezitul sub ora 12 🙂 Sa îmi spună și mie cineva cum faci sa stai la orele regulamentare cu ea? Pana face ochi, pana e gata… Vine masa de prânz… Dar nici nu îmi pare rău. Ma trezesc la 8, merg la micul dejun, apoi la piscina, singura nebuna care baga ture de inot la ora 9 dimineata, mai citesc o carte, mai ascult muzica… Concediu liniștit
Georgiana
Imi poti spune ce spf ati folosit? Multumesc!
Irina
Predilecția asiaticilor pt pielea deschisa la culoare nu are nicio legătură cu sănătatea, ci cu un standard de frumusețe. Incurajarea asiatica pt o piele alba a dus la apariția cremelor de innalbire, care sunt cel puțin la fel de periculoase ca expunerea la soare. Redactia Elle este din pacate cunoscută pentru “hate-ul” ei față de pielea inchisa, îmi amintesc de o remarcă de-a lui Maurice Munteanu care asocia bronzul cu munca tarancilor de pe camp, in plin soare, complet ne-burgheză , de acum cateva sute de ani. Consider ca acest articol este la limita discriminării, deoarece nu putem controla, indiferent cat de puțin ne expunem la soare sau cat spf aplicam, gradul de bronzare. Sunt de acord ca expunerea la soare trebuie făcuta responsabil, dar chiar dacă te bronzezi ușor, nu ar trebui să fii blamat. Un pic mai multa incluziune nu ar strica, zic.
Diana I
Eu sunt ff alba de la mama.. natura, ca toti ai mei se bronzeaza in 5 min la soare.
De fiecare data la mare ma ardeam apoi sufeream cateva zile de usturimi, nedormit etc.
Toata lumea: Dar tu nu te bronzezi? Mai iesi si tu afara sau Vaaaiii ce alba esti…
Toate astea pana avum vreo 4 ani cand am fost in Thailanda si am vazut peeesteee tot creme de albire. Ghidul nostru purta la plaja bluza cu maneca lunga si era dat cu 3 straturi de creme de se vedea crema alba ca o masca.
Am vazut chinezi, japonezi si alti asiatici obsedati sa stea la umbra sa nu ii vada soarele… eu si sotul meu singurii care vroiam la soare…
In aeroport sau mall-uri iarasi pliiiin de creme de albire si reclame peste tot.
Si am zis asa: Mai, un continent INTREG e obsedat de a fii albi si eu ma chinui si sufar sa ma bronzez? Dar ce sunt, nebuna? Eu am pielea pe care toti aia si-o doresc… si am zis gata. Nu ma mai chinui, stau la soare doar de dimineata si at cu crema… in rest umbraaaa cat incape.
La urma urmei alba m-a luat sotul… a vazut de la inceput ce si-a luat 🙂
Plus el tot zice ca ii place de mine asa alba, aproape fosforescenta ca ma gaseste si noaptea pe intuneric…
Asa ca pielea alba sa fie, sau orice culoare, atata timp cat e sanatoasa