Are rost să-ți cumperi pompă de sân înainte să naști? (p)

pompă sân miruna ioani

Pentru că viitoarele mame cheltuie banii pe o grămadă de lucruri pe care nu le folosesc niciodată, astăzi dezbatem dacă are rost să-ți cumperi o pompă de sân sau niște mărgele, în loc. Când vrei să alăptezi, evident.

Părerile specialiștilor sunt împărțite, unii spun că pompa de sân sabotează alăptarea, alții susțin că n-ar fi pupat copilul țîță fără ea. Ce a făcut preablonda de la tastatură habar nu am dacă e de o importanță majoră pentru publicul viitor născător de copii, dar o să vă spun oricum. Stați liniștite, înainte să întrebați.

Pe principiul, să nu alerge bărbatul noaptea pe la cumpărături, mi-am luat. Pompă de sân și multe alte chestii din câmpul ei lexical. Și mai mult m-a chinuit decât mi-a folosit. Doar că, desigur, nu era pompa de vină, nici sânul, ba nici măcar blondul nu era inculpat. Săraca producție nu era decât fix să-i ajungă la bebe. Adică nici prea-prea, nici foarte-foarte. N-am avut nici furia laptelui, nici sâni angorjați, am avut doar frici că nu se mai pornește și întrebări legate de asta, care mă scoteau din minți. Și dacă tot suntem la capitolul acesta, vreau neapărat să spun: pe nimeni n-ar trebui să intereseze ce are femeia sau cât, în sâni. Sânii ei, treaba ei. Nu întrebăm, nu presupunem, nu facem urări. Presiunea de a produce lapte atunci când îți dorești e ATÂT de mare, încât o întrebare pusă de o vecină pe care nici nu o cunoști te poate face să plângi. Am pățit. Știm că întrebările sunt cu bune intenții, dar read my lips: l i n i ș t e. Mucles. Șșșît!

La ceva tot am avut dreptate. Dacă n-aș fi avut-o, l-aș fi trimis pe domnul soț în creierii nopți s-o ia. În creierii nopții, pentru că doar atunci și de Crăciun când e totul închis, pățești urgențe din astea de viață și de disperare. Copilul nu era nervos, dacă vă întrebați. Nici măcar nu plângea. Ba am putea spune fără să greșim că pruncul era bine-merci, fericit. Hăpăia, molfăia, adormea și o lua de la capăt. Disperați erau doar mamă-sa, tată-său și bunică-sa. De ce, să nu mă întrebați.
Punem pompa și, dacă nu scoate nimic din sân, mergem după lapte praf. Ăsta a fost sloganul primei nopți acasă. Doar că, înainte să punem pompa, a trebuit să punem sterilizatorul, noroc că aveam. Eram pregătiți pentru disperări și urgențe, doar v-am zis. Deci scoate sterilizator, spală-l, citește instrucțiuni. Scoate pompă, spal-o, citește instrucțiuni, sterilizează, pompează. Mi-am luat electrică din start, pentru că era mai scumpă și mi-am zis că suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine. Și pentru că o prietenă de-a mea ardea o pompă pe lună la cât o folosea și-am zis că never ever nu aș putea pompa la mână. Oricum ar suna.
Deci, dacă nici pompa nu scoate, înseamnă că acolo înăuntru, în sânul meu adicătelea, chiar nu e nimic. Aer, da, lapte, ba. Deși, repet, copilul în continuare, bine-merci.

Bărbatul deja se îmbrăcase și-și pusese banii în buzunar. Era pregătit să meargă la magazin. Deși probabil ar fi mers la benzinărie, că magazinele în UK închid la 11 și acum era destul de depășit.
Pune pompa, apasă start. Suspans ca-n filmele cu Van Damme.
Nimic.
Precis n-am pus-o bine, să mai încercăm un pic.
Nimic.
Și-așa ne-am petrecut cam toată noaptea, descurajându-ne unii pe alții, în timp ce copilul dormea bine-merci.
Mă întreb dacă n-am fi avut pompă, am fi mers după ea sau am fi sforăit?
Nu voi ști niciodată răspunsul la acest mister.

