Doar că un pic mai rău.
Am o cunoștință al cărui băiat în vârstă de 10 ani e în comă, medicii nu știu dacă își mai revine și cum va fi după asta. Dacă va mai putea vorbi, merge, cât va înțelege din tot ce se întâmplă în jur. Are o complicație urâtă de meningoencefalită, după multe răceli tratate cu antibiotic, după ureche, de mama lui. Acum, când ar fi avut cu adevărat nevoie de antibiotic, nu mai răspunde nici la cele mai puternice dintre ele. Medicii sunt disperați, copilul e legumă. Mamă-sa plânge și se roagă, pe lângă regretul enorm care nu îi va da pace prea curând. Din păcate, aceste cazuri nu sunt, cum ați crede, tocmai rare.
Curele cu antibiotic, la copii mici sau mari sunt profund nocive pe termen mediu si lung, atunci cand nu e nevoie de ele.
Medicii spun că părinții cer antibiotic. Părinții spun că medicii prescriu. Mamele spun că tații insistă. Tații spun că mamele se pricep.
Faza e că nu ajută pe nimeni să ne pasăm mingea responsabilității și să ne spălăm pe mâini doar ca să dormim o noapte în plus. Faza e că nici măcar nu ne cumpărăm liniștea aia mult dorită cu o capsulă de antibiotic, fiindcă atunci când nu e nevoie de el, nu ajută, deci e fix degeaba pentru ce vrem noi.
Repetați după mine: Să iei/dai antibiotic într-o răceală banală e ca și când te-ai lovi la mână și te-ai bandaja la picior. Doar că un pic mai rău.
Țineți minte că antibioticul nu e de fiecare dată soluția. Ba, antibioticul e de cele mai multe ori ultima soluție. Nu are niciun efect benefic în răceală, chiar dimpotrivă, e o substanță care dăunează florei microbiene din intestin, “creierul” imunității.
E important ca mamele să fie primii protectori ai copiilor lor, să fie informate corect, fără a cădea în capcana “dușmanul binelui e preabinele”. Vă rog, nu dați antibiotice după ureche nimănui și de oricâte ori simțiți tentația, amintiți-vă de mama de care vă povesteam la început. Doar un miracol îi mai poate salva acum copilul, căci la miracolul pe care l-ar fi putut face antibioticele corpul său e imun.
Și mai e ceva. Copiii au nevoie de răceli. Nu vă speriați de ele și nu săriți cu antibiotic pe ei.
foto Unsplash
Ionescu Diana
Multa sanatate si putere parintilor! Numai ganduri bune..
oana harabagiu
Pfuu, câte meciuri am avut eu cu medicul de familie care sărea una două cu antibiotic pentru copil (fi-miu a tot avut niște ”sensibilități” în zona ORL, a făcut și pneumonie, și otite fără număr, etc). Doar faptul că sunt și eu medic a făcut-o să nu mă scoată de pe listă. La fiecare răceală/ bronșită vroia să-i dea antibiotic, preventiv, să nu facă vreo complicație. Lasă, să ajungem noi la complicații și vedem atunci .
Miruna
Daaa, exact. E foarte comod sa prescrii, dar atb nu se dau preventiv!
Mihaela
In mai mult de 16 ani de cand sunt mamica, cred ca le-am dat fetelor doar de cateva ori, o singura data cand a fost otita si i-am dat ce a prescris medicul specialist.In primii ani mai mergeam la cate un consult, sa ma linistesc mai mult eu ca nu e ceva mai grav,apoi am observat ca medicul cam prescria aceleasi medicamente.Am mai incercat sa mai povestesc altor mamici cum e cu racelile si cu antibioticul, dar sunt destul de multe care dau antibiotic la o raceala,muc sau tuse.Multa sanatate copilului!
Miruna
Foarte bine ai facut. E bine sa si vorbim despre asta; poate multa lume inca nu stie.
Roxana
Fetita mea are 10 ani si nu a luat niciodata antibiotic. Suntem considerati inconstienti de multi,dar daca temperatura e tinuta bine in frau,cu comprese si otet,daca nu e ceva bacterian ni dam antibiotic pentru nimic in lume. A avut si 4 otite si nu i-am dat. Am drenat bine mucii si a scapat usor.
