Interviu cu sânii unei mame care alăptează: 21 de întrebări și răspunsuri fără perdea (plus un concurs)

interviu sâni alăptează miruna ioani

Dacă aveți pe drum un bebeluș, indiferent că vă e în burtă ori în gând, citiți materialul de mai jos. O să vă distreze (doar e cu sâni care vorbesc!), dar mai mult sper să vă învețe câte ceva despre cum se alăptează. E un ping-pong de întrebări și răspunsuri, pe care să le luați cât de în serios puteți.

1. Domnișoarelor, văd că sunteți niște domnișoare foarte mici. Puteți alăpta și voi?

Asta-i culmea! Auzi, da’ pe tine nu te-a învățat mama ta să nu fii nepolitcoasă? Să întrebi o domnișoară ce cupă poartă e ca și când ai întreba o cucoană ce vârstă are. Sânii mari sunt dați de cantitatea de grăsime de pe ei, nu de dimensiunea glandelor mamare. Mă așteptam să știi lucrurile astea deja. Doar de acolo vine laptele, deci sânii mici pot fi foarte productivi.

2. Trebuie să vă pregătiți cumva pentru alăptat?

Ba da. Mergem la coafor de două ori pe zi, că nouă ne și arde de lucrurile astea. Vorbești ca un bărbat,  pe cuvânt. Există legenda că ar ajuta masajul mameloanelor, dar e un mit. Mai bine ar învăța mamele cum să atașeze copilul corect și nu vor avea dureri de nicio culoare.

3. La început, colostrul știu că e în cantitate foarte mică. Ajung doar câțiva ml pentru nou-născut?

Colostrul e ca prima impresie, adică foarte important. Nu lăsa pe nimeni să îți spună că nu e suficient. Imaginează-ți că stomacul nou-născutului e o cavitate virtuală. Asta înseamnă că pereții sunt lipiți, cam ca la o pungă nouă de la magazin. Până ajunge ceva care să îi despartă pe acești pereți și să umple spațiul de acolo. Colostrul e perfect adaptat la nevoile nou-născutului, e fix ce și cât are el nevoie. Aur curat.

4. Fac proba suptului, da?

Da, fiindcă oricine s-ar simți minunat în prezența unui inspector de producție. Vrei să vezi cât suntem de harnice? Noi credeam că avem o relație bazată pe încredere, nu pe verificări tehnice. Dar cum știu că o mamă poate fi nebună, ca toate mamele la început, cel mai sigur indicator că bebe se hrănește e numărul de scutece udate corespunzător (minimum 5-6 scutece în 24 de ore, sursa). În rest, e important că bebe înghite, asta vezi și auzi tu sau întrebi un specialist. S-ar putea să nu te prinzi din prima. Fiindcă ești ocupată cu inspecția tehnică, normal.

5. Am născut prin cezariană. O să mai pot alăpta?

Există mame care și-au alăptat copiii adoptați, fetițo. De asta ziceam de încredere. Legătura fiecărei femei cu domnișoarele ei e ceva foarte special. Deci da, vei putea alăpta și dacă ai născut prin cezariană. Lactația se instalează mai ușor dacă ai apucat să treci printr-un pic de travaliu, chiar și două ore ne pot fi de mare folos să ne ungem rotițele, să dăm drumul la producție. Însă adevărul este că după 17 săptămâni, cam toate gravidele au lapte-n domnișoare, deci nici cezariana de elecție nu ar trebui să fie o problemă.

6. I-au dat lapte praf în maternitate. O să-l mai pot alăpta?

Îmi dau seama că n-ai auzit: Există un limbaj secret între noi și nou-născut, toți adulții îl uită când se fac mari. Uneori îl uită și bebelușul, mai ales când i se face prima dată cunoștință cu domnul Lapte Praf. Dar nu îți pierde speranța. Nou-născutul tău e foarte inteligent și își va aminti tot ce știa despre domnișoare când ne va auzi chemarea, când ne va simți mirosul și ne va primi în gurița lui știrbă. Secretul e să-l ții mult la sân, tot timpul la sân. Toate domnișoarele din lume au taraba non-stop deschisă. Ține bebelușul la sân 20 de ore din 24. Cunosc mame care atât de mult își doreau să alăpteze, încât luau copilul cu domnișoare cu tot, chiar la toaletă.

