Am fost la curs cu moașa Livia Toboșaru: Grija pentru perineu – înainte și după naștere

Am fost la curs cu Livia Toboșaru- Grija pentru perineu - înainte și după naștere miruna ioani

*un articol pe care ar trebui să-l citească toate deținătoarele unui perineu, nu numai cele însărcinate

”Beneficiile vor fi simțite de ambii parteneri”

”Nu e normal să scapi un strop de pipi când strănuți”

”În România, nu există educație perineală”

”În România, nu există recuperare perineală după naștere sau menopauză, deși în unele țări se face gratuit”

– Iată motivele care m-au intrigat și adus la cursul Liviei Toboșaru (moașă), despre perineu. Ce voiam să știm, de fapt, toate gravidele adunate acolo… Ce poți face să nu te rupi la naștere? E adevărat că, după naștere, nu mai ești la fel? Nu ne referim la pielea de pe față și nici la cearcănele de la ochi. O să doară când faci pipi? La contact sexual? Te mai primește bărbatul acasă? Cât timp durează până te recuperezi?

Vă povestesc câte ceva de acolo, cu mențiunea că experiența de a participa la curs nu se compară cu un articol citit pe net.

  • Perineul e toată plasa de mușchi care ne țin organele din zona înghinală între picioare, cum ar veni. Foarte schematic, ne putem imagina perineul ca un hamac care ține vezica urnară, vaginul cu uterul și ultima parte a intestinului gros, rectul cu anusul. Vezica urinară se umple cu urină, pune presiune. Rectul se umple cu fecale, pune presiune. Uterul se poate umple cu bebe, pune, ohoooo, presiune. Și, ca orice mușchi, dacă nu e tonifiat, hamacul ăsta se lasă. Bine, de dragul corectitudinii față de Mama Natură care ne-a făcut, nu aș vrea să rămâneți cu impresia că hamacul e un singur mușchi, ci mai degrabă o plasă formată din mai mulți mușchi.

Cum te-ai uita de sub el, arată cam așa:

perineu naștere miruna ioani

Cum te-ai uita dintr-o parte, arată așa:

perineu naștere miruna ioani

Hamacul de care vorbeam e fâșia asta de mușchi roșii, unde scrie ”pelvic floor muscles”. Când ei slăbesc, hamacul se lasă, iar simptomele sunt de incontinență urinară, prolaps uterin (vaginul practic se șterge), ba chiar și incontinență anală.

Vestea proastă e că orice sarcină afectează perineul, indiferent de naștere. Livia povestea de femei cu cezariană, operate de prolaps uterin. Deci nu prea contează. Sarcina afectează pentru că pune multă presiune pe acești mușchi.

Vestea bună e că se poate face ceva. Nu, nu există o pastilă minunată sau un vaccin împotriva acestui fapt, există ceva ce nu prea o să ne placă: exerciții fizice. Strânsul din buci și din altceva 🙂

Ca orice mușchi, și aceștia au un anumit tonus care se pierde sau se câștigă. Livia zice că exercițiile pentru perineu ar trebui făcute toată viața de către femei, cu preponderență după naștere și la menopauză, când totul o ia la vale în mod normal. Nu, nu există hormoni speciali, anumite fructe sau te miri ce miracole esențiale. Există biomecanică și fiziologie și strânsul din buci.

Ne-a arătat ea niște exerciții specifice, în poziții diferite. Un fel de Kegel, doar că pe porțiuni. Că una e să contracți ca atunci când întrerupi jetul de urină, alta e să strângi din anus. Livia spune că ajungi să poți controla zona anterioară și s-o delimitezi clar de cea posterioară, în timp. Cu exercițiu.

Cea mai importantă chestie pe care am aflat-o a fost cu respirația

Că se face contracția (ca în orice sport, de fapt), pe expir. Adică, faci efortul pe expir. Că eu aveam senzația despre aceste exerciții Kegel că le poți face (le-am și făcut) stând la semafor, amestecând în oală (noroc că n-am gătit prea mult), șezând pe scaun. Ei bine, nu. Pentru că mușchii aceștia stau ca într-o oglindă cu diafragma, un mușchi foarte important în resprație, care delimitează toracele de abdomen. E poziționat sub coaste. Și ne putem imagina spațiul ăsta dintre diafragmă și perineu ca o cutie. Sus e diafragma, jos e perineul. Și e destul de simplu mecanismul, acum că l-am înțeles. În inspir, diafragma destinde abdomenul, îl umflă, cum ar veni. E plin cu presiune. Atunci, nu are sens să contracți celălalt capăt, adică perineul, că deja e presiune mare acolo. În expir, în schimb, aerul este scos, presiunea se duce, totul se relaxează. Contracția e mult mai eficientă în acest moment.

