Tocmai am primit mail de la o tipă dintr-o agenție, legat de un raport foarte urgent. N-o fi vineri seara și la ea, m-am întrebat.
Ieri am avut un schimb de mailuri la ora 11.30 pm cu 2 (două!) persoane. Nu e prima dată când se întâmplă așa ceva.
Dacă până nu demult mi se părea nepoliticos să trimit și primesc mailuri târziu în noapte, acum îmi dau seama că a devenit ceva frecvent. A început să-mi placă. Cred că va intra în normalitate, la fel cum cuvintele folosite greșit, dar de foarte multă lume intră în dex.
În Anglia, că acolo am lucrat aproape 5 ani de zile, așa ceva nu exista. Respectul pentru programul de lucru era din toate părțile. Îmi amintesc că, dacă nu erai gata cu pacientul la fix în pauza de prânz, asistentele te lăsau cu instrumentele grămadă și se duceau în pauza lor. Le înțelegeam într-un fel, fiindcă 10 minute în fiecare zi înseamnă, într-o săptămână, o oră întreagă neplătită. Nici mie nu mi-ar fi convenit. În ziua ta liberă, nu te sunau nici dacă Regina însăși avea durere de măsea. Când soțul meu ieșea din spital, nimeni nu îl mai căuta. Niciun pacient nu avea numărul nostru de telefon personal, dar asta, fiindcă existau asistente, recepționiste, serviciu de urgențe funcțional.
În România, cei mai mulți medici nu își închid telefonul niciodată, fiindcă altfel nu au cum să fie contactați de pacienți (în caz de ceva); cei care lucrează la birouri nu-și dau logout niciodată, fiindcă nu vor să piardă nimic important. Iar atitudinea asta de workoholici posedați nu o întâlnesc numai la junoiri și entry level-i: mama (medic cu peste 30 de ani experiență) răspunde la telefoane și de revelion; un renumit director de agenție îmi scrie mailuri și în weekend, în 24 decembrie aprobam bugete și postări cu însuși un brand manager. Dacă aș avea business-ul meu, pe oamenii ăștia i-aș angaja. Dacă aș avea o problemă de sănătate, pe medicii ăștia i-aș consulta. Dar, dacă aș fi nevasta lor (noroc că nu decât a unuia să fii), dacă aș fi iubitul lor, copilul lor cred că mi-aș vrea soțul, iubita, mama sau tatăl, nu variantele profesionale ale lor. Aș vrea să treacă cel puțin două ore fără să sune un telefon, fără să verifice un mail. Iar dacă aș fi eu însămi unul dintre acești norocoși, atunci aș vrea o viață și dincolo de job. Un strop de libertate.
Luați-vă singuri orele libere, faceți-vă toată treaba ca să nu stați peste program. Timpul, nu banii, este cel mai mare lux al zilelor noastre. Nu așteptați să fiți cocoșați de stat la birou și de butonat la telefon ca să trageți concluziile astea.
foto Pixabay.com
Amy
Sa suni pe cineva la ore tarzii in noapte, da, e aiurea, dar sa-i trimiti un e-mail nu mi se pare. Pana la urma, cu ce te deranjeaza? Nu suna, nu-ti bate la usa, raspunzi cand poti. 🙂
Miruna
Păi nu, dar te poți simți obligat să răspunzi imediat.
Amy
Ceea ce voiam sa spun este ca mailul nu e ca un apel telefonic, nu te deranjeaza, vine si sta acolo in inbox pana cand ii dai seen. Cand i-ai dat seen inseamna ca poti sa si raspunzi, pentru ca oricum esti cu telefonul in mana. 🙂 Nu mi se pare nimic complicat, eu raspund instant la mail-uri, nu le vad pe laptop, le vad pe telefon si tot pot sa dau un reply scurt.
Miruna
Da, stiu. Un email nu te deranjeaza, nu te intrerupe, nu te cauta el pe tine. Ideea e sa nu il astepti nici tu pe el, sa te deconectezi.
maddy
cand primesti un e-mail vineri seara cu ceva ce trebuie facut luni dimineata nu e bine. se presupune ca te obliga sa lucrezi in timpul tau liber ca sa duci la bun sfarsit sarcina ceruta.
