De ce fac oamenii rău, mami?

de ce fac oamenii rău miruna ioani

La ieșire din pasaj de la Piața Muncii spre Dristor, e o trecere de pietoni semaforizată. Acum 3 ore, ne-au depășit 2 mașini acolo, trecând pe roșu fără să piște frâna vreun pic. Două, nu una. Trei adulți în mașină, am numărat la fel.

Deși noi eram deja opriți în fața trecerii, la semafor, dacă nu s-a înțeles.

Când vezi o trecere de pietoni, ar trebui să reduci viteza instinctiv. Când mai vezi și o mașină oprită în fața trecerii, cum eram noi, îi dai în gură pedalei de frână, scârțîi roțile pe asfalt, scoți fum pe la spate, eventual înjuri un pic și oprești naibii, chiar dacă nu vezi vreun pieton. E un reflex pe care credeam că toți îl au. Nu vrei să omori pe nimeni, nici măcar să-i rupi vreun picior. Asta credeam.

Știți, când mă întreabă fiul meu de ce oamenii trec pe roșu ori de ce așteaptă culoarea verde ocupând deja jumătate din trecerea de pietoni, vă spun sincer, nu știu ce să-i îi răspund. Că nu cunosc regulile? Poate nu văd bine? Ce justificare au? Ce explicație există, serios?

Altădată, eram cu un taximetrist în mașină, care a intrat pe interzis. Chiar la noi pe stradă. Și i-am zis: vedeți că suntem pe sens invers. ”Da de când, doamnă, schimbă ăștia regulile cum vor.” Da, regula a fost schimbată și semnalizată decent, cam cum se semnalizează orice drum: cu niște indicatoare. De vreo doi ani, cel puțin. Dar nu ai scuză să ignori regula, nici dacă-i de ieri.

Tot drumul, Tudor i-a zis domnului taximetrist că e foarte periculos ce a făcut și că, dacă l-ar fi prins poliția, i-ar fi dat amendă negreșit. El nu zicea nimic.

Încă mă întreabă copilul de ce domnul a intrat atunci pe interzis. De ce nu a oprit, când i-am zis.

Nu am un răspuns, sincer vă zic.

El se confruntă deocamdată cu răuri mici și cere explicații pe care nu le am. Dar răul ăsta mic e oglindirea societății în care trăim. Și răul ăsta mic poate deveni oricând tragedia vieții tale, atunci când nefericitul care trece regulamentar e din familia ta. Atunci când tu îți vezi de drumul și de viteza ta, iar un inteligent depășește, în curbă, un tir și nu mai poate opri în fața ta. Când îți rupi un deget, ajungi la spital și pleci operat la ficat. Când pierzi un post, pentru că ”a luat cine trebuia”. Când suni la 112 și poliția se face că a plouat.

Am fost șocată de oamenii ăia care nu au oprit. La roșu, la o trecere de pietoni. În weekend-ul în care țara arde de nervi și unii sunt la prosteste as we speak. În weekend-ul în care niște părinți își plângi copiii, deși nu așa ar fi trebuit. Vedeți, de asta nu cred în proteste. Nu mai cred. Pentru că, în România, națiunea protestează ca-n povestea cu lupul care nu mai apărea. Și, după protest, revenim la oile noastre și trecem pe roșu nestingheriți. Aruncăm țigara pe jos. Ne tragem copilul de-o aripă peste șinele de tramvai. Depășim pe linie continuă, îl ținem în brațe pe bancheta din spate, fără scaun special sau centuri. Nu mai cred nici în vot, deși e important să votăm. Pentru viitor, pentru peste 20 de ani. Dar nici votul, nici protestul n-o să ne apere copiii ACUM. Noi nu mai avem timp de așteptat. Noi trebuie să supraviețuim azi într-un sistem plin de tembeli care depășesc viteza, trec pe roșu sau circulă pe interzis. Într-un sistem care nu ne apără, practic, de nimic. Ne mănâncă microbii în spital și minciunile, pe la tv. Oricât de disperat ar suna, singurul lucru care ne poate salva ACUM e propria schimbare LA NOI. Să respectăm noi regulile, să reclamăm, să ne educăm copiii și să fim un exemplu pentru ei.

Niciodată nu trecem strada pe roșu, pentru că asta e regula și punct. Nu există ”nu vin mașini”, nici ”așa fac alții, deci merg și eu”.

Niciodată nu aruncăm gunoaie pe jos, indiferent ce scuză avem.

Niciodată nu ne urcăm pe bicicletă fără cască, poate doar dacă e să scăpăm de un criminal periculos ori de o furtună amenințătoare.

