De ce unele tratamente de canal costă 200 și altele 900 lei?

tratament de canal miruna ioani

Ai fost la dentistul de la clinica privată unde îți faci detartrajul bianual inclus în pachetul tău de la muncă, ăla ți-a făcut o radiografie și ți-a zis că ai un dinte praf, e nevoie de tratament de canal și obturație (plombă) pe rădăcină, ți-a explicat omul vreo 10 minute ce înseamnă asta, dar ai uitat tot când ți-a zis prețul: 900 lei.

În drum spre casă, ai intrat cu mare nedumerire pe la cabinetul tău de la parter de bloc, unde lucrează dentistul tău din copilărie, un tip la vreo 50 de ani, care o știe și pe bunica ta, pacienta lui dintotdeauna. Se va bucura să te vadă precis.

Te primește cu brațele deschise, chiar în aceeași zi. Aruncă un ochi pe radiografia adusă, confirmă nevoia de tratament. Doar că, surpriză, la el te-ar costa 200 lei.

De ce această diferență, nu e cumva același lucru, tot un tratament de canal?

Deși înțeleg perfect raționamentul, întrebarea e ca și când nu ai înțelege diferența dintre un trabant și un BMW. Amândouă mașinile sunt perfect capabile să te ducă la destinație, doar că diferă niște detalii pe parcurs. Și, ferească Dumnezeu de un accident!

O să povestesc pe scurt, ceea ce sunt sigură că și colegii mei dentiști explică, doar că pacientul adesea uită mare lucru din ce aude în cabinet. Îi mai rog tot pe colegii mei dentiști să își pună un pic mâinile la ochi, fiindcă ce urmează să zic nu e tocmai cea mai academică variantă a vorbelor posibile.

Tratamentul de canal înseamnă că nervul care stă pe rădăcină trebuie înlăturat (în unele cazuri deja este), ideea e că rădăcina asta (canalul care găzduiește nervul, mai exact) trebuie curățată foarte bine. Vă dați seama ce minunății se pot afla pe-acolo, mai ales dacă nervul ăla era mort și descompus de-o vreme, ori infectat de-a binelea. Bleacs. Să vedeți ce mirosuri fabuloase pot ieși când deschizi un astfel de dinte, un deliciu. Deci trebuie curățat. Se spune că niciodată nu se poate obține o curățare de 100% a canalului radicular, dar ideea e că ne străduim.

Depinde de medic?

E vreo diferență dacă tratamentul e făcut de un medic specialist? Dacă îl întrebi pe tata, dentist care s-a format într-o perioadă în care nu exista decât specializarea chirurgie în stomatologie și care a făcut de toate la viața lui, de la extracții complicate, la pus aparate ortodontice, îți va spune că treaba asta cu specialistul e o fiță de luat bani pacientului. Nu sunt de aceeași părere, dar am ținut să prezint situația cât mai complet. Ce pot spune în apărarea lui este că omul chiar e capabil să trateze cazuri spectaculoase, că a trimis de curând o măsea la specialist, unde nu găsea decât 2 din 3 canale, iar specialistul a găsit doar 1 din 3. True story, se mai întâmplă și din astea. Sau că tata nu are nevoie de apex finder, fiindcă simte din buricele degetelor lui când ajunge în vârful rădăcinii, iar asta nu e nicio vărjitorie, e doar foarte multă experiență, ani de zile de tratat dinți întregi. O experiență pe care puțini o vor mai avea vreodată, fiindcă pe vremea aia nu erau 5 cabinete stomatologice în 300m pe stradă.

Însă, avantajul major al unui medic specialist în endodonție, pentru pacient, e că doar asta face. Și da, eu m-aș duce la un om care toată ziua bună ziua freacă numai canale. Că lucrează cu microscop e o grozăvie și nu prea. Știți cum e, mult marketing și în stomatologie. Adevărul e că microscopul nu te ajută să vezi până în capăt, pe canal. Îți mărește calea de acces, e drept, deci poți vedea poate dacă mai este vreun canal mic, pe care ochiul liber nu îl detectează.

Doar că: medicul specialist poate avea instrumente diferite, mai moderne. Sigur lucrează mai rapid, fiindcă, remember, doar asta face. Plus că un tratament de canal e o procedură foarte laborioasă, poate dura și 2-3 ore o ședință, microscopul ăla costă mii de euro, deci nu e normal să fie și foarte scump?

Dentistul care cere 200 lei pe o obturație de canal mi se pare că cere exagerat de puțin, că își subevaluează munca și îmi pare rău că s-a ajuns aici.

 

Depinde de dinte?

Normal. De exemplu, sunt dinți cu rădăcini drepte, cu un singur canal. Pe astea le-ar putea trata și bunică-mea cu ochii închiși. Dar există și dinți cu 3 rădăcini curbe, de zici că natura, când a desenat acel dinte, participa la competiția ”cum să enervăm dentistul mai tare”. Dinții ăștia complicați (pot fi molari, premolari, canini mai rar, radiografia arată) ar fi bine de tratat la specialist.

Ce să alegi?

Dacă 900 lei nu sunt un capăt de țară, dacă nu trebuie să mănânci pâine cu ceai două luni ca să-i economisești, mergi pe varianta asta. Dacă 900 lei sunt foarte mulți bani, alege o variantă mai ieftină, nicidecum banii să nu fie justificarea pentru a alege extracția.