Cealaltă chestie foarte importantă e că aceste exerciții se fac în poziție orizontală. Adică, culcată în pat sau pe jos, fie pe spate, fie pe o parte. Nu se fac pe toată perioada sarcinii, doar spre final – săptămâna 35-36, pentru că la naștere avem nevoie de un perineu cât de cât normal, nicidecum hipertrofiat. Adică, nu foarte lucrat. Chiar există riscul ăsta? Habar n-am, Livia știe mai bine.

Sunt diferite tipuri de exerciții, unele cu o pernă între genunchi, altele cu picioarele cocoțate pe o canapea sau pe un scaun. Ultimele sunt eficiente mai ales pentru fericitele deținătoare de hemoroizi.

Cum pregătim perineul pentru naștere?

  1. Exercițiile astea, făcute spre final de sarcină, câte 8 repetări pe zi, de cel puțin 2-3 ori/ săptămână
  2. Masajul perineal: Asta e ceva ce eu am încercat, nu am putut, mi s-a părut îngrozitor. O să mai încerc și în a doua sarcină, poate sunt mai conștiincioasă acum.
    Se poate face cu orice ulei vegetal, nu obligatoriu unul special, pe care să dai o groază de bani. Uleiul de măsline din bucătărie e perfect.
    Ridici un picior pe ceva și te sprijini de altceva, ca să poți crăci picioarele și să nu cazi de pe ele în același timp.
    Se introduce doar prima falangă a degetului mare în vagin (adică porțiunea unde se îndoaie prima dată) și se întinde mucoasa treptat. Livia zice că trebuie tras de mucoasă, cât să simți că face un fel de stretching local. Câte 3-5 minute, de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, ideal și în fiecare zi, începând cu săptămâna 35-36.

Se face un U spre anus, pentru că, aparent, aceea e zona unde apar cele mai frecvente rupturi.

3. Squatting – sunt niște exerciții de stretching, tot spre final de sarcină ar fi bine de început. Seamănă cu poziția ”ciuci”, ca și când ai face pipi la copac, doar că desfaci picioarele destul de tare. Rămâi așa, 10 secunde sau cât poți și repeți. Merge tot pe ideea de întindere a zonei.


Există ceva studii clinice care sugerează că aceste măsuri luate antenatal ajută în prevenirea rupturilor perineale mari și în recuperarea de apoi. După ce-am căutat și-am înnebunit pe pubmed, mi-am dat seama că, de fapt, ce zic studiile nu e la fel de important, pentru că garanții oricum nu ne oferă nimeni. Și dacă noi facem ceva în plus, să fie primit. Pe unele femei le ajută doar genele, problema e că nu prea ai de unde să știi.

*Mai există un balon (epi-no), special pentru pregătirea pentru nașterea vaginală. Se introduce în vagin începând cu săptămâna 35-36 și se umflă treptat, după care mama îl împinge afară din vagin handsfree. Balonul se poate umfla până ajunge la 10 cm diametru, cât se dilată și în expulzie. Știu de el de la o prietenă din Austria, care a născut vaginal, că medicul ei i-a recomandat. Din păcate, ea a născut după mine. În UK nu mi-a zis nimeni de el, nu l-am încercat. Livia nu îl recomandă.

Am căutat studii independente despre el (nu ce scrie pe site-urile de prezentare, care îl și vând), am găsit unul care face un review al celorlalte studii și spune așa: că nu se poate trage o concluzie și că avem nevoie de studii clinice mai detaliate pentru a putea garanta pentru eficiența lui. (sursa) Mai mult, am găsit o mențiune în acest studiu, că ar fi găsit defecte reziduale ale sfincterului anal extern la femeile care l-au folosit și au născut natural, deși se precizează că nu poate fi stabilită o relație directă de cauzalitate.

Așa arată el. Dacă avem cititoare care l-au folosit, ne-ar ajuta mult să lăsați experiența voastră povestită în comentarii. Mulțumesc.

Fun facts

(observați ironia din ”fun”)

  • Sunt de preferat rupturile naturale, pentru că se rup respectând fibra musculară și cicatrizarea e mai ușoară decât atunci când ai secționat fibra
  • Epiziotomia de rutină nu garantează că perineul nu se va rupe în alt loc – au existat cazuri în care femeia a fost tăiată acolo și s-a rupt dincolo
  • Există o tehnică pe care o folosesc moașele și unii medici în momentul expulziei, aplică două degete ca de susținere pentru perineu, preluând astfel o parte din presiune. Căci cele mai multe rupturi se întâmplă când iese capul bebelușului.

