Face parte din seria de lucruri pe care nu le înțelegeam înainte de a avea copii. Normal că puteam scrie în titlu ”de ce unii părinți respectă programul copilului”, doar că respectul nu e așa dramatic ca obsesia.
Steluță. Unde program nu înseamnă musai ceva bătut în cuie, ci inclusiv ceva orientativ, de genul: se trezește PE LA opt și se culcă PE LA unu.
Dar acuma-i numai o dată, ce se poate întâmpla?
Asta e ca atunci când îmi spune lumea, de ce nu dai zahăr la copil, sectanto (:p). Doar nu-i dai în fiecare zi. –Bine, zic cu voce tare, să stai tu, lumeo, cu el -copil, când începe să se învârtă ca titirezul legat la ochi prin aglomerație?
Nu o să pățească pruncul nimic, vom supraviețui cu toții. Însă nu ”cu toții” vom legăna 2 ceasuri întregi după aia, ca pruncul să adoarmă și să-și reintre în ritm, nu ”cu toții” îi vom spune povești, vom parca tiruri și vom potrivi lego până la epuizare (epuizare de lego, nicidecum de energie umană), nu ”cu toții” îi vom oferi tot ce cere, știind că nimic n-o să-l mulțumească, nu ”cu toții” vom face febră musculară de la purtat, bășici în tălpi de la alergat, bube pe creier de la nepotolitul ăsta cronic al unui copil excitat și nedormit.
Toți copiii sunt minunați, îi iubim și îi ocrotim fiindcă sunt ai noștri. Dar au și ei toanele lor, care trebuie respectate. Nici eu nu sunt cea mai amabilă variantă a mea, dacă mă trezești dimineața la 6 ori dacă mie mi-e somn și tu nu mă lași să dorm. Nici eu nu știu să spun întotdeauna ce am, ce mă enervează și ce m-ar mulțumi. Uneori nu îmi face bine nici ciocolata, deși e remediul meu cam pentru orice. Ei bine, uite-așa, când ai doar 2 ani de zile, ori 4 ori 5, lucrurile sunt și mai complicate. Mai ales că nu prea îți dă nimeni voie să mănânci ciocolată și vor să te culce, în loc.
Gabriela
Măi, eu sunt mama obsedată de programul copilului. Mă ajută mult să îl culc la ore cât de cât fixe, și am observat că dacă depășim cu mai mult de o oră programul este mai agitat și nervos.
Miruna
Noi avem un program felxibil cât de cât, dar de la flexibilitate, am ajuns să se culce copilul la 2 noaptea, să se trezească la 4 dimineața, în zile diferite, normal… deci, de aici am ajuns să înțeleg.
Cricket
Si eu tot o mama obsedata de program sunt. Si e f bine, de la cel de somn nu ma abat niciodata, chiar daca asta inseamna sa refuzam anumite invitatii sau sa si faca altii program in functie de noi. Aici evident ca ma refer la bunici, nu la alte persoane.
Raluca Comsa
Noi suntem la faza de acomodat cu somnul la cresa. Printesa obisnuita sa adoarma la ţiţi trebuie acum sa adoarma la comanda singura in patut. Adoarme ea pana la urma, doar ca nu cred ca doarme destul. Asa se face ca e maraita, ba vrea aia, ba vrea ailalta, nu stii ce sa mai faci sa-i intri in graţii. Si uite de aia la ora asta (22.40) abia am reusit sa o culc, dupa ce am construit vreo zece turnulete din lego. Si ghici cine se va trezi dimineata la ora 7? 😂😂
Miruna
O să își intre în ritm. Probabil că e și acomodarea cu programul de la creșă, dorul de mama, or fi mai multe. Nu i-o fi nici ei ușor, măi. Noapte bună, nu mai sta pe net! 😛
Corina
Exact,inseamna ca si eu sunt obsedata! Ma bucur ca nu sunt singura care gandeste asa,dar unii nu înțeleg cat e de naspa si aiurea sa-i strici programul copilului!
Sorina
Noi suntem la faza de formare a programului, bebelusa avand acum 6 saptamani. Observ insa ca desi incerc eu sa o culc mai devreme, nu iese… incepem baira, masajul la ora 7 si tot la ora 9.30 adoarme, indiferent cat de obosita este. Si uneori este maxim de epuizata… Mai incercam…
Miruna
Sorina, la 6 saptamanai este prea mica pentru program. Las-o in voia ei, cat de cat. Oricum, exista studii care spun ca pruncii alaptati si culcati dupa propriul bioritm racesc mai putin. Putere si rabdare, se va regla in timp. Acum e insa foarte mica.
Ioana
La noi la varsta aia era undeva pe la 12 ora de culcare… oricat ne chinuiam noi de pe la 9 sa o culcam nu reuseam. Dar pe la 3 luni ajunseseram la ora 10 totusi, deci incet incet se mai regleaza.