Si eu povestesc mamelor ca nu ii dau si ma privesc usor ciudat. Imi spun ca nu suporta sa vada copilul chinuindu-se… Ma rog, nu vreau sa intru in polemici…
Eu chiar am avut o probleme… Irina a fost purtatoare de streptococ beta hemolitic de tip A,depistat la un control de rutina… nu avea febra, durere in gat, nimic. Medicul nu ne-a recomandat si dupa o luna a iesit negativ exudatul, doar ca i-am facut ASLO si era foarte mare…
Din 3 in 3 luni am recoltat si a inceput sa scada… infectionistul a spus ca e ok, organismul a luptat si acum se reface.
Daca nu era la scoala suspiciune de scarlatina nici nu ii faceam exudat… atunci sincer,i-as fi dat niste ospen. Poate ma ajuta cineva cu un sfat pe aceasta cale..☺️
Nu sunt habotnica!! Dar e important sa stiu exact cand e momentul!!
Miruna
Stai ca o intreb pe mama.
Andra S
Care a fost concluzia Miruna?Acelasi caz i se aplica si baietelului meu de aproape 4 ani si nu sunt convinsa daca ar trebui sa ii dau Ospen sau nu. Pediatra lui m-a sfatuit sa ii dau pentru ca acel streptococ poate reprezenta o poarta de intrare si s-ar putea manifesta pe o scadere a imunitatii.
Adela
Buna! Probleme cu ASLO are si baiatul nostru de 11 ani. Mai exact peste 800. Am incercat azitromicina o luna, de 3 ori pe saptamana si a scazut foarte putin. Am continuat o luna Ospen 500 si abia am ajuns la 500 si ceva. Dupa asta am spus stop. Am fost la un medic homeopat care ne-a prescris o schema de tratament homeopat+naturist si dupa 2 luni ASLO a scazut pana la limita exterioara, dar in parametrii. Problema este ca la fiecare contact cu un copil cu scarlatina creste din nou. Chiar daca exudatul este negativ.
Lia
Uleiul de cimbru face minuni 5 picaturi amestecat cu o lingura ulei de măsline 7 zile dimineața și seara apoi pauza
Miruna
O să te rog să nu dăm rețete din astea minune aici pe blog. Mulțumesc.
Roxana
Un medic de la infectioase mi-a spus ca aslo ni se trateaza. Scade singur in timp…
Gabriela F
Exact! E un anticorp! Nu îl tratezi!…
Roxana
Putere multa familiei!!! Ma gandesc ca totusi nu ar trebui sa se culpabilizeze, virusurile au devenit mutante…
Miruna
Iti dai seama ca nu prea are cum..
Claudia I.
Noi nu suntem in tara, iar aici de cate ori copiii sunt bolnavi si boala e cauzata de un virus nici nu se discuta antibiotic. Din cate mi s-a explicat antibioticul nu are nici un efect asupra virusurilor. Cand e vorba de infectii bacteriene se iau in calcul.
Celor doi copii ai mei li s-au prescris antibiotice foarte rar si abia dupa ce simptomele au durat mai mult de 72 de ore iar testele indicau clar ca sunt necesare. (e.g. pneumonie cauzata de infectie bacteriana)
La inceput aveam impresia ca sunt incompetenti medicii, pentru ca venisem cu o alta mentalitate, pana cand m-am lamurit cum sta treaba.
Miruna
Stiu :)) mult blamatul paracetamol din Uk :))
Gabriela
E foarte greu sa gasesti un medic in care sa ai incredere. La una din ultimele raceli ale baiatului i s-au recoltat analize pt ca avea un ganglion destul de inflamat. Cu analizele in fata, doi medici au zis infectie bacteriana, un medic a zis infectie virala. Pt ca a fost 2-1 i-am dat antibiotic. Peste 2 sapt a facut otita, din nou antibiotic… Deci, intr-o luna a luat de 2 ori antibiotice f puternice. Acum am gasit un orl ist care s-a minunat de ce antibiotice i-am dat si ne-a recomandat un spray pt refacerea florei bacteriene din nas( daca am inteles bine).
Miruna
Nu ma pricep, dar nu cred ca are ce sa strice. Oricum, orice antibiotic dat pe cale orala e bine sa fie combinat cu ceva probiotice.
Camelia
Aici m-ai lovit pe mine in punctul slab. Nu probiotice! La ora actuala nu e niciun studiu intr-o revista serioasa care sa demonstreze eficacitatea probioticelor in prevenirea dismicrobismelor. Singurul lucru care le previne este alegerea unui antibiotic cu un spectru cat mai restrans.
