Cariile sunt boli ale dinților cauzate de niște bacterii, în special Streptococcus mutans. Nu e tocmai rocket science să îți dai seama că bacteria asta vine de undeva, deci toți o luăm de la cineva la un moment dat. Există studii pe subiect, cu vechime.
Cum îi putem da carii bebelușului nostru?
- Folosirea acelorași tacâmuri
- Pupat pe gură (transfer de salivă)
- Suflat peste mâncarea fierbinte
- Mesecat mâncarea copilului
- Băgat suzeta în gură în loc de spălat
Ok, haideți să ne liniștim acum și să vedem un pic dincolo de spectaculosul situației. În primul rând, această bacterie este transmisă de către cei cu carii active. Vedeți, de asta e bine să mergem la dentist 😉
În al doilea rând, nu numai mamele sunt de vină, și tații pot sufla peste mâncare, pot linge suzete și pupa bebeluși pe gură.
Însă, de cele mai multe ori, înainte să ne panicăm, e bine să vedem imaginea de ansamblu. Mai devreme sau mai târziu, copilul tot face cunoștință cu Streptococcus mutans, bată-l nevoia. Însă pentru ca acesta să-și facă de cap și să începe să atace dinții, e nevoie de mai mult de un singur factor. De cele mai multe ori, lucrurile nu sunt albe sau negre, iar vinovații sunt mai mulți.
E important să facem un periaj corect de cel puțin 2 ori pe zi, musai înainte de culcare. E important să evităm dulciurile, sucurile acidulate, patiseriile și cam toată lista aia de chestii nasoale, pe care sunt sigură că o știți pe de rost.
Răspunsul întrebării din titlu e da, absolut. Caria e o boală infecțioasă care poate fi transmisă de la o persoană la alta, iar copiii sunt un pic mai lipsiți de apărare în fața ei, fiindcă dinții lor de lapte au un smalț mai subțire, nu cooperează întotdeauna 2 minute întregi la periat și le plac fix caramelele cele mai lipicioase.
Ce putem face?
Păi fix ce ziceam: periaj, dietă și dentist. Și neapărat fără lins suzete, pupat pe gură, băut și mestecat unii după alții. Începem să spălăm copilul pe dinți din prima zi, îl ducem la stomatolog de la primul dinte. În felul ăsta, când bat doamnele Streptococcus mutans la ușa bebelușului nostru, înțeleg că nu e un salon de noapte unde să fie binevenite stimabilele.
O curiozitate: Există studii care arată clar scăderea riscului de transmitere a acestei bacterii cariogene la copiii ale căror mame încep să mestece gumă cu xilitol din timpul sarcinii. Știți că sunt împotriva gumei de mestecat, dar am găsit date serioase pe acest subiect (inclusiv cu follow up la 6 ani) aici, aici, aici.
Vă doresc succes (știu că nu e ușor lucru să nu sufli în mâncarea bebelușului, ca s-o răcești, dar e destul de simplu să nu ai tu carii active în gură, să te abții de la pupat pe gură și mestecat mâncarea altor guri). Și îmi cer scuze dacă vă veți gândi la mine deseară când vă spălați pe dinți 🙂
Miruna Ioani,
medic dentist
foto Shutterstock
Simo
Nu o data m-am gandit la tine :)) E prima data cand citesc ca sunt transmisibile cariile. Fir-ar sa fie!
Miruna
Sunt cauzate de niste bacterii, deci e logic…
Gabriela H
Asta cu pupatul pe gura a copilului… Bleah! Dar cu suflatul în lingura de ciorba sau razuitul mărului cu dinții când eu mănânc un mar în fata copilului și el cere… :((((((( și mar va trebui sa mănânc pe ascuns de acum.
Miruna
Mie suflatul mi se pare cel mai greu. La mine e oricum tarziu deja, am facut si asta, am impartit si aceleasi tacamuri…
Ralu
Razuitul marului cu dintii?😰Cam cum? De fapt, nevermind.
De fapt, ba da. Razatoarea de metal ce are? Nu e buna?
Miruna
Ei, ba da, dar dintii ii ai tot timpul la tine 😜
Ralu
O bunica poate nu are dintii tot timpul la ea. 😂
Gabriela H
Ralu, când mănânci un mar în living. Și vine pretioasa și se urca pe tine, de ai zice ca dacă i-l dai ți-l devorează precum o suricata… Nu te ridici și te duci cu copil la bucătărie și ii dai prin răzătoare din 2 motive:
1. Nu o sa o mai intereseze. Ca nah, nu mai e cum mănâncă mama.
2. Iti e lene.
mihaela
Habar-n-aveam ca in spatele cariilor se afla o bacterie. Nu am nicio carie si suflu in mancare, dar nu o sarut pe gura. Imi place mult cand scrie doamna doctor.
