În lipsa unor protocoale și standarde clare, în România, când ești gravidă, îți alegi singură doctorul și maternitatea unde naști. Pentru că unii te lasă cu papucii tăi de-acasă, alții te pun să îți duci până și hârtia igienică. Unii te lasă cu soțul înăuntru, alții te pun să-ți abandonezi, la ușă, demnitatea.
Când am născut în UK, a fost foarte diferit. M-am prezentat la medicul de familie – care era arondat în funcție de adresă, el a trimis o scrisoare la maternitate, ăia m-au luat în evidență și am născut cu moașa și medicul de gardă… având certitudinea că toți sunt și se poartă la fel. Că unii sunt bărbați și altele, femei, că unii sunt blonzi și alții, bruneți, ok. Dar ca medici, ca standarde și protocoale, ai garanția că ești pe mâini bune.
În România, nu e deloc asemănător. Aici sunt medici specializați pe diverse treburi, unii care susțin nașterea naturală, auzi, n-ar trebui să fie toți medicii așa? Zici că citim cărți diferite și vorbim unii chineza veche, alții greaca antică. Alții sunt pro-cezariană, mai sunt și struțo-cămile, cei care spun despre ei că susțin nașterea naturală, dar te sperie în ultimul moment: că e copilul prea mare, tu prea mică, dublă circulară, termenul depășit. Nu există niciun raționament care să sprijine o cezariană la rece în aceste situații, poate fac și o listă cu situații în care cezariana e chiar necesară versus când putem aștepta. Dar îmi trebuie un specialist asumat, ca să nu scrie acest articol un dentist, din capul lui, mă înțelegeți.
Nici cu spitalul nu e prea ușor. Vă reamintesc cazul maternității ISIS din Constanța, unde recent a fost chemată ambulanța, când ceva n-a mers conform planului ideal. Culmea e că această maternitate încă există, are cliente, e foarte promovată pe grupurile de viitoare mămici. Beats me.
Dar ce avem noi de învățat din asta e că, oricât de șmecher ar fi medicul tău, asigură-te că are unde și cu ce interveni. Că spitalul e dotat, că există personal, că nu face nimeni economie la detergent de lenjerie.
Sunt un pacient incomod. Pun multe întrebări țintite. Știu ce am de urmărit. Înțeleg ce trebuie din răspunsuri. Mi-am luat informația de după cortină, adică de la medici, moașe și mame. Am dat din coate să aflu ce m-a interesat, n-am stat de vorbă cu niciun consultant în vânzări, al vreunui spital privat. Nici nu intenționez. Au ei texte de marketing mai bune decât știu eu să filtrez. Sunt activă pe grupurile de mămici, unde femeile împărtășesc experiențe. Mi se pare ceva foarte valoros, deși experiențele sunt subiective, am învățat să citesc și printre rânduri un pic. De exemplu, o mamă se plângea că asistenta care a venit să-i măsoare copilul nu s-a prezentat ”bună ziua, mă numesc”. Nu că nu e de bun simț să te prezinți, dar pentru mine contează alte lucruri mai întâi. Alta critica mâncarea la privat. Da, ok, nu era meniul ideal, dar eu nu m-aș duce acolo cu așteptări de restaurant. Înțelegeți ce vreau să zic? Pentru mine, valorile esențiale pe care vreau să le găsesc la medicul și maternitatea mea sunt urmtăoarele:
- Să mă simt în siguranță -asta înseamnă că, în caz de urgență, toată lumea știe ce să facă în sistem ultrarapid (iar trend-ul ăsta cu ”gândește pozitiv, dă-o naibii pe centura de siguranță” mi se pare incredibil de periculos. În medicină, e esențial să știi ce faci în caz de urgență, nu să te bazezi că tu nu ai putea păți)
- Să nu mă sperie, să nu se grăbească – adică, să mă lase în ritmul meu
- Să țină cont de dorințele mele – în limita posibilităților medicale, evident
De la altă mamă, am reținut că e important să fii foarte precisă când ceri. Să te catalogheze din start drept ”mama aia nebună, cu care nu te poți înțelege”; în felul acesta, nu te vor duce cu zăhărelul după cum vor. În acest context, vă sfătuiesc următoarele: în primul rând, dacă ați semnat deja un contract cu vreun spital privat, nu lăsați discuția aceea de pre-naștere, care se poartă cu medicul ginecolog și neonatolog, pe ultima sută. Această discuție are loc, de obicei, în săptămână 36, adică foarte târziu. Pentru că, în funcție de ce aflați în această discuție, vă puteți schimba opțiunea. Da, și dacă ați semnat contractul, nu e ca și când v-ați fi căsătorit cu spitalul x. Mutați discuția mai devreme, negociați puternic cu ei. Vă asigur că piața nașterilor din România e un domeniu foarte competitiv, maternitatea nu vrea să piardă clienți.
Apoi, vă zic ce am întrebat eu, în ordinea importanței de pe tricou (lista e în curs de actualizare pe măsură ce-mi mai vin idei):
- Câte săli de operație aveți? – aici e extrem de important să fie mai mult de una singură, ca să nu stai s-o coase pe doamna de dinainte, cu model, când tu ai o urgență și copilul trebuie scos.
- Există medic de gardă? Ce fel de medic? Anestezist? Că, fără anestezist, degeaba avem ginecolog. E bine să fie și ginecolog de gardă, chiar dacă medicul nostru promite să ne asiste de oriunde ar fi. Vorbim tot în caz de urgență.
- Ați apărut vreodată la știri? Nu e o glumă deloc. Gândiți-vă la ISIS Constanța. Poate multe femei nu știu.
- Există sală de travaliu și sală de naștere separate?
- Ești singura pacientă acolo sau nu? (Dacă sunt mai multe femei în sala de travaliu/naștere, e evident că nu îl vor lăsa pe soț să asiste și să vrea. Că nu e etic față de celelalte) Se poate sta pe travaliu în rezervă?
