2 invitații la conferința ”Ora magică a nou-născutului” (tații primesc certificat de puericultură)

ora magică certificat puericultură tați miruna ioani

Din păcate, procedura standard în România este separarea bebelușului de mamă după naștere. Bebelușii se țin într-o vitrină, fiecare într-un pătuț separat, dacă ați vizitat măcar o prietenă care a născut, știți ce zic. Nu, nu e ca în filme.

Mamele stau în saloane, cu alte mame sau cu musafirii, nu cu bebelușii lor. Să te odihnești, o să-i spună toată lumea lăuzei, lasă că ne ocupăm noi de copil. Nu, ”noi” ar trebui să se ocupe de toate celelalte, MAI PUȚIN de copil. Că-s mai multe celelalte, copilul e numai unul. Și e al mamei, în primele ore de viață, un pic mai mult decât al oricui altcuiva.

Când am născut eu, credeam că așa e normal. Livrezi copilul unei asistente, știe ea apoi ce să facă cu el. Prima dată când am văzut în spitalul din Anglia un afiș despre ora magică, ziceai că sunt picată din spațiu. Nici nu auzisem de așa ceva.

În prima oră după naștere, bebelușul e cel mai bine să stea pe mamă, piele pe piele, la sân. Nu are nevoie să fie spălat, cântărit, toate astea pot aștepta. Evident, vorbim de copii și mame sănătoși, nu de urgențe medicale, când trebuie intervenit.

Noi nu am avut această oră magică. Deși nu îmi place presiunea care se pune pe mamele informate să beneficieze de așa ceva, permiteți-mi să îmi exprim durerea acestui ghinion. Norocul e însă mult mai mare, chiar acum țin în brațe un băiețel sănătos și asta e ceea ce contează. Eu o să mă repar, relația noastră este și va fi una minunată oricum, dar niciodată nu voi ști cum ar fi putut să fie cu un alt start.

Dacă vreți să știți mai multe despre ora magică, joi, 11 octombrie, Asociația ProMama organizează o conferință cu vorbitori internaționali. Aveți aici programul și toate detaliile. Am două invitații pentru dumneavoastră, deși participarea e contra cost pentru că e o mare desfășurare de forțe, vin speakeri din străinătate, ei trebuie cazați etc.. Atenție, se va vorbi în engleză și nu există traducere. Daaaaaaaar, tații care participă primesc certificatul de puericultură, cu care își pot extinde cu 10 zile lucrătoare concediul după nașterea copilului.

  1. Să știți că nu este doar ceva frumos, ci s-a demonstrat prin cercetări că aceste proceduri în timpul nașterii și imediat după îmbunătățesc imunitatea nou-născutului și reduc rata mortalității neo-natale cu până la 22% sau previn depresia post-partum, care e o mană cerească pentru oricine.
  2. ”Multe lucruri chiar depind de mamă și alegerile ei. Acum 5 ani, când a fost adus programul Ora Magică în România, nimeni nu făcea și nu știa. Dar, după presiunile viitoarelor mame care au cerut și au insistat, acum cadre medicale și maternități au început să practice și să se adapteze “cerințelor”. ” -Oana, Asociația ProMama

Dacă știți pe cineva care urmează să nască și i-ar prinde bine, ziceți-i. Și vă rog, cine vrea să meargă joi, 11 octombrie (începe la 16.30), să îmi lase un comentariu. Dacă sunt mai multe comentarii, trag la sorți 2 câștigători. Aveți timp până vineri, inclusiv.

Diverse informații bune despre ora magică puteți găsi și pe pagina de facebook a asociației ProMama.

Update: Avem cele două câștigătoare, felicitări tuturor doamnelor însărcinate!
Vă scriu eu legat de cum să intrați în posesia premiului.

Naștere ușoară tuturor!

ora magică miruna ioani

foto Unsplash

Articolul anterior

Oare bogații răcesc? Adică, cei care nu locuiesc în două camere, la bloc, fără centrală de apartament

Articolul următor

Resursele mele pentru momentele când simt că urmează un NuMaiPot

19 Comentarii

  1. Roxana

    Ohhh, cat de mult as vrea sa merg. Bebe 2 e încă în burtica cu dpn pe 11 Oct :).
    Am trăit din plin cam jumătate din ora magica cu primul născut și recunosc ca a fost minunat! Din păcate nu am fost suficient de informata astfel încât sa profit de toata ora dar sper sa recuperez acum.
    Succes viitoarelor mămici!