Acum vreo 5 luni, mă întreabă o gravidă de pompă, ce marcă să-și ia. La care eu, cu mușchii-n sus, ce-ți trebuie, dragă, ăstea-s prostii. Dacă tu vrei să alăptezi, alăptează și nu da banii degeaba pe pompe de muls. Femeia așa a făcut.

Ghiciți cine a primit mesaj 3 luni mai târziu, ca să nu zic înjurături, că nu le-aș putea spune așa, pentru că respectiva a fost și va rămâne o doamnă, că ar fi trebuit pompă să-și ia? Cine a stat o noapte cu sânii umflați, cu un bebeluș mult depășit de situație? Cine a făcut febră și a ajuns la spital înapoi? De atunci, nu mai dau sfaturi:
Faci cum crezi. Banii altei femei, treaba ei.

Nicio pompă de sân nu poate face ce face gurița bebelușului

pompă sân miruna ioani

Cu asta în minte, să vedem la ce poate fi de folos pompa de sân:

  • Să crească producția de lapte atunci când bebelușul nu stă la sân dintr-un motiv sau altul, când a început să primească lapte praf, când e hrănit prin sns ori biberon, de altcineva.
  • Când mama are nevoie să plece de acasă, deși ideal e ca mama să nu plece, laptele matern fără ea nu e la fel. Dar, normal, sunt situații când n-ai încotro. De exemplu, eu mă mulgeam să fac stocuri pentru drum, ca să nu oprim la fiecare 10 minute pentru alăptat. Copilul a băut din biberon de fix 2 ori, după care am aruncat tot ce am muncit și extras, pentru că nu a mai pus gura pe păcăleli. Ați putea păți și voi așa ceva, dar eu nu mai dau sfaturi altei femei. Biberoanele ei, treaba ei.
  • Când mama începe serviciul, ăsta nu e neapărat un motiv de înțărcat. Există soluții și când bebelușul e mic, iar când e mai mare, deja oricum nu mai suge așa de mult și de frecvent.
  • Când sânii sunt foarte plini și presiunea trebuie eliberată, atenție, mai bine sfătuiți-vă înainte cu un specialist. Pentru că sânul, cu cât e mai mult golit, cu atât e mai stimulat, deci riști să intri într-un cerc vicios. El se umple, tu îl golești, el se umple și mai tare și tot așa. Ideal e să lași să se regleze după copil, fără să intervii. Deși, uneori, ca în cazul prietenei mele, e bine să nu doar aștepți.
  • Când copilul s-a născut prematur și nu are încă forță să sugă.
  • Sau în cazul celor cu probleme de atașament, până se rezolvă acestea.

Din experiența mea, ce ar fi bine să aibă o pompă: un motoraș. Da, neapărat electrică dacă vreți, merită toți banii ăia în plus.

Dacă vă gândiți să achiziționați așa ceva, vedeți că cei de la Spectra tocmai au lansat un model nou pe piață, Spectra Q, și oferă o reducere pentru primii 100 de cumpărători: de la 349 lei, la 275 lei. Transportul e gratuit.

E un model foarte ușor, are doar 160 g și e foarte mică, încape ușor în poșetă. Și sunt disponibile 4 mărimi de cupe. Are 5 nivele de vacuum pentru extragerea laptelui și funcție de masaj, care stimulează lactația și mai mult. Recipientul în care se colectează laptele poate fi transformat direct în biberon, fără să mai torni laptele dintr-unul în altul, să mai speli încă ceva și să pierzi lapte prețios. Doar mamele care au pompat știu cât de valoroasă e fiecare picătură și cum stai și te uiți la ea, rugându-te să apară încă una și încă una și tot așa. Aur curat.

Pentru mamele mai călătoare și moderne, există și posibilitatea să o încarce prin USB. Tehnologie, bun venit! Doar că vedeți că e un accesoriu care trebuie comandat în plus.

Ce ți-e și cu pompa de sân, o întreagă filozofie. O să vă faceți listă cu pro și contra, ziceți drept? Acum, cât mai aveți timp, că mai târziu… 🙂
Orice ați decide, no pressure, important e să alăptați. Că în rest, cum ziceam. Fiecare cu treaba ei, sânii ei, bărbatul ei. Și unii dintre ei, să recunoaștem, chiar merită trimiși în creierii nopții să cumpere ceva de care habar nu au. :))))

poză 1 Unsplash, poză 2,3,4 Spectra

 

Articolul anterior

Un domn despre care ai fi putut spune că-i obez

Articolul următor

Când ai început să te porți urât cu el?

