De fiecare dată când pe-un adult îl doare-n fund, un copil vede că se poate

De fiecare dată când pe-un adult îl doare-n fund, un copil vede că se poate miruna ioani

Nu e ca și când nu știu ce se întâmplă în țară, în piețe sau la televizor. Să nu credeți că nu îmi pasă. Chiar dimpotrivă. Mă bucur nespus că sunt atât de mulți tineri care își doresc o schimbare în bine. Doar că…

Și anul trecut, cam tot pe vremea asta, era vânt și ploaie și zăpadă și frig (țin minte exact senzația aia de picioare înghețate și încălzite de inimile tuturor celor care scandau, rezistau, ieșeau), sute de mii de oameni își doreau schimbarea. Ce s-a întâmplat între timp? Vă raportez din viața mea imediată, că nu mai țin pasul cu știrile.

  • Ne găsim locul de parcare ocupat de câte o mașină fără număr de telefon la vedere de câteva ori pe săptămână. Weekend-ul ăsta, de trei.
  • La fiecare al doilea drum pe autostradă, câte-un șofer aruncă pe geam gunoaie, la peste 100km/h: bonul de la motorină, poate-un șervețel cu muci sau pachetul gol de țigări  fumate.
  • Clienții de la alimentară mângâie pâinea și chiflele proaspete din vitrinele de autoservire, cu mâinile goale și fără mânuși curate. Nu pe chiflele lor, ci pe care urmează să le cumpere alții. Am văzut că fac asta și doamnele vânzătoare.
  • Vecinii mei își plimbă câinii și îi lasă să facă caca oriunde îi scapă. După care merg mai departe ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.
  • Alții ies cu copiii în parc și îi țin ciuci lângă locul de joacă, să facă pipi sau caca liniștiți, ca și când nimic nu e ieșit din comun.
  • Pietonii, uneori mame cu copii de mână, alteori doice cu prunci în cărucior, trec strada prin locuri nepermise, peste șine de tramvai și printre mașini periculoase.

Să nu credeți că cei care-și parchează mașinile pe locul altora fără să le pese sau cei care își țin copiii să facă pipi în parc sunt toți niște analfabeți fără cei șapte ani de acasă. Nici cei care traversează prin locuri nepermise ori mângâie chiflele de pe raft nu sunt niște sălbatici naufragiați și salvați de pe o insulă pustie. Nu, sunt oameni ca mine și ca tine, care probabil au curățenie în casele lor, nu fac caca în sufragerie, se plâng de sistem și înțeleg care-i diferența dintre bine și rău. Doar că, de fiecare dată când un asemenea om face ceva care arată că nu-i pasă cât ar trebui, de fiecare dată când aruncă o gumă de mestecat pe jos și parchează mașina în loc nepermis, îi arată unui copil că merge și-așa. De fiecare dată când face ceva prost, deși cu puțin efort ar fi putut fi putut mai bine (de exemplu, să fi găsit un coș de gunoi), devine un exemplu pentru orice copil se uită la el. De multe ori e fix copilul lui, cel cu care trece strada de mână, pe roșu sau cel pe care îl șterge la fund, în parc.

Vreți o țară ca afară? Faceți-o. Vreți un alt viitor pentru copiii voștri? Construiți-l.

foto Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

Articolul anterior

Înțeleg de ce unii părinți sunt obsedați să nu ”strice” programul copilului

Articolul următor

De ce ”Motanul încălțat” nu e o aberație de poveste

42 Comentarii

  1. Exact! Ai pus punctul pe i. Tot asta spun si eu, zi de zi. Merg la proteste, ma implic in toate si chiar vreau o tara ca “afara” (ma rog, ca la nord, nord vest , ca-n sud am fost si-i ca la noi) Dar schimbarea incepe de la noi, de la 1+1 si pana nu o sa pricepem asta, toate vor fi la fel… si noi o sa fim triști si nefericiți si frustrați si cu gandul la alte plaiuri mai “civilizate”

  2. Anca

    Ai mare dreptate! Păcat că mulți nu își dau seama că de ei depinde să avem o țară ca afară. Chestia cu aruncatul gunoaielor unde se nimerește mă enervează maxim…în punga în care se duc micii la picnic nu se pot pune la final resturile!? Și de ce unii când sunt în altă țară pot să respecte regulile de bun simț și când sunt în România merge și cu ‘e bine și așa’!? Dar sunt atât de multe ‘de ce-uri’….de ce e mizerie în tren, pe plajă, pe stradă, în parc…

    • și lista ar putea continua.

