Periuțele de dinți electrice de copii nu sunt pentru părinții leneși

Periuțele de dinți electrice de copii nu sunt pentru părinții leneși

I-ai cumpărat toate periuțele de dinți din lume și nu le-a folosit, așa că ai zis să încerci și una dintre cele electrice, că face treabă singură? Surprize-surprize, stai să vezi.

Știu copii care doar udă capătul de la periuța de dinți, ca părinții să creadă că s-au spălat. Alții care lasă apa să curgă 2 minute la baie, ca să obțină aceeași impresie. Unii apasă și butonul ”on” la periuța electrică de dinți, ca ea să bâzâie și să fie efectul artistic și mai pregnant. Știu copii care o pornesc, o bagă-n gură și o țin acolo cât timp se joacă pe telefon. Nu, nu ar putea fi copilul tău, care e foarte responsabil și conștiincios, probabil asta au crezut și acești părinți care mi-au povestit.

”Nu-mi imaginam că-l duce mintea până acolo”. -Da, uau, ce credeai, că ai un copil idiot?

Vedeți, de asta e important ca ăștia mici și mari să ne spălăm pe dinți pentru că e bine să ne spălăm pe dinți, și nu pentru că ne ceartă mama, tata sau ne prinde bunica de-o măsea.

Un material amplu despre periuțele de dinți electrice, la copiii mai mici de 3 ani, am  scris deja.

Acum vorbim de șmecherii ăștia mari, pe care-i încearcă preadolescența și schemele de pe la 4 ani. Care se prind rapid care-i faza și cum stă treaba și cum s-o țină pe mama ocupată și împăcată în același timp.

  • Până în jur de 8 ani, copiii trebuie spălați de către un adult. După care, supravegheați când se spală pe dinți.
  • Să se spele pe dinți în baie, nu plimbându-se cu periuța din bucătărie până-n dormitor. La fel cum nu ne căcăm în sufragerie, nu ne spălăm pe dinți pe unde apucăm.
  • Să atingă toate fețele dinților, toate părțile, toate suprafețele. Periuța, chiar dacă e electrică, nu funcționează prin puterea minții și vecinătății. Scoate-o la plimbare printre toate măselele.
  • Să folosească pasta de dinți pentru periaj, nu pentru că are un gust bun. Știu copii care mănâncă pastă de dinți pentru că are gust de înghețată și mama nu s-a prins.

Un lucru pe care l-am învățat în UK întâi teoretic și apoi, ohoo, practic e că ăștia mici sunt foarte imprevizibili și inconstanți. De asta, nu îi lași cu periuța pornită și pleci. Stai acolo. Copiii trec prin foarte multe schimbări și faze. Azi adoră periuța, mâine le dă dureri de cap.

Aveam pacienți cu aparat dentar, care primeau un tabel în care să marcheze zilele în care se spală pe dinți. Puteau să aibă câte două săptămâni brici, după care trei de tânjală. Deși apreciam sinceritatea, cariile nu țin cont de intențiile părintești, să știți. Stați ca soldatul lângă ei.

Un soldat prietenos, desigur. Poate chiar și glumeț. E supersimatic să te umfle râsul cu gura plină de pastă de dinți și scuipat.

foto Shutterstock

Articolul anterior

Nu e obligatoriu să cedezi locul unei gravide, dar e un gest frumos. România se schimbă

Articolul următor

Faceți copii cât mai tineri, nu mai așteptați :)

7 Comentarii

  1. Oana

    Am o fetita de 2 ani si nu reusesc sa o spăl pe dinți. Plange si se zbate cand incerc sa ii perii dintii: exorcizare. Am inceput cu degetar, am trecut la periuta cu peri din silicon,apoi periuta adaptată vârstei. Ai un sfat ptr. mine cum si cu ce sa o spăl pe dinți?

    • Alexandra

      Oana, fetita mea facea si inca are momente cand face la fel… ma stie tot blocul ca eu incerc sa o spal pe dinti. Ai incercat sa ii canti sau sa te speli si tu in acelasi timp?(tu intai si dupa ea-dar sa te vada ) eu inventez cantece de spalat pe dinti aproape in fiecare seara ….si ii alterez periuta normala cu cea electrica . Acum mai nou are o periuta care lumineaza 3 minute, si stie ca trebuie sa se spele pe dinti cat lumineaza periuta ….nu iti imagina ca e cu succes 100% dar pune-ti imaginatia la lucru si incepe sa canti si sa te strambi in oglinda de te pufneste si pe tine rasul 😂

    • Roxana

      Buna! Eu am constatat, din experienta mea, ca important este sa nu renunti. Dupa o vreme va accepta ca nu exista alternativa si va sta la spalat. Eu am aplicat “metoda” aceasta in toate situatiile in care mi s-a impotrivit (spalat pe dinti, statul in scaun cu centura pusa cand mergem cu masina, casca pe cap cand iesim cu bicicleta etc.) si a functionat, dar trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Succes! :))

      • Exact asta sfătuiesc și eu. Nu am o rețetă, deși mi-aș dori. Dar secretul e perseverența. Nu chinui copilul, dar să vadă că vorbești serios și că tu te speli pe dinți cu bucurie. Cam asta e.

        Succes, o să reușești!

        • cristina

          Dar cum facem cand problemele apar ca sa-i convingem sa stea la dentist??

  2. De-as pricepe ce se intampla cu noi de avem aceasta perioada in care ne ferim de periuta ca dracul de tamaie…
    Imi amintesc si-acum discutiile interminabile cu mama in perioada mea problematica din copilarie. Incerca saraca in toate felurile posibile, iar eu nu voiam si nu voiam. Ma lua si cu frumosul, si cu certatul, ziceai ca periuta de dinti e moartea in persoana. Cred ca jumatate din parul ei alb vine din perioada aia, iti zic :))
    Nu mai stiu cand si cum, dar la un moment dat a reusit. Nu e imposibil, parol!

  3. ce a mers la fetitza mea e sa o las pe ea sa ma spele si eu pe ea. Si o oglinda mica sa vada ce se intampla. Altfel de la 3-4 ani se spala si singura (ok, mai spal si eu, dupa ce ne uitam la dinti impreuna). A contat enorm si dentista care la fiecare control ii explica necesitatea spalarii, cum sa faca, etc – se pare ca vorba unui doctor bun face mai bine decat 100 vorbe de ale mele.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 148 queries in 0.269 s