Îi văd în magazine. Oameni în toată firea, cu copii de mână, care nu se mai dau duși de pe la vitrine. Pun mâna să mângâie piese, să simtă mai bine, să își amintească de vremurile în care se jucau și ei. Multă lume iubește LEGO, deși copiii construiesc mai mult, iar adulții înjură când calcă pe ele.
Tudor e la faza încă de Duplo, când ia piese, le dă o formă și câte un nume: Uite, mami, ăsta e un elefant.
Iar mami îi cere detalii despre trompă și ochi și picioare, pentru că mami are o imaginație de om mare, care n-a avut LEGO când era mic. Pe vremea mea, magazinele erau goale. Când găseai o păpușă jigărită, ziceai că ți-a pus Dumnezeu mâna în cap. Mami a avut în schimb o prietenă bună, cu ceva neamuri prin străinătăți, care a primit un mare set. Și toată camera Silviei era transformată în teren LEGO. Știu că, la un moment dat, aveam piese la parter și etaj, iar ea nu-și mai desfăcea patul, ca să nu strice aranjamentul nostru cât dormea. A fost singura mea prietenă la care mi-aș fi dorit să rămân peste noapte, doar-doar ne mai putem juca.Poate nu știați, dar piesa de LEGO a fost ”inventată” în vreme de restriște, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, de un tâmplar văduv, cu patru copii în grijă. După ce, pe plan personal, nu vorbim de istorie, tocmai ce-și pierduse nevasta și angajații, după ce atelierul de jucării îi luase foc, omul a găsit puterea de a crea bucuria jocului din ceva. Mi se pare fabuloasă povestea LEGO, o să i-o spun fiului meu cândva. E despre cum poți renaște din cenușă și despre cum o idee bună întotdeauna va câștiga.
10 calități ale copiilor care iubesc LEGO
(dintr-o analiză complet subiectivă, făcută pe un lot perfect nereprezentativ, de către autoarea blondă a acestui blog și mama personală a unui băiețel de 3 ani și jumătate. Dar ziceți voi că nu-i așa!)
- Au manualitate bună – dacă am fi la rubrica zodiac, aș zice că promit pentru a fi chirurgi, pictori, sculptori ori sculeri matrițeri. Manualitatea pe care o au cei care tot îmbină și dezbină piesele alea e o realitate. Ca fapt divers, soțul meu era mare fan, iar acum e un neurochirurg extraordinar.
- Sunt buni jucători în echipă – atunci când sunt mai mulți copii, ei știu să facă schimb de piese, să le caute împreună și să-și imagineze diverse scenarii de joacă. Exact așa cum fetele se joacă ”de-a păpușile”, cu LEGO, te poți juca de-a orice.
- Apreciază sentimentul de bucurie când termini ceva început- ”vezi, mami, ce-am făcut?” ”Îți place elefantul ăsta?” – în epoca vitezei, când multă lume adoră doar începutul (inclusiv adulții, în amor), e mare lucru să ai viziunea și gustul pentru final.
- Sunt perseverenți – și nu mă refer doar la faza ”îmi cumperi și pompierii ăia, pompierii, pompierii!”, ci la cât trebuie să potrivească până să nimerească. La cum o iau de la capăt, când ceva se prăbușește pe covor. Ceea ce e mare lucru și când ai 30 de ani.
- Sunt curioși – dar au genul ăla de curiozitate care nu întreabă răspunsul corect, imediat cum s-a terminat ghicitoarea. Genul de curiozitate, care nu caută soluția la spatele culegerii de mate. Ci genul care atâta se uită pe scheme și pe poze, până înțelege singur cum se face. Iar asta e ceva similar cu satisfacția de a fi pe picioarele tale.
- Se pricep la fizică înainte să știe că așa se cheamă. De exemplu, când construiești un turn și ai nevoie de rezistență și echilibru. Poate o adeziune bună pe un plan drept. Ca apoi să înveți despre căderea liberă de la înălțime. Și s-o iei de la capăt, pentru că…
- Nu se plictisesc ușor. Asta arată că au o minte activă, care merge înainte, fără să renunțe sau să-l ia în brațe pe ”nu pot”.
