După ce obezitatea a fost ridicată la rang de ”cool”, a venit rândul dinților lipsă

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci (@gucci) on

Mi-am luat câteva roșii în cap când am scris despre pericolul promovării grașilor sub umbrela toleranței. Adică, interzicem reclamele la țigări pentru că faci cancer de la ele, dar promovăm tot mai mult niște coapse care n-au mai văzut o salată verde din mezozoic încoace. De ce? Pentru că e ceva nou și atrage atenția. Și atenția e tot ce își doresc brand-urile de la publicul larg.

În mod aproape firesc, au urmat dinții. Mai exact, lipsa lor.

În weekend, Gucci și-a lansat prima colecție de beauty și a prezentat un ruj roșu care ar fi fost încă un ruj roșu, dacă nu l-ar fi prezentat Dani Miller, solista unei trupe punk. Probabil nu ați auzit de Dani Miller până acum, nici eu nu auzisem. De fapt, puțină lume a fost interesată de ea, pentru că multora le-au atras atenția dinții ei. Un fel de ”lăsați rujul, chemați un dentist!”

Deși tipa spune într-un interviu pentru Purple Diary că nu și-a scos acești dinți intenționat, ci că s-a născut fără ei:

KEALAN SHILLING – Deci, DANI, cineva recent, într-o noapte, la povești, mi-a spus că ți-ai scos niște dinți. E adevărat?

DANI MILLER – Doamne! Da, cred că există zvonuri despre faptul că mi-am scos proprii dinți doar ca să rămân cu spațiile acestea. Dar nu, m-am născut în mod natural așa înfricoșătoare. E ca opusul unui vampir, fără colți. Stai să vezi altă fază: cel mai recent lucru care se zvonește este că eram vampir și trebuia să îmi scoată colții, ca să trăiesc printre alți oameni civilizați.

În același interviu povestește că a făcut un tratament ortodontic când era mică, i s-a propus să îi pună implanturi etc, dar lucrurile nu au mers cum și-a dorit și a rămas așa.

Povestea asta e plauzibilă, poate fi adevărată din punct de vedere medical. De exemplu, în Anglia, copiii care se nășteau cu agenezie de un dinte (mai ales frontal) primeau implanturi și tratament gratuit. Fair enough.

Trend-ul ”dinte-pauză-lipsă-gaură”

Însă de aici, până la a arăta acest zâmbet pe o reclamă la rujuri e cale lungă. Știți cum mi se pare asta? Ca atunci când probezi o rochie cu 3 numere mai mica și vânzătoarea îți spune că ți se potrivește de minune! Rujul e frumos, dinții sunt frumoși, doar că nu se potrivesc împreună. Acestor dinți le lipsește un stomatolog, rujul e ultima lor problemă.

Atenție, nu zice nimeni că doar dinții perfecți sunt de pus în reclame sau de potrivit cu un ruj, din mai multe motive. 1, pentru că dinții perfecți nu există în mod natural. 2, pentru că frumusețea dinților e înțeleasă diferit în funcție de zonă (în SUA, de exemplu, frumoși sunt dinții albi și aliniați perfect, toți la fel; în Europa, standardul de frumusețe e mai degrabă spre natural) și 3 pentru că nu deranjează pe nimeni dantura mea sub un ruj care să n-o flateze.

 Lipsa dinților în gură produce dezechilibre medicale, punct. Aici nu vorbim de estetică, vorbim de sănătate. Că nici britanicii ăia care puneau imlplanturi gratuite copiilor născuți fără vreun dinte din față nu le puneau dinții pentru că erau îngrijorați de frumusețea lor.

