O prietenă deșteaptă de-a mea, fericita mamă a unui bebeluș de 6 luni, mi-a spus în vacanța de Crăciun o chestie pe care o s-o țin minte toată viața. Un sfat pe care l-a primit și ea de la un alt domn, tată de 3 copii norocoși.
I-a spus așa:
Lasă-l pe soțul tău să facă ceva împreună cu copilul, pe care tu să NU îl faci dacă el lipsește.
De exemplu, copilul să știe că tati îi face baie; acela să fie momentul lor. Sau pruncul să știe că tati îi citește seara povestea de culcare. Iar dacă tatăl lipsește, nu îi faci tu baie, nu îi citești tu povestea la culcare.
Despre importanța rutinei între tată și copil știam, însă nu mă gândisem la partea a doua. Cât de tare mi s-a părut!
Ca mame, ne dorim pentru copiii noștri să aibă o relație bună cu tatăl lor. Dar tot noi suntem cele care adesea vrem să îi scutim pe domni de la niște lucruri pe care vă garantez că sunt în stare să le facă, tot noi suntem cele care, dintr-o dragoste imensă și dedicare necondiționată, părem neobositele pământului: schimbăm, îmbăiem, hrănim, adormim, citim, îmbrăcăm, dezbrăcăm, pieptănăm și distrăm.
Unii tați nu au loc de mame în viața copiilor lor
(Nu spun că femeile sunt vinovate pentru lipsa de implicare a bărbaților. La ei, asta e determinat genetic, nici nu te poți supăra pe ei.)
Când mama face un pas înapoi, tatăl poate intra în față. Dar când el știe că pruncul e pe mâini foarte bune, că există cineva care ține toată orchestra în armonie -masă, casă, educație – de ce și-ar mai bate capul?! Unul dintre cele mai greu de acceptat lucruri pentru mine a fost că și soțul meu FACE bine, chiar dacă nu face fix la fel ca mine. Mi-a zis într-o zi cât de serios se poate: Nu sunt un idiot, iubito. L-am înțeles. Și l-am apreciat că mi-a explicat lucrul ăsta. Știți, intenția bărbatului e ceva atât de fragil, încât trebuie s-o manevrăm cu mânuși de mătase. Poate dispărea într-o clipă!
Este copilul curat și uscat la final? Este. Deci ce contează că nu l-a șters cu prosopul galben, ci cu ăla verde, ce contează că l-a spălat cu șamponul cu gălbenele în loc de cel cu mușețel?
Suntem conștiente că bărbații sunt mai puțin emoționali din start, că își exprimă mai greu sentimentele și mai diferit, adesea le și lipsesc modelele unor relații apropiate cu proprii tați, deci e clar că orice stimul (sau pas în spate) în acest sens e binevenit. Tocmai fiindcă știu ce tip extraordinar e tatăl copilului meu, că doar n-am făcut copil cu el din întâmplare, vreau ca puiul nostru să se bucure de tot ceea ce este părintele său. Iar, pentru asta, nu e niciodată prea devreme.
foto Pixabay.com
Gabriela F.
Azi i.a dat de mâncare mai bine că mine… Nu pot sa nu ii dau dacă el nu e acasă…și nu prea e…el nu operează…resuscitează…deci …dar mi.a placut atât de mult. Aveam impresia că am cu 1000 de chestii mai puțin de făcut…
Miruna
Nu de mancare, gaseste ceva care sa nu fie indispensabil. Orice care ocupa timp. E vorba de bonding, nu sa dea cu aspiratorul.
Amy
Eu am avut o relatie speciala cu tatal meu cand eram mic si uneori mama avea impresia ca il iubesc mai mult pe tata decat pe ea, dar asta se intampla doar pentru ca ea era mai ocupata cu serviciul, iar tata petrecea mai mult timp cu mine.
Si imi amintesc ca erau seri in care o intrebam pe mama daca se supara pe mine pentru ca eu vreau sa dorm cu tata. 😀 Si nu se supara, asa ca-l trimitea pe tata sa doarma cu mine. Bineinteles ca nu-l mai gaseam langa mine dimineata cand ma trezeam, dar era important sa-l simt acolo pana cand adormeam.
