Care-i diferența între a naște la spitalul privat ISIS Constanța și singură acasă ori pe câmp?

spitalul isis constanța

Nu mă bag în scandaluri medicale din câteva motive, unul dintre ele fiind că cei implicați sunt, într-un fel colegii mei. Sunt convinsă că niciun medic nu se trezește dimineața și își suflecă mânecile spunând, ia să vedem, cât de incompetent pot fi astăzi? Dar, de data asta mi se pare prea culmea-culmilor, e aproape 2 noaptea și m-am întors din pat să scriu două vorbe, că altfel sigur aș fi avut un coșmar.

Acum o săptămână, o mamă a murit în Constanța, la puțin timp după ce a născut un băiețel perfect sănătos. Femeia a făcut ruptură uterină, se afla într-un spital privat din oraș, pe nume ISIS, țineți bine minte numele ăsta. Medicii de acolo nu erau pregătiți să controleze situația (înțeleg că se putea preveni această complicație de ruptură uterină, dacă i s-ar fi făcut cezariană), au transferat pacienta de urgență la spitalul de stat, unde a decedat la scurt timp. Cuuuum e asta?! Într-un moment istoric, în care România e sus de tot în topul rușinii pentru numărul prea mare de nașteri prin cezariană, într-o perioadă în care foarte mulți medici își îndrumă pacientele să facă cezariană mai puțin CU și mai mult FĂRĂ indicație, o femeie MOARE fix fiindcă acești medici o încurajează să nască natural?! Observați paradoxul situației? Culmea culmilor, domnii mei! Tragedie mare, în urma Teodorei rămân doi copii, dintre care unul nou-născut, altul de 5 ani, un soț și o familie, toți îngenunchiați de durere.

Acum câteva zile, nu glumesc, tot în Constanța, același spital privat, ISIS. Un bebeluș se naște și nu poate respira, spitalul cheamă ambulanța, dar e prea târziu, bebelușul moare. Altă Tragedie cu T mare, repet: același spital privat. Acum, eu nu știu exact ce s-a petrecut acolo, că încă n-am văzut decât știri după niște postări îndurerate de facebook, dar nu am mai auzit de un spital care să cheme ambulanța. Voi? De obicei, ambulanța vine DE LA spital. Deci ce fel de spital e ăla, care are nevoie de ambulanța altuia, nu vă supărați că întreb? Care-i diferența între a naște la spitalul privat ISIS și singură acasă ori pe câmp?

Atunci când ești spital privat și te lauzi că primești femei gravide să nască la tine, mă gândesc că te gândești să le acorzi toate condițiile necesare. Inclusiv și mai ales în caz de urgență, că altfel nasc doamnele și gratis acasă, după cum spuneam. Nu zic, accidente se întâmplă și la stat, tragediile lovesc fără precizie, dar parcă e cam mult ghinion pe același spital privat în interval așa scurt (câteva zile!!!).

Dar să zicem. A dat ghinionul ghinionului peste spital, nu au putut-o salva pe Teodora. Ce ar fi trebuit să facă din secunda doi? Să revizuiască protocoale, să refacă scenarii de urgențe, să știe fiecare membru din echipă exact ce are de făcut. Să se îngrijească să nu le mai scape nimic data viitoare. Fiindcă dacă există vreo certitudine aia e că VA FI O DATĂ VIITOARE. (Vă spun cum era la noi, în stomatologie. Și vorba aia, nu se compară cam deloc. Făceam regulat curs de urgențe medicale, repetam scenarii de urgență, ne cronometram timpul de reacție și știam fiecare membru al echipei ce are de făcut. Cine e responsabil cu oxigenul, cine pune mâna pe defibrilator. Mă rog, chestii simple, ca în stomatologie 😛 Ideea era să nu fim luați prin surprindere de nimic.)

În loc de asta, ei ce-au făcut? Am văzut eu însămi o postare pe facebook a spitalului ISIS, în care se lăuda că are medici peste medici, ginecologi, neonatologi, servicii de gardă non-stop și urgență. Postarea era promovată cu bani pe facebook, ca să fie văzută de cât mai multe femei gravide, pe care să le convingă să le devină astfel cliente. Cu alte cuvinte, se lăudau cât de grozavi sunt la câteva zile după ce au pierdut un pacient?! De ce, se grăbeau să mai piardă pe altul?! (Și promovau fix nașterile, adică nu făceau reclamă secției de psihiatrie.) Din păcate, nu e o glumă, ci o Tragedie. Fiindcă, iată, la câteva zile, încă cineva a murit.

De ce mi-a sărit în ochi mie (care nu urmăresc acest spital)? Fiindcă a comentat Ioana (Prințesa urbană), le-a atras atenția referitor la reclama mincinoasă, a dat și un share acelei postări. Comentariile au curs după. Cred că au șters întreaga discuție, că nu o mai găsesc. Tot ce se întâmplă mi se pare strigător la cer. Și o foarte proastă mișcare de PR, spitalul privat ISIS e într-o criză majoră, din care nu știu cum își va mai reveni. Poate va angaja o firmă de consultanță specializată să îi refacă reputația. Dar familiile morților? Ele pe cine să angajeze să le aducă oamenii înapoi.