Și un tratament cu 200 lei poate fi făcut perfect corect sau imperfect și poate să nu dea niciun fel de probleme. Să fim serioși, am văzut cu toții în cariera noastră de dentiști tratamente făcute cu fundul, unde pacientul nu a avut nicio problemă și tratamente făcute impecabil, unde dintele tot la extracție a ajuns. Doar că partea asta ultima, tot mai rar.

Nu uitați de opțiunea REtratamentului

Uneori pacienții uită să întrebe ce se întâmplă după. Să zicem că tratamentul de canal nu rezolvă problema și infecția revine după un timp. Se poate reinterveni. Se numește retratament. Ce puteți face? Colegii dentiști să închidă ochii, vă rog, un tratament ieftin inițial, după care, dacă apar complicații, mers la un specialist. Doar că un retratament e cu siguranță și mai scump.

Care e alternativa la tratamentul de canal?

Extracția și implantul, apoi.

Niciodată să nu alegeți extracția din motive financiare. Bani o să mai faceți, dinți nu o să mai creșteți. Alegeți să salvați ce se poate, dentistul dumneavoastră va ști să vă sfătuiască dacă merită sau nu încercat. Uneori extracția e o soluție rezonabilă, pe un dinte irecuperabil. Știți cum se zice: extracția sigur te scapă de-o problemă. Doar că dai de altele apoi… locul rămas ar trebui protezat cumva. Altfel, în timp, toți dinții vor fi afectați, fiindcă li se schimbă poziția, se resoarbe osul etc.

Rata de succes a retratamentului la 10 ani e 70%, a implanturilor e undeva peste 90%. Mi se pare o rată de succes cel puțin decentă a retratamentului, mi se pare că merită încercat. Doar că e important să cunoașteți ce presupune fiecare atât ca timp, cât și ca bani.

După tratamentul și obturația de canal

Ideal este să punem o coroană peste acel dinte, fiindcă o coroană izolează mult mai bine decât o obturație (plombă) simplă. Altfel, bacteriile se pot strecura pe lângă marginile obturației și reface infecția. Sunt șanse mai slabe dacă pui coroană după. De exemplu, în Anglia, protocolul era să aștepți 3 luni (mai puțin sau mai mult, în funcție de cum considerai) să vezi dacă infecția se vindecă înainte să investești în protezare (coroană dentară). Dar asta e în funcție de caz. Din experiența mea, uneori pacienții se simțeau bine, uitau să vină la pus coronița și știți când veneau? Când li se spărgea dintele.

Un dinte cu obturație de canal devine mult mai friabil, fiindcă nu mai are vasele de sânge din rădăcină (care stau pe lângă nerv), care îl hrănesc și se deshidratează. Deci, se sparge mai ușor. O dată chiar m-am supărat tare, fiindcă abia am convins pacientul să îi salvăm un canin, care mai era și singurul rămas pe hemiarcadă, am tras de el cât am putut, a fost ok, doar că nu a mai venit. Decât… când a rămas cu jumătate de canin în mână 🙁 Nu faceți așa!

Sper să vă fi lămurit un pic, deși mai tare sper să nu aveți nevoie de tratamente de canal niciodată.

foto pixabay

Articolul anterior

Care-i diferența între a naște la spitalul privat ISIS Constanța și singură acasă ori pe câmp?

Articolul următor

Copilul nostru, nu copilul meu. Copilul NOSTRU.

80 Comentarii

  1. Luminita

    Articolul acesta imi aminteste de faptul ca, dupa sarcina si perioada de alaptare, trebuie sa revin si eu la dentist. Am vreo 5 dinti imbracati, doi din ei se clatina, unul cu carie, dar pe timpul sarcinii nu pot face mare lucru. 🙁 In plus, dentistii in Belgia sunt foarte profi (fata de ce experiente am avut eu una la viata mea in Bucuresti), dar scumpi, ohoooo, foarte scumpi.

    • Da, ideal e sa temporizezi tot ce poti pe timpul sarcinii, desi nu ai contraindicatie la nimic.

    • Alina Vbkv

      Da, dar in Belgia, daca ai “mutuela” (asigurare) esti rambursat 80% (daca in anul precedent tratamentului ai fost la dentist) sau 50% (daca nu ai fost), pentru destul de multe tratamente, printre care si tratamentele de canal. Ca sa nu mai zic ca in Belgia salariile sunt “un pic” mai mari decat in Romania. Ce ma uimeste cel mai tare e ca lumea mereu se uita la pret dar foarte putini sunt atenti la chestii de genul sterilizare si igiena din cabinet.

      • Luminita

        Pentru imbracat masele sau implant, preturile in Belgia sar de 1,000 de euro pe dinte, am discutat deja cu dentista mea de aici. Chiar si cu asigurare suplimentara, ti se acopera o parte din costuri dupa primii ani, la inceput doar platesti asigurarea, dar, in caz de interventii masive, nu iti acopera ei nimic, am discutat deja cu cei de la mutuelle. In plus, radiografiile nu sunt indicate pe perioada sarcinii, deci de asta trebuie sa astept oricum momentan.

        • si asigurarea acopera doar un maxim de 300 euro in primul (sau 350 euro pe an), urmatorul an de asigurat un pic mai mult etc. Deci e decontat bine un control sau un detrataj (47 euro acoperit de asigurare), dar tot ce e extra …rupe. Turismul medical ramane solutia.

