Maternitățile ar trebui să se asigure că bebelușii sunt bine îngrijiți după ce ies pe ușă

maternitățile să se asigure că babelușii bine îngrijiți miruna ioani

În Anglia, nu era voie să scoți bebelușii din maternitate, dacă nu aveai scoică sau un sistem de purtare. Deși era al tău, bebelușul zic, nu aveai voie să îl iei în brațe și să ieși pe ușă. Asta era regula, erai verificat, n-am comentat.

În România, mor aproape 8 din 1000 de nou-născuți față de aproape 4 ori mai puțini în Slovenia! (Slovenia, care nu e tocmai o țară foarte științifico-fantastică).

În România, mor anual 1300 de nou-născuți, decesele lor putând fi evitate prin câteva măsuri simple de informare a părinților cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naştere şi în primii doi de ani de viaţă.

Nu e limba chineză să crești un copil. Dar există greșeli majore care îl pot costa viața.

Am mai zis-o. Înainte să nasc (în Anglia), am fost invitată la un curs ținut în maternitate. Ne-au zis multe, foarte multe lucruri despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului de după. Acolo a fost faza haioasă cu hrană și oxigen (răspunsul dat de soțul meu la întrebarea de ce are cea mai mare nevoie nou-născutul, la care toată lumea s-a stricat de râs.)

Inclusiv ne-au dat o listă cu ce să aducem în maternitate. Erau chestii la care nici nu m-aș fi gândit: papuci de casă, elastic de păr, sandwich-uri pentru aparținători. Plus scoica pentru transport. În România există așa ceva?

Ar fi foarte util de obligat părinții care scot copilul din maternitate și îl transportă cu mașina să facă dovada personalului din maternitate că au o scoică pentru nou-născut. Iar personalul de la maternitate să fie obligat să se asigure că pruncul e transportat în siguranță. Asta înseamnă: nu în landoul căruciorului, nici în brațele mamei pe bancheta din spate, ci într-un scaun sau scoică specială pentru așa ceva. Și nu, nici dacă locuiesc după colț de maternitate. Studiile arată că majoritatea accidentelor cu victime copii au loc la distanță mică de casă (5 km), acolo unde mergi și zici că nu mai are rost să-l prinzi în centuri.

Dacă părinții merg acasă pe jos când ies din maternitate, atunci pot avea un cărucior sau un sistem de purtare.

Dar cred că e suficient să îi pui și pe unii și pe ceilalți să semneze o hârtie că ȘTIU: personalul din maternitate că s-a asigurat că pruncul e în siguranță transportat, iar părinții să semneze dacă nu au scoică -faptul că merg pe jos, iar lumea va deveni mai conștientă de aceste pericole. Nimeni nu vrea bebeluși morți pe conștiința lui.

Probabil după vizita la Craiova și proiectul cu World Vision, în care am văzut câtă lipsă de informare există și câtă nevoie de îndrumare au mai ales mamele de la sat, am devenit sensibilă la lucrurile astea. Așa că musai am ținut să știți că deputatul Ovidiu Raețchi a depus un proiect de lege care introduce obligativitatea pentru maternităţi de a asigura instruirea post-natală părinţilor sau a tutorelui legal cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.

Instructajul pentru părinţi va conţine, în mod obligatoriu:
a) o explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS);
b) o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari şi a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării;
c) o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor şi a soluţiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special;
d) o explicare a situaţiilor în care nou-născutul prezintă febră şi a reacţiilor corecte în funcţie de caz;
e) o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viaţă

Dacă proiectul va fi adoptat, va exista și un material video pentru explicațiile acestea, iar personalul medical și părinții vor trebui să semneze că instructajul a fost făcut și, respectiv, primit.

Vă reamintesc că e împotriva legii să circulați cu un copil de până la 12 ani în mașină, dacă acesta nu este securizat în mod corespunzător într-un scaun special pentru vârsta și înălțimea lui. Amenzile sunt între 450 și 600 lei, plus 3 puncte penalizare.