De ce nu e sănătos să îți lipsească un dinte sau mai mulți:

  • În cazul unui dinte din față, sunt afectate fonația, vorbirea și incizia alimentelor. Omul se adaptează, că na. Unii se sâsâie, dar nu își dau seama, că nu se trezesc așa într-o dimineață și nimeni nu le spune: ”du-te, prietene, la dentist!” Există soluții foarte simple și foarte complicate, există soluții foarte ieftine și foarte scumpe de a proteza temporar sau permanent o breșă din asta, edentată.
  • Când rolul unui anumit dinte nu e îndeplinit, forțele pe care acesta ar fi trebuit să le preia sunt distribuite vecinilor. Ceea ce înseamnă presiune și solicitare, deci uzură mai mare pe ceilalți dinți.
  • Pentru că vecinii migrează. Tendința naturală a dinților, când unul lipsește, e să închidă gaura rămasă. Astfel, vecinii se vor înclina, iar dintele antagonist va urca sau coborî în spațiul rămas. Ceea ce duce la dezechilibre ulterioare ca un efect domino în toată gura, plus că e mai greu și mai scump de protezat un asemenea spațiu, unde ai mai întâi de dus la locul lor pe ceilalți dinți.
  • Aceste migrări duc la modificări de ocluzie și, respectiv, malocluzie. Adică, o ocluzie greșită. Ceea ce, în timp, poate duce la probleme și dureri ale articulației temporomandibulare, la dureri de cap, musculare, mobilitate dentară și pierderea altor dinți.
  • Pentru că osul se resoarbe. Dacă e s-o luăm la bani mărunți, osul e aproape mai important decât dintele. Dinți mai facem, mai punem o proteză, un implant, dar dacă n-avem pe ce le pune, e mai complicat.

Știți cazul celebrului Freddy Mercury, care avea dinții aceia foarte mari și foarte aduși în față. Se spune că s-a născut cu 4 molari în plus și că nu a vrut să-și scoată nimic, să-și facă niciun tratament de teamă să nu-i afecteze vocea. Ce vreau să zic e că lipsa dinților nu e o fiță a stomatologilor, e chiar ceva serios, ce produce consecințe mult dincolo de ”cum arăți”.

Și ca să vedem că nu suntem absurzi când susținem diversitatea inclusiv în cazul dinților, vedeți că sunt multe vedete care nu au acel zâmbet de Hollywood perfect aliniat. Prima care îmi vine în minte e Madonna, cu ditamai diastema ei (spațiu între dinții din față). Să nu fi avut bani să o închidă de la început? Mă îndoiesc. Dar era faină diastema aia, era a ei. Eu am avut paciente care urmau să-și facă lucrare și pe care le-am sfătuit să păstrăm acest spațiu dintre incisivii centrali. Arată natural.

Vanessa Paradis, Madonna, Lara Stone, Lindsey Wixson era un mare hit pe vremea când lucram eu la ELLE. A fost pe coperta Vogue și în campanii pentru Yves Saint Laurent și Miu Miu. E un superfotomodel, uitați ce frumoasă e:

dinți lipsă miruna ioani

Dinții sunt sănătoși. Asta e diferența.

Tata îmi povestește de nu-știu-ce artistă de muzică populară celebră prin anii 80-90, că veneau femeile la stomatolog să ceară să le facă și lor diastemă. Nu le făcea, dar na. Există și efectul invers. Am avut un pacient în UK care mi-a cerut să îi prelungesc caninii, ca să pară mai sexy el. O altă pacientă mi-a cerut să îi pun fațete pe toți dinții din față să fie perfecți, ea având unul mic și ușor răsucit, care îi dădea o sâsâială șoadă. I-am spus că eu l-aș păstra așa, perfect with a twist :))

La ultimul congres de estetică la care am participat, chiar discutam cu o colegă că pe 70% dintre cazurile prezentate acolo eu le-aș fi trimis acasă și le-aș fi spus să-și bage mințile-n cap. Că au dinți frumoși și să nu umble la ei. Vă spun asta ca să nu credeți că sunt o obsedată de simetrii și de perfecțiune. Dar la sănătate nu fac rabat, oricât ar fi rujul de grozav. Ceea ce vă sfătuiesc și pe dumneavoastră.