- Soțul are acces sau nu? În sala de operație? (În UK, îi lăsau și la cezariene. Nu se uitau în plagă, evident.)
- Clisme? Ras inghinal? (nu se justifică, nu cred că se mai practică, dar merită întrebat)
- Poți avea parte de intimitate crescută sau vine tot spitalul să se benocleze la tine în fofo? (cu cât mai puțini străini, cu atât travaliul poate decurge mai lin, mama să se simtă în largul ei)
- Cât de des se fac examinările vaginale în prima oră? dar ulterior? (cu cât mai puține, cu atât mai bine. Dacă nu există motive medicale, refuzați tușeul obsesiv repetat.)
- Se pune perfuzie automat în travaliu? Nu prea are sens pentru cine naște natural.
- Care e politica legată de oxitocină? Se administrează din start? (Oxitocina sintetică intensifică forța contracțiilor și travaliul, ideal e să putem aștepta s-o producem natural)
- Cât de repede vine epidurala, dacă te hotărăști să o ceri?
- Se pot lua consimțămintele de la soț? (E foarte greu ca o femeie în travaliu să se mai concentreze la ceva; ideal e să lași neocortexul să sforăie și … just be)
- Epiziotomie de rutină? Că poate nu vrei.
- Pot naște în orice poziție?
- Aveți monitorizare wireless sau mă legați de monitor? Cât de lung e cablul?
- Pot mânca gustări ușoare și bea în travaliu?
- Aveți reflectoare ca pe stadion sau lumini reglabile? (Cele din urmă ajută la atmosferă și relaxarea mamei)
- Minge sau îmi aduc?
- Tăierea întârziată a cordonului ombilical?
- Când spălați copilul? Măsurați? Cântăriți? (Dacă nu există o urgență medicală ca neonatologul să consulte&aspire nou-născutul, în mod obișnuit, mama ar trebui să primească imediat copilul, piele-pe-piele. Copilul poate fi măsurat, cântărit, spălat și a doua zi fără probleme.)
- Neonatologia așteaptă copilul în poartă? Putem să îi chemăm mai târziu, dacă e totul ok? Să nu ne sufle în ceafă și să bată din papuc.
- Cuvântul magic – lapte praf? (Aici, nimeni nu o să recunoască franc că le dă bebelușilor. În loc, vor inventa motive. De exemplu, un bebeluș care nu stă tot timpul cu mama lui, va fi umflat de lapte praf automat, că asta aproape-l sedează. Doar nu credeați că au chef asistentele să-i audă cum urlă pe capete. Și da, laptele praf are acest efect calmant. Nu înseamnă că e ceva bine sau de dorit, când mama e disponibilă și are un întreg corp plin de iubire și doi sâni plini de lapte, cu un efect net superior oricărui biberon.) Specificați că veți alăpta și că jar mănâncă cine bagă-n copil lapte praf. Mă puteți cita.
- Când primești copilul și cât îl păstrezi? -Despre ora magică. ORA magică, nu secundele magice, de făcut poza pentru facebook, ok?
- Rooming in? Adică ții copilul în salon, lângă tine sau există o vitrină cu bebeluși cuminți și înfofoliți?
- În caz de cezariană, te bagă în ATI sau poți trece direct în rezervă? (răspunsul lămurește, de ex, adevărul despre când îți primești copilul, cât îl lasă cu tine, dacă îi dau lapte praf. Un bebeluș care stă 8 ore departe de mama lui e foarte probabil să fi fost umflat cu formulă. Ei vor spune că vei primi copilul la alăptat, tu să știi că supt la program nu prea există, decât dacă programul e dat de lapte praf. Plus că, s-ar putea să nimerești într-o gardă aglomerată și să te rogi de trei tănțici să îți aducă înapoi copilul la sân. Nu, nu se întâmplă numai la stat.)
- Există un plan de naștere?
- Copilul mai mare are voie să te viziteze în spital?
- După cât timp te poți externa? (Să rămâi 3 zile internată după cezariană necesită o justificare medicală, nu că vor să îți vândă un pachet mai gras.)
Ca sfat de final: și dacă în maternitatea respectivă nu s-a auzit de plan de naștere niciodată, asta nu înseamnă că nu puteți cere. Discutați punctual ce dorințe aveți. Negociați. Nimic nu e bătut în cuie, orice se poate modifica. La stat e mai greu să vii cu pretenții, normal. Acum vorbim, mai ales, de privat. Iar dacă faceți un plan de naștere sau notați discuția despre care vorbeam, obligatoriu să fie semnat de șeful de secție, medicul vostru ginecolog și de neonatolog. Pentru că atunci, în momentele alea, nu îți mai arde de negocieri.
Și instruiți bine tatăl să fie pe poziții. El să fie prima linie de primire a tuturor influențelor, să protejeze mama, ca ea să aibă cât mai puțin contact cu cei din jur. Să îi spună tatălui totul, să îl enerveze pe el, să îl solicite pe el, ea trebuie lăsată în pace să își poarte travaliul cum îi place ei. Pe unde am fost, cu cine am vorbit, tatăl chiar are un rol foarte important.
Iar înainte să închei: nu fiți încăpățânate. Nu vă asumați riscuri inutile, nu fiți mai deștepte decât medicii pe care i-ați ales. Că, de asta i-ați ales, că aveți încredere să-și facă treaba. Nu de frumoși ce sunt. Fiți acea “mamă nebună” până la un punct 😉
Sper să fi fost de folos. Să aveți o naștere așa cum vreți și să ne scriem de-acasă, sănătoși.
foto Shutterstock
Gabriela F.
Să înțeleg că ai găsit opțiune cu golden hour? Unde? Cu cine ? A fost greu? …când ai timp dacă ai chef vreau ceva detalii. Ești bine? Cum e puiul mare? Dar cel cel mic?