E atât de trist ce se întâmplă în România. Femeile se feresc să nască la stat, fiindcă le e frică să nu ia acasă un bebeluș sănătos, dar cu alte 5 boli pe lângă și se feresc să nască la privat, fiindcă e pe bani mulți și, iată, uneori pe viață și pe moarte. Mi se pare că noi, ca popor, suntem condamnați să tot alegem răul cel mai mic și tare mi-e teamă că, deja, răul ăla a început să ne mănânce de vii.

Vă rog mult, mamelor din Constanța, faceți cumva să nu mai apăreți la astfel știri! (începeți cu reclamații și continuați cu mame și bebeluși sănătoși, cât mai departe de acest spital privat, ISIS.)

Articolul anterior

Pe patul de moarte, nimeni nu își dorește să fi muncit mai mult

Articolul următor

De ce unele tratamente de canal costă 200 și altele 900 lei?

47 Comentarii

  1. dia

    Cum văd eu treaba cu clinicile private de gine-obstetrica din Ro: majoritatea nu fac fata marilor urgente, asta se cam știe, ca trebuie sa fii transferata la un spital de stat dacă e rău de tot.. ca pot sa rezolve anumite urgente, da, dar nu catastrofele. Acuma o cezariana electiva nu mi se pare ca e deloc același lucru cu o cezariana pe o ruptura uterina. Aia e catastrofala. Ma gândesc doar la multiplele unități de sânge de care ai nevoie și nu dispui, plus factorii de coagulare, plus terapia intensiva dupa( ca doar ce faci-pui bolnava in salvare după așa o operație- dacă a supraviețuit?)-deci nu începi dacă știi ca nu poți ca moare pacienta pe masa chiar dacă tu ca și chirurg ești capabil sa faci operația. Și dacă Supraviețuiește, nu ai terapie intensiva. Cam același lucru cu un nou-născut in stop respirator- poți sa ai neonatologi dacă nu și o unitate de terapie intensiva pentru ei. Ce faci cu el acolo? Majoritatea dacă nu toate clinicile astea private nu au așa ceva( terapia intensiva după e cruciala)-și pacientele știu-prietenelor mele la 2 clinici mari din astea din Ardeal li s-a spus ca vor ajunge la județean dacă e ceva catastrofal. Ca au chemat salvarea e ok- cum altfel sa transporți un pacient in situația asta dintr-un loc in altul in același oraș? Timpul e cheia acolo. E foarte tragic oricum- nu mi-o lua in nume de rau ca zic lucrurile astea. Răspunsul asta vine după ce lucrez de ceva ani buni in vest intr-un spital dotat cu de toate, din perspectiva aia zic. Nu cunosc alte amănunte despre caz, scriu doar ca răspuns la ce ai scris tu.

    • Stiu toate lucrurile astea, dar in continuare cred ca ar trebui sa fie dotati sa faca fata. Un chirurg sau un medic bun, pe camp, fara aparatura, fara o trusa e aproape egal cu zero. Atunci, de ce sa mai plateasca femeia mii de lei ca sa ce? Sa nasca fara situatii de urgenta poate si acasa in siguranta.

      • Oana

        Pentru că în general maternitățile private se bazează pe cezariana programată! Eu m-am hotărât greu să nasc la privat, din motivul lipsei unităților adecvate de terapie intensivă (mamă și copil), căci eu m-am încăpățânt să nasc natural. Dacă ceri o statistică de la aceste maternități, o să vezi că nr nașterilor naturale este infim. Femeile care își permit costurile de la privat, nasc de obicei prin cezariană☹️

    • Dana

      Macar sa aiba bunul simt sa aiba o ambulanta proprie cu care sa transporte “ problemele”. S ar castiga mult timp asa! Si poate Teodora ar fi supravietuit daca ajungea la spital cu 15 min mai devreme.

  2. Gabriela F.

    Mai…știi cum e…că sunt nevasta de urgentist și medic pediatru. 1 la mana spitalele private nu au serviciul de tin ( terapie intensivă neonatala)…și dacă sunt probleme bebe cu mașina de neonat de la smurd sau cu salvarea cu incubator ajunge la maternitatea de rangul cel mai superior care se poate…și la mămică e tot la fel…e urgenta…chemat urgenta…așa e din păcate. Naști la spital privat daca știi că totul e perfect! ..că eu sunt diabetica…și sarcina am urmarit.o la spital privat dar nașterea la stat tocmai că piticot avea risc de hipoglicemie…și nu am vrut un drum cu mașina roșie pentru bebe! S.a plimba cu aia la ziua porților deschise dar nu la naștere….din cunoștințele mele așa e in 2 orașe…unul universitatar, unul nu…sunt niste riscuri care nu știu cât de bine sunt explicate.. dacă sunt puse întrebari…și dacă sunt puse întrebări. Știu mai multe…dar la fel tac…că suntem colegi…
    Și da nici unul nu mergem la spital cu gândul.. pe cine mai omor azi ( că așa am impresia că suntem luați câteodată)…dar tu trebuie să știi in sufletul tau că ai făcut tot ce ai putut in limita competențelor tale profesionale și că ai învățat tot ce a trebuit ai mai mult decât ai putut că sa oferi oamenilor care dau de tine tot ce e mai bine și bun!

    • Si eu mai stiu cate ceva, dar cred ca oricum medicii au prarte de-o campanie de denigrare in ultima vreme, m-am ferit sa pun paie pe foc. Ce m-a scos din sarite acum e insa atitudinea acestui spital! Cum, la cateva zile dupa ce a murit o pacienta si a fost un mega scandal, te apuci sa iti faci reclama pe facebook?! Indiferent daca ai fost vinovat sau nu, ai putina decenta sa nu iti pui fusta scurta si sa iesi in club, la agatat. Parerea mea.