Recapitulăm?

a) De ce nu e voie să scuturăm bebelușii, despre Sindromul Bebelușului Scuturat:

b) Manevra Heimlich la un bebeluș care s-a înecat

(aș arăta acest clip oricărei bunici sau bone care rămâne cu copilul):

c) importanța transportului auto în saune auto speciale, montate cu spatele la sensul de mers

(pe această temă am scris foarte multe articole, le puteți găsi aici)

d) schema de vaccinare:

sursa

Cunoașteți vreun om care și-a pierdut copilul dintr-un accident stupid? Și nu mă refer doar la cele de mașină. Am eu o mătușă al cărei singur băiețel a murit înecat cu o aspirină. E cumplit. Fiindcă, într-un fel, se pierde mai mult decât o singură viață.

Habar nu am ce implicații financiare există aici, dar sper ca proiectul să treacă. Niciodată nu știm prea multe când e vorba de sănătatea celor mici. De ce riscuri enorme presupun gesturi mici. Plus că, uneori, avem la dispoziție să acționăm doar câteva secunde.

foto Unsplash

Articolul anterior

Cum o oală murdară poate face o femeie fericită

Articolul următor

Doar mamele bune se întreabă dacă sunt mame bune

62 Comentarii

  1. Gabriela F.

    Nu te întreabă nici naiba nimic. Că am externat eu o grămadă de mămici când eram în stagiu de neonatologie și cu mana pe inima nu am intrebat nimic. Acum când mă întorc la lucru fii sigură că o să întreb când se externează copii din Pedi cu ce îl duc acasă !
    Și a real fact pe mine m.a certat asistenta de neonat că ce am in cap sa duc copilul in scoica ?! El trebuie sa stea pe plan drept. Era așa buimaca de cap că am crezut.o și ne.a “îndreptat “ea scoica cu haine …aveam de venit 250 de km până acasă. A fost crunt ! L.am pus acolo și îmi făceam atâtea griji că distrug copilul că habar nu am sa am grija de el…îmi vine să mă întorc sa ii explic una alta…

    • Ma bucur ca exista medici ca tine! 🙂
      Si exista un insert de nou-nascut, care se pune in scoica, dar tot nu va fi drept planul pe care sta copilul. De asta, se si recomanda sa nu se transporte copilul asa mai mult de 2 ore.

  2. Simo

    E minunat ca exista o astfel de initiativa! Parca lucrurile merg si in directia buna.

  3. Mihaela

    O scoica sau un sistem de purtare sanatos pot fi destul de scumpe pentru multe familii… dimpacate. Poate ar merge un sistem de imprumut al lor direct din maternitati, cred ca sunt multe familii care nu mai au ce face cu ele (mai ales scoici) dupa o perioada destul de scurta (dupa 1 an). Eu de ex. chiar nu mai avea ce face cu ea, era deja la a 2 folosire si nu mai aveam loc in casa de ea, asa ca al lasat-o la scara blocului. Se putea insa spala si duce la o maternitate, mai ales ca am destule in zona si unde vin sa nasca multe femei din provincie.

    • Andreea

      Daca ai masina, cum sa nu ai si bani de scoica?

      • Greta

        Păi poate n-ai mașină. Poate e mașina unui prieten.
        Nu zic că e de dorit, dar se poate întâmpla și să n-ai pe moment. Sincer, cred că nu-i indicat să facem bugetul nimănui 🙂 (categoria ”cum să n-ai bani de”).

    • Da, corect, doar ca nu prea e cu “nu ne permitem”. Asta e legea. Copilul trebuie transportat in scoica in masina. Nu iti permiti, iei autobuzul.

      Dar ideea ta e foarte foarte buna! Si e the next step.

      • ma gandesc ca RATB-ul nu e o varianta ptr a scoate copilul din maternitate si nici pentru prima luna din viata cand nu are vaccinurile facute. Sunt o groaza de bacterii la noi in autobuze, e ori aer inchis, ori un curent de nedescris.

      • Pai, si in autobuz nu tot in brate o sa-l tii? Mi se pare o lege aberanta, mai ales avand in vedere ca moartea acestor nou-nascuti nu e din cauza transportului catre casa, ci in cu totul alte circumstante…

        • Legea atinge mai multe aspecte. Si, o, ba da, ai fi surprinsa cati copii decedati in accidente sau schiloditi ar fi putut fi salvati, daca ar fi fost transportati in siguranta!

