Somnul bebelușului: de ce copiii alăptați se trezesc mai des, dar mamele lor dorm mai bine (concurs)

somnul bebelusului miruna ioani 3

Inițial, planul era ca bebelușul să doarmă separat, avea un coșuleț de paie doar pentru el, era ca-n filme. Doar că realitatea m-a lovit fix unde nu credeam vreodată, astfel încât am născut prin cezariană de urgență și nu am fost una dintre acele femei care, a doua zi după operație, urca scările cu copilul în brațe.

Nu, eu aveam dureri atât de mari, care veneau ca niște contracții pe un uter tăiat, de simțeam că mor de fiecare dată. Mă făceam albă ca varul și le ziceam alor mei: Iar vine… Durerea, la ea mă refeream, doar că niciodată nu apucam să termin propoziția.

Acestea fiind condițiile noii mele vieți, urcatul în pat și datul jos erau excluse, căci presupuneau niște dureri atroce. Singura dată când mă puneam în pat era seara la somn și nu mă mai dădeam jos până dimineața, nici de mă tăia la wc, durerea de ținut pipi-n vezică era incomparabil mai mică.

Și după ce am trămbălit copilul și soțul în prima noapte acasă într-un du-te-vino sinistru pentru toți, în următoarele, am decis să facem cum credem NOI că e mai bine, nicidecum ce ne spuneau toți. Toți fiind medicii, moașele, internetul. În Anglia, unde am născut eu și unde e un popor de băutori de bere și de băutori în general, oamenii sunt obsedați să nu-ți omori copilul. Din greșeală evident. Probabil nici testul de IQ nu e coroborat cu rezultatele acelor studii în care părinții și-au sufocat copiii fără să vrea, dar asta a fost așa, o răutate din partea mea.

  Ce am făcut noi de copilul a dormit lemn nopți la rând, poate vă ajută și pe voi:

somnul bebelusului miruna ioani 3

L-am pus cu noi în pat din a doua noapte. Acum am ajuns în acel moment în care nici noi nu mai putem fără el. Într-o seară, mult mai demult, adormise în brațe și, când am văzut pătuțul gol, i-am zis soțului meu: –Ce-ar fi să-l punem acolo, măcar jumătate de ceas? La care, mi-a răspuns: -Și să dormim fără el? Neah, am zis amândoi deodată.  Plus, neapărat citiți ce spune știința despre beneficiile dormitului cu copilul în pat.

L-am alăptat și încă îl alăptez. Laptele praf nu conține melatonină, laptele matern e însă influențat de ritmul circadian, de bioritmul mamei, expunerea ei la lumină artificială. Deci ajută ca un extraveral înainte de culcare. De exemplu, citisem că trebuie avut grijă dacă îi dăm copilului seara lapte muls dimineața, fiindcă poate avea efectul unui espresso asupra lui.

Din primele astea două puncte, co-sleeping și alăptat, am câștigat cu toții multe ore de somn, dar mai ales eu. Deși somnul pentru mine e încă întrerupt, fiindcă bebelușul tot se mai trezește să sugă, nu se compară cu: trezește-te și ridică-te-n fund, aprinde lumina, ia copilul în brațe, dă-i să sugă, culcă-l la loc, pune-l în pătuț, adoarme-te pe tine. Așa, vă spun sincer, că de multe ori nici nu mai știu de câte ori s-a trezit pe noapte, iar soțul meu doarme tun oricum.

Paranteză: Studiile arată că la copiii alăptați, somnul e mai fragmentat, cu reprize mai scurte de somn și o consolidare mai târzie a somnului. La copiii hrăniți cu lapte praf, nu e așa. Însă deși mamele se laudă cu ”am un copil care doarme toată noaptea”, asta nu e mereu bine, fiindcă creierul poate beneficia de pe urma acelor treziri. Sper ca asta să vă facă nopțile mai ușoare 😉

N-a avut un program fix de somn. Adică, eu nu știu astăzi la ce oră o să se culce puiul meu deseară ori la prânz. La fel cum nu știu nici eu la cât o să mă culc. Deși, între voi fie vorba, aș putea adormi chiar acum, în timp ce apăs aceste taste. Chestia asta cu programul flexibil e destul de blamată prin cărți (cică pe bebe îl ajută mult rutina, îi dă un sentiment de siguranță), dar nouă ne-a fost de folos. Nimeni nu s-a chinuit cu adormitul, nimeni nu s-a chinuit să nu fie adormit. Și acum, când îi e somn îmi arată patul, spunem noapte bună și ne retragem la țițilit. Ca să nu mai spun că e mult mai ușor să se adapteze când mergem undeva, iar noi plecăm destul de des de-acasă.

Aștept să adoarmă profund, înainte de a mă ridica de lângă el. Somnul bebelușului debutează cu o fază de somn activ, ceea ce îl predispune la trezire. Asta durează 15-20 de minute și îl face foarte ușor activ. E când mamele se plâng că au pus sugarul jos și el se trezește imediat. Semnele acestui somn sunt: mișcă mânuțe, piciorușe, caută sânul. Am ajuns să îl cunosc atât de bine, încât îmi dau seama când a intrat în somn profund, de nu îl mai trezește nici basul și cu toba mare.

Am avut o lumină de veghe în cameră, ca să nu fim nevoiți să aprindem becul de sus. Am citit că nu ar fi indicată, dar dacă nu se poate fără, e important să fie cu lumină roșie, fiindcă aceasta nu inhibă secreția de melatonină.

Nu am schimbat scutecul noaptea decât dacă era treaba numărul 2. Și, pentru asta, aveam lampa de veghe, deci nu aprindeam becul. Schimbatul nocturn s-a întâmplat un pic, la început doar, când scaunele erau foarte frecvente. Acum nu mai este cazul, bebelușul doarme bine-merci în același Pampers de seara până dimineața. Ba s-a întâmplat chiar să adoarmă seara, imediat ce am venit din parc, înainte să mai apucăm să mișcăm ceva schimbări de scutec prin pantaloni și a rămas așa până dimineața. (Bunică-mea zice că nu există păcat mai mare decât să trezești un bebeluș din somn!) Ce credeți că s-a întâmplat? Nimic. De fapt, Pampers susține faptul că rezistă și 12 ore fără umezeală pe funduleț. La noi a fost și mai mult de-atât, dar nu am recunoaște niciodată.

Câteva sfaturi despre somnul bebelușului alăptat și un concurs la final, pentru voi

  1. Completarea cu lapte praf nu înseamnă că va dormi mai bine, însă e cert că bebelușii alăptați au somnul mai fragmentat.
  2. Însă țineți minte că bebelușii au ritmuri biologice presetate, selectate de evoluție și fiecare e diferit.
  3. Copiii nu sunt adulți în miniatură, somnul e diferit față de cel al părinților. Grijă la ce așteptări aveți.
  4. Explicația ciclurilor de somn de 30-60 de minute e că atunci are loc o dezvoltare accentuată a proceselor neurologice și de mielinizare, ceea ce se întâmplă într-un somn activ.
  5. Nou-născuții nu fac diferența între zi și noapte, producția de melatonină și cortizol variază, ciclurile de somn-veghe sunt setate de hrănire.
  6. Abia după 4-6 luni, bebelușii încep să doarmă noaptea, nu înseamnă că toată noaptea 😉
  7. Este nerealist să avem pretenția ca un sugar să doarmă toată noaptea ca un adult.

 Și copiii alimentați artificial se pot trezi des pe timpul nopții.

somnul bebelusului miruna ioani 3

Ceea ce arată că există și alte motive pentru care copiii se trezesc pe timpul nopții, în afară de hrană, și anume:

  • fiindcă sunt bolnavi
  • fiindcă vor să-și asigure monopolul asupra atenției mamei și nu sunt un fel de contraceptiv
  • cresc – modificările prin care trece corpul și creierul lor necesită supliment de hrană
  • pentru că cel mai bine se adoarme la sân 🙂
  • pentru că le e dor de mama, le e frig sau sete
  • pentru că vor să își reconfirme apropierea și relația cu mama, dacă ea s-a întors poate la serviciu, copilul a început grădinița etc.

Concurs: Acum e rândul vostru!

Spuneți-mi într-un comentariu mai jos ce faceți voi pentru somnul bebelușului, poate e ceva inedit ce ați citit, dacă încă nu aveți bebeluș, poate o poveste pe care le-o spuneți sau poate vreo șmecherie cu succes garantat. Pampers vă premiază pe 3 dintre voi cu un câte un pachet de Pampers mats, un pachet de scutece Pampers și  câte o lampă pentru copii.

Concursul durează până pe 18 decembrie, la ora 23.59. Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți și vor fi anunțați printr-un update la acest articol. Dacă doriți să aflați când mai organizez astfel de concursuri, vă puteți abona aici.

