11 greșeli în limba română, pe care n-ai voie să le faci nici beat

greșeli limba română faci beat miruna ioani

Vedeți, și ale noastre greșeli sunt de mai multe feluri. Avem neatenție, avem grabă, avem o mână pe copil sau una în oală (niciodată pe volan!), avem scuze. Poliția gramaticii te iartă, nu te bagă la închisoare pentru orice hahat. Dar avem și chiul de la școală, biliard în locul orei de română, impresii că nu contează cum scriem, dacă ne facem înțeleși. N-o să mă refer la virgule, astea sunt deja niște finețuri pentru cunoscători. Însă vă dau un pont ca de început: virgulele nu se pun după intuiție, nici după intonație. Exemplu: Cine știe să scrie corect departe ajunge. 😉 Sunt lucruri care spun ceva despre tine fără să vrei, cam la fel de grav ca atunci când nu te speli pe dinți și îți miroase respirația.

Câteva exemple gramaticale, de cele stomatologice vă scutesc:

1. vre-o

Variantă corectă e vreo întotdeauna, fără excepție. Vre-o, vre-un nu există niciodată. Am văzut de curând scris vreounul -mă dor ochii și acum.

2. noștrii/voștrii

Niciodată nu se scrie așa, nu există excepție pe pământ, nici măcar prea multe beri drept scuză nu există. Noștri și voștri și punct.

3. mie dor de tine

Varianta corectă e să cauți pe cineva care să nu se prindă. Că nu se scrie niciodată așa.

4. vroiam

Repetați după mine: Voiam să scriu corect și inventam cuvinte. De exemplu, verbul ”a vroi”.

5. Dac-ai știi

Varianta corectă e Dac-ai ști. (cu D mare, de la Direcția 5. Care l-a cântat și scris la fel de bine!) Verbul a ști e la infinitiv, forma cu un i. Când aveți dubii despre infinitivul ăsta, înlocuiți cu un verb mai evident, de exemplu: dac-ai mânca.

6. poți fii

Varianta corectă: Pot / poţi / poate / putem / puteţi / pot fi. Întotdeauna un singur i, bată-l Dumnezo!

7. să fi, să nu fi

Varianta corectă e să fii și să nu fii, întotdeauna cu 2 i când e cu ”să” (conjunctiv prezent). Tu să fii deștept, tu să nu fii altfel. (Când e sub forma de ”să fi fost” e diferit, e un conjunctiv perfect. Să fi fost atenți la profa de română, acum nu ne mai făceam de minune.)

8. să aibe

Asta mi se pare țărănia întruchipată, deși eu am aflat rușinos de târziu că se spune corect ”să miroasă” și nu ”să miroase”. O fi treabă de pe la Sibiu, habar n-am, dar nu mi-am revenit din șoc vreo 3 zile. Deci varianta corectă: să aibă.

9. să deie

Acum c-am tastat asta, mă tem c-o să-mi cadă degetele de la loc.

10. nu fă, nu zi

Variante corecte: nu face, nu zice, fiindcă negația se formează cu infinitivul. Când aveți dubii, faceți proba: nu mânca, nu spăla, nu spune prostii.

 

10+1. s-o trec și pe aia cu copiii?

O trec, deși e culmea culmilor tristeților în lumea literelor, probabil. Căscați urechile.

Și nu, astea de mai sus nu sunt valabile doar pentru cei care lucrează în domeniul literar. Limba română nu e numai pentru poeți și ziariști, e și pentru medici, pentru pictori, pentru tineri și pentru bătrâni, pentru bogați și săraci, pentru toată lumea: în fața limbii române suntem la fel de jmecheri. Cu jm mare, vorba unui prieten blond. 🙂

sursa foto: Shutterstock

Articolul anterior

În Ardeal, Moș Nicolae vine mai devreme

Articolul următor

Poze de la petrecerea blogului de 10 ani

135 Comentarii

  1. OMG! Să deie? Serios? Pe mine cel mai recent m-au șocat următoarele perle scrise de un cadru didactic: ”umpic” și ”vă voi oferii”. 🙁

    7+
    • Alta Miruna

      “Umpic” este echivalentul lui “k sa” :))

      7+
      • Sa deie se poate sa fie si ceva regionalism… stie cineva ceva?

