Nu că m-ar fi întrebat cineva, dar na. În vinerea mare am fost cu toții la înconjurat la Săliște, cum spune tradiția siminească. A fost neașteptat de cald, atât de cald, încât nu mi-a părut rău de momentul în care mi-am lăsat căciula acasă. Tudor a făcut fața așteptării de la înconjurat chiar mai bine decât tatăl lui, care era conducătorul găștii de copii. Toți părinții au fost recunoscători, mai puțin ceilalți tați care sigur înjurau printre rugăciuni, gândindu-se la ce-i așteaptă după sfânta slujbă, acasă. Cunoaștem cu toții predica “tu de ce nu ești așa implicat”, aplicată bărbatului tău de câte ori îl vezi pe al alteia că arată orice urmă de tată dedicat.
Sâmbăta am vopsit ouă. Am avut emoții pentru băiețelul meu, care a dat semne evidente că abia așteaptă așa ceva. Să zicem că a fost ceva asemănător cu faza aia, când eu eram la cabinet și el a întrebat:
-Mami când vine?
-Probabil după ce te trezești, cred că azi are mulți pacienți.
Copilul oftează prelung și își pune bărbia pe palme.
-Îți e dor de mami, puiule?
-A, nu. Mă gândeam dac-am parcat mașina cu roțile pe borduri.
Bărbații.
Ziua de Paști. Până să ajungem la ciocnit ouă și urări, am avut o maximă urgență de natură canalicească. Cum să desfunzi wc-ul de Paști, iată un topic la care mă descurc destul de bine. Vă scutesc de detalii, dar, dacă pățiți, să știți la cine să apelați. Am număr de instalator serios, soluții alternative și câteva persoane care știu sigur că sar în ajutor.
N-am amânat musafirii decât cu o oră, ceea ce a fost o bucurie mult mai mare decât ne-am fi așteptat. Să zicem că vom ține minte aceste sărbători drept ”Paștile când ne-am căcat de bucurie”. Și nu e nicio exagerare, însă nu pot înțelege decât cei încercați.
*poza de la începutul articolului e de pe masa noastră. A fost atât de verde și de colorată, nu numai de la ouă, încât m-a umplut de viață doar s-o privesc și s-o miros. Așa că am zis să vă arăt verdețurile noastre, că ouă precis ați mai văzut.
Lunea de după nu m-a mai stropit nimeni, deși ăsta-i obiceiul în Ardeal. Cică-i obicei la fetele nemăritate; celelalte să nu mai crească, să se facă flori, că oricum nu le folosește la nimic.
Următoarele câteva zile am primit o vizită animată din București. Doi musafiri mari și trei mici au transformat casa noastră într-o scenă de Albă-Ca-Zăpada, doar că fără vrăjitori. Doar cu mâncare bună și cea mai delicioasă rață la cuptor pe care am mâncat-o vreodată. Nici vremea ploioasă nu ne-a speriat, ia să vedeți trei mame cu umbrele și 4 copii după ele, prin oraș. A fost ca-ntr-o poezie, așa că o să mai facem.
Următoarele zile a ieșit soarele și am bifat grădina zoologică de două ori. O să scriu un articol separat despre asta, poate economisiți toți banii pe care îi irosiți pe cea din București și dați o fugă până la Sibiu.
Bunica m-a întrebat iar dacă eu îi pun de mâncare soțului când vine acasă, că bănuia ea că sărmanul trebuie să își ia singur din frigider! Și m-a certat din nou că umblu nerujată. Iar ca răspuns, i-am zis (ca de fiecare dată când își amintește să-mi spună despre soția-model) că sunt curioasă cine întreabă ce-mi face de mâncare el. Și cine întreabă, în general, bărbații ceva legat de responsabilitățile lor, căci judecând după aparențe, zici că ei au primit doar drepturi la împărțirea lucrurilor pe pământ.
Și după toate aceste aventuri avute de Paști, cu iepurașul, cu copiii, am fost la muzeu, la zoo, a fost un action toată vacanța, ne-am distrat copios și am petrecut mult timp împreună, seara, îl întreb pe fiul meu:
-Iubitule, ne întoarcem la București. Mai știi cum a fost aventura cu canalul înfundat, masa de Paști, iepurașul, prăjiturile, copiii, lupul de la muzeu și tigrul de la zoo?