    • maddy

      un copil e si mai scump…

  4. Andreea

    Din pacate la siguranta auto suntem deficitari. La maternitate nu te intreaba nimeni nimic, iar necunoasterea nu afecteaza doar familiile sarace. Am prieteni intelectuali, cu posibilitati financiare, dar care tot neglijeaza uneori sa puna copilul in scoica.

  5. Maria

    Eu am nascut in Rom la maternitate si aveam scoica dupa mine😂 , nu trebuia sa imi zica nimeni nimic ca eu oricum stiam ca asa trebuie😂 dupa 4 luni dupa ce am nascut am plecat in Uk de tot si mereu am fost cu scoica si dupa cu scaunul de masina , ba chiar mi-am cumparat si scaun de masina sa am de schimb si in Rom cand vin in vizita…siii…TOATA lumea din jurul meu in Rom se uita si inca se uita la mine ca si cum as fi o nebuna ca insist atat cu scaunul…daca schimbam masina si mergeam undeva cu vreun prieten mereu luam scaunul dupa mine..acum are aproape 5 ani baiatul meu si nu am nici un gand sa renunt la scaun…in Rom nu cunosc persoana apropiata mie care sa isi tina copilul in scaun fiindca e vorba aia ” noi cand eram mici nu existau scaune” dar eu sunt dupa alta vorba ” better safe than sorry” . te pup

    • E incredibil cat de mult gresesc acesti parinti! Sper sa nu isi dea seama de asta atunci cand e prea tarziu! Te inteleg perfect, si mie imi zice lumea ca sunt nebuna.
      Dar mai bine nebuna si cu un copil intreg…

  6. Iulia G

    Mi-am mai amintit de o chestie periculoasa pt.bebe care mi s
    -a intamplat: lungitul gatului la bebe. Chiar cumnata mea mi l.a facut la primul copil, desi eu ca mama am simtit ca nu e bine si i.am spus-o. Ulterior am citit si m-am informat ce riscuri presupune: moarte pe data in cazul in care se rupe nu stiu ce nerv sau chestie de la gat:(( i.am comunicat cumnatei ce se putea intampla (ea neavand copii inca)…s.a speriat destul de rau si la al 2lea copil nu s.a.mai gandit sa ii lungeasca gatul…

    • Nicu

      Lungitul gatului? Pe bune? Chiar exista asta?
      De ce s-ar recurge la chestia asta, ca idee? Sa nu aiba gat ca si Petre Roman?
      Pare chinuitor pentru bebel, fara suparare… Gatul creste in ritmul lui.

      • Whaaaaat!??? E prima data cand aud!!! 😱😱😱

        • Alina

          Eu am auzit asta…si de la soacra-mea, si de la mama. Adica sa scoata copilul din cadita tinandu-l doar de cap. La prima baita a facut maica-mea asta, dupa care mi-am spalat singura copilul ☺

        • Roxana

          Chestia cu lungitul gatului e o tehnica din batrani. Pe vremuri copiii se scoteau din baie de apucati de cap. Era o vorba “lungitul gatului”,dar acelasi lucru ne-a fost indicat si noua sa facem pentru ca a avut copilul torticolis. Pe vremuri bunicele erau cele care faceau lucrul acesta. La noi nu s-a pus problema ca mama sau soacra ca faca acest lucru si am apelat la specialisti. Asa a facut puiul meu un an de kineto …. cred ca daca aveam curaj o rezolvam eu dupa 2 bai, dar ce sa trag de cap la 2,1kg..
          Asa ne-a fost recomandat de un redutabil ortoped. Sotul sa o traga de picioare si eu de cap.

          • Simona, nu am mai auzit așa ceva.

