S-a așezat pe scaunul din bucătărie, după ce s-a spălat pe mâini. Întotdeauna se spală pe mâini când intră în casă, a fost unul dintre lucrurile care m-au cucerit la el.
-Astăzi am văzut toți nervii cranieni. (după care a urmat o pauză și o privire în gol, de parcă își derula filmul operației. Vorbea rar, de parcă nici când vorbești despre nervii cranieni nu te poți grăbi pe lângă ei.) Știi cum?
Am
trecut
pe lângă
fiecare,
de sus
până jos.
Nu știu cum, niciodată nu o să știu cum e să te plimbi printre nervii cranieni ai unui om viu, cum e să iei decizii de viață și de moarte, cum e să faci job-ul ăsta al lui în fiecare zi. Dar încerc să îmi imaginez din ce îmi povestește el, mă străduiesc să fiu înțelegătoare când discutăm ceva și îl văd că gândurile îi pleacă și privirea nu cade în gol, ci derulează un film trecut sau viitor. Atunci e când își face scenarii, repetă în cap planuri și consecințe ale unor decizii bine cântărite și luate într-un moment. Luatul deciziilor e ca un mușchi, mi-a zis odată. Obosește și el.
Înțeleg asta, de exemplu, când văd cât de atașat e de waze chiar dacă știe drumul spre casă. Un neurochirurg de talia lui, care se orientează în creierul oamenilor într-o secundă, sunt sigură că s-ar orienta și în traficul bucureștean. Doar că uneori e atât de obosit, încât preferă să-i spună o aplicație dacă să facă stânga sau dreapta pe un drum.
-Cum e pacientul?
Deși știam că pacientul e bine, simțeam că are nevoie s-o repete pentru el. Tudor se uita cu niște ochi mari în farfurie, de parcă-și propusese pe silențios să câștige bătălia cu friptura tăiată pătrățele.
-S-a trezit bine, dar la noapte va trebui să dorm cu telefonul deschis.
Aproape în fiecare noapte doarme cu telefonul deschis, așezat în fața geamului, ca sticla să reflecte lumina apelului venit și combinația asta, cu sunet, să fie sigur că-l trezește. Deși, în nopțile în care știe că sunt șanse mai mari să îl sune, l-ar trezi și numai un sms apărut pe telefonul meu mut, întors cu ecranul în jos. Aproape de fiecare dată mă anunță că nu își va închide telefonul, de parcă și-ar cere scuze în avans. În toți anii de când suntem în România, o singură dată s-a și întâmplat asta, foarte la început.
A fost o operație foarte mare acum, un neurinom care comprima trunchiul cerebral. Știam asta pentru că se gândea la ea de vreo 3 săptămâni. Când se gândește la o operație, îl văd preocupat, îl văd că citește mai puțin de pe net și mai mult din atlase, că mângâie mai puțin mașinuțele fiului nostru și mai mult craniul de plastic care costă mai mult decât toate jucăriile la un loc. E o operație care poate dura oricât de la 8 ore în sus, asta îmi spune pe limba mea ca să înțeleg complexitatea intervenției. Sau că în străinătate costă de la 60 mii de euro în sus o procedură similară. Deși, cine poate măsura cât costă o viață de om? Sau câteva luni din ea? Capacitatea de a vorbi? De a-ți recunoaște copiii? Mama?
Pacientul respectiv era un copil de treizeci și ceva de ani. Pentru el, toți pacienții care sunt mai tineri decât noi sunt niște copii. Când le spune așa, parcă numește toată nedreptatea care s-a abătut asupra lor, asupra mamelor și taților lor, asupra copiilor mici care-i așteaptă să se facă bine. Parcă exprimă necazul prin vorbele unui chirurg serios și ale unui bărbat cerebral, care crede că să vorbești despre emoții e de telenovele, dar care își numește pacienții ”copii”.