  3. mihaela

    Sunt sigura ca nici gravidele nu se trezesc dimineata cu gandul: azi ori la bal, ori la spital. Dar din ce vad eu, nu exista alternativa. Cred ca in primul rand forumurile, blogurile, influenceri din domeniul parentingului ar trebui sa o lase mai usor cu nasterea naturala, mai ales dupa cezariana, sau in apa, sau cu moasa, sau acasa. Mergi frate la spital! In privinta spitalului, aici, dupa cum spuneam nu ai ce face. Pentru ca si la stat se moare, si acolo sunt infectii, si acolo sunt riscuri. http://radioconstanta.ro/2015/08/28/o-femeie-gravida-a-murit-in-spitalul-judetean-constanta/ Privatul nu are atatia bani sa construiasca sali de ati, iar costul unei nasteri cu complicatii ar creste exponential pentru a asigura cazurile de urgenta. Ca sunt nesimtiti si ii intereseaza doar business-ul? Pai da, ca de-aia sunt privati, sa faca bani. Ca si gradinitele private, ca si clinicile private. Eu nu cred ca sunt solutii. Pare trist, stiu ca asa nu se rezolva situatia, dar acesta este adevarul. Nu exista alternativa. Este un joc de noroc, punem o lumanare la biserica si speram sa nu fim noi urmatorii la stiri.

    • Problema nu e ca spitalul privat face bani. Sa faca, e perfect normal. Problema e ca spitalul privat face bani mincinosi, taxeaza pacientele si nu le ofera nimic in schimb. Nu le ofera siguranta. Asa imi pot deschide si eu spital, va invit sa nasteti la mine in sufragerie! Am un termometru prim casa pe undeva, se pune ca sunt echipata?

      • Spitalul privat spune din start ca in caz de urgente majore te transfera la stat. Ce mi se pare grav e faptul ca nimeni NU explica ce inseamna aceste urgente si ce NU pot ei sa iti ofere in spital privat. Am nascut de 2 ori la spital privat si niciodata nu as fi banuit ca ei nu au rezerve de sange in caz de urgenta. Sau ca nu au acces la astfel de rezerve.

        Abia cand am auzit de Teodora am aflat ce le lipseste. Si probabil nu am aflat tot. Suntem pe cont propiu, fiecare pacient pentru sine, cam asta se intampla acum. 🙁

  4. Larisa

    Toate clinicile private iti pun in vedere la semnarea contractului ca nu au serviciu de urgenta si in caz de complicatii se va chema ambulanta de la spiatulul de stat. Asta m-a facut pe mine sa spun “pas” la Regina Maria. In afara faptului ca au niste costuri imense, de la 1.500 de euro in sus, nu iti ofera siguranta ca nastarea va decurge in conditii optime.

    • Larisa, garanții nu îți oferă nimeni, putem înțelege așa ceva. Dar cum vine asta, în caz de complicații se va chema ambulanța??? Doar mie mi se pare aberant??

      • Alexandra

        Nu e neapărat aberant. Ambulanta pot să cheme și spitalele de stat care nu au dotări de urgență. De exemplu intr-un spital de reumatologie, cronici, unde un pacient face infarct sau AVC, medicul care e de gardă pe secție poate chema Ambulanța pentru a ajunge într-un centru specializat.

      • dia

        Cred ca tu vezi ambulanta asta intr-un mod diferit. Eu o văd ca pe o metoda de transport echipata in condițiile respective. Cu un incubator pt nou-născut de exemplu. Nu știu cu ce altceva ar fi mai ok sa trimită pacienții? Da, ideal ar trebui sa aibă dotări acolo…

  5. Andreea

    Uite de ce am nascut eu la Tulcea. Pana in luna a 7-a mi-a urmarit exclusiv sarcina un medic de la celalalt “mare spital” privat din Constanta. Desi in sarcina era totul ok, am intrebat daca vor fi complicatii unde se rezolva acestea si mi s-a raspuns ca se trimit la judetean dar sa stau linistita ca nu voi fi eu ci complicatii ca totul este ok. Din pacate inteleg ca pe asta se bazeaza, “stai linistita ca nu vei fi tu nefericita care sa pateasca asta”. Am nascut la Tulcea in spital si de la inceput mi-am dat seama ca a fost cea mai buna alegere.

    • Cu siguranță există mult mai multe femei care au născut ok și la ISIS. Dar asta nu e o scuză chiar deloc. Felicitări pentru bebe, să vă trăiască!

  6. Cristina

    Salut Miruna! Sunt sibiancă ca și tine, trăiesc în Cluj, și mă stresează treaba asta cu nașterea de nu e adevărat. Mai am 5 luni să mă decid și părerile sunt foarte împărțite: pe de-o parte citesc despre infecții spitalicești din spitalele publice http://observator.tv/eveniment/bebelus-mort-sepricemie-spitalul-pantelimon-237576.html , pe de alta despre urgențele ne-tratate tragic la privat. Din fericire nu am fost niciodată la spital până acum și chiar nu am nici cea mai vagă idee ce este și ce nu este adevărat.