          • la dorohoi se folosea. Si eu si frate meu am fost tratati cu asta: scos din baie prins de gat – sa se lungeasca gatul, imi explica maica mea. Zilele trecute scria Dita ca inca unele cezariene se fac cu aceeasi manevra. Dar nu cred ca nu e buna pt orisicine

  7. Alina

    E foarte buna ideea asta! Eu imi aduc aminte si acum, dupa aproape 18 ani, cat de terifiata am fost cand am ajuns cu fiica-mea acasa de la maternitate…nu stiam nimic despre ce ar trebui sa fac…a fost horror. Poate de acum o sa se schimbe ceva

    • Daaa, cunosc multe cazuri de genul asta. Unul chiar apropiat, care si-a pierdut copilul dintr-o simpla raceala complicata din cauza de necunoastere…

  8. Alina

    E foarte buna ideea asta! Eu imi aduc aminte si acum, dupa aproape 18 ani, cat de terifiata am fost cand am ajuns cu fiica-mea acasa de la maternitate…nu stiam nimic despre ce ar trebui sa fac…a fost horror. Poate de acum o sa se schimbe ceva. …

    • CristinA

      Am nascut sambata, la maternitatea publica gine 1 din Cluj. Inca din a doua zi mi-au lasat bebelusul si veneau din cand in cand sa imi arate cum sa o hranesc, sa o curat etc . S-au mai schimbat in bine lucrurile 🙂

      • Felicitari!!!! Sa fiti fericiti si sa va bucurati de fiecare clipa!!!

        P.s. Cum, din a doua zi? Ar fi trebuit din primul moment!

  9. Cristina

    Ieri am adus bebeluna acasa, cu scoica. Tata tot drumul mi-a zis ca in brate trebe si ca sta stramba si capul sta stramb :))) poate e si “intelepciunea” asta de vina

    • Absolut. De asta trebuie informare din surse sigure, ca sa poti face fata presiunii cand oricum nu stii pe ce pune mana. Felicitari!

  10. Roxana

    Cand am nascut nu mi-a spus nimeni nimic desi am intrebat o multume de lucruri. Mi-au spus ca nu intra in atributiile lor. Dar au masurat-o gresit si mi-au spus ca are microcefalie si retard. Cred ca abia asteptau sa ne vada plecate din spital.
    Nu am avut scaun, scoica… nu aveam nici macar masina. M-a adus cineva acasa, eu stand pe bancheta din spate cu sotul si copilul in brate.
    Cand a venit dr pediatra acasa sa o vada,nici nu a pus mana pe ea… a zis ca e prea mica!!! Asa ca incetul cu incetul ne-am informat,am citit,iar cand am avut masina am comandat in Anglia cel mai bun scaun din vremea aceea, un Britax Romer cu isofix.
    Au trecut deja 10 ani,iar Irina isi pune singura centura acum. Stie importanta ei.
    A fost mereu in deplina siguranta acasa… nu am lasat-o nesupravegheata niciodata,mica fiind. Nu avea la indemana nasturi,pastile ,piese mici de jucarii. Eram foarte atenta . Sunt convinsa ca toate mamele sunt atente,dar exista din pacate accidente. Poate cu mai multa informare si informatie ar fi salvati multi copii.
    As fi extrem de bucuroasa sa aflu ca va exista asa o lege!! Copiii chiar trebuie sa fie in siguranta!!

    • Acum 10 ani informatia era mult mai redusa, nu existau grupuri de facebook 😂

      • Roxana

        😀
        Exista un grup…dar nu mai stiu daca au existat discutii despre cum aducem copiii acasa. Sau daca eram eu complet aeriana…
        Bine ca totul a fost bine, Doamne Ajuta!

  11. maddy

    da, am nascut la Timisoara, maternitatea Bega (de stat). la externare cand am completat/primit si documente asistentele au vrut sa vada ca avem scoici in care sa ducem beblusii acasa. evident eram pregatiti 🙂
    cand am primit copiii in salon o asistenta mi-a facut training: cum se tine bebele, cum schimb un scutec, cum ii dau vitamina b, fier si ce mai trebuia, cum se infaseaza, etc. am mai avut si o asistenta si un barbat care era consilier in lactatie care mi-au explicat cum te mulgi si cum pui copilul la san. si un preot m-a vizitat, care venea regulat sa se roage pentru mame si nou nascuti :)) au fost acoperite toate nevoile pot zice :))