- Sunt persoane creative – improvizează ușor. N-avem o piesă din asta albastră, ia să înlocuim cu două verzi, mai mici. E incredibilă puterea asta, a minții, de adaptare și inventare. Ca să nu mai spun că, după ce epuizează modelele din carte, trec la propriile lor creații, nu-i așa? Folosesc mecanisme, forme și chiar figuri umane pentru a traduce ideile din mintea lor.
- Sunt genul ”sigur există o soluție, important e să o găsim și noi”. Adică, oameni ambițioși, care nu se lasă în nădejdea lui ”merge și-așa”.
- Sunt matematicieni iscusiți. Surprinzător? Vă spun doar atât: la LEGO, se lucrează cu volume, cantități, corespondențe, simetrie și modele. Ca să nu mai vorbim de adunare și scădere. Când ai un anumit număr de piese, adaugi două, mai rămâi cu un număr de x. Care trebuie să-ți ajungă pentru y.
Vă arătăm cu ce ne-am distrat noi în ultima vreme, de ce nu ne-am putut dezlipi în concediu, la mare, la soare, la munte și la vale 🙂
Ce am apreciat la acest ghiozdan și la ce să fiți atenți dumneavoastră, când faceți cumpărături:
-
- E foarte ușor: recomandările spun ca ghiozdanul să nu depășească 15% din greutatea copilului, ca să nu fie foarte greu. E ca un fulg ăsta, Tudor și-l pune în spate și prin casă.
- E ergonomic, nu ține spatele drept. Aici e similar cu regula de la sistemele de purtare, care nu sunt bune dacă au cadrul fix și dur, fără să lase spatele să se curbeze, cum e normal. Ideal, partea din spate e moale și ia forma coloanei vertebrale a copilului. Îmi place și centura care se prinde peste piept, pentru că preia parte din greutatea de pe umeri.
- Are dimensiunea potrivită pentru 3-4 ani. Am văzut și copilași cu ghiozdane atât de mari, încât credeai că au pornit cu casa în spinare.
- Reflectă lumina noaptea. E important să fie copilul vizibil în trafic, chiar dacă e cu tine de mână. Plus că strălucește, mi se pare cool 🙂
- E un ghiozdan bio: fără PVC, ftalați și colorant AZO, si sunt produse in conformitate cu regulamentul European REACH.
- Îi place copilului!
Vedeți că există modele și pentru fete, și pentru băieți (deși eu tot albastrul ăsta al lui fii-miu l-aș alege), sunt pentru toate vârstele și dimensiunile, de la pici ca al meu, până la puști adolescenți, fani ai brand-ului pe veci. Avem noi unul acasă, care-a întrebat dacă există modele și pentru chirurgi.
*întreaga colecție de ghiozdane și penare Lego o găsiți în magazinele Autograf.
Un pont: fiți cu ochii-n patru mâine dimineață, pe pagina mea de facebook. Urmează ceva foarte tare. Doar să nu vă așteptați la articolul ”Cum te poate face LEGO să iubești ordinea-n cameră”.
Luminița R.
OOOO, daaa! Lego – big Tudor, big fan! O altă maaare calitate a iubitorilor de lego: au viziune în spațiu, ”citesc” ușor o schemă, știu cum să ajungă din punctul A în punctul B urmând pași logici. Spor la construit! Îmi pare rău că ”pe vremea noastră” nu erau ghiozdane de-astea!
Miruna
O, da! Corect! Practic, pot vedea viitorul :))
Alina
De unde e salopeta aia? Superba!
