Și nu mă refer la fazele alea, când te plimbi prin mall, vezi o pereche de cizme bestiale și te uiți la preț și, pac, adio, plombele mele. Deși, înțeleg perfect fenomenul.
Plombele cad din diverse motive, cel mai important pe care aș vrea să-l enunț e că nu înseamnă că dentistul ăla e un dobitoc. Haideți să vă spun un secret despre dentiști: nimeni nu-și dorește să facă același lucru de mai multe ori, oricât de puțin ar fi ținut IQ-ul la împărțirea IQ-ului pe pământ, cu el. Nu vrem pacienți nemulțumiți, nu vrem pe scaunul nostru oameni care să se plângă de diverse, mai ales de noi. Fun fact: când eram în UK, ne distram cu asistentele și ziceam că, dacă știm numele unui pacient, deja e semnal de alarmă. Pentru că, în general, știam numele doar celor ”dificili”. Mr Smith nu deschide gura, la Mr. Jones plouă cu găleata, Mr. Evans vorbește mult, Mr. Smith 2 e veșnicul nemulțumit etc etc etc. Nu fiți acești pacienți.
Și totuși…
De ce cad plombele? O să enumăr câteva motive, îi rog pe colegii mei stomatologi să închidă ochii un pic.
- Poate era o plombă provizorie și atunci nici nu ne așteptăm să țină până la adânci bătrâneți.
- Poate era o plombă foarte veche, iar materialul din care e pusă a cedat. Asta e celebra ”mâncam o banană și a căzut”. Da, contează foarte puțin ce mâncai, important e că materialul ăla și-ar fi dat obștescul sfârșit indiferent de alegerile tale culinare. Asta e, nici plombele nu au o viață fără sfârșit.
- Poate s-a făcut o carie sub plombă sau în jurul ei. Am citit acum niște articole pe net care ridică în slăvi materialele de ultimă generație, care cică nu mai lasă spațiu între plombă și dinte și deci nu mai permit infiltrație marginală și, deci, ciuciu carii secundare. Să fim serioși. Ăsta o fi după vreun studiu sponsorizat de producătorul materialului cutare, dar noi suntem oameni inteligenți și cu scaun la cap. Normal că, între plombă și dinte, nu rămâne spațiu cât o zi de post, dar, colega care ai scris asemenea bazaconie, să spui că nu rămâne niciun spațiu înseamnă că ai lipsit de la fizica de clasa a 6-a. Să mă scuzi. Nimic nu e perfect, nici dintele din fabricație, iar să scriem aceste prostii pe net mi se pare o lipsă mare de responsabilitate. Bine, acum că m-am răcorit, să trecem la următorul punct.
- Plomba e foarte mare. Asta înseamnă că are puțin dinte de care să se prindă în gură. Cel mai bine stau plombele care se odihnesc în țesutul dentar sănătos ca soțul meu într-un hamac mexican. Forțele masticatorii din gură sunt enorme, presiunea pe o plombă care se lipește de foarte puțin dinte e enormă. Imaginați-vă de prin filme, când cineva alunecă de pe un acoperiș și se prinde cu-o mână de scoc. Doar că în gură, mai vine și cineva de sus sau de jos care te calcă pe degete. Cum să reziști? La un moment dat, se duce totul la vale.
- Defecte de tehnică. Aici sunt diverse chestii care se întâmplă, unele pot fi controlate, altele mai greu. De asta, dentistul spune la un moment dat ”acum să țineți gura deschisă, e foarte important”. Și dacă se întâmplă ca pacientul totuși să o închidă, să aibă o limbă mare sau să înceapă o ploaie în gura lui, o luăm de la capăt. Tot mai mulți lucrează cu digă, care e un cauciuc ce vine în jurul dintelui și-l izolează de furtună. Alteori, gingia sângerează, pacientul nu deschide gura, nu stă nemișcat, becul lămpii stă să se ardă sau bateriile sunt pe terminate.