39 Comentarii

  1. Rox

    Sunt de acord cu tot ce ai scris, suna bine “exista si posibilitatea sa o incarce prin USB”. Cat despre utilitate, chiar depinde. Creierii pe pereti i-am avut si eu cand era la pusee, la primele, pana m-am obisnuit. Si tot asa, pompa nimic. O singura sticla de lapte praf i-am dat.
    Dar mai tarziu, cand am plecat la munca, mi-a folosit mult pompa. Nicicum n-as fi putut sta 8 ore (10 ore cu drum) la 7 luni ale lui, in plina crestere, fara sa scot lapte. Plus ca ii alina si lui dorul cat eram plecata.
    Pentru cele care stau acasa cu bebelusii 2 ani nu cred ca e necesara 🙂 parerea mea. 😀

    • Da, doar ca putine femei stiu de dinainte cum o sa fie.

      Tudor avea 1 an si jumatate, inca sugea si am avut o filmare pana pe la 11 seara. In cadrele din final, mi-am pus un sacou (in casa!!!), pentru ca sanii imi erau atat de umflati, incat mi se ridica bluza peste ei.
      Deci nici nu imi imaginez cum ar fi fost la 7-8 luni sa stau atata timp departe.

      • Rox

        Uitasem sa mentionez ca mi-am trimis sotul sa o cumpere in ultima zi de spitalizare. Iar planul era sa fac stoc la congelator pentru dupa 6 luni, pentru perioada in care eram plecata. N-a functionat, lui nu i-a placut cel decongelat. N-am idee din ce cauza. Probabil din cauza ca era la biberon, nu venea de la sursa.

        • Da, exact. Sigur asta a fost! Pacat ca nu stiai inainte sa te apuci de provizii. Fix asa am patit si noi.

          • Rox

            Inca mai am la congelator. Vreau sa fac cateva bijuterii pt mine, sa fie amintire 😍 ma informez acum.

  2. L

    Eu am luat pompa dupa ce am nascut. Aveam sanii atat de plini de simteam ca imi va crapa pielea. Si multi noduli, abia reuseam sa inmoi putin sanul. Am alaptat si am si pompat pana am reusit cumva sa fac un abces. Si o infectie care nu ceda nicicum. Abcesul l-am rezolvat intr-o noapte la camera de garda cand nu am mai rezistat psihic, simteam ca o sa mor daca nu scap de durerea aia continua, urmat de multe zile groaznice pana s-a vindecat rana. Lactatia oprita fortat nu am reusit sa o mai intorc…
    Asa ca nu stiu daca am facut bine ca am folosit pompa, am momente in care si acum ma intreb si ma mai invinovatesc putin (dupa mari suparari, simteam ca am esuat, ca nu sunt buna), ma gandesc ca daca faceam altfel…

    • Te inteleg, e o presiune fabuloasa asta cu alaptatul la femei. Dar stii, atunci, in momentul ala ai facut cum ai stiut mai bine. Cine stie ce s-ar fi intamplat daca nu o foloseai deloc? Poate cineva sa-ti garanteze ca ar fi fost ok? Poate s-ar fi blocat mai rau.

  3. Cristina

    Pompez de 7 luni de 6 ori in 24 de ore. Pompez de la început cu o pompa electrică care am împrumutat-o de la farmacie. Pompele ce se găsesc de cumpărat nu au destula putere părerea mea. Normal ca nu le-am încercat pe toate 🙃

    • Cum adica, imprumutata de la farmacie? Si e mai puternica? Detalii, te rog!