Miruna
Ce frumos! Acum te simti tot mai apropiata de el decat de mama?
Amy
Nu, lucrurile s-au schimbat cand am inceput sa cresc, acum mama e mama. 😀
Miruna
Mama e mereu mama 🙂
Miruna
Poate are si sora ta vreun rol in relatia asta?
Amy
Eu nu am sora, sunt singura la parinti. 😀
Miruna
Puteam să jur că ai o soră ginecolog :))))))))))))))
Amy
De unde-ai scos-o? :)))) Ce tare! Probabil m-ai confundat/asociat cu altcineva. 😀
Miruna
nu știu, habar nu am.
Mona
Sorry, dar nu sunt de acord să nu speli copilului sau să nu îi citești povestea la culcare dacă tatăl lipsește,.come on. Dacă e în delegație 10 zile țe ne fațem, right? A routine is better than no routine.
Eu sunt acum mamă singură, dar e ceva ce i-am încredințat exclusiv tatălui copilului: riscul cu adrenalina! El se ocupă de ski, săniuș, patinaj, piscină, înot, tobogane, mașinuțe, tiribombe. Altfel, copilul ar sta în umbra mamei programată genetic să îl ajute pe puiul de om să supraviețuiască, chiar și așa cu frână în calea progresului „nu te urca, poți să cazi“ gen.
Miruna
Ideea e că e mai puțin important CE fac împreună și mai mult important ca ceea ce fac săfie numai al lor. În cazul unor părinți divorțați e mai greu să fie o rutină, dar când tatăl e acasă, hai să fim serioși, poate crea destul de ușor chestii pe care să le facă doar el cu pruncul.
mihaela
Sotul meu se descurca mai bine ca mine la facut baie, dat medicamente, dat mancare, distrat. Asa ca la noi este invers. Bine ca am si eu alaptatul, ceva al meu :)))
Miruna
ce noroc pe tine! :))
Onu Laura
De cand cu intarcarea, bebe adoarme seara numai cu tati. Imi place momentul meu de respiro si faptul ca devine o “rutina” pentru ei amandoi. Ca sa nu mai vorbim ca bebe asteapta nerabdator sa il vada pe tati intrand pe usa pentru o portie sanatoasa de ras si ghidusii.
Miruna
ce fain :)) dar ce faci dacă tati nu e? Poate după ce se mai obișnuiește fără sân, o să-l adormi și tu fără probleme.
Onu Laura
Doarme si cu mine la fel de usor, dar tati o face mai bine decat mine😉. Si cartofii prajiti ii ies muuuult mai buni decat ai mei😉(not).😁
Cristina
La noi baia intră în responsabilitățile lui M. E momentul lui cu fiecare dintre copii sau chiar cu amândoi deodată. Doar că dacă e plecat cu zilele nu prea putem sări peste spălat. 🙂
Miruna
Ei na, cum să nu puteți sări. Doar nu-i plecat o lună! :)))
dia
Băieții mei stau împreuna cam jumătate din zi pana apar eu:)) sunt foarte legati unul de altul. Baia o face cu mine dar imediat după vrea la el sa citească poveștile de seara. Relația tata-copil e cel puțin la fel de importantă ca mama-copil, mai ales de la 2-3 ani, dar și înainte.
Miruna
apăi la tine s-au mai inversat un pic rolurile de când te-ai întors la muncă, nu? Practic, acum tu ești tatăl 😛
dia
Eeeee, ca timp efectiv stam cam la fel de mult timp cu el amândoi, dar nu calculez:))Ziua, ca noaptea e al meu:)) Stii tu ca eu am soțul acela care face 99% din treburile casnice deci tot timpul meu merge la pui ( minus câteva ore pe săptămâna pt sport) ceea ce e mult și incredibil de bine:)
Miruna
da, știu, iar tu ții morțis să-mi tot amintești :))) lasă, laudă-l cât poți. Dacă merită, merită!
dia
Merita!:)))
Cristina
La mine sotul se ocupa de baia celui mic (e unul din momentele lor).Pe fetita o ajuta la teme(are mai multa rabdare). Momentul lor comun este joaca, se joaca foarte mult cu amandoi, ii scoate in parc cand e vremea frumoasa.