E bine copilul, mi-a zis la ora nouă și douăzeci de minute seara, primul lucru după ce i-a comunicat familiei acest fapt. Îi mulțumesc că m-a sunat, el îmi mulțumește că îmi pasă. Dar știți, n-are cum să nu îmi pese. Eu sunt doar un dentist, dar știu foarte bine cum e să fii singur în lupta pentru pacientul tău, chiar dacă ați putea crede că miza e diferită. Pentru orice medic, la orice procedură, miza e cea mai mare în acel moment. Nu comparăm între ele suferințe, vieți, vindecări. Nimeni n-are dreptul să facă asta. Dai totul pentru pacientul tău, chiar dacă uneori salvezi doar un dinte sau alteori ani de trăit. Și atunci, când ești singur în bătălia ta, ajută enorm să știi că, într-un fel, a mai fost cineva cu tine, chiar dacă doar cu gândul te-a însoțit.
-Aștept să se trezească și vin.
-Sună-mă când pleci, să pun mâncarea să se încălzească. Îmi imaginez că n-ai mâncat nimic.
-Să mănânc? Nici nu m-am putut gândi la asta.
-Cum e o operație de 8 ore? l-am întrebat altă dată. Chiar ești acolo concentrat non-stop?
-Ce crezi, că-ți permiți să-ți fugă mintea? Nici ei nu-i arde de plimbări.
-Păi și nu ți se face foame?
-Ba ți se face, doar că nu știi. Tot ce știi e că vrei să iasă bine operația pentru pacientul de pe masă.
-Să scapi, nu? Asta vrei.
-Nu. Să iasă bine. Să vrei să scapi ar presupune să te grăbești. Niciodată să nu te grăbești. S-ar putea unele lucruri oricum să nu iasă bine, dar când te grăbești, ai certitudinea că asta se va întâmpla. Graba nu e niciodată o soluție.
Îmi dau seama cât de complicată a fost o operație sau cât de gravă poate fi o boală după vocea neurochirurgului. Uneori e vesel și mă întreabă direct ce mâncăm acasă sau dacă vreau să ia ceva de pe drum, ceea ce înseamnă energie și resurse. Altădată abia îl aud. E răgușit, e ostenit, cuvintele i se cațără cu ultimele puteri afară din gură.
-Stai tu să vezi mâine RMN-ul de control. Te și văd cum intri învingător pe ușă.
Asta îi spun să îl reanimez. Oamenii au impresia că doar pacienții au nevoie de poțiuni magice pe venă, după operație, care să-i echilibreze și să-i țină în continuare în joc. Nimeni nu se gândește și la medici. Că și ei duc bătălii la sânge. Că poate nu numai mușchii mâinilor și picioarelor le-a obosit, dar mai ales mușchiul de luat decizii. 8 ore, fără waze, îți imaginezi?
Stătea pe marginea patului din dormitor, trăgea de șoseta stângă și derula un film imaginar. Tudor terminase friptura din farfurie, ne pregăteam de somn.
-Ar trebui să ne facem o asigurare de sănătate. Toți trei, să știi.
Un neurochirurg nu spune că e speriat, ci să ne facem asigurare privată de sănătate. Asta e forma prin care un bărbat rațional își exprimă emoțiile. Telenovelele știm că nu-i plac, deși și-a ales un job în care luptă să salveze copii cu neurinoame de trunchi cerebral, să se întoarcă acasă la soții și la pruncii lor de 2 ani.
-Mi se pare o idee excelentă. Deși n-avem de gând s-o folosim niciunul, îți spun doar ca să nu zici că iar dăm banii pe ceva ce nu folosim.
A câștigat lupta cu șoseta și a râs:
-Acum o să folosești asta împotriva mea și data viitoare când mergem la mall, așa-i?
-Nu aș putea să mă abțin :))
Adevărul este că noi, românii, nu avem o cultură din asta a prevenției. Mergem la dentist doar când ne doare, ne facem analizele doar când stăm să crăpăm, sistemul e cum e, cotizăm la sănătate doar pentru că altfel nu se poate. Ni se pare scumpă o consultație în privat, care costă 200 lei, nu prea ne vine să investim într-un detartraj de două ori pe an, dar nu ne zgârcim să lăsăm milioane în weekend, la mall. Când văd cât de mulți bani intră în două plase, îmi vine să-i spun doamnei de la casă c-a bătut greșit. ”N-are cum să fie 150 lei, eu venisem după lapte și pâine, nu am luat nimic special.”
