Nu numai că nu avem drumuri normale la cap, nu numai că nu avem siguranță în trafic și autostrăzi și o să vă scutesc de pomelnicul lucrurilor care lipsesc (sunt sigură că îl știți pe de rost), dar suntem ca într-un banc prost. Nici drumurile pe care le avem nu mai sunt practicabile.
Ne-am întors ieri de la Sibiu. Un drum de vreo 250 km, pe care în orice țară civilizată, l-ai face în cam 2 ore și ceva. Hai 3, că avem copil mic. Hai, 3 și ceva că avem o mamă însărcinată, cu o vezică imprevizbilă. Dar 6 și ceva? Aproape 7?! Recordul nostru e de 9 ore, poate vă amintiți, când au fost niște inundații pe Valea Oltului. Urmează să ne apropiem de acest record, fără nicio calamitate. O să fie noua normalitate. Astfel încât, călătoriile prin țară se împart în drumuri pe care mergi și drumuri pe care stai. Ești între două extreme. Unde prinzi două benzi pe sens și îi dai și unde prinzi niște șantiere, niște semafoare sau pur și simplu niște cozi. În România, coada pe șosele nu mai are nevoie de vreo explicație.
Înainte de Rm. Vălcea, am stat. E un sens giratoriu care se blochează frecvent. ”Când pornim, mami?” După Rm. Vâlcea, a adormit. Și noi iar am stat, e o intersecție paranormală, fără explicații de vreun fel. După OMV-ul de la Topolog, iar am stat. Vreo 10 km în 40 de minute. ”Când pornim, mami?”, la minut. Fix la intrarea în Dedulești, pe o pantă în curbă, drumul s-a surpat. Da, acum vreo 3 sau 4 luni. Cum trecem des pe-acolo, am putea descrie cu exactitate lucrările care s-au efectuat. Pe perioadă de concedii, pe principala rută care leagă sudul de vestul României, de ce durează o lucrare de orice fel mai mult de două săptămâni? Să zicem că perioada e cu marjă de eroare, că vremea poate fi capricioasă.
Mai întâi au închis o bandă și au adus un excavator. Apoi, au închis și a doua bandă, adică drumul, de tot, și au adus o macara mică. Multă vreme cele două au rămas în același loc, nemișcate nici de vânt, nici de înjurăturile celor care treceau. Niciodată n-am văzut muncitori. Acum au apărut niște săpături și niște grilaje de fier, care să țină șoseaua pe dedesubt. Excavatorul e în același loc, macaraua n-a dispărut. A apărut, în schimb, un semafor, care face cozi pe kilometri întregi. Se stă atât de mult, încât copilul nostru nu mai întreabă ”când ajungem la București”, ci când pornim din coloană. Le-am văzut atât de des, le știm atât de bine pe de rost, încât nu credeam că poate exista vreo macara neinteresantă pe pământ!
Poți trage un pui de somn la volan. Poți fuma un joint, îi trece și efectul până te urnești. Poți citi biografia lui Steve Jobs, Coco Chanel și Michelle Obama, la un drum. Ai timp să te cerți și împaci cu bărbatul și restul neamurilor, la telefon. Îți poți face manichiura la volan. Sau un ceai.
Treci de semafor, ai impresia că urmează să-i dai. Doar că vine Dealul Negru, cu multe curbe și miros de mici. Doar sinucigașii îi dau aici. Supraviețuiești cu gândul că te așteaptă autostrada și ai scăpat. Îți amintești însă că, înainte de Pitești, există o trecere la nivel cu calea ferată, niște șine părăsite în asfalt, care nu mai sunt folosite de la Traian și Decebal, dar care gâtuie circulația, pentru că nu-ți permiți să-ți înlocuiești mașina, dacă nu frânezi. Altă coadă fără o explicație europeană.
Autostradă. Se dezmorțește și motorul vostru un pic. Nu prea mult că începe ploaia, dar cine se poate supăra pe ea. Nicio grijă, că imediat îi vezi pe colegii de trafic că se pun pe avarii și știi ce urmează. Alte semafoare. Alt tronson la care se lucrează din primăvară (a cărui an, nici nu mai contează). Waze-ul te scoate pe niște hârtoape, de trebuie să-ți schimbi mașina și începi să preferi să stai la cozi paranormale. Încă 25 de kilometri și ești în București, unde copilul măcar se bucură să vadă niște lumini colorate și vreo trei balcoane luminate, pentru că, la ora aia, evident, toată lumea doarme. Numai voi nu mai puteți de nervi. Când o să ne săturăm, țară?
foto Shutterstock
Roxana
Oribil!! Imi propusesem o mini vacanta la Sibiu,dar de fiecare data m-a oprit drumul…
Am zis sa mergem cu trenul,dar din pacate nu am gasit bilete.. sunt oarecum “suparata”pe studentii care au gratuitate absoluta la tren. Fac rezervari on line ,dar nu pleaca. Ideea e ca locurile sunt rezervate si nu poti lua bilet la risc. Nu pot merge in picioare cu un copil de aproape 11 ani.