  2. Alina

    Extrem de pretioase toate informatiile din acest articol, atat pentru mine cat si pentru fiica mea. Multumim!

  3. Camelia

    Eu mi-am dat seama de diferenta cand, dupa a patra lucrare pe acelasi canal, nu mi-a recidivat abcesul/granulomul apical. Tratament diferit, mai multe sedinte, bani evident mai multi, dar fara probleme dupa.

  4. Greta

    Bune sfaturi! Sunt de apreciat maxim asemenea articole, pretty pliz să scrii mai des pe temă, cel puțiiiin o dată pe lună 🙂

    Eu nu mai zic nimic, peste 5 săptămâni am programare pentru 2 implanturi și numai partea chirurgicală – deci implanturile per se + adiția de os necesară – mă duc la o sumă cu patru cifre (în euro). Dar astea sunt serviciile stomatologice în Europa de Vest…

    PS: mi-am adus aminte că la 16 ani am supraviețuit cu succes unor tratamente de canal (plus extracție nerv) fără anestezie. Cabinet privat din Piatra Neamț, o gălăgie de bani pentru vremurile respective. ‘ai de capu’ meu.

    • Na, stai linistita, ca si in ro am dat 700 eur pe implant (numai implantul) acum 6 ani, tot pe principiul 200 vs 900, tot cu patru cifre in eur e daca vrei sa n-ai probleme. Si asa poti sa ai, stiu pe cineva recent, a fost in ro sa-si faca implant, pe principiul o mie e mai ieftin decat doua aici si s-a intors cu inflamatie care nu mai trecea si infectie dupa si a costat-o ulterior tratamentul aici cat tot implantul in ro…

      • Greta

        Asta a fost și teama mea – să nu se întâmple ceva în Ro și să dau în alte dandanale. Asta e, o privesc drept ceea ce și e – o investiție în mine – și nu-mi rămâne decât să trag nădejde că n-o să mai am nevoie de altele….

        • Faza e ca in strainatate nu prea se uita nimeni la tine daca ti-ai facut in alta parte, fiindca nu vor sa fie responsabili de probleme. Si inteleg perfect.

          • Da. Si eu tot aici imi voi face ultimul implant, chiar daca o sa ma coste dublu fata de ro

          • Greta

            Mda, și eu îi înțeleg, deci… să investim, carevasăzică :)) Și să ne dorim să nu ne mai trebuiască altele 😀
            Aici serviciile stomatologice sunt în bună parte acoperite de asigurare, dar nu pentru chestii gen implanturi sau punți (deși pentru punți mai ”pune” și asigurarea ceva, cam 20% din costul total).
            Dacă poți face dovada, cu un carnet de ștampile, că mergi cu regularitate la controale și periaj, contribuie ceva mai mult – dar pentru implanturi tot nu :))

          • Jora

            si eu am supravietuit unei extractii de nerv ,totul pe viu culmea,tot in Piatra Neamt!

        • Jarda Aneta

          Mi-am schimbat p coronita veche doar din metal gaudent pe una din portelan am mai inclus si caninul si de la obturatie pe canale am numai probleme măsele nu au avut carii…

  5. Vai. Sper sa nu am nevoie niciodata de ce explici tu aici, brr. Eu am doua implanturi, in locul unor dinti de lapte care au cedat cand eram gravida si n-a mai crescut, evident, nimic in loc, si mai am un canin de lapte care va fi inlocuit cu implant cand va ceda, dar in rest am plombe mici, la cariile de le-am facut in sarcina, pana atunci si de atunci n-am avut carii, pff… Ma plang eu ca dentista mea e ultrazeloasa, fac control si curatat la 4 luni si nu e chiar ieftin (20 eur 5 min 😁), dar mai bine asa

    • Absolut. Mai bine asa 🙂

    • Da’ nu’s ce s-o intamplat la dorohoi de am ramas cu dinti de lapte. Si eu cu unu. O cedat la 20 ani.

      Poate ne explica Miruna de ce dintele de lapte ramane si dupa pubertate – oare ca bem lapte ? 😀 .

      • 😃 Cernobalul ca era aproape si fix in perioada cand ni se schimbau dintii (eu aveam 6 ani), f multi din generatia mea au problema asta. Eu m-am considerat chiar norocoasa ca am rezolvat cu implant, povestea dentista ca are o alta pacienta cu un dinte din fata de lapte si radacinile celor din jur sunt incalecate nu stiu cum, de nu se poate pune implant. Deci cand ii cedeaza ala probabil o sa-i mai strice niste dinti altfel sanatosi ca sa rezolve estetic…

  6. Alina

    Foarte util articolul. Multumim. Oare ai in plan si vreun articol despre aparatele ortodontice? Mi-am luat inima in dinti si m-am hotarat sa mi-i indrept.

  7. Gabriela

    Așa, doamna doctor! Să înțelegem și noi! Foarte util articolul, îmi place cum explici! Acum am înteles și eu de ce mi-a zis dentistul că trebuie să pun coroană peste un dinte la care a făcut obturație de canal. Chiar așa mi-a zis, peste 3-6 luni sa revin pentru coroană. Au trecut 18 luni. Ups!

