”Nu trece pe roșu, că te vede poliția.”
”Nu copia la teză, că te prinde profa.”
”Nu depăși viteza, că iei amendă.”
”Stai în scaunul auto, că iar iei amendă.”
Nu respecta regulile, că ele sunt pentru proști. Pentru că cineva vrea să profite de tine. Să te ia drept fraierul clasei. Cineva abia așteaptă să greșești, să te pedepsească pentru asta. Cam asta mi se pare că e mentalitatea în care a crescut și crește poporul român. Văd zilnic oameni care ciupesc din trecerea de pietoni și își riscă viața așteptând verdele de la semafor pe jumătate din banda 1. Mă întreb mereu de ce. Unde se grăbesc. Sunt conștienți oare ce riscă?
Vă zilnic adulți cu copii de mână, care sar garduri în loc să mai facă doi pași și să aleagă o zebră legală. Mă întreb oare de ce nu se gândesc ce mesaj transmit ei copilului prin aceste fapte.
Și exemplele ar putea continua. Adulți care nu poartă centura și o țin tot timpul prinsă pe la spatele lor, că altfel piuie mașina. Copii care fac sex fără prezervativ, pentru că le place adrenalina. Oameni care nu folosesc echipament de protecție (mănuși, de exemplu, când vopsește clienta), pentru că le e lene de o mișcare în plus.
În gara Victoria din Londra, sunt desenate niște linii pe jos. Una verde, albastră, roși și galbenă parcă. Fiecare te duce într-un alt loc, trebuie doar să o urmărești.
Primul meu impuls a fost să zic zeflemitor: ”Ha, ăștia-s așa de orientați că trebuie să fie dirijați de o linie pe podea. Follow the line, don’t use your brain.” Chiar asta am gândit. De parcă ar fi fost o insultă la inteligența mea de descurcăreață.
Astă-vară, era bunica mea în curte cu Tudor, la nisip, se jucau cu mașinuțele. Și ea a zis următorul lucru către el: ”Nu merge așa repede, că te prinde poliția.”
Am stat o clipă și apoi am zis:
Nu, puiule, e bine să nu ai viteză mare, pentru că asta poate fi periculos. Mașina e mai greu de controlat la viteză mare. Conducem prudent pentru că asta ne salvează viața, nu să nu ne prindă poliția.
- Folosim scaunul auto pentru copii pentru că acolo ești în siguranță, nu pentru că luăm amendă altfel. Sau că se supără mami.
- Trecem pe verde și ne uităm în stânga și-n dreapta când traversăm, nu să nu luăm amendă, ci să nu ne calce mașina.
- Scriem ce știm la teză, nu ca să nu ne prindă profa, ci pentru că oricum n-o să știm mai multe dacă vom copia de la colegul de bancă.
- Nu furăm bani, bărbați sau portofele, nu pentru că facem închisoare, ci pentru că kharma is a bitch. Nu, aici glumesc :)))
Despre asta e vorba. Regulile nu sunt pentru proști. Ele sunt făcute să ne apere și să ne protejeze pe noi. Asta aș vrea să învețe copilul meu. Că cel mai inteligent e să înțelegi o regulă și să o respecți întocmai. Nu toate regulile au cu tine ceva personal.
Dar am încercat să îmi explic și tendința românului de a se, scuzați-mi franceza, căca pe ele reguli. Este o formă de revoltă a unui popor care și-a dus existența într-o luptă continuă împotriva sistemului. Este o rebeliune a unor oameni care se simt în continuare abuzați, care nu au încredere în conducerea lor, care se simt trădați atât de adânc sufletește, încât nu mai știu nici ce bine și ce e rău pentru ei.
Încă se întâmplă asta. E foarte trist. Încă vedem poliția cum stă la cotitură să te vâneze când greșești, nu să te apere de colegii vitezomani care nu vor să moară acasă. Credeți-mă, facem des drumuri București-Sibiu, sunt locuri unde se întâmplă frecvent accidente, dar poliția preferă să stea de pândă unde știe că-s șanse să n-ai waze și să te prindă. Nu zic că e în regulă să încalci vreo regulă de circulație, dar știți bine la ce mă refer. Multe mașini de poliție pândesc să dea amenzi, puține să salveze vieți.
