O strategie genială de a convinge copilul să se spele pe dinți fără scandal 

strategie genială convinge copilul spele dinți fără scandal miruna ioani

Cred că vârsta de 2 ani-2 ani și jumătate e cea mai critică perioadă, în care copilul nu vrea să se spele pe dinți. Am trecut și noi prin povestea asta, să nu credeți că acest coșmar ocolește pe cineva. Îmi era groază că iar vine dimineața, că iar trebuie să mă rog de el, să îi arăt, să mă pun în limbă sau în patru labe. Glumesc, dar aș fi făcut orice, ORICE să nu ne mai spălăm pe dinți cu atâta zdroabă. Mai ales că toată responsabilitatea era a mea, mama-dentist.

Vârsta asta – în jur de 2 ani- e așa critică, pentru că e oricum o vârstă complicată, când copilul începe să exploreze, când testează limite și vrea să vadă până unde e dispus să meargă părintele lui cu statul ăla în limbă. 

Dragă Miruna, suntem disperați, că Ionică (2 ani) nu vrea să se spele pe dinți. În fiecare seară, la noi în casă e circul de pe lume, simt că NU MAI POT. Am încercat toate periuțele din lume, toate pastele de dinți, am citit cărți, i-am povestit despre carii, l-am dus la dentist. Am ajuns să îl spălăm pe dinți în timp ce unul îl ține, celălalt îl periază și copilul urlă. E un chin pentru toți.

Dragi părinți disperați,

Vă înțeleg perfect și vă admir pentru faptul că vă preocupați de sănătatea dinților copilului vostru. Să vă deschideți o bere la televizor în loc, ar fi fost mult mai ușor pentru toată lumea. Vă admir și pentru faptul că ați căutat pe net soluții, că puneți întrebări. 

 

  1. Primul meu sfat e să vă relaxați.

 

  1. Apoi, aș vrea să înțelegeți că scopul nu e să periați niște dinți, ci să formați un obicei. Și aici, atitudinea părinților contează foarte mult. E ca la înjurături. Sau la cuvintele care descriu părți ale corpului uman. Dacă nouă ni se par normale și nu ne agităm când le folosim, asta va înțelege și copilul despre subiect: că e ceva normal. Mereu fac comparația cu ștersul la fund. La fel cum ni se pare perfect normal (sper!) să ne ștergem la fund după ce folosim toaleta, e perfect normal să ne spălăm pe dinți după ce mâncăm. 

Dar, dacă ați trecut de faza asta și tot sunteți în pielea părinților lui Ionică, propun un plan pentru voi, care nu poate decât funcționa: 

  1. O vreme nu-l mai spălați pe dinți. Adică, pe bune, nu e ca și când pare că ați face ceva foarte eficient cu periuța în gura unui copil care nu vrea. Așa că, lăsați-l. Să zicem, două săptămâni. Deschideți berea aia, nu dați drumul la televizor, mai bine jucați-vă un pic. Cereți-vă scuze de la el că l-ați chinuit cu spălatul pe dinți. Spuneți-i fix cuvintele astea: ”Ionică, îmi pare rău că te-am forțat să te speli pe dinți. Îți promit că nu voi mai face asta niciodată. Pentru mine, e o bucurie să mă spăl pe dinți, să îmi miroasă frumos gura și aș vrea să fie și pentru tine. Dar sunt dinții tăi, e dreptul tău să nu deschizi gura. O să rezolvăm și asta cumva într-o zi, lasă pe mine, puiul meu drag și iubit.”

Și i le spuneți ca și când le credeți, nu ca și când vreți să vedeți cum va reacționa. Gândiți-vă că nimic pe lumea asta nu merită ca al vostru copil să fie traumatizat sau să aibă o amintire neplăcută.