Articolul anterior

Singura dată când frigiderul meu vede trei feluri de fripturi e când vine mama sau când ne întoarcem noi de acasă

Articolul următor

Cum a fost la noi (Paști 2019)

31 Comentarii

  1. O femeie

    mi-a cazut o plomba azi.
    Minunat.
    Inca o programare.
    Cred ca incepe sa imi placa de dentist.
    Apropos, eu pe scaunul de dentist ma uit la dintii dentistilor unde merg (si am fost la control la implantolog si apoi la control la un dr ceva cu gingii sa isi dea cu parerea ce se intampla cu gingiile). Si la asistenta ma uit! Si ma uit sa arate natural si sanatosi, un pic stramb, un pic shui, dar curat. Asta e standardul de periaj la dintii mei, sa fie la fel de curati ca ai dentistilor ce ii vad.

    Sapt viitoare am detratraj subgingival, ca la exterior perii bine dar subgingival ce naiba’ facui ca nu avui de multi ani probleme.

    • Faini dentiștii tăi, deși standardele internaționale spun că e obligatoriu să poarte mască. Cu mască, n-ai cum să te uiți la dinții lor în timp ce îți lucrează :p

      • O femeie

        nu poarta mereu. Cel putin la control nu poarta, se uita, explica, discuta cu colega. Apoi imi facu desene cu scheme cu solutii si cifre, aici ma ia de pe scaunul de dentist ca acolo intru in panica si zic DA la orice.
        La detratraj si pilire/plombari da, cand sunt cu aparate in gura.

        Nici asistenta nu poarta, de ex ultima data a venit si pregatit mulajul de silicon si ceara (mi-a luat amprenta pt muscatura) si explicat ce face si ce pune, discutat despre alergii.

  2. O femeie

    despre specialistii la care merg:
    – cand mersei sa vad ce fac pt slabit, m-am uitat sa fie o tipa care i-a iesit sa slabeasca.
    – doctorul curent respecta recomandarile date. Ne intalnim cu el la plimbare seara de seara, datorita varstei inaintate stim ca prindem greu programare pt ca nu lucreaza decat 3 ori pe sapt x 3 ore, recomandarile lui sunt de bun simt si chiar le respecta si el – altfel nu ar sti ingredientele de pe etichete si unde sunt produse
    – despre astmul si alergiile mele discut periodic cu o dr cu astm. Ea a reusit sa isi amelioreze simptomele dramatic, am reusit si eu

    Haideti sa promovam efortul si munca si disciplina.

    • e f mișto și logic ce zici.

    • Camelia

      La mine ar fi cam greu ca am pacienti infectati cu HIV 🙂 in fine, ce vreau sa zic e ca si noi astia care nu avem antecedente suntem buni profesionisti.

      • Ei, mesajul meu era ca nu o sa ma duc la cel care are probleme si nu le trateaza ci le ignora pe principiul am obosit/nu le mai vad/las-o ma ca merge asa / supraponderalii sunt majoritari deci e normal sa am BMI=30++.
        Nu. Admir pe cei ce fac orice sa le fie mai bine. Sa iasa mai bine. Nu ridic la scara inalta perfectiunea ci discplina, auto educarea, efortul de zi cu zi, dorinta de a repara si acolo unde neshansa a lovit. Si cum tu lucrezi cu cei cu HIV, sigur ai cunoscut si asemenea pacienti.

  3. O femeie

    si inca una si ma duc sa ma culc.

