Tocmai am terminat de citit ”Tată bogat, tată sărac”, de Robert Kiyosaki. E un best-seller internațional de care probabil ați auzit. Sunt sigură că am mai citit cartea asta în studenție (a fost o perioadă în care am citit multe despre bani și vânzări, am făcut cursuri etc), doar că nu îmi amintesc nimic.
Așa că m-am apucat din nou.
E mind-blowing pentru cineva ca mine, adică făcut și crescut cu respect pentru carte, cu responsabilitate în oase și profundă admirație pentru succesele academice. Ale altora desigur, că eu mi-am pierdut oricum prea mult timp cu așa ceva. Olimpiada națională, prima la Capacitate, bursă la facultate. Noroc că asta din urmă nu m-a ținut prea mult. Am colegi care n-au luat în viața lor bursă ori vreun zece în afară de sport și sunt niște medici excepționali sau au mult mai mulți bani decât mine. Deci.
Dacă și dumneavoastră ați fost crescut în spiritul că banii se muncesc, nu se câștigă, citiți cartea asta. Poate pentru copiii dumneavoastră nu e prea târziu.
Eu am nimerit într-o familie de oameni cu școală și pasiune pentru ceea ce fac. Am nimerit într-o familie în care ai mei mereu ziceau, culmea, fix asta: că ei sunt prea ocupați să muncească în loc să câștige bani. Fiindcă așa au făcut generațiile de dinaintea lor și fiindcă ăsta e modelul preluat. Fiindcă nimeni nu te învață despre bani. Bine că te învață sinus și cosinus, căci da, tanti de la Mega mă întreabă formule de fiecare dată când achit pâinea: Achitați sinus sau cosinus?
Prieteni, am citit pasaje din această carte și le-am recitit și tot nu le-am înțeles. Sunt acele pasaje în care autorul descrie cum a făcut bani în anumite situații. Creierul meu pur și simplu nu e formatat să priceapă ceva în acest fel. E foarte foarte trist. Probabil demonstrația teoremei lui Pitagora aș fi descifrat-o și cu ochii închiși.
Am terminat cartea și m-am gândit în primul rând la fiul meu. Pentru el lucrurile nu sunt pierdute, pentru el există o altă perspectivă la viitor. Dar, pentru asta, e important ca noi, părinții lui (mari afaceriști din tată-n fiu, după cum bine știți, și soțul meu e un tip care face banii din contracte, nu lucrează nici măcar o oră pe zi și nici pe cărți n-a prea pus mâna la viața lui), deci noi, părinții lui, să ne schimbăm mentalitatea. Bine, să ne îmbogățim ar fi o formă destul de bună de educație -prin puterea exemplului- dar deocamdată am început tot cu o carte. Că na. Literele le știm deja.
Vă zic ce mi-a plăcut și ce aș vrea să învețe copilul meu cât mai devreme:
- Să-și gestioneze niște bani ai lui, nu ca să le aprecieze valoarea (cred că ăsta e un mit, că nu o va aprecia; eu mereu am primit oricâți bani de buzunar și nu am avut cheltuieli nechibzuite sau pretenții absurde, nu), ci ca să se obișnuiască să îi stăpânească.
- Că nu există ”nu-mi permit”, ci ”ce trebuie să fac ca să-mi permit?”. Vrei un laptop nou (nu că ar vrea acum; are 2 ani), vezi cum poți obține banii ăia. Poate îți vinzi o parte din jucării sau poate renunți la tableta aia veche. Nu știu, să fie un schimb cumva, o justificare potrivită. Sau îți dau eu jumătate din bani sub formă de împrumut, tu găsește o soluție să îi dublezi și, după ce-mi returnezi banii, cumpără-ți un laptop. În felul ăsta, atenția se mută imediat de pe laptop. Și nu pe bani, ci pe aventura de a-i face să miște.
- Că oamenii deștepți financiar nu fac economii, ci își sporesc veniturile.
- Că săracul se ferește de riscuri, bogatul învață să le controleze. Aplicând teoria asta la alte domenii, ar suna așa: când ne punem centura în mașină și purtăm, pe bicicletă, neapărat cască pe cap. Nu ne oprim să mai mergem cu mașina, ci învățăm să controlăm riscurile. Vedeți, la teorie sunt as!
- Că banii sunt un mijloc, nu un scop.
- Că succesul la școală contează mai puțin, dar că e totuși important să fii în corabia celor isteți. Învățătoarea și liceul mi se par fundamentale. Prima, ca să te învețe să pui cratima corect, al doilea, ca să nu te pierzi în corabia greșită. Adolescența e un moment esențial pentru dezvoltarea copilului.
- Că nu e niciodată prea devreme să începi. Cred mai mult într-o motivație puternică decât într-un plan neaplicat. Și aici vreau să vă amintesc de acei copii din școală care mereu vindeau și cumpărau câte ceva. Eu nu am fost niciodată unul dintre copiii ăia. Io – dacă nu mai aveam nevoie de ceva, îl abandonam sau donam, iar dacă aveam nevoie de ceva, mergeam la magazin, cu bani. De asta m-am și îmbogățit așa.
