avantaje pastrat anglia intors romania miruna ioani

M-am mutat în Londra acum 5 ani pentru că nu mai reușeam să găsesc o plăcere în profesia mea de fotograf. Și asta din cauza condițiilor care ne caracterizează ca țară, putere de cumpărare mică, bugete mici, clienții care apreciază mai mult prețul cel mai mic și nu calitatea prestată sau eterna promisiune pentru acea vreme, “hai să facem acum așa, și îți mai dau proiecte mai încolo” sau “îți oferim expunere”. Abordări total greșite și din partea unui client, dar și a ta că profesionist, dacă acceptai.

5 ani mai târziu mi-am îndeplinit obiectivele dorite în domeniul meu, în special cel auto, să mă perfecționez  și să colaborez cu cele mai prestigioase mărci auto.

avantaje pastrat anglia intors romania miruna ioani

5 ani mai târziu am realizat că 80% din timpul petrecut în Anglia a fost legat de foarte multă muncă! Deși aveam prieteni de multe nationalități și petreceam timp impreună, ritmul de viată, distanțele, făceau ca intalnirele noastre să se întâmple greu sau rar.

Eu sunt un tip care se bucură mult de compania prietenilor și timpul petrecut cu aceștia, nu vreau să imi  petrec viața cu o singură preocupare,  aceea de a face bani.

Da, Anglia este la ani lumina distanță din foarte multe puncte de vedere, oamenii, tehnologie, abordări, respect, lucruri cu care te obișnuiești imediat, multe banale, te și întrebi: cum naiba nu se poate așa ceva și în România. O să fie posibil și la noi, dar peste niște generații, semne bune sunt.

avantaje pastrat anglia intors romania miruna ioani
În ultimii 2 ani, am început să vin mai des în România, pentru proiecte noi, dar și pentru o persoană specială. Venind mai des, am început să descopăr o altă abordare în gândirea multor oameni pe care am ajuns îi cunosc în acest timp, atât pe partea profesională cât și pe cea socială.

Ușor, ușor, am început să văd lucrurile cu alți ochi, să văd un potențial mai mare pentru mediul profesional în care activez și în care să-mi pot aduce contribuția având experiența acumulată în Anglia. Recunosc, cel mai  mult a contat și că iubita mea era în România.

În același timp, sunt norocos că am rămas în legătură cu o parte dintre clienții mei de acolo, care au ales să continuăm colaborarea. Chiar acest text a fost scris  în avion, spre un nou proiect la Londra.

Unele avantaje le-am păstrat, rezidență de exemplu și asigurarea medicală. Da, îmi plătesc taxele în Anglia și folosesc banii în România. E mai ușor să gestionezi o companie acolo, România la acest capitol o să ți se pară dintr-o epocă îndepărtată. Ca să nu mai vorbim de stabilitate fiscală, la noi este wild, wild west.

Acum, pot spune că mă bucur de și mai multe lucruri frumoase trăind în România. Nu cred că mi-am zis vreodată că voi pleca definitiv, îmi doream foarte mult să reușesc acolo în ce mi-am propus, și toate s-au întâmplat la timpul lor!


Pe Mihai Baloianu cel talentat îl puteți găsi și aici, împreună cu mai multe mașini frumoase.

avantaje pastrat anglia intors romania miruna ioani

Dacă mai știți oameni cu povești asemănătoare, care au plecat și s-au întors, aș aprecia să ne puneți în legătură. Mulțumesc.

Celelalte articole din seria ”De ce m-am întors în România”:

credit foto Mihai Baloianu