  12. Venisem aici ca sa iti spun ca am preluat leapsa cu cele 9 lucruri fara de care nu as putea eu sa traiesc si am scris un articol intreg cu aceasta tema pe blogul meu (desigur, te-am mentionat in el), dar vad ca l-ai sters… Articolul de azi este foarte interesant si util. Ce am eu impotriva este vesnica intrebare a parintilor de copii mici: de ce sunt medicii OBLIGATI sa prezinte numai asa-zisele avantaje ale vaccinurilor, dar le este strict interzis sa mentioneze numeroasele si gravele posibile efecte adverse, inclusiv decesul copilului. As vrea sa te rog sa alcatuiesti un articol despre aceste cazuri de copii nenorociti pe viata imediat ce au fost vaccinati si de tragedia pe care o traiesc aceste familii care erau normale si fericite pana in acel moment, al vaccinarii. De ce sunt medicii amenintati cu pierderea dreptului de a profesa in caz ca previn parintii de aceste afecte adverse daca ele sunt, oricum, mentionate in prospect? Daca nu stii de unde sa iei informatii despre aceste cazuri, care nu sunt deloc izolate, asa cum vor cei suspusi sa ne faca sa credem, ma ofer sa iti dau datele necesare si sa iti fac cunostinta cu parintii respectivi. In rest, esti extraordinara si te admir! Sper sa lupti mereu pentru ce este bine pentru cititorii tai si copiii lor!

    • Simona, mulțumesc mult! Am șters articolul, fiindcă era publicat duplicat și google penalizează asta… m-am zăpăcit, l-am găsit în draft și am dat publish.
      Îți mulțumesc tare.

    • Simona, astea sunt legende urbane, cu medicii care nu au voie sa, sau care se imbogatesc din recomandarea vaccinurilor
      Mama e asistenta medicala de pediatrie, soacra-mea medic pediatru, ambele la varsta pensionarii, au vaccinat mii de copii si in afara de ceva febra si disconfort local, nu s-au intalnit nici una dintre ele in 40 de ani de cariera cu familii sfasiate si distruse de vaccinuri. Cu copii.morti de tuse convulsiva si varicela, da… Nu ii obliga nimeni sa aacunda fata ascunsa si rea a vaccinurilor

      • Nu vor sa recunoasca. Daca te duci cu copilul la medic, dupa ce a facut complicatii, incep sa se prefaca cu totii ca nu stiu ce are si care e cauza. Efectele adverse sunt recunoscute chiar si in prospectul vaccinului, nu sunt legende. Plus ca nu iti doresc sa ai vreun copil care sa pateasca asta, ca o karma/lectie de viata pentru tine. Cea mai mare cruzime mi se pare a fi atunci cand vezi niste oameni disperati si care si-au vazut distrus sensul vietii lor, adica propriul copil, iar tu sa zici ca “nu crezi”…

        • Deci cum, cum? 😃 Ambele bunici nu vor sa recunoasca si vor sa-si distruga nepotul sau cum? Sa stii ca si aspirina si ceaiul de ciumafaie au efecte adverse. In rest, ce sa zic, iti doresc sanatate, chiar nu e asa cum sustii, traiesti in niste filme fantasmagorice de internet, gen ambulanta care fura copii.
          Copilul meu e vaccinat, ca si parintii si bunicii lui, mai are un rapel pt antipolio de facut peste 2 ani si a incheiat schema completa de vaccinari. E foarte sanatos, sa stii, de ani buni n-am intrat in nici o farmacie nici unul dintre noi, o fi si asta tot karma 🙂

          • Roxana

            Subiectul vaccinare este unul sensibil. Eu am vazut pe cineva care dupa un anumit vaccin a avut probleme. Simona are dreptate.. sa ne fereasca Dumnezeu. Si a mea e vaccinata si e ok. Sa nu ma intelegi gresit, eu sunt pro vaccinare, doar ca am senzatia ca in goana acerba dupa bani multi sunt multe erori. Acum 10 ani dintr-o doza primeau 5 copii. Eu am ales sa platesc toate vaccinurile si sa fie doza unica. Dar copilul de care iti spun se pare ca a primit mai mult decat era cazul.
            Alt ex….mama are o fosta colega care are un baiat de varsta mea. Din pacate dupa vaccinul antipolio a facut poliomielita. Era in scaun cu rotile, daca nu a fi murit intre timp. Sa ne fereasca Dumnezeu pe noi si pe copiii nostri!