Vă invit să ascultați și cântecelul de leagăn care trimite la culcare grijile legate de somnul bebelușilor. E compus de Marius Moga 😉

Iar în final, mai dau o concluzie de-a mea, din top așa, sunt pregătită să-mi iau toate roșiile stricate pentru ea. Deși toți copiii sunt diferiți, e ceva ce îl face pe fiecare să doarmă la fel de bine, și anume, armonia din casă. Știți voi, când ne iubim fără țipete și cu uși închise încet. Cred că ajută și la somnul celorlalți, inclusiv al vecinilor.

Later edit: La rugămintea consultantului în alăptare citat, am scos mențiunile și link-ul către acesta. Îmi cer scuze dacă s-a simțit jignită într-un fel de faptul că am citat-o și i-am pus link, nu asta era intenția mea.

UPDATE: Câștigătoarele concursului sunt: Cristina, Ana-Maria Coca și Ramona.

Mulțumesc tuturor pentru participare. Fetele vor primi un email de la mine în cel mai scurt timp.

castigtori pampers miruna ioani

foto: Pixabay

Articolul anterior

Ce avantaje am păstrat în Anglia, după ce m-am întors în România

Articolul următor

Cum mă calmez rapid când mă enervează copilul

108 Comentarii

  1. Gabriela

    Eu n-am facut nimic… nu dati cu rosii, am avut pur si simplu noroc de un bebelus care dupa primele luni a dormit bine (si a fost doar alaptat). In schimb n-a dormit cu noi in pat – in primele 6 luni a dormit langa patul nostru si apoi l-am mutat in camera lui pentru ca dormea deja toata noaptea. Abia acum, la 2 ani, am probleme cu el seara – abia pe la 22.00 – 22.30 reusesc sa-l pun in pat, insa doarme in continuare toata noaptea (mai putin cand il supara maselele). Si mai nou ii e teama de intuneric, asa ca avem doua luminte de veghe la el in camera. 🙂

    • Cristina kegel

      Buna. ( nu scriu pentru premiu) m am regasit 1 la 1 cu articolul tau. Procedez exact la fel dar ” grija” mea e ca fetita mea de 1 an si 4 luni adoarme numai la san, din ianuarie incepe cresa si caut informatii in sensul asta, sper sa ajunga sa adoarma fara sa mai suga. Mie imi e usor acum dar ce fac pe viitor !? In rest sunt foarte multumita n am avut probleme de sanatate, e un copil foarte activ si dezghetat pentru varsta ei. Multe salutari !

  2. Gabriela F.

    Ioi ioi ioi ce subiect.
    Deci m.am gândit eu la 3 luni….când abia terminasem cu mulsul in bezna minții că bebe la vârsta asta trebuie sa pape și să doarmă și vreau să le facă perfect …de mâncat manca (grație unui chin prelung de notițe și pompe sterilizat și sentiment de vaca pentru mă.sa)…mai trebuia să rezolvăm somnul motiv pentru care am platit consultație….big b…s… Din păcate… Acum adorme la san si doarme jumate noaptea în patut jumate lângă noi…in jumătatea din patut subsemnata calca haine, face papa, spala pe jos…că ziua doarme doar langa mine…de ce? Pentru că așa am observat eu că doarme mai mult și îi place să mă vadă când se trezește 😅😛… Rutina avem în sensul că nu îl las sa adorma mai târziu de 20:30 acum…când era mai pispirel 19-19:30…ca sa aibă minim 10 ore pe noapte…in fine …calule de.ale mele😅

  3. Ramona Bogdan

    Dormim in acelasi pat si ador sa fac asta. Cand nu am somn ma uit la el cum doarme 🙂 nu stiu daca am vreun truc de adormire. El adoarme la san; e adevarat ca dupa ce adoarme mai stau putin …..sa ma asigur ca doarme profund. Insa, de cele mai multe ori adorm si eu cu el…..si asa de bine se doarme langa bebe 🙂
    Daca chiar nu reusesc sa- l adorm….atunci schimb sanul 🙂
    Nopti linistite va dorim !!

  4. mihaela

    Si a mea doarme cu mine si se trezeste sa pape. Mie imi este groaza de momentul intarcarii. Nu vreau sa o alaptez pana la 4 ani, dar tot decalez momentul de la care voi spune gata.

  5. Ruxandra

    La noi povestea este fericită tare – bebe 4 luni alăptat exclusiv. În primele 2 luni cu dureri de burtică a dormit doar pe burta mea zi și noapte. Acum doarme în pătuțul lui lipit de al nostru, după ce adoarme la sân. Ziua e mai greu, doar în brațe la mami, în mașină sau în sistem la plimbare. Dar sigur se vor regla și acestea. Taică-său este gelos că nu îl mai poate adormi prin legănat pe brațe ca atunci când era mic :d

  6. Diana Elena I

    Mai, Miruna, m-a uns la suflet articolul tau de il si share-uiesc in grupul de la munca. De atatea ori am auzit, dupa revenirea la 11 luni ale baietelului meu la munca, pai dormi cu el? Si alaptezi inca? Si nu e mai bine sa doarma in patut? Inca ma mai lupt cu parerea unei prietene ca e mai bine sa ii dai formula si sa doarmă in patut. Însă, fiecare cu teoriile lui, chiar daca inca parem, uneori, din evul mediu, vorba prietenei de mai sus. Nu am o formula de a-mi adormi copiii, mai ales ca sunt la al doilea si stresul legat de cand il adorm nu mai exista. Adormitul la san functioneaza in 99% din cazuri atunci cand e schimbat de pampers si totul e calm in jurul lui. Concluzia ta finala e de nepretuit.

  7. “iar sotul meu doarme tun oricum” – of, si al meu, fir-ar! Si ma laudam inainte sa nasc ca, sa vezi ce il trezesc si pe el :))
    La noi, patutul e lipit de pat si e usor asa. Il mai iau noaptea langa mine, cand e mai agitat.
    Alaptatul usureaza mult totul. Chiar zilele astea vorbeam cu o prietena despre cum nu mi-as imagina viata pregatind biberoane, cheauna de somn.
    Ce sa vezi, nici noi nu avem program de somn, imi faceam oarecum griji, dar sunt linistita sa aflu ca nu-s singura 🙂 La fel si cu schimbatul scutecului noaptea, copilul meu doar mananca si doarme la loc. Am schimbat uneori scutecul, dar nu mereu cu succes. Statea apoi treaz o ora-doua.
    Sotul meu (sa il laud putin) a montat inainte de a naste eu intrerupator cu lumina reglabila si o “manevrez” din telecomanda. Cand e de adormit copilul, dau la minim, din pat. Cea mai buna inventie!
    Sistemul de purtare e si el foarte util. De cele mai multe ori adoarme in el, fie zi, fie noapte.
    Si pentru ca tot ziceai de Zurli 🙂 ii cant mult cantecele lor inainte de somn.
    In rest, l-am invatat in galagie de la inceput. Doarme si cu muzica, aspirat, tocat carne la robot sau vorbit langa el.

  8. Otilia C.

    Noi nu am facut nimic deosebit…in afara de a respecta nevoile copilului.Singura rutina e baita/dusul seara urmata de alaptat si somn pana dimineata fara treziri propriu zise, doar foieli atunci cand doreste sa suga.Apar mici modificari in perioadele de eruptie dentara/raceli/achizitii dar le luam ca atare si asteptam sa revenim la programul initial.

  9. Raluca Vilceanu

    Seara aveam un ritual pentru baietelul meu: baita, masaj si alaptat, pana cand adormea profund si il mutam in patutul lui. Acum fiind maricel, adoarme dupa ce citim povestea, admira stelutele pe tavanul camerei (avem un elefantel cu proiectie) si uneori ii place sa ii cant “nani, nani puiul mamii” in timp ce el isi trece manutele prin parul meu, iar eu il tin in brate.

  10. Ioana

    Fetita mea 4 luni se trezeste cam de 3 sau 4 ori pe noapte ca sa suga “like there is no tomorrow”. Ii place sa manance asa adormita si suge muuuult. Doarme in patutul ei si eu sar din canapea la ea, o ridic, o alaptez, o pun pe umar asa adormita sa elimine aerul si apoi o mut in patut. Dupa ultima trezire, pe la 5 dimineata o iau in canapea cu mine, o tin de o manuta si dormim impreuna pana pe la 9. Nu o schimb noaptea si parca a invatat si face doar pipi 🙂
    Cand ne-am confruntat recent cu regresia somnului am avut niste nopti in care am sarit de 30 de ori din canapea si nu exagerez. Si am zis stop, hai sa extindem capaneaua sa dormim amandoua. E incomparabil mai bine, dar tot nu pot sa o alaptez culcata. Se ineaca, nu apuca sanul bine, nu stiu ce e, dar nu reusesc. E drept ca si eu am ramas cu un pitic pe creier ca dupa fiecare masa sa o tin in sus ca sa ajut digestia – asta dupa niste episoade de groaza cu colicii. Vreau sa doarma cu mine dar pe langa faptul ca nu imi dau seama cum sa o alaptez amandoua culcate fara sa se inece sunt si compatimita ca vai de capul meu, o sa ajunga copilul la facultate si tot cu mine in pat o sa vrea sa doarma.
    Am si un sfat, poate foloseste cuiva si vrea sa il incerce: aerisiti bine camera in care va dormi copilul si aduceti-l acolo cand inca e usor racoare, in jur de 20 de grade. Acum fiecare isi da seama cum e mai bine pt copilului ei, dar eu am observat ca pe ea o linisteste mult aerul curat si o temperatura de 21, maxim 22 noaptea.