7. Am auzit că alăptatul doare.

Nuuuuuuuu. Pe cine? Pe noi ne doare sufletul când pe tine te doare alăptatul și nu poți continua din cauza asta. Fii atentă. Rolul nostru, al Domnișoarei Stângi și al Domnișoarei Drepte, pe pământ e să dăm lapte pentru copiii tăi. În gurița lor, noi suntem ca o cheie în broască. Doar că nicio cheie nu o să descuie ușa dacă nu e în poziția corectă. Încearcă tu, să vezi ce iese! Poate rupi cheia! Crezi că pe ea nu o doare?! Dacă bebelușul îmbrățișează corect domnișoara cu gurița lui, ca și cum ar mușca dintr-un hamburger, nu ca și când ar bea dintr-un pai, nu te doare nimic. Pe cuvânt de cercetaș. Urmărește de zeci de ori clipul cu atașarea, detașază copilul de zeci de ori de la sân, până simți că domnișoarele-s relaxate și te asiguri că puiul înghite. Dacă doare, faci ceva greșit. Alăptatul nu doare.

8. Ar trebui să alăptez la trei ore?

Ar trebui să alăptezi când vrea copilul tău. Uită orice ți-ai propus înainte de a naște legat de program de masă și de somn. Așa ceva nu există, fiindcă nimeni nu știe mai bine decât bebe când îi e foame și când îi e somn și de ce are omulețul nevoie. În niciun caz nu interpretăm faza asta cu alăptat la 3 ore că putem merge la mall între alăptat. Adică, putem merge la mall, dar regula e următoarea: unde-s domnișoarele, acolo să fie și bebelușul. Când e mic-mic, până își recuperează din greutatea pierdută în maternitate, ar trebui să nu lași mai mult de 3-4 ore între mese. Aici ne referim la perioadele de somn. Sunt singurele momente când trezim copilul ca să îi dăm să sugă. Când știm că trebuie să mai ia puțin în greutate. În rest, avem încredere în el, îl alăptăm când cere și nu îl despărțim de domnișoare.

9. De unde știu că vrea la ele?

Nu așteptăm să plângă, asta în primul rând. Când plânge, bebelușul e deja agitat și nervos, ar fi bine să nu îl lăsăm să ajungă în punctul ăsta.

Există 3 semne că vrea sân:

  1. își sucește capul stânga-dreapta (caută ceva)
  2. cască gurița ca și cum ar încerca să prindă sânul (nou-născutul nu își dă seama la început că sânul e al altcuiva și că nu e atașat de el)
  3. își duce mânuțele la gură

10. Uneori, parcă îl enervați și plânge. Înseamnă că nu se satură?

Iar ai vorbit ca un bărbat, dai vina pe femei! Dar cauza nu-i neapărat la ele. Poate bebelușul are o durere, poate stă într-o poziție incomodă, poate trebuie schimbat, poate trebuie reatașat. Poate e în puseu de creștere. Poate e prea îmbrăcat. Oricum, dacă e în grafic cu greutatea, dacă udă scutece ca la carte, căutăm alte cauze pentru plâns. În niciun caz nu dăm vina pe domnișoare.

11. Spălat după fiecare alăptare?

Nu, dușul zilnic e suficient. Sau la două zile, dacă nu apuci câteodată. Domnișoarele nu-s așa niște pretențioase.