- Să lucreze ca să învețe ceva, nu pentru bani.
- Ca apoi, banii să lucreze pentru el.
Citiți cartea. Iar dacă o știți, mai citiți-o o dată. Cu o lectură nu se face avere, dar e un început. Ca să le dăm copiilor noștri o educație financiară, ca ei să nu facă aceleași credite greșeli ca și noi, ar fi bine să ne îmbogățim cât mai rapid. Și cât mai legal, desigur 😉
Și încă ceva aș vrea să știe, ceva ce m-au învățat și pe mine ai mei:
Că mintea e cea mai de preț avere.
Doar lui să-i folosească mai mult.
foto Unsplash
Amy
Cu punctul 3 nu sunt de acord. Economii trebui sa ai tot timpul, nu știi niciodată ce ți se poate întâmpla.
Marcela
De acord. Si vorbesc din perspectiva omului care a patit si nu a avut de unde…
Dar ideea nu era, cred, sa nu faci economii (luat literal), ci sa nu tii la saltea toti banii pe care ii ai, sa te straduiesti sa ii inmultesti macar pe unii dintre ei (un fel de parabola a talantilor).
Miruna
Ideea e ca atunci cand vrei sa faci bani, sursa ta sa nu fie economisirea. Sa nu te uiti sa nu iti cumperi o pereche de pantofi, ca sa mai pui 300 lei deoparte. Sa te gandesti cum sa faci 600 lei profit din ceva, din care iti poti permite linistit pantofi de 300 lei.
Sau sa treci la o hartie igienica inferioara doar ca sa economisesti 20 de bani.
Denisa
Mama( profesoara) zicea dupa revolutie:
-Mama, noi suntem intelectuali, nu afaceristi!
In capul meu a ramas explicatia asta mult timp, credeam ca eu nu sunt facuta sa fac bani, ci sa invat.
Acu, la 43 de ani ai mei, cred ca cele doua chestii pot functiona foarte bine impreuna, ca nu trebuie sa omori sau sa furi pe cineva ca sa ai bani.
Nu e o rusine sa stii sa te pretuiesti, sa stii cat valorezi si sa ceri un salariu pe masura.
Cum ziceai si tu Miruna, important e sa ne punem intrebarile corecte: ce vrem sa realizem si ce facem ca sa ne indeplinim visele.
Denisa
tot eu…cu o sugestie de carte financiara, scrisa de o femeie cu haz , concret si clar.
Money Rules, de Gail VAZ-OXLADE
Miruna
Multumesc mult! O voi citi!
Gabriela F.
Eu sunt zero barat la educație financiară….noroc cu domnul soț…că are calități cu carul…nu trebuie sa uit asta vreodată! Știe să facă bani intr.o luna cum nu fac eu in 3…din gărzi doar…și bani munciți!!! Își aranjează gărzile în așa fel încât scoate maximul din 7 zile…eu ? Nici să cheltui nu pot atât 😂. Îl admir pt cum le gândește pe toate și îmi doresc să moștenească puiul nostru și asta de la el…pe lângă multe altele. A stiut sa facă bani din generala…( Pe principiul laptopului ) și și.a păstrat obiceiurile bune 😅!
Miruna
E rar la un medic. Nu stiam ca si sotul tau e tot coleg. Cool. Bine ca e unul mai orientat.
dojo
Am citit cartea acum 8 ani si am avut un soc. Si iti recomand si The Millionaire Next Door, care mi-a pus in cap toate teoriile despre viata si despre cum sa fii cool. Acu’ ma doare in basca de ce zice lumea, reusesc sa realizez mai mult decat inainte, fara sa mai incerc sa epatez cu ‘succesurile’. Si, daca tot esti pe panta asta financiara, Complete Money Makeover (Dave Ramsey) si The 4 Hour Workweek. Nu-s de acord 100% cu unele tactici, dar asa am invatat sa nu mai lucrez ca boul 16 ore pe zi (nu ca poti cu un copil mic) si in 1-2 ore de munca pe zi sa fac ce faceam alta data in 10.
Miruna
Pe Tim Ferris l-am citit in anul 6, pe sub banca in facultate, la cursurile care nu ma interesau. Mi-o facuse cadou H, cu dedicatie. In engleza am citit-o, in romaneste inca nici nu era.
Mi-a placut mult, am inteles tot, ca de aia lucrez asa putin si sunt asa bogata ;))
Maria
Am un văr , de mic i-a mers mintea la bani, dar și la cheltuială.
Prin clasa a cincea, a șasea a învătat să instaleze windous și alte programe la computer și lua cam 50 de lei pe vremea aia parcă țin minte. Și de atunci tot mereu a cheltuit la bani , dar au fost bani câștigați de el într-un mod sau altul, ca tasu nu ia prea dat bani de cheltuiala. Unchimiu e genu mai zgãrcit.
