Citeam un articol foarte de corazon despre ”mental loads”, adică poverile mentale pe care le duce o femeie care are grijă de casă, e și mamă, și bucătăreasă, și menajeră, și bonă, și mă-sa și ta-so în familia ei. Autoarea povestește că l-a însărcinat pe soț să găsească el, în locul ei, o firmă de curățenie pentru apartamentul lor. După două zile, omul o informează că … mai bine face el. Trage cu aspiratorul, dă cu mopul, ce poate fi așa de greu? Frustrarea nevestei, adică a autoarei, nu venea din datul cu mop, ci că el nu a trecut prin tot procesul de a găsi o firmă specializată, să vadă cum e când faci așa ceva. Să vadă cum e în pielea ei. Că simplu nu e: întâi întrebi prietenii dacă au recomandări, apoi centralizezi răspunsurile lor, dai un search să-i alegi pe cei din vecinătatea ta, să te asiguri că nu folosesc substanțe toxice, că nu sunt niște hoți, să citești toate review-urile de dinaintea ta. Să compari prețuri și, în final, să alegi. Doar că povestea nu se termină aici, căci el s-a ținut de cuvânt și s-a apucat de curățenie, în timp ce ghici cine a stat cu copiii toată după-masa cât el a aspirat? Aham, ea. Adică, scopul tot nu a fost îndeplinit, căci curățenie oricum s-ar fi făcut și cineva, de ceva, ar fi fost scutit. Pentru toți bărbații care nu înțeleg ce vreau să zic, în această poveste nu e vorba despre făcut curat. E vorba despre tot procesul ăla de gândire prin care trebuie să treacă femeia pentru orice ”lucru întâmplat”, că nu se ocupă veverițele, păsărelele, spiridușii sau cei șapte pitici. E vorba de empatie, de nevoia de a te simți înțeles în cuplu. Mamelor, cel mai probabil, nu trebuie să le explic.
Așa și cu mâncarea. Băi, m-am săturat să mă gândesc: noi ce mâncăm azi? Urăsc această întrebare, deși iubesc să mănânc. Mi se pare atât de nedrept că ni se face foame în fiecare zi și că cineva-ul responsabil pentru găsirea unei soluții sunt eu. E greu să vii cu idei noi, e greu și să improvizezi, să te asiguri că ai și carne, dar și destule legume în meniu, că supa e nelipsită și ea, că n-ai reîncălzit grătarul de ieri. Nu e tocmai distractiv să faci cumpărături și apoi să te trezești că ai uitat usturoiul sau untul. Mereu uiți câte ceva. Soțul meu e un super drăguț, nu e pretențios, el mereu se descurcă cumva. Da, și eu mă descurc cu stomacul meu, dar copilul nu poate crește doar cu orez fiert de chinezi.
Vine domnul acasă într-o seară, mai devreme. Carnea la slowcooker mai avea vreo 2 ore până se termina, așa că-mi vine o idee: scot ceafa din oală, o perpelesc bine de tot în tigaie, în suc propriu, fără ulei adăugat. Se rumenește într-un fel caramelizat, soțul era și flămând bine, i se scurg ochii după bucata din farfurie și bucata de nevastă-sa. Când mă întreabă cu ce să mănânce felia de carne, îi arăt mândră următorul preparat:
Ce-i asta, zice.
-Bulgur mediteranean, cu amestec de legume și alune de pădure. (mă simțeam tot mai sexy, pe măsură ce ziceam)
-Știi cine face din ăsta? mă întreabă serios.
-..ă?
-Cine nu știe face cartofi prăjiți.
——————–
În apărarea bulgurului, să știți că a fost chiar bun, domnul flămând nu l-a refuzat. Tigaia mea a văzut de cel mult trei ori cartofi prăjiți și nu intenționez să îmi obișnuiesc familia cu acest fel de mâncare. Nu numai că miroase în casă, dar cred că doar chips-urile din pungă sunt ceva mai nesănătos. Eu sunt un copil crescut fără cartofi prăjiți și șnițel și, ce credeți, am supraviețuit! Însă gluma e bună, am râs, de s-a molipsit și cel mic.
-Asta e de facebook, așa-i?
-Poți să știi! :)))
Acum că am râs puțin, chiar nu mai știu ce să gătesc. E adevărat că știu face 3 feluri de carne și un piure de cartofi, noroc că-s zile în care e atât de cald, încât și ăsta mic preferă pepene la prânz. Dar voi să nu faceți ca mine și să vă hrăniți copiii și familia cu ceva mai consistent.