      P.s. felicitari pentru stilul de viata. Sa alaptezi e cel mai simplu, sa dai formula e un pic mai complicat, dar sa pompezi si sa dai din sticla… omg!!! Asta e …

      • Cristina

        Locuiesc in Germania și aici poți sa împrumuți pompa de la farmacie (plătește casa de asigurări costurile). Eu am cumpărat-o pe cea electrică de la Medela și aia parca mângâie sânul și dureaza o vesnicie pana iese ceva lapte. Nu se poate compara cu cea de la farmacie care are putere. Ah habar nu am dacă explic bine! De exemplu aceiași cantitate de lapte iese in jumate de timp cu cea de la farmacie și nici nu e așa gălăgioasa ca cea cumpărată de mine.
        Pai nu știu…dacă am lapte parca nu pot sa nu pompez și sa ii dau lapte praf chiar dacă e greu…
        Băiețelul meu a venit prematur și nu am reușit sa îl învăț la sân. Am fost fericita când ne-am scăpat de sonda ce o avea în stomac și începuse sa bea singur din sticla …

        • Creeed!!! Sa fiti sanatosi! Esti o super mama. E un baietel tare norocos micutul tau.

        • Alexandra

          Si eu am fost in spital in Germania cu Azaria, si aveau o pompa „profesionala“ sa zic asa , care intradevar era mai rapida ca cea pe care am cumparat-o eu ulterior 😂 .

    • si in Belgia se inchiriaza pompe. De la farmacie. Pur si simplu se ofera un serviciu mai ieftin accesibil femeilor ca incurajare pt alaptare.
      O alta chestie minunata aici am vazut serviciu de inchiriat scutece lavabile, pt a incerca. Si pt mamele care opteaza pt scutece lavabile am vazut o deducere de taxe (un bon) de 100 euro de la primarie, o chestie extraordinara pt a reduce traficul (mersul la cumparaturi) si cantitatea de gunoaie.

  4. Luminita

    Mare om ala care a inventat pompa de san! Eu am povestit aici la tine pe blog de multele mele probleme cu alaptatul, asa ca nu ma mai repet. Doar atat zic: nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost primul an cu fetita mea fara pompa. Stiam la un moment dat sa o montez si demontez rapid cu ochii inchisi. :))))))

  5. Anne

    N-am cumparat/folosit nici pompa, nici biberon, nici sterilizator. Bebe are 1 an și jumătate și e încă alăptat. Deci se poate si asa 😊.

  6. Ana

    Si eu am pompat si am dat laptele din bineron pana pe la 11 luni. Am ales sa procedez asa pentru ca se trezea ft des sa manance si nu reuseam sa ma odihnesc si sa functionez astfel incat sa ma pot ocupa si de copilul mai mare. Manca 800 ml pe zi in perioadele in care avea pusee de crestere. Bea cantitatea asta pana la 12 noaptea si puteam dormi pana dimineata. A avut cateva luni in care ar fi baut lapte incontinuu chiar si dupa inceperea diversificarii. Citind la tine cat de obosita esti sau ai fost uneori mi s-a confirmat ca nu as fi putut sa alaptez… Regret oarecum ca nu am ales calea alaptarii dar stiu ca decizia asta a pastrat echilibrul si armonia in familie in conditiile in care doar eu si sotul ne ocupam de copii si de toate celelalte. Totusi asa cum ziceai tu nu as da sfaturi pt ca asta a functionat pt mine, pt familia mea.

    • Exact, fiecare stie cum se poate descurca mai usor. Cred ca sunt momente in care iti faci socoteala si vezi ce iei si ce lasi. Faptul ca ai lasat totusi laptele matern si ai gasit o solutie care sa functioneze pentru toata familia e grozav! Doar cine n-a pompat niciodata isi imagineaza ca e floare la ureche.

  7. CristinaM

    Furie inca din maternitate, angorjare acasa (habar nu aveam de termen si ce se intampla), consultant la domiciliu, copil obisnuit din maternitate cu biberonul ( a stat la incubator) curgea usor, la san trebuia sa depuna efort, sugea 5 minute, adormea, dupa 30 urla… am avut si pompa, manuala, lapte curgea dar fiindca nu m-am asteptat la atatea probleme… am cedat!
    Daca fizic ma pun repede pe picioare, psihic nu am putut!
    Sigur, este si vina mea!
    Dar nu pot trece peste graba, indiferenta, lipsa educarii direct de catre sursa: medic, asistenta… da, eu nasc, e copilul meu dar, de la tine ca si cadru medical, am nevoie de mai mult decat o pastila, o cusatura… da, citesc, dar in toiul evenimentului poate mi-ar fi fost mai usor sa ma ghidez dupa ceva discutat cu un medic decat din discutii pe forumuri.
    Dupa un an si… inca regret ca nu m-am impotrivit datei stabilita de medic pentru cezariana…
    o suna fantastic, ma puteti considera “dusa”: chiar si in caz de cezariana cred ca mama simte, ca este sau nu o zi buna sa-si cunoasca bebele