  11. Larisa

    Eu sunt insarcinata, asa ca nu pot spune din experienta. Dar cred ca daca esti putin relaxat si ai rabdare, vei gasi cea mai buna solutie pentru voi. Si sa ai capacitatea sa te adaptezi repede la schimbari, am inteles ca pot fi frecvente. Dar totul se rezolva cu iubire…

    • Ecarulan

      Oh, da 🙂 relaxarea si rabdarea – caracteristicele de baza ale proaspetelor mamici!
      De Craciun, din astea imi doresc sa primesc 🙂
      Plus kg in minus, daca se poate!

  12. Anca B.

    Auchhhh…ce subiect sensibil. La noi a functionat un sfat dat de nasul nostru…ne-a spus ca e foarte importanta pozitia copilului la culcare.
    – Sleeping with legs towards the east gives name, reputation & richness.
    – Sleeping with legs towards the west gives mental harmony & augments fondness for spiritualism.
    – Sleeping with legs towards the north, increases prosperity and opulence.
    – However, one should not sleep with legs towards South as he will not have a sound sleep. There will be bad dreams, bad thoughts in the mind. Heaviness in the chest can also be sensed occasionally.

  13. Marina

    pfuu, fata mea a dormit tare rau pana la 2 ani si 8 luni. pana in miezul noptii era ok, frecusul incepea dupa, sugea un pic, dormea o ora, apoi inca una si apoi spre dimineata din jumatate in jumatate de ora. Cantecul de nani seara era Alunelu, si un pic leganat in brate, dupa ce nu am mai alaptat-o, lampa de veghe avem si acum – cu umidificator, in care punem ulei esential de eucalipt, are un zgomot de fond care te face sa adormi imediat. cu toate ca au fost nopti grele, ca tot ce a fost greu pana azi incep sa uit, se estompeaza, e bine acum si asta conteaza. Aaa si dormim cu totii, sper sa se mute lka ea in pat in vreo jumatate de an. Finger crossed:)

  14. Lorelai

    Ne schimbăm pampersul daca are mai mult de 3 ore,apoi ne băgăm la țiți, daca totusi nu adoarme ne punem pe picioare la legănat….apoi ne mutăm în pat cu mami obligatoriu!Si el e f cuminte…experiența 😄😄 primul era f plangacios noaptea si dormea ziua😣😣😣 al doilea f cuminte ca si al 3 lea!

  15. vlasceanu violeta

    baita, masaj si alaptat, pana cand adormea profund si il mutam in patutul lui

  16. Alina B

    Ce a facut sotul meu 🙂 nu eu…a fost ca dupa ce eu terminam de alaptat sa “aibe grija” de el sa-l mai legene, sa-l mai ssh sshie 🙂 ca se trezea cum il puneam in patut si eu mergeam la dus. Ce-a facut…dupa ce shh shhia un pic pleca si il lasa in patut 🙂 si asa a invatat copilul sa adoarma singur pe seara, fara plans 😉

  17. Luiza

    Tehnica noastră este simpla: ne îmbrățișăm, ne pupam și ne spunem noapte buna 🙂

  18. Alina Nenciu

    Am fost si sunt cea mai norocoasa mamica ❤ Copiii mei nu au avut colici si somnul era usor, pe cand la dintisori seara puneam muzica de adormit bebelusi si chiar isi facea efectul ❤

  19. Cezara Dragomir

    Inca de cand eram insarcinata si pana in ultima zi in maternitate , eram ferm convinsa ca noptile vor fi zile si ca somnul va fi mai mult o teorie.Din prima zi acasa , surpriza a fost uriasa si nesperata : la ora 19-19.30 bebe intra la ,,somnul de noapte” , fara trucuri , avea nevoie doar de țiți si liniste!Cum ne am propus de la inceput ca el sa doarma in patul lui,dupa ce adormea,il asezam la locul lui si se mai trezea sa manance.Culmea,si la noi la fel s a intamplat,musai sa fie schimbat de pampers peste noapte,doar asa scrie peste tot…am functionat asa o luna, pe urma schimbatul se intampla la trezire,dimineata!
    Iar acum, la 6 luni, bebe are aceeasi ora de somn,pe care singur si a ales o,foarte des il tinem in pat cu noi si pt mine personal nu cred ca exista bucurie mai mare!
    Noptile chiar sunt foarte linistite,mai putin acum cu dintisorii,dar speram sa treaca repede!
    Cred cu tarie ca pentru nopti linistite si dormite e vorba de atmosfera din casa,de felul copilului,de dragostea pe care o simte si de starea mamei.

  20. ANA Maria

    Nu cred ca exista o rețetă standard pt toti …..contează foarte mult să nu ai așteptări nerealiste ci să ai rabdare si să creezi un ritual de somn..cel puțin asta a mers in cazul nostru la primul copil….vom vedea la al doilea….😁

  21. Luminita Ghermeni

    Fara trucuri de adormit, fara program stabilit de mine, ci de ea. E drept, al doilea copil vine cu mai putin stres si dorinta de a impune propriile reguli. Daca ii este somn doarme, daca nu, nu. Cand vad primele semne de oboseală, la titica si la nani 🙂

  22. Daniela Bunaciu

    Si eu am avut durerile acelea…
    Avem 1 an si 3 luni, nu stiu daca au fost vreo 5 nopti mai zbuciumate, in rest, a dormit bustean. Primele 4 luni s-a trezit mai des, apoi de doua ori, o data…si de vreo 4 luni, doarme toata noaptea. In afara de o lumina in camera, nu a fost nevoie de nimic special ☺️

  23. Bordei Raluca

    Ce subiect interesant!Bebe are aproape 14 luni,este alaptat si se trezeste si noaptea sa suga.De cand s-a nascut,somnul lui nu a fost in standarde,se trezea noaptea des,iar ziua reprizele erau scurte si rare.Insa a crescut si ne-am mai reglat,nu de tot,evident!Are rutina de somn(baita,schimbat,alintat,san si somn),doarme cu mine in pat,dar inca se trezeste.Doar ca eu nu mai tin cont de cate ori pt ca nu imi amintesc.Noua luni in patut,de atunci in pat cu mine.A fost doar o ameliorare,dar de trezit a continuat sa o faca.Concluzia mea:fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare si trebuie sa ne ghidam doar dupa nevoile lui,nu dupa ce zic altii.Multa sanatate!

  24. Nicoleta

    Incerc cat mai mult sa ii respect rutina de seara: baita, lapte si stat langa el pana adoarme.

  25. Raluca Ilea

    Noi avem un ritual seara, baita, masaj, titi si somnic, mai nou baietelului ii place sa doarma cu nasucul in mami 🙂 la noi a functionat foarte bine dormitul pe partea stanga pana la 3 luni era magie cum il puneam pe stanga adormea.

  26. Dana

    La primul copil ( e diferenta de doi ani intre ei) am incercat sa il fac sa doarma in patut. Au urmat 6 luni de chin. Faptul ca m-am intors la munca la 7 luni si jumatate a pus capac. Dupa 2 saptamani cand nu stiu efectiv cum rezistam la munca, intr-o noapte l-am pus pe cel mic intre noi. A dormit neintors toata noaptea :). La al doilea stiam deja reteta fericirii. Asa ca acum dormim toti 3 (tati doarme separat pt ca nu mai are loc si pt ca se duce la munca). Desi cel mic face 4 luni si se trezeste de 2-3 ori pe noapte sa suga este totusi mult mai usor. I love co-sleepingul ;)))

  27. Diana

    La noi se adoarme undeva după ora 23 și atunci cu jale, cu toată rutina de baie la 9 de papa imediat după ce o imbrac, întuneric, fără zgomot și tot se lasă greu ca de multe ori adormim înaintea ei. În 8 luni cred ca a doar 10 min în pătuț, în pat e mai bine, tot timpul sta lipita de mine, mai un picior în ochi, altul la coaste, specific ca tati doarme pe canapea, eu pe un colt și restul patului de 2 m e al ei, plin cu perne de jur împrejur ca să nu o culeg de sub pat. La 3 program de jucat, tras de par, degetele în nas pana ma trezesc sa ii dau papa și iar aproape o oră de chin pana adoarme!

  28. Ani

    Uffff, somnul ne chinuie pe toti … si nu au legatura trezirile dese cu ce papa bebe. Noi in primele luni am papat de la mami si dupa un timp n-am mai vrut nicicum si am papat lapte praf si sincer va spun ca la fel de des ne trezeam pe noapte. Pe noi ne ajuta muzica sa avem un somn linistit! Iar daca suntem foarte mofturosi apelam si la “zgomotul alb”!
    Nopti linistite va dorim!