    • Felicitări pentru sarcină! 🙂 Știi cum e, de cele mai multe ori nu e un singur vinovat pentru ceva, mereu e un cumul de factori, care puși în context dau un rezultat. Lucrurile nu sunt niciodată albe sau negre. Dar… asta nu înseamnă că există scuze.
      Cred că nu știi ce să alegi. Doar medicul tău în care ai încredere te poate sfătui, el știe mai bine ce poate oferi fiecare spital vs de ce ai tu nevoie. Baftă! Sigur o să fie bine 🙂

    • Nicoleanda

      Cristina, locuiesc si eu in Cluj. Atat la Gynia, cat si la Novogyn se cheama ambulanta in caz de urgente si complicatii. Am inteles ca au achizitionat incubatoare, in caz de nevoie…. Dar Gine 1 e o maternitate de nivel 1, alaturi de inca cateva din Bucuresti, ceea ce spune ca are dotarile cele mai bune din tara. Eu am stat 2 luni internata la Gine 1 prima data, iar la bebe 2 , 5 zile. Aici ingrijesc si bebelusi de 600 de gr, ceea ce spune mult despre aparatura si echipa medicala. Nu e perfect, dar acoperirea in caz de complicatii e cea mai mare din Transilvania.

  7. Apropo de cum o sa isi refaca imaginea? Iti mai amintesti de CMU din Bucuresti. La fel a fost un scandal tot cu un bebelus care a murit de la o anestezie.. si stii ce e CMU acum? Regina Maria! Da, ditamai reteaua. Din pacate, avem memoria scurta, doar noi cei cu constiință nu uităm (deși recunosc că nu mai știam nici eu exact de ce murise acel beblus, am căutat pe Google). Of, este o maare problema intr-adevar si nu poti decat sa te rogi toata viata sa nu ai nevoie de spital.

    • Orice medic, spital etc va avea și cazuri din astea, probleme MARI. Asta nu îi anulează pe toți ceilalți pe care i-a făcut bine. Ideea e că totuși, să pierzi doi pacienți în două săptămâni, timp în care îți umfli mușchii pe facebook, că ce grozav ești tu, da asta e o problemă.

  8. Mihaela

    Ai foarte mare dreptate, nu este deloc aberant sa ai, tu , ca pacient, dreptul la tot ce inseamna o echipare standard dupa parerea mea intr-un spital. Sectiile dotate corespunzator pentru urgente ar trebui sa fie un lucru standard. Chiar nu inteleg ce fel de oameni si ce gandire au aceia care dau autorizatiile de functionare pentru spitale care nu au asa ceva. Este strigator la cer!! Ok, privatul este dupa bani, dar cu o conditie, intai sanatatea, ca doar cu asta se ocupa si dupa aceea banii. Nu esti capabil sa asiguri acest standard, pa si la revedere, sa fie inchise. Imi e asa se ciuda cum inteleg majoritatea romanilor sa faca afaceri la noi in tara, ce inteleg ei din democratie, sistem privat etc…de ce nu se gandesc frate sa faca ceva cum trebuie pana la capat, sa aiba simtul raspunderii? Chiar nu inteleg…

    • În multe spitale private din lume e cumva asemănător. Sunt mult mai slab dotate, pentru complicații grave se transferă pacientul la stat. DAR e important să aibă un sistem de stabilizare a pacientului, ca să mai fie ceva de salvat.

  9. Cristiana

    Si eu sunt medic si incerc sa evit sa ma implic in astfel de discutii, atata vreme cat nu am toate informatiile (Si, evident, nu le am, nici macar nu mai lucrez in Romania, oare de ce?…). Vreau doar sa zic acum ca (si) mie mi se pare de un cinism imens atitudinea acestei clinici. Am citit destul de multe articole despre ce fac ei si am observat ca planul lor de afaceri este clar, grupul tinta al femeilor concentrate doar pe natural, nastere naturala musai, anti-vaccinisti, anti-medicamente, anti in general etc. Le promit ceva ce nu le pot garanta si le ating fix nervisorii aia ai lor sensibili si innebuniti de presiunea grupului lor: “aifacutcezarianadarnuebine”, mintind. Mi se pare o lipsa clara de etica si chiar ma intreb cum se simt medicii aceia stiind ce fac, pentru ca nasterea naturala dupa cezariana are totusi niste riscuri care trebuie clar explicate si asumate…..Problema suntem, iarasi, noi toti pana la urma, si sistemul asta afurisit care face orice altceva decat sa educe oamenii….:(

    Si pentru cine citeste cumva ce scriu eu aici, va rog sa intelegeti ca sarcina este un proces minunat in felul lui, dar nu este lipsit de riscuri. De asta e bine sa intelegem cu totii ca uneori nu se poate sa nastem in cada, acasa, cu uleiuri esentiale si muzica linistita in surdina. Si sa nu ne invinovatim si sa luptam la nesfarsit pentru intoarcerea la “natural”. Uneori nu se poate. Mortalitatea materno-fetala era imensa in perioade nu de mult trecute. Sa nu se inteleaga ca prin ce am scris dau vina pe victime, in nici un caz, dar macar e ceva ce putem controla noi. Condamn cu tarie modul in care acest spital privat alege sa faca bani, tintand un grup vulnerabil.

    • e bine că ai scris. Din păcate, din cauza trendului pro-cezariană, trecem ușor dintr-o extremă în altă și dăm din lac în puț.

