Știu că nu toată lumea are cu cine-și lăsa copilul o noapte întreagă (așa cum e tradiția prin București) sau o după-masă întreagă (așa cum se întâmplă o nuntă în Ardeal). Atunci, ești între ciocan și nicovală. Poate este o nuntă la care foarte tare vrei să te duci, poate se mărită prietena ta cea mai bună, colega de bancă din liceu, sau poate ai o obligație de care nu poți scăpa doar cu un plic, pentru că, nu-i așa, o nuntă nu se face cu plicuri, ci cu oameni.
Cum am făcut noi cu nunțile de până acum, dacă nu vă interesează, treceți la următorul paragraf:
Prima nuntă la care noi am participat cu bebeluș a fost în mai, iar el e născut în februarie și alăptat exclusiv pe atunci. Nunta era una destul de clasică, mese aranjate, muzică tare, multă lume de salutat. Se însura colegul meu de bancă din liceu, deci era din categoria de neratat. Am luat bunicii cu noi, care au stat cu bebelușul la hotel și pe mine m-au chemat de 2-3 ori la alăptat. Cumva, ne-am descurcat. Următoarea nuntă a fost când avea ăsta mic vreo 6 luni, tot un coleg de liceu, tot de neratat. Am luat-o pe bunica cu noi, deși nunta asta era deja la o pensiune frumoasă, mai liniștită puțin. Apoi a fost nunta de la conac, de anul trecut, unde a fost un garden party mai mult, plin de copii și tort de papanași. Acolo mi-aș fi reproșat să nu îl fi luat. A fost o experiență despre care vorbim și acum. Dar la nunta prietenei mele, Ștefi, care a fost una clasică pe stilul mese aranjate, muzică și dans, nu l-am luat. A rămas cu bunicii acasă, noi ne-am întors către dimineață, pentru că Ștefi se mărită o dată-n viață și e bine să profiți 🙂 Am băgat dans ca-n tinerețe, am povestit cu foști colegi de liceu, ne-am plimbat pe tocuri și de mână. Adevărul e că băiatul nostru chiar nu avea ce căuta aici. Eu mi-am dorit să fiu Prezentă la slujbă, el precis nu ar fi avut răbdare până la final. Nici să-i ceri unui copil atât de mic să danseze până la 3 dimineața nu are sens. Nici să stea la masă cât ține un aperitiv. Adevărul e că el a fost mult mai fericit acasă, cu bunicii lui.
Acum, indiferent că-l iei că așa vrei tu sau că n-ai alternativă, cred că e bine de avut în vedere niște lucruri atunci când te prezinți cu copilul la o nuntă, adică o petrecere de adulți:
- Copilul e responsabilitatea ta, nu a miresei. Oricât de mult i-ar plăcea ei de copil, oricât de mult s-ar topi să-i vadă drăgălășenia, oricât de mult visează la unul al ei. E ziua ei, nu o face babysitter. Am văzut copii, mai ales fetițe lipite de mireasă de ziceai că le-ai capsat de rochia lor sau că mirele e gelos.
- Da, copilul e drăguț, toată lumea știe, dar și mai drăguț ar fi să nu interfereze cu bunul mers al lucrurilor, ca să nu spun mai ferm, să nu deranjeze. Copiii vor să guste din platouri înainte ca nunta să fi început, vor să exploreze aranjamentele florale, unii mai au obiceiul de a trage fața de masă după ei. E responsabilitatea ta de părinte să îi asiguri un program artistic special, ca aceste lucruri să nu se întâmple.
- Când se întâmplă, nu e vina copilului. Degeaba îl cerți după ce-a vărsat vinul roșu pe rochia albă a miresei.
- La biserică: foarte rar un copil va avea răbdare să stea nemișcat o oră întreagă, cât durează slujba la noi, în cel mai bun caz. E foarte neplăcut pentru cei care vor să se concentreze și să simtă momentul să te audă pe tine cum îi spui să stea cuminte pe un ton pițigăiat. Deranjați. Soluția simplă e să scoți copilul afară de la slujbă. Garantez că va fi mult mai fericit să alerge undeva.