  29. Andreea Vasile

    Noi nu am avut un somn usor niciodata, de fapt nu avem nici acum, la 2 ani si 7 luni.
    Fetita are diabet insulino delendent, de la varsta de 10 luni, si asta implica si urinari mai dese. Am schimbat can toate tipurile de pampers de la debutul diabetului si pana pe la varsta de 1 an si jumatate-nu numai ca nimic nu ne ajuta, copilul se uda toata, o schimbam implicit si de haine de 2-3 ori pe noapte. Pana am revenit la Pampers, dar Pants. De cand am descopetit Pampers Pants, e mult mai bine totul, inclusiv somnul. Dar inca departe de a fi ce aud la alte mamici cu copii de varsta fiicei mele.

  30. Gogiu Dana Oana

    Nimic deosebit. Doar firesc. Când se trezește ( ceea ce se întâmplă destul de rar, de regulă doarme toată noaptea neîntrerupt – are 1 an si 5 luni ) alăptez si atât.
    Pătuțul lui este lipit de patul nostru, salteaua fiind la același nivel cu a noastră, fără o parte de grilaj a pătuțului, pentru a fi cât mai aproape unul de celălalt, aș putea spune aproape, că dormim în același pat. Așa a fost de când am venit acasă din maternitate. Deci se trezește, îl trag lângă mine, alăptez, apoi îl pun înapoi în patul lui și simte când îl pun dar nu se supără. Îi place in pătuțul lui. Acolo doarme noaptea, dar și ziua.
    PS : la fel am procedat si la primul copil, fetița acum are 4 ani si 7 luni, alăptată până la 2 ani (locul ei până să vină bebe, a fost unde doarme bebe acum), cu diferența : trezirile ei nocturne erau foarte dese, iar la somnul de prânz nu mai reușeam să o mut în patul ei, după ce adormea la sân, pentru că simțea orice mișcare. Acum pătuțul ei e in dreapta patului nostru lângă tati, iar bebe în stânga lângă mami. Deseori se întâmplă ca fetiței să îi fie dor să doarmă lângă mami și atunci pășește peste tati si vine intre noi, iar când se încălzește fuge înapoi in patul ei <3

  31. Șerban Laura

    Toți trei au fost alăptați până după un an jumate. La primul a fost cel mai greu, îl îmbrăcam cu hainele de plecare și adormea după cinci minute de ținut în brațe. Peste noapte se trezea destul de des, îl alăptam, când să îl pun în pătuț…începea plânsul. Așa că am ajuns să îl țin lângă noi. Al doilea a fost cel mai cuminte bebeluș pe care l-am văzut sau despre care am auzit. Doarme în pătuț și acum, deși are 4 ani. Nu vrea să cedeze locul surioarei mai mici. Acolo a dormit de la naștere și spre deosebire de ceilalți doi a vrut suzeta. Nu știu dacă ăsta a fost motivul pentru care a fost așa bine cu el. Nu am simțit că avem copil mic în casă. Dar…a apărut ea, Plușica, cum o alint eu,care era mereu trează în burtică, i-am simțit mișcările de la două luni jumătate…după naștere a fost la fel. Prima noapte în spital a plâns întruna..asistentele mi-au spus că are colici😡😡😡. Oricum…este iubită de frații ei nespus..am trecut peste toate nopțile nedormite și zilele agitate…ne bucurăm de ei și alături de ei. Dar, ca și încheiere, ce a funcționat la unul, nu a mers la celălalt. Sunt foarte diferiți!!

  32. Anca

    Ce bine de mămicile care alăptează, pun Titi in guriță la bebe și adoarme. Eu nu am putut sa alăptez și a trebuit să stau cu biberoanele la capul patului. Chiar și așa băiețelul meu (10 luni) doarme aproape toată noaptea. Se trezește doar pentru lapte o data, spre dimineață. Avem la fel o rutina de somn băiță, schimbat de scutec și în pijamale și pus în pătuț. Se întoarce pe o parte și adoarme in timp ce-l legăn și-i cant Elefantul Cici :))

  33. Cristina

    Eu am una bucata toddler de 1 an si 6 luni, inca alaptat. Inutil sa spun ca niciodata nu a dormit neintrerupt toata noaptea, insa dupa varsta de 2 luni, cand ne-am fixat un ritual de somn, am reusit sa adormim mai usor cel putin. Ritualul consta in baita cu jucarii si distractie cu apa, apoi un scurt masaj sau, daca suntem prea obositi, intram direct in pijamaua proaspat spalata si calcata. Trecem apoi in dormitor cu lampa de veghe aprinsa, il alaptez si ii cant o melodie de leagan si astept frumos sa adoarma lemn…

    • Ecarulan

      O pijama proaspat spalata si calcata in fiecare zi?!?! wow! de unde atata energie?wow .. eu nici sa spalt vasele in fiecare zi nu reusesc.

  34. Dana

    Doarme cu mine de cand am venit acasa. Nu avem prea multe trucuri de adormit cand vrea doarme ,cand nu si nu (adevarat este al doilea copil si nu mai suntem stresati). Cand da semne de oboseala ,la țîți si gata am adormit. Noaptea se trezeste de foarte multe ori,nu le tin minte numarur😄.
    Nopti linistite va dorim!

  35. Cristina

    Offff ce subiect! Am doua fete: de 6 ani si de 4 luni! Cea mică este formidabila, doarme noaptea bineînțeles cu Trezirile aferente suptului! Cea mare nu ar dormi deloc, nu înțelege rostul somnului! De cand e Bebeluș doarme foarte târziu (11-12 noaptea)! Si diminețile sunt groaznice! Chiar aseară M-am rugat cu cerul si pământul de ea sa adoarmă pana la ora 23:30! La un moment dat i-am zis ca nu o voi trezi dimineata si chiar m-am ținut de cuvânt! Azi nu am dus-o la școala fiindcă era prea obosita!

  36. Valentina

    Ma cam regasesc in postare .Tot in Anglia am nascut , din a 2-a noapte am luat-o cu mine in pat si a dormit pe mine, pana in ziua in care a implinit 2 luni si a vrut sa doarma langa mine . Tin minte ca sopteam asa la grupul de suport in alaptare la care mergeam , ” doarme cu noi in pat ” pentru ca da, era mai bau bau decat daca zicea o mama ca ofera un biberon de lapte praf seara pentru ca laptele ei nu e bun seara 😶. Acum la 1 an si o luna, tot cu noi doarme , tot la cerere alaptata si ne trezim cu zambetul pe buze si chef de joaca ( da, toti 3 ) , chiar daca noaptea a fost mai dificila.

  37. Stirbu Luiza

    Bebe alăptat pana la 9 luni și jumătate, acum papa formula. Ritualul nostru de nani e simplu: bebe pe pat, langa mami sau mai rar, tati, și paturica lui. De la naștere el adoarme doar dacă are paturica lui pe fata. Acum( 11 lunite) si-o ia singur și își cântă nani-nani 😀

  38. Diana

    Eu am inceput sa imi culc bebelusul pe burta. Initial, la o luna,doar pe zi si supravegheat. Apoi, cand am vazut ca isi intoarce singur capul, l am lasat si noaptea. A functionat si la colici, a avut somn legat si linistit.

  39. Dinu Florina Mădălina

    După fiecare baita, ii fac masaj, ii pun muzică si adoarme instantaneu.

  40. Ramona

    Ma simt si mai ciudata (decat ma simt in general 😅) citind comentariile. Baietelul meu a dormit la el in patut , in camera lui, din prima noapte acasa. Si a dormit sase ore fara nici o problema. Noaptea nu l-am trezit niciodata sa il hranesc sau sa schimbam scutecel, am facut asta doar daca a solicitat el. Baietelul meu a dormit si doarme singurel fara nici un fel de probleme. Cand se trezeste auzim imediat in babyphone si il luam din patut. Precizez ca auzim in babyphone practic orice miscare face…deci nu am fost asa iresponsabili cum pare, avand in vedere restul comentariilor. Iar privinta Pampers-ului , chiar am depasit si noi 12 ore si a fost totul in regula.

  41. candrea nadia

    Nu pot sa dau alt sfat decat cel de care scriai si tu la finalul articolului! Linistea in casa, armonia, pacea sufleteasca, dragostea si intelegerea dintre parinti si ceilalti membri ai familiei sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a bebelusului, dar si ulterior, a copilului si adolescentului! Un copil ingrijit, protejat si iubit doarme ca un ingeras! povestile de seara pot fi un remediu pentru un bebe agitat sau pur si simplu foarte energic, lapticul si apropierea mamei 😉

  42. Alina_N

    La inceput dormea pe burta noastra,a parintilor,dupa 4 luni am dormit cu ea in pat.Acum are 9 luni,se trezeste pentru titi de 2-3 ori/noapte,insa in perioada eruptiilor si a achizitiilor se trezeste si din ora in ora.