- Pacientul scrâșnește dinții. Citeam undeva că, într-o singură noapte de scrâșnit, sunt de 600 de ori mai mari forțele cărora ne supunem dinții decât într-o viață de mestecat. N-am stat să verific dacă e adevărat, dar mi s-a făcut destul de frică. Oricât de bune ar fi materialele dentare, la un pacient cu bruxism, cred că se miră și studiile alea de la producători că plombele rezistă.
- Dacă pacientul folosește ață dentară în mod incorect. Ce multă lume nu știe e că ața dentară se scoate printre dinți, nu se trage de ea în sus sau în jos. Tocmai fiindcă nu vrem să tragem de plombele alea, săracele, să le scoatem din loc. Același lucru se aplică și acolo unde avem coronițe sau alte lucrări. Dacă zilnic tragem de ea plombă, e clar că va ceda mult mai repede decât ”într-o zi”.
- Uneori nu e un singur factor dintre cei de aici, ci mai mulți. Și-atunci să te ții, că se filmează 😛
Acuma, plombele nu cad dacă bei cola (deși ar fi bine să nu bei), nu cad dacă folosești apă de gură, dacă faci sex oral sau mai știu eu ce. Eu țin cu dentiștii, dar mă enervează teribil când pacienții sunt luați drept fraieri de orice fel.
Care e viața medie e unei plombe, cu ce garanție vine ea?
Ideea e în felul următor: când o plombă nu stă, există niște motive pentru care cade. Ar trebui stabilite aceste motive și văzut ce e de făcut. Nu are niciun sens să înlocuim o plombă la 2 săptămâni. Acolo ori trebuie îmbrăcat tot dintele, ori găsită o soluție permanentă, chiar dacă e mai scumpă și omul nu vrea. Însă nimeni nu îți poate garanta cât va sta o plombă, iar pacienții inteligenți înțeleg și acceptă așa ceva.
Cât ar trebui să aștept după ce-mi cade o plombă până să merg la dentist?
Cât mai puțin, bineînțeles. Nu e o urgență încât să chemi salvarea, dar e totuși o urgență care ar trebui rezolvată într-o săptămână, să zicem. Chiar dacă nu ne doare. Dacă ne doare, putem alerga spre dentist, încă rezolvarea poate fi relativ simplă.
Ce poate face pacientul pentru ca plombele sale să aibă viață veșnică în gura lui?
Mă enervează întrebarea asta. Corect ar fi ce putem face să nu ajungem la plombe, dar mă rog. Cel mai ieftin e să rămâi cu dinții tăi în gură, că ăia-s gratis. Deci răspunsul ar fi chestiile de bun simț: să ne spălăm corect pe dinți (tehnică și durată), să nu mâncăm prostii, să nu ne stresăm și să nu ne scrâșnim dinții (din punctul meu de vedere, e mai sănătos să spargem farfurii; s-ar putea să ieșiți și mai ieftin decât la psiholog sau la dentist :P), să nu tragem de ele cu ața dentară, să nu spargem nuci între dinți, să nu desfacem capace, să nu rupem altceva în afară de mâncare între dinți.
Sănătate și cât mai puțini dentiști prin gură la voi!
foto Pixabay
OP
Eu am o singura plomba, destul de mare, de fapt pe toata maseaua si nici nu mai am un perete si jumatate din ea😂. Si ma tine de 9 ani😱 Dentistul imi spusese ca probabil in jur de un an va tine. Sunt norocoasa😂
Miruna
Esti! 🙂
Ioana
Salut. Legat de bruxism, ce pot sa fac? Unde găsesc în Sibiu o soluție? Din păcate vad ca și copilașul ma moștenește, sunt nopți în care freacă dinții atât de tare ca ma trezește din somn, se aude de parca face cioburi de sticla din masele… Cum el are numai 5 ani (am sesizat ca se întâmplă de când era de vreo 2-3 ani) nu cred ca sunt soluții pe care sa le accepte… Ma consolez cu ideea ca sunt doar dinții de lapte.