  10. Andreea Munteanu

    Pfff nici nu stiu de unde sa încep Miruna! Toate prietenele mele au născut la privat prin cezariana, asa cam la o ora după ce s-au internat…motivele date de medici: ba ca bebe e mare, ba ca bazinul îngust, ba travaliu prelungit ( 1-2h)! Intri pe pagina spitalului si vezi toți bebelusii adunați in “salonul de nou-născuți” pentru ca mama sa se odihneasca!!! Cat mama se odihnește, Bebelușii primesc formula ca sunt mari si mamei după cezariana nu i-a venit inca laptele! E tragic ce se întâmpla! Asta la Cluj, in centru universitar, si tot la fel se cheama salvarea daca e caz de terapie intensiva.
    Am 2 exemple doar între prieteni si cunoștințe: tânăra gravidutza, prima sarcina, urmărită de un renumit ginecolog din Cluj la privat, ii vine sorocul, merge la clinica privată, doctorul ei nicăieri, nu era plecat inca de la clinica de stat! Moasa ii zicea ca nu poate sa nască fără doctor!!!! Pana a ajuns doctorul, copilul a murit!
    Cazul 2: prietena buna, la al treilea copil, naște la stat, cu același doctor menționat mai sus (cu care născuse si ceilalți 2 copii la stat). Naște joi seara, o lasa acasă luni. Totul aparent bine pana vineri cand se urca in mașina personală cu o hemoragie puternica. S-ar fi dus tot la stat, dar doctorul era deja la clinica privată si o cheama acolo. Cand a văzut-o in ce hal e a avut totuși tupeul sa-i zica sotului sa o urce in mașina personală sa o ducă la stat. Femeia nu era in stare sa stea in picioare. Au ramas la privat. Histerectomie de urgentă, nu au putut opri hemoragia altfel! Anestezist chemat de acasă!!!!! Vorbim de minute, câteva minute de lălăiala si o costa viața! A scăpat, dar eu ma întreb de ce s-a ajuns aici? Nimeni car a stat 4 zile in spital peste weekend nu i-a pus mana pe burta sa vadă cum s-a contractat uterul???
    Si in uk te lasa acasă la 6 ore, dar in următoarele zile te vede moasa zilnic daca e nevoie!
    Nu mai suport sa aud știri din astea, nu exista nici o rezolvare!
    Eu la prima naștere fiind in Romanica, am ales sa nasc la stat, la Gine 1. Am avut parte de o moasa deosebita, doctorița care m-a urmărit nu a putut ajunge la nașterea mea pt ca era si ea graviduță si apăruseră ceva complicații. Am avut noroc ca era de garda doctorița ce ii urmarea ei sarcina! Si noroc ca nu am avut nevoie de fapt de doctor! In rest, Per ansamblu am fost mulțumită de condițiile de la stat. Clinicile private inafara de condițiile hoteliere, nu își merita banii

    • Carmencita

      Eu am nascut natural duminica la 23:55 si marti la pranz paraseam maternitatea de stat.
      In cele aproape 2 zile nimeni nu a palpat nimic. Doar am fost intrebata daca sunt ok.

      • nici eu nu tin minte sa ma fi palpat cineva. Am mers doar la “pansat” epiziotomia si donat cate 5 lei al fiecare vizita.

  11. Otilia

    Fix motivul pentru care am nascut la stat e acesta. In caz de urgenta spitalul privat m-ar fi transferat la stat si atunci am zis ca de ce sa dau atatia bani acolo? Culmea a fost ca la ultimul control bebelusului meu nu ii batea inima cum trebuia asa ca medicul m-a bagat de urgenta in operatie si mi-a spus ca nu mi-ar fi facut cezariana asta la privat (el lucrand si acolo) pentru ca nu aveau cum sa intervina in caz ca bebe avea nevoie.
    Daca vrei sa nasti la privat spui niste rugaciuni in gand si speri ca totul va fi bine.
    Nu ca la stat ar fi totul roz. Am plecat din spital amandoua cu infectii nosocomiale, dar macar am ajuns acasa vii…si amandoua.
    Oricum…e strigator la cer ceea ce se intampla.

  12. Laura

    Atunci cand a fost vremea sa ma deci unde vreau sa nasc, la stat sau la privat, eram ferm convinsa ca vreau la privat, la Polisano. Gandul ca spitalul e nou, aparatura nou, medici tineri, faptul ca platesc o factura deci oarecum mi-e mai usor sa imi cer dreptul desi si la stat am aceleasi drepturi dar stim cu totii cum e asta cu drepturile tale la stat… toate indreptau catre o singura decizie: PRIVAT. Apoi, cand a sosit vremea sa semnez contractul mi s-a spus: in cazul in care apar complicatii la nastere si copilul are nevoie de terapie intensiva, cel mai probabil va trebui sa va transferam la judetean. Wait what? Rewind. Adica, voi nu sunteti pregatiti sa faceti fata la o complicatie? Eram pregatita sa ma ridic de pe scaun. Nu stiu daca as fi ales judeteanul, desi maternitatea din Sibiu e tare laudata, dar stiam sigur ca nu am sa risc sa se intample ceva si sa fie nevoiti sa ne mute. Pai cum sa ne mute, chiar daca in cazul Polisano inseamna doar cateva sute de metri, dintr-o cladire in alta? Apoi mi s-a explicat ca ei sunt pregatiti pentru a face fata oricarei urgente, doar ca in cazul in care se intampla, terapia intensiva, nefiind cuprinsa in contract, ne va cam baga in sapa de lemn pe romaneste. Sapa de lemn ne-am asumat-o, asa ca am nascut la privat. A fost nevoie sa stam o zi in plus si culmea, nu au perceput taxa extra pt asta. Ce vreau sa spun insa este, ca e foarte posibil ca costurile sa fie unul din motivele pentru care au chemat ambulanta. Ceea ce este poate cu atat mai trist. Ca daca nu poti, nu poti… e nasol ca tii un spital cand NU POTI sa il tii… dar parca e si mai nasol cand te uiti mai degraba la bani decat la viata copilului din mainile tale. Sper ca nu despre asta a fost vorba. Nu prea inteleg daca ei NU POT GESTIONA astfel de situatii de urgenta, cum de au autorizatie de functionare (sau ce o fi avand nevoie un spital ca sa functioneze), adica nu este posibil sa ai sectie de maternitate daca nu ai sectie de TI pt nou nascuti si sectie de TI pt mame. Cat despre mama cu ruptura uterina, am citit de curand un articol a unei femei care a avut ruptura uterina, spunea ca medicii trateaza acest subiect ca pe ceva teoretic, ce apare doar in manuale, dar nu exista in realitate. Un fel de unicorn. Trist. Foarte trist.