          • Da, Roxana, orice are si riscuri. Si eu cunosc o persoana cu cativa ani mai mare decat mine care a facut poliomelieta dupa vaccin, nu de la vaccin, contactase deja virusul si vaccinul a fost prea tarziu, a facut o forma mai usoara, a mers in carje
            Ideea e ca vaccinurile salveaza vieti, centura salveaza vieti, scaunul de masina salveaza vieti. Daca toata lumea s-ar vaccina, de ex, bolile respective ar fi eradicate si atunci n-ar mai fi nevoie sa vaccinam, si deci sa ne supunem si riscurilor
            Si ce zice Miruna e complex, cu legile, stiu ca de multe ori treaba asta ajunge in zone gri, dar adevarul e ca daca nu esti animal salbatic si nu traiesti izolat in secte religioase si vrei sa traiesti in societate, trebuie sa respecti regulile ei… Inclusiv felia de paine prea subtire, ce zicea Simona in Norvegia… Daca alea sunt regulile societatii si vrei sa traiesti acolo, le respecti. Nu, te duci in varf de munte si faci ce vrei tu

  13. Mihaela

    Sora mea este trainer la Crucea Rosie…intr-o discutie am intrebat: ce fac daca se ineaca bebele cu mancare? Mi-a exemplificat pe o jucarie de plus…Copilul meu are acum doi ani si pana acum i-am aplicat metoda de doua ori…a fost cumplitacumplita experienta dar mi-am pastrat calmul pentru ca stiam ce sa fac… initiativa de a instrui este laudabila si atat de necesara!

    • Uai de capul meu! De două ori!!! Super tare ești și ce noroc că știai cum să reacționezi!Îmi dau seama că ar trebui să scriu un articol despre metoda Heimlich asap!

  14. Am 6 copii, probabil ca o sa vina si al 7-lea nu peste mult timp. Am posibilitati materiale, deci nu e nicio problema pe partea asta. Ce vreau sa spun este ca, de-a lungul timpului, incepand de la primul copil, lucrurile se schimbau si pediatria isi modifica principiile o data la cativa ani. Am vazut asta pe pielea noastra. Daca acum medicii ajung la o anumita concluzie in ce priveste un aspect din viata copilului, peste 3-5 ani o sa ti se spuna exact invers. Ajungi sa nu mai fi sigur de nimic sau, daca ai suficienta experienta in cresterea copiilor, cum e si cazul meu, iti dai seama de absurditatea multor astfel de principii care, de multe ori, ori sunt inutile ori sunt gresite. Zici ca sunt facute de oameni care se plictisesc si tot timpul mai inventeaza ceva fiindca nu au altceva de facut… Sunt toate niste teorii care nu se pupa cu realitatea, legi facute de cineva care fie e prea batran ca sa-si mai aminteasca ce inseamna un copil mic fie sunt persoane “pretioase” care s-au vazut puse pe un scaun inalt si creeaza legi mai mult ca sa-si dea aere… Am ajuns acum sa interzicem oamenilor de la sate sa mai nasca copii pe motiv ca n-au masina cu scoica? Il ia femeia in brate, mai ales ca o mai asteapta cativa micuti acasa, si pleaca cum poate la ei. Numai ele stiu cum se descurca… Suntem intr-un secol al absurdului. Am ajuns sa decretam ce si cum sa faca altul in casa lui, cu copilul lui… Nu zic ca nu e bine sa se ofere niste sfaturi, dar de aici pana la a face legi… Cu ce drept sa-mi impuna mie un strain ce sa fac cu copiii mei? Sunt copiii MEI! Sunt sigura ca parintii respectivi sufera deja de o mie de ori mai mult dupa copilul lor decat strainul care-i judeca. Asta e sugicienta pedeapsa pentru tot restul vietii. Mai bine li s-ar oferi oamenilor ajutoare concrete, nu legi peste legi si interdictii peste interdictii !!!

    • Aria

      Copiii sunt ai tai, si daca esti un parinte responsabil, nu e nici o problema in a-ti dori sa ii cresti dupa cum crezi. Problema este ca foarte multi oameni au copii in ciuda faptului ca sunt atat de limitati incat abia se descurca cu lucruri foarte simple, ca sa ma exprim elegant. Nu suntem intr-un secol al absurdului, ci intr-un secol unde societatea trage semnale de alarma, ceea ce este foarte bine. Interdictiile sunt un mod foarte eficient pentru a crea o societate functionala; sincer e cazul sa terminam cu aberatii de genul “fiecare stie cum sa-si creasca copilul.” Nu, nu stie fiecare, pentru ca unii sunt pur si simplu nepregatiti mental pentru o astfel de provocare si au nevoie sa fie indrumati.