Miruna
Ioana, la adulti se pun gutiere. Nu rezolva scrasnitul, ci doar efectele sale asupra dintilor. Orice dentist iti poate face.
La copii insa nu se pune gutiera cat timp e dentitie mixta, pentru ca acolo dintii erup si totul e in miscare. La copii, una dintre teorii e ca mandibula isi cauta un loc tocmai din cauza modificarilor. Si ca, dupa ce il gaseste, bruxismul dispare. Insa nu este o regula. Si copiii sunt f afectati de stres. La 5 ani, cand incep sa ii cada dintii si sa ii creasca cei permanenti, nu ai ce face decat sa astepti.
Ioana
Mulțumesc frumos de răspunsul foarte prompt și clar (ca de obicei).
Blaga Mădălina
Si mai sunt si cei cu dinti ” prosti” din genetica mostenita….care se spala , au grija la alimentație, etc…si tot au probleme cu dintii. Noroc ca am un stomatolog tare priceput 😊 si de ceva ani parca s-au mai redus din probleme.
Miruna
Da, asa e. Din pacate. Doar ca nu vrei sa stii cum ar fi acesti pacienti daca nici nu ar avea grija sa se spele! Stirbi!
Cristina
Acum că am citit treaba cu ața dentară, are multă logică, dar când o fac nu mi-a trecut prin cap că îmi scot plombele! Am și bruxism și toți dinții plombați și cumva am scăpat fără plombe căzute! Se numește noroc 🙂 dar nici nu vreau să cadă de acum încolo așa că mulțumesc de info!
Miruna
Ma bucur! Succes mai departe 🙂
Mihai
Plomba pusa miercuri mi azi sâmbătă .Ce motiv o fi .
GabrielaDSpencer
Acum mulți ani, de la o felie de pâine prăjită prea tare, mi s-a desprins o bucata de dinte. Dentistul la care am fost, din diverse motive pe care nu le stiu, mi-a pus o plomba despre care m-a anunțat ulterior ca “nu o sa țină”. La câteva luni plomba provizorie a căzut, tot de la niște pâine prea crocanta, luând cu sine și bunătate de coroana de dinte. A rămas un ciot cu care nu se mai putea face nimic. Am decis mai târziu pentru un implant. Insa dentistul a făcut extracția și implantul in aceeași zi, după ce a cerut musai sa semnez un document in care scria ca operatia e pe propria mea responsabilitate. Doua zile mai târziu aveam infecție la implant care m-a ținut cam 3 saptamani in concediu medical. Aveam la propriu o falca-n cer și una-n pământ. Șurubul de la implant a căzut și banii s-au dus pe fereastra. Recent, după ce m-am hotărât sa reabordez problema dintelui lipsa, am aflat ca ar fi bine sa fac și in tratament ortodontic care ar dura in jur de doi ani, poate și trei in cazul unei operații de mandibula. Au apărut între timp alte dificultăți de sănătate cu mult mai serioase, asa ca implantul este amânat pe o durata nedeterminata, aflandu-se pe lista de proceduri și operații medicale. Intre timp trebuie sa-mi asum zâmbetul un pic știrb, asta e. Și când te gândești ca totul a început de la o felie de pâine prea crocanta și decizia unui dentist provincial…
Miruna
Imi pare rau ca ti s-a intamplat asta, dar e o probabilitate destul de mare ca dintele ala sa se fi rupt oricum, in urmatoarea supa pe care ai fi mancat-o.
Probabil ca ce a ramas din dinte a fost destul de putin, de asta ti-a si zis dentistul ca nu o sa tina.
Sper sa te refaci, sa ti se alinieze planetele la capitolul sanatate si sa rezolvi toate problemele 🙂
Valentina
Bună!De ce plombele gratis puse în liceu m-au ținut 7…8ani și de la cabinet la privat,m-au ținut…una puțin sub un an și una peste un an?au costat o mica avere…le-am pus iar gratis și le am de 4ani.una s-a dus cu tot cu măsea in timpul sarcinii .pe cealaltă încă o am.