- La dansul mirilor: oricât de simpatici ar fi copiii, de asta îi zice dansul mirilor, că e al lor. Copiii nu au ce căuta pe ringul de dans în acest moment, fără supărare. Dacă încep să urle și să se crizeze, scoți circul afară și lași mireasa să fie în centrul atenției, așa cum e normal.
- La masă: dacă nu există un loc special pentru copilul tău, îl ții în brațe și vă descurcați. Nu începi să reorganizezi invitații pe la mese, nu faci scandal, mirele are și-așa destule pe cap.
- În poze: oricât de frumos l-ai fi îmbrăcat, oricât de drăguț ar fi în poze (copiii sunt drăguți oriunde, în general), e bine să nu fie în TOATE. Să ne amintim că nu e evenimentul lui. Nu ai de ce să îi ceri fotografului să vă facă o ședință foto separat și nici de ce să lași copilul să apară în toate pozele cuplului nou format. Știu nunți la care cei doi au fost nevoiți să se ascundă pentru 3 poze numai ei doi.
- Când iei copilul la nuntă, o faci asumat. Deci nu înseamnă că tu stai și bei vin la masă, în timp ce nevastă-ta aleargă pe tocuri după el. Nici nu înseamnă că tu rupi ringul de dans, în timp ce bărbatu-tău nu mai știe în ce limbă să se scălâmbăie la copil. E o muncă în echipă, o puteți alterna sau treaba voastră cum faceți, să nu iasă cu ceartă la final.
- Când copilului i s-au dus bateriile, s-a terminat. Te duci acasă. O idee bună pentru perioada de final, când nu știi cât mai durează și ai vrea totuși să profiți de ultimul minut, e să dai cinstea mai devreme și să îți anunți prietenii că, la un moment dat, posibil să dispari.
Am scris toate lucrurile astea atât din punctul miresei de vedere, cât și din al unui iubitor de copii. E important să ne adaptăm la situații și să nu avem impresia că ceilalți ne sunt datori cu înțelegere doar fiindcă suntem părinți. Da, copiii sunt uneori impulsivi, imprevizibili, dar eu mai cred și că sunt minunați. Pot fi copleșiți de experiențe noi, de muzică tare și multă lume cu ochii pe ei, de asta trebuie să ne simtă de partea lor, să facem din asta o experiență interesantă și pentru ei. Să le explicăm fiecare situație: Uite, acum se întâmplă cutare, acum urmează tortul, etc etc. Ce înseamnă schimbul de verighete, dar șampania din pahare? De ce aplaudăm la final? Atunci când copilul are deja o persoană de atașament, pe cineva cu care să se distreze, nu va mai simți nevoia să călărească mireasa ori pe nașa ei. Știu că nu e neapărat pentru noi o nuntă clasică, unde mergi, mănânci, dansezi și nu îți pasă, cât timp te distrezi. Dar așa e viața cu un copil, nu îți mai permiți acel ”nu-mi pasă”. Plus că, tot din experiența mea, oricând ai copilul cu tine, orice nuntă devine un prilej excepțional să-l înveți despre iubire, obiceiuri și viață. Ar putea fi un bonding extraordinar.
foto Shutterstock
Ioana
Nu e ca și cum aș uita neapărat, dar uite că ai grijă să-mi amintești mereu de ce-mi ești așa dragă. Mersi, fată dragă, pentru articolul ăsta. Chiar acum câteva săptămâni vorbeam cu o viitoare mireasă care îmi zicea că va avea probabil 20 de copii la nuntă (clasică) și e sigură că de jumătate dintre ei părinții n-or să aibă cine știe ce grijă, îi vor lăsa să zburde pe acolo. Așa că se gândește să le facă o masă mare separată, cu o animatoare, care să se ocupe de ei, ca să nu stea cu toții capsați de rochia ei sau să tragă fețele de masă cu tot cu farfurii.