La noi, mult timp a fost problema spălatului pe cap. Nu voia copilul neam. Am încercat TOT, ca mama lui Ionică. Pălării sau ochelari să nu-i intre apa în ochi, șampoane diferite, scăunele-n cadă, jucării, cântecele, făcut baie cu copilul, nix, nema, nada. Scandalul de pe lume, de ziceai că-l tai. Și a venit această zi (nu-l mai spălasem probabil de anul trecut și acum era ziua lui, deci să fi tot trecut vreo 2 luni) în care i-am povestit de dimineața că seara ne spălăm pe cap. Și seara, când să-l iau la baie, a început circul că el nu vrea. Dar nu un circ de mofturos și răsfățat, ci pur și simplu, simțeam că îi e foarte frică de ceva. Așa că, m-am gândit foarte puțin: ce fel de mamă vreau să fiu eu? Una chinuitoare de copil și obsedată de spălat sau una blândă și cu respect față de corpul copilului ei. A mai trecut o lună până s-a spălat. Și ce credeți că s-a întâmplat? Exact, nimic. Perioada critică a trecut, acum copilul se spală pe cap și plânge foarte puțin, pentru că a câștigat ceva foarte important: încrederea în părinții lui.

În toată această vreme, mai aveți ceva de făcut: nu îl invitați la spălat pe dinți, nu sugerați asta, nu bateți apropouri, nu îl faceți să se simtă prost că are dinții negri, murdari, că îi pute gura, nimic. Schimbăm macazul, mergeți pe pozitiv:

  1. Vă spălați voi (părinții) pe dinți în mod public și un pic obsesiv. Nu faceți nicio referire la copil, că doar ați înțeles că el nu vrea să se spele pe dinți. Dar voi vreți. Așa că, vă spălați. Luați câte o periuță și tot frecați, nici măcar nu trebuie să fie un spălat corect, de 2 minute, cu pastă de dinți. Cel mai important e să fie o bucurie pentru voi și copilul să fie martor.
  2. Dacă până acum ați citit, luați o pauză și de la cărțile cu spălat pe dinți și dentiști. Vă țineți promisiunea, vă amintiți?
  3. Petreceți mult timp cu copilul, astfel câștigă încredere că vorba-i vorbă și vă țineți de cuvânt.
  4. Eventual vă ”nimeriți” pe la vreun verișor mai mare fix când acesta se spală pe dinți. Dar nu ziceți nimic, nu invitați propriul copil la nimic.

Vedeți, sunt sigură că doar iubirea și încrederea ne pot duce acolo unde vrem. Acesta e limbajul pe care îl înțeleg ai noștri copii. Ei nu se spală pe dinți de teamă să nu le apară carii, nu înțeleg pericolul de a-i durea dinții, importanța de a-i păstra, astea-s prostii de oameni mari. Argumente raționale. Copiii vorbesc limba iubirii și a încrederii. Ei se vor spăla pe dinți când vă vor vedea pe dumneavoastră că faceți asta și că e distractiv. Au atât de multă încredere în părintele lor, încât tot ce face acesta e corect, bun și ”vreau și eu”. Puterea exemplului e fabuloasă când avem copii mici și e păcat să nu o folosim cât încă o mai avem. C-o să clipim și ei vor intra la facultate și măcar ceva bun să fi luat de la noi 😉

După câteva săptămâni de liniște (pot fi chiar luni, dacă vă place atmosfera de zen de la voi), vedeți și voi care-i temperatura, mai lansați câte o invitație: Vrei și tu? Și e perfect în regulă să nu vrea. Mai puteți spune ”hai, stai cu mine până mă spăl pe dinți.” Știu mulți copii care vor să stea cu mama lor cât aceasta face caca, chiar neinvitați. Iar spălatul pe dinți câștigă puncte la miros. Atenție, dacă nu vrea să se spele pe dinți, nu o luați personal, nu înseamnă nimic. Nici că sunteți o mamă ratată, nici că sunteți un tată neimplicat. E pur și simplu un răspuns. Mai încercați și altă dată.

Dar voi perseverați cu spălatul vostru pe dinți, asta mi se pare cel mai complicat pas de urmat pentru părinți. Nu există o pastilă care să-l facă pe Ionică să se spele pe dinți. Nu există o pastă de dinți pe care toți copiii s-o iubească precis. Nu există o periuță care să sterilizeze gura de microbi. Există doar părinți.