    • Mirela

      O sa scriu si eu aici o nemulțumire, o am de ceva vreme si simt nevoia de a o împărtăși.
      Locuiesc la bloc, iar în spatele blocului este un spațiu verde mare, însă neamenajat. Iar cartierul e plin de iubitori de animale ce își plimba ceteii si nu strâng. Astfel, a devenit o mare toaleta pentru câini. E destul de frustrant pentru mine sa ies cu copii si sa ma enervez pentru ca la fiecare pas e cate un rahat de caine.
      Nu vreau sa fiu interpretată aiurea, imi plac animalele si cred ca forte fain sa te îngrijește de ele, dar totusi sa fim responsabili pana la capat.
      Ma gandesc sa merg la poliție, poate cumva se invata oamenii sa strângă. Nici nu stiu cum ar trebui procedat.

      Acum cateva zile sotul ii atrage atentia uneo doame ca ar trebui sa stranga dupa catelul care tocmai isi facuse nevoile, iar răspunsul ei a fost: hai ma lasi!

  3. Andreea

    Ofof sper sa nu inceapa postari in care sa incepi sa zici asa subtil ca mai bine nu te intorceai acasa, ca imi moare si mie speranta sa ma mai intorc candva:)

    • Absolut deloc, nici nu mă gândesc la asta. Weekend-ul ăsta a fost mama la noi, am cântat, dansat și ne-am jucat împreună, a fost MINUNAT. Asta nu-mi aducea mie toată civilizația din vest. Deci, fii pe pace. Te așteptăm acasă.

  4. Ana

    Pe langa cele bine punctate de tine mai adaug si eu:
    – pe strazi cu doua benzi sau chiar o banda pe sens se gaseste tot timpul un destept care pune masina pe avarii daca nu chiar parcheaza;
    – in blocul meu sunt oameni care arunca apa si gunoaie ( coji de banane, portocale, hartii etc.) de la geam;
    – parinti care fac cheta pt doamna educatoare/invatatoare;
    – dulciuri in pachetul de la scoala plus ft multe prajituri si alte chestii cu zahar nelipsite de la orice Mos Nicolae, Craciun etc.;
    Astea sunt primele idei la care m-am gandit. Nu vreau sa meditez mai mult…oricum vom pleca.

    • Și la mine se aruncă gunoaie pe geam. Apa am înțeles că e contra porumbeilor care chiar fac multă mizerie.

      • Ana

        La noi nu sunt porumbei si totusi curge apa murdara de la etajele superioare.
        Daca stau sa ma gandesc as spune totusi pe termen lung nu neaparat toate acestea fac viata neplacuta in Romania. Momentan ma doare instabilitatea pe plan economic – devalorizarea leului, contributie mai mica la pensii private obligatorii, disponibilizari (la mama la sv au inceput), sansa maririi salariului redusa din cauza contributiilor transferate la angajat pt ca unii angajatori suplimenteaza fondurile ca sa mentina aceleasi salarii, scumpiri pe toate planurile. Astea pe langa toate problemele deja existente in spitale, scoli, justitie etc.

  5. Gabriela

    Adevărat!