  8. Alexandra

    Foarte bune sfaturile! Multumim 🙂 Pe mine ma asteapta doua implanturi, aditie de os si sinus lift si toata distractia ajunge la 20.000 lei. Ar fi foarte util un articol despre implanturi si tot ce implica acestea.

  9. Bela

    Abia mi-am terminat de făcut dinții 😁😁

    I-am lăsat așa și am ajuns să plâng.

    Să vezi ce bucurie pe capul dentistului când a descoperit că la mine dinții și câte 3-4 canale 😒😒😒

    Dar a rezolvat problema , bineînțeles costurile pe măsură dar…. După ce m-am dezumflat am fost fericită și eu și dentistul 😁😁

    • A, minunat! Ce noroc pe capul vostru, inclusiv al tau, daca erau 4 canale la dinte care are 2 de obicei. Ca le-a depistat dentistul, zic :)) sa iti fie de bine si sa ai grija de ei!

    • Taty

      Sunt la fel ca tine,durerea si plinsul si banii,si mai am de tras off..numai bine si sanatate multa

    • Poienar Anuta

      Exista 3 nervi într-un molar Cami vine să mor sa dau ataîtia lei și și închisul se plateste

  10. Iza

    Un articol excelent in care se prezinta realitatea. Din pacate putini sunt pacienii care apreciaza si constientizeaza ca pentru a cere un pret de genul pentru un tratament de canal, medicul specialist merge la cursuri de mii de euro, investeste in materiale si timp. Eu fac endodontie momentan si incerc sa explic pacientilor cat mai bine ca nimic nu se compara cu un dinte natural.

  11. Aurelia

    Felicitari, vrem mai multe articole pe teme de dinti😁Am un retratament de canal facut la o clinica faimoasa,la endodont,la microscop.Am transpirat impreuna vreo 2 ore intr-o sedinta si inca o ora in alta, am finalizat cu o coronita, am fost foarte multumita ca nu mi-am pierdut maseaua. Da,m-a costat 700 lei,dar cat costa un implant? Acest gen de interventii voi alege intotdeauna sa le fac unde e rost de un specialist, chiar daca va costa mai mult.

  12. mihaela

    Felicitari! Am citit cu sufletul la gura, parca era un roman politist. Deci partea de sus a dintelui se taie ca sa se ajunga la nerv? Este logic, dar nu m-am gandit niciodata.

    • De obicei, dintii astia sunt destul de stricati deja, deci nu e ca si cum tai parte sanatoasa de dinte. Dar da, se face o gaura pana ajungi la nerv.

  13. Sabina

    Foarte util articolul, multumim mult pentru informatii.
    Am o curiozitate: aceste tratamente pot fi platite si in rate sau depinde de dentist?

  14. Curioasa

    Buna Miruna,

    Multumesc pentru articol! Foarte interesant! Din fericire eu am dat peste un dentist profesionist, sunt multumita de serviciile ei. Atat doar ca trebuie sa zbor in Cluj la control la cateva luni (eu locuind in UK). 🙂

    Insa ma ingrijoreaza mama mea, care are mult de lucru acum si am tot cautat un dentist potrivit. Din pacate, pentru ca eu nu sunt acolo, ea este foarte timorata si nu isi lamureste toate “curiozitatile” inainte de a fi pusa in scaun…ori dupa, deja este prea tarziu. A avut o prima extractie acum o saptamana, revine la programare in 14.02. Sper ca lucrurile sa mearga bine. Dar cred ca si stomatologii ar trebui sa depuna un pic de efort in a linisti pacientul, in a se asigura ca au transmis mesajul si ca omul din scaun stie ce urmeaza. Si mai este si problema preturilor. Cu exceptia tratamentelor (detartraj, albire…) nu cred ca am stiut vreodata cat voi plati in momentul cand am intrat in cabinet. Chiar daca lista de preturi este afisata, eu nu inteleg termenii medicali.

    Poate ai putea sa abordezi intr-un articol viitor ingrijirea danturii in sarcina. Am mai auzit de carii si sensibilitate crescute in sarcina, poate ai niste recomandari despre cum putem evita aceste neplaceri.

    Hugs!

    • Ma bucur ca mama ta a decis sa faca acest pas si sa se trateze! Felicitari tie pentru sarcina! Mi-ai dat o idee foarte buna!

    • Dolly2004

      Buna.Ne poti spune cum se numeste dentistul profi din Cluj?sunt in cautarea unuia si eu.

  15. Anca

    Pfff..si uite asa imi amintesc eu cum in tinerete mi-a zis dentistul care lucra la curatarea unui canal ca s-a rupt acul si a ramas acolo o bucatica..iar daca vreau sa fie scos se poate face numai la microscop si costa o gramada de bani. Evident atunci am ales varianta cea mai ieftina, astazi m-as gandi de doua ori.

    • Aici depinde de caz. Poti trai bine merci cu acul rupt pe canal.

    • Iza

      Ruperea unui ac in canal este un accident frecvent. Uneori el poate fi lasat acolo, fara sa apara probleme. Ce vreau sa spun prin asta este ca nu reprezinta o tragedie si nici nu duce neaparat la esecul tratamentului.