Miruna
Vrei detalii?? uhuuu :))
Vezi, tu ești o dovadă a faptului că am întrebat toți medicii pe care îi știu. Și din Cluj am întrebat ce știu de ăștia din București :)))
În București, există un singur loc în care ți se garantează ora magică: Medicover-ul. Și se și respectă, conform mărturiilor mamelor de pe net. Acum, depinde cât de importantă e treaba asta pt tine.
În rest, ei încearcă, dar nu fac promisiuni din motive obiective: cât de ocupați sunt vs ce personal există. La Filantropia, de ex, sunt foarte deschiși, însă e după noroc. Cât de aglomerat e când te apucă nașterea pe tine.
Luminita
La Filantropia am nascut eu acum sase ani jumate. Asteptau spaga cu mana intinsa, plin de gandaci mari in rezerve. Am nascut cu cezariana pt ca doctorita mea asa a avut chef, mi-am vazut copilul dupa 24 de ore in care fusese imbuibat bine cu lapte praf. Nu mi-a aratat nimeni cum sa o spal, cum sa alaptez, nimic. Sotul a avut voie zilnic fix 2 ore, intre 3 si 5, in rest trebuia sa platesti o asistenta ca sa coboare jos sa preia diverse lucruri pt tine. Nu am avut mancare. Horror. Nu as recomanda spitalul ala nimanui. Acum fac si comparatie cu Belgia.
o femeie
Acu 11 ani Filantropia Bucuresti tot cu mana intinsa asistentele si dr neonatolog, am primit si diagnostic gresit la copil, totul pe fuga, pt ca dr avea si consultatii la clinica privata, perfuzie cu occitocina sa mearga travaliul mai repede, nici tubul de oxigen un mergea in sala de nasteri, asa ca ce ora magica, ce copil la mama, ce suport emotional, ce suport pt alaptat sau tatal sa intre, ba mi s-a reprosat ca urlu prea tare. Singurul lucru ce mi l-au tolerat a fost sa nu imi apese cu coatele pe burta in expulzie, pt ca am urlat la ele sa NU 😀 . Inca nu am trecut peste trauma. Poate de aia am ramas la un copil?
Miruna
Îmi pare rău că ați avut așa experiențe proaste acolo, dar vă spun că lucrurile s-au schimbat. Nu e perfect nici astăzi, dar multe mame care au născut acolo recent laudă spitalul, personalul, nici vorbă să ceară cineva șpagă. Maternitatea e renovată, eu am mers de câteva ori, e foarte curat și prietenos. N-am interacționat cu multă lume, dar toți au fost rezonabil de amabili.
Problema lor majoră e cu datul copilului mamei după ce a născut.
Adriana
Am născut la Filantropia anul trecut natural. Copilul mi-a fost adus în salon când am putut să am grijă de el (asistentele mă întrebau dacă să-mi aducă copilul). Am stat în salon cu două paturi (cel mai mare are 3) și nu am văzut un gândac. Mâncarea de la prânz și cină este caldă adusă de o firmă de catering. Recomand ca dimineața să aveți ceva de mâncare (până la 9 când este adus micul dejun). Dacă am dat la cineva ceva am dat că am vrut eu, nu mi s-a părut că cineva așteaptă ceva. În fiecare lună este cursul școala mamei. Sunt 4 module (unul pe săptămână) în care sunt discutate travaliul, nașterea, îngrijirea copilului și alăptarea. Spitalul are site și pagină de Facebook pentru cine dorește să afle și alte detalii.
Miruna
Mulțumesc mult pentru intervenție. Felicitări pentur bebe!
Rodica
Ce frumos ai trecut prin toate. Sper sa ai o naștere așa cum îți dorești!
Miruna
Mulțumesc! :*
Mihaela
Adriana, cum adica “am dat ca am vrut”.
Ma bucur ca ai fost ok, si stiu ca nu esti nici pe departe singura, dar hai sa nu mai “vrem”.
A dat cineva in Belgia sau UK cineva ceva ca “a vrut”?
Gianina
Locuiesc in UK de aproape 8 ani si in ultimii ani aud tot mai des de romani care dau sparga in spital, atentie, tot la staff roman.
Miruna
E, na!!! asta mai lipsea.
Roxana
Aproape nimic din ce ai scris nu am trait la nastere. 😒 E drept ca am nascut la stat si nu aveam cum sa am prea multe pretentii. Ce a fost bine pentru noi, a fost ca am avut sectie pentru copii prematuri si dismaturi mai bine dotata decat la un spital privat, personalul medical insa…nu comentez. Ma bucur tare mult ca dai toate aceste informatii viitoarelor mamici. Si eu m-am informat mult la momentul respectiv,dar ceea ce ni s-a intamplat noua la maternitate nu a tinut de cate intrebari am pus eu. Chiar eram considerata “o mama nebuna”. La noi au fost gresite masuratorile si anume circumferinta craniana. De acolo a inceput totul,iar restul e istorie. Noroc ca s-a spitalizarea noastra(5 zile ) s-a terminat cu happy end.
Miruna
Ține minte și că era acum cât, 10 ani? Cu tot respectul :)) Dar sunt multe lucruri care se schimbă de la un an la altul. De exemplu, în anul de dinainte să fiu însărcinată cu Tudor, nu exista acel test genetic din sânge pt depistarea sindromului Down. Exista probabil în cercetare, dar nu era accesibil încă. Ar fi trebuit să fac amniocenteză unui copil perfect sănătos.
Multe lucruri s-au schimbat între timp, medicii au mai ieșit prin străinătate, s-au mai destupat la cap.
Bine că au greșit măsurătoare și all good now, ce să zic. Mai bine nu greșeau, dar na. Important că a fost copilul sănătos.