Iti pot arata in schimb cateva case reports de candidemii sau lactobacillemii 🙂 de translocatie asociate utilizarii probioticelor.
Semnat, un infectiolog.
Miruna
Uău, nu am stiut, ba chiar auzisem de candidoze vaginale tratate cu probiotice. Multumesc pt info!
Camelia
Asta e alta treaba si in vagin chiar merge. Candidoza in sine e cauza unei perturbari a florei vaginale si intra-adevar tratamentul e antimicotic plus ovule cu bacili doderlein pentru repopulare.
Dar asta cu asocierea de probiotic la fiecare cura de antibiotic nu are deocamdata nicio baza stiintifica.
Miruna
bine de știut. bună o Camelia la blogul blondelor 😉 :*
dia
Probioticele ajuta la prevenirea infecției cu Clostridium dificile. La noi in spital e guideline ca dacă dai antibiotic dai și probiotic( f rar contraindicat)
camelia
Eu nu stiu in ce spital lucrezi, dar in Franta/Elvetia nu se da. Cat despre metaanaliza Cochrane asta e articolul de baza: http://cochranelibrary-wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD006095.pub4/full
Din fericire pentru mine imi place statistica si nu ma multumesc cu concluzii trase de altii.
O femeie
Nici in be. Dr mi a zis de facut iaurt in casa, in fr e f popular nicrunicuit.fr- probiotice gratis, tot timpul.
dia
http://www.cochrane.org/CD006095/IBD_use-probiotics-prevent-clostridium-difficile-diarrhea-associated-antibiotic-use
dia
Camelia, atât in analiza trimisa de tine cât și in cea trimisa de mine( care par identice!)concluzia e următoarea:
” Our results suggest that when probiotics are given with antibiotics the risk of developing CDAD is reduced by 60% on average. ” mi se pare suficient de semnificativ. Lucrez la un spital universitar de peste ocean. Săptămânal am pe secție pacienți cu C-diff in urma antibioticelor fără probiotice, încă nu am văzut nici un caz cu probleme apărute in urma consumului de probiotice.
camelia
Pai este acelasi articol, doar ca se detaliaza fiecare studiu care a contribuit la metaanaliza cu RR, cu CI si cu p, cu conflicte de interese, cu numar de pacienti etc. Daca te uiti la fiecare studiu in parte iti dai usor seama ca nu sunt tocmai semnificative.
Eu lucrez pe o sectie de Boli Infectioase pure, 32 de paturi, si anul trecut am avut 5 pacienti spitalizati cu Cl. diff (total internari 2584), recrutati de pe sectiile de hematologie/oncologie. Si nici macar atunci nu le-am dat probiotice. Unul singur il propusesem pentru un transplant fecal, dar i-a trecut dupa tratament cu doze degresive de Vanco, avea si ribotipul 027.
Eu ma ocup mult de infectii osteo-articulare (tratament lung si frecvent asociatii de antibiotice), nu am avut niciun caz de Clostridium.
Sunt practici si atitudini diferite, dar astept un studiu serios ca sa ma schimb si eu.
camelia
“With respect to detection of C. difficile in the stool pooled complete case results from 15 trials (1214 participants) did not show a reduction in infection rates. C. difficile infection was 15.5% (98/633) in the probiotics group compared to 17.0% (99/581) in the placebo or no treatment control group ”
In fix acelasi articol. Aveam un profesor care ne spunea ca atunci cand iti trebuie o metaanaliza ca se demonstrezi ceva, atunci nu e nimic de demonstrat.
Diana Preda
Cred că mau degrabă este necesară o campanie națională de (re)educare a medicilor. E simplu, dacă ei nu prescriu, părinții nu au cum să le dea.
Miruna
Corect si asta.
Malin
Daca esti parinte responsabil, indiferent cat de banala pare raceala te duci la medic si ii dai copilului ce-ti prescrie ala pentru ca ala are mai multa experienta decat doctor Google sau mai stiu eu ce Olivie cu blog.
Miruna
Nu stiu ce sa zic, eu nu m-as duce pentru orice raceala la medic. De fapt, copilul meu nu a fost la pediatru nici macar o data in peste 2 ani. Dar na, asta nu e dovada de responsabilitate, ci de noroc de o sanatate de fier.
dojo
Eu am mers de fiecare data. Si tot a facut o pneumonie ce nu s-a ‘auzit’ decat la a doua zi de la internare (febra 40 si dureri de piept acuzate de fata). Am dus-o din doua in doua zile la doctorita de familie si nu se auzea nimic suspect, parea doar o viroza eterna luata de la gradinita.