  13. Da, Miruna! Este o mare problemă, aceasta a naşterilor. În majoritatea spitalelor de stat eşti tratată ca o vită, nu poţi avea copilul cu tine şi alte asemnea, iar la spitatele private trebuie să plăteşti o căruţă de bani, ca să fii tratată firesc. Şi ca naşterea să se întâmple normal.
    Nici nu discut despre cazurile cu complicaţii, unde mi se pare complet horror ce se întâmplă, în ambele variante.
    Eu am născut al treilea copil în fix 30 de minute de când am intat în spital (Cantacuzino. Horror.) şi am trecut prin toate etapele: 10 minute completarea actelor la camera de gardă, clisma, alte acte… aoleu, naşte doamna! Ei, cum ar fi fost să plătesc 8000 de lei pentru treaba asta ?! (Atât costă pachetul de naştere cu blândeţe la o anumită maternitate privată)
    Mie mi se pare revotltător ca o naştere să coste atât de mult. CU atât mai mult cu cât, iată, nici măcar nu eşti în siguranţă….

  14. Nici alte clinici private nu sunt pregatite pentru asta. Si o zic in cunosinta de cauza, de nascut in bucuresti: intrebam ce se intampla daca vin in travaliu in sapt. 35 si au zis din start: transfer la stat.
    Ba mai mult, se moare si la spital de stat.
    Pur si simplu in romania se moare pe rupte – e o adevarata epidemie de spitale murdare si de cadre medicale care se poarta isecrabil. Am decis spital de stat datorita problemelor mele medicale, am decis singura, dar mereu regret ca nu am nascut la privat, poate nu as fi ramas cu vorbe gen “nu mai urla” (dr sef de sectie neonatologie) sau telefon de la secretariat ca domnul direct e deranjat de urlete (marele doctor care iese acum la tv sa spuna cat de prietenos e spitalul pe care il coordoneaza, imi vine sa vomit cand il vad cat de candid).

    Rahat cu perje.

    Putine cadre medicale pun binele pacientului inainte.

  15. Ingrid

    Spitalele private ofera confort hotelier. Atat. Daca se complica treburile pacientii ajung la stat (atat de blamat de catre toata lumea). Infectii nosocomiale exista in toata lumea asta ( unele au trebuit demolate pt ca nu mai scapau de anumiti germeni) si se moare in spitalele din toata lumea asta, chiar si in cele mai faimoase.
    Cel mai trist este atunci cand stii ce sa faci dar nu ai cu ce. Cred ca asta este adevaratul motiv pt care plecam atat de multi.

  16. Luminita

    Citesc si ma inspaimant. Din punctul asta de vedere, ma bucur teribil ca am plecat din tara. Am nascut primul copil la Filantropia, in Bucuresti, cu cezariana, nu pentru ca ar fi fost un motiv concret, ci pentru ca asa mi-a trasat doctorita care ma monitoriza. Care a venit, s-a ocupat de mine corect 40 de minute, apoi a plecat si am ramas cu asistentele care toate isi asteptau plicurile pentru orice miscare in plus. Cred ca nascutul asta e o loterie in the end, putem avea probleme mari si dupa nastere normala, si dupa cezariana, si la stat, si la privat, important este intr-adevar sa stii ca macar ai doctori langa tine, in caz de ce-i mai rau.
    Acum, legat de cat de safe este la stat sau la privat, pediatra fetitei mele de atunci care lucra la RM mi-a spus direct sa nu ma prinda ca imi operez copilul de polipi la RM, pt ca, in caz ca se intampla ceva neprevazut pe parcursul operatiei (asta era acum 3 ani), nu au nici un fel de echipa de interventie. Asa ca am operat copilul la Budimex, de unde a plecat (am aflat asta accidental in Belgia, unde sistemul medical este cu totul alta poveste) cu virus de hepatita C, probabil de la uneltele folosite in timpul operatiei necuratate corespunzator. 🙁
    So…………concluziile la trage fiecare, pentru mine una, oricum o dai, in Romania este de rau in spitale. 🙁

    • Wow, mi se pare crunt, hepatita C din spital…e cosmarul meu …sa intru in spital cu una si sa plec cu altele. Si ma mai intreb de ce lumea evita spitalul de stat.