12. Am auzit povești îngrozitoare despre furia laptelui. Trebuie să mă mulg?

Orice domnișoară, când e furioasă, trebuie respectată. Cel mai bine e să pui copilul la sân, își împart ei singuri jucăriile. Și, oricum nicio pompă nu e la fel de bună ca gurița copilului. Ai uitat de limbaul secret? Plus că și noi învățăm acum de câtă cantitate de lapte e nevoie, nu ne trimite semnale greșite! Mulsul stimulează lactația, nu o inhibă.

13. Dar să îmi cumpăr totuși o pompă de muls? Să vă ajute în caz că aveți nevoie.

Revenim la lecția cu încrederea: Nu o să avem nevoie.  Uite, știm noi o blondă cu blog, lăptăreasă de talie internațională, care și-a cumpărat cea mai sofisticată și scumpă pompă de muls, set întreg de biberoane de sticlă și de plastic, sterilizator și toată cutia de zestre. Bani aruncați. Fiindcă domnișoarele ei au alăptat din primul moment până în ziua de astăzi. Pompa a folosit-o în crizele de început, când credea că nu are lapte și a reușit să scoată cu ea NIMIC. Fix pix. Ca să nu mai zic că domnul Lapte Praf stătea la ușă, pregătit să dea buzna și să facă el ceva …formulă peste toată munca domnișoarelor. Noroc că era noapte și a mai așteptat până dimineață, când ele s-au mai odihnit, blondei i-a venit mintea la cap și a dat cu pompa de toți pereții. Copilul era vesel, liniștit, uda scutece, se înțelegeau de minune în limbajul lor secret, pe care pompa evident că nu îl cunoștea. Doar nu credeai că există pompe vorbitoare! Deci nu da banii nici pe biberoane.

14. Chiar niciun biberon să nu am în casă?

Adevărul e că nu ne înțelegem grozav cu doamnele Biberoane. Ne fac o concurență neloială împreună cu dl. Lapte Praf. În momentul în care tu îi dai copilului să bea din sticlă (indiferent ce: lapte matern sau lapte praf), el uită câte un cuvânt din limbajul secret. Azi unul, mâine două, în curând propoziții întregi. Și instinctul de a suge se șterge. Fiindcă din biberon îi vine mult și foarte ușor, va refuza încet-încet sânul. De asta, la prematuri sau la bebelușii care au avut un start greu în alăptare și au fost hrăniți cu lapte praf, se oferă hrană prin seringă sau prin SNS. Și se pun la sân. Plus, un bebeluș alăptat exclusiv nici nu va mai accepta biberonul după 3-4 luni. Bani aruncați.

15. Dacă pur și simplu nu am lapte? Dau supliment?

98% dintre femei au lapte. Fă-ți din asta o mantra. E o realitate indiferent dacă tu crezi sau nu. Rolul domnișoarelor pe lume ăsta e: să dăm lapte, nu să strângem priviri din decolteu. Sunt foarte mici șansele să fii chiar una dintre cele care nu au lapte. Există diverși alți sabotori ai alăptării și ar fi bine să ceri ajutor cuiva specializat dacă întâmpini probleme la început. Te poate sfătui pediatrul, o moașă, un consultant în lactație, alte mame de pe grupurile de alăptare. Uneori, rar, poate fi nevoie de supliment de lapte praf, dar ar fi ultimul lucru la care aș recurge și doar dacă bebe are neapărată nevoie de el.

16. Faceți grevă? Zic, când sânii sunt moi și goi. Nu se mai umplu ca altădată. Cred că mi-am pierdut laptele.

Există o explicație simplă și aceea nu e că trebuie să ne insulți, nici să te sperii că ai pierdut laptele. Noi nu suntem niște leneșe, ba consider că e o obrăznicie și să presupui asta. După câte am făcut pentru tine! Pune copilul în continuare la sân. Nu folosi asta drept scuză să te duci fără el, la mall. O să fii tot la mall, când copilul merge la facultate.