Laura B
Zambesc cand aud de program la 6 saptamani, mai ales daca bebele e alaptat. Pot sa zic ca doar de pe la 1 an jumate, cand a trecut la 1 somn, programul a devenit predictibil. Pana acum “rutina” dura cam 1 saptamana apoi alta “rutina” facuta de ea, nu de mine. Deci, rabdare si putere!
Oana
Si eu zic la fel, ca e foarte mica. Pe la 3 luni am inceput noi un soi de program. Program in sensul in care il puneam la somn. Eu inainte de copil aveam impresia ca daca ii e somn se culca :))))). Apoi am inteles ca au nevoie de context ca sa adoarma, liniste and stuff. Si eu sunt genul care a respectat oarecum cu sfintenie programul de somn al copilului deoarece nu am putut sa stau in crestere copil, ziua aveam de lucru si daca nu dormea noaptea, ziua eram cu totii praf.
Ingrid
Știu ca pana la 3 ani nu este indicat sa le dai copiilor produse cu zahăr din motive lesne de înțeles atunci când esti părinte, dar daca avem nevoie de mișcare, agitație, somn puțin si cearcăne pana-n gura.. 😉. Zaharul este bun doar cu măsura, deși când alăptam am întrecut-o o data mâncând aproape jumătate din tortul de ciocolata. Ce a urmat? O mama energica, deși obosita tare si un copil agitat 😂. Acum pot rade cu pofta, atunci n-am ras, deși ciocolata a fost delicioasa.
Miruna
Aaaa, tu zici ca se simtea si la bebe cand tu mancai zahar? Eu cred ca i-am dat programul peste cap cand am baut f multa cafea.
Oana
La mine a fost armată până când a făcut doi ani. După aceea ne-am mai relaxat, dar abia acum la 5 și ceva, putem să ieșim din schemă fără ca nervii mei să fie solicitați la maxim😂😂😂
Miruna
Asa, lauda-te. Hai, sa traiti! 😂
Schmitza
Noi, de când cu mutatul ăsta, nu mai știm când e noapte când e zi. Azi, după ce ieri n-a înțeles nimic din somnul de la prânz că eram în drum spre aeroport, s-a trezit la 6:30 am după 11 ore de somn, iar acum doarme de prânz, de la 9:30. Are rost să-ți spun că de dimineață am dat și o tură de parc, după care am făcut piața, după care s-a dat pe tobogan pe terasă până i-au degerat degetele de la mâini?
Georgia
Am doua fete gemene de 8 luni. Peste noapte nu pot zice ca legam o ora de somn…. asta ca sa intelegeti trezitul nostru. Tot la cateva minute dau sa planga. Bat din picioare, trebuiesc plimbate, lasam aspiratorul ca sunet alb sa sune de ne suna apa.n cap, le tinem de maini ca sa nu “bata” din ele sa se trezeasca.
Habar n.am de la ce. Nu.s dintii, poate putin stomacul… dar in halul asta ?
Asa sunt de cand sunt mici.
Acum ne culcam la 8 si ceva…
Aveti vreo explicatie ?
CristinaM
Nu stiu daca o sa ajute, dar eu pe al meu il bag in sac de dormit ( http://m2.hm.com/ro_ro/productpage.0176550018.html )… nu mai bate, dadea mult din picioare desi nici cu mainile nu-mi era rusine
Ana
Georgia, fetita mea era la fel pana am culcat-o pe burtica. Stiu ca nu e ok mai ales cand sunt foarte mici. Dar avea reflexul Moro foarte puternic sinse trezea. Acum doarme in saculet (nu se mai foieste asa mult cu saculet) si pe burtica. Sper sa gasesti o solutie. Te imbratisez!
Ioana
Vai, cred ca e groaznic 🙁 si la noi era cam la fel doar ca numai cu o bucata copil. Cand am ajuns si eu si sotul in punctul in care nu mai rezistam, am cumparat o carte despre gentle sleep training (ceva fara lasat copilul sa urle singur bineinteles) si desi a fost un pic de plans la inceput, dupa 3 nopti nu s-a mai trezit deloc, a dormit 11 ore legate. Aveam inima cat un purice cand am inceput, ma gandeam ca nu o sa mearga niciodata, ca stric copilul etc. Acum cred ca a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o de cand suntem parinti 🙂
Ah, si noi folosim zgomot alb chiar si acum dar cu o boxa bluetooth si o aplicatie pe telefon. Macar putem regla volumul 🙂
Maria
Bună, mi-ai putea spune despre ce carte este vorba? Multumesc
Oana
In loc de aspirator, iti sugerez o boxa mica, pe care poti pune un white noise de pe youtube, este unul de o ora si ceva. Atunci cand se termina o ia de la inceput. Ai nostri pana pe la 6 luni au dormit doar asa. La inceput si noi am lasat uscatorul de par, dar a venit o factura de curent de era sa cadem pe spate.