    Am crescut printre matusile obeze. Obezitate usoara sau obezitate morbida, dar obezitate. Toate ma iubeau ca eram nepoata aia ce manca tot, nu ca schiloadele alealalte de nepoate. Din cealalta parte a familiei erau subponderalii astmaticii. Peste tot era o resemnare si fatalism specific. Nenoricirile vietii m-au adus sa ingrijesc si astmatic pana a murit, si sa ridic obeza morbida din pat (impreuna cu o infirmiera, era proaspat operata pacienta de 100kg si ceva….). Aveam 17 respectiv 20 ani iar viata in spitalele din provincie nu era usoara nici pt bolnav, nici pentru apartinatoarea minora (una din vacantele de vara am stat zi de zi 14 ore pe zi in spital alaturi, timp de 5-6 sapt.) , si as fi facut orice sa mai stea o zi cu noi tataia. Alta matusa a murit de complicatii ale obezitatii, operatie nereusita, nu avea inca 40 de ani dar avea 2 copii la scoala ramasi acasa.
    Si astm si obezitate se pot imbunatati din disciplina vietii: fumatul a agravat astmul tataiei, astmul fratelui tataiei, respectiv alimentatia a agravat obezitatile matusilor. Disciplinarea e grea. Acum trecui pragul de 40 si menopauza bate la usa, mi se pare si mai greu decat la 30 de ani. Dar am reusit cu acest bagaj genetic sa nu mai intru in farmacie de multi ani. Daca am reusit eu, o femeie pofticioasa si fara exemplu sanatos de acasa sa imi gasesc un fel de echilibru si care m-am lamentat ani de zile ca uite ce gene am, am reusit nu doar pt mine ci pt cei dragi din jur, am invatat sa ma iubesc pentru ca ii iubesc si pentru ca nu vreau ca ei sa treaca ingrijindu-ma in spitale cum am trecut eu.

    Verisoara mea a reusit si ea. De la 117kg a ajuns la 70. Primul pas a fost sa recunoasca ca are o problema. A cerut ajutor. A primit. A incercat, a avut suportul nostru neconditionat, desi calea aleasa e controversata nimeni nu a carcotit/comentat in fatza ei. Stim cauzele emotionale, stim golul din sufletul ei pe care il umplea cum stia, am crescut in aceeasi familie unde copilul ce nu termina tot din farfurie era copil rau si pedepsit, am dus impreuna aceleasi pietre de moara legate de gat fiecare cum a stiut. O iubesc la fel e mult de mica, doar ca acum o iubesc fara durerea pe care o simteam in suflet cand o vedeam suferind si sunt si mai mandra de ea.
    Poate de aia m-a durut cand dupa ce nascui soacra m-a complimentat cu un “am ramas grasa si nu mai slabesc”. Aveam 57-58 kile. Soacra 100.

    • Omg, nu ma porni legat de aceste previziuni ale celor pe care nu-i intreaba nimeni. Felicitari verisoarei. Cred ca e cumplit de greu sa reusesti ce a reusit ea.

      • cumplit a fost sa recunoasca problema si ca are nevoie de ajutor. Fix la fel a fost pt mine in problemele dentare.

        Oare daca oamenii ar avea suportul neconditionat al celor din jur si in problemele dentare, oare nu ar fi mai putine farmacii in bucuresti?

  4. iulia olariu

    fain articol. eu nu inteleg de ce nu se discuta deschis si nu se monitorizeaza copiii de mici in ceea ce priveste dentitia lor. buun, parintii responsabili si cu ceva bani ii duc oricum la controale, dar partea de constientizare trebuie facuta regulat si chiar de persoane straine (*uneori copiii sunt mai receptivi cand asculta/vad/primesc sfaturi de la persoane instruite, dar nu din cadrul familiei). dincolo de aspectul estetic si de sanatate, pot sa pariez ca unii adulti nu stiu ce inseamna cuvantul “halenã” si cat de greu este de suportat de catre cei din jur.

    • Nu, multi nu stiu, pentru ca adevarul e ca multi sunt mai preocupati de blugi si de rujuri decat de dintii lor.

  5. Larisa

    Eu cred ca e pe principiul si reclama negativă e reclama.

    • Vor sa socheze, asta e clar.

      • Valentina

        Dar daca lipsa acestor dinti este naturala? Adica asa s-a nascut, fara ei? Nici eu nu sunt fana reclamelor cu extreme (obezi, subnutrite, s.a.m.d.). Presupun ca merg pe abordarea: asta sunt si ma simt confortabil in pielea mea.