Am intrat pe site-ul unui asigurator de sănătate, să văd exact cât ne-ar costa o asigurare privată și ce oferă ei. Surpriză, există un calculator pentru asta! Tu pui ce opțiuni vrei, la final îți dă suma. Mie mi-a ieșit așa:
Se poate și mai puțin, minimul pe lună, care te asigură tot până la 100000lei/an e 131 lei (fără pachetul de prevenție). Mai puțin decât două plase într-o duminică. Mai puțin decât un prânz de trei persoane în oraș.
100mii de lei e o sumă decentă. Nu sunt 60 mii de euro, dar operațiile astea atât de scumpe rar se fac în România, în privat. Din niște motive pe care nu le-aș enumera acum. Pentru operațiile foarte complicate, tot statul e prima opțiune sau străinătatea, deși acolo vorbim de alți bani. Iar asigurarea funcționează și în afara rețelei (fie stat, fie privat). Adică, o sută de mii de lei e o sumă decentă, repet, mai ales că acoperă spitalizare și chirurgie din orice cauze. Orice cauze. 131 de lei. Nu mi se pare exorbitant, mai ales că am decis deja că nu ne vom folosi niciodată de ei 😉
Dacă vreți să faceți un calcul pentru partener și copii, intrați aici. E atât de simplu, încât n-are mai mult de un singur buton. Introduci vârsta, dacă optezi pentru acoperire doar în caz de accident sau în ORICE caz, dacă vrei și prevenție și gata. Îți faci o idee, despre asta vorbim. Că eu mi-am imaginat, când a început soțul meu să spună, că e vorba de niște sume colosale, că asigurarea privată de sănătate e ceva foarte scump. Întotdeauna e bine să știm o sumă exactă, căci fiecare știe pentru sine ce e decent și ce e strigător la cer.
Asigurarea privată de sănătate de la NN uprinde două componente:
- Componența principală de Protecție
- Servicii medicale de spitalizare și intervenții chirurgicale în limita a 100.000 lei/an/persoana asigurată.
- Cazare și masă în camera standard;
- Spitalizare și chirurgie și costurile produse la terapie intensive;
- Comisionul chirurgului și anestezistului.
- Alte cheltuieli: medicamente, consultații, proceduri și teste de laborator pentru confirmarea diagnosticului, fizioterapie, cost consultație și investigații preanestezice, alte costuri implicate de chirurgie, materiale medicale, pacemaker, defibrilator, graft, necesare din punct de vedere medical pentru tratamentul asiguratului în spital), etc.
- Beneficiul opțional Prevenție
- Asigurații au acces la servicii medicale de prevenție la clinicile Regina Maria sau parteneri Regina Maria;
- Fiecare asigurat poate opta pentru unul din cele 3 niveluri de prevenție: standard, mediu sau avansat;
- Fiecare nivel include un set anual de analize, consultații generale sau de specialitate și discount la serviciile medicale neincluse în pachet;
La noi în casă, cei mai mulți bani pentru sănătate se duc pe pasta de dinți, iar ăsta nu e neapărat un lucru bun. Încă nu ne-am cumpărat o saltea cum trebuie, iar analizele nu vreți să știți de când nu ni le-am făcut. Deși soțul meu se confruntă adesea cu cazuri din astea grave, cum a fost neurinomul de trunchi cerebral, și de cele mai multe ori îmi propune asigurare de sănătate privată. Nu aș vrea să vă speriați, nici să trăim cu drobul de sare deasupra capului nu e o soluție pe termen lung. Dar să ne punem centura când mergem cu mașina e un minimum prin care putem încăleca riscul și apuca de coarne, ca să-l controlăm noi pe el.
A doua zi, m-a sunat de pe drum spre casă:
-Ce avem de mâncare? Vrei să intru să iau ceva? Sau ieșim undeva? Pregătește Broscuțul!
Energie și resurse. Simțeam vestea bună fără să-mi spună altceva.
-Avem tot ce ne trebuie, numai hai.
-Să nu-l culci pe Tudor, vreau să-l scot în parc.
-Bine. Ce-ți face pacientul?
-Cine, copilul de ieri?
-Îhîm.
-RMN-ul de control e perfect curat. Ca în atlasele de anatomie. Pam-pam!