Miruna
Doamna doctor e flatata.
Rox
Incep si eu sa ma gandesc la tine cand ma spal pe dinti :)) mama lui de Streptococcus mutans… multumim de informatii. Al meu baietel are deja 4 dinti la cele nici 8 luni. Dar zau ca nu ma lasa sa il spal pe dinti, vrea cu orice pret sa rontaie coada periutei ori sa se spele singur, e independent. Mai reusesc cu greu sa periez cate un coltisor. Ce recomanzi in astfel de situatii? 🙂
Miruna
Sa insisti. Sa il lasi sa te spele el pe tine, sa faci jocuri. Sa nu te lasi.
Oana
N-am inteles niciodată cum îi dă unei ființe umane prin cap să mestece mâncarea ptr altul. Nu cred că vreun adult ar mânca ce a meatecat altul, atunci de ce să-i dai copilului??? Și “sterlizarea” suzetei în propria salivă!!! Bleah, bleah, bleah. Aceeași întrebare, e vreun adult care ar linge sticla pe care a mozolit-o altul cu salivă??? Cred că nu😀
Diana
Si mie mi se pare scarbos, dar pe vremuri cand faceau diversificare la doua luni, mestecatul asta ajuta la digestie or smth, stiu ca am citit undeva (😁 la fel le dadeau copiilor bere in evul mediu, pt ca apa era cum era, nu mai traim in vremurile alea, dar unele obiceiuri au ramas, goale de explicatii
Am invatat ceva pe ziua de azi, habar n-aveam ca streptococcus asta cauzeaza carii si ca-s molipsibile…
o femeie
Diana, de fapt e logic, omul e format din milioane de bacterii si exista un echilibru, prima data le luam de la mama prin nasterea vaginala dar si pusul contact de piele. Pana si bacteriile care produc vitamina B tot asa se iau.
Alina
Daaaa…asta cu mestecatul mancarii copilului mi se pare ABSOLUT SINISTRA!!! 😈😈😈😈
Miruna
Și mie, dar încă se practică destul de des…
Diana Preda
Wow, Miruna, mulțumesc pentru informația asta despre transmiterea bacteriilor cauzatoare de carii! Mai suflam in mancarea celui mic sau se intampla să îi dau cu furculița mea…o să fiu mai atentă. Și deci, nu e doar fondul genetic responsabil pentru predispoziția la carii în familia mea de origine…
Miruna
Diana, de cele mai multe ori nu există un singur factor care e de vină. Mereu sunt mai mulți. Predispoziția genetică e cu siguranță unul dintre ele, altul e răspunsul gazdei, igiena orală, dieta omulețului respectiv. Dar ph-ul din salivă îl putem influența mai greu decât ne putem abține de la mestecat mâncarea copilului.
Ionescu Diana
In fiecare zi mai invatam ceva. Habar n-aveam ca asa apar cariile. Si ca se mai si transmit. My mind is blown.
Miruna
Noroc că citești blogurile potrivite ;)))
Ioana
Deci sa avem grija si cu cine ne pupam, nu? 🙂
Miruna
daaaa, mai ales când avem 1 an și jumătate :)))
Aniela Deby
Hai ca m-ai mai invatat ceva fain! :)) Voi lua in considerare ca voi avea un bebelus. 😛
Miruna
Exact pentru tine am scris acest mesaj 🙂
Roxana
Miruna, mersi mult pentru aceste informatii… chair nu stiam de aceasta bacterie.
Nu am sterilizat suzeta in gura,dar am suflat uneori in mancare si am si impartit tacamuri uneori🙃.
Miruna
Și eu am făcut asta… cât despre tacâmuri împărțite, ce să mai zic… acum l-am învățat pe el să sufle singur, dar câți streptococcus i-oi fi dat…. 😛
maddy
nici nu am stiut asta! wow, mind blown. credeam ca apar pur si simplu cariile astea, nu ca sunt produse de o bacterie. am mai invatat ceva pe ziua de azi!
Miruna
glad I could help 🙂
când alții scriu despre cât de frumos e să fii femeie și alte lamulțianiuri de acest fel, eu scriu despre carii :))) și femeile se bucură. Cine să le mai înțeleagă, serios :))
Raluca
Clar o informatie utila, pe care nu o stiam. Am trait mereu cu impresia ca fondul genetic este cel responsabil de cariile copiilor.
