Vă umflu capul mai întâi cu recomandările internaționale legate de pasta de dinți și prevenția cariei și, la final, vă zic ce am ales eu, ca dentist, pentru copilul meu.
Ce zic americanii (conform cu recomandările 2018) :
În 2012, ADA (American Dental Association) a făcut un review al tuturor informațiilor deținute și a avut un consiliu pentru a se pune de acord asupra recomandărilor legate de folosirea pastei de dinți pentru copii. Au zis că nu mai vor să inducă publicul în eroare, astfel încât cel mai bine ar fi să transmită toți un singur mesaj.
Astfel, au ajuns la următoarele concluzii:
-pentru copii până la 3 ani: periaj dimineața și seara, cu pastă de dinți cu fluor, nu în cantitate mai mare decât un bob de orez, sub supravegherea unui adult ca să nu se folosească mai multă pastă de dinți decât necesar
-pentru copii de 3-6 ani: periaj dimineața și seara, cu pastă de dinți cu fluor, de dimensiunea unui bob de mazăre, sub supraveghere adultă, ca să se înghită cât mai puțină pastă de dinți
Ce înseamnă pastă de dinți cu fluor, tot de la americani:
Doza optimă de fluor este de 0,05 mg pe kilogram pe zi. Folosind o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre în comparație cu unul de orez, se dublează cantitatea de fluor care ar putea fi consumată de un copil. De exemplu, un copil de 2 ani care cântărește 15 kg își perie dinții de două ori pe zi, cu un bob de orez de pastă de dinți și înghite toată pasta de dinți ar ingera 0,2 mg de fluor, rezultând o doză de 0,013 mg / kg. Dacă același copil ar peria de două ori pe zi cu o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre și ar înghiți toată pasta de dinți, el sau ea ar ingera 0,5 mg fluor, rezultând o doză de 0,033 mg / kg.
Copiii sunt expuși la fluor prin consumul de alimente și băuturi. Având în vedere aceste surse potențiale suplimentare de fluor și riscul de apariție a fluorozelor la momentul formării dinților, Consiliul recomandă utilizarea unui bob de orez de pastă de dinți de la erupția primului dinte până la vârsta de 3 ani, urmată de utilizarea unei cantități de mărimea unui bob de mazăre pentru copii în vârstă de 3 până la 6 ani. Acest regim este destinat să maximizeze beneficiile de prevenire a cariilor, reducând în continuare riscul de apariție a fluorozelor comparativ cu recomandările anterioare de utilizare a unei cantități de pastă de dinți cu fluor în cantitatea unui bob de mazăre, începând cu vârsta de 2 ani.
Ce zic britanicii (conform cu recomandările 2018):
Copii în vârstă de până la 3 ani:
- Alăptarea este cea mai bună hrană pentru copii
- De la vârsta de 6 luni, bebelușii ar trebui să bea dintr-o ceașcă cu debit liber și, de la vârsta de 1 an, hrănirea din biberon ar trebui descurajată
- Zaharul nu trebuie adăugat în alimente sau băuturi pentru înțărcare
- Părinții sau îngrijitorii ar trebui să perie sau să supravegheze periajul de dinți
- De îndată ce dinții erup în gură, îi periați de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor
- Periajul să se întâmple ultimul lucru înainte de culcare și într-o altă ocazie din zi
- Utilizați pastă de dinți care conține nu mai puțin de 1000 de părți per milion (ppm) fluor
- Este o practică bună să folosiți numai o urmă de pastă de dinți
- Frecvența și cantitatea de alimente și băuturi zaharoase ar trebui reduse
- Ar trebui recomandate medicamente fără zahăr
Toți copiii cu vârste între 3 și 6 ani:
- Periați cel puțin de două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor
- Periajul să se întâmple ultimul lucru înainte de culcare și într-o altă ocazie din zi
- Periajul trebuie supravegheat de către un părinte sau îngrijitor
- Utilizați pastă de dinți cu fluor care conține mai mult de 1000 ppm fluor (cele mai multe paste pentru adulți conțin peste 1000ppm). Este o practică bună să utilizați o cantitate de mărimea unui bob de mazăre
- Scuipați după periaj și nu clătiți, pentru a menține concentrațiile de fluor
- Frecvența și cantitatea de alimente și băuturi zaharoase ar trebui reduse
- Ar trebui recomandate medicamente fără zahăr
Copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani care prezintă motive de îngrijorare (de exemplu, cei care ar putea dezvolta carii, cei cu nevoi speciale). Toate sfaturile de mai sus, plus:
- Utilizați pastă de dinți cu fluor cu conținut de 1350-1500 ppm
- Este o practică bună să utilizați numai o urmă sau o cantitate de mărimea unui bob de mazăre
- În cazul în care medicamentul este administrat frecvent sau pe termen lung, cereți ca acesta să nu conțină zahăr sau să fie utilizat pentru a minimiza efectele cariogenice
Îndulcitorii din pastele de dinți pentru copii:
Multe paste de dinți sunt dulci, deoarece conțin un îndulcitor artificial, cum ar fi zaharina de sodiu, o formă de zaharină. Spre deosebire de zahăr, zaharina nu cauzează carii dentare. Unele paste de dinți conțin xilitol, un tip natural de îndulcitor, cunoscut sub numele de alcool de zahăr. Xilitolul nu numai că dă pastei de dinți un gust bun, ci ajută și la prevenirea formării cariilor, fiind iubit de foarte mulți dentiști.