Da, și neurochirurgii raționali, și bărbații serioși care nu-s fani de telenovele spun pam-pam când contextul o cere.
Și a intrat pe ușă plutind, exact cum am prevăzut eu.
Oamenii nu se gândesc, dar uneori medicii n-au nevoie de poțiuni magice pe venă ca să fie reanimați, ci doar de o veste bună despre pacienții pentru care s-au luptat. 8 ore, fără waze, în creier de om.
Gabriela F.
Ce sot ai! Sa va trăiască!
Noi ne.am făcut asigurare. C. la NN și eu la BT pentru mine și pui… Mai bine asa…
Miruna
Foarte bine. Va doresc sa nu le folositi niciodata!
Simona Suciu
Vai, cat de frumos ai scris!
Tare mult imi place de voi din ce te citesc!
Sunteti minunati!! Ma bucur ca existati! 😘 😘
Miruna
❤️❤️❤️
Simona-Maria
Foarte emoționant articolul, te pune pe gânduri! Numai vesti bune să aveți de peste tot!
Miruna
Asemenea 🙂
Damiana
Deci la “Pam-pam”-ul ala mi-au dat lacrimile, sa stii. Salutari voua!
Miruna
Fabulos. Nici nu sunt sigura ca e un cuvant aceasta interjectie :))
Larisa
Scrii cele mai bune texte pentru publicitate! Pe bune! Am văzut și vedete care o dau in bara rău la textele publicitare! Cât despre soțul tău, numai cuvinte de lauda. Chiar l-am recomandat cuiva anul trecut și a fost la un control amănunțit la el. Felicitări ca îl încurajezi și ii ești aproape in orice circumstanțe!
Miruna
Pentru ca si textele publicitare sunt tot ale mele. Le iubesc la fel de mult, daca nu chiar am grija mai mare sa iasa bine, pt ca am o responsabilitate fata de cineva.
Cat despre sotul meu, multumim de recomandare! Sper ca pacientul a fost multumit.
Mari
Simt să-ți spun ca ai scris mi-nu-nat!
Miruna
Simt sa iti multumesc ❤️
Karla
Ca sa pot citi articolul, in timp ce voiam sa adorm copilul l-am intrebat daca vrea sa i-l citesc si lui, asa ca articolul tau a fost povestea de seara pentru un baietel de 2 ani si 4 luni.
Miruna
Auleu, sper ca nu a adormit inainte de happy end 🙂
Anca Tican
E atât de frumos totul. Povestea, relația, profesia, decizia de a avea o asigurare de sănătate, grija și modul în care trăiți așteptarea rezultatelor și bucuria de la sfârșit pe care vă doresc și ne o doresc la fiecare pacient. Pentru că sunt din domeniul de asigurări va rog sa luați și o oferta de la Allianz. Acolo există și o clauza Best doctor.
Miruna
Bine de stiut. Multumim.
Ana
Emanati energie pozitiva. Nu numai citind articolul asta am simtit asta. De nenumarate ori. Sunteti norocosi sa va aveti unul pe altul 🙂.
Miruna
Asa e. Suntem. 🙂
Steluta
Sotul tau este o minune ptr romanii care au nevoie de el 🙏 pare rau ca sistemul nostru medical ne pune piedici si noua pacientilor, si medicilor faini!
Ai scris tare frumos! 😍 bine de stiut cum sta treaba cu asigurarea!
Miruna
Trebuie sa ne descurcam in sistemul asta cum putem.
Otilia
Ți-am mai spus și altădată că îmi place tare mult cum așterni cuvintele pe hârtie, dar cu unele texte mă emoționezi atât de tare…Ești minunată, iar soțul tău e deosebit prin ceea ce face. Vă doresc să aveți viață lungă cu multă sănătate ca să puteți ajuta cât mai mulți “copii”. ❤
Miruna
🤗❤️
Adela M.
Minunat ai scris, ca de obicei. Ma bucur sa vad ce frumoasa relatie aveti. Voi sunteti potiunea magica pe vena 🙂
Asa cum eu ajung in casuta noastra mica dar plina de iubire, unde ne revenim, radem si putem fi noi insine ma bucura sa stiu ca iubirea si intelegerea sunt normalul si in alte case (eu am crescut cu alt exemplu).