Miruna
Valentina, iti dai seama ca nu imi pot da cu parerea asa, dupa o poveste dintr-un comentariu pe blog. Felicitari pt bebe 🙂
maddy
“Dacă pacientul folosește ață dentară în mod incorect. Ce multă lume nu știe e că ața dentară se scoate printre dinți, nu se trage de ea în sus sau în jos. ”
HOLY CRAP! Nu stiam! De acum incolo voi avea grija sa fac asa, eu trageam de ata dentara in sus, aveam impresia ca asa ies mai bine resturile de carne/cereale dintre dinti…
Mi-ai deschis ochii. Poate vei scrie un mic articol despre ata dentara, pun pariu ca multa lume o foloseste incorect…
Miruna
Mda, ce să zic, personal nu sunt prea mare fan. Studii independente am văzut unul singur, la un congres unde asociația de pardontologie britanică spunea că toate mijloacele suplimentare de igienă dentare au mult marketing în spate, că periajul e sfânt. Asta tind să cred și eu, doar că na… cei care au multe obturații și coronițe pot ajuta un pic… dar na.
Un articol întreg despre ața dentară??? Cred că doar noi două l-am citi :))
Ana
Mnope….definitely no 🙂 eu as fi a treia.
CristinaM
Si eu as citi… fiindca nici eu nu aveam habar cum se scoate corect ata
Ma bucur ca nu a zburat nici o plomba, nici o coroana
Roxana D
Și eu aș citi un articol despre ața dentară 🙂 Sau a despre irigatoare bucale.
LexaCr
Salut Miruna! E prima data cand iti scriu.
Vreau sa-ti cer mai multe sfaturi legate de ata dentara 🙂
Nicoleta
Si eu sunt foarte interesata de cum se foloseste corect ata dentara. Si in special despre ata dentara la copii. Multumesc!
Roxana
Nu înțeleg cum ața dentara poate sa disloce obturațiile. Mai ales dacă sunt corect realizate. Adică dacă marginea obturatiei e în continuarea fetei externe a dintelui de ce sa se agate? De unde sunt informațiile astea, unde pot citi mai multe?
Miruna
Pentru ca o obturatie corect realizata reface punctul de contact, adica fix chestia aia de care tu tragi cand scoti ata.
Normal, dentistul e de vina pentru toate relele pe care le patim, eu doar enumeram cateva chestii pe care le putem face daca vrem sa il vedem mai rar.
Altfel, e ca si cum ai spune dupa ce-ai spart niste nuci si ti-a sarit plomba, ca nu era pusa corect.
Eu prefer sa sparg nucile cu ciocanul si sa-mi las plombele unde sunt.
Roxana
Trebuie sa ii citesc asta si sotului meu care nu a mai simtit peria pe dinti de-o viata.
Miruna
Cum adică?
Luminita
Miruna, din punctul tau de vedere, ce este mai bun pentru curatat gingii retrase si sensibile – ata dentara, apa de gura, dus bucal? Toate impreuna? In Belgia mai sunt disponibile si un soi de scobitori de plastic pentru curatat zonele intre dinti putin accesibile, pt diverse intensitati (low, sensitive etc). Multumesc anticipat!
Miruna
O periuta moale in primul rand si o tehnica corecta, de la rosu la alb, ca sa tragi gingia spre dinte.
Dusul bucal e cam agresiv. Foarte important e insa de vazut motivul acelei retractii.
Poate fi chiar igiena exagerata.
o femeie
despre atza dentara, eu iau din aia de la DM si trag de ea în sus sau in jos. Am 11-12 plombe. si multe portzelanuri in gura.Nu a cazut nimic – daca sunt puse bine, si nu s-a deteriorat smaltz pe langa, sa pot sa agatz, nu cade. Cand se agatza ceva merg la dentist.