Foto Shutterstock

 

Articolul anterior

Un fotograf de nuntă ceartă invitații care se bagă în față, să facă poze cu telefonul mobil

Articolul următor

Da, al doilea copil în 2 camere, la bloc. Pentru că oamenii fericiți încap oriunde

45 Comentarii

  1. Adela

    Of, am si eu un nazdravan care are 2 ani si 3 luni. De aproape 2 saptamani refuza sa se spele pe dinti. Il spal pe dinti de la aprope 5 luni si nu am avut probleme, dar acum refuza categoric. Am incercat si eu, ca si parintii lui Ionica, cu forta dar efectul este zero, ba chiar este si mai rau. Am incercat si sa ii spun ca ii miroase gura, ca are dintii murdari, am facut si comparatie cu dintii fratelui lui. Nimic! Deoarece cam tot ce nu voia sa faca se rezolva cu o carticica, povestioara dintr-o carte ( de exemplu pentru a nu mai plange la baie am folosit carticica Dumbo in care ii aratam cum il spala Timoty pe Dumbo…o luam in baie si o puneam pe cada), am cumparat si o carticica cu spalatul pe dinti la zoo, nimic. O sa incerc si metoda ta….sper sa dea rezultate. 😘😘😘

  2. Cricket

    Hehee de cand nu am mai comentat, dar citesc la fel de des. Noi cu dintii stam bine, cu parul e problema. Sa fi trecut o luna. Si eu respect ce zice si nu o fortez, doar ca ma deranjeaza ca altii zic ca vai cum se poate, cu forta cand e in cada pac pac si gata. Mie nu mi se pare ok. La fel si cu pampersul si vai are 3 ani si un pic si inca mai are…stie unde si ce se face, doar ca nu vrea si sincer nu ma grabesc. Aparent restul lumii da si eu cica sunt de vina ca prea o las sa fac ce vrea…pfff

    • Lasa tu restul lumii si vezi-ti de mamiceala ta. Sa respecti copilul si sa ii dai timp n-are cum fi gresit.

    • Asta cu baia am auzit-o și eu. 😂 Numai că a mea nu vrea să facă baie deloc. Că o deranjează chiloții când îi repune după baie.
      Na, insist și e cu lacrimi numai când ieșim într-un anume parc și efectiv stă cu chiloții în praf.
      Evităm parcul ăla în general. 😂😂
      În rest găsim alternative care să o curețe dar să nu o streseze în halul ăla.
      Are 4 ani. La doi ani nu avea nicio problemă cu spălatul.
      Feciorul are 2 și e la faza “nu vreau să îmi spăl pletele”.
      Asta e. Îi ducem la bazin o dată pe lună și rezolvăm cu baia completă. 😂😂😂

  3. L

    Multumesc! Are aproape 1 an si jumatate, pana de curand accepta sa o spal pe dinti. De ceva vreme nu vrea nicicum, am schimbat periute, paste, tehnica, am spalat toate jucariile pe dinti, nimic. Deja ma gandeam ca nu mai am nici o sansa sa o conving…sper sa fie si la ea doar o etapa…

    • Este. Doar sa nu te lasi, sa perseverezi, sa te speli pe tine pe dinti si ea sa te vada!

    • Ana-Maria

      Bună, bună!
      Al meu băiețel are 3 ani jumătate și de o luna de zile nu s-a mai spălat pe dinți.
      In fiecare dimineață îl invitam in baie, sa stea cu mine până îmi spăl dinții, dar nimic.
      De o săptămână, in fiecare zi merge singur la baie și mă cheamă să îl spăl pe dinți( da, am scris bine, sa îl spăl pe dinți- e un început și ăsta), că el vrea sa fie FRESH pe când ajunge la grădiniță( mă tot lăudam, dimineața, in timp ce îl îmbrăcam pentru gradi, că am o respirație proaspătă).
      Așa că… răbdare… Va trece peste refuzul acesta
      🤗