    • Baaaai, nici nu stiu ce sa zic. Sunt foarte multe…
      Iti dau totala dreptate legat de ce ai zis de personalul medical. Oricat de informata ar fi mama, are mevoie de sprijin! Sa nu i se dea copilului lapte praf etc.
      Dar stii, in loc sa te tot framanti legat de ceva ce nu mai poti schimba, mai bine concentreaza-te pe ce ai invatat si pe cum poti respecta si asculta mai bine in viitor de inima ta. Pentru ca asa, inima unei mame stie.

      • CristinaM

        Ai dreptate… trebuie sa ma concentrez mult mai mult pe altele, pe partile mai frumoase ca-s o multitudine si poate o sa vina si ziua cand o sa-mi dau seama ca am uitat mare parte din chestiile urate

    • Ana

      Lipsa de informare și eu am simțit-o. Am născut natural dar sunt de acord despre ce ai scris în legătura cu cezariana.

  8. Cristina

    A mea are 3 luni și de 2 săpt doarme de- mi explodează domnișoarele, fără pompă făceau poc!

  9. Ana

    Da, are rost!!! Pompa a fost salvarea mea de la tot ce a pățit prietena aia a ta care nu și-a luat. O noapte am stat în spital cu sânii umflați, nimeni nu mi-a dat pompă, vorba asistentei : Mugle-te cu mâna. Nu exista o pompă în spital în 2015!!! Sau nu am întins eu plicu’ care le rezolvă pe toate și asta era problema. Pentru mine după mașina de spălat este a doua invenție minune.

    • Rox

      Eu, dupa cezariana de urgenta, travaliu de 15 ore, am avut lapte, mult, furie, la doar o zi. Pompa in spital, la 2 usi distanta, profesionala, dubla, in Irlanda. Pentru ca bebe nu se atasa scoteam manual colostru intr-o seringa si il administram asa. A mers asa in prima zi. Nimeni nu ma credea ca am nevoie sa scot lapte, ca sunt sanii plini. Am stat de capul lor pana mi-au aratat cum se foloseste. Si dupa ce am scos 90 ml in 15 min m-au felicitat. Aici nu era chestie de plic, pur si simplu nu credeau ca stiu de ce am nevoie. 🙂 imi pare rau ca lucrurile merg asa de rau acasa. Stam pe loc, din pacate…

  10. Cristina

    Buna dimineata! Confirm ca Spectra e fix ce trebuie, daca nici cu Spectra nu iese lapte nu cred ca mai iese cu altceva in afara de gura de bebe. Eu am nascut natural, primele doua zile ioc lapte, nici colostru, nimic nimic, seceta. Am dat lapte praf doua zile dupa ce bebe tragea in gol la sani. Dupa prima zi acasa s-au pornit motoarele sanilor si in a treia zi deja erau super angorjati. Nu am apucat sa terminam o punga de lapte praf😊. Pompa Spectra am folosit-o pt “deblocat” canale cand bebe era deja satul dar mai ales pt stocat lapte in congelator. Am incercat si un Avent electric si inca o pompa manuala inainte, nu scoteam mai mult de 20-30 ml desi laptele curgea pe tricou. Am avut noroc ca bebe bea fara probleme laptele meu din biberon, am putut sa plec doua weekenduri fara ea fara sa intrerup alptarea, eu pompand cu Spectra in deplasare iar ea mancand acasa laptele meu, de la congelator. Sincer, daca nu aveam pompa cred ca eram complet sechestrata in casa pt ca fetita era la san foarte des in primele luni. Asa, am reusit performanta sa ies cateva ore din casa fara ea inca de cand avea o luna, tare bine mi-a facut la psihic. Parerea mea e ca daca nu e un efort financiar foarte mare e bine sa ai pompa in casa, cel putin in cazul meu a facut minuni. Bafta tuturor!
    PS: faptul ca i-am dat laptele meu la biberon ocazional inca din prima luna de viata nu a afectat in vreun fel alaptatul, fetita are acum 1an7luni si e in continuare alaptata, nu a mancat decat in primele 3-4 zile de viata lapte praf cand efectiv nu avea ce sa manance de la sanii mei oricat o tineam acolo