Tati a avut mari probleme cu dantura de mic si gandul sa il mosteneasca ma infiora.
Ii mai suflam in mancare copilului, recunosc, tacamuri separate are, iar de mestecat nu am experimentat, dar vom avea mai multa grija de acum. Multumim, Miruna!
Miruna
nu fondul genetic e un factor important, dar de cele mai multe ori nu e singurul. Doar că mulți abuzează de el pe post de cea mai bună scuză.
Gabi Co
Cat de multe am de invatat de la dvs., dna. Doctor! 😊
Multumesc!
Miruna
🙂
Ioana
Mie nu-mi prea place sa-ti comentez la articolele cu bebelusi (desi le citesc pe toate!) ca nu-mi place sa las comentarii de umplutura, dar o sa-ti spun acum ca-ti multumesc in numele viitorilor mei copii pentru toate lucrurile pe care le-am invatat de la tine si care o sa le faca lor bine intr-un fel sau altul :))
Ce voiam, de fapt, sa spun este ca-ti doresc o primavara minunata si o zi plina de flori azi :*
Miruna
Viitorii tăi copii țopăie de bucurie 🙂 La mulți ani!
Andreea
Offf…doamne, inca o problema la care trebuie sa fim atenti(mai ales ca sunt si terorizata de dentist).
Miruna
În loc să te bucuri, fix din aceleași motive! :))
Alina
Fuuuuuck! :))
I-am suflat in mancare si inca imi zice “sa sufle maaaaamiiiiiii, ca e caldut”. Si am si folosit aceleasi tacamuri. Bine ca are dintii ok, for now. 😬
Am o amica ce la 2 ani si 9 luni ai copilului ii mesteca mancarea… ca daca simte ceva legume/carne/whatever nemestecat/nepasat, scuipa tot. Mie mi se pare un gest scarbos. 🤦🏼♀️
In schimb, copilul mananca la greu ciocolata de toate felurile, eugenii, acadele, porcarii d-astea. Meh.
Mersi de info! Am sa ii transmit si domnului sot care sforaie langa mine. 😀
Ramona
Buna Miruna! Te citesc de cateva luni si imi place mult cum scrii, si amuzant si util si sensibil.
Intrebarea mea ar fi: cand ar trebui sa incepem sa-l spalam pe bebe pe dinti, chiar de dinainte de primul dintisor sau dupa? Multumesc!
Miruna
da, și cu periuță de dinți obligatoriu de la primul dinte.
Roxana D
Uau, nici eu nu știam, deși merg regulat la dentist. Și mi se pare ceva atât de important! Mi-ar plăcea să fii medicul meu dentist! 🙂
o femeie
Toate recomandarile tale sunt de bun simt. Dar musai sa iti zic ca deja a luat copilasul toate bacteriile mamei prin imbratisari, saruturi pe obraz, linguri spalate dar nu dezinfectate etc. si nu e grav. Suntem un cumul de bacterii si avem nevoie de ele, traim intr-o supa de bacterii noi fiind cea mai mare.
Problemele medicale (cariile) apar nu doar ca exista aceasta bacterie ci ca are unde sa infloreasca: alimentatie incorecta (fainoasele adera de dinti si le curatz cel mai greu), tartru (chiar, cand ne scrii ce alimente il provoaca si ce alimente il evita?), igiena prea putina, dar si igiena exagerata ce duce la dezechilibrele florei bacteriene etc.
o femeie
Asa, si sa zic cazul meu. Eu cu implant si coronitza in gura ca o printesa, eu si multe rude, si sotul. Copilul la 3 ani a primit 10 plombe sub anestezie generala (ii sarea smaltul de pe dinti, i s-au rupt masele si dupa plombare). Am stabilizat toate problemele mele pe la 25 ani. Si nu mi-a mai aparut nicio carie abia cand am schimbat alimentatia!!! , cand am inteles ca vegetarianismul meu era unu prost, ca maselele pica tocmai ca nu mestecam si nu le foloseam, ca piureurile si fainoasele si sosurile supra gatite ramaneau pe dinti si vedeam ca e nevoie si de o a 2a periere pt a indeparta bine de pe dinti, etc. De 7 ani nu mai avem nicio carie noua si nici macar tartru si aici e vorba si de alimentatie, si sa isi bage altii in *** expresia ca e mostenit genetic =>doar obiceiurile sunt “mostenite”, cariile ca si colesterolul, diabetul, obezitatea, etc.