        6+
        • ECARULAN

          Strabunica mea folosea ‘sa deie Dumnezeu’, eu una l-am incadrat la arhaisme/regionalisme. Dar nu am realizat pana acum ca e atat de popular in zilele noastre’.

          6+
        • Raluca

          Bunicii mei care locuiesc langa Cluj il folosesc chiar des “Mere sa deie de mancare la gaini” 😂

          3+
        • morbo

          E regionalism si e dragut. Ca si sa aibe. Atat timp cat stii ca e regionalism si nu-l folosesti in situatii in care lumea nu e in on the joke. In fine, poti sa-l folosesti si atunci, cand nu-ti pasa de ce cred respectivii. Totul e sa stii ca e vorba de alta varianta a limbii. Nu gresita, doar alta. Aici as baga si decat in loc de doar, pt colegii sudisti, dar cu aceleasi precizari. Pt ca daca esti oltean (mai de la tara) si vrei sa se vada, power to you, vorba aia.

          8+
          • DocV

            Regionalism fonetic.Daca esti “mai de la tara” indiferent de zona din care provii ti se va parea “dragut” !

            2+
          • Gabine

            Orice, dar nu „decât”. Și acum am coșmaruri cu … Mircea Geoană explicând la TV, că cineva avea decât un costum. Au trecut ani, după ani, după ani, de atunci și eu nu mai uit. Și ce părere bună avusesem despre Mircea Geoană!

            1+
        • Calin

          Eu il stiu de regionalism:
          https://www.youtube.com/watch?v=O_ZCT40ajMY

          Chiar daca in limba literara se scrie intr-un anumit fel, unele expresii/cuvinte “se vorbesc” in alt fel. 🙂

          1+
          • Meșterca Augustin

            Eu am auzit la TV și nu numai, folosindu-se destul de frecvent,de persoane cu pretenții – nu de bunicuțe de la țară – cuvântul ,,datorită” în loc de ,,din cauza”,pentru un lucru negativ. Ex: ,,Datorită lui Vasilescu mi-am pierdut slujba”. Alte greșeli mai grozave întâlnești pe rețelele de socializare,cum ar fi facebook,care sună cam așa:î-ți,ve-ți,ave-ți,s-ăl,frunușic-o, dute,carăte,am bătuto, lăsato etc,etc…

            0
    • Zita

      Chiar nu imi explic de unde a aparut “umpic”, il vad aproape zilnic pe fb…o sa fie in curand la categoria”succesuri”, il auzi atat de des ca ajungi sa te gandesti inainte sa il folosesti.

      4+
    • Sabina

      Vaaaai !

      1+
  2. Elena

    Foarte tare articolul. Clar mai sunt oameni care gresesc. Eu cunosc pe cineva, mai destept asa fata de mine, daca zici ceva gresit d.p.d.v gramatical imediat te corecteaza; devenise stresant si deranjant la un moment dat . Nu mai zic ca in mediul in care am lucrat majoritatea faceau greseli gramaticale mai tot timpul. Dar ce sa-i faci, asta-i Romania noastra!

    2+
    • Ei, una e sa le observi, alta e sa te dai destept. Ca mine in acest articol 🙄

      3+
    • eugen

      Gramatica invatata de mine in ani 60 -70 a fost definitorie , aveam concursuri in clasa pe tema gramaticala , dirigintele meu , profesor de limba romana ( 4-8 ) Dl. Emil Dumbravescu . ne-a implementat dorinta de a ne exprima corect si a nu gresi din punct de vedere gramatical . Putini din clasa faceau greseli gramaticale ,eream chiar performanti . Acum dupa atatia ani au aparut si modificari in gramatica , dar ce se intampla mai des ,sunt greseli de redactare , ca multi vor sa spuna multe in timp scurt si nu se mai corecteaza . Am gresit si eu din viteza , m-a deranjat ca persoana m-a corectat ( corect ) dar de baza a luat doar greseala gramaticala dar nu mesajul care erea foarte clar .Cred ca trebuie sa fim mai toleranti cand vedem greseli gramaticale si sa fim axati pe continut si pe mesaj