  43. Anda

    Eu nu i-am facut program, dar si-a facut el singur si e ca un ceas. Are 2 luni jumate. La 22 adoarme, pot sa il si pun jos ca nu se trezeste. Se trezeste noaptea sa manance, dar la aproximativ aceleasi ore. Il alaptez si doarme cu mine ( de cand am descoperit tehnica asta de a dormi imbratisati, sunt foarte odihnita). Adoarme pe mine de obicei, si eu ma intorc cu el cu tot pe o parte si gata.
    Nu stiu daca ajuta, dar ziua o petrecem in alta camera si dormitorul il aerisim bine in fiecare zi.

  44. Otilia

    Pffff….somnul la noi a fost si inca este o mare provocare. Pana pe la un an dormea pe timpul zilei doar in sistemul de purtare (zeci de km am facut cu ea in sistem). Noaptea dormea si doarme in continuare in pat cu mine. Se trezeste destul de des si cauta titi. Asa ca eu nu am metode speciale de adormit copiii…dar sper doar ca in timp va dormi mai mult pe timpul noptii si nu va mai adormi asa greu.

  45. Onu Laura

    Eu sunt una dintre mamicile norocoase, al carui bebelus a dormit foarte bine inca de la nastere. Nu mi-am cumparat patut dinainte de a naste, deoarece nici spatiu nu as fi avut pentru el (inca mai locuiam in chirie), dar mai mult pentru ca mi-am inchipuit ca trebuie sa fie mai practic sa dormim impreuna din ‘n’ motive. Am primit ulterior un patut cadou, deoarece multi prieteni nu au inteles de ce tinem noi neaparat sa dormim cu bebelusul in pat, vorba aia: “daca se invata”. Bineinteles ca nu l-am folosit niciodata decat ca spatiu de depozitare al jucariilor bebelusului. In prezent dormim toti si credeti-ma, avem o perioada in care chiar dormim si ne odihnim cu totii foarte bine. Alex isi stie rutina, si seara adoarme fie in bratele lui tati, fie cu capul pe pieptul meu (fiind proaspat intarcat deoarece asteptam bebe numarul 2). Acum ne gandim cum sa ne organizam astfel incat sa incapem toti 4. Musai o sa repetam aceeasi poveste, iar daca bebe 2 va fi unul la fel de linistit ca Alex, am putea spune ca suntem foarte norocosi.

  46. Alexandra

    Ca viitoare mamica, am incercat sa ma documentez cat mai mult pe tema dormitului si am decis ca vom dormi cu bebe in pat, macar pentru faptul ca n-o sa ne induram sa il lasam singur in patut, la cat a fost de dorit si asteptat.

    Asta, bineinteles, daca nu ne da iar cu teoriile in cap si practica n-o sa semene prea mult cu teoria, caz in care ne vom orienta sa ii fie lui bine.

  47. Alexandra

    Sunt proaspat taiata, abia de o zi ajunsa acasa cu bb 2, si au fost niste dureri groaznice de care nu am stiut de ele la prima cezariana. Dar vor trece sau au trecut deja…
    Cu bb1 nu ma “pregatisem” cu absolut nimic inainte de nastere: ce urmeaza dupa ceza, ce e alaptarea( avand sani mici nici prin cap nu credeam ca o sa alaptez)nici ca bb va dormi sau nu, unde si cum, etc. Asa ca din spital am fost curioasa sa vad daca in sanii mei e ceva( sanii nu-si modificasera forma, marime) vazand alte fete din salon, si….surpriza, a iesit un strop…suficient cat sa ma mobilizeze sa imi doresc asta. Si a asa am inceput alaptarea si a durat 1 an si 9 luni, timp in care am testat si dormitul in patut separat asta pana am decis sa nu ma mai chinui eu pe mine de trezit, alaptat, pus in patut si adormit( care pt. mine pareau doar minute). Asa ca a fost suficient o data sa o pun intre noi si sa simt cum s-a asternut asa o liniste sufleteasca care pana si pe chipul sotului am citit-o.
    Acum, la bb2, nu mi-a trecut prin cap sa nu pot alapta, lucru care a avut startul la maxim 2 ore dupa operatie( la primul bb nu am avut parte de acest lucru fiind in ATI) si nici macar nu am incercat sa o mai pun in patut singura dupa alaptat,asadar din prima noapte impreuna dormim linistite si fericite, iar acum acasa ni s-a alaturat si bb2 ( care de fapt are 4 ani si 6 luni). Niciodata nu am stiut numarul trezirilor noaptea pt alaptat, nici atunci cand au fost eruptile dentare sau am inceput serviciul. Sper ca acelasi curs lin sa il am si in cazul bb2.
    Legat de schimbarea scutecului, fara sa stiu de proprietatile Pampers, nici macar o data nu am incercat sa schimb bb noaptea, din considerentul ca nici mie nu mi-ar placea sa imi fie deranjat somnul. Asa ca, Pampers mi-a fost sprijin si nu am stiut ce e aia iritatia de scutec.

  48. Alexandra

    Inca din primele zile acasa i-am cantat bebelusului meu cantecelul “In padurea cu alune”.
    Chiar si azi la 1 an si putin, cand plange si nu se poate linisti, e suficient doar sa fredonez cantecelul asta si se linisteste ca prin minune si adoarme!
    E magic pentru noi!

  49. Cristina

    La primul ,acum 5 ani jumatate eram necoapta sa zic asa, si am ascultat sfaturile din jur. Nu il adormi cu tine , nu il tine prea mult in brate ca se invata. 😞 Timpul a trecut si rau imi pare. Dar acum la bebe 2, am schimbat categoric placa . Doarme cu mine clar, in brate il tin pana ma dor mainile si inca un pic 😜 . Bebe doi le are cu somnul , ca si mine de altfel. Cand mergem la somn bem lapticul , iar apoi la mami pe piept ne relaxam cam 5 minute(pe ceas masurate 🤣🤣🤣 Dupa care dam semne clare ca vrem sa dormim, il pun pe burtica si noapte buna. Se mai trezeste noaptea 2-3-4 ori cand cum are chef. Inca un pont ce la noi merge ,ii feonul pe tableta. Avem 1,1 luna si tot asa adormim . Si la mami ii place 😜😜 Te pup Blondino 😍

  50. Cezara

    Bifam si noi toate cele de mai sus: cosleeping, alaptare la cerere, somn haotic 🙂
    La noi functioneaza ca atunci cand e in somn mai putin profund sa il iau in brate. Imi simte mana pe el sau pe manuta lui si se linisteste.
    Ziua sistemul este cel mai eficient in a-l adormi, mai ales daca iesim la aer: aer rece + sistem ergonomic = somn usor!

  51. Caraman Mariuca

    Off, a fost asa greu la inceput, alaptat, pusee, colici and co.
    Am trecut peste ele. Nu am un program, o pun pa somnic cand imi da semne de oboseala.
    Ii masez usor obrajorii si o mangai pe nascu si frunte in timpul alaptarii, adoarme garantat. Si cand e exagerat de obosita ii cand Iepuras coconas, ii place ei mult.
    Avem 6 luni, inca mai lucram pa multe, dar nu o fortez si nici completare nu ii dau. Drept dovada refuza biberonul, suzeta si cand da de lapte praf il scuita( prima sapt a fost mixt, operatie cezariana de urgenta la cald etc.).
    Acum noaptea imi doarme de la 11 la 8, sau de la 10 la 6 dimineata. E un copil foarte atasat de mine, dar am invatat sa nu ma mai plang si sa il iau ca atare.
    P.s. doarme cu noi in pat, dimineata cu zambetele ei cand mami ii zice buna dimi e maxima
    Sotul doarme si nici tancul rusesc nu il trezeste.

  52. Andra Capatina

    Eu am avut noroc cu ambii copii, in privinta somnului. Din fericire i-am alaptat exclusiv(pe cea mica de 11 luni inca o alaptez) si, bineinteles, am fost si suntem parteneri “de nani”(cosleeping). Nu am incercat sa le creez o rutina, ci m-am adaptat eu nevoilor si cerintelor celor 2 pitici. Asa am considerat eu ca este mai bine pentru ei.

  53. Teodora Sanduleasa VÎLCEA

    Luca are 4 luni si dormim impreuna din primele zile.
    Ador sa imi stranga degetul in pumnii lui mici inainte sa adoarma ❤
    Dimineata, primul lucru pe care il vad e zambetul lui.
    Sa ne iubim copiii neconditionat si sa ne bucuram de inocența lor.

  54. Ioana

    La mine sunt salvatoare sistemele de purtare , dormitul afara si pastrarea unei temperaturi mai scazute in dormitor (18-19 grade).

    Asta cu hranitul bine inainte de culcare n-a mers niciodata, ba a mai si dat dureri de burta. Nici cu baia calda n-a mers, dar am observat ca doarme mult mai bine copilul daca reuseste sa se odihneasca ziua si sa nu fie suprastimulat.