Perineul la naștere

  • Ar fi bine să nu grăbim travaliul. Unul scurt și intens provoacă rupturi mai mari decât unul lent, unde țesutul de întinde treptat.
  • Ideal ar fi ca nimeni să nu apese pe burtă cu cotul, în încercarea de a împinge bebelușul. Sunt practici încă aplicate la spitalele de la noi.
  • Tot apropo de împins, Livia zice că ar fi mai bine ca mama să se relaxeze mai degrabă și să lase uterul să împingă copilul singur afară. Că altfel, șansele de ruptură perineală cresc. Doar că, uneori, nu e așa simplu. Dar, dacă trebuie să împingi, să o faci doar la finalul-finalului.

Recuperarea perineală după naștere

Se pot relua exercițiile pentru tonusul mușchilor perineali imediat, chiar și la 2 ore după naștere, pentru cine are chef și timp pentru așa ceva. Adică, ideal ar fi să ne apucăm de ele cât mai repede și să le facem toată viața. Tonusul acestor mușchi se pierde foarte ușor, dar se poate recâștiga. Până la urmă, sunt niște mușchi ca oricare alții.

Să te scapi câte un strop de pipi când tușești sau strănuți nu e normal. E primul semn că hamacul a obosit. Și îl putem repune în poziție. Asta nu e o chestie de frumusețe, nu e pentru vanitate, nu e pentru bărbat. Cred că tocmai am descoperit unii dintre cei mai importanți mușchi care trebuie lucrați ca să îmbătrânim frumos. În alte țări, femeile sunt învățate în mod gratuit să aibă grijă de ele în acest fel. La noi nu există așa ceva, unii medici au auzit vorbindu-se despre asta, dar nu ți-ar putea explica. E bine de știut, destul de ușor de practicat, odată ce ți-a intrat în obicei. Spuneți-le și mamelor dumneavoastră.

Sper să vă fi fost util această informație. Dacă sunteți din București și vreți la cursul Liviei, vă recomand. Livia Toboșaru este moașă licențiată a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, consilier în alăptare certificat IBCLC, consultant babywearing Trageschule (advanced). E o tipă cu picioarele pe pământ, mamă de 4 copii născuți natural și alăptați, nu face recomandări aiuria, ne place de ea 🙂 O găsiți pe pravaliaparintilor.ro, unde găsiți informații și despre alte cursuri ale ei. E un centru specializat pe servicii pre- si postnatale, cu multă dedicare și implicare. Livia ține cursuri Lamaze, de înțărcare blândă, puericultură și spinning babies, despre care am scris. Cred că m-ar fi ajutat sa știu de aceste tehnici în prima sarcină, când bebelușul era cu capul în jos, dar cu fața invers. De cum am aflat că e așa am rupt internetul în căutare de exerciții, am și o poză cu bazinul de plastic al soțului meu și un urs de pluș, încercând să înțeleg poziții. Mi s-a spus de la spital, că, de obicei, se întoarce în travaliu. Nu s-a întors. Deci vreau să știți că există exerciții fizice de ajutat bebelușul din burtă, în acest sens. Până ma documentez eu, apelați cu încredere la Livia.

Spor la strâns din buci! 😉

Articolul anterior

Viața de gravidă: între ”n-ai voie să ții dietă, dar nici să mănânci pentru doi”

Articolul următor

Atenție, gravide! E epidemie de parvovirus sau ”sindromul obrajilor pălmuiți”

34 Comentarii

  1. Cristina

    Foarte interesant. Eu am luat aproape toate informațiile astea de la un curs Lamaze, am făcut exerciții Kegel, masajul perineal și squats și sunt convinsă că m-au ajutat să mă refac repede după epiziotomie. Și recomand Kanga training ( sport cu bebe în sistem), și acolo se fac exercițiile astea după naștere, pe mușchi diferiți!

    • Pai da, dar ai facut si exercitiile? La noi, jumatate din curs a fost practic. Ne-am intins pe jos si descriam ce simtim, ea ne explica ce ar trebui sa simtim, ne pozitiona picioarele etc. Livia mai zicea ca sporturile astea de genul kangoo jumps sau jogging nu ajuta la tonifierea perineului, pt ca gravitatia lucreaza impotriva ta. Ajuta, in schimb, inotul si ciclismul.

      Multumim de feedback, ma motiveaza sa stiu ca exercitiile te-au ajutat. Imi pun alarma sa sune in sapt 35 si dau start!

      • Ana

        V-a spus Livia dacă și genuflexiunile sunt bune?