Nicu
Trist, dar atat de adevarat…
Miruna
știu.
Mihaela
Francezii au facut si ceva in legatura cu acest lucru, legea “deconectarii”, El Khomri, daca primesc mailuri, telefoane etc in afara programului lor sunt liberi sa le ignore. Frumos ar fi sa se-ntample si la noi asta, dar ma indoiesc..
Miruna
mda, ia să ignori un client o dată, că mintenaș se duce la altul cu toată legea vieții cu tot.
Mimi
Altfel spus: “Clientul nostru – stăpânul nostru!” Sau poate am înțeles eu ceva greșit… Sau este mai degrabă un apel la recunoașterea adevăratelor valori.
Roxana
Destul de nasol,dar din pacate la noi asa se intampla…
Sa stii ca eu de jena nu il sunam pe neurochirurgul tatalui meu asa cand aveam eu chef,desi imi daduse cartea de vizita…. Ma gandeam ca poate opereaza omul,poate consulta,asa ca am hotarat sa tin legatura cu asistenta lui personala. Avea o tipa care era manager de pacienti…pe ea o sunam sau ii trimiteam sms-uri ori de cate ori aveam nevoie. Dar nici pe ea nu o deranjam dupa ora 21.30. Adevarul este ca la noi cand mergi la privat ti se pare ca ai dreptul sa faci orice,nu te gandesti ca si ei sunt oameni si ca au si ei timpul sau familia lor. Acolo am vazut oameni care intra in sala de operatii si ies dupa 8-10 ore,timp in cre opereaza maxim 2 oameni.
Miruna
Mie-mi spui …
Mihaela B
Sunt asistent intr-un cabinet stomatologic. Lucrez atat cu medicii, cat si pe partea de igiena, facand detartraje. La noi nu exista pauza cand sunt pacienti. Aveam zile cand lucram 10 ore si nu aveam pauza de masa pentru ca lucram incontinuu. Pacientii suna pe numerele personale si la 21 seara, pentru ca. . . .de ce nu. .
Nu mai spun de apeluri la ora 22 pentru ca cineva de la cabinet nu stia cum sa foloseasca imprimanta; etc;( programul este 9-19).
In Romania respectul acesta nu exista. Clientul are impresia ca are dreptul depline, patronul/ managerul are impresia ca daca iti plateste salariul trebuie sa fii la dispozitia lui 24/24.
Diana
Mihaela, de ce au pacientii nr tau privat? Ar trebui sa aiba un nr de firma, atat
Parintii mei si soacra mea sunt/au fost in liga. Dar ei nu aveau de ales etic, mama era singurul cadru medical pe o raza de 100km, i-au murit copii in brate, nu exista altfel, soacra-mea la fel, ii suna la poarta (ca la tel nu raspunde in afara orelor de program) si in miez de noapte, asta e o meserie si un context in care iti asumi sa pui vietile altora mai presus, dar la un astfel de cabinet…?
Miruna
cred că e și ilegal să lucrezi 10 ore non-stop, nu știu cum se poate așa ceva. Sincer. Mai ales în meseria asta. Unde nu e ca și cum poți mânca ceva în timp ce citești niște rapoarte. lol
Amy
Diana are dreptate. Cand iti alegi meseria asta, cred c-o faci pentru ca iti doresti sa ajuti oameni, sa salvezi vieti, indiferent c-o faci la 10 dimineata dupa ce ti-ai baut cafeaua sau la 12 noaptea cand esti sunat de acasa.
Andreea
Absolut, insa oricine are o limita si drept la timp liber. Altfel nu as mai face asta ca si meserie si m-as face Maica Teresa
Mihaela B
In momentul in care suntem in concediu, eu tin legatura cu pacientii. Daca suna cineva cu vreo urgenta, macar sa il trimit la un medic competent, nu la unul care sa ii agraveze starea. Si ei prefera sa comunice cu mine, nu cu medicii.
Din pacate mai e cate un pacient care nu intelege ca sunt niste limite.
Apoi, programarile pentru detartraje mi le fac singura, atunci cand doresc eu. Daca suna la cabinet, nu mi-i programeaza neaparat bine.
Lucrez 10 ore, cand este colega in concediu. Alta varianta nu avem.