      Eu nascui in acelasi spital ca tine, dar nastere naturala. Pe repede, cu multa oxitocina, ca dr avea programari la privat si sta numai diminetile la spital- desi eu am zis ca pot sta si cu moasa toata ziua.

  17. si ceva ce nu au zis alte cititoare: spitalele au diferite grade in functie de ce servicii pot oferi. Functie de asta se face triajul pacientilor si transfera la un spital cu mai multi specialisti si echipa de urgenta si oferi conditiile dorite. Sunt multe spitale in tara unde serviciile medicale sunt SUB nivelul clinicii ISIS dar cadrele medicale nu fac transferul in timp util din bataie de joc.

  18. Miruna, inteleg ce spui, inteleg punctul de vedere. Insa le inteleg si pe femeile care inca aleg sa nasca la ISIS. Te citesc de mult timp si stiu ca intelegi cand spun ca multe femei au ajuns sa sufere traume la nasterea prin cezariana, de prea multe ori o cezariana nenecesara. Si din pacate in Romania un spital la care sunt multe NVDC-uri reusite da sperante foarte multor mame, care isi cauta vindecarea, o vindecare pe care la stat nu prea au sanse sa o obtina (cu foarte putine exceptii). Nu spun ca fac bine sau fac rau alegand ISIS. Spun doar ca le inteleg, pentru ca am trecut prin asta. La ISIS sunt foarte foarte multe povesti frumoase despre nasteri vindecatoare la care mamele viseaza (le stiu de pe grupurile de NVDC, nu de pe pagina spitalului pentru ca nu am urmarit-o). Din pacate sunt si tragedii.
    Cat despre ISIS si campania de marketing, nu ma pronunt, nu am urmarit-o si nu stiu toate detaliile, nici nu am vazut un contract cu ei sa vad ce stipuleaza in el.

  19. maddy

    e gratis daca nasti pe camp?
    nu imi vine sa cred totusi ca spitalul ISIS (nefericit nume in contextul actual) nu are anestezist. nu iti trebuie anestezie cam la orice chestie care se intampla in spital? nu pricep cum poate functiona asa, legal. daca din nastere naturala trebuie facuta cezariana la 4 dim il suna aia pe anestezist sa vina de acasa sau cum?

    • Juma din spitalele din tara nu au anestezist 100% sau unu care vine numai pentru bani (spaga la stat sau contract la privat). Doar iesit din bucuresti si viatza e mizera, middle age.

      Cand am nascut eu la Filantropia si am intrebat de anestezist mi s-a zis ca NU A VENIT INCA!!!! e drept, era 5-6 dimineatza dar ce spital isi permite sa angajeze 4-5 anestezisti, sa acopere 100% din timp? multi anestezisti si chirurgi fac “de garda in pijama” adica acasa, la nevoie sunt sunati si vin fuga fuga daca mai au la cine ajunge….

    • Evelina G.

      “ISIS (nefericit nume in contextul actual)”. In sfârșit cineva a zis-o pe nume!! De când am auzit in presa de spitalul asta, doar la asta m-am gândit, cum sa te numești, frate, ISIS?? Da’ ce se-ntâmpla acolo, se taie capete? Nu chiar, dar mai mor mame si copii:((

  20. Roxana

    Miruna ,nici nu stiu de unde sa incep…
    E revoltator ce s-a intamplat! Eu nu inteleg de ce nu exista ATI in maternitatile private avand in vedere ca se fac foarte multi bani. Si ma enerveaza la culme chestia asta cu nascutul natural ca si trend…
    E nasol si in spitalul de stat. Am nascut acum 9 ani la Polizu si ghici ce… sectia de prematuri era in corpul de cladire nerenovat. Cadea tencuiala de pe tavan in capul nostru. A fost oribil in spital,dar am ajuns acasa cu bine amandoua. Si apropo,ginecolocul care mi-a urmarit sarcina mi-a recomandat sa nasc la stat,natural. Doar ca lucrurile nu aveau sa stea asa… Am ajuns la camera de garda cu contractii la 5 minute si dilatatie 7 si totusi mi-a facut cezariana. A considerat copilul prea mic si nu a riscat nimic.
    Le doresc mamelor sa ia cele mai bune decizii!!

  21. Si aici vin cu o contra parere. Olanda. Se naste acasa. 40% din femei cer, jumate din ele li se accepta. Criteriile de triere sunt clare, nicio asistenta/ moasa nu risca. Varsta mamei, starea ei, distanta la un spital, problemele sau nu ale sarcinii etc.-

    La cateva ore de la nasterea in spital -> valea acasa.
    Si totusi este tara cu una din cele mai bune sanse de viata pt mama si copil din europa. De ce? eu cred ca depinde de triere si respectarea regulilor si conditiilor. Primul semn ca lucrurile scartzie si moasa zice: SCHIMBAM CALEA. E vorba si de bani, e mai ieftin sa califice 10 asistente/ moase si sa trimita acasa dar ideea ca sistemul merge si pune confortul pacientului. Oare se moare si acolo? Se moare peste tot, dar in romania mai rau.

    Oare cum vom disciplina cadrele medicale in Romania? De aici cred ca facem diferentza….