Niciodată nu circulăm fără centură de siguranță, nici pe bancheta din spate, oricâți ani am avea.

Niciodată nu vorbim profesorii copilului de rău, dacă vrem ca el să învețe ceva de la ei.

Niciodată nu stăm pe facebook, la volan.

Putem să nu ne spălăm într-o seară pe dinți, că nu se întâmplă nimic, dar nu putem să ne urcăm niciodată beți la volan, pentru că o singură dată se întâmplă tragedii.

Vreți să vă spun ceva distractiv? Am început să-mi învăț băiatul semnele de circulație, ca atunci când va conduce mașina, să stăm cu toții liniștiți. El are 3 ani.

Știți, avem numai două șanse să îi salvăm: fie emigrăm, fie-i educăm. Ca atunci când se întâlnește copilul meu cu copilul tău la ieșirea din pasaj de la Muncii, să supraviețuiască toți.

foto Shutterstock

Articolul anterior

Trucuri acceptabile, când te chinui să-ți convingi copilul să se spele pe dinți (p)

Articolul următor

29 de întrebări incomode, pe care să le pui în maternitatea unde naști

18 Comentarii

  1. Dorina

    Nu prea înțeleg un lucru. De ce te plângi? Nu știai la ce te întorci atunci când ai decis să revii în România? Daca îți place în România, îți place tot, nu doar partea frumoasă a lucrurilor. Sau ai varianta de a nu te mai văita. 🙂

    • Cum sa imi placa tot? Crezi ca sunt retardata sau ipocrita? Nu mi-a placut tot nici la prima mea iubire, cred ca e ceva tipic oamenilor cu mai mult de 2 neuroni in cap.

      Poate o sa te dezamagesc, dar situatia nu e perfecta nici in UK. In Londra, se trece strada pe apucate, nu pe verde. Criminalitatea e foarte departe de a fi o poveste, eu insami m-am intalnit cu niste hoti de buzunare. In Romania m-am nascut si am crescut, stiam exact la ce sa ma astept. Doar ca, pt mine, lucrurile nu sunt doar albe ori negre. Simt ca ai vrea sa scoti de la mine faptul ca imi pare rau ca m-am intors si, cu regrete pt tine, imi pare chiar foarte bine! Ca mai sunt zile bune si zile mai putin bune, repet, e normal sa fie asa. In orice relatie, in orice societate, in orice tara. Daca cineva iti spune ca totul e roz, intreaba-l ce fumeaza.

    • Eliza

      Mai Dorina! Nu prea înțeleg un lucru. De ce te plângi? Nu știai ce citești când ai citit titlul? Dacă îți place blogul acesta, îți place tot, nu doar articolele cu povești frumoase. Sau ai varianta de a nu te mai văita. 🙂

  2. Roxana

    Off.. nici eu nu mai am incredere in nimic. Si la noi e aceeasi poveste.. Irina ma intreaba deseori de ce oare unii oameni nu respecta regulie, de ce arunca gunoi din masina pe fereastra?De ce unii oameni hranesc animalele la Zoo cand scrie clar ca nu au voie? ( legat de zoo a zis ca nu vrea sa mai vedem animale in custi,ca daca ar fi dupa ea,ar desfiinta gradinile zoo). Mi-a spus ca nu va purta niciodata blana naturala. Si multe altele… si copiii incep sa vada multe nereguli. Legat de profesori, indiferent ce parere am eu nu-i critic niciodata,dar ce sa fac cand spune”la stiinte nu mai fac proiect, nu are rost, oricum nu il prezint. E munca in zadar”. Tot ii explic ca e pentru cultura generala.. bla bla. Mi se pare trist cand copiii isi pierd interesul si incep sa vada si sa simta pe pielea lor ce se intampla..

    • Da, exact de asta imi e si mie groaza! Nu am raspunsuri la intrebarile astea.

      • Alice

        Trecerea de pietoni din dreptul locurilor de joaca din Tineretului,nu o data ci de trei ori mi-au trecut masini prin fata desi eu, ca pieton, aveam verde. De fiecare data eram cu bebelusul in carut. Niciodata nu traversez pana nu se opresc masinile, chiar daca am verde. Acum fetita mea are 2 ani si 8 luni si stie demult regulile. Chiar ii atentioneaza pe adulti sa nu mearga pe strada, ci pe trotuar si sa nu arunce gunoaie. Copiilor din parc le spune sa nu arunce pietre sau bete. Noi stim regulile dar cum ii putem influenta si pe altii sa le respecte?
        Copiii spun ceea ce gandesc si asta este minunat, sa invatam de la ei!