  6. Alina

    Eu umblu cu olita portabila dupa mine peste tot. 😬
    Cand am dus bradul de Craciun afara, l-am infoliat bine, ca sa nu las ace in urma, da’ tot au mai scapat cateva. A trebuit sa deschis ambele parti ale usilor din scara, sa incapa bradul. Un vecin, in varsta, imi spune: mai bine l-ati fi aruncat pe geam in gradinita blocului. 🤦🏼‍♀️
    Bai nene… stau la etajul 8, poate daca as fi stat la parter as fi facut asta, ca era mai comod, dar tot stateam pe ganduri daca sa o fac sau nu. Da’ de la 8?! Wtf!
    E o lista asa lunga de “asa nu”… pffffbbb

    • Omul incerca sa fie de ajutor, foioioioooi

      • Alina

        Mana pe brad n-ar fi pus-o. :))

        • Inteleg, doar indicatii dadea. Imi amintesc de un tip care ma vedea ca imping caruciorul greu prin zapada si mi-a zis pe un ton superior: “daca l-ai trage in loc sa-l impingi, ar fi mai usor!” Dar mana nu ar fi pus-o.

          • Camelia

            Exact. Acum doua ierni eram la maica-mea si dezapezeam cu spor, un vecin pensionar ma vede si estimeaza ca in ritmul in care lucram nu terminam pana seara :))) l-am invitat sa mi se alature ca la final poate ne ramane timp si de un vin cald :)) a inceput sa rada, dar in 5 minute era jos cu lopata.

  7. Și cum noi deja am ajuns la 40 de ani am decis să emigrăm. Am ajuns cu bine, mâine vine și camionul cu lucruri. Sunt multe care mi-au pus capac în cei 11 ani de București, dar mai tare ca vecinii care-și lasă câinii să-și facă nevoile în fața blocului, fix în fața treptelor, sau pe roțile mașinilor, parcate în fața imobilului, sau elevii de la liceul Krețulescu și cadrele didactice (sau îngrijitoarele) de la Liceul Pedagogic din capătul străzii, care-și fumează țigările și-și lasă chiștoacele la noi la bloc nu m-au enervat decât claxoanele date aiurea în trafic. Și culmea este că acesta este motivul pentru care nu am fost la proteste, că și oamenii educați, care au rezonat cu #rezist fac ce fac vecinii mei.

    • Alina

      Succes! Si noi am fi plecat, dar “depindem” oarecum de un business pe care il avem in Ro…

      La faza cu rahatul de caine, ma tot intreba piticul meu “ce-i acolo?” aratand spre rahat si eu ii spuneam de fiecare data “caca de caine, il ocolim, miroase urat, bla bla, nu este ok cum procedeaza stapanii”. Ei si de atunci, cand fi’miu trece pe langa un rahat sau pe langa un caine cu stapan care face, incepe sa spuna in gura mare “cacaaa de caaaineee, strange dupa tineee”. :)) are 2 ani si 9 luni. Mi-e asa un drag de el. :))

    • Din pacate, ai dreptate. Ma bucur ca ati ajuns cu bine si ca nu va e dor. Noua ne e! 😩

  8. Silvia R.

    Eu nu am mers la proteste pentru exact asta cred si eu. Schimbarea sta in fiecare dintre noi. In momentul in care eu nu voi avea ce sa imi reprosez, voi arunca cu piatra in cel de langa mine. Si eu imi gasesc locul de parcare ocupat fara nr de telefon, la un moment cineva si-a lasat masina chiar 1 saptamana. Ca sa nu mai zic de “ciubucurile” date la orice colt de strada: la manichiura, la curier, etc. Nu mai zic de asistentele din sistemul sanitar. Oamenii astia au salariu, de ce trebuie sa scot eu bani in plus? Intotdeauna asteptam de la altii sa faca ceva pt noi, suntem prea putini care suntem constienti ca suntem responsabili pentru felul cum ne “asternem patul”.

  9. Elena

    Mai sunt si persoanele care injura si se baga in fata sa fie ei primii la cozi mai mari, vanzatoarele sau casierele ciufute(aici se adauga si functionarele de la ghiseu si nu numai); si mai este un caz care pe mine ma dezgusta, am fost in decembrie la un mall foarte cunoscut din buc, s a intamplat sa am nevoie la buda…deci am ramas masca cat de mizerie era la femei si tocmai ce sosi femeia de serviciu si mi zice pana si barbatii sunt mai curati. Am ramas masca. Asa or face si acasa, le as ciufuli rau pe astea sincer…sa fie un senzor din ala cum da hartia pe jos sau fac mizerie hop una in cap asa poate s ar trezi si ele. Cel mai urat mi se pare sa arunci gunoi pe jos, sa faci mizerie, oribil si dezgustator!! Degeaba protestati…oricum nu o sa se schimbe nimic.