Alexandra
La punctul 1 trebuie sa și ai experiență în urgente ca sa faci fata urgențelor, asta mi se pare că nu prea se înțelege. Eu as întreba câte sarcini și nașteri sunt fara risc și câte sunt cezariene in urgență, sarcini cu risc înalt urmărite și rezolvate, în sistemul privat? De asemenea, e adevărat că maternitatile private scriu in contract că asigura asistenta la naștere la peste 35 de săptămâni? Ca daca da, prieteni, apoi mulțumesc f mult…
Roxana
Da,acum 10 ani.Dar am ajuns la concluzia ca e nasol sa tot spunem Doamne Ajuta ca am scapat cu bine! Parca nimic nu mai e bine in tara asta. Ramane doar Divinitatea!
Miruna
Ai și tu dreptate.
Masha
Tocmai ce citisem zilele trecute acest articol postat de Adina https://super-mami.ro/2019/02/02/nasterea-in-apa-la-maternitatea-isis-din-constanta/
Nu auzisem de aceasta maternitate pana sa citesc pe blogul ei si chiar imi ziceam, wow, exista asa ceva aproape de orasul in care eu locuiesc? Habar nu aveam! Dau fuga sa citesc acum si articolul tau “Care-i diferența între a naște la spitalul privat ISIS Constanța și singură acasă ori pe câmp?”, pentru ca din ce-am inteles, nu e deloc de bine. 🙂
By the way, sfaturile tale sunt foarte utile.
Miruna
Știu, fb îmi arătase și mie articolul ei. 🙁 Vezi, întotdeauna e bine să te informezi.
Masha
Mi se pare extrem de greu sa iei cea mai buna decizie, mai ales atunci cand esti la prima nastere. As fi fost tentata sa spun ca as merge pe varianta spitalului privat, insa dupa ce am citit articolele tale si comentariile aferente, am cam fost pusa pe ganduri.
Miruna
Este o decizie grea, foarte corect.
Miruna
Despre Isis, gasesti si la printesa urbana un articol cel putin. Daca te mai tin nervii sa citesti.
Alexandra
Da, eu asta am înțeles din discuția cu un tătic chiar zilele trecute. Că nu asista sau că nu primesc in îngrijire o sarcina mai mica de 35 de săptămâni. Mă gândesc atunci ce fac? Trimit la camera de gardă a unui spital de stat? Probabil că e recomandat sa alegi un medic care profesează și la stat, ca varianta de back-up. Mie mi s-a întâmplat să fiu spitalizată (la stat) pentru niste contracții dubioase și deloc ca la carte, care au înmuiat și deschis colul, într-un final…
Miruna
da, înțeleg. Faza e că astea-s dotările la privat, nu prea ai cum schimba asta, din păcate. Medicul cu back-up la stat e ideal cred și eu. Dacă reușești să-l găsești.
Alexandra
La punctul 1 trebuie sa și ai experiență în urgente ca sa faci fata urgențelor, asta mi se pare că nu prea se înțelege. Eu as întreba câte sarcini și nașteri sunt fara risc și câte sunt cezariene in urgență, sarcini cu risc înalt urmărite și rezolvate, în sistemul privat? De asemenea, e adevărat că maternitatile private scriu in contract că asigura asistenta la naștere la peste 35 de săptămâni? Ca daca da, prieteni, apoi mulțumesc f mult…
0
Miruna
Da, foarte bine punctat.
Am intrebat medicul ce experienta cu urgentele are, doar ca, daca e un dr care nu a terminat rezidentiatul ieri si e intr-un spital cu profil maternitate, sansele sint mari sa se fi confruntat cu situatii diverse si la privat.
La ce te referi cu nasterile peste 35 de sapt? Ca nu asista prematuri mai mici?
Oare poate fi din cauza de neonat? Ca, la prematurii asa mici e nevoie de un neonat exceptional, aparatura tot, ceea ce e si foarte scump?
Alexandra
Da, eu asta am înțeles din discuția cu un tătic chiar zilele trecute. Că nu asista sau că nu primesc in îngrijire o sarcina mai mica de 35 de săptămâni. Mă gândesc atunci ce fac? Trimit la camera de gardă a unui spital de stat? Probabil că e recomandat sa alegi un medic care profesează și la stat, ca varianta de back-up. Mie mi s-a întâmplat să fiu spitalizată (la stat) pentru niste contracții dubioase și deloc ca la carte, care au înmuiat și deschis colul, într-un final…
Anca
Buna, Miruna. Tu esti de parere ca e mai OK un test de sange decat amniocenteza? Eu am inteles ca testele de sange nu sunt de diagnostic, si la un rezultat nedorit tot amniocenteza te lamureste daca este ceva in neregula. Mie mi s a recomandat amniocenteza, pe care am facut o si a decurs totul foarte bine. Eu am avut sarcina cu risc, si un istoric nedorit, practic mai mult din cauza am avut recomandare pt amniocenteza. Medicul care m a urmarit lucreaza doar in Medlife si am ales sa nasc acolo, desi mi s au rupt membranele la 35 de saptamani, aparent fara motive (nu s a dovedit la analize ca as fi avut vreo infectie). Am avut noroc, totul a decurs foarte bine. Apropo de contractul semnat cu clinicile private pentru sarcini mai mici de 35 de saptamani, ce intreba mai devreme o doamna, eu la Medlife am vazut si copii nascuti la 34 de saptamani care erau bine, respirau singuri, dar am vazut si copii nascuti la 32 de saptamani, intubati mititeii. Tu esti decisa in privinta nasterii la un spital privat sau la unul de stat? Multumesc. Anca
Miruna
Absolut, testul de sânge nipt e mult mai bun decât amniocenteza. Nu se compară, adică. Da, știu că acesta e textul medicilor care recomandă amniocenteză: ”e singurul test diagnostic”, dar asta e acum. Peste câțiva ani, garantez că și Harmony/Panorama sau cum se mai numesc vor fi teste diagnostice. Amniocenteza are risc de pierdere a sarcinii de 1-2%, testul de sânge are zero riscuri. ZERO. Și o marjă de eroare de 1 la 10000 de cazuri. Adică, o fidelitate fff mare. E adevărat că, dacă iese pozitiv la testul de sânge, înainte de a lua o decizie, se face amniocenteză totuși.