Nu zic că nu e o idee bună, posibil să fie chiar practică. Zic doar că era primul subiect pe lista ei de to-do și na, parcă nu mi se pare chiar normal, știi 🙁
Miruna
Animatoarea e o idee buna, dar trebuie sa fie una super buna ca sa tina copiii implicati. Plus ca asta merge pentru varste mai mari, de la 5 ani incolo. Al meu, de ex, n-ar sta fara mine nicaieri, nici sa fie mama animatoarelor din buric 😂
Succes prietenei tale!
Ioana
Hahaha, hai că am râs! Da, fix asta e și grija mea, că doar unii vor fi interesați și doar o parte din timp. Om trăi și om vedea 😀
Carmen
Exact Miruna, copiii sub 5 ani, în general, stau capsati de mame, cei peste 5 ani deja sunt capabili sa înțeleagă mai multe lucruri și oricum au alte preocupări. Eu zic sa nu speriem miresele. Cele ce trebuie sa se ascunda, se ascund probabil de proprii copii sau de copiii fraților. Inafara de punctul cu biserica toate celelalte îmi par puțin cam exagerate aproape de ireale. Copiii în general nu stau la poze,mai ales fără proprii părinți. Foarte rar, poate doar cei mai dezinvolt, întra pe ring în timpul dansului mirilor. Copiii fac ce vad la restul lumii și dacă vad ca lumea sta pe margine va sta și el pe margine. Masa separata pt copii merge la cei peste 5 sau 6 ani, în rest.. Copiii mănâncă mai mult ceea ce găsesc pe masa părinților, când vor ei dacă vor, cred ca sunt mai interesați sa alerge. Iar noua moda la cei mari, pe care eu nu o aplic pentru ca ai mei au interdicție totala la asa ceva, tefelonul sau tableta. Cazurile acelea în care fie é doar ea după copil, fie e doar el… Nu ai ce le face, asa sunt ei, asa le funcționează relația, pacea fie cu ei. Prin urmare, sa nu speriem miresele…niciun copil nu va atinge toate punctele discuției tale și niciun părinte nu va permite asta copilului. În cel mai rău caz, cred ca dacă mirii care se simt agasati roagă părinții sa își tina odraslele sub control… Treaba e rezolvata.
Ruxandra
Sunt multe variante ale acestor situatii. Copii se mai lipesc de cunoscuti iar fetitele, in special, de mirese, eu eram foarte prietenoasa cu copiii din biserica inainte de nunta si de aceea la nunta am avut ocazia sa experimentez copilul mult prea dornic sa ma imbratiseze, care apare in muuuulte poze.
In ce priveste biserica, depinde si aici, copilul obisnuit cu biserica nu se plictiseste asa usor ci poate fi chiar interesat de ceea ce se intampla.
In ce priveste copiii care apar in poze sau pe ringul de dans, nu e necesar sa isi doreasca sa fie in poza sau sa realizeze ce se intampla, este suficient sa alerge jucandu-se prin tot resaturantul si vor incurca multe poze si multe momente.
Pe de alta parte rugatul parintilor sa isi controleze copiii tine foarte mult de relatia pe care o ai cu acestia, daca persoanele nu sunt foarte apropiate sau relatia intre familii este tensionata este un risc prea mare.
Ruxandra
Am intalnit eu o animatoare exceptionala la o nunta. Nu speram sa fie si eram pregatita sa ma ocup singura de fetita mea de 2 ani jumate dar am fost surprinsa sa descopar o domnisoara, super discreta, care a trecut pe la toate mesele si a adunat toti copiii, precum flautul fermecat. Binenteles, fetita a vrut sa merg cu ea si, chiar si asa, ma gandeam ca, macar, voi putea manca linistita in apropierea zonei unde se jucau. Dupa cateva minute, fetita nu mi-a mai dat nici o atentie si am putut pleca linistita la masa, unde a venit de maxim 2 ori, insotita de minunata zana si un alai de copii veseli, doar ca sa ceara apa, sa ia o imbratisare si sa plece inapoi. Erau intr-adevar sub 10 copii dar atmosfera a fost minunata iar fetita mi-a povestit mult timp dupa, tot felul de activitati descoperite in acea seara. (Repet 2 ani si jumatate)
Alina I.