*Despre suplimentele de fluor de tip pastile, am scris aici:
Dăm Zymafluor la copii? Despre suplimentele cu fluor în primii ani de viață
Voi alegeți pe cine să credeți, asta am făcut noi:
Am început periajul la apariția primului dinte, cu o pastă de dinți celebră, fără fluor, după care am luat o pauză fiindcă nu mi-a mai plăcut cum s-a comportat. După un an, am reluat folosirea altei paste de dinți cu gust de înghețată (don’t judge!), dar fără fluor. Copilul mănâncă foarte rar alimente cu zahăr, merge regulat la dentist, chiar dacă e copilul meu (a fost acum 2 săptămâni, pentru a 5-a oară), moștenirea genetică e destul de bună și îl spală maică-sa pe dinți 🙂 Deja a început să scuipe (2 ani 4 luni), dar încă înghite mult, deci nu sar cu fluorul deocamdată.
foto Pixabay
Gabriela F.
Pai mă omoară recomandările astea. Și mă omoară sa vad copii de 2 ani cu carii și pe dinții care nu au erupt încă…și moștenire genetică buna are de la dintii lui taica.su…si nici eu nu sar cu fluorul … Și o dau cu rugăciuni😅
Miruna
tu mai bine sari cu periuța 😉
Gabriela F.
Cu periuță țopăim de imediat 9 luni inițial de silicon acum normala…
Gabriela
Buuun. Îl spăl pe dinți de la 1 an în fiecare seară după ce își bea laptele. Prima bucățică de ciocolată la 3 ani. Cam atunci am început cu pastă de dinți cu fluor. La 4 ani ne-am trezit cu 8 carii interdentare la măsele, cică trebuia să folosesc și ața dentară care oricum nu intra între măsele. Acum intră, după ce i-a rezolvat dentistul cariile. Am o mare dilemă, dentistul insistă să-i sigilez măselele , dar eu nu vreau pentru ca suprafața lor e curată.
Miruna
cred, doar că acolo e primul loc unde apar cariile la copii, de obicei. Șanțurile măselelor sunt mai subțiri decât perii periuței, deci, teoretic nu prea ajungem să le curățăm. Dacă există un risc crescut de carie, poate ar fi mai să sigilezi. Cel mai bine te poate sfătui dentistul totuși, nu o doamnă pe internet.
Alexandra
Recomandarea ta care este pentru un copil de 19 luni referitor la pasta de dinti? Cu sau fara flour? Foloseste periuta de dinti, si ma lasa sa o si spal eu ,doar ca mereu cere sa atinga periuta mea sa isi manjeasca si periuta ei…
Miruna
Aș opri folosirea periuței tale, dacă asta îmi spui. Dacă doar o atinge, nu e capăt de lume.
La 19 luni, fără fluor aș zice eu, dacă nu sunt demineralizări sau risc de carie. Cel mai bine e să o vadă totuși un dentist.
AriaM
Miruna, sunt o sibianca, mama de 4 luni. Poti te rog sa ma ajuti cu o recomandare de stomatolog “child friendly” in Sibiu? Mersi
Miruna
Unique Smile, e clinica Andreei Jianu, ea e ortodont, dar văd la clinică și mulți copii. Doar că e în Șelimbăr. În Sibiu nu știu pe altcineva, sinceră să fiu.
Să îți trăiască puiul și felicitări că te preocupi să îl duci la dentist!
Mihaela M
Pentru adulți nu este pastă de dinți cu înghețată?
Miruna
bună idee, sunt sigură că nici nu îngrașă, că adulții știu scuipa 😉
Ioana
Miruna, ție ți-e dor de cabinet! 😀
Miruna
E așa evident? :p Cred că aș fi un dentist bun 😉
Nicola
Si cum procedam cu bebeii (1 an) alaptati care adorm la san seara, de exemplu? Cat ar trebui sa treaca de la periaj pana la urmatoarea masa?
Anca G
Bună,
Eu sunt curioasa care e motivația din spatele alegerii pastei de dinți fără fluor pana în 3 ani dacă recomandările sunt opuse. Nu zic ca nu e bine, chiar ma interesează de ce alegerea aceasta. Fetita are 10 luni și doctorița stomatolog mi-a recomandat sa-i iau cu fluor, iar eu sunt puțin contrariat ca știam diferit.
Mulțumesc.
Carmen
Postarea asta mi-a amintit cum am ajuns pe blogul tău, căutând informații despre spălatul pe dinți al copiilor, acum … Doamne, cât timp a trecut, fiu-meu era atunci de vârsta lui Tudor.
Şi … la mulți ani! 🤗
Miruna
Wooooow, nu cred!!! Multi ani traiasca!
Catalina
La ce stomatolog mergeti? Fetita mea e de o seama cu baiatul tau, dar nu a mers pana acum la stomatolog. O spalam pe dinti de la 1 an, acum trecem prin perioada de “digura” (singura) si se lasa cu negocieri pana ma lasa pe mine sau pe taica-su sa o spalam si a doua oara.
Miruna
la tatăl meu 🙂 și am fost o dată la Dent estet kids.
Anca G
Bună,
Eu sunt curioasa care e motivația din spatele alegerii pastei de dinți fără fluor pana în 3 ani dacă recomandările sunt opuse. Nu zic ca nu e bine, chiar ma interesează de ce alegerea aceasta. Fetita are 10 luni și doctorița stomatolog mi-a recomandat sa-i iau cu fluor, iar eu sunt puțin contrariat ca știam diferit.
Mulțumesc.
Miruna
Pentru că, în cantități prea mari, fluorul e neurotoxic. Am scris pe larg: despre fluor și suplimente un articol întreg. Te invit acolo 🙂