Dar ce te faci dacă tu ai făcut amniocenteză, rezultatul e că ai un copil sănătos și pierzi sarcina? Îți imaginezi ce groaznic?
Eu am zis în repetate rânduri, aș mânca pâine cu ceai o lună, dacă nu mi-aș permite acest test, pentru că e scump, într-adevăr. Dar asta e pentru că m-am informat, știu că e greu să treci peste medicul tău care vine și îți recomandă amniocenteza. Înțeleg asta, deși nu ăștia sunt pașii cei mai safe pentru sarcina femeii.
Mă bucur că a fost totul bine la voi.
dia
Groaznic😀nu mi-am bătut capul cu nici una din întrebările astea când am fost gravida. Am știut ca e spital excelent, cu unitate NICU etc. Dar înțeleg perfect de ce trebuie sa o faci in România:(
Miruna
Ai născut în SUA, nu? În România, zici că ești singur pe plantație și responsabil de tot. Cred că la nivel de moașă începătoare sunt și eu în acest moment. Aș putea asista nașteri :))
Dana
Wow , ce articol !!!
am nascut la privat , cezariana programata … asa am simtit eu ca am situatia sub control . Mi-am asumat niste riscuri si mi-am asumat ca nu pot depasi anumite frici , iar asta mi-a dat o stare de bine , mi-a dat forta sa nu simt nici o durere , mi-a oferit un mediu decent de spitalizare , a fost o alegere in acel moment al vietii mele pe care o nu o regret absolut deloc , asta pentru ca a decurs fara incidente . personalul , oamenii sunt aceeasi si la stat si la privat , dupa noroc . eu am dat peste acrituri si la privat .
Tare mi-as dori sa stiu pe ce grupuri de mamici esti , precum si la ce spital si cu dr ai ales sa nasti . Sa inteleg ca vei incerca o nastere naturala ? stiu ca si acest aspect in romania nu este foarte incurajat ? ( nasterea naturala dupa cezariana ) .
Iti doresc o nastere minunata exact asa cum iti doresti !
Miruna
Dana, sunt pe mai multe grupuri, dar cu precădere despre naștere se vorbește pe NVDC România. De acolo am cules cele mai multe feedback-uri, pentru că femeile nasc, după care își povestesc experiența și rămâne pe grup.
Da, intenționez să nasc natural, nu exclud epidurala, să văd cum mă descurc. Momentan mă urmărește un medic de la Filantropia, dar mă gândesc serios să virez spre Medicover. Încă nu am semnat nimic cu ei, mai vreau să vorbesc cu doctorița mea o dată.
Monica
Interesant articolul, prea tare pentru protocoalele existente in spitalele din Romania :)), eu râd dar e de plans. Ăsta e idealul probabil al oricarei viitoare mamici, usor de zis cred ca mai greu de pus in practica. Nu ma mai vad nascand in Romania, nici spitalizata acolo. Astept să vad cum se vor derula lucrurile in Spania, aici nu primesc nici un fel de info legata de bebelusul din burtica, nici de placenta, nici de uter :)) aud doar “Totul e bine” și ma relaxez instant. Sunt tratata cu respect, sunt ascultata, nevoita să ajung pe la urgenta au fost foarte atenti la toate detaliile pe care le-am furnizat și mi-au facut analize suplimentare cand a fost cazul. Am o miopie maricica (-5) dar nici nu au pus problema cezarienei. Imi doresc să vad ca lucrurile decurg in Romania la fel ca aici, ca femeile sunt tratate cu respect și se tine cont de ceea ce isi doresc, ca nu se mai promoveaza ideea de “incapabilitate de-a naste natural, miopie, bazin mic, statura mica, copil mare, etc” poate vreodata minunile de genul asta se vor intampla in toate maternitatile din tara.Pana atunci va doresc sarcini usoare și nasteri implinitoare, dragi mamici!
Andra
Si nu ne spui si noua ce spital ati ales?Bine, nu acum, dupa ce sunteti deja acasa in noua formula de patru zic. 🤗
Miruna
Hahah, ba da, normal că voi zice. Inițial, am ales Filantropia, pentru că acolo m-aș fi simțit cel mai în siguranță, mai ales că am găsit și un medic excelent, femeie, pro nvdc, tânără, dusă prin Anglia, foarte preocupată de profesia ei. Doar că spitalul de stat te limitează la niște lucruri pe care nu le poate oferi oricât de destupați ar fi medicii din el. Cred că o să virez spre Medicover.
Masha
Și eu sunt curioasă să aflu unde te gândești să naști. 🙂 Sănătate și o experiență cât mai plăcută!