  16. Oana

    Aș da mai multe like-uri dar nu mă lasă😀. Cât l-am certat eu pe dentistul meu că a tras de doi molari cu coronițe și pivoți când eu țipam sus și tare că vreau extracție! Îl sun să-mi cer scuze, căci mi-e prieten și mă iartă😂😂😂

  17. Emilia

    In perioada de alaptare infectie din cauza unui canal nedescoperit acum mai bine de 10 ani. Mers la o clinica “din alea scumpele” si nimerit pe mana unui endodont care a stat sambata dupa mine 2h fara programare, cu microscopul, plus inca o sedinta dar a reusit sa gaseasca cel de-al treilea canal si sa-l aranjeze. Ca sa scap de durere si sa dispara puroiul as fi facut si rate la banca…omul ala a fost de milioane. In contextul in care, la o alta clinica privata la care fusesem cu o zi inainte tipa imi spunea ca planul de atac e clar sa scoatem premolarul plus cel de langa ca trebuia facuta punte in continuarea altei punti deci implicit sparta si puntea care era ok. Bine ca am fost inspirata sa mai cer o parere si ca Doamne Doamne m-a ajutat sa nimeresc pe maini bune desi clinica salvatoare o gasisem pe net vs cealalta recomandata de un amic.

    Te rog si eu sa scrii un articol despre aparat de indreptat: variante, plusuri si minusuri, preturi estimative.

    Numai bine!

  18. M

    Nu va suparati,dar mai nou toata lumea are microscop in Romania! Dar cati au radiologie la scaun ca sa verifice rezultatul tratamentului? Tratamentul dentistului de 60 de ani de la parterul blocului (de 200 RON) poate sa fie de multe ori mai bine facut decat tratamentul facut de toti novicii, cu microscop!

    • Liliana

      Nu este adevărat. Ar di foarte frumos dacă mai mulți doctori ar avea microscop, dar nu este așa. Știi cât costa microscopul dentar? Cel mai ieftin, o sărăcie de microscop, un trabant, e 10k de euro. Dacă vrei BMW, te costa și peste 50k de euro. Oare toată lumea își permite așa ceva?

  19. Taty

    Multumesc pentru articol,daca reusesti sa scrii mai mult pe aceste teme ar fi minunat si poate folositor pentru toti,caci pe mine m-a lamurit si iti multumesc,caci acum fac vizite la dentist saptamanal,si m-am convins cu cat amani mai mult dentistul cu atat mai mult te doare buzunarul (mai tarziu)

  20. Hop si eu

    E păcat să avem raționamentul acesta. Am fost la un dentist la care vin “oameni din afară” – o mașină de făcut bani, cu o carie pe măseaua de minte. Sfat: scoate-l. Nu am fost de acord si am mers la un medic de vreo 50-60 de ani, care s-a chinuit mai bine de o oră să salveze măseaua de minte.
    Oare de ce acești stomatologi tineri aleg calea cea mai simplă de a face bani, si nu aceea de a salva dintele pacientului.
    Înțeleg că se recomandă scoaterea măselelelor de minte, însă cred că depinde de pacient. Dacă acesta are marea majoritate a nervilor scoși( nu din cauza igienii), salvarea unui dinte poate însemna mult. Nu o să ne punem numai implanturi care pot fi acceptate sau nu de organism, si a altor complicații ce pot apărea.
    Același medic tinerel a refuzat retratamentul. A preferat scoaterea dintelui și implant. După el, ar fi trebuit să îmi scot toți dinții. Pentru că așa se fac bani mai ușor!

    Așa că 35-40 vs 50-60 ani nu-și are nicidecum rostul.

    Tare greu să găsești un dentist dedicat meseriei și nu în goană după bani(vezi cabinetele din 350m in 350m).

    Numai bine!

    • Alexandra

      Marea majoritate a medicilor „recomanda“ extractia maselelor de minte , pt ca e mai difícil sa lucrezi la o masea de minte , accesul fiind mai greu … asta ne-a spus doamna stomatolog mie si sotului meu, cand el cerea sa i se extraga maseaua de minte .

  21. Roxana

    Excellent articolul!!! Mi-a placut foarte mult cum ai explicat!Am trecut si eu prin asta… si cum spuneai tu e super sa ai un singur dentist la care sa mergi. El stie exact ce si cum… chiar trebuie sa ajung cat de curand, simt o carie pe undeva.

  22. Daa, ce bun e articolul ăsta, chiar dacă sper să nu-mi mai fac vreun tratament de canal prea-prea curând.
    Eu am trecut prin ambele experiențe și uitându-mă în urmă, am avut noroc de ambele dăți, nu mă știam așa norocoasă.

    Primul tratament a fost pe un molar, eram mică, abia dacă aveam vreo 12-13 ani. Doctorița, să se odihnească în pace, că mult bine mi-a făcut, deși eram îngrozită de dentist (și-așa am rămas), mi-a scos nervii, mi-a pus un pivot și o plombă. A zis că o să mă mai țină niște ani așa, avea coroana încă destul de bună. A avut dreptate, dintele mi-a cedat abia pe la 19 ani, când i-am făcut o coroniță, iar doctorița de atunci a zis că n-a mai văzut tratament de canal așa bine făcut. Acum, la 25, când m-am apucat de rezolvat tot ce mai aveam stricat, toți cei trei medici cu care am lucrat au zis că sunt bine-mersi și canalele și coroana, nu ne atingem de ea decât dacă se strică după tratamentul ortodontic. Cu alte cuvinte, un tratament de canal de nota 10, făcut acum 12-13 ani, de o doctoriță cât o mână de om, fără microscop, dar cu suflet mare și experiență multă.