    • Vai, stiu ce zici. Faza e ca se mai intampla sa murdaresti la baie, doar ca trebuie sa cureti apoi. Si mie mi se pare de bun simt.

  10. Bine zis. Foarte inspirat titlul. M-a atras ca un magnet. Copilul face ce vede la parinte si ce ii confirma parintele ca are voie sa faca. De unde sa stie el ca nu e frumos sa isi arunce ambalajul de la napolitana la mine in poarta, cand maica-sa asta a facut. Stii cat de agresivi sunt unii daca le atragi atentia pentru chestii de genul asta? La fel vor fi si copiii. Vor considera ca e dreptul lor sa faca mizerie.

    • Daaa, stiu!!! Si ca altii sunt obligati sa stranga! Asta vine un pic si din familie, unde multi sunt obisnuiti sa faca dezastru, ca strange mama, nevasta, etc

  11. maddy

    mai toate punctele din lista s`ar rezolva simplu prin…amenzi. da, amenzi. in tarile pe care noi ne place sa le numim civilizate, populatia e amendata daca arunca guma pe jos (nu in Singapore era amenda de 1000$ pentru asa ceva?), daca parcheaza ilegal, arunca gunoi pe jos, etc.
    degeaba avem legi daca nu le aplicam.
    civilizatia se face cu forta.

    • Absolut, sunt perfect de acord cu asta. Chemam politia de cate ori e nevoie, ei dau amenda, doar ca, ghici ce, asta nu ne elibereaza locul de parcare! Tot noi tb sa gasim altundeva sau sa parcam pe locul altui om (cu nr de telefon la vedere, doar ca astainseamna sa coboram in 2 minute sa o mutam indiferent ce am face in acel moment, ca na, nimeni nu e de vina ca noua ne e ocupat locul… si tot asa)

  12. Roxana

    Off,cat de adevarat!! Si cat de mult apar eu tara si orasul in care m-am nascut! Cum spunea cineva … pacate ca e populat!!
    Imi aduc aminte ca atunci cand era fetita mea mica aveam o olita in permanenta in rucsac. Si niste pungi parfumate…
    Am vazut parinti la mare care sapau o gropita in nisip 😕.
    Trist!!

  13. Lasand toate lucrurile rele la o parte, mie mi se pare ca exista mai multi oameni civilizati/informati/interesati astazi fata de cati existau mai demult, asa ca traiesc cu speranta ca atunci cand vor fi copiii nostri la varsta noastra vor avea printre ei mai multi oameni civilizati/informati/interesati decat avem noi.

    Nu?

  14. Larisa

    De cand cu dezapezirea si zapada multa, e si mai dificil cu locurile de parcare. Saptamana trecuta am dezapezit doua locuri de parcare. Unul ce era al meu, iar al doilea dupa ce l-am gasit ocupat pe al meu. Cand am ajuns acasa seara, la ora 20, ghici ce? Mi-am dat seama ca mi-am gasit job part-time pe timpul iernii.

  15. morbo

    Ohooo, protestele nu sunt pt schimbare, sunt pentru mentinerea legilor existente. PSD vrea schimbare. In rau. Ce ai enumerat tu acolo sunt chestii importante, dar bine ar fi sa fie alea problemele.
    Si in vest mai vezi probleme din astea civice, dar partide care sa incerce activ, pe fata, subminarea statului de drept, nu. Doar aici, la est de Germania si Austria. E si vina noastra ca nu intram in politica. Ne-am descurca bine de tot multi si am face mult bine, nu e ca si cand nivelul de acum e mai sus de piciorul broastei
    Daca si matusa aia a ajuns prim ministru…

    • Doamne ferește, și aveam eu complexe de inferioritate că nu am cultură generală. Să zicem că mă simt mult mai bine acum.