Miruna
Am scris de două ori mai sus 🙂
Andreea
Eu mi-am nascut copiii la Metropolitan Hospital si respectiv Medicover si am preferat sa platesc in plus sa am rezerva single pentru ca tin mult la intimitate. Am vazut ca una din intrebarile de mai sus face referire la numarul persoanelor care asista la nastere. Nici eu nu mi-am dorit sa nasc sub privirile unei intregi grupe de studenti la medicina, totusi nedumerirea mea e unde vor invata acesti viitori medici cum se desfasoara o nastere daca noi gravidele ne ferim de prezenta lor? E mai degraba o intrebare filozofica decat una de natura practica si sper sa nu se supere nimeni pe mine ca intreb asta aici.
dia
O sa învețe ca rezidenți, dacă asta e specialitatea care o vor face. Ar trebui însă sa se familiarizeze cât de cât cu specialitatea înainte…Eu am născut peste ocean cu 2 rezidente, una de anul 1, una senioara. Medicul meu nu a ajuns pt ca totul s-a desfășurat ff repede și specialistul de garda pur și simplu a băgat capul pe usa, a întrebat dacă totul e ok, a așteptat răspunsul și a ieșit😀Studenți nu au fost, unul sincer nu m-ar fi deranjat pt ca și eu sunt doctor, dar nu o grupa😀in facultate cred ca am văzut 2 nașteri doar, mi-au ajuns😅
Miruna
O, stai liniștită, că sunt destule nașteri la stat în continuare! Au de unde învăța studenții și rezidenții.
Faza e cum zice dia, nici pe mine nu m-a asistat/operat specialistul în Anglia, pentru că specialistul acolo face gărzile de acasă și e sunat doar în siutații excepționale. Noroc că nu am fost una. Au fost doi rezidenți la mine, unul mai junior, altul senior, s-au consultat între ei și aia a fost. Dar nivelul unui rezident de UK sau SUA nu se compară cu cel al unuia din România, unde bieții fac foi până le ies pe nas și văd pacientele mai mult în poze.
Simo
Nr 7 – o, ba da, se practica ambele.
Nr 17 – nu am intrebat, dar mi s-a interzis sa mai mananc, ca urmare a punctului 7 :))
Nr 19 – mi-a zis medicul ca nu a mai adus nimeni, dar pot aduce, insa am uitat sa o iau de acasa .
Da, cam in saptamana 35 am discutat mai multe detalii despre nastere si atunci am aflat ca nu au anestezist pentru epidurala. Ce sa mai fac? Am mers mai departe, dar a fost bine.
Legat de rezidenti, era o asistenta “proaspat iesita de pe bancile scolii”, pe care au chemat-o sa asiste si i s-a facut rau. Pe mine m-a amuzat, ca eu eram aia de nastea si ei ii era frica 🙂
Miruna
Asta cu epidurala nu e neapărat rău că nu ți-au făcut, zic acum, după ce ai trecut peste. Dar așa… nu e prea corect. Ori avem, ori n-avem, ce-i asta? Dacă ar fi fost nevoie de operație, ce ar fi făcut?
Mingea cred că există șanse mari să o uiți, io nici nu cred că mi-ar încăpea în mașină.
Andreea
Foarte edificator articolul, ce bine era daca gaseam ceva asemanator acum 10, respectiv 5 ani si jumatate, cand am nascut eu. Din fericire pentru mine si pentru copiii mei am avut parte de toata grija din partea clinicii Eva Brasov. Chiar ma uitam acum pe cele 28 de intrebari, si pot spune cu mana pe inima ca am regasit cel putin 20 de raspunsuri pozitive in experientele mele de la Eva. Si pentru ca o doamna adusese vorba mai sus, personal nu vad de ce ar fi o mare problema daca asista mai multe persoane (personal medical) la nastere…Cu toate ca sunt o persoana foarte pudica, la prima nastere, nici nu m-a mai interesat cati erau in camera de nasteri cu mine, eram concentrata doar la experienta prin care treceam; si avand in vedere ca am nascut in apa, ceea ce la vremea respectiva era o procedura oarecum rara, mi-am zis ca daca medicii si asistentele din jurul meu invata ceva ce poate fi util altor viitoare mamici, de ce nu…asta este strict opinia mea.
Felicitari pentru articol si pentru blog, in general!
Miruna
Mulțumesc! Am auzit de această maternitate din Brașov, a fost senzație când s-a deschis.
Legat de câte persoane asistă, ideea e ca în travaliu, femeia să se simtă în siguranță, într-un mediu prietenos, atmosferă armonioasă. De asta, se sting luminile, se pune muzică, se face aromaterapie. Și na, prezența unor străini, privirile lor, discuțiile dintre ei o pot scoate pe mamă din acea transă, de asta e bine să fie cât mai puțini curioși.
Simo
Dna doctor Ilinca Tranulis mai spunea la cursul de puericultura si despre microbii, bacteriile pe care le aduce fiecare persoana in plus care sta in sala de nasteri…
Miruna
da, și asta. 🙂
Iulia
Cum spui tu că se negociază totul, chiar și la privat? M-am dus să semnez contractul pentru cel mai scump pachet și când am rugat să mi se treacă în contract chestii de bun simt, asumate pe cale verbală, mi s-a spus că “în contract nu se fac modificări și nici acte adiționale. Se semnează sau nu”. Repet: una dintre cele mai bune clinici private, la pachetul cel mai scump. M-am simțit ca la stat. Să merg în altă parte? Pierd medicul care mi-a urmărit sarcina și nici nu am garanția că va fi altfel. Să merg la stat, unde nu aș pierde medicul? Poate nu există anestezist pe tură, poate nu toată lumea se poartă frumos cu mine, pe tătic nu-l lasă cu mine în sală. Zic Doamne-ajută și merg cu privatul înainte, dezamăgită până peste cap…
Miruna
La stat, sigur există anestezist pe tură. În general, la personal medical, statul e mult peste privat, că ăia au acolo rulaj, nu își permit visarea. La privat, nu își permit să plătească salarii dacă țin paturile goale, de asta trebuie verificat.
Îmi pare rău că ești dezamăgită. Ne poți spune la ce spital privat ai pățit asta cu ”contractul nu se negociază”?
Adriana
La Filantropia există anestezist pe tură. Pe tată îl lasă în sala de naștere, doar să ceri tu să fie chemat după ce intri. Lui i se dă echipament. Tu te schimbi la garderobă cu ale tale. Sala este pentru o singură gravidă. Probabil și în alte maternități de stat este lăsat tatăl să asiste la naștere. Doar să reziste el să stea.