  3. Ana

    Intradevar, schimbarea trebuie sa vina in primul rand de la fiecare dintre noi. De exemplu, cand in clasa 1 se discuta pe grupul de parinti ce cadou sa cumpere copiilor de craciun, am propus sa nu includem dulciuri. Oricum in perioada aia primesc din toate directiile si daca tot mananca ceva cu zahar macar sa fie exact acel ceva care le place ft mult. A starnit ft multe comentarii negative aceasta propunere. Apoi cand invatatoarea a spus ca le interzice copiilor – de clasa 1- sa foloseasca telefoanele mobile in timpul orelor de after school iar au fost parinti care pur si simplu nu intelegeau cum de se poate gandi cineva la asa ceva. Acestea sunt numai doua dintre anomalie pe care le-am trait, lista este mult mai lunga. Ce vreau sa spun este ca, exact asa cum reiese si din articolul tau, nu numai sistemul statului este putred. Si de la oameni este nevoie de schimbare! Si corectarea acestor mentalitati nu sunt pretentii. Este doar normalitatea pe care in alte societati o intalnim fara sa cauti cercuri selecte.

  4. Cred ca schimbarea apare cand incepe sa ne pese de ceilalti si cand asta vine natural, cand simti ca iti e bine doar cand le e si celorlalti bine. Eu una mor cand vad deschise usile alea glisante de la raionul congelate. Stiu ca e o problema minora dar stiu ca daca raman deschise se pot strica produsele… pe care produse cineva le va cumpara… acel cineva se poate imbolnavi .. etc. Orice lucru pe care il facem poate fi inceputul unui lucru bun sau rau, dupa caz. Schimbarea incepe cu noi si imi place ca il inveti de pe acum semnele de circulatie! Romania va arata mai bine peste 1-2 generatii.

    • Sau cand iau chiflele fara clestii aia speciali de paine. Mda. 1-2 generatii e optimist.

      • Mari

        Cat de tare ma enerveaza astia care nu folosesc manusi /clesti pentru a lua chiflele.
        Le atrag atentia de fiecare data, poate poate nu mai fac a doua oara.

        • Si eu fac acelasi lucru. Ma enerveaza la culme persoanele de genul asta care nu sunt in stare sa respecte niste reguli minime de bun simt si de igiena!! Probabil ajung acasa si mananca fara sa se spele pe maini, ca doar de’, ce li se poate intampla?!

          • Eu am văzut la un mare lanț de magazine de lângă noi de câteva ori o angajată cum manipula chiflele fără mânuși, fără clești, fără nimic. Le aranja pur și simplu, cu mâna goală. Am făcut o sesizare pe facebook magazinului respectiv (bine, i-am și amenințat un pic că filmez și apărem cu toții la știri :P), după care, sincer, nu am mai văzut pe nimeni dintre angajați să umble cu mâna goală. Și trec des pe acolo. Mi-a plăcut cum s-a rezolvat. Ei m-au asigurat că vor retrain-ui personalul, iar eu nu am mai prins niciun flagrant. Și nimeni nu a apărut la știri 🙂

      • Natalia

        Cei care iau chiflele/painea fara manusi sau clesti sunt inca finuti. Sa ii vedeti pe cei care cauta fix painea de dedesubt si asta dupa ce se ling pe degete sa desfaca punga inainte. Eu nu mai cumpar produse neambalate.

  5. Silvia R.

    M-ai uns pe suflet cu articolul asta. Este intru totul si parerea mea. Iar cand le tot spun oamenilor din jurul meu ca nu mai cred in vot, ca nu cred in iesirile in Piata Victoriei, atata timp cat nu avem niciun gand ca noi insine sa ne schimbam, imi sar toti in cap.
    Asa ca, incerc pe cat posibil sa fiu eu in primul rand un cetatean exemplar, sa il invat si pe copilul meu acelasi lucru. In rest, simt si eu frustrare din cauza atator nereguli pe care le vad zilnic in jurul meu, si nu ma refer la guvern, partide politice sau cine mai stie ce institutii publice.

    • Da, exact. Până acolo, ne lovim unii de alții zilnic, ca să nu spun că ne omorâm. Astăzi am văzut iar 2 trecând pe roșu la semafor, în plin București. Unuia i-am reținut și numărul, doar că nu știu ce pot face cu el.

      • Violeta

        Stiu ca exista un numar verde sa o aplicatie unde pot fi reclamati… Merita aprofondat.

  6. Violeta

    O zic mereu si n-o sa obosesc sa tot repet: lipsesc educatia si respectul.
    Mama…. Si ce amenzi as tranti…. M-ar uri si neamurile. Dar vad ca “cele bune” nu functioneaza.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 171 queries in 0.564 s