Cat a fost fiica-mea mica, n-am fost decat la un botez cu ea, si nu era chiar bebelus; avea 1an jumate. Dar cand a inceput sa se smiorcaie (pe la ora 2) , am lasat plicul si am sters-o 😉 Mie mi se pare de bun simt sa nu strici ziua altora cu toanele sau mofturile copilului personal 😆 Sunt de acord cu tine; copilul tau nu trebuie sa devina problema altora
Miruna
Si nici parintii copilului nu se mai simt bine, cand chiraie.
Corina
Tare bine ar fi sa extindem regulile si pentru evenimentele/petrecerile de la botezul unui copil. E adevărat ca mama pruncului nou botezat nu este chiar in rolul unei mirese, dae consider la fel de nepotrivit sa trebuiască sa ai grija de toti copiii invitaților atât la biserica cat si la restaurant. Noi am pățit- o si inca de vreo 3 ori.
Miruna
Auleu, la asta nu ma gandisem! N-am fost la prea multe botezuri. Merci de comentariu.
Ruxandra
Da, da, da, copiii aceia care stau lipiti in biserica de masa unde e schimbat bebe si apar in toooaaaaate pozele cu bebe. Cea mai tare situatie a fost cand in astfel de poze a aparut o fetita care nici macar nu era invitata la botezul respectiv ci la nunta de dupa. 🙂
Anca
Tare. Noi tocmsi am bifat o nunta cu dra de 10 si respectiv 5 ani. Am facut o poza cu mireasa si atat. Erau sa se amestece cu fumul dat la dansul mirilor dar am fist pe faza. La 22.30 a picat cea mica, la 00.00 cea mare insa am luat camera pentru ca era o sala de bal la o pensiune. Le-a placut ca au fost cu noi dar intr-adevar nu e un eveniment la care sa reziste copiii pana la 4.00 am.
Daniela
Dragut articolul, multumesc pentru postare 🙂
Miruna
❤️
Roxana
Noi vom avea in curand o nunta, din aceea “de neratat” si bebe 1an4luni cu noi va merge din 2 motive: 1. Este alaptata si mancare nu prea mananca de fel, deci suge des si 2. Oricum nu am avea cu cine o lasa pentru ca bunicii vor fi cu noi.
Insa pentru a participa la eveniment si a nu perturba prea mult programul lui bebe am inchiriat o camera la 4 min de mers de restaurant. Cand a obosit se va duce sa doarma si vom face rocada toti. Intr-adevar vom rata niste momente dar speram sa fie bine.
Silvia R.
Au patit-o niste prieteni buni de curand, la nunta lor. Nu si-au putut face pasii de la dansul mirilor asa cum stabilisera, deoarece tot ringul era plin de copii care se jucau cu fumul in jurul lor. Practic, dansul lor a fost o intreaga grija de a nu lovi copiii intinsi pe jos. A fost cumplit pt ei. La nunta lor am lasat copilul (2 ani) acasa la bunici. In seara asta merg la alta nunta, dar la fel, las copilul la bunici. E mai bine pt toti!
Miruna
Iooooi, asa este! Stiu si eu.
De asta, la nunta noastra, am rugat frumos persoanele cu copii mici (nu erau multe si apropiate oricum) sa aiba mare grija la lucrurile. Ba chiar fetita nasilor a fost scoasa de bunicii ei din biserica, pentru ca-normal- isi pierduse rabdarea. Eu nu am prins faza oricum, cred ca putea si sa tune, eu tot nu observam. Dar na, am si avut grija inainte sa ii rog extra sa aiba grija.