  11. Simo

    Nici eu nu am avut angorjari si furii, slava cerului! Iar pompa, am fost pe principiul “daca mi-o trebui, cumpar atunci”. Si asa am trimis sotul la cumparaturi (muhaha) in ziua nasterii, pentru ca baiatul meu a fost bagat la incubator si nu ma lasau sa il alaptez direct. Doar ca mi-am facut treaba cu una manuala, nu mi-a mai trebuit apoi. Dar tare inventia asta mititica de care zici tu.

  12. Stii cum se zice ca uiti lucruri pe masura ce creste copilul? Eu ma enervam cand auzeam asta, ziceam Cum sa uit cat de putin am dormit, cat m-am chinuit etc etc ? Si uite ca acum, cand citesc la tine, ma gandesc Hm, au trecut 5 ani, parca ar fi fost o alta viata. Imi aduc aminte vag, ma gandesc mult mai mult la alte lucruri, prezente, presante acum.

    Dar ca sa fiu si un pic on-topic: am folosit o pompa imprumutata de la cumnata mea si am umplut congelatorul. Am si poze cu pungile din congelator! :)))

    In other words, cand scrii despre creme antirid? 🙂

    • Sa stii ca eu nu am uitat, mai ales durerile. Cred ca o sa scriu despre asta inainte sa scriu despre creme. We are not there yet.

  13. Eu sper ca voi va dati seama ce chestie Sci Fi reprezinta pompa de muls san pentru cineva care n-a nascut si n-a alaptat niciodata……. 😐

  14. Androix

    Băiețelul meu de 11 luni, prematur fiind, a stat la terapie intensiva primele 3 săptămâni din viața. Cu ajutorul pompei am reușit sa ii dau exclusiv lapte matern pana la 4 luni cand pur și simplu urla de foame pentru ca nu mai produceam cat avea el nevoie. De la 4 luni la 7 luni a primit si cate un biberon pe zi de lapte praf ( max 120 ml). De la 6 luni s-a întâmplat minunea si a început sa suga direct. La 8 luni a renunțat complet la biberon și evident ca si eu la pompa și acum e foarte îndrăgostit de ,,domnișoare “.
    Atat de fericita sunt cand il vad ca le cauta cu disperare! Sunt oricand la dispoziția lui 🙂

  15. A_Grozovici

    La Medicover atunci cand am nascut eu exista pompa profesionala de spital dubla (e …mare, are stativ, sigur nu este pentru acasa 🙂 De la Ameda. Am gasit un site care inchiria aceste pompe (in varianta pentru acasa, mult mai mica), cred ca erau cei care adusesera in Medicover varianta de spital. Aveam deja Phillips Avent complet inutila de la prima sarcina, zero ml scosi cu ea.

    Site-ul este acesta: https://www.mamagazin.ro/cumpara/inchiriere-pompa-de-san-ameda/ iar cea ( care detine afacerea este si consilier in alaptare: Ramona. Atunci cand am primit pompa la spital mi-a tinut si un mic curs ad hoc de alaptare.

    Asa ca am inchiriat Ameda Lactaline (dubla electrica) pentru cateva saptamani iar apoi am achizitionat-o. Geniala: diverse viteze si puteri de suctiune. Am alaptat gemeni cu ea 1 an de zile, 1.8 l pe 24 ore in perioada de alaptare maxima. Multe lichide, copiii la san pentru stimulare, mancat bine, de 8 ori in medie pe 24 ore, neaparat pompare in intervalul 1-5 dimineata cand se produce mai multa prolactina…E greu dar nu imposibil.

    Recomand inchiriere (se cumpara doar partea care trebuie sterilizata) pentru ca nu toate avem nevoie de pompa.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 213 queries in 0.431 s