Ioana
Tu n-ar trebui sa oferi asa informatii si sfaturi cool pe gratis! :))
Miruna
dacă ai vreo idee de business, știi unde mă găsești 😉
Andreea
Pe ambele fete le-am nascut la Filantropia, in 2017 si 2018. La prima nastere a asistat si sotul, la a doua a trebuit sa ramana acasa cu fetita, dar a fost ok. Cu doctori diferiti, dar amandoi tineri, profesionisti, rabdatori si pro nastere naturala. Nu am lasat niciun ban, am cerut epidurala, fetele mi-au fost aduse in salon imediat cum am plecat din sala de nasteri, adica cam dupa 3 ore. Mancarea foarte ok, curatenie, schimbau infirmierele lenjeria de pat de cate ori solicitam. Repet, fara sa dau cuiva vreun ban. Probabil ar fi primit, dar nu au cerut. Ba au fost cateva infirmiere care nu au avut jena in a se plange ca le este greu. Cand le-au luat pe fete sa le duca la neonato, am insistat si am rugat sa nu le dea lapte praf. Mi-au zis ulterior ca mi-au respectat dorinta, desi nu am cum sa stiu ce au facut cu ele pana le-au adus in salon. La prima nastere am nascut marti si joi m-au externat, la a doua am nascut luni si marti m-au externat (la cererea mea, cu aprobarea dr pediatru; dr ginecolog isi daduse acordul chiar la cateva ore dupa nastere :)). Dar l-am rugat pe dr pediatru sa ma lase mai repede, daca considera ca este ok si copilul, ca sa fim acasa in formula completa. Diferenta dintre fetite este de 1a5l si pe cea mare am alaptat-o pana sa plec sa o nasc pe surioara, deci abia asteptam sa ajung acasa). Singurul minus este ca nu aplica conceptul de magic hour. Dar mai ales al doilea doctor chiar mi-a respectat dorintele, legate de taierea cordonului, nasterea placentei etc. Ba chiar m-a lasat sa ating capul fetitei cand inca era in expulzie, idee sugerata de dumnealui. Ce experienta frumoasa :). Daca vom mai avea curaj si de al treilea copil, peste ceva ani, tot acolo voi opta sa nasc. Si cu acelasi al doilea domn doctor. Avantajul la o a doua nastere este ca deja stii cam ce se intampla. Cel putin asa a fost la mine. A, sticlele de apa la 0,5 litri au fost tare eficiente pe perioada travaliului si a nasterii :)). Nastere usoara si clipe imediat dupa frumoase sa ai!
Mia
Buna
Ne poti spune si noua numele celor doi medici de la Filantropia ?
Multumesc anticipat!
A_Grozovici
Am nascut atat la Filantropia cat si la Medicover.
La Filantropia in urma cu aproape 9 ani am stat doar o noapte in spital (nastere vaginala rapida si usoara, fara nicio complicatie) intr-o rezerva platita care arata foarte bine dar cu o toaleta jalnica. Nu exista la acel moment rooming-in, alaptam din 3 in 3 ore cate maxim 15-20 minute iar copiii erau ghiftuiti cu lapte praf. Acasa am descoperit si o dermatita luata de bebe din spital desi am stat acolo dupa nastere fix 20 ore. Never again. Medicul, medicul anestezist (epidurala) si moasa de nota 10+. Asistentele…veneau pe rand sa se “prezinte” ca sa isi primeasca stim toate ce dar apoi nu mai treceau sa vada ce fac, daca sunt bine etc. Acolo am facut si
cursurile pentru nasterea vaginala, le recomand.
A doua oara am nascut la Medicover pentru ca acolo plecase medicul meu, este acum seful maternitatii. Nu imi mai doream sa nasc la stat oricum. Oricui poate sa ma asculte, ii recomand mereu pe acestia din urma.
Au pompa profesionala de spital, am stat o saptamana pentru ca cei mici (gemeni nascuti vaginal spontan in saptamana 35 de sarcina) au avut nevoie sa fie supravegheati pentru a lua in greutate. Dupa o saptamana aveau deja aproape 100 gr in plus fiecare dintre ei versus greutatea de la nastere doar cu laptele meu. Rezerva cu un singur pat, m-am dus doar cu cardul plus, daca imi amintesc bine, deodorant. 🙂 Mancarea ok, catering. Ceai pentru lactatie, apa etc. Mi-am pornit lactatia cu ei, totul foarte curat, impecabil. Aveam acces la bebelusi la orice ora din zi si din noapte atunci cand nu puteam sa ii tin langa mine. I-au hranit cu seringa cu laptele meu in fata mea pana cand eu am decis sa le dea/dam din biberon pentru ca se innecau. Stateau si la san dar erau prematuri si mai mult dormeau. 🙂 I-am alaptat un an de zile cu pompa (povestesc pe celalalt subiect ce am folosit) dubla electrica si la san. Neonatologia de nota 10 + (am vazut si un bebe la incubator desi ai mei erau cei mai mici ca si greutate), cele doua dne dr + asistentele ( o parte “furate” de la Filantropia).
Nasterea a fost tot cu epidurala (dar doza micsorata sa nu ii ametim), rapida de tot si cu oxitocina caci asa a decis medicul (la mine efectul a fost de dilatare extrem de rapida, aveam experienta de la prima nastere). A durat in total 3 ore de la ruperea apei, la dilatatie 4 faceam dus la mine in rezerva inainte de nastere. 🙂 I-au luat imediat cum i-am nascut si pupat in incubatoare. (erau in sala atat medicul meu cat si medicul de garda, dr neonatolog + 2 asistente de neonatologie si 2 incubatoare, moasa) Era totusi o nastere cu risc.
Mi i-au adus in camera imediat cum am ajuns si eu in rezerva, maxim 30-40 minute de la nastere si au stat cu mine si tatal lor cat am vrut si putut eu.