    De partea cealaltă, toamna asta mi-am ”rezolvat” un premolar și un molar. Într-o clinică mărișoară din București, pe scaunul endodontului și cu o notă de plată ceva mai mare la final. Dacă a meritat? Ooo, da, cu vârf și îndesat. Mai ales când ai fobie de dentist, faptul că în cabinet e lună, că medicul e specializat pe asta, că are ajutor lângă el (nu pot să spun despre câte cabinete de bloc am auzit în care medicul este SINGUR, fără nici măcar o asistentă!!! mie mi se pare inacceptabil), că stă și transpiră acolo cu tine, cu spatele încovoiat, ochii ficși și respirația reținută ca să-ți mai salveze dintele ăla pentru încă niște ani și încă niște ani, toate astea merită toți banii. Mai ales când la final îți spune: ”Sper să ne mai vedem doar pe holuri. Știți, mie cumva nu-mi place să scot nervi, deși asta fac toată ziua, adică de fapt aș vrea să nu fie niciodată nevoie să o fac, dar asta e…”

    Toată lumea zice că sunt scumpe serviciile stomatologice, că doar ce mare lucru să pui o plombă de costă atâția bani? Și înțeleg asta când o aud de la oamenii care nu-și permit și numai ei știu cum împart sutele alea de lei pe care le câștigă greu. Dar când o aud de la oameni care n-au nicio problemă în a ieși seara la cină+film+uber and so on și a lăsa lejer mult mai mult decât ar da pe o plombă…e, păi atunci mă apucă nervii. Hai să ne facem toți stomatologi dacă suntem așa șmecheri și e așa de simplu și ar trebui să fie ieftin.
    Pentru că, desigur, pe medici i-am ținut noi în facultate, le-am plătit noi cărțile și le-am făcut cafelele după nopțile nedormite, la fel cum pe Simona Halep noi am învățat-o tenis și-am purtat-o pe la antrenamente, așa că ne datorează toți câte ceva, ce naiba!

    Scuzați înverșunarea de pe final, dar am auzit atâtea discuții pe tema asta, că tare m-am enervat 🙁 🙂

  23. MaMi

    Trebuie sa mentionez ca te citesc de niste ani buni,multi la numar dar nu am comentat pina acum:)
    E doar o simpla coincidenta..dar aseara am fost la dentist pt un simplu control si am aflat ca trebuie sa ajung la un endodont pt a-mi retrata o masea..urgent .Ideea e ca am fost trimisa la Bucuresti la o clinica specializata si probabil ca voi plati de doua ori pretul din provincie , voi astepta pina Aprilie sau chiar mai tarziu sa imi vina randul si stau si ma gandesc, oare numai in capitala ne putem trata , chiar si cu microscopul????!
    Cred ca am gasit raspunsul, voi astepta randul frumos la clinica de renume din Bucuresti.
    🙂 si da, alti dinti nu ne cresc din pacate:(

    • La fix! Drum bun, te asteptam la capitala!

      • Anisoara

        Buna ziua!Multumim pentru informatii!Extrem de utile.
        V-as ruga sa imi spuneti daca se poate, cand se scoate nervul la o masea, si daca e normal sa te mai doara maseaua in profunzime dupa ce s-a scos nervul.Si inca ceva:Ce poate produce durere in maxilar,sinusuri?O gingie inflamata, sau un nerv cu probleme?Am o inflamatie de gingie in prezent,care a avut si o punga parodontala(ce a fost curatata ),mi-am scos si un nerv, insa am dureri in continuare.

        • E normal să aveți ca o durere surdă imediat după scoaterea nervului câteva zile. După asta, ar trebui să treacă. E greu să răspund la toate aceste întrebări, pentru că sunt foarte generale și nu vă cunosc cazul. Nu dăm consultații stomatologice pe internet. Dar ce vă sfătuiesc e să mergeți înapoi la medic, să îi ziceți că vă doare. El sigur vă poate răspunde mai corect.

  24. Apai eu sunt norocoasa la dentisti. Cum sunt fricoasa am cautat din astia lentzi si mocaitzi. Asta dupa ce am nimerit 2 canale incorect curatzate si am facut infectie si rezectie apicala. Nici maselele de minte crescute sub os nu mi-au dat atatea cosmaruri cat acea rezectie ….

  25. copilashatena

    “Niciodată să nu alegeți extracția din motive financiare. Bani o să mai faceți, dinți nu o să mai creșteți. Alegeți să salvați ce se poate, dentistul dumneavoastră va ști să vă sfătuiască dacă merită sau nu încercat.”

    Cind vorbesti de dinti te referi si la masele de minte? Ca mai toti dentistii se inghesuie sa ti le scoata (poate din motive financiare?) desi nu sint nici cariate, nici nimic … si nici nu i-a rugat nimeni.