  4. Roxana

    Nu aveam treaba cu spalatul pe dinti,dar pe la 2 ani si ceva nu mai voia sa fac dus in cada…ii era frica sa nu se scurga pe la canal:))
    A fost un chin,era o caldura si transpira de mama focului.. am cautat o cadita gonflabila pe care am inercat sa o pun pe scurgere…nimic. Nu voia si pace!! pana la urma am pus dusul pe ea in baie,in mijlocul baii.. O spalam doar cu apa,nu putea si clati…dar macar era un pas. Am reusit pana urma ,dar vreo cateva luni a fost de groaza…cand venea dusul,incepea stresul meu. Cred ca ii transmiteam si ei,evident si uite asa circul… Am reusit convingand-o sa puna piciorusul pe scurgere,sa vada ca nu incape pe acolo…
    Acum se distreaza cand ii spun ca ii era teama de scurgere si imi spune”Tu chiar imi faceai dus in baie??”. Cand ii spun ca da…imi spune” dar chiar ca faceai orice pentru mine”.
    Deci merita sa incercam:)

  5. Alina

    Noi cu spalatul pe cap am avut probleme, a stat voinicul cu lunile nespalat, si nu a facut paduchi si nici nu i- a picat parul:-) No way cu forta! A mers pana la urma cu discutii blande, cu explicatii ca e chiar amuzant sa simti apa pe langa urechi, cu prosopel tinut pe ochi in momentele cheie, si cumva a venit de la el chemarea! Acum ne distram la baie facand forme haioase in parul clabucit! Cum ai zis si tu , Miruna, relatia construita pe incredere si iubire e cea care da roade! Multumim!

    • Așa este. Deși mă panicam la gândul cât timp a trecut de când nu îl spălasem. Noroc că era iarnă…aș putea să zic? :))

  6. Trecut și noi prin faza cu spălatul pe dinți. La 4 ani se spală și singură destul de bine (dăm și noi).
    La doi ani cam amândoi s-au recoltat și voiau să se spele singuri musai. Erupții dentare și se simțeau în control.
    Când văd că nu e chip să mă înțeleg cu ei, ii las cu molfăială aia de periuță cum fac ei. Tot mai bine decât nimic.
    Au avut zile când s-au culcat nespălați pentru că nu voiau. Insist până la un punct, dar cu forța tare rar (doar dacă au mâncat dulciuri în ziua aia) că nu vreau sa le fie teamă când mă văd cu periuța.
    Și mă spăl cu ei. Să vadă că mă spăl, că îmi studiez dinții apoi, că bag ață, că…

    • Bun bun bun de tot 🙂 nu e bai dacă nu se spală în câte o seară pe dinți, să fim serioși. Poate fi chiar bonding chestia asta.

  7. Raluca

    Pai si daca nu vrea copilul sa se spele pe maini ce facem, il lasam asa ca nu e fun si ca e corpul lui? Imi place principiul de respectare a corpului, il aplic si eu, dau 100 de explicatii, o iau usurel. Dar nu negociez pe ce tine de igiena. Da, cand am vazut ca a inceput sa urasca baia pe cap am rarit-o de la zilnic la o data pe saptamana. Anunt cu o zi inainte si repet de multe ori ca urmeaza sa spalam si parul. Dar nu ii las ei decizia de a se spala sau nu. Si e ok ca nu ii place, tot trebuie sa se spele periodic.

    Pentru mine nu e important sa fac totul sa para fun pt ea (sigur ca ajuta, unde pot aplic asta), dar sunt zone unde nu e loc de “daca nu imi place nu fac”. Plus ca ei se prind atat de rapid de pacaleala, au incercat si au vazut ca nu e fun! Ce faci de acolo?

    • Faza e că la spălatul pe mâini, poți implementa regula, adică îl poți spăla și dacă nu vrea. Pe dinți, nu prea merge. Dacă nu deschide gura, aia e. N-ai cum. Și după un circ azi, slabe șanse să deschidă gura mâine. Plus că să îți bage cineva ceva în gură sau în fund fără voia ta (aici mă gândesc la supozitoare, nici vorbă de altceva… deși… e un pas destul de mic, copilul nu cred că face o diferență foarte mare între ceva și altceva, respectul e însă universal) e foarte neplăcut, incomparabil cu spălatul pe mâini. Părerea mea.

    • Andreea L.