Există pusee de creștere, când copilul are nevoie de mai mult lapte și va suge mai mult. Evident, perioadele de pauză dintre mese vor fi mai scurte, deci nu vom avea la fel de mult timp să umplem sânii la loc. Ca să îi simți tu tare ca piatra, iute ca săgeata. Dar asta nu înseamnă că noi nu muncim. Grevă, auzi!

Sau se poate întâmpla invers, bebelușul să aibă o perioadă în care suge mai puțin și e neliniștit, iar tu poți crede că nu se mai satură. Aceste pusee de creștere sunt la 3, 6, 9 săptămâni, apoi la 3, 6, 9 luni. Citește despre ele, ca să fii pregătită și să nu te sperii prea tare.

17. E adevărat că trebuie să pun copilul la ambele domnișoare de fiecare dată?

Nu. După o vreme, o să te prinzi cum merge treaba, bebelușul se va cere mutat. Dar asta e între el și domnișoare.

18. Deci îi dau doar dintr-un singur sân la o masă? Îl las să-l golească.

Te gândești prea mult. Mergi pe instinct. Sânul nu e niciodată golit, practic. Teoretic, vezi răspunsul de mai sus. Când e mai mare copilul, s-ar  putea să nu îi mai ajungă laptele doar dintr-un sân. Al blondei de care îți povesteam, la aproape 2,5 ani, zice ”țiți două” și până și adulții nevorbitori de limbajul secret se prind ce înseamnă asta J

19. Domnișoarelor, uneori faceți lapte care nu e bun? Așa zice lumea…

Parcă a plecat inspecția tehnică și ai venit cu controlul calității. E mare păcat să te îndoiești de cele două domnișoare care te-au slujit și servit fără condiționare, pe care le cunoști de o viață întreagă, care au fost acolo zi și noapte, care nu ți-au cerut decât să ai încredere în ele. Care au venit pe lume ca să îți hrănească ție puiul și să-l facă mare. Care înțeleg limbajul secret! Care știu înaintea tuturor că bebe e răcit și are nevoie de mai multe vitamine. Care au o singură misiune pe pământ: să facă cel mai bun lapte pentru copilul tău. Dar tu nu, tu ai încredere în gura lumii. Na, asta-i culmea obrăzniciei pentru toate domnișoarele de pe pământ!

20. Hai, nu vă supărați pe mine. Mai bine c-am întrebat. Dar lapte de început și lapte de final există?

Deși întinzi coarda, doamna Controlul Calității ce ești, aici ai dreptate un pic. Într-adevăr, laptele de început e un pic mai străveziu, iar cel de după e un pic mai gras. De exemplu, dacă îi e sete bebelușului, se va sătura cu câteva minute doar de supt, cu lapte de început, adică.

21. Și o ultimă întrebare: Ce vă face fericite și productive?

Domnișoarelor, acum aveți ocazia să spuneți tot ce vă doriți.

Bărbații care  spală vasele, că tot ai întrebat. Deși, dacă e să fim serioase, cel mai important e contactul cu bebelușul. Mânuțele lui pe obrajii noștri plini. Gurița știrbă și umedă. Mirosul curat de nou-născut. Dar nici o friptură cinstită, servită în pat n-a stricat vreunei domnișoare în funcție. Râdem și glumim, dar rotițele noastre care fac producția să meargă trebuie unse cu un cocktail hormonal. Ăsta apare în condiții de iubire și relaxare. Ține copilul aproape, odihnește-te cât poți, singura ta treabă în toată această poveste este bebelușul. E important să te hrănești bine și să bei suficiente lichide (ceai, supe) și să pui soțul la treabă.

Bine, domnișoarelor. Am înțeles, sunteți niște feministe.

Exact. Și în acest spirit, am dori să ținem minte totuși că cele mai multe mame nu au nevoie de a crește secreția de lapte prin alte mijloace decât cele naturale, iar cele mai multe domnișoare nu au nevoie de ajutor, că se descurcă și singure. Nu-s niște incompetente. (Găsiți aici o listă complexă cu alimente și plante care cresc producția de lapte matern). O secreție crescută de lapte poate duce la sâni angorjați, canale blocate sau mastită. Și nu vă imaginați că astea sunt doar toane de Domnișoare.