  26. Gabi Co

    Cabinetul dentistului meu nu lasa loc de intrebari de ce costa atat de mult actul profesional – in sala de asteptare exista un tablou in care iti este explicat tie, pacientului, cate cheltuieli are un cabinet stomatologic (administrarea spatiului, aparatura si mobilier, materiale, asistenti si cursuri de formare/aprofundare, etc…).
    Desi aici costa o caruta de bani o lucrare, serviciile stomatologice nefiind deloc sau doar partial rambursate de celebrele case de asigurari, faptul de a fi atat de transparenti te asigura cumva ca nu au preturi scoase din “burta”.
    Dupa sarcina am investit in refacerea danturii. A fost un proces foarte lung, cu multe pauze intre lucrari (la genul 2-3 saptamani, poate chiar 4 intre momentul curatarii unei carii si cel al punerii plombei definitive) insa a meritat. Dar acum pot sa rad cu gura pana la urechi in selfie-urile cu pufarina mea 😀

    p.s. apropo de ce poti face in timpul sarcinii si ce nu, aici se recomanda sa iti tratezi orice infectie bucala inainte ca sarcina sa inainteze in evolutie. Primesti acasa o invitatie catre un consult stomatologic, dupa ce sarcina ti-a fost inregistrata. Cat despre anestezie in timpul alaptarii, doctorul meu m-a asigurat ca nu o va afecta pe copila, asa ca nu am refuzat-o

  27. Carmen

    De maselele de minte ce parere ai? Dupa sarcini m-am ales cu dantura praf, toate maselele imi sunt acum cu canalele curatate si atat dentistul din Romania, cat si cel de unde stau acum, mi-au zis sa scot maselele de minte, cum le zice poporul, ca sunt in plus, se curata greu, se strica primele si sunt cele mai dureroase. Mi-am scos deja doua, mai am doua :).
    Merg la o clinica privata care functioneaza pe principiul, ti-ai facut radiografia, ti-a zis ce e de facut ca sa-ti rezolve toate problemele si daca vrei tratament, faci totul la ei. Daca nu ai bani, fac si in rate, dar ideea e ca nu faci o plomba azi, una peste 3 luni si platesti fiecare interventie, sau faci o plomba la ei si restul la altul. In planul initial aveam trecute doua extractii, pe parcurs , din cauza durerilor am decis sa scot si restul de doua. Primele doua extractii au fost la 45 euro bucata, pentru celelalte mi s-a facut oferta de 75 euro bucata. Daca am intrebat cum de e asa mare diferenta mi s-a refacut imediat oferta la acelasi pret de 45, pe motiv ca nu e vina mea ca sa gresit oferta initiala si s-a facturat la 45 extractia.
    Oare chiar asa se poate face reducere? sau poate au preturi preferentiale in functie de cum arata pacientul? 🙂
    Mie imi par seriosi, e un lant de clinici, genul in care doctorul curant te pupa cand te primeste, pentru mine a fost neobisnuit :), radiografia si consultul initial nu a costat nimic, inainte de programare te suna pana dau de tine la telefon, sa confirmi programarea, ceea ce pentru mine, care mi-am pierdut memoria in sarcini, e perfect.

  28. Sofia

    Foarte interesant articolul, imi place felul in care explici: sincer si pe intelesul tuturor.

  29. pop

    buna ziua.am avut un premolar tratat cu amalgam cu 40 ani in urma care pe 1 feb ma durut.am facut radiografie si are o infectie sub radacina…miau facut sterilizare premolarului de 8 ori plus 7 g de ugmentin si urmeaza sa mi se faca obturatie de canal desi varful radacinii este si acum dureros…nuste gresit? si mai bine ar fi o extractie? multumesc

    • Narcisa

      Deci in 2011 erau vreo câțiva medici buni specialiști pe endo, ii numărai pe degetele de la o mâna. Restul făceau de toate si se considerau specialiști. Acum e plin Internetul de medici endonti care lucrează la microscop si nu știi care sunt într-adevăr pregătiți si care lucrează la microscop doar sa știe lumea ca au microscop. Un tratament de canal corect se vede in timp. In orice caz, dacă era o astfel de informație si acum 10 ani poate as fi știut ca medicii care tratează canale după urechile si fac de toate in cabinetul lor, nu își asuma dacă pierzi tu dinti din cauza lor. Cel mai grav este sa nu ți se spuna in fata daca esti un caz mai complicat si nu poate sa te rezolve pentru ca nu sunt ei pregătiți. Daca te trimite sa îți extragi dintele atunci când nu mai e de competenta lui este si mai grav. Eu as avea o întrebare pentru cei care practica cu seriozitate tratamentul de canal si sunt specialiști in asta. Extragi dintele sau mergi pe mâna specialistului pentru ca tratamentul de canal e o procedura sigura? Cât % din tratament acoperă tot dintele? Dacă acele canale principale sunt sterilizate si obturate, canalele secundare cum se prezintă după tratament? Bacteriile din canalele secundare sunt eliminate si ele odată cu tratamentul canalelor principale? Dar la retratament de canal care este situația canalelor secundare in cazul in care trebuie retratament? Nu este mai sigur un implant decât un dinte sterilizat si obturat, chiar dacă implantul e mai scump? Din ce am înțeles pe radiografie se poate vedea doar pana la un anumit punct, restul se poate observa doar când se lucrează, iar din acest articol am înțeles ca nici la microscop nu se poste vedea chiar totul. Dacă sănătatea e mai importantă decât banul pacientului, acești dinti retratati merita sa ii păstram si sa ii consideram parte de sănătate din organismul nostru sau mai bine mergem pe mana chirurgului si optam pentru implant? Am 6 dinti cu tratament la microscop si ma gândesc oare acești dinti care nu mai sunt vitali ii pot considera parte sănătoasă din organismul meu?