Din pacate, cam la toate cabinetele e asa. Oricum ITM-ul se face ca nu vede.
Poti oricand sa pleci in alta parte, dar nu nimeresti mai bine.
Mihaela B
In momentul in care suntem in concediu, eu tin legatura cu pacientii. Daca suna cineva cu vreo urgenta, macar sa il trimit la un medic competent, nu la unul care sa ii agraveze starea. Si ei prefera sa comunice cu mine, nu cu medicii.
Din pacate mai e cate un pacient care nu intelege ca sunt niste limite.
Apoi, programarile pentru detartraje mi le fac singura, atunci cand doresc eu. Daca suna la cabinet, nu mi-i programeaza neaparat bine.
Oana
Eu am aplicat regula asta din obligație. Ca părinte unic la 5 trebuia să ies pe ușă și să mă uit la telefon până la ora lui de culcare mi se părea in lux. Răspundeam doar dacă mă suna cineva din familie și era urgent. Și uite așa mi-a intrat chestia asta în sânge, încât poate să dea email și Dzeu că eu până dimineață când ajung la servici nu mă uit. Și n-a murit nimeni, nici nu s-a prăbușit vreuna dintre companiile la care am lucrat😂😂😂😂
Miruna
Exact! Și eu cred că se poate în multe job-uri dacă omul se deconectează. Io zic să nu așteptăm să ne respecte altul libertatea, ci să ne luăm noi singuri respectul. Faza e că mai știu și pe mulți care freacă ridichea la birou, beau jdemii de cafele și fumează țigări peste țigări.
CristinaM
Ce faci cand omului ii place sa munceasca in ritmul descris de tine?!
Am avut o perioada cu stat la birou 8-17, plecat si lucrat de acasa 19-00 sau chiar si mai mult… Pe sef la mancat in c.. sa-mi spuna ca ” nu te implici, nu-ti dai suficient interesul”… in 20 de zile am fost plecata 🙂
Nu am suportat niciodata chestiile de genul: eu ma omor sa fac si sa dreg, uneori pe un salariu de r…t, fiindca-mi place jobul, si nici macar un amarat de ” faci o treaba buna”
Miruna
Nu e ok. Dacă ai un program, respectă-l. Știu oameni care sunt puși în lumină proastă de workoholici din ăștia care nu se mai dau duși acasă, care n-au partener de viață, copii, nici măcar o mâță la care să se întoarcă. Toți colegii îi urăsc.
CristinaM
Inteleg punctul tau de vedere… Dar mie chiar mi-a placut jobul si lucram din placere, dezvoltam o idee proprie iar acasa, unde era liniste si ambianta dorita, vedeam diverse erori ce puteau fi remediate etc…
Sincer, nu mi-a pasat de colegi si parerile lor, nu m-am deranjat sa dezvolt o relatie cu ei, nu judec oamenii ca ies la 5 pauze de tigara in loc de 3 sau ca stau la masa 45 de minute in loc de 30…
Elena
Da, exact asa am eu o colega. Dupa programul de munca, mai lucreaza si de acasa, pana pe la 1. Culmea, are si sot si copil. Zice ca ei asa ii place, sa lucreze, si normal ca sefii o apreciaza mai mult si probabil are salariul mai mare.
Eu imi fac treaba mea in timpul programului, daca imi trimite mail-uri noaptea nu ii raspund, pana a doua zi la birou. De sunat nu ma suna, macar arat…
CristinaM
:))
La mine a fost perioada scurta, vreo 3 luni ( aproximativ), nu aveam copil pe atunci, viitorul sot nu locuia in oras, uneori ma plictiseam si preferam sa folosesc timpul pentru dezvoltarea, imbunatatirea ideei…nu trimiteam mail-uri, discutam eventual a doua zi diverse idei, telefonul il uram, dar nu mi se dadea un salariu mai mare sau alte beneficii SI nici seful nu a apreciat de aceea am si renuntat la job
Elena
Da, am citit, eu voiam sa raspund Mirunei dar nu mi-a iesit 😀
Cazul tau e de inteles, dar daca ai o familie, mai da-o incolo de treaba. Asa ahtiata sa fii dupa functii, carriera, bani… nu-mi imaginez ce zice sotul ei, copilul, tot timpul sa fii pe laptop… si nici macar nu e firma ei.