La spital mi-au spus ca recomanda sa ne internam pentru ca are o febra mare (pana atunci a facut doar pana in 38 cu 5) si ca acuza dureri de piept – cand a zis a mica despre dureri, am pus-o pe masina si m-am prezentat cu ea la urgente la Pediatrie in oras.
Nici acum nu-mi iert faptul ca a facut pneumonie si nu am stiut, desi NU aveam cum, pentru ca nu se ‘auzea’. Mi-au spus toti medicii care au vazut-o (vreo 10, cred), dar tot nu sunt linistita.
Acum, cum are ceva muci/tuse, ma duc direct la spitalul de copii, sa nu mai am vreo surpriza. In majoritatea cazurilor tratamentul il stiu deja si eu singura, dar, atat timp cat nu am studii medicale, nu ma avant sa ii dau eu.
Antibiotic, doar cand este chiar nevoie (pneumonie si inca vreo 2-3 cazuri din astea nasoale).
maria
Miruna, dar tu o ai si pe mama ta, medic de familie, e firesc sa consideri ca nu e de mers la pediatru pentru orice raceala. Oricand ai nevoie de un sfat bun, mama ta e acolo, la capatul firului chiar si la 3 noaptea daca trebuie. Apoi … tu esti medic, sotul tau este medic si, chiar daca nu sunteti pediatri, aveti o anumita formare medicala si o intuitie educata.
Roxana
Eu va contrazic putin… medicii dau antibiotic pentru a fi acoperiti. Daca Doamne fereste il reclama parintii … eu am vazut mame ca revii roaga efectiv sa prescrie antibiotic… sa il aiba acolo in casa…
Miruna
Roxana, cum sa fie acoperiti? Medicii ar trebui sa prescrie doar cu justificare si nimeni nu ar trebui sa aiba antibiotic in casa. Ce sa faci cu el?
Roxana
Asa ar trebui…dar de multe ori dau pentru ca parintii cer “sa fie in casa”,iar ei nu vor sa se certe cu nimeni.
Bibi
Fata mea ea mare a luat prima data antibiotic la 3,6 ani. Si foarte rau imi pare acum ca i l-am dat degeaba (orl-ista mi-a recomandat). Cate retete de antibiotic am avut nici nu mai stiu (are 4 ani acu). Ultima data m-am enervat si eu si tac-su ca le daduse antibiotic dupa o viroza nasoala ca nu mai scapau de muci si tuseau de la ei in gat. Nu ca au ceva la plamani, ci ca muci. Fara febra sau altceva. Unui copil de 4 ani si altul de 6 luni. Noroc ca a fost tata-su hotarat ca eu mai aveam oleaca si cedam de frica si oe dadeam, desi eram destul de concinsa ca nune nevoie. Suntem un popor ipohondru si crizat. Ce retete de aerosoli am auzit ca fac schimb mamicile prin parc, te ia groaza….
Eu
Din pacate as vrea si eu un medic fara antibiotice . Eu am dus feita la cresa 1. 4 luni. Are 1.7 luni si 6 doze de antibiotic. Enterocolita, amigdalita ac, laringo traheita care s-a dus in bronsita si apoi bronsiolita, viroza bacteriana, toate fara analize. Acum suntem la infectioase cu nu stiu ce… leucocite 21000. Eu aud ca e doar amigdalita ac dar…. cu cine sa ma lupt, doar sa emigrezi ca eu nu gasesc o solutie. Imi nenorocesc copilul si mai dau o gramada de bani pe vizite etc. nu mai zic de dexa 12 zile, faimosul flixotide etc… help!!!
Miruna
Of, nu știu cum să te ajut, nu putem da sfaturi medical personalizate pe blog, îți dai seama de asta.. Sper din suflet să se facă bine cât mai repede fetița ta. Poate îți amintești să mai vii să ne zici cum sunteți.
Roxana
Din pacate o sa mai trageti ceva… a intrat prea mica in colectivitate. Noi de la 3 la 5 ani am dus greul,dar fara antibiotic. Doar paracetamol pentru febra si comprese multe. Sanatate multa!!!