O imbratisare de la 2000 km distanta 😊🌷
Miruna
Hugs back!
CristinaM
Sa-i ai sanatosi si voiosi mereu, cu sau fara asigurare!
Asigurare de sanatate nu avem, dar, fiindca-s realista, nu pesimista, am asigurate creditele, avem amandoi asigurari de viata si i-am facut copilului fond pentru studii … toate la NN
Miruna
Super. Să fiți sănătoți toți trei!
Ingrud
Sunt “pentru asigurarea de sănătate” doar ca eu am fost mintita ca s-o fac.
In ziua in care am făcut asigurarea eram suparata pentru ca Stomatologul meu nu lucrase corect, deși este un tip conștiincios si atent. Consiliera m-a ascultat, ma întâlnisem cu ea pentru a discuta despre bursele de studii ale fetelor pe care le “achitam” de ani buni, apoi mi-a povestit despre problemele ei dentare care mi-au părut cumplite. “Grijulie”, mi-a povestit despre asigurarea minune care ma poate ajuta chiar si in cazul unei probleme stomatologice, evident o minciuna, cum am aflat mai târziu. Nu am renunțat la asigurare, dar nu accept metoda prin care a fost făcută. De câte ori achit, adică lunar, ma întreb de ce a fost nevoie sa ma minta, când putea sa mi-o prezinte frumos si sincer.
Nu i-am reproșat purtarea, dar ma doare pentru ca eu o respectam si credeam in ea. Probabil avea o “norma” de realizat si a recurs la talentele
-i actoricești pentru a ma impresiona si a ma face sa cumpăr.
Vreau sa cred ca nu voi avea nevoie niciodată de asigurare pentru ca sunt o persoana sănătoasa si asa vreau sa fiu mereu. Ea este doar o plasa de siguranța. Totuși nu am cum sa nu ma întreb daca ceea ce mi s-a vândut seamănă cu vânzătorul. Consiliera-“actrița” lucrează pentru NN. 😕
Miruna
E nedrept ce ți s-a întâmplat și îmi pare foarte rău. Dar, ca regulă generală, sunt foarte scumpe asigurările stomatologice private, dintr-un motiv foarte simplu: și le fac mai ales cei care au nevoie de ele, iar tratamentele dentare sunt foarte scumpe și ele. Deci, nu e un business profitabil. Trebuie citite clauzele cu atenție întotdeauna când semnăm un asemenea contract. Faza e că agenții ăștia au un target, sunt sigură, și pot uita de niște valori pentru a-l atinge. Iar omul de bună credință nu își imaginează că poate fi dus cu zăhărelul.
Ideea în sine însă nu e rea. E bine că ai o asigurare privată de sănătate. Ce nu e bine e însă că te-ai simțit păcălită să o faci.
Madalina
Mi se pare foarte scump pentru ce ofera. Noi avem de ani buni asigurari private internationale. Costa in jur de 200 euro pe luna pentru 2 persoane, dar acopera pana la 10 milioane de euro, inclusiv transport special, inclusiv insotitori, translatori, si orice alt demers birocratic in caz de.
Avea si tata, prin angajator, la Alianz, si a avut nevoie! Au acoperit toate costurile unor interventii extrem de costisitoare, n-a scos un euro din buzunar.
Sunt pro asigurari la firmele AXA, Alianz, BUPA, si in general pentru asigurari internationale l orice provider international. In felul asta, daca doamne fereste, poti sa te duci si in Papua Noua Guinee sa-ti rezolvi problemele, daca acolo e leacul. 100.000 ron e putin cand vine vorba de costuri medicale.
Miruna
înțeleg, dar și 200 euro pentru 2 persoane mi se pare destul de mult. Câți români își permit asta?
Madalina
Fix cei care stau weekenduri intregi la mall 🙂
Miruna
Înțeleg ce spui, că 200 euro e un mărunțiș pentru unii români. Dar nu pentru cei mai mulți, totuși.