Lorelai
Uneori răspundem din bun simț, uneori din interes,poate am uitat sa trimitem acel email si era important,poate nu am vazut la timp si trebuie un răspuns urgent si uite asa ne trezim ca trebuie sa trimitem sau sa răspundem la email,uneori poate fi vorba de importanța unei vieți
Miruna
Eu lucrez acum cu blogul pe cele mai multe proiecte în sistemul ”îmi trebuia ieri”
Andreea
Eu asta cu medicii din Romania pe cuvant daca o pricep…prietenilor mei de acasa le suna telefonul ca in codru noapte, zi weekend, eu nu mai pricep ptr ca mai e serviciu de urgenta….pe prietena mea care e pediatra de cabinet au sunat-o pacientii in ziua cununiei civile:)) de rasu’ plansu’. Eu am tot intrebat de ce da nr privat dar nah nu m-a lamurit nimeni. Oricum mi se pare horror, nu as putea face asta in veci.. Asa un mail nu e o problema ca poti sa te faci ca nu il vezi, dar sa iti sune asa in continuu telefonul brrrr.
Miruna
Știi de ce? Fiindcă rar există o recepționistă sau o asistentă sau un sistem normal prin care pacientul poate să ia legătura cu tine, să își facă o programare etc. Și atunci, ca să fii sigur că nu pățește careva ceva, îi dai nr tău și îi zici să te sune.
Andreea
Are receptionista doar ca se pare ca nu prea se ocupa ca altfel nu imi explic :/
Andreea
As mai adauga ca e sanatos sa fii un picut lenes si un picut comod uneori 🙂 Face bine la fizic si psihic
Simone Demouvoir
E simplu de ce: pentru că sistemul medical de aici e la pământ. Nu numai că nu ai o recepție și o secretară care să răspundă la telefoane și să facă programări, dar oamenii nici nu știu în general ce e o urgență, unde se tratează, etc. În plus, medicina de cabinet e lux, ia poftim la urgențe în spitalele patriei unde colcăie de bacterii, nu sunt medicamente, toată lumea e sictirita și medievală. Știind toate astea, ca medic care iubește oamenii, te lasă inima să îi lasi frunză-verde să umble năuci pentru o febră dacă au copil mic? În teorie poți, ba chiar e dreptul tău, în practică porți și tu pe umeri mizeriile sistemului și încerci să îl îmblânzești cum crezi tu că ar fi mai bine…
Andreea
Uf nu mi-a inregistrat comentariul…Spuneam ca eu pe medicii de acasa nu ii inteleg, mie personal mi se pare incredibil sa te sune pacientii asa zi si noapte, pe prietena mea care e pediatru de cabinet au sunat-o in ziua in care avea cununia civila si nu au sunat-o sa ii ureze toate cele, ci sa o intrebe una alta:))) Nici nu stii daca sa razi sau sa plangi zau. Si pe mine probabil ca m-ar suna pacientii daca le-as da nr, dar nu as face asta in veci. Asta cu mailul nu mi se pare asa dramatic, ca poti sa te faci ca nu il vezi 😀
Miruna
A intrat comentariul în spam, îmi pare rău.
Alina
Cei de la fosta companie au dat un mail, la un moment dat, care suna cam așa: “bla bla cei care aveți telefon de serviciu sunteti obligați să răspundeți la apeluri și mail-uri și în afara programului.”
Eram gravidă. Nu îi mai suportam oricum de ceva timp, dar am ales să intru în prenatal puțin înainte de 7 luni și după 2 ani, când trebuia să mă întorc la ei, m-am dus și le-am prezentat demisia. 🙂 Obișnuiam să stau și eu mai mult la job și să răspund la mail și telefon și în afara programului, mi se părea că pot fi văzută bine de “cei de sus”, dar am renunțat când am văzut că nu îmi este apreciată munca pe deplin. Mai târziu de 18:30 nu plecam iar tel de serviciu îl lăsam pe birou. 😂
Cumnata mea încă stă (la o alta companie) 8:30-23:00 și mai lucrează și când ajunge acasă. Și în weekend-uri. Uneori stă și până la 1 noaptea. P-asta n-o înțeleg, da’ în fine. Ideea este că se profită f mult de angajați și, din ce am observat, în general de cei care-s mai buni pe poziția respectivă. Iar angajatul se complace în situație, pentru că, nu-i așa, poate veni oricând altul să îți ia locul… 🙁
Diana
😔 da, pe cand eram in ro, s-a crizat seful ca nu citeam /raspundeam la emailuri in timpul liber si era nu’s ce urgent maxim. I-am zis ca nu am smartphone (si nici n-am avut pana acum 2 ani) tocmai de aia. Nu m-a dat afara. Am plecat eu cand am vrut. Si tipul m-a cautat sa networking etc dupa. Uneori poti sa pui limite,chiar si in ro. Uneori
Miruna
Da, și eu cred că poți.