Cu acest “bagaj genetic” vaicaretz, intr-o zi am schimbat complet alimentatie, igiena (5min de periaj e mai bine decat 2 min de periaj), atza dentara si pac, zero tartru si nicio carie. Ok, nu au disparut plomnbele vechi, nu a crescut nimic nou, eu tot astept clonarea cand merg la dentist, fac injectie, si cresc iar dinti (am o lista lunga de crescut iar…)
Miruna
Da, daca te speli corect, nu se mai face tartru. Sau se face fff putin.
o femeie
nasol ca am invatat abia dupa 35 de ani…
ariadna
Am cateva plombe puse cand aveam 18 ani (acum am aproape 40) de un medic stomatolog din Suceava meticulos si foarte atent si in ceea ce priveste normele de igiena din cabinet. Plombele puse de el inca n-au cazut, desi au trecut 20 de ani. Abia la el in cabinet am invatat pentru prima data cum se face un periaj corect.
Acum am ceva probleme ce trebuie sa fie rezolvate, dar, din pacate, la el nu ma pot intoarce, are peste 70 de ani acum.
Cu siguranta toate cauzele enumerate de tine asa si sunt.
Dar mai este un factor: sunt si multi medici dezinteresati care, totusi, nu fac treaba buna. Penultimul medic la care am mers lucra in gura pacientului, apoi, cu manusile pe mana, apasa pe clanta, lua ceva din incaperea vecina, se intorcea si lucra mai departe (a facut asta de cateva ori, in randuri diferite, l-am observat din sala de asteptare pentru ca lucra cu usa cabinetului deschisa). Ultimul medic mi-a sensibilizat un dinte la detartraj, m-a durut cateva luni (si-a fost si foarte scump acel detartraj)
Nu sunt un pacient dificil, sunt cuminte si indur durerea, daca e nevoie, important e doar sa rezolv problema. Nu vociferez niciodata (sunt timida si introvertita). Daca un medic nu-mi inspira incredere nu mai merg la el data viitoare cand am nevoie, asadar nu fac niciun scandal, nimic.
De mai bine de 10 ani caut un medic la care sa pot merge anual, cu incredere, la control. 🙂 Sunt din Iasi 🙂
Il regret pe medicul meu din Suceava in care aveam mare incredere (si ca face treaba buna, si ca nu risc sa iau cine stie ce boli)
Petre
Realista sunteti, pacat ca eu sunt in extrema aialalta… in Arad. Da, ‘mulți măria ta, mulți, dar
…’ asta-i reciproca…
Miruna
Ariadna, imi pare rau ca nu mai poti merge la medicul respectiv. Asta cu normele de igiena e fff trist ca se intampla, dar stiu ce zici. Am vazut lucruri teribile si eu, ce sa mai zic..
Legat de sensibilitatea aia dupa detartraj, trebuie sa spun ca nu dentistul ti-a facut dintele sensibil, ci pur si simplu asa s-a intamplat. Iti dai seama ca el a curatat toti dintii, crezi ca pe asta unul singur i s-a pus pata sa il nenoroceasca un timp? 🙂
Repet, inteleg supararea, nu vreau sa iau apararea cuiva pe care nici macar nu cunosc, vreau doar sa fim corecti 😉
ariadna
Si eu tot corecta vreau sa fiu. Am spus despre dintele sensibilizat pentru ca, din punctul meu de vedere, medicul a gresit ceva, am mai facut detartraje (ori s-a grabit, ori a fost brutal, nu stiu). Normal ca nu cred c-a facut intentionat. Am platit destul de mult pentru acel detartraj (300 lei, asta vara) pentru ca, atunci cand e vorba de dantura, am gandit tot timpul ca mai bine incerc sa fac un efort si sa platesc mai mult, dantura trebuie sa fie un lucru care sa ma tina multi ani.
Adesea imi pare rau, din punctul asta de vedere, ca nu locuiesc in Bucuresti, as avea de unde sa aleg.