  55. maria ene

    Toți trei au dormit cu mine in pat din prima zi in rest liniste si o melodie de leagan face minuni

  56. Ana

    Sconcsuletul meu, desi e fetita (asa o alint eu) are 1 an 3 luni. Pana la 4 luni se trezea la 3 ore. Si mi se parea ideal. Dormea in patutul ei lipit de patul meu. De la 4 luni….. S-a schimbat problema…. adica se trezea din ora in ora. Eu ma ridicam de fiecare data o alaptam si o adormeam. Am rezistat pana la 8 luni cand a inceput sa se trezeasca la 15 min. Atunci am luat-o in pat si treptat a inceput sa fie mai bine cu somnul iar eu nu mai tineam minte toate trezirile cum zici si tu. Ce am observat si eu este ca doarme mai bine dc nu ii fac program, dc nu o culc cand vreau eu. Au fost zile în care ziua a dormit 10 min si am incercat din rasputeri sa o culc. Rezultatul a fost o mama stresata si obosita. Acum in zilele cele mai bune doarme 2 ore la pranz, seara adoarme pe la 10:30, se scoala de 2 ori si se trezeste de tot la 9-9:30. Cand o vad ca ii e somn ii ofer san si inchid lumina si ne jucam pe intuneric (avem o luminita f slaba, deci nu e chiar bezna). Poate dura si o ora asta dar merita decat sa se trezeasca de n ori pe noapte. Nici eu nu schimb scutecul desi a stat si 14 ore (nu a patit nimic) si clar nu aprindem lumina pentru nimic. Acum ii place sa o mangai si chiar imi ia mana si ma pune sa o mangai pe față. In continuare dormim impreuna si o sa dureze mult si bine asta.

  57. Ana maria en

    Sconcsuletul meu, desi e fetita (asa o alint eu) are 1 an 3 luni. Pana la 4 luni se trezea la 3 ore. Si mi se parea ideal. Dormea in patutul ei lipit de patul meu. De la 4 luni….. S-a schimbat problema…. adica se trezea din ora in ora. Eu ma ridicam de fiecare data o alaptam si o adormeam. Am rezistat pana la 8 luni cand a inceput sa se trezeasca la 15 min. Atunci am luat-o in pat si treptat a inceput sa fie mai bine cu somnul iar eu nu mai tineam minte toate trezirile cum zici si tu. Ce am observat si eu este ca doarme mai bine dc nu ii fac program, dc nu o culc cand vreau eu. Au fost zile în care ziua a dormit 10 min si am incercat din rasputeri sa o culc. Rezultatul a fost o mama stresata si obosita. Acum in zilele cele mai bune doarme 2 ore la pranz, seara adoarme pe la 10:30, se scoala de 2 ori si se trezeste de tot la 9-9:30. Cand o vad ca ii e somn ii ofer san si inchid lumina si ne jucam pe intuneric (avem o luminita f slaba, deci nu e chiar bezna). Poate dura si o ora asta dar merita decat sa se trezeasca de n ori pe noapte. Nici eu nu schimb scutecul desi a stat si 14 ore (nu a patit nimic) si clar nu aprindem lumina pentru nimic. Acum ii place sa o mangai si chiar imi ia mana si ma pune sa o mangai pe față. In continuare dormim impreuna si o sa dureze mult si bine asta.

  58. Ele

    Multa dragoste, Asta e magia la noi 🙂 ma regăsesc complet în articol de parca l-aș fi scris eu: nu avem program desi asta e blamat de specialiștii în domeniu, doarme cu noi în pat de când ne-am deșteptat (pe la vreo luna jumate ‘), etc. Are însă nopți când adoarme profund pe la 10 cam o oră, apoi se trezeste si ne tine in priza până pe la 2, ti s-a întâmplat? Oare ce-i de făcut? Zâmbesc larg după ce am citit, mulțam Mirunici!

  59. Ioana Ciocan

    l-am tinut in brate pana adormea, cu spatucul lui lipit de burtica mea, iar aceasta “reteta” a facut minuni

  60. Larisa

    Hi,hi! In primele 3 luni nu am știut ce înseamnă somn…treziri și din 10 in 10 min…yey! Lucky me!
    Nici cu rutina, nici fara, nici in pat cu mine, nici in patut nu doarmea mai mult…ce-i drept puseul de creștere își spunea cuvântul. Creștea strumful meu ca Făt-Frumos (1700g/lună).
    De la 3 luni încolo, trezirile au inceput sa se mai distanțeze (nu mai mult de 3h maxim). După canini am inceput sa dorm 😀 ( doar 1-2 treziri pe noapte…lux), iar de la 2 ani și o luna (autointarcare) nu se mai trezeste deloc.
    Există speranță, dar depinde de fiecare bebe când e pregătit. Și da, liniștea și armonia in cuplu e esențială! (Strumful nu adoarme până nu avem ora de iubire toți 3)
    Acum ne pregătim de bebe 2 care urmează să apară la final de an sau început de an…cine știe?

  61. Diana

    Am o fetita de 4 luni si jumatate. Are nopti bune si nopti rele. Nu i-am facut vreun program, ci si-a facut singura. Adoarme in jur de 22.00-22.30 si, de obicei, doarme pana la 8. Prima parte a noptii in patutul ei, apoi cu mine. Pentru alaptat, are nopti cu 2 treziri si nopti cu 4-6. Inca ne adaptam. 🙂

  62. veronica

    in primul rand tati e obligat sa stinga lumini si sa faca 0 zgomote, chiar daca vrea sa mearga la toaleta…se abtine. in al doilea rand, cantec de leagan cand e agitat. de obicei ii place atat de mult, incat ma bate pe san daca ma opresc din cantat. si in ultimul rand, incerc sa imi controlez eu starile, si sa fiu zen total ca sa ii transmit si lui asta

  63. Pentru somnul celei mari, care are doi ani si trei luni tot ce trebuie sa fac e sa o tin in brate la orizontala si sa-i spun o poveste sau mai multe, in functie de cat de obosita e. Cu cea mica, care are o luna, tot ce fac e sa o tin la san pe balansoar pana adoarme. Iar daca da semne de colici in miez de noapte, sa-l trezesc pe sot sa o plimbe putin sa se linisteasca.

  64. Chisnenco Oana Mihaela

    inainte de culcare avem ritualul nostru de joaca in familie:jucam bordi bordi,ne jucam cu plusuri,tati citeste poveste de noapte buna,pupicei multi,rasete..Pot sa spun ca sunt norocoasa,cea mica doarme toata noaptea(in pat cu mine),avem un leagan in care o adorm(o legan,ii cant) si apoi o asez in pat.In camera avem o lampa de veghe care proiecteaza luminite colorate pe perete..

  65. Daniela Dragomir

    Eu ii cant fetitei si o mangai pana adoarme.Dureaza cam jumatate de ora pe putin,e cam obositor dar asta e.

  66. Adriana

    Faza cu armonia m a cam pus pe gânduri…De aia sa aibe puiul meu somnul așa greoi? Din cauza ca mami e foarte obosita și se mai ciondaneste cu tati? Glumesc…Bebele meu a dormit câteva luni în pătuț, mai exact 3 luni,după care am decis sa doarma cu noi,pentru ca cerea și mai cere laptic pe timpul nopții, și oricum dormea foarte puțin și greu în pătuț.
    Când vine timpul sa doarmă este cam greu, acum are un anișor,dar de când era nou născut am tot căutat metode de adormit,am așteptat regresia somnului,dar se pare ca la noi nu se aplica,în continuare îl adorm ba pe picioare,ba în brațe și nu doarme mult ca se trezește plângând (erupție dentara ) A venit la mare fix acest articol,o sa mai citesc pe aici,poate din toate comentariile găsesc și eu o soluție mai simpla de a mi adormit bebelul 🙂

  67. Torac Elena

    Noi avem pătuțul in camera cu noi. Și noi avem o luminița roșie pe care o ținem toată noaptea aprinsă că sa vedem cum se mișcă bebelina (doar 2 luni și jumătate). Când da semne de foame (își suge degetul) aprind veioza de sare (tot lumina roșie) și o alaptez. Îmi adoarme la san, iar când o pun in pat deschide ochii larg, dar am un secret- o jucărie care imita sunetul din burtica și alte sunete. Mai nou am comutat pe cantece de leagăn. Am primit-o cadou. Bebelina când aude sunetele incepe sa zâmbească și în max 10 min adoarme. Pe noapte are doar 2 treziri, iar dimineața o iau cu mine in pat și dormim buștean amândouă,că tati pleaca la serviciu.

  68. La fel si la mine! Cezariana, alaptat, co-sleeping… si ne e bine 🙂

  69. Cristina B.

    Am 3 copii si toti 3 au dormit si dorm foarte bine de seara pana dimineata, inca de cand erau bebelusi. Si la noi a fost cam ca la voi, cezariana, dormit impreuna, alaptat mult. Fetele isi doresc inca sa doarma cu noi, au 5 si 8 ani si astfel ca am hotarat o zi pe saptamana in care sa dormim pe rand cu cate una, asa ca asteapta cu nerabdare acea zi, iar bebe doarme cu noi.