      Eu cred ca mamele care zic ca nu negociază cu copiii lor de 2-3 ani pe anumite teme, nu au copii care se sperie tare sau care sunt foarte încăpățânați! Adică se văicăresc un piculet și-apoi stau sa fie spălați pe cap sau pe dinti etc. Dacă ai un copil de doi ani care urla și se agata de tine cu o disperare de zici ca se îneacă o lași mai moale cu regulile și încerci alte tactici.

  8. Madalina

    Miruna, nu sunt de acord. Iti spun si de ce. Am facut ce ai spus tu, dar stii ce s-a intamplat? I-a aparut o carie. Pe la 2 ani a inceput cu mofturile la spalat pe dinti si pe cap. Am zis ca tine, ca nu il fortez, ca pana la urma, asta e, nu moare nimeni din asta. Acum are 7 ani, deci iti dau feedback la sfatul tau 😉, desi au trecut deja 5 ani de atunci, sa vada si mamele ca nu e chiar asa.
    Nu e chiar asa fun sa nu se spele pe dinti cu lunile. Copilul “decide” si parintele suporta consecintele? Ca da, sa-i repari o carie e cu mai mult stres pentru parinte decat e pentru copil. La asta adaugam si banii cheltuiti pe plomba.
    Sunt pentru incredere si blandete dar nu la modul absolut. Pana la urma, copilul e copil si nu are discernamant. Sunt pentru respectul fata de el si dorintele lui, insa faptul ca nu stie ce consecinte au faptele lui si lipseste elementul de gandire abstracta care sa ii ajute sa proiecteze viitorul, inseamna clar ca nu merge cu “lasa-l in pace”.
    Nu, nu-l mai las in pace, pentru ca pana la urma, sunt parinte, am responsabilitati fata de el si nu vreau ca la 6 ani sa aiba gura plina de carii sau sa creada ca igiena e treaba optionala.
    Nu cred ca metoda ta e functionala sau macar benefica pe termen lung. Eu vreau ca el sa stie ca nu toate in viata intra la capitolul “optionale”. Vreau ca el sa invete ca avem obligatii si ca unele lucruri trebuie facute pentru ca trebuie, nu pentru ca vrem.
    Cand iese din bula mea roz cu unicorni zburatori in care face numai daca vrea, nu e bine pentru el.
    Asa cum nu il las sa bage degetele in priza, nici nu-l las sa stea nespalat. Pe dinti sau pe oricare parte a corpului. Si sa stii ca si asta tot un obicei e. Acum ii spun doar atat: asta nu a fost o intrebare, trebuie sa faci x lucru pentru ca… Stie deja ca daca eu ii spun ca trebuie, nu exista loc de negociere, deci face.

    • Roxana

      Eu nu cred ca a facut o carie doar de la nespalatul pe dinti. Depinde si cate dulciuri mananca si textura lor. Si mai e si gena…
      La noi,de ex.nu mananca napolitane,biscuiti,caramele si alte chestii lipicioase. Doar ciocolata si se clateste dupa ce mananca dulcele… 11 ani si 0 carii. Si au fost perioade in care nici sa nu auda de spalat pe dinti seara..
      Si sunt copii si copii. Unii inteleg mai usor sau sunt mai docili,iar la altii nu merge decat cu impunere.

      • Sunt atatia parametri ca nu mai stim ce sa facem, dar periajul e f. important. Genetica e si la mine si la sot dar dupa ce am plombat si invatzat sa curatzam dintii (eu am spatii interdentare unde numai cu atza si periutze speciale pot intra) nu am mai avut nicio carie sau tartru – asadar am anihilat genetica prin periaj si alimentatie (mancam mult crud).
        Nu am cumparat si nici nu am dat copilei chestii lipicioase cum bine zici: biscuiti, napolitane, ciocolae, caramele, etc, am periat-o, si la 3 ani a primit 10 plombe pt ca ii sarise smaltzul de pe dintzi. Imagineaza-ti cum ar fi fost toate astea de cariate daca nu periam, mai ales ca programarea la interventie sub anestezie generala a durat cateva luni (alte tari, alta poveste).
        In contradictie e mama, cu o dantura de revista (nu cu dinti incalecatzi si strambi ca ai mei), neglijat periaj, fumat si cafele: de la 55 ani ii cad dintii si cariati, pe rupte. Asadar neglijentele costa si vin fix cand nu vrem.