Miruna
De la Ninina. E superfaina, as vrea si pt mine una, daca ar exista. Multumesc ca ai observat :))
Sa stii ca am facut sedinta foto pt acest articol, iar fotomodelul a fost rasplatit cu bani adevarati pt munca lui 😉
Cristina
Super, suntem mari fani LEGO Friends si pot afirma ca ma bucuram de cel putin 1 ora de liniste, cat timp fetele munceau sa le asambleze😎
P.S. Un joc video care m-a uimit la capitolul “imaginatia copiilor si ce pot face cu ea”, este Minecraft (strict partea de constructie si creatie)…
Miruna
Nu cunosc jocul, dar am auzit de el. Si am o presimtire ca il voi cunoaste in viitor, candva 😬
Roxana
Și noi suntem mari fani lego, de la mic la mare (categoria duplo momentan :D). Ne mai distram uneori spunând ca dacă intram intr-un impas financiar vindem seturile lego și rezolvam problema.
Miruna
Dada, exact ;)))
Alexandra
Salut!!!!
De unde luam si noi?!
Copilul meu este mare fan LEGO si perdonajele ninjago.
Miruna
Din magazinele Autograf sau de la alti parteneri. Cauta-le prin magazine, precis le gasesti.
Ioana
N-am mai pomenit reclama pe vreun blog, fara link de unde sa cumpere lumea! Cum a fost asta :)) Deci, dupa un google search, am gasit exact modelul asta, deja am comandat: https://www.emag.ro/ghiozdan-gradinita-lego-ninjago-lightning-battle-10030-1805-lg-10030-1805/pd/D7HPL5BBM/?X-Search-Id=14b481a05fe158fb110b&X-Product-Id=47170804&X-Search-Page=1&X-Search-Position=39&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Miruna
Păi de asta. Cititorii mei sunt mai descurcăreți decât mine 😉
Simo
Rucsacul ca rucsacul, dar Tudor e minunat cu palarioara lui. Urmeaza un concurs? 🙂 Te urmaresc oricum.
Miruna
Dada :)) i-am dat drumul azi-dimineata.
Masha
Ce dragalas e Broscutul!!! <3 <3 <3
Miruna
🤗
Roxana
Imi place la nebunie de Tudor!!! cu sau fara rucsac. E mortal cu sacul in spate…atitudine,dom’le…Imi aminteste de fii’mea..cu primul ei ghiozdanel. Aproape ca ar fi dormit cu el:)
Ea nu a fost mare fan LEGO,desi am avut suficiente cat sa calcam pe ele…le-am construit impreuna. Ei ii placea Lego pentru animalutele care veneau la pachet…pare ca nu are manualitate extraordinara,adica la scoala nu suporta nimic de genul pictura sau lucru manual,dar are totusi ceva…poate sa prinda muste cu sticla. Are o rabdare extraordinara atunci cand isi propune sa faca ceva. Nu se lasa pana nu reuseste…ma gandesc ca poate fi o cercetatoare buna,asa cum isi doreste:))
Si acum,la 11 ani am cumparat un ghiozdan cu personajul preferat:Harry Potter.
Miruna
Nu toti copiilor le place si am senzatia ca Lego e un pic mai mult pt baieti. Adica, si mie imi placea partea de omuleti, animale, cum zici tu. Nu sa fac si sa desfac.
Ecarulan
Eu am un baiat caruia nu-i place Lego. A facut vreo 2 seturi, dar acum la aproape 6 ani, spune clar ‘nu Lego cadou’. Cu duplo se mai joaca inca, poate sa creeze mai usor constructii mari.
Macar nu ma enervez ca sunt piese prin toata casa 😀
Sa vedem fetei daca o sa-i placa Lego.
Miruna
dada, sunt și multe avantaje. ”Nu Lego cadou” :)))
Irina ge
Băiatul meu e fan lego de câțiva ani. Are o lada mare ( din aia uriașă de la pepco )plina cu piese pe care le reasambleaza periodic în diverse construcții apocaliptice, are doua măsuțe pe care a plasat o armata de personaje Ninjago…nu pot să mă ating de ele că e distrugător de nervi sa iau bucată cu bucată ca sa șterg praful…. Da nu înțeleg faza cu păpușile. Erau pline magazinele de jucării cu păpuși Arădeanca,diverse modele și mărimi. Cum nu găseai o păpușă “jigărită”?