  70. mihalache simona

    Fac parte din categoria mămicilor care nu au avut probleme cu bebelușii nici cu somnul, nici cu dureri de burta provocate de colici. De dormit și fetita și băiețelul au dormit în pătuțul care era lipit de patul nostru. Faptul ca au dormit aproape i-a facut sa aiba somnul linistit si in acelasi timp nici noi n-am dormit cu teama ca ne intoarcem pe ei.

  71. Liliana

    La bebe 2, care are fix 5 luni, mi se pare mult mai ușor decât la primul. Copilul adoarme garantat după baia de seară + alăptat.

    Uneori doarme în pătuțul lui, uneori doarme cu noi în pat. Depinde și de fratele lui mai mare: fac cu rândul la somn în patul părinților, că noi avem un pat mic și nu avem loc toți 4.

    Are perioade cu puseu, când vrea lapte non-stop și atunci prefer să stea cu mine în pat ca să îl pot alăpta comod. Pot să îl alăptez culcată și noaptea nu îl mai ridic pe umăr să eructeze.

    La mine e simplu că am “lumină de veghe” de pe stradă, așa că nu aprind lumina din dormitor.

    Copilului îi pun scutec pampers premium și rezistă toată noaptea, dacă nu se întâmplă nr. 2. 😊

  72. Ana - Maria Coca

    Noi seara, dupa baita, papam bine…si de obicei adormim papand..dar acum depinde de stare..uneori doarme 30 de minute..alte ori doarme si 5 ore..de schimbat, la inceput schimbam pampersul de fiecare data cand ne trezeam, dar pt ca nu ii place sa fie manevrat (parca il duci la taiere) avem pampers cu “senzor”…asadar..cand e plin il schimbam…cand nu..il mai lasam…pana la urmatoarea trezire..
    De dormit doarme in patutul sau..pana se trezeste prima data .. apoi direct in pat cu noi..sa prindem si noi cateva ore de somn.

  73. Varga Oana

    Noi am fost tare fericiti..am mâncat titi si încă mancam la 1an9luni si nu am simtit cum au iesit dintii, maselutele, caninii. Nici raceala nu ne-a dat de furcă doar o singura data după vacanta de la mare . Mai greu ma adaptez eu schimbărilor mai ales acum după ce m-am reîntors la munca si am vazut ca 2 zile a fost mai greu la strumf si a cerut titi, imi place ca recuperăm după masa si alintat titi, povestim cu ele😍😍. Somnul clar, cel mai dulce cu mama in pat si la fel as face daca ar fi sa o iau de la capăt…prefer sa il vad, sa il simt când respira, când se misca, doar e Fat – Frumosul mamei💞

  74. Deny

    In ultimul timp ritualul nostru de adormit include pe langa leganat in brate la mami si alaptat si ascultat melodiile broscutei cantatoare. Si somnul vine imediat 😉

  75. Milesan Alexandra

    Copiii mei sunt niste somnorosi. Fetita mea cea mare nu a fost alaptata….poveste lunga…prematura, mama a vrut, pitica n-a putut. Dar dormea de la 7 seara de pe la 4 luni. Tin minte ca ii dadeam lapte in somn pe la 11….mi se parea prea mult sa stea flaminda pina dimineata. Se trezea pe la 6 minca si mai dormeam impreuna.
    Piciul baietel are 1 an si o luna…doarme toata noaptea de cind am introdus a 3 -a masa de mincare. A fost alaptat pina la 10 luni si s-a autointarcat impotriva vointei mele…probabil n-a mai avut ce sa suga.Am dormit impreuna pina la 5 luni….si apoi s-a intimplat un declic si a dormit in patut fara suzeta, fara sa fac nimic. Bea apa, isi suge degetul si se culca. Cind era bebe mic -ziua il adormeam in scoica leganat….dormea max 30 min….crestea si mi-am dat seama ca trebe sa fac ceva, sa gasesc alt mijloc de adormit..
    si l-am pus in patut….care pana atunci fusese loc de depozitat lucruri…si a fost ca o magie. A adormit singur. Nu schimbam pampers noaptea deloc. Nici nu l-am ridicat pe umar niciodata….maninca culcat si cind era alaptat si acum…si adoarme. Daca il tin linga mine foarte greu adoarme….se foieste mult. In patut in maxim 5 minute doarme lemn. Mi-e dor de noptile noastre, desi incomode pentru mine uneori….au fost magice.

  76. Alexandra

    Tips and tricks? Greu de spus. Consider ca atata timp cat bebele simte iubire va avea un somn linistit.
    Piciu a dormit in patut de nuiele pana la 5 luni…cu trezirile nocturne normale. Apoi ne-am mutat, dar patul nostru era prea inalt si imi era greu sa ma dau jos noaptea si sa il iau sa il alaptez. Era incomod sa stau pe pat cu piciul in brate. Asa ca la nici o saptmana dupa ce ne-am mutat l-am pus pe piciu pe coltar in camera la el. O perioada ma duceam sa dorm cu el cand imi era somn. Apoi am achizitionat baby-phone (a must have din pinctul meu de vedere) si dormeam cu tati in dormitor pana il auzeam ca s-a trezit. Acum are 1.7 ani si doarme singur pe coltar pana la prima trezire cand merg la el si raman cu el. Faza ciudata si haioasa totodata e ca nu imi aduc aminte nicicum ora la care merg la el, desi am un ceas in drumul meu spre el :-)) . Mamele din jurul meu cred ca exagerez cand le spun asta….dar nu exagerez deloc :-). La inceput a fost greu dar se pare ca m-am adaptat destul de bine…si nimic nu se compara cu trezirile de dimineata cu degetele lui in ochii mei 🙂

  77. Iliescu Ramona

    Buna! Bebe are 1a4l și aproape in fiecare seara adormea cu lumina de veghe. De câteva zile i am stins lumina de veghe și adoarme aproape instant + stat lângă ea și ma prefac ca dorm si eu. Efect garantat ( asta dacă nu dau dințișorii /măselele) 🙈

  78. Tatiana

    Încă din spital a dormit cu mine în același pat, recunosc nu am fost pregătită pentru asta,el nu a vrut să se mai despartă de mine.Și de atunci suntem nedespărțiți,cum îmi place mie să spun, încă nu avem tăiat cordonul ombilical.În ce privește somnul nu avem un program prestabilit,îl văd când e obosit și atunci ne retragem in dormitor, pentru țițilit și somn, de cele mai multe ori e cu succes.Cât despre trezit,nu știu exact,sunt nopți când mă “caută” odată, mai spre dimineață și nopți când pierd șirul.

  79. Bilboc Felicia

    Ce drăguț este dimineața la ora 4 sa scrii comentarii și apeși pe ceva greșit, somnoroasă fiind iar ca răsplată trebuie să scriu din nou. 😂😂😂
    Noi nu avem un ritual anume, totul se întâmplă cum vrea bebe (9 săptămâni), doarme bebe, dormim și noi, ce e drept nu știu cum se întâmplă când doarme bebe, mami sa nu poată dormi, iar când bebe are chef de joaca până la 4 dimineața mai sa adorm in picioare 😂
    Nu doarme toată noaptea, nu am fost niciodată atât de norocoasă, cel mult a dormit 4 ore, iar scutecul la fel mai mult de 4 ore nu a stat fără să îl schimb, acum am văzut din comentarii că se poate și fără schimbat la fiecare alaptare. Urmează pusă în practică, poate așa dormim mai repede. Când doarme în pătuț, când patul nostru, deocamdată suntem la capitolul colici și doarme mai mult cu noi. Nu a dormit legănată până acum. Ii place sa o țin pe piept și de multe ori acolo adoarme, dar ea adora să doarmă la sân. Cel mai frumos sentiment și cea mai frumoasa imagine când îl văd pe bebe că papă. Apropo și noi avem o lampa de veghe care e aprinsă și ziua 😂😂😂.

  80. Pascu Nunveiler Andreea

    A dormit cu noi in pat din prima săptămână din care am.adus o acasa. Pana pe la 9 luni o ajutau mult masajele prin par sau pe spate, adormea in 30 de secunde, acum ii cant fel si fel de colinde ca tot e sezonul lor. Nici noi nu ii schimbam pampersul peste noapte: marca Pampers isi face bine treaba. Pentru somnul de pranz o scot la plimbare la aer pe teren usor accidentat – stiti si voi cum sunt unele trotuare in romania – cu pietris sau piatra cubica – si adoarme foarte repede.

  81. Maria

    La noi totul a devenit mai simplu cand am realizat ca nu e o tragedie daca il las sa doarma cu mine in pat si nu e nevoie sa-i schimb scutecul, mai ales ca el nu a facut niciodata no 2 noaptea. Avem nopti linistite cu putine exceptii, cand am fost salvati de ssc. La lampa de veghe am renuntat inainte de 1 an si e ok.