Într-o dimineață, sună un curier. Livrare pentru Tudor: o cutie cu mâncarea lui pe ziua respectivă. Micul dejun, prânz, cină și două gustări. De la Lifebox.ro, cu ocazia lansării serviciului pentru copii.
LifeBox e o cutie cu mâncare pe toată ziua, pentru oamenii foarte ocupați, care vor să slăbească sau nu au timp să gătească și vor să mănânce sănătos. Mai citisem pe la alții despre ei, tot review-uri bune. Cutărică a slăbit, Ixulică s-a păstrat, minunat! Știu că e greu să slăbești când e un haos în viața ta, mai știu că e imposibil să slăbești mâncând același lucru în fiecare zi. E greu și poate deveni frustrant să numeri calorii, să cântărești porții, să pregătești prea mult și, eventual să arunci. Așa că, cei de la Lifebox au venit cu soluția asta: îți trimit ei mâncarea și gata.
Meniul pentru copii a fost foarte bine primit, bogdaproste! Mai ales că nu aveam tocmai 3 feluri de ciorbă în frigider. Așa ceva se întâmplă doar când e mama pe la noi. Micul dejun a avut niște bile de mozarella cu legume și ceva ca niște pâinici din semințe, apreciate mai mult de mamă decât de copil. Gustările au fost cremă de morcovi și iaurt cu fructe, prânzul a avut piept de curcan și orez cu legume, iar cina doar un amestec de legume, fără carne. Totul, 1000 kcal.
Cum mi s-a părut:
Minunat, pentru că orice mâncare făcută de altcineva pentru tine trebuie apreciată din start. Însă, aș fi renunțat la sticla cu suc, chiar dacă e o variantă naturală, raw, fără adaos de zahăr (sucurile sunt opționale, la orice comandă).
Și, pentru că a fost o experiență foarte bună și pentru că aveam acest articol drept pretext să mai mănânc și altceva (glumesc), am mai comandat o dată de la Lifebox un meniu pentru adulți. Pe banii mei, ca orice alt client:
Am acest prost obicei de a testa incognito produsele ori serviciile despre care scriu și pe care nu le cunoșteam de dinainte. Cineva dintr-o agenție îmi și reproșa la un moment dat, că așa ceva n-a mai pomenit ca la mine! Păi da, că i-am atras atenția de două chestii într-o singură săptămână, care nu erau așa cum le comunicau. În fine, am rupt contracte din cauza acestui obicei de a verifica, că nu pot veni în fața dumneavoastră să vă promit ceva ce există doar teoretic, într-un comunicat de presă. Și ca să nu mai ținem suspansul crăcit, dacă citiți despre cei de la Lifebox, înseamnă că au trecut testul.
Când am pus comanda și am intrat pe site, am văzut meniul pe următoarea săptămână. Trebuie să comanzi cu cel puțin 48 de ore înainte mâncare de la ei. Meniurile sunt modificabile, în sensul că poți alege dimensiunea, câte calorii (variantele calorice încep de la 1000kcal, 1500, eu am ales 2000), dacă vrei suc și tacâmuri. Eu am ales pentru o zi de luni, știind că duminica n-o să stau să gătesc, că sunt doar eu cu Tudor acasă și că ceva gata făcut ne prinde de minune. Poți seta și timpul de livrare, dacă vrei la 7 dimineața sau înainte de 9, ca noi. Livrările încep la ora 6.00 până la 10.00, de luni până vineri și de la 7.00 la 11.00, sâmbăta.
La 9 fără 10, ne sună interfonul, mâncarea a venit!
La micul dejun, am primit granola din ovăz cu migdale, iaurt grecesc cu pudră de mentă și ‘compote’ de căpsuni cu mirodenii.
Aș fi pregătit eu așa specialitate… nici într-o mie de ani! De obicei, mă duc la bucătărie înainte să mă spăl pe ochi, pun ouăle la fiert și micul nostru dejun arată în fiecare zi la fel: ou fiert cu pâine și cu sare. Uneori, când mă simt odihnită sau inspirată, mai fac o clătită cu banane sau o omletă în tigaie. Nu s-a întâmplat în ultimii 2 ani :)))
Gustarea am sărit-o, pentru că noi nu prea luăm gustări, în general. Adică, un pumn de cireșe se pune? O felie de pepene, cam asta am mâncat și, când m-am uitat la ceas, era deja cam la amiaz. După care ne-am culcat și am luat după aceea prânzul ăla adevărat.