  2. Enache Andreea

    Vai cat mi-as dori, sunt insarcinata si tare ar fi frumos 😍.

  3. Lorelai

    Ah tocmai citeam ca motivele pentru care bebele este luat de langa mama dupa nastere in Romania sunt : copilul are nevoie de caldura; bebele are nevoie de un mediu septic; mama are nevoie sa se odihneasca.
    Traiesc intr-o tara unde copilul sta pe si cu mama din prima secunda extrauterina, se incurajeaza acest contact, nu se spala decat mai tarziu; tind sa fiu de acord si nu inteleg cel putin primele doua motive…al treilea e adevarat dar in momentele alea cred ca e mai important timpul cu bebele.

  4. CristinaM

    Ha… ora magica?! Mi-am tinut copilul in brate dupa 5 zile…
    Ma intreb cum in alte tari reusesc sa-i scoata din incubator cu toate firele si sondele … si sa-l lase mamei si pt 5 minute iar la noi nu te lasa sa bagi mana prin spatiul special, mai si tipa ca nu ai voie in camera aia, ca nu ai voie aproape de incubator, ca nu aia si nu ailalta…
    Si sa nu incep cu chestii legate de alaptare…
    Scuze pomelnicul, am multi pitici legati de nasterea copilului iar dezamagirea este enorma cu atat mai mult cu cat am ales privatul tocmai ca sa nu ma lovesc de anumite chestii, refuzuri…

    • Of, cred. Mai esti si certata, pe banii tai! Ce cosmar! Sper ca sunteti bine acum :*

      • CristinaM

        Acum da, suntem bine.
        Eu am ramas cu multiiiii pitici si cine a intrebat cum a fost nasterea la privat a primit si informatii pozitive dar si pe cele negative

        • Cristina

          Mi-au dar lacrimile cand am citit ce ai scris, Cristina! Te imbratisez si sper ca sunteti bine amandoi.

          • CristinaM

            Multumesc! Suntem 🙂
            Baietelul este “mare” deja, are 1 an si 2 luni 🙂
            (Creierul meu refuza sa uite anumite chestii)

  5. Alexandra

    Eu am nascut-o pe Azaria in Germania, prin cezariana. Cat a durat „operatia“ de dupa , a fost dusa direct in salon unde astepta sotul nerabdator . Imediat ce am ajuns si eu in salon si pana in ultima zi de spitalizare, a fost cu mine mereu.
    Si am fost si incurajata sa alaptez.
    Ciudate si proaste obiceiuri s-au adoptat in Romania in privinta nou-nascutilor .

  6. Dumitrache Andreea

    Bună!Mi as dori tare mult sa particip, fiind și prima sarcina caut orice sursa de informații!

  7. Alina

    Cand citesc asa ceva, povesti ale nasterilor in Ro, ma felicit inca o data pentru decizia de a naște in Spania.
    Pentru ca am avut o nastere grea, bebe a fost luat imediat pentru resuscitare. Dupa aprox 5 min, mi l-au pus pe piept si asa a ramas …cu mine si cu tatal lui pana ce am iesit din spital. A stat si sotul cu mine non-stop, de cand am ajuns la maternitate, pana la externare. Bebe nu s-a despartit de noi, mereu cu mine sau tatal lui, cand eram eu la baie.
    L-au toaletat abia a 2-a zi si l-au masurat.
    Nici nu-mi imaginez cum e sa fie altfel.
    Da, nu am avut parte de ora magica, cu cordonul netaiat, pentru ca a fost o urgență medicală, nah, copilul nu respira, dar dupa stabilizare, nu s-a despartit de mine.
    Nu particip la concurs, succes celor care au nevoie.

  8. Ioana

    Eu as vrea sa merg impreuna cu viitorul tatic! Sunt insarcinata in 3 luni, in aprilie nasc si suntem super fericiti.

  9. Lee

    In ce spital din Romania, concret, se practica ora magica?

  10. Cristina nesterov

    Si mie mi-ar placea sa merg

  11. n. Alina

    Tocmai din acest motiv am ales clinica Medicover pt nastere, iar doctorul care imi supervizeaza sarcina este chiar dr. Haiduc – unul din cei 3 speakeri la eveniment.
    Partea si mai frumoasa e ca daca mama nu este apta de a profita de aceasta ora magica, tatal poate fi cel care o face. Superb!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 164 queries in 0.149 s