În UK, am lucrat în cel mai mare lanț de clinici stomatologice. Acolo, management-ul avea diverse reguli, unele mai tâmpite decât altele. Și mereu născoceau noi reguli, de ne lua cu dureri de cap. De exemplu, la un moment dat, au pus regulă, pentru care au semnat asistentele, ca arzătorul Bunsen să fie folosit exclusiv pe o tavă metalică, punct. Doamne ferește, ce regulă o mai fi și asta? Ce, suntem așa idioți încât să dăm foc la clinică? Păi da, că tocmai se întâmplat un accident, nu e ca și când s-a trezit cineva într-o dimineață și a zis: ”Arzătorul Bunsen! Să facem niște reguli în plus!” Când o asistentă l-a pus pe o hârtie, hârtia a luat foc și 3 cuvinte mai târziu, nino-nino, veneau pompierii, cineva era să moară de frică și altcineva avea multe hârtii și rapoarte de completat ca să explice ce s-a întâmplat. Așa că, data viitoare: regulă. Folosim arzătorul Bunsen doar pe tăviță metalică. Dacă asta salvează oamenii de la un incendiu, nu mi se mai pare deloc tâmpit.
Însă înțeleg mentalitatea în care am crescut. Adesea e și primul meu impuls. Să sfidez regulile, să testez limitele, să fac ca mine, nu ca ei. Să râd de liniile colorate ale englezilor, să-mi pun capul la contribuție într-un fel. Deși, după ce înțelegi ce e în avantajul tău, de fapt, îți dai seama cât de mare nevoie de reguli avem. Pentru că ele ne pot salva dintr-o situație în care au ajuns alții înaintea noastră. Să respecți regulile e să înveți din greșelile altuia și ăsta e un lucru al naibii de deștept.
Cât despre copii, cred că ei sunt exact ca noi. Cineva mi-a spus odată și atunci am ținut minte de ce regulile sunt bune și pentru copii.
Imaginați-vă că mergi noaptea, cu mașina, pe o șosea nemarcată, fără faruri aprinse. Mergi foarte încet și cu multă teamă, că nu știi pe unde să o iei, la dreapta, la stânga, nu prea vezi bine. Ia să îți aprinzi farurile (că poate trece poliția :P), ia să fie șoseaua marcată, să vezi cum prinzi încredere, vezi unde-i curbă, unde se termină drumul și pe unde s-o iei. Așa-i și-n viață.
E important să-i învățăm că își aprind farurile pentru ei și respectă linia continuă pentru că, dincolo de ea, ar putea fi o prăpastie. Bine, asta doar dacă vă place de copilul vostru și vreți să-l păstrați.
foto Pixabay
Madalina
Ai mai multa dreptate decat stii. Si, cu multa rusine, am inteles sensul si scopul regulilor, in adevaratul sens al cuvantului, undeva pe la 20 de ani. Conduceam, era noapte, si atunci am realizat ca vitezele impuse pe marginea drumului si benzile continue aveau rostul lor acolo. Atunci am inteles, cu adevarat, ca limita de viteza de 60 are un motiv sa fie acolo, la fel ca si linia continua. Mi-am dat seama, pentru prima oara in viata, ca regula e pentru binele meu si nu impotriva mea. Pana atunci asociam existenta regulii cu pedeapsa, nu cu adevaratele consecinte. Trist sa invaeti asa ceva la 20 de ani.
Miruna
Exact! Cu pedeapsa sunt asociate regulile.
Eu am invatat lectia asta mult mai tarziu, dupa ce am devenit mama.
Madalina
Celui mic i-am explicat mereu regulile, adaptat varstei, doar pentru ca mie exprimarea “pentru ca asa am zis eu” sau “pentru ca asa trebuie”, nu mi-a parut niciodata un motiv suficient sa respect o regula 😂. Dar astia mici sunt altceva! Mi-as dori sa fiu de varsta lor la maturitate si sa traiesc printre ei. Faini oameni ies din ei. Ca sa vezi ce face iubirea exprimata, demonstrata si “udata” zilnic, langa un dram de respect…ca de la om la om, nu de la semizeu la prost, cum am fost noi educati.
Miruna
Si eu sunt hotarata sa raman tanara si sa cresc impreuna cu ei.