    • Cameli

      Sunt atâtea exemple de așa nu. Văd zilnic mizerie de câine și cel mic ocolește. “Doamne” amabile care se ratoiesc dacă cineva îmi da prioritate la o coada, fiind cu copilul la rand afara la aprozar, aceleași doamne machiate pana in gât și care se fac ca nu te văd cu un copil in brațe in autobuz, in picioare lângă scaunul lor. Îmi doresc sa cred ca putem schimba ceva și încerc sa îl învăț de bine pe cel mic.

  16. marria

    Sper sa nu supar tare pe nimeni, dar mie mi se pare ca in Bucuresti oamenii sunt mai necivilizati decat in restul tarii: sunt mereu grabiti, foarte nerabdatori, agitati, nepoliticosi si se plang mult aproape de orice. De cate ori ajung in capitala am aceeasi senzatie. 🙁 Am si o explicatie: in Bucuresti s-au adunat oameni foarte diferiti, din toate colturile tarii, care zilnic au de parcurs distante mari casa-serviciu, intr-un trafic infernal si asa nu mai au timp sau rabdare pentru nimicuri, iar politetea e cea care cade prima.
    Imi dau seama ca multi din cei care au comentat traiesc in Bucuresti momentan, altfel n-as fi scris nimic.
    Cred ca toate astea se intampla din cauza supraaglomerarii orasului … De altfel si cele cateva mari capitale pe care le-am vizitat sunt mai murdarele decat restul tarii si au oameni mai necivilizati (cel mai elocvent exemplu e Parisul care pe mine m-a socat la acest aspect).
    Nici Iasul meu nu e perfect, nici pe departe, dar este destul de linistit si curatel – nu-mi amintesc cand am vazut kk de caine ultima data (sigur am vazut, dar asa de rar incat nu e deranjant).
    Oamenii parca sunt mai molcomi si mai abordabili.
    N-am vazut pana acum gunoi aruncat pe geam in zona in care locuiesc, dar poate se intampla asta in alte cartiere pe care nu le cunosc asa bine.
    Merg zilnic cu autobuzul sau tramvaiul si pot sa spun ca oamenii sunt ok chiar si cand stau inghesuiti ca sardinele la ora 7 dimineata (de multe ori se ajuta intre ei, biletele circula din mana in mana pentru a fi compostate pentru cei care stau pe scara, lipiti de usa si nu ajung la aparat). Nu aud vociferari, nu vad imbranceli, nu am parte de intamplari de genul celor de pe pagina de facebook “Auzite in RATB” care relateaza intamplari tragi-comice din transportul in comun bucurestean.
    Am ajuns sa-i cunosc pe bucurestenii veniti in Iasi dupa modul in care se comporta, dupa modul in care conduc masina facand un fel de slalom in traficul nostru relativ normal (exacerbat la cateva ore de varf).
    Bucurestiul a devenit un fel de oras-jungla in care oamenii incearca sa supravietuiasca si sa dea din coate si asta ii schimba foarte mult.
    In restul tarii mie mi se pare ca lucrurile stau mai bine, sa nu judecam totul dupa ceea ce se intampla in Bucuresti. Mie chiar mi se pare ca romanii au inceput sa fie mai civilizati – cu pasi mici, dar care exista. Am vazut multi tineri atenti cu cei din jur, am vazut foarte multe gesturi simple si dragute intre necunoscuti.

    • Iti confirm si la alte capitale: cu cat e orasul mai mare cu cat e agitatie mai mare. (Paris si Londra, 2 orase pe care le ador si vizitez an de an, au probleme asemanatoare…de Roma nu mia zic nimic).

      De aceea am decis ca noi ne vom muta functie de joburi si scoala, sa facem in asa fel incat sa nu stam in trafic. Viata mi-o fac eu.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 207 queries in 0.411 s