Camelia
Uneori nu se poate fara antibiotice. Nu cred ca scopul articolului este acela de a blama antibioticele, daca suntem astazi 7 mld este in mare parte datorita antibioticelor. Trebuie utilizate cu cap.
O parere personala 21.000 de leucocite in contextul unei amigdalite, sunt in favoarea unei cauze bacteriene, a se judecar in context.
Miruna
Cunosc si aceasta problema. Ma bucur ca sunteti bine acum.
Lia
Cel mai bun tratament pt streptococ ulei de cimbru 5 picaturi cu apa sau ulei de măsline (la o lingura de ulei de măsline se pun 5 picat ulei cimbru întotdeauna se ia diluat altfel arde e cel mai bun antibiotic natural.
Miruna
O să te rog să nu dăm rețete din astea minune aici pe blog. Mulțumesc.
viviana
Din pacate, la noi toti doctorii prescriu antibiotice. Am un.bebe de 2 luni, care, racit fiind la o luna a fost internat la spital. L-au indopat cu antibiotice :(. Trebuia sa te certi cu doctorita sa ii mai scoata din ele, sa semnezi hartii pe proprie raspundere ca refuzi tratamentul, iar doctorita apoi se uita urat la tine si iti trata copilul. Doar atat stiu. Antibiotice. Preventiv, cica, ca era la spital..Tot a luat stafilococ auriu cand a iesit de acolo, daca iti vine sa crezi..Aceeasi raceala, in Spania..NU antibiotic. ..nici gand. Clar ca si-a revenit mult mai usor si mai bine. Si acum imi pare rau ca nu l-am scos din spital pe proprie raspundere..Trebuie schimbat conceptul in sine de tratament cu antibiotic. Mie nu mi se pare normal nici sa merg la medic si sa aleg eu din tratamentul prescris ca doctorul nu are viziuni pe termen lung..
Miruna
Tot ce pot sa spun e ca imi pare foarte rau ca ati trecut prin asta si in tara si in strainatate si ca antibioticul nu se da preventiv.
dia
La polul opus stau părinții care nu ar accepta antibiotic nici pentru o infecție bacteriana severa, care nu vaccinează copiii pentru ca vaccinurile cauzează autism(?) și alte bălării de genul. Nici o extrema nu e buna. In cazul care l-ai relatat, dacă e o meningoencefalita virală, nu prea contează cate antibiotice a luat copilul respectiv la viața lui ca oricum ce are acum nu se tratează cu antibiotic. Dacă e bacteriana e alta discuție. Răcelile ne-complicate de suprainfecții bacteriene clar nu se tratează cu antibiotic. De cele mai multe ori părinții vin deja la medic după ce l-au studiat pe Dr Google intensiv. Și ei “știu” clar de ce are nevoie copilul lor. Nu mai știu cum e in Ro, intr-o vreme nu aveai nevoie de rețeta pt antibiotice și asta e dăunător. Mi se face rău când aud de epidemii de rujeola, de cazuri de polio etc. In 2018.
Miruna
Este o alta extrema, stiu si asta. Dar sunt mult mai multi cei care dau si iau antibiotic dup capul lor 🙁
dia
In alta ordine de idei: Ma așteaptă un implant dentar cu grefa osoasa și posibila deschidere a sinusului: am nevoie de antibiotic preventiv? Alăptez, nu de alta…
Miruna
Nu, nu se da antibiotic preventiv, asta era protocolul din UK, nu stiu care e practica uzuala din RO, dar ma indoiesc ca medicii prescriu.
Succes! Tin pumnii 🙂
dia
Mulțam! Chirurgul de aici zice ca îmi trebuie:)))
Greta
Nu vreau să cad în păcatul tipic ”maică, și mie mi s-a întâmplat…”, dar la implant(uri) cu grefă osoasă am primit rețetă pentru antibiotic timp de 3 zile. Mi s-a spus că riscul de infecție este crescut.
Germania aici, chestiunea s-a petrecut luna trecută.
Având în vedere că e primul (primul) tratament cu antibiotic în ultimii 11 ani, am zis că n-o fi foc.
Același medic mi-a spus ce iaurt să mănânc de îndată ce termin cu antibioticul, ca să refac flora intestinală.
Refacere ușoară! 🙂
Gabriela F
După ce am citit o parte din comentarii concluziile mele sunt:
– aslo nu se tratează
– exsudatul nazal nu se tratează…discutabil și de cel faringian….acum daca iți iese virus gripal ( test rapid recoltat din nas) ăla se tratează fara discuții dar nu cu antibiotic!