Ingrid
Cât am alăptat, n-am mâncat sau băut ceva care sa afecteze copilul, dar am avut scăpări 😉. Orice afectează un copilaș: mâncarea, comportamentul părinților, mediul. Ei sunt ca un Sponge, absorb tot din mediu, asa cum au făcut si in burtica. Părinții aleg ce oferă micuțului. Echilibrul este mai important decât exagerarea, asa ca o cafea sau ceva bun 😋, nu face rău atunci când exista măsura.
Anita
Așa e 😋
Pana sa rămân însărcinată nu beam cola decât foarte rar, acum beau (la fel din când în cand) dar când beau am așa o satisfacție , Cum era aia ” ce e interzis e palpitant. ..,, 😅
Roxana
Si la noi programul a fost foarte strict pana pe la 3 ani. Uneori era tare frustrant pentru mine,dar a doua zi eram fericita! Zahar nu I-am dat pana la 3 ani. A avut o singura perioada si doar o saptamana cand seara era un calvar… pe la 2 ani cand am aruncat suzeta. Si eu cred ca daca atunci cand sunt mici respectam rutina zilnica,il linisteste pe copil pentru ca oarecum dupa un ceas intern al lui stie ce urmeaza sa se intample. Iar acum ca a crescut stie sa isi faca singura un program pe care il respecta. Stie sa isi ia timp pentru placerile ei,dar stie ca are si teme de facut.
Incalcam programul doar un vacante… la mare, munte,etc
dia
Și noi suntem cât de cât flexibili… la somnul de seara reușeam sa dormim amândoi pe la 9.30.. acum s-a făcut 10.30 ca ii place sa le intiiiiinda la joaca/baie de numa’😀Dar imi convine, mai mult timp cu el. In avion la un drum de 10 ore ne-am uitat și la jumate de meci de baseball, degeaba am avut un rucsac plin de activități ca la atâtea ore mai trebuia ceva😀Acasă nu ne uitam deloc la TV/video-uri etc. Dar i-am spus ca e special de avion și a înțeles. Intr-o săptămâna iar zburam dar doar vreo 4 ore și pt atâta timp am alte activități. In rest, program flexibil la masa, cât/când vrea de la început. Oh, da, și fără zahăr. O excepție când am mâncat real gelato in țara de origine, ca de așa ceva nu am vrut sa îl privez😀Somnul de amiaz îl cere el.
o femeie
De 10 ani am devenit mai bio-bio (tu ai inventat termenul, haha) cu ritmul de viata. Regulile alimentare din sarcina au ramas, gatesc ca pentru copil, salate sunt la fiecare masa, uleiul nu il tratez termic, temperaturi joase, ritm de plimbare zilnic, ora de culcare zilnic etc. pentru toti. Exceptiile dintr-o luna le numar pe degete.
Multi din jur zic ca exagerez, dar le aduc aminte ca de 7 ani nimeni nu a racit in familie si ca poate sunt exagerata dar mai exagerat mi s-ar parea sa dau bani la farmacie. Asa ca rutina asta a adus rutina si noua adultilor, si desi uneori sotul viseaza nopti la seriale cu snitele si cole, ii aduc aminte ca de rutina asta si noi aveam nevoie.
cris
Intreb : ce-i pasa lumii ce ii dai copilului tau? Urata lumea asta, si din ce in ce mai proasta…. Eu sunt convinsa ca iti cresti copilul cum trebuie. Numai bine!
Roxana
Fetița mea are 5 ani și tot respectam programul se somn și masa. Nu e bătut in cuie, cum ai spus și tu, Miruna, mancam pe la, ne culcam pe la… A început sa aibă un program după ce a rămas cu un somn pe zi, pe la un an și ceva. De trezit tot se trezea des noaptea (am alăptat-o pana la 4 ani și 5 luni, așa ca înțelegeți). Acum nu mai doarme de prânz iar seara adoarme foarte ușor. Ca sa vedeți, aseară vorbeam de trecerea dintre ani, mi-a zis sa o trezesc și pe ea sa vadă ce se întâmpla. După vreo 10 minute mi-a spus sa nu o mai trezesc ca după adoarme greu înapoi :). La mulți ani și un an mai bun va doresc!
Kedye
Bebelușul meu are 6 luni.
Țin la program cât pot, deocamdată e ok.
Program înseamnă, mâncare, schimbat, jucat, somn la nevoie, repeat.
De adormit adoarme singur atunci când simte nevoia. Seara adoarme în jurul lui 20:30, și se trezește pe la 7. Masa e la program noaptea, iar ziua se mai decalează. Plânge doar dacă îi este foame, în rest e copilul perfect. Sperăm la un program ideal și de acum înainte.
Sănătate!