-Daaa. zice el.
-Și ce ți-a plăcut cel mai mult ție?
-Orezul cu lapte.
Luminița R.
Ce dulceeee!
La noi a fost așa: Ce ți-a plăcut cel mai mult, Tudor? Că a venit tati!
Miruna
Dragu’ de el!
Diana Preda
Vaai, ultima replică e epică! Îmi amintește de băiețelul meu cel mare, care la 3 ani, după un weekend cu gașca la Rasnov, vizite la Dino Park, cetate, Brașov, asistat la un raliu, a răspuns la o întrebare de a mea similară: “Autobuzul!” Să le mai oferi experiențe în loc de orez cu lapte sau autobuze ieftine de jucarie:)
Miruna
Da, mai! Depinde ce impresioneaza pe ei intr-un anumit moment!
Ina
Cand avea copilul meu 6 ani si un pic, am mers toata familia la New York pentru 6 zile. Am locuit in Brooklyn si am mers mult cu metroul pana in centru ; in fiecare zi faceam zeci de km. Intr-una din zile , dupa ce am fost in Central Park si la American Museum of Natural History , il intreb la culcare ce i-a placut cel mai mult in ziua respectiva. Raspunde : ‘ sobolanii de la metrou ‘
Miruna
foarte cool :))
Gabriela F.
A nostru a vrut toată ziua “A-nviatu’😅” adică nafura 😊după o linguriță spunea ca nu e buna… Dar după 5 minute iar nviatu’😐
Miruna
:)))) bine că nu voia chiar Paști! Din alea cu mult vin :))
Catalina
vorba ta, nu ca m-ar fi intrebat cineva. Pastele nostru a fost atipic. De obicei ne adunam in familie, si mancam de toate pana pocneau capsele pe noi. La inceput de an noi ne-am mutat din tara, iar parintii au venit in vizita de Paste. Eram pregatita cu oua vopsite, cu iepure. Mama a venit cu cozonacul facut si iedul pus la marinat pe avion. Dar cum pe aici ploua mult, iar in ziua de Pasti era in sfarsit acceptabil (initial voiam sa scriu frumos, dar era prea exagerat cuvantul), i-am dus in vizita intr-un orasel foarte frumos si i-am plimbat cu barca. Am avut cozonac cu noi, dar la pranz am mancat pizza :)). Cozonacul l-am impartit si cu o lebeda, pana au inceput sa ne atace pescarusii. Cu toate ca nu a fost festin ca in trecut, declar Pastele nostru atipic frumos, am fost impreuna.
amy
Si la noi a fost frumos si linistit. Iesit si mancat in oras, baut cafea, stat de vorba, doar noi 2. 🙂 Voiam initial sa dam o fuga la mare, dar cum ne-am trezit dimineata si-am vazut ca batea vantul, am zis ca mai bine o lasam pe alta zi, doar suntem la o aruncare de bat distanta, 2 ore de mers cu masina.
Nu-mi plac mesele festive, musafirii si chestiile de genul. Prefer mai mult sa ies in oras si sa ma relaxez. Nici cu preparatele traditionale nu ma omor. 😀 Spre exemplu, eu de Pasti am mancat paste si tiramisu. 😀
Denisa
Deci, ca să încep cu concluzia, că așa am învățat eu la profilul de Filologie unde m-am refugiat de matematică, când prietena mea a spus despre soțul tău că este supraom, descopăr că nu s-a înșelat. Păi câți bărbați reușesc să intre în gașca de copii? ! Dar să știi că nu sar cu gura pe al meu când vine in seara asta la mine. Învăț de la tine să fiu super soție. Poate nu îi pui tu mâncarea pe masă când ajunge acasă (nici eu n-o fac, să zică “mersi” că are ce pune pe masă), dar nu știu dacă audiența știe că bărbatul tău la 21.30 “umblă” prin spital
întrebandu-și pacienții dacă sunt bine și le spune că pentru alte întrebări este disponibil pe WhatsApp până la 23.00. Bunica ta poate sta liniștită! 😉
Miruna
Nu mă lăsa să te opresc din… ce ziceai despre mine? :)))