Andreea 2018
Pe rutele spre Brașov și Constanta mereu se rezerva online toate locurile…mereu însă cu 1 sau 2 copii dupa mine am stat jos.Tren privat care permite prostia asta cu rezervarea online fara plata in avans…
O studenta
As vrea sa va anunt ca nu se pot face rezervari online la CFR in cazul studentilor.
CristinaM
Noi ocolin Rm. Valcea din obisnuinta… eu, oricum, prefer DN1 prin Brasov, sotul stie ceva rute ocolitoare pt eventualele cozi de pe DN1 si nu, nu imi schimb masina dupa ce ajung pe rutele respective
Dar de, la noi ca la nimeni… iti vine sa-ti smulgi parul din cap cand faci o ora si ceva pt un drum de 20 de minute
Poate candva o sa fie mai bine…
Andreea L.
Ironia e.. ca un avion din Londra la Sibiu v-ar fi adus mai repede acasa. Noi zburam din Zurich cu escala in 4 ore. 😉
Simo
Data viitoare faceti un popas la Pitesti.
Miruna
Daaa, de fiecare dată ne gândim la voi 🙂
Ioana
Tocmai mi-am dat seama ca n-am mai fost la Sibiu de 10 ani, iar drumul e motivul pentru care am tot renuntat la idee de fiecare data cand mi-a mai trecut prin cap in ultimii 3-4. Sigur, si pana la Brasov poate sa fie rau de tot daca pleci la orele nepotrivite, dar sunt totusi 100 de km in minus. In Romania asta inseamna mult.
Chiar, Miruna, exista si ore mai potrivite? Ma gandesc ca pentru voi e mai greu cu Tudor, dar pentru cine nu e asa conditionat de program, o fi mai bine la vreo ora din zi sau din noapte?
Miruna
Să știi că e foarte ușor cu Tudor acum, deși a început să ne roage să mergem cu avionul, pentru că nu e mai scurt 🙂
Dar deja suntem în faza în care nici jucării nu mai luăm, el are răbdare doar să povestim. Cel mai greu e totuși noaptea, când deja nu mai vede nimic pe geam, doar negru. Figura e să plecăm în așa fel încât el să prindă somnul de amiaz în mașină, e mai ușor pentru toți, deși am ratat acest interval orar și am ajuns ok.
Orele potrivite există, doar că sunt împotriva programului nostru. De ex, când vine mama la noi vineri dimineața sau seara, drumul e super ok. Când pleacă înapoi spre Sibiu, duminică după-masa, iar e super ok, face 4 ore cu opriri. Pentru că merge invers față de trafic.
o femeie
Suntem singurii nebuni ce porniram la drum cu masina la 5 dim? :))
(de altfel,s i la altii se intampla. Asa ca noi oricum nu avem masina, si circulam cu trenul)
Miruna
ora 5 dimineața e ceva ce nu există la mine în program. Somnul e sfânt. De câțiva ani, deja cumpărăm și bilete de avion cu respect pentru asta.
o femeie
Si la noi e sfant somnul: copila s-a culcat la 7-8 seara si dupa inceperea scolii, noi la 10-11 in pat. Disciplina e disciplina (cred ca barza a ratat norvegia si nimerit Bucurestiul sa livreze copila asta – dar mai frumos suna ca seamana cu maica sa). Si mai vrem sa aplicam pt concursul: cine vede cele mai multe rasarituri la mare 🙂
Dar daca e ceva mai sfant pt noi, atunci e vacantza si am pleca si in cateva minute (de ex in 2 ore facuram bagaje pt o vacantza de cateva sapt :D, pt urmatoarea de 3 sapt. promit sa ne cronometram). Prefer sa dormim unde ajungem, decat in masina, lalait, pe drum.
Masha
Bineinteles ca nu! Uneori chiar si mai devreme de 5, pentru ca ne place sa mergem pe racoare vara. Chiar daca pornim AC, nu se compara …
o femeie
dimineatza pe racoaaareeee, mergem cu picioarele pe geam la mare 🙂 .
Facem un club? Mai am cateva prietene, la fel de harnice cand e vorba de distractie :))
Masha
Ne intorceam din vacanta, anul trecut, de la Praga, iar GPS-ul ne-a facut o mare bucurie. In loc sa ajungem la Galati prin zona Sibiu-Brasov, ne-a oferit o ruta urata, Sibiu-Ramnicu Valcea, exact cea despre care mentionezi si tu. Nu vrei sa stii cati nervi mi-a facut, cat timp am pierdut, cate ore am stat in trafic pe Valea Oltului, cu o multime de tiruri in coloana. Urat, foarte urat! Am zis ca nu o sa mai merg niciodata pe ruta asta si ca o sa casc ochii de 1000 de ori la GPS pentru a corecta eventualele derapaje.
ALEXANDRA
De curiozitate… La cat ati plecat din Sibiu?
Plecam si noi astazi inspre Bucuresti. Trebuie sa ajungem la concertul Bon Jovi. Sunt curioasa daca mai ajungem 😅
Miruna
Pe la 4 am plecat.