Miruna
Cristinele astea, domnule, ce noroc au la bărbați! 😛
CristinaM
Al nostru copil mai are putin pana implineste 6 luni… eu i-am facut baie o singura data, in rest s-a ocupat sotul ( ca marea majoritate din ce observ); doar ca al meu sot are planuri mari: abonament la innot din primavara ( dc o sa-i placa si copilului), plimbari cu bicicleta iar cand creste: carturi… eu nu o sa iau parte la nimic ( nu-s genul meu de activitati) poate spectator… eu raman la cantece si povesti :))
Nicu
Cum sa nu iei parte la nimic? Si poze si filmulete cine face? 🙂
CristinaM
Sincer, nu ma gandisem la partea asta… ai dreptate, cineva trebuie sa se ocupe si de amintirile fizice 😉
Miruna
Ce activități mișto! Sper să se și țină de ele.
CristinaM
O sa se tina, atat timp cat ii fac placere activitatile si copilului ca altfel…altfel o sa caute altceva 🙂
Mihaela M
Eu fac asta, dar instinctiv… Seara, soțul și fiica, pun un urs mare jos, cred că are vreo 2m, și el îi citește povești. E momentul lor. Foarte rar se întâmplă să lipsească, iar atunci sar peste el. Așa mi s-a părut normal. Fără să mă gândesc prea mult.
Miruna
Ce bine, te-ai gândit tu singură! Bravo lor.
Bunica cu bundita
Așa îmi place sa citesc de tatii ăștia tineri și implicați!Felicitari vouă, mamelor ,ca le faceti loc in viața copiiilor !
Miruna
și mie-mi place și mai mult să îi văd în acțiune.
Diana
🙂 la noi exista distributia muncii in familie, tatal se ocupa de unele, eu de altele, asa a fost de la inceput, el schimba bebelusul, eu pregateam biberonul, baie i-am facut impreuna pana pe la 5 ani cand nu m-am mai simtit eu confortabil sa trag ditai baietul de putza si de atunci a preluat tac’su exclusiv (ocazie cu care a inceput sa se spele singur, ca tac’su nu sta la discutii). Cand e el plecat, il bag in dus si se descurca singur, dar dupa aia incepe :tati imi da intai aia, intai faci asa si apoi asa, tati face mai bine :)))) la fel il creiereste pe tac’su cand lipsesc eu
Miruna
:)))) ce bine, ce bine că mai sunt și lucruri pe care tati le face mai bine! 🙂 DOamne-ajută!
Diana
Sunt si lucruri de care nu avem habar, gen nu stiam ca tati ii pune hainele pe calorifer inainte sa se imbrace, sa fie cald odorului. Am aflat cand era tati plecat :))) ce cearta am primit, pff
Roxana
Cand era bebelus avand in vedere ca nu a fost alaptata,noaptea ii dadeam pe rand sa manance. Ziua sotul era la munca si imi revenea mie aceasta sarcina…Si ceea ce a facut si face cel mai bine, ii cumparat de incaltat. Se pricepe mai bine…isi da seama daca sunt mari,mici,largi…
Miruna
Ești tu prea drăguță la faza cu încălțatul, că nu se întâmplă să-i cumpere atât de des… :))) Trebuie ceva zilnic. 😛
Gabi Co
Ce subiect fain, numai bun de laudat tatii, pentru ca merita si ei 🙂
La noi in familie lucrurile sunt impartite, adica fiecare face cate ceva – el schimba scutecul si o spala la fund eu o imbrac dupa; eu fac de mancare pentru toata lumea, el o distreaza in acest timp (sau e invers?!?); el face de mancare, noi incepem sa strigam la unison ca ne este foame dupa ce am trecut prin toate jocurile (si face des mancare pentru ca gateste exceptional, nu degeaba marii chef-i francezi sunt in majoritate barbati;-) ); eu ii fac baie (de 2-max 3 ori / saptamana) el ii pregateste biberonul; el ii citeste povesti (in franceza) eu stau si ascult si invers…eu sunt matinala si ma trezesc dimineata sa ii dau micul dejun, el o pregateste de siesta (in weekend-uri) si seara de somn…
Pufarina are 18 luni, este extrem de activa si independenta insa ne mai accepta si pe noi din cand in cand in jocurile ei (Slava Domnului, altfel ne-am plictisi :))) )
Altfel, de 2x/saptamana eu ma duc la masaj si lipsesc de acasa intre 2-3h (fac si window shopping, ma mai vad cu o prietena la cafea in timpul asta). Nu stiu ce fac ei doi in timpul asta, nu ma intereseaza, insa par fericiti amandoi (desi tatal da semne de oboseala de fiecare data cand ajung acasa iar ea sforaie fericita :D).