Lifebox pregătise, pentru asta, bulgurul din poza de la început, pe care l-a mâncat drept garnitură soțul meu mai târziu. Cum noi eram de-acum flămânzi, și cum, pentru mine, cea mai bună legumă e o carne cu ceva, am făcut schimb cu cina. Și am primit așa:
File de șalău în crustă verde, piure de țelină cu semințe de susan, mix de salate
Delicios!
Ambele gustări le-am păstrat pentru seară, așa a căzut mai bine pentru noi. Una a fost cu amestec de brânză cu smântână și plante aromatice, semințe de floarea soarelui și batonette de legume și cealaltă hummus cu spanac, sfeclă roșie și crackers integrali.
Între timp, Tudor mai mâncase niște ceafă de la tatăl lui, pentru că orice face, mănâncă, spune sau respiră tatăl, vrea și fiul. Însă mie mi-au ajuns peștele de la prânz și hummus-ul ăsta cu spanac.
Caserolele sunt dintr-un plastic special, care poate fi încălzit la microunde. Lifebox oferă și serviciu de colectare și reciclare, în sensul că ei pot strânge caserolele folosite de la clienți și le trimit mai departe la reciclare. Noi am folosit tacâmurile noastre, deci nu am comandat în mod special. Dar știu că unii nu au această posibilitate pentru că sunt la birou. Tot meniul de 2000 de kcal, pentru o zi, a costat 74 de lei. La un abonament mai mare, pe câteva zile, se aplică niște reduceri.
Cum mi s-a părut:
Destul de scump. De 74 lei, eu aș găti mâncare pentru toți trei, 2 zile, la prânz. Dar oamenii nu mănâncă numai la prânz, așa-i? Plus că, în acest preț, este inclusă și livrarea și confortul de a ști că ți se poate face foame în fiecare zi, dar că cineva-ul responsabil pentru găsirea unei soluții nu ești tu. Pentru că oricine a planificat și pregătit vreodată meniul pentru familia lui știe: e greu să vii cu idei noi, e greu și să improvizezi, să te asiguri că ai și carne, dar și destule legume în meniu, că supa e nelipsită și ea, că n-ai reîncălzit grătarul de ieri. Deci e foarte bine așa, deși ideal ar fi să coste mai puțin și să gătească bărbatu-tău.
Image by Alexas_Fotos from Pixabay
E
Ah, articolul ala i l-am dat si lui ca sa citeasca in cuvintele alteia lucrurile ca poate sunt mai clare asa 🙂
Miruna
L-a citit?
E
Da si chiar a ajuns mesajul; ca tot nu e femeie, asta e 😄
Iar recenzia e f faina (am apreciat mai ales sinceritatea privind pretul; mai rar vezi perspective asa realiste)
Miruna
Da, si clientul e foarte misto.
Ma bucur ca l-a citit si inteles 🙂
Diana Preda
Foarte fain review-ul, dar finalul genial! Tu tot timpul scrii savuros, dar ultimele posturi sunt extra spicy. Este bebe 2 “de vina?”?
Miruna
Multumesc de compliment :))) Bebe 2 m-a pus pe harta fericirii. Poate asta e “de vina”.
Alina
Uite ce nu imi place e plasticul, mama lui de plastic.
Cat sa mai poluam sa mai aruncam chestiile alea care nici reciclabile nu sunt (de cele mai multe ori)
Miruna
Nu cred ca ai citit tot articolul. Tocmai ca am scris ca fix cei de la Lifebox ofera serviciul de colectare si se asigura de reciclarea caserolelor.
o femeie
poate ne zici unde recicleaza acest gen de plastic. Mie mi-ar placea sa stiu daca il refolosesc.
Pe site la ei inca nu am gasit ce fel de plastic folosesc.
Cele 3 societati de reciclare plastic pe care le gasii in Romania doar recicleaza pet-urile, si numai anumite tipuri de peturi (realitatea e ca nici 10% din plasticele comercializate se recicleaza, si multi producatori nu folosesc plastic reciclat.
Miruna
Nu stiu sa raspund decat ca dau mai departe unei firme specializate. Daca te intereseaza in mod direct, va fac cu placere legatura.
Masha
Și eu sunt în pană de idei mai tot timpul. Noi nu mâncăm nimic din mâncărurile tradiționale, așa că sunt nevoită tot timpul să improvizez. Cel mai bun fel de mâncare pe care îl fac și cel mai des: somon la cuptor în sos de lămâie cu garnitură de orez basmati cu legume. Hai că deja mi s-a făcut foame și e foooarte târziu chiar și pentru o gustare…. Mă tot gândesc la pepenele ăla din frigider 🙈🙈🙈
Miruna
Si noi avem pepene!!!
o femeie
Se numeste decission fatigue si este f. mult “speculata” de retail.
