Unul să țină copilul și celălalt să execute periajul e un chin, deci ăsta nu poate fi ceva care să-l convingă să se spele pe dinți. Îmi imaginez cât de mult mi-ar plăcea mie să mă țină cineva imobilizată și altcineva să mă frece cu o periuță într-un loc în care eu nu vreau. Îmi trec câteva locuri prin cap, acum. O să fac eu asta mâine de bunăvoie? Nu prea cred.
Deci fără forță fizică, am stabilit.
”Îți trag o palmă, dacă nu te speli pe dinți” nu e o alternativă sănătoasă, pentru că palme n-ar trebui să tragem niciodată, sub niciun pretext, nici măcar preventiv, sub formă verbală, ca o amenințare din viitor. Pedepsele nu funcționează și se confundă valoarea lecției pe care vrem să o învețe copilul aici. Noi vrem ca el să se spele pe dinți pentru că e un obicei sănătos să te speli pe dinți, nu de teamă că ce va păți, dacă nu. Ar fi mai util să îl invităm la spălat pe dinți împreună, în loc să îl trimită să facă asta singurel. Oricum, până la 8 ani, părintele ar trebui să spele copilul pe dinți. Altfel, știți ce obținem cu palme și amenințări? Un copil care veșnic o să urască periuța de dinți.
Deci fără pedepse și amenințări, am stabilit.
Nu recomand nici recompensele, cu atât mai puțin pe cele cu ciocolată!!! Nu râdeți, c-am văzut și așa ceva. Recompensele sunt greșite, pentru că distrag atenția de la ce este cu adevărat important: să ne spălăm pe dinți, nu să primim surpriza de după, bomboana de mâine sau desertul, la final. Pe copiii mai mari, îi pot motiva acele tabele cu zile ale săptămânii, unde să bifeze că s-au spălat pe dinți, dar cam atât.
Deci fără recompense, am stabilit.
Care sunt trucurile alea acceptabile, sănătoase fizic și emoțional?
- Cărțile
Citiți despre mersul la dentist, despre cum să ne spălăm pe dinți, despre șoricei și lupi și cine mai mănâncă bomboane în exces.
2. Spălați jucăriile pe dinți
Sunt sigură că Mickey Mouse nu e cel mai conștiincios când vine vorba de pastă și periuță, deci e vremea să deschidă gura și el. Îl spălați pe Mickey pe dinți, de două ori pe zi.
3. Inversați rolurile
Lăsați copilul să vă spele pe dinți pe voi. De-adevăratelea. Cu pastă de dinți, cu dezastru în baie și tot ce vine la pachet. O să îi placă enorm să fie în poziție de putere de această dată.
4. Periuța cu Fulger McQueen
Habar n-am dacă există, dar dacă avem un fan Fulger McQueen și își dorește acea periuță, i-o oferim. Dacă vrea una cu Mickey Mouse, din aia cumpărăm. Dacă vrea una de proteze, ar putea fi mai greu, că alea-s gigantice, dar poate fi fun.
5. Pasta de dinți cu gust de înghețată
De exemplu, vă recomand, pentru copiii de 2-6 ani, o pastă de dinți de la Splat, cu gust de înghețată de fructe 🙂 Nu e nicio problemă că pasta de dinți e dulce, ea nu are zahăr. Să-l faci să vrea să se spele pe dinți e un start important, pentru că, în timp, își va crea un obicei sănătos. Și ăsta e scopul, de fapt. Nu înseamnă că va deveni dependent de ciocolată.
N-are fluor, o puteți folosi și pentru copiii care nu scuipă. Discuția despre fluor e amplă, am scris deja pe acest subiect, puteți da o căutare pe blog.
98% dintre ingrediente sunt naturale, pasta de dinți poate fi înghițită fără probleme și tind să cred că e mult mai sănătoasă de două ori pe zi, decât o înghețată. Nu conține mentă, parabeni, SLS/SLES, agenți antiseptici sintetici (triclosan, clorhexidină), derivate din petrol sau alergeni. O găsiți în toate farmaciile Sensiblu.
Am folosit-o când Tudor și-a spart buza de curând (noroc că purta cască, altfel își spărgea dinții cu succes) și cu pasta lui obișnuită, care are mentă, precis periajul ar fi durut.
(Există două variante a acestei paste de dinți: una pentru 0-3 ani (cu gust de banane și mere), care are în pachet și un degetar din silicon, pe care îl puteți folosi înainte să apară primul dinte. Nu aș folosi pastă de dinți la un bebeluș sub 6 luni, degetarul e suficient. Îl curățați bine după fiecare folosire. Când apare primul dinte, trecem direct la o periuță mică.)
Reacția lui Tudor cu buza umflată, când a mirosit pasta de dinți de la Splat, a fost să ceară să ne spălăm pe dinți în extra-program, de 3 ori consecutiv 🙂 După care și-a luat-o cu el la joacă, să o mai miroasă din când în când.
Dacă vreți și dv pentru copii, vedeți că pasta de dinți de la Splat se găsește doar în rețeaua farmaciilor Sensiblu. Sper să fi fost de ajutor acest pseudo-tratat în psihologia spălatului pe dinți.
Nicola
Tare, nu stiam ca au si alte variante. El se spală acum cu cea de banane si mere, sigur ii va plăcea noua pasta de dinti. Multumesc!
Miruna
Ohooo, mult de tot! 🙂
Simo
Eu i-am dat comanda de o pasta de dinti cu gust de zmeura, fiindca ii place zmeura mult. Sper ca si pasta sa aiba acelasi succes.
Miruna
Ca zmeura? Spalatul pe dinti sa aiba acelasi succes 😉
Simo
Ai inteles ce-am vrut sa zic 😀
Ana
Am mai vazut pe la vedete ca fac reclama la aceasta pasta de dinti si chiar ma gandeam oare de ce nu scrie si blonda noastra. Ma gandeam ca ceva nu e in regula, acum m-am linistit.
Miruna
Hehe, ești figură, comentariul tău mă onorează, îți dai seama. Doar că nu înseamnă că, dacă eu nu sunt într-o campanie, produsul respectiv nu e bun, doar că nu sunt eu în campanie, atât. 🙂
o femeie
si la fiica mea au functionat pasta de dinti cu aroma/colorit special. Cand e vorba de sanatate, unele compromisuri sunt suficient de bune.
Miruna
Da, nu e un compromis atât de mare, să fim serioși.