Si nu, el nu iese din casa fara noi, nu e genul de dus cu baietii la bere, in aceste 18luni a fost 1 singura data la un film cu un prieten.
Miruna
Nu înțeleg de ce lumea a început să laude tații. Nu asta era intenția mea :))) mi-e să nu li se urce la cap.:P
Gabi Co
Am 2 motive pentru care il laud (desi chiar nu era asta intentia) – primul pentru ca nu citeste bloguri, si cu siguranta daca ar citi, nu ar intelege romana; si al doilea pentru ca nu il laud atat de mult cand suntem fata in fata, sa nu isi ia lumea in cap :)))))
Irina
Soțul meu tocmai e pe cale să termine concediul de paternitate ce ii revine ca tata. I s a părut incredibil ca a avut ocazia asta. Iar pt mine un mare ajutor pt ca pe langa faptul ca face o grămadă în casa, a realizat ce presupune rutina de a avea grijă de un copil. Si a si spus că fiecare tata ar trebui să fie “obligat ” sa stea acasa in perioada de 2 ani cu copilul lui. Dar de cand sta el acasa, Cazimir al meu ma respinge, nu mai e atasat de mine, doar de tati. Il las sa se desfasoare. E ok. 🙂 te pup, Miruna
Miruna
Cred că ceea ce a spus soțul tău se aplică și pentru mame. Nu e ușor pentru tați să se simtă respinși, sunt sigură. E interesant acest exercițiu. Deși sunt sigură-sigură că e numai o fază la voi. Ai să vezi. Mama-i numai una.
o femeie
Distributia muncii in familie e musai sa se aplice si la mamiceala. Si nu e in gena tendinta mamei de a face totul- te-as ruga sa corectezi pentru ca e o scuza in umbra carora se ascund multe obiceiuri invatate gresit din copilarie, ci vine din educatia proasta (sunt unii barbati care la mama nu au pus niciodata mana pe burete de vase sau carpa de praf sau de spalat pe jos, vazui baiat de liceu unde mama ii spala si cojea banana ca el nu a facut niciodata). Si aceste obiceiuri invatate corecteaza – si v-o zic din experienta. Sotul a fost unu de mai colea amintit de mine – cand am ramas insarcinata am stiut ca e nevoie sa ma educ pe mine, pe el, si pe copil, asa ca a vrut/nevrut – a intrat la consultatii si ecografii (musai sa va zic ca ginecologul a inteles si acordat sotului o importanta speciala si mici recomandari), mers la cursuri parentale cu mine, apoi dupa ce am nascut cele 3 saptamani de concediu paternal romanesti (mare inventie!!! ) am facut impreuna cum ne-a dus mintea, cu stangacii, cu cartea in brate, cu emotii etc. Si acum facem glume cat de natangi eram…
Astazi serile el citeste povestea fetei. Pentru mine este minunat asta, pt ca am juma de ora in care pun vase/oale/caserole de mancare pt job a 2a zi, chiar fac si un dus fara 4 ochi sau batai la usa sau mai bine: nu fac nimic, mai am si timp de hobby etc.. Altfel in serile cand citesc eu (aseara de ex.) adorm inaintea copilei :)))) (vai de capul meu de varza de bruxelles)
Ana Maria
Clatite , asta fac doar ei …eu doar astept sa degust, le fac chiar foarte bune 🙂
Miruna
Noi le-am adus de la Sibiu duminică și na, deja azi e miercuri. Mă mir cum clătita aia a scăpat. 😛
p.s. Credeam că ai comentat la următorul articol, m-am zăpăcit. Că e tot despre clătite :))