  22. Ileana

    Vad ca in general comentariile se refera la conditiile din spitalele private. Nimeni nu stie insa ca multi dintre acei medici sunt niste calificati la locul de munca (“la impinge tava” cum mai spune noi in jargon). Nu au luat examenul de rezidentiat pe tara dar s-au “lipit” de un post de preparator la catedra de ginecologie si s-au specializat acolo. Cel putin unul dintre incompetentii de la Isis, pe care il cunosc, a ajuns “mare” specialist prin metoda asta. Carpaciul – pardon, carmaciul – respectiv are multe cazuri de feti morti si gravide decedate, la portofoliu. Si cu toate astea femeile din Constanta continua sa il caute. Zau ca nu le inteleg. O colega de serviciu a nascut la Isis si au trimis-o acasa cu o infectie urinara de toata frumusetea. Alta, gravida in 3 luni, a avut o sangerare, s-a dus la medicul despre care vorbeam mai la deal, i-a facut papaverina (e un antispastic banal) si a trimis-o acasa. A doua zi a pierdut sarcina. Si cate si mai cate cazuri…

  23. Raluca

    Asa cum spuneai s-a intamplat din nou. Andra Ursuleasa, sotia parintelui Narcis Ursuleasa a murit in urma unei rupturi uterine petrecuta in timp ce medicii de la Isis incercau sa o asiste in vederea nasterii naturale dupa doua cezariene.
    Si in acest caz Andra si fetita ei au fost transferate la Spitalul Judetean, insa au decedat intai nou-nascutul si la o luna mamica.
    Raman in urma 2 copii mici si un tata daramat de suferinta.

    • Raluca, e o tragedie!!! Biata familie, sunt cutremurata, am citit despre acest caz! Dar am inteles ca e un pic controversat totusi. Nu e aceeasi femeie care si-a dus travaliul in compania unei doula? Pe plaja??? Am citit diverse. Inclusiv ca doi alti medici au sfatuit-o impotriva nvdc, dar ea a ales altceva.
      Zic sa asteptam finalul anchetei, nush ce sa zic. Oricum, aceasta clinica isi asuma prea multe riscuri, prea multe decese legate de acest loc. Sincer, nu pot intelege cum de mai exista femei care merg acolo…

  24. Linda

    Din pacate asemenea tragedii nu sunt deloc rare nici la stat nici in privat :(. Nu stiu cum e la clinica respectiva asa ca nu ma pronunt. Experienta mea cu doua nasteri a fost la extreme: prima nastere la un spital de stat din Bucuresti, foarte bine cotat. Medicul era nr 2 dupa seful de sectie. Cezariana partial de nevoie si partial pt ca asa i-a convenit dnei doctor. Anestezie generala practic impotriva vointei mele si cu doza mare de morfinic administrata inainte de a scoate copilul. Copilul a iesit cianotic si cu o plaguta parietala de la bisturiu. Nu mi l-au dat la san, nu am fost cu el in camera, il indopau cu lapte praf. Eu am ajuns acasa si cand mi-am vazut plaga postoperatorie am crezut ca lesin: era in forma de S iar cele 2 margini ale plagii erau afrontate cu o diferenta de nivel cam de 2 cm. A doua nastere, 41 de ani si un fibrom de 12 cm, la o maternitate privata din provincie. Mi-am tinut copilul in brate dupa nastere, am alaptat imediat ce am iesit din sala, am stat in acelasi salon imediat ce am putut sa ma ridic. Medicul venea zilnic si ma consulta, neonatologul la fel. Exista sectie de terapie intensiva dar echipata numai pt a acorda primul ajutor. Cazurile grave se transportau la spitalul judetean care era la 1 min de mers cu ambulanta. Inainte sa nasc acolo a fost in acea maternitate un copilas cu detresa respiratorie severa pe care l-am transportat la Judetean (eu lucrand pe smurd). Deci cand am nascut acolo o sarcina cu risc stiam clar ce imi asum. Dar stiam si ca: 1. Medicul meu e un profesiinist in care pot sa am incredere; 2. Timpul de transport la Sp. Judetean e de 5 minute (tot asa e si de pe sectia ginecologie pe ATI); 3. Daca va fi necesar transferul stiam ca nu se va taragana; 4. Stiam ca la Judetean poate fi ok cu unii medici si mai putin ok cu altii, ca risc sa plec acasa cu infectii, samd. Nu mi se pare necesar ca spitalele private sa aiba ambulanta lor. Costurile nu se justifica pt ca transferurile sunt rare si cand sunt chiar necesare e nevoie de masina de terapie intensiva, nu de ambulanta de transport. Ceea ce mi se pare necesar este ca mamele care nasc sau persoanele care sufera o interventie chirurgicala intr-un spital privat sa stie foarte clar care sunt limitele acelui spital si ce isi asuma. Si selectia cazurilor sa fie facuta pe baza riscului real, nu pe considerente financiare. Spitalele private complet echipate, cum exista in vest, sunt inca imposibil de sustinut financiar datorita sistemului de asigurari romanesc si datorita nivelului de trai si venitului mediu mult mai mic. In vest asigurarile deconteaza aproape tot dar cu timpi de asteptare f lungi. La noi testele din timpul sarcinii se fac in mare parte pe cheltuiala pacientei (daca are bani) ceea ce in sine e anormal. Pentru ca e vorba de multi bani comparativ cu venitul nostru.

  25. Adrian

    Am fost la Isis cu fetita de 11 luni pt ca a avut temperatura 2-3 zile, rosu in gât și apoi bubite pe corp. A fost consultată de o dna. dr, ne-a spus că nu știe ce are si ca este bine sa mergem cu fetita la spitalul de boli infecțioase din constanța. Pt acest lucru a trebuit să achitam 150 lei

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 217 queries in 0.432 s