      • Doamnă, răspunsul la dilema dv e foarte simplu: canalele accesorii nu pot fi curățate și obturate, pentru că sunt zeci, sute, mii. Deci, da, acolo rămân bacterii care se îmbâcsesc. E ăsta un motiv pentru care tratamentul de canal devine un eșec? Posibil. Se tratează însă pe canal sute de mii de dinți în fiecare zi, dintre care un procent covârșitor pot fi păstrați de pacient în gură. Deci, le putem considera niște tratamente de succes. Mai mult, sunt tratamente incomplete care nu dau complicații, organismul se adaptează și dintele poate fi păstrat.
        Niciun implant nu e mai bun decât propriul dv dinte, oricine vă spune altceva vă vrea banii. Lucrurile nu sunt atât de simple pe cât le-ați expus: dinte cu bacterii pe canale secundare, deci îl scoatem și papa. E un mecanism complex, mai citiți ce am scris, de la capăt.

        Apoi, să îi acuzi pe anumiți dentiști că au tratat după ureche e nedrept, pentru că microscopul e totuși tehnologie modernă, până acum câțiva ani, nu aveam decât ace de canal folosite manual. Atât. Plus că nici acum nu își permit toți pacienții tratament la microscop, deci tot acele manuale sunt singura șansă a lor. Alternativa e extracția, iar pentru dentist vă asigur că e mult mai rapid să scoată un dinte decât să se chinuie să-l salveze.
        Te străduiești și muncești să cureți niște canale, tratamentul nu merge, iar pacientul tot nu e mulțumit. De asta mulți nici nu se mai chinuie să trateze și merg pe varianta implant unde pacientul simte că măcar pleacă cu ceva din cabinet. Un tratament pe dintele lui i se pare floare la ureche.
        Știți, medicina nu e matematică. Unii reacționează într-un fel, alții într=un alt fel. Ne dorim rezultate, dar nu le putem garanta.

  30. Carina

    Articolul mi se pare pertinent si bine explicat insa nu sunt de acord cu afirmatia “microscopul e o fita”. Un microscop iti permite sa faci tratamente la dinti cu anatomie dificila. A gasi sau a rata un canal inseamna pastrarea sau extractia acelui dinte. Si, mai important, microscopul iti permite sa faci retratamente (unde ai de scos alte plombe pe radacina, ace rupte sau pivoti fara sa perforezi dintele si sa il faci “bun”‘ de extractie. Eu am lucrat destui ani fara microscop iar acum, ca utilizez unul, nu as mai lucra fara magnificare.

  31. Alexandra

    Foarte bun articolul! As avea si eu o mica nelamurire daca este cineva dragut/a sa imi raspunda. Momentan am cateva probleme stomatologice sa zic in curs de rezolvare. De cateva luni am observat aparitia unui ganglion submandibular stang pe partea unde am suferit o punte dentara (sus). Mai mentionez ca tot in partea stanga jos mai am o masea cariata inca “nerezolvata” care a inceput sa doara. M-am gandit la tot ce e mai rau de cand mi-a aparut ganglionul ala. Analizele de sange sunt ok.
    Sa fi aparut din cauza acelei carii, sa fie vreo infectie acolo? Sau din cauza lucrarii dentare (am suferit obturatii de canal la dintii de sub lucrare). Este vreun medic stomatolog pe aici care a intalnit cazuri similare?
    Multumesc!

    • Bună ziua, îmi pare rău că ați pățit așa ceva. Posibil să fie o infecție pe undeva, prin zonă. Cel mai bine ar fi să mergeți înapoi la medicul dentist, vă consultă, poate faceți o radiografie și vă lămuriți. NU așteptați, lucrurile pot degenera urât. Sănătate.

      • Alexandra

        Multumesc de raspuns! Am trecut din nou la medicul stomatolog, mi-a descoperit o carie la premolarul stang de jos. Caria patrunsese in pulpa dentara. Cat timp m-a curatat cu freza, iesea un miros urat, deranjant… Mi-a facut pulpectomie, a zis ca e mai sigur sa scoatem nervul.
        Imi cer scuze de vocabularul… poate mai neacademic. Referitor la acel ganglion, dumnealui mi-a zis sa ma duc mai bine sa ma vada totusi un medic. Este posibil totusi ca acesti ganglioni sa apara din cauza acestor infectii/carii dentare? Dansul mi-a explicat ca acestia apar mai degraba in cazul unor abscese dentare ceea ce nu este neaparat cazul la mine?…

  32. laur

    frate zau asa…900 de lei …hai 450 500 ….ar fi bine sa fie bine…dar 900 ..pai tu zici ca nustiu ce aparat cvosta nustiu cate mi de euro…bun…dar asta nu inseamna ca trebuuie sa umfli pretul la dinte….si inca ceva….sincer dentistul ar trebui sa fie gratuit…grraaatuuit..la fgel ca si sanatatea in general..la fel precum apa si mancarea…pentru ca sunt lucruri esenmtiale vietii…sanatatea mancarea apa ..trebuie sa fie gratis…auzi…gratis…ca nu manci cu curu…

    • Nicu

      Cum pot fi atât de “prețioase” aceste informații din moment ce articolul nu răspunde concret și coerent la întrebarea din titlu: “De ce unele tratamente de canal costă 200 și altele 900 lei?”?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 283 queries in 0.489 s