Manu
Din fericire pentru mine nu sunt contactat acasă ever. Clar, UK. Chiar dacă primesc email legat de colaborări ori ceva relativ important aștept a doua zi să dau răspuns. Este calm aici 😀
Miruna
Ar trebui să mă învăț și eu minte. Dar e ca un microb asta.
Eliza
Nu stiu daca fac bine sau nu la modul general (pentru mine sigur este mai bine din anumite puncte de vedere), dar eu nu raspund instant nici macar la mesajele de whatsapp. Si asta pentru ca nu le vad instant. La fel ma deranjeaza ca se asteapta de la om sa raspunda instant la mesaje pe facebook messenger, whatsapp, mail. Ma deranjeaza si oamenii care sunt cu mine (si implicit ar trebui sa petreaca timp cu mine) si raspund la mesaje pe facebook. Nu inteleg de ce lumea virtuala devine mai presanta decat lumea reala. Mesajul tot acolo ramane, nu inteleg de unde urgenta oamenilor. Ma bucur ca ai scris despre asta, ca eu nu inteleg oamenii care isi instaleaza office pentru email-ul de serviciu pe telefon doar ca sa vada mail-urile in weekend. Mai bine citesc o carte in timpul ala, sau vad un film. Partea cea mai proasta este ca uneori am senzatia ca eu sunt cea gresita ca nu ma duc dupa turma si nu fac la fel. Am dezinstalat facebook app, instagram, iar facebook messenger inca il am pentru ca este uneori singura legatura cu unii membri din familie (locuiesc in afara) si pot spune ca nu le simt absolut deloc lipsa. Cand era sa ratez o petrecere a unei prietene dragi pentru ca nu m-am uitat la event-ul pe facebook, tot a reusit sa ma atentioneze ea cumva. Ce vreau sa zic este ca exista viata si fara tehnologie, oameni buni. Multumesc Miruna, ca ne mai amintesti din cand in cand.
Diana
Trebuie sa fie si un echilibru, nu putem fara technologie, asta e lumea in care traim, dar trebuie sa o adaptam si sa ne adaptam
Si pe mine ma deranjeaza persoanele care in timpul presupus a fi cu mine vorbesc la tel sau isi verifica /raspund la. Le-am filtrat. Este o nepolitete si lipsa de interes fata de a fi cu mine, deci ce caut eu in asemenea imprejurari? ☺ exclud, desigur, cazuri speciale cu scuze
Miruna
Nici eu nu răspund imediat la whatsapp, că nu am notificări. Asta mi-ar mai lipsi, să îmi bipăie și de acolo telefonul.
Dar ce voiam să zic… că am pierdut niște oportunități fiindcă nu am răspuns imediat pe mess, ci 30 de minute mai târziu. Eram în parc cu copilul și nu am verificat telefonul chiar non-stop. Iar notificări, după cum spuneam, nu am.
Ok, am supraviețuit, dar mi-a părut un pic rău.