Și cu Avonul a umblat. Și peste pe unde a fost sa uitat sa cãștige mai mult.
bunica cu bundita
Asa e , Miruna, sa gasesti calea buna sa muncesaca banii ptr. tine!
o femeie
Am citit si eu cartea. E impresionant sa vad ca fiecare citeste si intelege altceva.
Eu am economii. O suma de avarie, ii zic. Daca raman fara job 3-4 luni ma descurc cu ce am deoparte (poate mai mult, poate mai putin). Apoi mai sunt situatii dramatice: se strica masina de spalat, se rupe un dinte, sau cand a fost internata mamaia de urgenta… am avut cu ce!
Pana la urma, cei mai usor bani de castigat e de facut economii: am renuntat la tv, am trecut la abonament mobil de 4 euro, am renuntat la abonament reviste si cosmetice si dintr-o data la sf lunii m-am trezit cu peste 100 euro in cont, fara sa fac niciun efort, fara sa ma uit la hartie igienica cum scriai mai sus.
In rest, iti confirm concluzia, pun banii la munca, si pt asta investesc (si citesc in continuare). Si scriu pe blog. Educatia financiara e tot o educatie, acasa se face. Probleme financiare au si cei cu venit mic dar si cu venit mare, cauza fiind lipsa de disciplina.
In aceeasi gama as mai recomanda cartile “The 4-Hour Work Week”, “the milionar next door”, pt cei cu datorii Dave Ramsey, The richest man in babilon (ok, nu convinsa de asta), si acum as vrea sa citesc “Happy Money: The Science of Happier Spending” .
Miruna
Nu zice sa nu ai un ban pus la saltea, pt urgente, cred ca ai inteles. Ca ci banii aia multi nu ii faci renuntand la abonamentul de 5 euro.
Merci de recomandari. Tim Ferris am citit, mi-a placut mult.
O femeie
O sa razi, dar bani multi facui de la renuntat la abonamentul ala de 5 euro. Pt ca a presupus nu un renuntat ci o analiza atenta la ce platesc inutil, si s-au adunat peste 100 euro pe luna doar la mai multe facturi ! – gestul analizei si negocierii/schimbarii pachetului/furnizorului mi-a luat poate 30 min sau mai putin de factura – iar castigul a venit si dupa aia, luna de luna, fara niciun efort x 12 luni => peste 1000 euro pe an (am exceluri cu buget luna de luna si s-a vazut). Banii aia se acumuleaza si capitalizeaza – uite o formula pe care nu am invatat-o in atatia ani de matematici decat la 40 de ani.
Iar acest principiu, de gandit bine si decis daca am sau nu nevoie l-am aplicat si in alte zone ale vietii mele si cu mandrie pot zice ca fara sa scad calitatea vietii am reusit sa economisesc cateva mii de euro pe an, cu asta am achitat ipoteca, imi permite sa iau 2 luni de vacanta anual (concediu fara plata) ceva ce nu am avut niciodata in viata, am strans bani de avans sa nu mai stam in chirie, dar si sa incep sa investesc: in pensie privata, actiuni si dividende.
Si astea au inceput cu ‘The milionar next door’.
Dar si cand o sa incep sa aplic “The 4-Hour Work Week” …ehehee :))
Diana
Consortul nu a citit nici una din cartile pomenite de voi, dar principiile lui sunt aceleasi. Zice el ca nu trebuie sa cheltuim mai putin, ci sa castigam mai mult, si nu trebuie sa muncim mai mult, ci mai eficient. Si functioneaza. Desigur, jumatatea feminina se ocupa de sens si de banii la saltea, si toata lumea e multumita
Copilul are buget si il administreaza, la 7 ani, si vorbim si ii explicam si inmagazineaza, mai ales prioritatile mi se par importante sa le invete si relatia meserie – venituri – tip de viata. A vrut el sa se faca pompier si i-am zis ok, dar sa stii ca nu-ti iei nu’s ce masini si calatorii are el in plan. Ok, a zis, a trecut la alta fantezie 😁
Diana
E vorba de principiu, Miruna, nu de 5 eur, pot fi si 50 si 500 si 5k. Si de disciplina financiara si educatie
Cum sa zic, mie la final de luna mi se pare mai usor efortul de a castiga 100 eur in plus decat sa-i tai din abonamente and stuff, dar nu e despre asta. La scara diferita, e acelasi lucru, daca nu poti gestiona 100 eur, n-o sa poti gestiona nici 10 milioane
Acasa, pe drum, Teleleu, e ultima carte citita deschizatoare de orizonturi, nu din prisma povestilor, cat din perspectiva autorilor
Amy
Corect! Si daca poti reduce anumite costuri, de ce sa nu o faci? Pana la urma, economiile sunt tot banii tai!
Gel insecticid
Cred ca si cei mari ar trebui sa le invete. Eu n-am citit niciodata o carte despre bani, dar cred ca este cazul.