      • Adică la sate nu se întâmplă accidente? Nu sunt de acord. Te urci în mașină cu un copil mic, pe legea impactului frontal nu o interesează decât fizica, nu ține cont că ăla are sau n-are posibilități ori minte-n cap, la fel o să-i zboare prin parbriz un bebeluș nesecurizat. That simple.

        Și, Simona, congrats pentru toți copiii tăi!

      • Aria, sunt sigura ca nici mama ta nu a facut cursuri de crestere pentru tine, si totusi iata-te aici… La cursurile de parenting nu vin femeile care-si iau copiii cu ele la prasit pe camp, ci tot cele “simandicoase” si cu o educatie superioara, deci nu se obtine mare lucru. Cum am zis, e bine sa se ofere sfaturi mamelor, nu legi! Nu as vrea sa ajungem ca in Norvegia unde iti ia copilul din casa pe te miri ce motiv inclusiv ca “felia de paine nu era taiata la grosimea potrivita”. Este dovada scrisa negru pe alb, poti sa verifici. Ca si multe alte aberatii…

        • Aria

          Trecand peste treaba cu “nici parintii nostri nu au facut cursuri si uite ca suntem aici,” (in traducere – uite ca ne-au tinut in viata, de parca asta e tot ce trebuie sa faca un parinte), probabil ca nu m-am facut inteleasa. Exact cum spui si tu mai sus, cursurile de parenting sunt fix degeaba, pentru ca femeile din target nu vin acolo. De-aia e nevoie de legi. Iar bau-baul cu Norvegia e deja putin depasit.

        • Pentru agresarea/abuzul copilului se ia copilul in norvegia – e demonstrat ca anuleaza empatia si distruge sufletul…

    • Dan

      Eu sunt curios de aspectele practice ale vietii cu 6 copii. Cum mergeti cu masina? aveti un minibus? au scaune corespunzatoare varstei? au loc scaunele in masina? voi, parintii mai aveti loc?

  15. Mihaela

    In sec. 19, s-a introdus educatia obligatorie de 4 ani, care a devenit o realitate in perioada comunista. Acum se vorbeste doar despre informarea parintilor ca evident nu ar fi fezabil sa se ceara parintor scoica.

    • Informarea e primul pas. Dar unul foarte important!!! Fiindcă mulți nu știu ce pericole există, fix mergând pe principiul ”noi, când eram mici”.

  16. Roxana

    Legat de legea asta mi-a venit o idee… vor fi dotate toate taxiurile cu scoica sau scaun de masina?

  17. Aria

    Trecand peste treaba cu “nici parintii nostri nu au facut cursuri si uite ca suntem aici,” (in traducere – uite ca ne-au tinut in viata, de parca asta e tot ce trebuie sa faca un parinte), probabil ca nu m-am facut inteleasa. Exact cum spui si tu mai sus, cursurile de parenting sunt fix degeaba, pentru ca femeile din target nu vin acolo. De-aia e nevoie de legi. Iar bau-baul cu Norvegia e deja putin depasit.

  18. nu te intreaba nimic, nici pe naiba. Scoica am avut inainte sa am copil, scaun la fel, si nici nu am masina… evident ca si la mine au fost comentarii de la neamurile in varsta – de la cei cu studii universitare – de la bunici ce pretentii sa mai am?

    Ba mai mult, in romania mor copiii si datorita infectiilor intraspitalicesti, iar asta e nevoie de schimbat imediat … am iesit cu bebe din spital cu conjuctivita, la 2 ore acasa deja avea ochii lipiti. Asta nu e mortala, dar am intrebat care sunt procedurile de dezinfectare si procedurile de identificare a infectiilor nocosomiale si de cele de raportare, si surpriza, 2 medici am intrebat si niciunul nu a invatat in facultate, nu au aplicat niciodata in spital in romania, dar o data plecati din tara au fost capiatzi cu astea. Asta e realitatea romaneasca.