        Fiecare e unic, medicii ne-au facut evaluari si recomandari functie de istoric medical si analize si de starea fiecarui membru al familiei, ce merge la voi nu merge la noi, dar clar prevenitul face minuni.

      • Mădălina, dacă nu s-a spălat 5 ani pe dinți, e o problemă. Strategia mea nu e pe termen atât de lung. Lol. E pe un termen scurt, două săptămâni, mai încerci un pic, mai faci un pas în spate, doi în față.
        Poate nu ai înțeles ce zic. Zic să se relaxeze toată lumea un pic, nu să renunțe să mai spele copilul pe dinți :))) sper că nu s-a înțeles asta.

        Îmi pare rău că a făcut carie copilul tău, aici sunt într-adevăr mai mulți factori implicați, dar nespălatul pe dinți nu ajută oricum. Însă te asigur că între un spălat pe dinți cu forța, care liniștește doar conștiința părintelui vinovat, și un nespălat pe dinți nu e prea mare diferență. 😉

        • Madalina

          Evident ca nu a fost vorba despre luni/ani. A fost vorba de spalat pe dinti ocazional, in loc de 2 ori pe zi, o data la cateva zile, timp de cateva saptamani.
          Ideea mea era ca nu, nu-i ok sa ii lasi cum vor ei. Tu spui ca nu era pe termen lung ideea ta, dar sa stii ca se poate usor intelege ca ar fi. Nicio extrema nu e buna, asta e clar.
          Acum, la 7 ani, nu se mai pune problema, intelege si el si vede prin poze ce se intampla daca stai nespalat.

          Oricum, e esential ca cel mic sa stie de mic ca optiunile sunt rezervate pentru anumite lucruri si ca altele trebuie facute pentru ca trebuie.

          • Da, sunt perfect de acord cu ce ai scris! Să nu ne spălăm pe mâini sau pe dinți nu e o opțiune, doar că la 2 ani poate fi o problemă asta din urmă… Nici nu îți imaginezi câți părinți îmi scriu! Eu însămi am avut o perioadă când nu l-am mai spălat pe dinți așa regulat, cred că și 2 săptămâni legate, din frustrarea unor colorații care nu se duceau. Mă rog, e altă poveste.

  9. Eu tin minte ca de pe la 2 ani o lasam singura sa se spele. Decat deloc mai bine singura. Nu sunt de acord cu ideea sa o las nespalata cu saptamanile, mai ales pt cate probleme dentare avem in familie. Asa ca o lasam sa se spele singura, o lasam sa ma spele pe mine, mai veneam si eu cu periutza putzin pe la ea, disciplina stricta alimentara (fara fainoase, fara zahar – greu ca rudele treceau peste asta) ca sa nu fie resturi alimentare greu de indepartat si asta e.

    La spalat pe par o spalam si la 3 sapt. , mai o piscina, mai acasa.
    A avut o perioada cand nici baie nu a vrut. Asa ca scoteam lighean cu apa pe balcon 😀 😀 si tot iesea o balaceala cu apa (noi oricum nu folosim geluri de dus sau sapunuri). Altfel, la ce inundatie am avut in weekend in casa, invit toti copiii ce nu le place sa se spele sa vina cu barcutzele.

    • Am văzut că nu ești de acord, după câte inimioare ai dat comentariului de mai sus 😛

      • ha?
        nu am mai dat de juma de an. Nu mai am PC-ul ala la munca de unde puteam da aiurea clickuri si sparge linkuri si copia pagini si forta parole, mi-au schimbat pe win10 si chrome si edge si fara admin rights sunt limitata rau.

        • Nu îmi spune asta, te roooooooog… :))))) deci chiar așa multă lume citește până aici la comentarii???
          mai bine, treci tu, la loc, la inimioare :))) e mai puțin intimidant pentru mine.