Am speranta ca, poate, totusi, imi gasesc medic. Nu sunt picky :)), dar medicul din Suceava a ridicat standardele pentru mine, pentru totdeauna. Am fost pacienta lui in anii ’90 si pe vremea aceea nu avea inca asistenta; lucra cu usa inchisa si se supara daca vreun pacient intra pur si simplu, inainte sa sterilizeze el tot ce considera ca trebuie prin cabinet dupa ultimul pacient; avea papuci de unica folosinta si lucra cu masca si manusi, in anii ’90; si, desigur, facea treaba foarte buna).
Chiar am acum un fel de mica fobie fata de medicii stomatologi si nu de frica durerii, ci doar pentru ca am fost la mai multi in Iasi si am o teama acum de tratamente gresite.
Ionut
Mie mi-a căzut acum după doi ani, când am băgat ața dentara mi sa desprins plomba și a căzut!
Irina
În Belgia e specificat în nomenclatura dentiștilor ca nu se acorda nicio garanție obturației. De altfel, casa de asigurări o decontează de 2 ori pe an :)) (acceasi obturație pe același dinte) Ma gândesc ca motivele enumerate de tine mai sus sunt perfect plauzibile pentru a nu oferi niciun fel de garanție.
Te citesc cu mult drag! ❤️ Tare fain mai scrii 🤗
Miruna
In Anglia, casa garanta o plomba un an. Adica, daca pcientul revenea si dentistul o refacea, pacientul nu platea, dar dentistul era platit de casa.
Faza era ca dentistii corecti nu abuzau niciodata de asta. Pentru ca erau niste indicatori si sistemul se prindea rapid ca ori esti un dentist cu doua maini stangi, ori faci frauda si pentru ca o plomba care cade de 2 ori intr-un an nu prea mai e o solutie la problema pacientului tau.
maddy
Da, periajul e sfant dar prin periaj nu am cum sa indepartez fasii de carne sau cereale prinse intre anumiti dinti, am cateva locuri cu schepsis 🙂
Nici cu scobitoarea nu pot, doar cu ata dentara. Daca prin absurd nu as folosi ata dentara, doar as peria dintii si as clati viguros gura, ce se intampla cu resturile alea? Putrezeste carnea intre dinti si pica singura la un moment dat?
Miruna
Nu, normal. Adica, da , putrezezte si nu e bine deloc.
Sunt anatomii diferite, alimente ingrozitoare (din cauza asta, nu mananc popcorn decat fff rar, parca intra peste tot)
Daca stii ca ai inghesuiri, lucrari, zone retentive, curata-le cum trebuie.
F bine faci.
dida dida
Respecta doctorii si ei te vor respecta. Ne spalam pe dinti zilnic si doctorii ne respecta.
dida dida
Eu de exemplu am inghitit plomba pusa acum 2 zile si de atunci ma doare stomacul si am greaţa. Am citit ca pot aparea astfel de simptome. Medicul nu are vina, pt ca nu a facut el aliajul de plomba.
Miruna
Ce fel de plomba era, de amalgam? Esti in UK?
dida dida
Dar cred ca vorbesc singura. Din ianuarie 2019, nu s au mai postat pareri pe aici.
Miruna
Nu vorbesti singura, doar ca au intrat in moderare ambele comentarii. Asa se intampla de fiecare data cand comenteaza cineva pt prima data. Iti vei primi plomba inapoi azi-maine, stai linistita 🙂
io
Plombele cad pentru ca trebuie sa-ti ia dentistul bani cat mai multi !
Miruna
Da, si oamenii de aia nu se spala pe dinti si mananca multe dulciuri, cu gandul la bietii dentisti.
😂😂😂
Roxana
Locuiesc in uk..de ceva timp au schimbat medicul dentist..pana acum nu am avut probleme cu plombele.acum nu îmi rezista mai mult de 3 luni..iar plombele sunt de compozit..