    Altfel eu amf acut cursuri inaintea nasterii, si eu si sotul. Unele din discutii au fost si despre copil si ingrijire. Am luat si cartea lui Capraru, am cautat pe net interviuri cu Capraru, primit si o carte franceza, am si ceva “istoric” in calitate de babysitter, zic ca m-am descurcat ca rezultatul e minunat: copilul neprimind niciun medicament de aproape 8 ani pt ca a fost stare medicala impecabila. Dar eu am si avut noroc de doctori faini, pe cand la tzara inca mai sunt doctori/asistente ce tzipa la paciente si le jignesc …cum naiba sa evoluam fix acolo, unde e dramatic si orice gest inseamna un pas imens?
    Problema romaneasca e lipsa respectului. A batranilor fata de decizia parintelui. A adultului fata de ce zice doctorul. A doctorului fatza de problemele pacientului. A parintelui fatza de nevoia copilului. E greu.

  19. Luminita

    Am nascut fetita acum sase ani in Bucuresti. Cu cezariana, pentru ca asa practica doctorita mea, fara nici un alt motiv, eu intrand in operatie cu membranele rupte, deci puteam foarte bine naste natural. Pe fisa de externare, cezariana a fost justificata cu ‘placenta praevia’ (?!?) si s-a mentionat ca ‘lactatia a fost deja instalata’. Asta in conditiile in care am plecat de la Filantropia fara sa am o picatura de colostru sau lapte, fara nici un fel de training pentru ingrijit copilul sau sfaturi legate de sani, iar fetita bause la greu din secunda doi lapte praf, bineinteles, fara ca eu sa fiu intrebata. De altfel, avand in vedere ca am stat la terapie intensiva 12 ore, fara sa o vad, evident ca i-au dat lapte praf, cum se obisnuia pe atunci. Am ajuns acum in Belgia, unde se pune imediat copilul la sanul mamei dupa nasterea naturala, sau pe pieptul tatalui, in cazul in care mama trebuie sa faca o cezariana. Nu concep aici fara skin-to-skin cu unul din parinti. Foarte interesant, aici copilul nu primeste nici un vaccin in spital, doar de la doua luni. De scaunul de masina recunosc ca nu stiu daca verifica la plecarea din spital sau nu.

  20. Silvia R.

    Am nascut anul trecut la o clinica particulara. Si cand a plecat sotul acasa pt a aduce toate cele necesare externarii, am fost informati ca trebuie sa aducem si scoica, pt a putea pleca cu bebelusul din spital. Atat timp cat am fost in spital, mi-au dat numeroase sfaturi, mi-au aratat cum sa ii fac baie bebelusului, m-au consiliat cum sa atasez copilul pt a-l alapta, cum sa ii schimb scutecul, cum sa il infas (daca vreau). Bebelusul nu a primit deloc lapte praf, a stat cu mine in salon mereu, doar noaptea il duceam la salonul bebelusilor si mi-l aduceau cand se trezea, pt a-l alapta. In plus, la externare, mi-au dat niste foi printate cu diverse sfaturi: la ce temperatura trebuie sa fie apa pt baita, temperatura camerei, ce supozitoare trebuie sa ii dau in caz de nevoie, cum sa ma ingrijesc pe mine si pe bebe. Chiar nu am nimic sa le reprosez. Se poate si la noi, din pacate, pt moment, doar la anumite maternitati private.

  21. Am nascut la President (actuala Premiere din Timisoara). Ne-au facut instructaj de a doua zi, de la cum sa tinem copilul, cum sa facem x, y, z, demonstratie de spalat copil etc. Discutii zilnice cu neonatologul, cu sfaturi pentru tot felul de posibile probleme ce ar aparea. Am avut pana si asistenta care s-a chinuit sa ma ajute sa alaptez, psiholog care a discutat cu noi, niste foi printate cu tot felul de informatii pentru primele saptamani de viata. Nu-mi amintesc daca ne-au cerut sa aratam scoica, dar noi am avut-o, pentru ca e vorba de siguranta copilului in primul rand, nu de amenzi sau de batut obrazul de catre altii

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 260 queries in 0.574 s