  82. Sanda Smith

    Consultanta al carei material a fost folosit pentru aceasta reclama si-a dat acordul in prealabil? Este prima data cand vad materialul unei consultante ibclc intr-o reclama la scutece, nici nu cred ca iblce ar fi de acord cu asa ceva.

  83. Masha T

    Mi-a pus Dumnezeu mana in cap cu un bebelus care doarme bine, fie noapte fie zi. Cu toate acestea, la inceput m-am flagelat singura, desi citisem toate teoriile eram absolut impartita intre a-l pune in patutul lui sau a dormi cu el. Dupa cateva saptamani de frustrare, din cauza faptului ca nu reuseam sa aleg o varianta si sa merg pe ea, intr-un mod natural am ajuns la co-sleeping si a fost absolut minunat. Nici noi nu avem ore fixe, in afara de ora de culcare, aici incercam pe la 20.30-21 sa ne retragem si sa ne linistim. Ora de trezire variaza foarte mult, dar stiu ca dupa 2 ore de stat treaz, invariabil, urmeaza un somnel dulce🙄. Iar pentru somnul de noapte Pampers a fost o mana cereasca, desi am folosit alte scutece pana la 6 luni, din intamplare a cumparat sotul Pampers o data, ei bine, a fost dragoste. Cand foloseam alte marci ni se intampla sa se trezeasca mult prea devreme pentru ca se uda pe body. Alaptat fiind la cerere in unele nopti papa muuuult, evident si pipi era pe masura, iar scutecele respective nu faceau fata. De cand cu pampers treaba asta nu a mai fost o problema, lucru pentru care sunt foarte recunoscatoare! 😁😁😁

  84. Andreea

    Bebelina de 4 saptamani. Inca invatam. Ne obisnuim unii cu altii. Masaj + baita + uscat si dardait + scutec + hainute curate, apoi laptic si atipit pe burtica lui mami, cu white noise si/ sau cantece de leagan sau muzica clasica pe fundal (depinde cat de mare e disperarea si de cat s-a zbatut la baita), lumina difuza si.. de obicei atipim noi inaintea ei. “Evadarea” nu ne prea reuseste; patutul are de cele mai multe ori “ghimpi” (nu prea nimerim nici timing-ul cu ciclurile astea circadiene). 😀 Asa ca am inceput sa o mai tin doar un pic de tot noaptea in pat si a doua zi ne trezim buimaci tot asa toti trei in pat, in gangureli de bebelus. Guilty as charged! Cat m-am ferit de co-sleeping de frica sa nu pateasca ceva in somn, nu ma lasa inima sa o tot izolez in patut dupa ce am tinut-o 37 de saptamani in burtica.

  85. Cellia

    N-am facut nimic special, doar ma felicit pentru alegerea de a-l lua cu noi in pat din prima seara 😊 nu am fost zombie nici macar o clipa. Nu stiu de cate ori se trezea noaptea, papa prin somn, eu mai mult dormeam in timpul asta. L-am alaptat pana acum la 3 ani, inca doarme cu noi si ne este foarte bine.

  86. Ioana

    Ce ma distreaza later edit-ul tau. Vazusem si eu postarea plina de ura si felul in care te-a vorbit pe la spate. Ba a si zis ca e dreptul ei sa te vorbeasca asa, fra ca tu sa ai drept la replica. Iar tu modifici articolul pentru ea? Finuta Miruna ca intotdeauna.

    Persoana mentionata e plina de dfrustrari, nu e cazul sa ne amintim cate iesiri a avut, nu stiu daca fata de tine. Sper ca nu te-ai enervat.

  87. Andra

    La primul bebe initial nu stiam ce noroc ne-a lovit pentru ca lega 5-6 ore de somn din primele saptamani de viata.A dormit pana la 8 luni in camera separata, in patut de bebelus, pana cand am decis ca mi-a ajuns patrularea pe timp de noapte pentru ca de la 6 luni cand au aparut primii dintisori incepuse sa se trezeasca mult prea des.Acum pe al doilea bebe l-am luat cu mine in pat de la 2 luni si dormim bine.Cand se trezeste, o spal la fundulet (de abia am scapat de un eritem fesier eroziv) indiferent de ce a produs in pampers, apoi papa si adorme la san.Cand e obosita si nu reuseste sa adorma usor ne ajuta hota(zgomot alb), purtatul in sistem si urcatul/coboratul scarilor.

  88. Niamtu Mariana

    Pe langa ce ai scris in articol ii zic si rugaciunile in fiecare seara cu voce tare pana adoarme,face3ani,si doarme cu mine si e inca alaptata,mai doarme si pe mine cateodata.

  89. CristinaM

    Seara: baita urmata de masaj- taticul este executant pt ambele, apoi lapticul… uneori adoarme, uneori il mai distram putin dupa care il asez la el in patut iar in 90% din cazuri adoarme singur… se trezeste daca il deranjeaza ceva, gen un mic ragait, dar il ridic, il masez, ma plimb prin camera cu el in brate si adoarme la loc… de pe la 3 luni jumate doarme toata noaptea, inainte se trezea de 2-3 ori… a fost un soc cand mi-am dat seama ca o noapte nu s-a trezit deloc; am facut destule prostii gen: aprins lumina ca sa manance, eu cu tasu ne puneam si la taclale la 3 dimineata, l-am trezit ca sa manance, la anumite ore, la recomandarea medicului de familie ( este hranit cu formula), l-am trezit ca sa-i schimbam pampersul- astea intra la categoria: NU face ca noi… ne-am tratat
    Ziua uneori adoarme in leagn si comparativ cu alte locuri, are somnul mai lung, in rest: in 30 de minute este fresh; co-sleeping la noi nu a functionat… era agitat, in schimb, vreo cateva saptamani dupa masa de dimineata, adormea la mine pe piept, chiar si cate 2 ore 🙂

  90. Monika M.

    Il masez usor pe spate si acest lucru il relaxeaza si adoarme mai repede.

  91. Adi L.

    II citesc povesti pana adoarme 🙂 Succesul este garantat! Multumim pentru concurs.
    Sarbatori fericite tuturor!

  92. Andreea Elena

    Ne jucam pana pica rupt de oboseala 😉 si nu are incotro decat nani!

  93. Marius Dragomir

    O alerg prin casa pana oboseste si apoi adoarme cand o pun in pat si o mangai usor.

  94. csibi emilia

    Nu avem ora fixa si nici o zi nu seamana cu următoarea!☺Mai nou isi ia păturică si ma cheamă în pat cand ii e somn evident la tzitzi!!!☺

  95. Simona Roca

    Bebelina mea va face în curand 11 luni. Din prima seara, inca de la spital, a dormit langa mine. Am facut cezariana si imi era foarte greu sa ma ridic din pat pentru a o alapta, asa ca m-am adaptat situatiei 😀
    Acasa a continuat sa doarma in pat cu mami. In primele doua-trei luni reuseam sa o adorm in patutul ei care era lipit de patul nostru iar la prima trezire o luam langa mine pentru a o alapta. Acum, la 11 luni doarme intre mami si tati: dupa ce se satura de țiți se intoarce cu spatele la mami si cu fata la tati de la care, de obicei, primeste un milion de pupici (exceptie facand momentele in care tati e in tura de noapte la serviciu 😀 ). Ne-am obisnuit atat de mult sa doarma cu noi si cred ca o sa ne fie greu atunci cand va dori sa doarma singurica 😀

  96. samziana constantinescu

    noi o leganam pe picioare si ai cant cantecele de nani

  97. alina dita

    nu avem o ora concreta ..dar cand vrea nani ma cheama si ma pune sa-i cant cantece si sa-i fac masaj

  98. anisia sucea

    ne jucam pana obosim…dar mai mult obosim noi, cei mari inaintea lui :))))

  99. madalin radoi

    lu bebe mic a place cand il pun pe pieptul meu si vorbesc cu el. Imediat adoarme

  100. dinca minodora

    inca alaptaez asa ca bucuria lu bebe cand e somn doarme cu titi in gura :)). Problema e daca incerc sa-l pun in patut ca imediat face ochia asa ca vreau sau nu..dorm si eu langa el

  101. elena iacovete

    avem 5 lunite dar deja avem un ursulet (cred ca e urs) cu care adoram sa ne culcam . Iar daca o mai scarpin un pic pe spate sforaie imediat

  102. ionescu maria

    nu pupacim mult , ne jucam prin pat si gata!! vine mos ene pe la gene

  103. Ibolya

    Bună seara am. Și eu o întrebare dece dorm după ce am avut febra 39.8 bine acuma a scăzut la 35.8 și nu știu dece dorm mult ce e de făcut

    • Bună seara, din păcate, nu vă pot oferi sfaturi medicale aici. Vă recomand să vă adresați unui medic. Sănătate.

  104. Andreea

    Buna. Și noi la fel adormim. Avem 6 luni. As dori sa știu daca atunci când nu ești acasă bebe adoame și cu altcineva și cum și de asemeni după înțărcare cum s-au desfășurat lucrurile?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 335 queries in 0.495 s