Diana
Si ti-ai pus buton de whatsupp 😁
Ma straduiesc de cateva minute sa gasesc cuvantul in orice limba, dar nu imi vine, cutuma (sper) e ca raspunzi la email in 24h. Daca arde mai devreme de, suni omul. Sau daca iti e lene sa scrii email suni omul, dar nu in afara business hours. In vacanta omul isi pune out of office, si daca arde, suni backup-ul sau ce zice in mesajul lui de. Asta e un fel de politete de business
A, multi lucram program flexibil si trimitem mailuri la ore ciudate, dar nimeni nu se asteapta la raspuns, bifezi lista in timpul pe care il ai
Eu asa functionez si functionam asa si in ro, desi uneori sefii se ofticau. Imi verific mailul si in timpul liber, dar doar pt ca am chef, nu raspund decat daca arde, si arde rar, ca nu lucrez la nasa, poate astepta pana ajung la birou, eu una verific doar ca sa stiu ce s-a mai intamplat, daca nu e vreo tragedie, cum sa prioritizez cand ajung. Colegii mei trimit mailuri la ore dubioase, si eu la fel, dar ne ignoram 😁
Deci mail pe 24 dec e problema persoanei care l-“a trimis, nu a ta. Nu tb sa raspunzi, din contra, I-ai creat treaba, daca nu raspundeai, bifa taskul, isi punea reminder si pleca si ea la sarmale 😁
Miruna
Daaaaaa, mă duc the next level. E nebunie pe whatsapp, deși pe mine mă depășește, dar tata folosește intens, deci poate mă sharuiește și pe mine :))
La mine, faza cu 24 de ore răspuns nu prea ține, fiindcă uit. Dacă l-am debifat ca unread, uit de el și am pățit să uit să răspund nu de nepoliticoasă, ci de neorganizată.
Diana
Eu am cont pe tel personal si pe tel de serviciu. Tel personal e mereu pe silent 😁 apropiatii imi scriu pe whatsupp daca nu e urgent si ma suna daca e. Eu am dezactivat toate notificarile, nu-mi bazaie tel la nimic, dar apelurile telefonice si whatsuppul sunt legate de fitbitul de la mana. Asa vad cine ma suna si ce-mi scrie instant, si decid daca e urgent sa scot telefonul sau nu 😁 e f util, gen in meeting m-a sunat invatatoarea ca ii e rau copilului, am vazut ca e ea si am iesit sa vb, fara sa umblu cu telefonul pe masa, sa verific nonstop, etc
Alice
Dar exista persoane care nu sărbătoresc Crăciunul pe 25.12 ci 13 zile mai târziu, poate era una din acele persoane ori este de altă religie decât cea creștină. Lucrez intr-o firma în care una dintre angajate este de rit vechi (sărbătorește Crăciunul pe 7 -9 ianuarie, evident că se “victimizeaza” că ea vine la muncă când noi sărbătorim dar până la urmă este alegerea ei să nu stea acasă în acele zile(la fel cu trimitere de mail-uri, sms-uri cu chestiuni legate de serviciu și tot ea suferă că unii dintre noi nu îi răspundem în perioada concediului-Nu prea avem activitate între Crăciun și Revelion si atunci îmi iau concediu).
Mihaela M.
Eu stau cu internetul dezactivat, îl activez după ce adoarme fetița. Toate lucrurile pot aștepta… Nu se poate, mesaj sau telefon. Uneori nu sunt de găsit nici așa. Lucrurile o luaseră într-o direcție în care nu-mi plăcea, iar asta a fost singura soluție. Dacă vedeam mesajele, nu puteam să nu răspund.
Andrei
Probabil e si asta o” tactica” a persoanei respective sa iti trimita mail-uri la sfarsit de program sau mai rau dupa ora 17-18 pm doar ca sa raporteze mai departe cu ce persoana dificila trebuie ea sa lucreze:” nici la mail-uri nu raspunde domle in timp util”.