Nici nu am îndrăzni așa ceva. O ultimă întrebare, mai aveți timp?

Zi repede.

Vă deranjează apelativul ”țiți”?

Țiți e un cod din limbajul secret, doar că adulții nu știu asta. Înseamnă ceva mai mult decât a fi parte din familie și mai bun decât o înghețată cu caramel sărat. Țiți e felul unui bebeluș de a spune ”mami, te iubesc”.

Nu știam că-s și romantice Domnișoarele astea. Cred că îmi pare rău că timpul a expirat.

Mai adaug ceva și apoi vă zic de concurs.

Cum creștem producția de lapte

Că, da, există situații când avem nevoie să de asta. Putem apela la așa-numitele galactogoge, substanțe care stimulează lactația. De exemplu:

  • Când mama începe serviciul și trebuie să suplimenteze cantitatea de lapte pompat, pentru a lăsa provizii cât timp ea lipsește (chiar dacă atât timp cât bebelușul e la sân, are lapte suficient) – țin minte că, atunci când voiam să îmi fac eu rezerve în congelator, pompam doar 10-20 ml/zi, pentru că altfel goleam sânul și rămânea bebelușul fără mâncare.
  • Când mama are un start greu în alăptare și nu reușește să crească secreția doar punând des copilul la sân sau pompând
  • Mamele adoptive care vor să își pornească lactacția

Mai există și suplimente alimentare care stimulează secreția lactată. Unul dintre cele îndrăgite de pediatri este Galactogil (am întrebat 3 surse diferite, sper că regula din jurnalism se aplică și în alăptare. Eu însămi nu l-am folosit, de asta m-am informat înainte de a scrie.) Este un supliment alimentar cu extracte naturale de malț de orz și din fructe de fenicul și de anason, utilizat în mod tradițional pentru susținerea secreției de lapte matern. Se administrează câte 3 plicuri pe zi ( dimineața, la prânz și seara), timp de 8 zile. După care, la nevoie, se poate repeta.

Pliculețele se dizolvă în apă, deci mama se și hidratează cu ocazia asta. Ajută și în alăptarea prelungită, compensând pierderile fosfocalcice care apar în aceste situații.

De exemplu, când fiul meu a făcut luna trecută un puseu mare de febră care a tot revenit vreo 3 zile, timp în care aproape numai sân a consumat, am încercat să îmi cresc intenționat lactația prin mijloacele tradiționale (am mâncat mai bine, am băut mai multă apă, m-am odihnit aproape în ritm cu el). Dacă nu ar fi funcționat, eram pregătită să iau un supliment.

Indiferent ce ai lua, continuă să pui copilul la sân sau să pompezi. Continuă să pui soțul să spele vasele și să îți facă masaj. Spune-i că nivelul de oxitocină (hormon foarte important pentru lactație) se crește împreună, femeia doar secretă acest hormon, dar stimularea secreției e muncă de echipă. Mi se pare nedrept că toată presiunea de a produce lapte e pe spatele (de fapt, domnișoarele) femeii și bărbații pot trăi cu impresia că sunt complet inutili.

Concurs

Am de dat 10 cutii de Galactogil, de care vă povesteam. Dacă aveți vreo prietenă care așteaptă un bebe, puteți câștiga pentru ea, îi trimitem noi direct premiul. Sau vă puteți înscrie pentru voi și domnișoarele din dotare 😉 Dar eu mi-aș dori cel mai mult ca această informație despre alăptare, scrisă într-o formă chinuită (dar pe alocuri simpatică) să ajungă la cât mai multe femei.