Acum am 2 seri pe sapt. gatesc pepene. Sunt asa fericita cand mananca doar pepene colocatarii astia…si spalatul vaselor e parfum!
Altfel, din motive de timp si bani (si nu, nu de lene, nuuuuu :D) imi fac meniu pe sapt urmatoare, scriu ingrdiente, piatza, si gata. Unu nu mai indrazneste sa comenteze: “ce mancam azi?” ca stie unde e lista cu meniul 😀 . Cand nu am idei, repede pe pinterest unde mi-am facut un folder cu zeci de feluri ce iau 15-20min in bucatarie. Noi oricum mancam peste 50% crud (iar proteinele gatite le pot gati din timp si congela).
Dar de pus sotul la gasit ceva firma si abandonat si pus mana la facut, am trecut prin asta.
Miruna
Vrem link la pinterest-ul tau!
Steluta
Este util acest serviciu; colegii mei de la munca il folosesc pentru ca vor sa mai dea jos din kilograme; au ales un nr mai mic de calorii si se pare ca da roade. Intr-un moment de onestitate, unul dintre ei a zis ca doar 4 feluri de mancare nu au fost ok, in rest cam tot ce primeste are gust bun. Si combinatiile sunt inedite.
Dar si eu sunt de parere ca e un pic scumput, insa depinde ce prioritati ai. Solutii sunt. Faina recenzie!
Miruna
Faza e ca cei mai multi corporatisti oricum comanda mancare. Sincer, mie mi se pare mult sa dai 30 de lei pe o masa, adica un pranz. Ajungi seara acasa, faci o alta comanda. Multi functioneaza asa. O colega imi zicea ca ei nu au niciodata mancare in frigider, pt ca traiesc la comanda.
Genul asta de servicii e pentru genul de oameni care isi permit. Care nu se uita, pe luna, daca dau 3 sau 500 de lei pe mancare.
Madalina
si eu tot de plastic m-am impiedicat cand am vazut primele poze. mai apoi, cand ai scris de serviciul de colectare si reciclare mi s-a parut un prim pas grozav. bravo lor! sper sa continue in directia asta. in rest, foarte fain serviciul pe care-l ofera cu personalizarea calorica si oferta variata. iar mancarea pare super buna din poze si ce descrii tu. mi-a ramas pestele ala in minte 🙂 🙂
Miruna
A fost foarte bun! Si eu m-am speriat de plastic, de aia i-am si intrebat.
o femeie
Miruna, sa ne mai scrii/faci poze cu ce comanzi de la ei, ca sigur vei comanda, ca vin vremuri grele la voi. Mie imi place ce vad in poze!
Miruna
Hahaha, cat optimism :))
rox
Eu am cautat niste reviewuri despre ei ca nu mi-ar strica sa dau jos 3-4 kg, si vad ca pe vremuri aveau un meniu de 1200 kcal – exact ce mi-ar trebui mie acum, dar au doar de 1000, 1500 si 2000.
Miruna
Cred ca ai putea vorbi direct cu ei, poate sunt dispusi sa iti personalizeze la 1200. Sau iei meniu de 1000 si suplimentezi tu cu un mar mic sau o cireasa. Oricum, te scuteste de niste eforturi logistice, mai ales ca mai usor dai jos 20 kg decat 3-4… tin pumnii!
rox
Am vazut pe site ca cica nu personalizeaza. Fix la treaba cu suplimentat cu un fruct ma gandeam si eu – plus cafeaua cu lapte ~ 60kcal.
Mie personal mi se pare scump sa mananc asa zilnic, dar eu vreau sa slabesc (cum ai zis si tu, este mai greu sa dai jos ultimele kg pana la greutatea ideala decat primele kg care te fac supraponderal) si e exact asa … efortul logistic sa ai si mancare variata zilnic, sa gatesti si sa si portionezi mancarea ca sa nu depasesti caloriile este prea mare ca sa merite, ca asa stiu si eu sa fac 100g pui la gratar cu salata. Categoric o sa ii incerc.
Miruna
Astept impresii neaparat!
Rox
Tip pentru cine vrea sa incerce si are card ING, luna asta vad ca este oferta la Lifebox in bazarul din homebank – reducere de 15%
Laura
“Ideal ar fi să coste mai puțin și să gătească bărbatu-tău.”….aici sunt de acord cu tine. Eu am mai incercat si altceva, spre exemplu http://www.purefood.ro si preturile mi s-au parut relativ rezonabile. Intotdeauna e loc de mai bine dar trebuie sa tinem cont ca acest segment de piata e abia la inceput.