– bolile virale nu se tratează cu antibiotic ( ganglionul inflamat cu anumite caractere e semn de boala virala )
Și ca paranteza cred că avem 3 categorii de pacienți 1 care nu vor antibiotic pentru nimic în lume…deși datorita antibioticelor nu se mai moare din scarlatina
2 cei care vor pentru orice și se uită sceptic la tine când spui de ce nu… câteodată am impresia că am examen la fizpat
3 care cer informații dar fac cum le recomanzi…pentru că nici un medic de pe lumea asta nu își dorestesă facă rău😶
Și multă sănătate și putere de rugăciune familiei…of doamne….
Violeta
Eu nu am inteles niciodata moda asta cu “antibiotice la orice”. Mai ales la copii….ce naiba fratilor…e complet gresit. Si vinovati sunt medicii care prescriu prea lejer si prea des. Daca ei sunt competenti si clari cu parintii….atunci eroarea asta colosala dispare. Nu parintele a studiat medicina…..
Miruna
Teoretic, ai dreptate, dar se intampla foarte des ca oamenii sa nu isi termine tratamentul, de ex, si sa le ramana cateva capsule de antibiotic pentru viitor. Stii ce zic? Plus ca, la cum sunt unii pacienti de “informati” in zilele noastre, nu le e usor nici medicilor sa ii convinga..
RD
Nu o sa dispara pana nu se potolesc medicii. In Romania a fost o campanie publica referitor la consumul excesiv de antibiotice insa, in mod “ciudat”, directia pe care s-a mers a fost de a arunca vina pe pacient desi cifrele arata lucrurile reale, problema este prescrierea. Ca si cum cei ce au initiat campania ( medici) nu au vrut sa supere “pe unii si pe altii” desi stiau cifrele.
Zita
Aici ar trebui o campanie nationala: Antibioticele nu sunt bomboane si, imi pare rau sa o spun ca in Romania, lucrurile sunt impartite, medicii incurajeaza si ei consumul. Scria cineva ca trateaza otita homeopat, ii recomand sa citeasca cazurile triste de complicatii fatale in urma acestor tratamente. Medicul pediatru, nu medicul de familie este cel mai in masura sa stabileasca tratamentul.
Miruna
Sunt medici de familie care trateaza copii, iar atunci cand sunt depasiti trimit la specialist. E foarte important sa ai un medic de incredere pentru tine si copilul tau.
Simo
Tudor a fost racit cam rau acum vreo doua luni si mi-a prescris, “ca sa am in casa” si antibiotic pe langa sirop. Nu i l-am administrat, am tras cateva zile in plus, dar nu am vrut sa il bag pe antibiotic asa de mic.
Diana
Mai, nu stiu daca ce antibiotice i-a dat are vreo legatura, circula o meningo din asta virala cu complicatie bacteriana, nu stiu sa explic stiintific, dar cunosc 2 cazuri in proximitate, nu au ajuns la coma, dar nici departe, 3 sapt spitalizare si f greu au depistat care e virusul si care e bacteria, apoi bacteria a cedat f greu la antibiotice, si persoanele de care vb sunt aici in nl, unde pe consort l-au trimis acasa sa bea ceai cand avea pneumonie…
Ioana
Doamne, am luat atâtea antibiotice până la 25 de ani, încât sper să nu mai am nevoie toată viața. Cele mai dure cure au fost cele pentru pneumoniile din copilărie și stafilococul auriu de acum 4 ani.
Ce a fost amuzant (not) a fost că medicul meu de familie, probabil având pe conștiință toate cutiile de Ospen și Zinnat din copilărie (probabil nu toate erau necesare) și cura intensă de Oxacilină la primul furuncul, s-a gândit că pentru al doilea să nu mă mai bombardeze, că e suficient să dau cu niște Baneocin și trece. N-a fost.
Așa am ajuns cu o ditamai umflătura la spitalul de ochi (da, era fix sub un ochi), unde o altă doamnă s-a gândit să-mi dea Augmentin o săptămână. Nu l-am luat decât o zi jumătate, apoi m-am dus la Floreasca la chirurgie plastică, unde am ajuns fix în sala de operație și cu antibiotic injectabil.