        • Nu in mod expres. Posibil sa ajute, pentru ca lucreaza grupele de muschi din interiorul coapsei. Posibil sa nu, pentru ca lucrezi in lupta cu gravitatia. Cred ca fix pt perineu, cele mai eficiente sunt exercitiile de perineu.

      • Raluca

        Iti recomand si aplicatia de la NHS, Squeezy. Mi se pare f utila.

        Indicatiile lor sunt putin diferite fata de ceea ce ai scris aici in articol, probabil ca exista viziuni diferite asupra lucrurilor, dar nu cred ca se exclud.

        Mi-ar placea sa fie si la noi atata grija pt sanatatea femeilor post-nastere cum e afara. Daca mai ai prietene care au nascut afara si unde ingrijirea perineala post nastere e standard, poate scrii un articol detaliat despre ce implica aceasta recuperare perineala.

  2. Sandra

    Mie doctorita din SUA mi-a zis ca “unless you want to stick an orange in your vagina, the massage is useless”. M-a bufnit rasul, am crezut-o, si nu am mai facut nici un masaj. La nastere am avut o ruptura mica, pe care ei o numea “skid mark”, ca urmele lasate pe sosea cand derapezi.

    Cred ca in mare parte, ce se intampla la nastere depinde in mare parte de corpul nostru si de staff-ul medical. Insa ce se intampla dupa nastere….e cu totul alta poveste, chiar ar trebui sa avem mai multa grija de noi.

    • Mai, nu vrei sa iti bagi o portocala, ci sa scoti un pepene pe-acolo :)) e cam diferit.
      Haha, pe masaj perineal exista studii, le-am vazut si pe pubmed, nu prea sunt dubii. Acum, e si foarte greu de verificat cum ar fi fost daca n-ai fi facut sau daca ai fi facut, pentru ca amandoua, la aceeasi persoana nu se pot incerca.

  3. exercitiile kegel si miscare in sarcina. De fapt si inainte de sarcina conteaza. Si nasterile cu cezariana au problemele astea, mult mai rare sunt la persoanele active.
    Dar in alte tari vine fix in ziua nasterii moasa sa discute despre asta.

    • Elena

      Nu cred că dacă ești activă nu ai probleme. Eu am făcut box până la 6 luni (cu sacul), apoi am mai mers la sala până la 7 luni, am făcut Kegel, masaj perineal și tot am avut probleme. Cred că conteaza și cât cari… A mea a avut 4,700 la naștere și am fost prea rezistenta zic eu.

      • Wooow, iti dai seama cum erai daca nu ai fi facut toate aste?

      • Ada

        Ai reusit natural?Ai mei amandoi au avut 4700, cezariana. Nu cred ca reuseam natural😞

        • Elena

          Din păcate nu s-a încadrat pentru că a avut capul mare, însă la nici o luna după mine am auzit pe cineva că a născut natural 4,700, ceva mai lung ca a mea (52 cm). Aoleu și la al doilea sunt șanse să iasă macrosom? Eu nu am avut diabet gestational, dar am mâncat vita, peste și am făcut mult sport și fata a avut cordonul ombilical foarte gros (a căzut la 3 săpt)

          • ramane risc de sarcina macrosomiala, dar din ce stiu si alimentatia impacteaza (eliminat fainoase si zahar) (am o cunostinta cu 4 copii, primii 2 peste 4 kg, ceilalti 2 la 3 kg si ceva)

  4. Elena

    Am fost și eu la Livia, la un curs de alăptare. Pot spune că eu am fost nebuna și mi-am făcut masaj perineal zilnic plus Kegel încă din săptămâna 36 și am născut la 41, prin cezariana la cald și când am ajuns acasă mă minunam cum de am scapat urina pt că nu simțeam. M-a ținut cred vreo 6-7 săpt și am avut inspirația sa fac Kegel in continuare pt că masaj nu mai vedeam rostul. Însă m-am liniștit când mame ce au născut natural m-au întrebat dacă am avut aceeași problema și m-am bucurat că femeile (unele) vorbesc deschis despre problema asta. Pe mine nu m-a sfătuit nimeni, fiind și cu cezariana s-au gândit că poate nu o sa am problema asta, dar noroc că nu sunt ignorantă și am citit și totul a revenit la normal. E bine de știut si că o să apară și la menopauza. Pe asta nu o stiam așa că mulțumesc

  5. AG

    Buna Miruna,

    Din postura de fericita posesoare de ratusca de 6 luni, iti pot spune ca masajul perineal a fost cel care m-a ajutat sa nu am nicio ruptura la nastere. Dar cred ca a contribuit si faptul ca am inotat pana in ziua cand mi s-a rupt apa.