Au avut si icter – desi nu o varianta foarte urata dar nici prea usoara – asa ca atunci cand dormeau la lampa stateam langa ei la neonatologie.
Nu mi-a fost frica sa nasc la privat pentru ca aveam incredere in medicul meu, eram pregatita psihic daca era cazul pentru cezariana de urgenta si copiii erau mari, bine dezvoltati, o sarcina sanatoasa fara probleme. Daca nasterea ar fi avut loc mai devreme si cu risc as fi ales tot Filantropia pentru ca nu mi-as fi permis la privat sa ii tin la incubatoare.
SM
Cât de clar ai explicat!
Crezi că ai putea să ne spui și numele doctorului?
Mulțumesc!
A_Grozovici
Buna,
Dr. Haiduc Petru Cătălin. Este șeful maternității la Medicover. Un medic calm și care a ținut cont de dorința mea de a naște gemenii spontan, vaginal atâta timp cât nu eram nici eu și nici ei în vreun pericol.
SM
Îți mulțumesc tare mult!
Văd că de anul trecut e la Medlife.
A_Grozovici
Buna. Pacat! Am cautat un pic si a povestit cineva pe un blog cum a decurs nasterea cu el la Medlife. Nu era deloc multumita de partea de alaptare/ lapte praf, asistente neonatologie etc.
Sunt si alti medici – am abonament – despre care am auzit/ citit numai de bine la Medicover strict pe partea de nasteri: Dr. Alina Juganaru si Dr. Silviu Istoc. Prima pare a fi super din ce mi s-a mai povestit dar pana la urma daca ai timp mergi la mai multi si …instinctul te va ghida spre varianta cea mai buna pentru tine.
Eu initial am mers la o recomandare (nascuse cea mai buna prietena a mea cu acel medic) si nu mi-a placut. Am cautat efectiv pe internet,am citit doar lucruri bune despre Dr. Haiduc, am mers sa ne cunoastem si ne-am agreat reciproc.
Eu l-am recomandat si altor prietene: 2 dintre ele au nascut cu el la Medicover, o a treia nu s-a simtit ok cu el si nu a mers mai departe. Avantajul de a locui in Bucuresti este ca avem de unde alege. 🙂
A_Grozovici
Voi continua aici referitor la pompa pentru ca mi-am dat seama ca ce am citit aseara era un articol din 2018. 🙂
La Medicover atunci cand am nascut eu exista pompa profesionala de spital dubla (e …mare, are stativ, sigur nu este pentru acasa 🙂 De la Ameda. Am gasit un site care inchiria aceste pompe (in varianta pentru acasa, mult mai mica), cred ca erau cei care adusesera in Medicover varianta de spital. Aveam deja Phillips Avent complet inutila de la prima sarcina, zero ml scosi cu ea.
Asa ca am inchiriat Ameda Lactaline pentru cateva saptamani iar apoi am achizitionat-o. Geniala: diverse viteze si puteri de suctiune. Am alaptat gemeni cu ea 1 an de zile, 1.8 l pe 24 ore in perioada de alaptare maxima. Multe lichide, copiii la san pentru stimulare, mancat bine…
Recomand inchiriere (se cumpara doar partea care trebuie sterilizata) pentru ca nu toate avem nevoie de pompa. Varianta dubla este mult mai rapida, normal…
Miruna
E bine ca ai scris, doar ca cine cauta dupa pompa de alaptare, ajunge la articolul dedicat…
A_Grozovici
Îl pot copia dincolo și cu adresa site-ului de închiriere. Ramona, cea care deține afacerea, este și consilier în alăptare iar atunci când a venit la Medicover pentru a-mi aduce pompa am avut și ședința ad-hoc de ‘tips&tricks’ de alaptare.
Andreea
Eu am nascut in Germania si am fost nebuna care a zis ca daca nu ii face cezariana nu mai naste:))) Mentionez ca aici sa nasti natural e o normalitate, cezariana e doar la nevoie. Problema mea a fost ca am avut o sarcina nasoala rau si cand zic nasoala ma refer la stat la pat din luna 5 cu frica de avort spontan, cu mers la gineco o data pe saptamana…si zau ca aici e ca in UK in sensul ca nimeni nu sta sa consulte gravidele de 10000 de ori, nu faci 1700 de eco etc. La mine a fost per total naspa:) Apoi cand in sfarsit aproape ajunsesem la termen mi-au zis ca miomul din dotare crescuse si ca s-ar putea sa am pb la nastere, ca pot incerca, dar se prea poate sa nu reusesc sa nasc natural. Evident ca nu am mai putut sa stau iar in nesiguranta in care am stat 4-5 luni si am zis ca eu vreau cezariana planificata ca eu mor:)) Si cat tam tam de aici…si in ziua cu pricina in timp ce imi puneau branula tot incercau sa ma convinga sa nasc natural. Eu Batman Batman, sau femeia aia nebuna de o mentionai tu in articol de nu te intelegi cu ea. Intr-un final dupa ce s-a nascut bebe mi-au zis ca citez “ a e mai mare miomul decat am crezut, sigur va pastea cezariana”. Deci mai sunt si tacanite ca mine( care mai sunt si medic) care vor asta, dar sa stii ca intr-un fel mi-am ascultat corpul si intuitia si se pare ca nu am ales rau…
Ce ma frapeaza pe mine e ce spui si tu in articol: obstretica din Ro si cea din vest…e fff differit modul de abordare al sarcinii, al nasterii, ai zice ca aici sunt cam rudimentari asa, dar cred totusi ca e mai bine sa mai lasi si lucrurile sa vina de la sine. Mi-am dat seama in cazul meu, ca unde chiar e nasol si trebuie facut ceva, fac, nu sunt chiar asa hippie precum par.