Vedeți, brand-urile care promovează laptele praf sunt multe și foarte bogate (precis ați dat peste campanii de-ale lor pe alte site-uri), iar cei care susțin alăptarea sunt mai mici și mai timizi. De asta, vreau să știți că eu susțin pe cine susține alăptarea. Prietenii Domnișoarelor sunt și prietenii mei.

Ca să vă înscrieți în concurs, lăsați un comentariu la postarea de facebook (aici, comentariile de e blog nu intră la extragere):

  1. Dați tag la o prietenă gravidă sau proaspătă mămică și
  2. Răspundeți la întrebarea: Care a fost cea mai mare dificultate pe care ați întâmpinat-o în alăptare?
  3. Sponsorul nu își dorește să fie un concurs de tip ”partikip”, dar autorul acestui blog își dorește să afle cât mai multe femei că alăptarea nu doare, că Domnișoarele-s niște tipe simpatice și de încredere.
  4. Like&Share nu sunt ceva obligatoriu, vreau să zic, dar poate hrănește vreun bebeluș într-un fel un pic exagerat de a spune 😛
  5. Aveți timp până marți, 7august, ora 23.59, iar miercuri trag la sorți cu commentpicker și anunț pe facebook.

p.s. Vrem răspunsuri oneste, fix din realitatea mamelor, la început de drum în alăptare. Adică, nu vor conta răspunsurile de genul ”m-a durut, tag Elena Gravida”.

Spor la alăptat, gagici!

 Foto Shutterstock

Articolul anterior

După mama perfectă, a mai apărut o specie pe facebook: soțul ei

Articolul următor

În Anglia, oamenii vorbeau deschis despre câți bani câștigă

33 Comentarii

  1. Ioana

    Țiți e felul unui bebeluș de a spune ”mami, te iubesc”.
    Ce frumos, Miruna!

  2. Irina A

    Ce nebuna esti :))))) Deja imi place ideea inainte sa citesc :)))))

  3. Rox

    M-am distrat. Ma asteptam sa gasesc un asemenea articol la tine saptamana asta. Ar mai fi ceva si nu-mi dau seama exact daca am citit mai sus: domnisoarele stiu si sa linisteasca bebelusul, de asta adorm in timp/ dupa ce papa. Nu sunt doar pentru hrana, ci si pentru confort ❤️ Hai cu țiți, cât mai mult! Nu stiu cand a trecut un an. ☺️

    • Da, corect!!! As mai fi avut cinspe mii de intrebari, dupa cum vezi sunt un pic mai multe de 21, dar … oricum mi-a fost frica sa public acest articol matusalemic, probabil cel mai lung ever postat pe vreun blog 🤪

  4. Simo

    M-am distrat copios! Adevarul e ca oricat am citit in sarcina despre tot ce avea sa urmeze, am omis intentionat partea cu “ce biberoane sa alegem” sau “care sterilizator e mai bun”. Din fericire, nu am habar nici acum. Domnisoarele lucreaza cu spor haha

  5. Cristina

    Super fain scris! Mi-a placut la nebunie.
    Numai ca la intrebarea daca doare..raspunsul onest e “In unele cazuri ouch daaa rau de tot! Noroc ca se evaporeaza repede amintirea durerii la fel ca cea a nasterii naturale. Dar poate durea rau de tot..de la cateva zile la 2 luni cum a fost la mine. Si atunci nu prea functioneaza nici conceptul cu pusul bebelusului la cerere ca si mai rau face. Trebuie atasat cam la 3 ore fiindca altfel le cam juleste pe Domnisoare :). Cocktailul care functioneaza de minune in aceasta situatie este: dupa alaptat, spalat sanul, dezinfectat cu Octinisept/ altceva, pus crema Bepanten si tinut la aer. Da la aer. Adica stat topless prin casa :). Spre bucuria sotului :). Si spalat sanul inainte de urmatorul alaptat. Si cam in 3-4 zile de facut asta zi si noapte vezi semne de imbunatatire. Am incercat toaaaate cremele si compresele de pe acest pamant, dar nimic n-a functionat ca Octinisept+ Bepanten.
    Zic asta aici nu ca sa sperii doamnele ci sa le incurajez pe cele care sunt/vor fi in aceasta situatie, sa nu renunte si sa nu creada ca nu pot alapta de fapt. La mine a fost cu multe lacrimi si frustrari ca nu scrie pe nicaieri cat de greu poate fi, iar fara spijinul sotului si vointa puternica sa alaptez, renuntam de mult la ce dureri aveam.Cu rabdare, aplicat solutia buna, veti alapta dupa ce se vindeca ranile, muult si bine si va fi cel mai frumos lucru de pe pamant. Asa ca merita asteptarea si rabdarea. 😉