Madalina
Absolut! Eu nu la cei mai multi ma refeream. Am vrut doar ca lumea (care isi permite) sa stie ca exista si optiuni mai extinse ca si acoperire. Clar cine isi permite posete de 3000 euro, nu se uita la 200.
panea regina
Miruna este o incantare pentru mine,sa-ti citesc scrierile.Chiar daca nu sunt neurochirurg,doar medic de familie,cu ochii mintii,m-am revazut in multe din zile,cand n-am apucat sa mananc toata ziua…Ma bucur sincer,ca te-am cunoscut,chiar daca doar virtual!Tu si sotul tau,sunteti o binecuvantare pentru romani!va imbratisez cu sufletul,un medic-pacient.
Oana
Doamna Regina, fără doar în fața lui medic de familie. Fiecare are rolul lui în societate, pacienții au nevoie și de dumneavoastră. Sunt de acord și eu că neurochirurgia e grea tare, dar nu vă subestimați. Vă îmbrățișez.
Miruna
Doamna doctor, ma onoreaza sa va gasesc aici de fiecare data!
Andressa
Da, si eu vreau o asigurare. Ca single parent te gandesti si mai mult la asta. Daca mi se intampla ceva?!
Miruna
Mai bine te gandesti fiind asigurat.
dia
Andressa, nu știu cum e in țara cu privire la asigurările de dizabilitate.. dar ca single parent sau in cazurile in care doar unul dintre părinți asigura stabilitatea financiară a familiei, e extrem de important sa te gândești la o disability insurance care in cazul in care te îmbolnăvești iti acoperă venitul care îl făceai înainte. Mie sincer mi se pare la fel de importantă sau mai importantă decât health insurance.
Carmen
Îmi sunteți tare dragi. Broscuțul, tu, Dr.H.
Miruna
❤️❤️❤️
Luminita
Draga Miruna, v-am vazut anul trecut la un botez, la care am fost si noi invitati. Nu sunt timida, dar nu stiu de ce, nu am indraznit sa te abordez…
Ce vroiam sa spun insa legat de acest articol…la un moment dat la acest eveniment stateau de vorbă sotul tau si alti 2 colegi neurochirurgi si chiar ma gandeam atunci cum si-au sacrificat oamenii ca ei ani din viata lor pentru a invata cum sa salveze ani din viata altor oameni…
Soarta a facut ca anul acesta sa ajung si eu pe masa de operație la unul dintre ei si da, mi-ar fi prins bine o asigurare in momentul acela.
Sa fiti sanatosi si mult succes in tot ceea ce faceti!
Miruna
Trebuia sa imi zici ceva atunci.
Sanatate, sper sa nu te mai intalnesti cu neurochirurgi decat la evenimente fericite.
Natalia
Un articol excelent, Miruna! Felicitari!
Ma simteam ca in Anatomia lui Grey, numai ca de data asta doctorii sunt pe bune. 🙂
Miruna
Si sper ca-i fara telenovele 🙂
Hortensia Stefan
Mereu ma gandesc cu mult drag si empatie la medici, dar ceea ce ai scris e pe sufletul meu.
Fix cum ai scris ii vad pe oamenii astia, cu o meserie asa nobila. Atat de mult imi place, incat as trimite articolul medicului meu ginecolog, sa stie cat de mult il pretuiesc.
O femeie
mi-ai rupt inima cu povestea sotului! E un om minunat, sa ii zici!
Altfel, eu nu am asigurare din asta – minimum obligatoriu si gata. Eu imi asum fiecare gest, si poate par exagerata dar am meniu analizat, verificat de dr, am schimbat dramatic stilul de viata si ne-a iesit, am infrant pe coana boala si nu am mai luat nimic nimeni in casa, din farmacie.
Daca eu am reusit cu boala cronica, si tu vei reusi.
Roxana Penciu
Wow, ăsta chiar e un post minunat și un doctor minunat și un stil de scris minunat. Ce să mai zic de soție și cum evidențiază ea waze-ul 🙂
Asta cu waze-ul mi-a adus aminte de un TED talk de Dolly Chugh care la un moment dat menționa faptul că zilnic creierul nostru primește cateva milioane de semnale și singurul fel în care putem face față e să ne dezvoltăm acele ritualuri/ automatisme, care de fapt mai eliberează din presiunea totală.
Spor la scris!