Doamne, cât îmi doresc să nu mai iau atb vreodată, iar dacă îl iau, măcar să fie prescris cum trebuie 🙁
Cufarul cu leacuri
Buna, si eu am doi copii, baietelul are 6 ani si fetita 1 an si 10 luni.
Inainte de sarbatorile de iarna amandoi au fost raciti si aveau o tuse foarte urata.
Amandoi au primit zinnat, micuta suspensie si baietelul tablete.
Dupa 3 zile de tratament raceala fetitei s-a agravat, in schimb baietelului i-a trecut si pana acum nu am mai avut probleme cu el.
Cu fetita am intrerupt tratamentul si imediat si-a revenit si nu a mai avut nimic, vreau sa spun ca i-a trecut si raceala.
Cam asta e experienta mea cu antibioticele pentru orice aduce a raceala.
Multa sanatate!
Anamaria
Cred ca e important sa cautam un medic in care sa avem incredere. Medicul nostru de familie ne recomanda antibiotic doar in cazul in care produsele naturiste nu au dat rezultate. Medicul de familie e o alegere. Trebuie sa il cautam pe acela cu care rezonam!
Dar mai e ceva de adaugat, noi – oamenii absolut normali si fara educatie medicala (citit bloguri sau “articole” de pe site-uri ce vaneaza audienta nu e educatie medicala) – nu intelegem cum functioneaza antibioticul.
Si cum nu intelegem, e greu sa amanam folosirea antibioticului cand avem impresia ca el va rezolva orice problema de sanatate.
Cred ca lipseste educatia medicala. Dar cei ce citesc blogul tau, de exemplu, cu siguranta stiu deja ca NU e voie sa dam antibiotic dupa ureche.
Cum ajungem la cei care nu inteleg ce impact are automedicatia? Sau cum ajungem la medicii care recomanda mereu antibiotice?
Irina
Aoleu, te compara lumea cu Olivia Steer 😒 Hugs
Miruna
Nu lumea, ci un singur individ de care n-a auzit nimeni până ieri 🙂
Dar eu nu mă supăr, că numai adevărul supără omul.
Andreea-Carmen
Îmi pare rău…Antibioticele nu se iau după ureche. Și mai trebuie să găsești și un medic bun, care să nu sară cu ele la orice curs de muci. Eu am pățit-o cu Tudor pe la 2.5 ani, când am ajuns în garda unui spital privat cu 40 temperatură și mi-a prescris medicul de acolo antibiotic. Eu am solicitat analize, și ce să vezi? Nu era nevoie de antibiotic. Lucru pe care mi l-a confirmat și pediatrul lui Tudor a doua zi. Dacă făceam ce mi-a recomandat medicul de gardă? Dacă nu ceream analize? Dacă nu mă mai oboseam să vorbesc cu pediatrul lui Tudor a doua zi?
GEAMANA
La noi era invers. Trebuia efectiv sa mori ca sa ne dea doctorul de familie ceva. Nu raceam prea des, dar si cand raceam nu miscam 3 zile din pat si altele. De obicei mergi la mai multi doctori pentru pareri. La noi in Romania oamenii sunt in extreme ori nu dau antibiotic si este nevoie , sau a racit unpic copilul , gata antibiotic. Ar trebui noi sa fim mai cumpatati si mai informati.
De exemplu colega mea s-a dus la un dermatolog pentru caderea parului. Ii recomanda ceva gel si pilule. Acele pilule puteau sa dea dureri de cap, palpitati la inima etc. Daca nu ii cautam prospectul sa ii citeasca sa afle mai multe ea l-ar fi cumparat.
Rox
Imi amintesc si acum cate antibiotice (injectii) am facut de mic copil, aveam imunitate la durere. Raceam foarte des si de fiecare data mai primeam cate un set de la medicul de familie. Pe atunci ai mei au primit cel mai bun sfat tot de la el: sa ma duca la mare. In scurt timp m-am facut bine. Stau si ma gandesc ca as fi putut fi chiar eu in situatia asta…
Dan
Fetita mea de 2 ani jumate a luat prima doza de antibiotic direct in maternitate, la Polizu, cica preventiv. Probabil ca stiau ce crocobauri au prin saloane.
Apoi iar antibiotic anul trecut in iulie, febra 40 + varsaturi, mers de urgenta noaptea la Marie Curie, test rapid de sange la Synevo, dat antibiotic.
Apoi din septembrie a mers la cresa si a luat pana acum de 5 ori antibiotic (septembrie, octombrie, decembrie, ianuarie, martie) pentru “rosu in gat”, bronsiolita, tuse etc.