        • nu pot, maica, nu pot. Nu mai am calculatorul ala la munca. Si chiar aveam super chestii instalate, dar na, au aflat ca nu respect regulations 🙂 (ei, vezi, avantajul de a fi blonda cu zambet pana la urechi si am cerut ce am vrut de la unul din admini si mi-a dat 😀 dar nu mi-a mai mers si cu noul admin …. sigur e gay 😀 )

          • 😂😂😂 dar il convertim! Spune-i ca-i urgent :))

          • haha, ce vremuri, acum vreo 2 luni, cand am dat la un comentariu 30 de like-uri :)))))))))))))) (deci eu in modul obsessive-compulsive, ce e sub 30 nu sunt eu 😀 )

            Hai ca am incercat de pe mobil (bine ca l-am cautat, era descarcat de ieri) – nu pot da decat cate un like) – vezi ca mi-am dat like singura. Asta inseamna narcisism?? 😀

  10. Maddy

    Nu am avut probleme cu spalatul copiilor pe dinti dar cand unul din ei avea dintii din față pregatiti sa cada, a refuzat periajul pe dintii aia 2. Au cazut dupa 2-3 saptamani dar aratau dezgustator, galbeni. Nu imi imaginez cum arata o gura de copil nespalata cu saptamanile.
    Mai bine l’as spala pe dinti la modul “exorcizare” decat sa las dintii atat de murdari.

    • păi fix asta e, că modul exorcizare nu funcționează pentru spălatul pe dinți, doar pentru conștiința părintelui care crede că face ceva util. N-ai cum peria eficient niște dinți într-o gură care nu se deschide. Poți încerca la mine, promit să fiu un toddler relevant :)))

  11. Ana

    Eu am niște copii înțelegători și nu prea s-au culcat/ trezit nespălați pe dinți. A fost o regulă pe care au înțeles-o, eu fiind un exemplu destul de bun de “așa nu”.
    Dacă totuși insistau să nu se spele, le băgam un morcov sau un măr în gură și mă declaram mulțumită.

  12. Andra

    Ai recomanda periuta electrica pentru 2 ani?Tudor a testat vreun model anume?Nu prea stiu cu ce sa incep. Nu ma lasa sa o spal eu iar ea doar molfaie periuta desi vede ca eu fac cu totul altceva cu a mea.Ne spalam in tandem dar fiecare in legea ei.😆

  13. Iulia D.

    Mno, eu ce mă fac cu băiețelul meu de 1a6l…stă la spălat pe dinți, dar când să îi spăl pe cei 4 de jos…pune limba pe ei😵 și ia și mai spală-i, dacă poți!
    Am încercat să îi arat eu să stea cu maxilarul strâns, modul rânjit, nu merge, să încerce să mă prindă cu dinții (aici n-am insistat prea mult, să nu îi vină alte idei să muște), să-l fac să râdă, nu stă mai mult de câteva secunde, și oricum se plictisește repede, nu pot să-i dau cu bis. E vreun reflex, ceva? Dar ce mă-sa mare de reflex, că doar nu-i bag periuța pe gât. Deși uneori chiar îmi vine😳😥

    • Cred ca e reflexul de a pune limba acolo unde pui tu periuta… nu stiu ce sa zic, cred ca e o faza si va trece.

      • Claudia

        Aș aplica cu mare drag toate cele scrise de tine, mi-aș dori să pot, doar că piticul nostru are ceva probleme cu dințișorii, urmăm chiar și eu tratament și trebuie să periem dințișorii de 2 ori pe zi. Nu vrea să stea sub nici o formă, in special atunci când eu vreau să-l spăl, se zbate, urlă de parcă cineva îi face cine știe ce. Din păcate nu putem aplica recomandările tale. Cum am putea să transformăm periajul dintr-un chin in ceva cât de cât mai ușor de acceptat?
        Mulțumesc frumos!

        • of, claudia, nu știu. Dacă tu nu știi, care ești acolo și le-ai încercat pe toate… poate să mai iei din presiune, să mai lași cureaua mai largă și să vezi ce se întâmplă..

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 215 queries in 0.499 s