Atenție, gravide! E epidemie de parvovirus sau ”sindromul obrajilor pălmuiți”

Msindromul obrajilor pălmuiți parvovirus miruna ioani

Medicul ginecolog mi-a spus astăzi să am grijă, că e epidemie de sindromul obrajilor pălmuiți, cauzat de parvovirus (B19), pe care-l aduc frații mai mari din colectivitate. Nu mai auzisem de asta, așa că m-am pus pe citit.

De fapt, i-am propus să facem un interviu pentru blog, doar că, fiind o persoană foarte ocupată, îmi zice că, până una- alta, neapărat să scriu că e epidemie de parvovirus printre copii și că poate fi destul de periculos pentru gravide. Că, de curând a făcut o transfuzie de sânge la un bebeluș in utero, prin vena ombilicală. Wow, ce cool, a zis medicul din mine. Doamne ferește, a zis imediat mama speriată, din același cap al meu.

Se pare că e un virus foarte contagios, pe care îl aduc frații mai mari de la grădiniță/ școală. Boala în sine, pentru copiii născuți nu e mare lucru, dar pentru cei din burtă poate fi gravă de tot. Nu vreau să ne speriem, căci, iată, soluții există, ci doar să ne informăm. La mine, e prima dată când aud de chestia asta, care se pare că e destul de răspândită.

Sindromul obrajilor pălmuiți (a cincea boală a copilăriei)

Sindromul obrajilor pălmuiți (a cincea boală a copilăriei) e o boală frecventă printre copii și trece de la sine în 3 săptămâni. E mai rar întâlnită la adulți, dar poate fi mai severă.

Semnele sindromului obrajilor pălmuiți?

Primul semn al sindromului obrajilor pălmuiți, de obicei, e când copilul se simte rău câteva zile. Simptomele pot include:

  • temperatură peste 38C sau mai mult,
  • curge nasul și dureri în gât,
  •  durere de cap

parvovirul boala obrajilor pălmuiți

După 1-3 zile, apare ca o eczemă roșie pe ambii obraji. La adulți, nu apare întotdeauna roșeața aceasta.

parvovirus miruna ioani

După 1-3 zile de la apariția eczemei din obraji, poate apărea o erupție roz-deschis pe tot corpul. Pielea se poate ridica și apar mâncărimi.

În 20-30% dintre cazuri, nu există niciun simptom.

Sindromul obrajilor pălmuiți afectează, de obicei, copiii. Se crede că, odată ce ai fost infectat, ai imunitate pe viață.

Studiile arată că aproximativ 60% dintre adulții din Marea Britanie au anticorpi la parvovirus B19.

Cât durează

Eczema de pe obraji se estompează, de obicei, în 2 săptmâni.

Erupția de pe corp trece în 2 săptămâni și ea, deși uneori poate apărea și dispărea în decurs de o lună – mai ales dacă faceți mișcare, vă este foarte cald, sunteți anxios sau stresat.

Adulții pot avea dureri articulare și crampe musculare. Acestea pot persista multe săptămâni, chiar după ce s-au ameliorat celelalte simptome.

Ce puteți face singuri, acasă

În mod obișnuit, o vizită la medicul de familie nu este necesară pentru boala obrajilor pălmuiți. Există câteva lucruri pe care le puteți face să ameliorați simptomele, până trece boala.

Da:

  • să vă odihniți
  • beți multe lichide pentru a evita deshidratarea – bebelușii pot continua cu programul obișnuit de mese
  • luați paracetamol sau ibuprofen pentru febră mare, dureri de cap sau articulare
  • hidratați pielea să calmați mâncărimea
  • adresați-vă unui farmacist, dacă apar mâncărimi mari, există preparate antihistaminice pentru copii

NU:

  • Nu dați aspirină copiilor sub 16 ani

Mergeți obligatoriu la medic, dacă aveți boala obrajilor pălmuiți și

  • sunteți însărcinată, există un risc foarte mic de pierdere a sarcinii sau alte complicații
  • aveți o boală de sânge, precum anemie falciformă sau talasemie – există riscul unei anemii severe
  • sunteți imunocompromis – de exemplu, în cazul chimioterapiei sau diabetului

Cum se transmite boala obrajilor pălmuiți

E greu să evităm transmirerea sindromului obrajilor pălmuiți, pentru că cei mai mulți oameni nu știu că îl au până nu apare erupția. Ești contagios doar înainte ca ea să apară.

Sindromul obrajilor pălmuiți e cauzat de un virus, parvovirus B19. Virusul se transmite la oameni, pe suprafețe sau obiecte prin tuse sau strănut în apropierea lor.