Simo
Anul trecut am fost la 4 nunti si un botez cu Tudor, intre 10 luni – 1 an si 4 luni. La prima a fost mai simplu, inca mai statea in carut, in sistem, a dormit. Pe urma a devenit din ce in ce mai greu pentru mine, pentru ca era curios, normal, voia sa exploreze si am stat dupa el sa mearga/alerge. Nu aveam cum sa il las acasa, alaptat si fara sa stie ce e aia biberon sau suzeta. Din fericire, nu am stricat nimic, nu am intrat in poze anapoda 🙂 La ultima nunta (saptamana trecuta) am reusit sa il lasam acasa sa doarma. Si ne-am distrat, desi poate suna urat.
La botezul de anul trecut, ca zicea cineva mai sus, au fost mascote si pictura pe fata. A avut succes. Daca sunt mai multi copii, merita.
CristinaM
Cred ca oriunde iei copilul cu tine trebuie sa-ti asumi responsabilitatea…
Anul trecut am fost la 4 nunti, de la toate am plecat repede fiindca copilul se plictisea, ii era somn, pe scurt: nu era in programul lui normal; ne-am cerut scuze, am lasat ce am avut de lasat si am eliberat locul.
Desi am copil, inteleg o mare parte, dar: daca ai luat copilul la cumparaturi sa nu ai impresia ca oamenii au chef sa-ti ocoleasca tie odrasla prin magazin, sa aiba grija sa nu-l loveasca ( vreau sa cred ca nu exista oameni care lovesc intentionat, fiindca nu au altceva mai bun de facut), ca sa-ti faci tu cumparaturile linistita; l-ai luat, ai grija de el.
Maria I.
La nunta surorii mele,voiam sa facem poza de familie,suntem multi…A aparut o fetita care voia sa se joace cu fetita mea(avea 10luni) si nu a mai plecat….Iar mama ei radea pe margine….Degeaba i-am zis sa isi ia copilul…
Anda
Eu am alta dilema legata de evenimente.
Da clar copilul la orice evenient este responsabilitatea parintelui.
Acum problema mea este legata de muzica extrem de tare care uneori poate fi prea mult si pentru noi ca adulti.
Da pentru bebei sunt castile antofonize dar toddleri deja le refuza si sunt porniti pe explorare.
Depinde clar de eveniment ai de copil, da e prilej de educatie dar tu ca parinte trebuie sa iti setezi niste asteptari daca iei copilul cu tine la nunta.
Evelina G.
Merg f des la evenimente, in sezon aproape săptămânal. Nu va speriați, sunt cântăreața așa ca nu merg sa dau bani, ci sa iau:)) La lista de mai sus as avea de adăugat si faptul ca nu ar trebui sa ajungă copiii sa se joace in zona noastră, a scenei, a instrumentelor. De multe ori se aleargă nesupravegheati si trecând peste faptul ca poate fi si deranjant pt noi dacă o fac in timp ce noi cântam, exista riscul sa se supună la fel de fel de pericole: cabluri luate in picioare, stative pt partituri, microfoane sau instrumente care pot cădea pe ei si nu sunt ușoare! De multe ori mi s-a întâmplat sa stau cu sufletul la gura in timp ce cântam fiindcă observat câte un copil curios cum îmi zgâlțâia stativul, umbla la receiver, la mixerul de sunet sau cine știe ce făcea pe-acolo. Si nu ma pot opri in timpul melodiei sa zic ceva, va dați seama. Doar caut cu privirea părinții care de cele mai multe ori își văd liniștiti de bârfa lor la masa sau scroleaza vreun telefon…
o femeie
eu, de partea ailalta, imi place sa vad copii jucandu-se la nunti. De fapt am fost rar la nunti, majoritatea erau child friendly: muzica nu de surzit, coltz pt copii, ba chiar animator adus sa se joace/picteze cu ei pt 1-2 ore, fara foc sau decoratii pe stative ce pot cadea/rani usor, etc.
La nuntile pretentioase ni s-a precizat ca nu e child friendly ca e muzica tare/noaptea tarziu etc.