O femeie
eu trimit mailuri contabilei cand apuc. Ea raspunde cand apuca. Fiecare are dreptul sa zica nu, din pacate in romania este obisnuinta de a nu cumva contrazice: mama/soacra/vecina/sefa etc. – pentru ca iobagia se invata acasa…
dia
Nu mi-a cerut niciodată vreun pacient numărul personal de telefon. De aia am secretara și e linie de garda pt urgente. Gărzile le fac de acasă și f rar, și da, atunci ma suna rezidentul cu probleme. Băiețelul meu nu ma vede cu telefonul/laptop-ul decât dacă e ceva urgent și aia e ff rar. Asta a fost o promisiune pe care i-am făcut-o eu lui când s-a născut. Cred ca majoritatea părinților stau pe telefon/laptop dacă stau pt divertisment, nu sa lucreze. Am ieșit de pe Facebook ca mi se pare o absoluta pierdere de timp. Nu mi-a fost dor o secunda. Îmi mânca ceva timp înainte. Miruna, pot număra pe degetele de la o mâna blog-urile pe care intru de 2-3 ori pe săptămâna și al tau e unul dintre ele:))). Citesc cărți in schimb când am un moment, asta e pasiunea:))
Lorraine
Imi amintesc cat de prost ma simteam in sinea mea, spre sfarsitul sarcinii, doar la ideea ca o sa ma apuce născutul in miez de noapte si va trebui să-mi trezesc doctorul din somn. Care doctor a fost de-a dreptul formidabil. Cand i-am spus ca imi doresc sa nu-l sun vreodata noaptea, mi-a replicat linistit ” Sunați-ma fără probleme, daca la 3 dimineata nu va răspund înseamnă că sunt oricum la spital si ne întâlnim aici!” Medicul asta a fost un calmant excelent pentru nervii mei la momentul ala. Ce voiam să spun, m-am simtit grozav sa-i fiu pacientă. Dar ce-i drept, nu vreau sa-mi închipui cum era sa-i fi fost nevasta.
Ioana
Eu ii vad si pe colegii mei la birou cum stau mult peste 8 ore (eu stau 8 ore, deci cine sta mai mult ca mine sta clar peste program), le-am spus celor mai apropiati sa-si bage picioarele daca nu au predari urgente de facut si sa invete conceptul de work to life balance pentru ca de nimic din ce facem noi nu depinde viata unui om, dar nu ma prea asculta. Intr-o zi l-am intrebat pe un coleg de ce sta asa mult la birou (venise inaintea mea si nu plecase cand eu ma pregateam sa plec) si a zis ca nu are nimic urgent de facut, doar ca nu vrea sa se intrerupa din ce face si vrea sa termine nu stiu ce. El asa e obisnuit sa faca. Si nu doar el, multi altii.
Alta faza, colegii mei cam toti isi folosesc telefoanele personale pe post de telefoane de munca. Am fost intrebati intr-o zi, la nivel colectiv, daca vrem sa predam telefoanele de munca, in ideea in care mai toti oamenii si le folosesc pe cele personale. Am fost printre singurii 2-3 care au refuzat, niciodata in viata mea n-o sa dau telefonul personal in chestii ce tin de munca. A, si telefonul de munca eu nu-l aduc acasa la mine, sta intotdeauna la birou. Daca sunt acolo sa raspund, raspund cu drag, daca suna dupa ora 5.30 ne auzim a doua zi.
Elena
Asa e normal, ai foarte mare dreptate.
O femeie
despre nascut cu doctorul care a urmarit sarcina, desi am inceput cu contratii noaptea si am ajuns la spital, am sunat dr DUPA ce moasa a confirmat ca e travaliu serios si dupa ce a zis ca din experienta ei, dr respectiv este trezit (si intradevar, era in masina in drum spre spital, doar l-a informat sa vina direct in sala de nasteri si ce dilatatie e).
Insecticide online
In timpul saptamanii mi-e greu sa respect orele stricte de munca, se intampla sa mai raspund la un mail sau telefon si dupa ce ajung acasa, dar de cateva luni am inceput sa ma ocup de toate mailurile primite in weekend luni dimineata.
maria
Cred ca e foarte important ca sefii sa fie umani si sa nu transforme o exceptie intr-o regula. Adica uite, chiar se poate intampla, de 2-3 ori pe an, sa fie, intr-adevar o urgenta la serviciu, o situatie mai deosebita. Sa nu devenim nepasatori (nici seful, nici angajatul).
Dar cand e vorba de un abuz, atunci sa spunem stop.
Ca pacienti trebuie sa avem bun simt si sa apelam medicul pe numarul personal numai in cazuri disperate. E foarte reconfortant sa stii ca ai un medic sufletist care-si doreste sa fie un sprijin pentru pacienti. Doar sa nu abuzam de bunatatea lui.
Camy
Interesant articol,nici nu imi imaginez cum ar fi sa sun medicul personal ,eu am afacerea mea si am multa nevoie de clienti dar de Sambata pana Luni nu raspund la nici un mesaj si nu fac nici o programare…my family time…people have to respect that…