Pentru a reduce riscul transmiterii acestui virus:

  • spălați-vă mâinile des cu apă caldă și săpun
  • folosiți șervețele sau mâneca bluzei când strănutați sau tușiți
  • aruncați aceste șervețele cât mai repede posibil, la un coș de gunoi

(sursa)

NHS-ul nu recomandă să stați acasă dacă dv sau copilul aveți boala obrajilor pălmuiți, pentru că -atunci când vă dați seama că o aveți- deja nu mai sunteți contagios. Însă educatoarele/învățătoarele ar trebui informate de acest fapt. Iar eu adaug că nu mi-aș trimite copilul cu febră la grădiniță sau la școală oricum.

Care sunt riscurile sindromului obrajilor pălmuiți în cazul femeilor gravide?

Cele mai multe femei care fac sindromul obrajilor pălmuiți nasc bebeluși sănătoși.

Însă, în funcție de cât de avansată e sarcina, există un mic risc de avort sau complicații pentru copilul din burtă.

E greu să te ferești să intri în contact cu oamenii care au parvovirusul B19, pentru că nu știu nici ei asta, până nu le apare erupția din obraji. După care, nu mai sunt contagioși.

Complicații în sarcină

Dacă faceți boala obrajilor pălmuiți în primele 20 de săptămâni de sarcină, există un risc pentru avort.

Dacă sunteți infectată cu virusul între săptămâna 9 și 20 de sarcină, există și un mic risc ca bebelușul să facă ”hydrops fetalis” (dacă știe cineva denumirea corectă în românește, vă rog.) Din câte înțeleg, este o condiție destul de gravă, care afectează capacitatea bebelușului de a gestiona fluidele și rezultă într-o acumulare de fluide sau edem în 2 compartimente fetale. Riscurile asociate cu asta sunt anemie severă (ce avea și bebelușul transfuzat de doctorița mea), talasemie, insuficiență cardiacă și altele. Puteți citi detalii aici.

Unii bebeluși își revin după această afecțiune, dar poate fi fatală.

Nu există dovezi că sindromul obrajilor pălmuiți în timpul sarcinii cauzează malformații sau alte probleme de dezvoltare mai târziu, în copilărie.

Când să mergeți la medic

Imediat cum aflați că ați venit în contact cu o persoană care are sindromul obrajilor pălmuiți, dacă sunteți gravidă. Mergeți la medic chiar dacă nu vă apare erupția în obraji.

Nu se fac teste screening de rutină pentru sindromul obrajilor pălmuiți. O să faceți o analiză de sânge, în caz de suspiciune.

Dacă, în primele 20 de săptămâni de sarcină, testul de sânge iese pozitiv pentru parvovirs B19, sarcina va fi atent monitorizată ulterior cu mai multe ecografii.

În cazul în care bebelușul (mai corect, fătul) dumneavoastră face ”hydrops fetalis”, va avea nevoie de tranzfuzie de sânge intrauterin, pentru care vă pot recomanda deja pe cineva, un rock-star dintr-un spital de stat românesc 😉 Sper să aveți bebeluși sănătoși și să fiți ferite de acest virus, dar, dacă vă pot ajuta, scrieți-mi în

Update: piteți urmări și un reportaj al Lilianei Curea, pentru Pro tv, despre “a cincea boală a copilăriei”.

sursa

Image by Tawny van Breda from Pixabay

Articolul anterior

Am fost la curs cu moașa Livia Toboșaru: Grija pentru perineu – înainte și după naștere

Articolul următor

Înainte să vadă câștigul, fratele mai mare simte o pierdere la nașterea celui de-al doilea copil

9 Comentarii

  1. Andreea

    De unde tot apar bolile astea? Parca nu erau cand eram noi mici (sunt nascuta in ‘87). Am fost la fel de nedumerita sa aflu si de gura-mana-picior.

  2. nici de boala asta nu am auzit, dar cel mai tare ma surprinde partea cu aspirina. Toata copilaria primeam, cred ca lunar, aspirina si piramidon la febra.

  3. Oana

    Hidrops fetal 😀

  4. Lea

    Iti multumesc pentru articol. Din nefericire sunt una din viitoarele mamici care a avut acest virus chiar inainte de a ramane insarcinata. Ma poti ajuta te rog, cu numele doctorului care a urmarit o sarcina de acest fel? Nu sunt foarte multi medici care sa stie cu ce se confrunta si sa te sfatuiasca ce sa faci…
    Multumesc,
    Lea

    • Lea, imi pare rau. E vorbea de dr. Anca Panaitescu. O gasesti la spitalul Filantropia. Daca nu dai de ea, scrie-mi si te ajut sa o gasesti. Sanatate!

  5. Lea

    Iti multumesc pentru articol. Din nefericire, sunt una dintre viitoarele mamici care se confrunta cu aceasta situatie. Am ramas insarcinata dupa ce am contractat virusul. Imi poti spune te rog, numele medicului care a urmarit o astfel de sarcina? Nu sunt foarte multi medici care sa se fi confruntat cu aceasta situatie si sa stie sa te sfatuiasca ce sa faci..

    Multumesc,
    Lea

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 144 queries in 0.436 s