    • Vai, imi amintesc prin ce ai trecut cu Luca! Merci pentru comentariul lung, sper sa ajuta pe cineva daca e nevoie

  6. Cat de mult imi place cum ai scris! Ai surprins exact cele mai importante aspecte ale alaptarii!! 😍

  7. Cel mai greu mi-a fost sa alaptez cand am avut varicela. Din pacate a trebuit sa suspend alaptatul din cauza medicamentelor si pentru ca ma simteam rau. Am folosit pompa ca sa nu pierd lactatia si am reluat dupa ce a trecut boala. Nu suportam nici tricoul pe mine, iti imaginezi cum era alaptarea?!?! Ce bine a fost cand a trecut si bebe si-a reluat ocupatia preferata! Stiu ca e pe fbk concursul, eu voiam doar sa impartasesc experienta mea.

  8. Este un articol complet, care raspunde la orice intrebare pe care ar putea-o avea mamicile, iar pentru asta te felicit!

  9. ECARULAN

    Industria alaptatului la san pare cel putin la fel de mare ca cea a laptelui praf.

    • cum, industria alăptatului? Singurele chestii pe care ai putea da banii ca să alăptezi sunt consultanții (doh!) și poate niște suplimente sau ceaiuri. Atât. Deci care industrie?
      Fiindcă nu, dacă vrei să alăptezi, nu ai nevoie ca mine de 3 feluri de biberoane (mici, mari, de sticlă și plastic), nici de pompă de muls, nici de sterilizatoare, nici de mameloane de plastic, nici de, nici de. Și da, eu mi le-am cumpărat pe toate ca o deșteaptă ce sunt, le-am transportat în valiză peste mări și țări, iar acum nu le mai pot vinde, fiindcă s-au stricat ambalajele. Am un dulap întreg plin de biberoane, dacă poți să mă crezi.

      • ECARULAN

        Pai, tu esti inca acasa cu bebe, prin alte parti la 3-4 luni mamele sunt plecate la munca, iti trebuie pompa, pungi/biberoane; fie ca pleci, fie ca nu, sutiene si haine speciale de alaptat – desigur, se poate si fara, dar comertul asta exista; nspe feluri de creme si plasturi si comprese si protectii pentru cand nu merg bine treburile (bine ca exista!); ceaiuri si suplimente …
        Varianta cealalta: biberon si cutia de lapte. Sigur, exista mai multe variante, si sigur, daca vrei si sterilizator, incalzitor, se poate, dar se poate bine-mersi si fara.
        Eu voiam sa zic ca exista mult mai multe produse din care se pot face bani pentru mamele care alapteaza la san.

        • da, ai dreptate, eu nu sunt tocmai un exemplu. Nu mă gândisem la ce fac mamele care pleacă la serviciu. Eu sunt centrul universului meu 😛

  10. Dana

    Bebe are 1an si aproape 3 luni si e la faza cu: unde sunt ochii, gura….si azi a pus mana si pe “titi”si i-am zis:”ele sunt titi”( s-a uitat la mine cu un zambet larg, de parca mi-ar fi zis:” clar ca ele sunt titi”).❤❤❤

    • ”Mie-mi zici?!” :)) adorabil!
      Să vezi cât de multe alte momente din astea vor urma. În care ești sigură că înțelege și știe, deși nu ai nicio explicație rezonabilă cum că e așa. Dar inima unei mame știe.