        • Pai da, dar nu e ceva functional. E ceva care se poate repara foarte usor. Sa nu-l repari ar insemna sa nu ne mai tratam de nimic, sa lasam medicina sa se fi inventat degeaba.

  6. Rox

    Nu te contrazic, e important sa nu avem lipsuri. Si totusi mama mea are o multime de probleme de cand si-a dorit sa-si umple golurile, mai exact aproape toate maselele erau lipsa. Nu au migrat dintii cat le-a avut lipsa, dar nu stiu prin ce magie i s-a deplasat frumusete de dinte incisiv central, pana atunci aliniat langa celalalt. A luat-o razna pur si simplu si acum i s-a spus verde in fata ca daca o deranjeaza aspectul se poate scoate. Pana atunci a fost bine, sanatos… Ei, de asta ce parere ai? Mi-ar placea mult sa aflu 🙂 Eu am sfatuit-o sa schimbe dentistul…

    • Imi pare rau ca a patit asta, insa si eu cred ca ar trebui sa mai ceara o parere inainte de a-l scoate! E totusi ceva ireversibil asta. In rest, dintii si oasele sunt intr-o dinamica permanenta, un ortodont cred ca ar sti mai bine sa iti raspunda la intrebare. E foarte important cum refaci ocluzia, cand e asa o lucrare mare, sunt multi factori implicati.

  7. Catalina

    cu o asemenea reclama eu nu as mai lua rujul. cum ai zis si tu, nu zice nimeni sa puna zambetele alea albe de nu te poti uita la ele. dar de la dinti albi stralucitori pana la dinti lipsa e cale lunga?! ce urmeaza?!

  8. Eu cred ca au ales o tipa cu o dantura urata pentru a demonstra ca au un ruj atat de cool incat arata bine pe orice dinti. Dar pe mine nu ma atrage/convinge poza deloc 🙁

    • nici pe mine. Deși au ieșit în evidență. Eu altfel nici nu aș fi știut că Gucci are linie de beauty.

  9. Bun, deci unde-i spoof-ul cu Dragnea? 🙂 Hai, că e deja mestecată și servită, ca să zic așa.

    • hhahha, se dă cu ruj? :))

      • Eu cred că se dă și cu ruj dar în privat pentru că altfel nu prea se explică cum de în ultima perioadă îi invită la baie pe reporteri (bărbați).

        Și ar mai fi un caz celebru la bărbați: Dan Diaconescu (OTV)

  10. amy

    Stii, in viata reala exista astfel de situatii de te intrebi cum e posibil asa ceva. Gen, tipa in loc sa-si rezolve problemele cu acneea, prefera sa si le ascunda sub cel mai scump fond de ten. Asa si cu rujul. De ce sa-mi repar dintii cand pot sa-mi etalez noul ruj de la Gucci? 🙂

    • Tipa asta zice că a încercat tratament ortodontic când era mai mică, dar nu a mers conform planului, s-a săturat de dentist și a decis să renunțe și să se accepte așa cum e…

  11. Oana

    Pana sa citesc tot articolul m-am speriat, am crezut ca mi-a furat cineva poza anterioara tratamentului ortodontic😂😂😂. Exact asa aveam si eu: anodontie bilaterala de incisivi laterali, doar ca am ajuns prea tarziu la englezi ca sa-mi faca ceva gratuit🤪. Nu comentez alegerile “vedetei”, dar ca cineva care trece prin ceva similar si a consultat cativa ortodonti pot sa spun ca exista si alte solutii nu doar implant, trebuie doar sa vrei. Si pe cuvant daca am vazut rujul, ochii mi-au ramas pe cele doua gauri din dantura, asteptanadu-ma ca daca fac un zoom pe poza sa-i vad amigdalele😂😂😂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 183 queries in 0.428 s