Sanda
Vaaaai, ce fain ai zis ❤️
Silvia R
Are romanul niste vorbe referitor la reguli:
1. Regulile au fost facute pentru a fi incalcate
2. Legea e o bariera. Smecherii o sar, desteptii trec pe sub ea, iar prostii se opresc la ea
Si uite d-asta merg lucrurile atat de bine in tara asta, pt ca sunt multi care se gandesc doar la ei nu si la cei din jur. Pt ca atunci cand e o problema, nu cautam solutii, ci dam vina si asteptam ca altcineva sa rezolve situatia. Nu suntem, din fericire, toti asa, dar cei care tinem cont de regulo si ii invatam si pe copiii nostri la fel, suntem din ce in ce mai putini
Miruna
Eu cred ca suntem totusi o mana de oameni faini, care isi cresc copiii cu blandetesi iubire, care nu suntem parintii perfecti, dar care lucram mult cu noi si ne straduim teribil. Abia astept sa ajunga generatia asta mica de acum sa se ridice, cred ca vom ramane cu gurile cascate toti.
Ioana
Si eu cred asta foarte tare! 😀
Laura
“Nu copia la teza ca oricum nota pe care o iei nu te defineste ca om” as spune eu 🙂 Si ce-i daca iei o nota mica? Si ce-i daca iei o nota mare? No one gives a shit. Nu o sa uit niciodata examenul de la “teoria conflictelor”. Dupa examen m-am dus la profesoara sa o intreb ceva legat de unul din subiecte ca nu eram sigura pe mine, si nu stiu daca mai tii mine, eu n-am fost niciodata o tocilara 🙂 ma interesa pt mine sa stiu. Mi-a spus: stai linistita domnisoara V. ca tu ai stiut tot semestrul materia, nu conteaza asa mult ce ai scris pe hartie acum. Am luat 10 atunci. Cu siguranta am gresit subiectul respectiv. M-a ajutat cu ceva nota? Nope. Nici macar materia nu mi-o mai prea amintesc, decat vag… daaaaaar ce mi-a spus profesoara, ca a contat ce am facut tot anul, nu ziua respectiva, m-a marcat pe viata 🙂
Miruna
Wow, you remember how she made you feel. Ce tare.
dia
Asta mi-a adus aminte de vara trecută când eram in centru și avem o fântâna arteriana acolo-și scrie ca sa nu se intre in ea ca e aparatura electrică pentru becurile și instalația dinăuntru și ca te poți electrocuta. Și vine o familie cu 2 băieței, cel mare de vreo 3 ani și ceva vrea sa între in fântâna-și zice maica-sa ca uite ce scrie aici ca dacă intri vine poliția și te ia. Saracu copil s-a oprit imediat. Asta se întâmpla peste ocean, nu in România😀eu cred ca faza asta cu amenințarea cu poliția/doctorul etc o folosesc părinții sa își “potolească” copiii.. dar băiețelul meu a înțeles f bine explicația reala și scrisă acolo…
Miruna
Daca parintii ar intelege ei primii care e adevaratul pericol, asa l-ar comunica mai departe. Problema incepe de sus, nu d ela copii.
Denisa
Mi-a placut mult postarea ta, subiectul si modul tau haios-serios de a analiza aspectul asta cu regulile.
Miruna
Ti-a placut aia cu nu furam barbatii, recunoaste 😉
i.r.
Mie nu mi-a plăcut chestia aia cu “nu furăm bărbații”.
Miruna
De ce, e bine să-i furăm?
Ingrid
Fetita mea de 8 ani a avut luni test. Colega de banca a copiat, deși este o fetita isteață si învață bine, dar s-a speriat ca a uitat tot si a ales sa se inspire. Când a mea i-a reproșat asta, aceasta a întrebat-o: “Ce vrei ciudato?”, lăsându-mi puiul trist si rănit. Fetita mea are un simt al corectitudinii dezvoltat, uneori exagerat, recunosc, dar in acest caz nu a fost dus la extrem, iar prietena ei a încălcat o grămada de reguli, dar cea a prieteniei, cel mai tare. Deși știe ca se vor împăca, fiica mea nu înțelege de ce un om bun ca prietena ei se transforma ușor in altul când viața ii da “teste”.