    Mi s-a parut imposibil sa-mi fac singura masajul (cred ca trebuie sa fii acrobat cu multa experienta sau sa ai o burtica nu mai mare decat un pepenas) asa ca norocul a picat pe capul taticului. 🙂 Am folosit uleiul de la Midwife Expert (UK) si am fost tare multumita de experienta nasterii.

    Sarcina frumoasa in continuare si o nastere cu bucurie! 🙂

  6. Mariana

    Cât mă bucur că se discută treaba asta. ❤️
    Avem și la Cluj o kinetoterapeută care face periodic cursuri de re-educare perineală cu viitori părinți (amândoi, nu doar mamele), iar cu mămicile proaspete face terapie de re-educare perineală postpartum.
    Mie mi-a recomandat medicul să merg la ea după controlul de 6 săptămâni și a fost genial de bine. Am avut prolaps uterin și s-a rezolvat totul prin exerciții. Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că se pot face atâtea tipuri de exerciții cu perineul. Sau că e un ansamblu de mușchi atât de complex.

  7. Maria

    Citisem la un moment dat despre cineva care si-a luat un vibrator de 10cm diametru pentru masaj.

    • Nici nu stiam ca exista asa ceva! Dar mi se pare oricum prea mult dintr-o data. Avantajul balonului e ca il dilati mai mult treptat. Altfel, risti sa iti faci rupturi acasa. Nu recomand aceasta metoda

  8. Rox

    Citind articolul asta nu pot decat sa ma bucur si mai mult ca am ales cezariana, multumesc ca l-ai scris!
    Stiu ca unii spun ca sarcina este factorul principal in prolaps si incontinenta, si nu nasterea, dar eu nu cred asta nici sa ma pici cu ceara.

    • Important e sa fii tu impacata. Insa sa nu crezi e ca si cand ai zice ca tu respiri, dar nu crezi ca intra oxigen in tine 😉

  9. Stela

    Am 2 nasteri naturale cu perineul intact. Eu cred ca epi no m-a ajutat. Altceva nu am facut

  10. Simo

    Am incercat si eu ceva exercitii kegel si pe minge de fitness in ultima parte a sarcinii. La mine a fost cu epiziotomie din oficiu, asa ca noh …

  11. mir

    Adevarul e ca fiecare are model diferit și nu știm înainte cum ține hamacul. Ceea ce atesta studiile este totusi ca sarcina finalizata intr-un fel sau altul, altereaza hamacul 🙂 care oricum este diferit- nu stiu daca ati cunoscut din alea care in viata lor nu prea s-au inghesuit la sport, dar au o carne tare si un tonus bun…si altele care aleagra, cicleaza si fac aerobic de 5ori pe saptamana dar tot au carnita moale, muschiuleții anemici etc. Mie spinning babies mi-a folosit enorm- am invatat de pe internet ca nu exista la noi acum 8ani- am reusit sa determin copilul sa se intoarca chiar daca a stat in oglinda fata de standard, am scapat de epiziotomie si am avut doar ceva zgarietura minira pe care nu am simtit-o – am stat in sezut imediat, am exersat de cum am nascut muschii fara durere sau ceva! But, pay attention, inaintarea in varsta este si ea un factor de pierdere a tonusului muscular deci implicit a muschilor perineali , asa ca toate femeile indiferenta daca si cum au nascut ar trebui sa se preocupe de asta!ma bucur ca au aparut si se discuta asta mai mult în ultimul timp

  12. Claudia

    Si eu am folosit Epi no (am aflat de el de la o prietena din US dar am intrebat si medicul ginecolog – locuiesc in Elvetia – si mi-a zis ca nu strica sa-l folosesc). Nu am avut nicio rupere.

  13. Elena

    Miruna, ne poti spune daca ai avut ruptura sau nu?

  14. Elena

    Wow, in ce pozitie ai nascut? Pe masa sau altfel? Ai vreun articol cu toata povestea? Cat ai stat acasa? Ai avut moasa? La ce dilatatie ai plecat la spital?Intreb pentru ca voi naste si eu tot cu Dr Romila a doua oara(natural, daca oi reusi, Doamne ajuta!). Am.avut cezariana de urgenta tot cu Dr Romila prima oara si mi -a zis ca scenariul de prima data se poate repeta(copilul sa nu coboare pt ca avut capul tare deja, fara fontanela etc) daca bebe 2 va avea acceasi structura. Oricum, voi incerca natural si vedem ce iese.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 196 queries in 0.461 s