  11. Ficus

    Cel mai greu mi-a fost sa am incredere ca pot alapta exclusiv gemeni. Ca domnisoarele sunt alunite. Dar uite ca “tutele” ( asta e un limbaj hipersecret intre alunite si gemeni) stiu si acum, la 3a2l ca gemenii au nevoie de ele. Nu vreau sa partikip, doar mai pun o caramida in comentarii

  12. Irina

    Bună Miruna, o alăptez exclusiv de 7 pe fetita mea draga.
    Articolele tale m-au făcut sa îmi doresc sa alăptez de pe vremea când eram însărcinată. E o placere pentru mine sa alăptez, ma simt puternica fiindca doar cu laptele meu a crescut minunea mea perfecta 😡
    Startul în alăptare a fost un pic greu, cu durere și îndoială ca nu mănâncă copilul destul.
    Te pup!

    • Wow, felicitari! Sa iti traiasca fetita! Si sa te bucuri de fiecare clipa de alaptare, ca o sa ne citim cand vom fi babe si ne vom aminti cu drag de momentele astea.
      ❤️

  13. Maria i.

    Eu am terminat perioada de alăptat cand a implinit bebeluşa 19 luni!Devenise foarte obositor,se trezea de foarte multe ori noapte pt. țiți şi nu am mai rezistat.Acum imi dă bluza la o parte şi adoarme cu căpuşorul pe țiți😊.Am dat articolul mai departe,sora mea e pe punctul de a naşte.Mi-a spus că l-a citit si că s-a amuzat mult.Este foarte util!!!

  14. Dana

    Imi amintesc ca ai scris odata cum te-au mazilit mamele perfect alaptatoare de pe grupul omonim. Vreau doar sa-ti spun ca eu le-am dat cu flit fix pentru un comentariu de genul “alaptatul nu doare. daca doare faci tu ceva gresit”. Care e cam ultimul lucru pe care vrei sa-l auzi cand somnul tau se masoara in reprize de cate o ora si cand te muti de pe o buca pe alta pentru ca statul pe amandoua iti jeneaza epiziotomia. So, pentru ca am simtit-o eu si multe alte mame cu care am vorbit, cred ca e cazul sa recunoastem ca alaptatul doare cateodata. Poti sa te uiti de sute de ori la filmulete, sa chemi n consultanti. Cateodata tine si de cum invata bebelusul sa suga, si cateodata pentru asta e nevoie de timp.
    Asa ca data viitoare cand o mama spune ca o doare, poate nu sariti sa-i spuneti ca face ceva gresit. Poate ii spuneti ca o sa fie tot mai bine, doar sa aiba putina rabdare.

  15. Dana

    Cel mai greu pt noi a fost apariția dintisorilor, mai ales la cei de sus când bebe a descoperit ca poate sa muste… si sa vezi ce rana i-a făcut domnișoarei dreapta,chiar primisem sfaturi sa renunț ca nu o sa pot sa continui asa, dar am încercat creme, comprese si am reușit sa vindec rana si sa trecem peste acesta perioada. Acum titilim in continuare cu drag, chiar dacă câteodată mai suntem nervoși si mai tragem cate o mușcătura 😁

  16. Gina -Iuliana Paven

    Fetița mea are 6 lui și 3 săptămâni, inca e alăptată exclusiv,la noi atașarea a fost deficitară si a durut rău dar am reușit să învățăm să atașăm corect de pe internet deoarece în maternitate a fost 0 susținere.
    Pt noi Octavia Raica consultant in alăptare a fost îngerul care ne-a dat forță șa continuam,toată viața nu îmi ajunge sa ii mulțumesc!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 189 queries in 0.493 s