Antibiotice prescrise bineinteles de medici, pediatri la camera de garda la SJU Targoviste sau de medicul de familie (tot pediatru, 40 de ani vechime).
O data, prin decembrie, mergand cu fiica-mea la urgente pt ca avea febra 39, refuza sa manance si ocazional mai tusea, s-a intamplat sa tuseasca de cateva ori cand am intrat in cabinet, desi tusea nu fusese deloc ingrijoratoare pana atunci.
Doctorita pediatru care era de garda a zis din start “tuse latratoare” si dupa un consult sumar a scris o reteta fata verso cu: antibiotic, prednison, ceva inhibitor de pompa de protoni + antiacid, Aerius, Tantum Verde spray + ceva sirop pt imunitate.
Speriati de lungimea retetei si superficialitatea consultului, am decis sa mai asteptam sa vedem cum evolueaza starea copilului, tratand febra cu Nurofen si tusea cu Tantum Verde si totul a fost ok de a doua zi, fara sa fie nevoie de cele de pe reteta.
Miruna
Îți dai seama că nu pot spune decât că îmi pare foarte rău că ați trecut prin atâtea și că mă bucur enorm că acum e bine fetița ta. Știu că și medicii mai greșesc, ce să zic. Doar că e enoooorm de mult antibiotic pentru un copil așa de mic. Iar tu ești acum speriat și nu aș vrea să fie cu adevărată nevoie la un moment dat de antibiotic și să nu îi dai copilului doar pe baza experienței anterioare. Doar că nu știu cum poți lua această decizie când ești părinte! Ce faci, te apuci de facultatea de medicină? 🙁 e destul de trist ce se întâmplă.
Sănătate multă vă doresc!
Dan
Nu stiu daca e vorba de greseala medicala, pentru ca aproape toti medicii cu care am intrat in contact prescriu antibiotice ci mai degraba asta au invatat ca functioneaza. Medici mai tineri si mai batrani, neavand posibilitatea de a prescrie antibiotice in urma unor analize de laborator, prescriu antibiotice cu spectru larg “just in case”. Cand m-am dus o data la farmacie cu reteta, chiar spunea farmacista ca stie ce medic este de garda la pediatrie dupa antibioticul prescris – unul da Ceclor, altul Zinnat, altul Azitromicina. Toti copiii la fel, pe banda rulanta.
Apoi ca parinte, cand vezi copilul ca sufera, ca face febra 39.5 cateva zile, ca tuseste pana vomita de la tuse, ca siropurile de tuse nu au niciun efect, nu poti sa-i zici medicului “nu vreau antibiotic”.
Miruna
39,5 febră câteva zile poate fi periculoasă pentru un copil mic, trebuie scăzută, nu poți rămâne așa.
O femeie
Asta e nevoie de ajuns la doctori. Am fost gresit diagnosticata (alergiile seamana cu raceli) si de la medicamentatie (antibiotics , siropuri de tuse, antiinflamatoare) am ajuns la ulcer. 10 ani in bucuresti si niciun medic nu a investigat si eu nu cumpar nimic de capul meu din farmacie… asa ca parerea mea e sa nu luam medicamente fara analize, nici macar un supliment.
In rest, preventie am invatat de la un medic in strainatate asa ca de 7 ani nu a mak racit nimeni in casa, deci eu am astm si copilul mosteneste alergiile.
Ioana
Eu, ca simplu om, mai am o intrebare: antibioticul pentru ce se ia atunci? Nu intreb sarcastic, chiar nu stiu. Adica, altfel zis, in ce situatii chiar pot avea incredere in medic cand imi recomanda antibiotic fara sa-l suspectez ca-l recomanda doar preventiv?
Miruna
Antibioticul nu se dă în infecții virale, ci doar în infecții bacteriene. Aici medicul poate face diferența. Depinde de situație, uneori poți face și teste suplimentare, antibiogramă, de exemplu, unde se vede exact antibioticul la care răspunde microbul tău.
Adică, nu iei antibiotic la primii muci. La primul strănut, la prima durere de măsea.
Alteori, e foarte important să iei antibiotic, îți poate salva viața. Descoperirea antibioticelor a fost una dintre marile revoluții din medicină, au fost salvate milioane de vieți așa. Totul e să nu abuzăm de ele, să rămână asul nostru din mânecă.