IoanaM
Cred ca e din cauza parintilor prietenei copilei tale. Fix asa a fost prietena mea din copilarie, inxerca sa se ridice la nivelul asteptarilor parintilor ei prin orice mijloace, inclusiv copiat, minciuja etc. Daca parintii nu pun presiune, copiii sunt relaxati si nu incearca “orice”.
Ioana
Stii cum e, eu merg foarte, foarte mult pe ideea de BE THE KIND OF PERSON YOU WOULD LIKE TO MEET. Mie mi-au placut regulile si ordinea in care-am fost obisnuita in ultimii 7-ish ani, deci le aplic si eu acum. Mie mi se pare cool si m-am obisnuit (tot din UK mi se trage) sa ma gandesc la lucrurile care pot merge prost intr-o situatie (gen, daca fac asta poate dau foc la casa, etc.). Oamenii in Romania nu-s obisnuiti cu atat de multe sfaturi (sa nu zic reguli) in societate, de-aia nu le respecta, de-aia fac prostii, mor oameni pe treceri de pietoni, etc.
Am citit o carte de parenting, cred ca se numea Nu exista copii rai, in care am auzit pentru prima data de faptul ca un copil are intotdeauna nevoie de limite si reguli. Ca va incerca el sa le treaca si ca n-ar fi ok sa-l lasi sa faca asta, e alta mancare de peste, dar copiii au nevoie de reguli si limite. Exact, dar exact asa e si in cazul oamenilor mari.
Sper sa ajunga articolul tau prin Google si Facebook la multi oameni 🙂
Ioana
Frumos structurat! Și la obiect. Am încercat și eu să le explic la fel copilului, dar am meciuri cu adulți legate de centura de siguranță și scaunul pentru copil în mașină, cărora li se pare amuzantă discuția. Nici de amenzi nu se mai tem, ce, nu le pot contesta? Și întreb: dar dacă ți se întâmpă să fi lovit tu, de alt șofer, din varii motive? Ce faci? Nu te salvează?
Lipsa asta de responsabilitate mă sperie, am avut 5 zile întregi în care la fiecare trecere de pietoni sau refugiu de tramvai era să fiu lovită de mașină. Zilnic!
Și mă întreb ce face poliția legat de prevenție. Și ce impact poate avea.
Ioana
Oho, cât adevăr grăiești! Să povestesc și eu una bună. De curând, un coleg de muncă a rămas fără permis fiindcă a mers cu 115 la oră în localitate. Da, este stupid că avem atât de multe drumuri care trec PRIN localități, în loc să le ocolească, toată lumea e de acord că drumurile noastre sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, toți am înțeles asta, dar asta nu înseamnă că e normal să mergi cu viteza asta într-un sat, bine?!
Ei, și știi care era cea mai mare problemă a lui când ne povestea? Zicea așa: ”Măi, și așa de rău îmi pare, pentru că eram patru oameni în mașină, toți ne gândisem să punem detectorul de radar, dar niciunul n-a zis, frate!”.
Pe mine mă luase cu greață, sincer. Și mă întreb dacă așa își va crește și copiii, spunându-le să aibă grijă când se urcă în mașină, să pornească detectorul de radar 🙁
maria
E adevarat, e important sa ne invatam copiii sa treaca prin viata intr-un mod corect, sa fie onesti, nu sa faca ce e bine numai din teama de a nu fi prinsi.
Ca sa marturisesc o greseala de-a mea – am trecut pe zebra pe rosu, cu fetita mea de 4 ani de mana, traversand o straduta care are semafor, dar care e ingusta si putin circulata. M-am asigurat si-am trecut, dar abia dupa ce-am traversat am realizat 😐 ce mesaj ii transmit ei si n-am mai facut asa niciodata. Chit ca toti ceilalti oameni trec pentru ca drumul e liber, noi asteptam sa se faca verde. Asa nu mai risc s-o pun in pericol pe viitor, cand va creste si va traversa singura strazile.
PS: Aici m-ai blocat putin: “Copii care fac sex fără prezervativ, pentru că le place adrenalina”.
Pai … Copiii sa se joace, sa citeasca povesti, sa fie fericiti, sa cante, sa invete etc. Dar nu sa faca sex, au toata viata de adult si pentru asta. Intai sa descopere cine sunt.