      1+
      • Alina

        Sper sa nu va deranjeze si asta
        “Eream” =ERAM

        6+
        • Gabine

          Și nu e singura greșeală! Parcă ar traduce din altă limbă!Gramatica a fost … definitorie! Concursuri pe tema gramaticală! Profesorul ne-a implementat (sclifoseală!) etc. Domnule Emil Dumbrăvescu, cum le-ați dat notă de trecere? Și de ce nu i-ați învățat ce înseamnă rușinea, modestia, bunul simț?

          3+
      • Gabine

        În nici un caz! Să nu fim toleranți cu românii care maltratează limba română!

        2+
      • Ruxi

        Pana la urma,domnule Eugen ,scriem corect gramatical sau nu ?
        Vi se pare corecta forma ,,eream” si ,,erea ” a verbului ,, a fi ” ?

        3+
      • Mariana

        Ani 60-70 sau anii? Eream sau eram?

        1+
  3. Gabriela

    Pentru punctul 7 profesoara de limba română ne-a învățat o poezie:”tu să vii și să scrii tot ce știi se scrie cu doi de i!”.

    PS Acum, se va lega cineva de faptul că am scris “doi de i” 😉

    12+
  4. Andreea-Carmen Radu

    Mai e și aia cu merită sau “se merită” 🙂

    4+
  5. mihaela

    Si eu incerc sa folosesc limba literara. Pe mine ma zgarie auditiv verbul impersonal “a trebui”, mai ales cand este folosit la conjunctiv- sa trebuieasca, am tot intalnit. Ma enerveaza si nefolosirea lui “pe care”. Dar faza cu virgula nu am inteles-o. In exemplul dat, nu trebuie virgula pusa, nu este subordonata in fata regentei?

    3+
    • In care exemplu? Nu se pune virgula acolo, fiindca e propozitie subiectiva, cred ca asa ii zice, adica tine loc de subiect. Si nu se pune virula intre S si P.

      1+
  6. Cricket

    La virgule ma cam incurc, recunosc. Treaba cu “copii” ma enerveaza la culme, cu lipsa articolului buclucas. Mai sunt si suitele din cauza/ datorita si decat/ doar pe care multa lume le incurca. Ah si insasi/ insusi si amandurora in loc de amandorura.

    2+
  7. Nr. 5 eu nu l-am stiut 🙁

    0
    • Nu stiai de Directia 5?! 😜

      0
      • Nuuuu stiaaam! Imi simt constiinta incarcata pentru ca eu cam judec oamenii in functie de cum scriu gramatical, asa ca tot ce pot sa sper este ca n-am scris niciodata ‘dac-ai stii’ sau altele de acelasi fel. :)))

        Eu am avut un tip cu care faceam sport si care-mi scria mesaje pe whatsapp in ziua antrenamentului in care imi spunea ce muschi “v-om” lucra in sedinta din acea zi :)))))

        2+
  8. Ana

    Recent am gasit anuntul acesta intr-un lift:
    “datorita unor probleme de sanatate nu voi mai fi administratorul blocului”.
    Folosirea “datorita” cand este de fapt “din cauza” ma zgarie pe creier. Intalnesc foarte des genul asta de exprimare!

    2+
  9. Dar eu am văzut și “î-ți” scris exact așa, cu cratimă. 😀

    0
  10. Să aibe :)))) o folosesc atât de mulți că va fi acceptată de Academie în curând, fac pariu.

    1+
    • Nu cred, mai. Faci misto?

      0
      • Valeriu

        Nu face nici un misto. De exemplu acum 50 de ani corect era ghiata sau mucigai dar acum nu prea mai sunt. Limba este un organism viu si in timp sufera adaptari si modificari in functie de utilizarea generala si de ce le trece prin cap celor de la academie. Culmea este ca aceste expresii “incorecte” trecute la arhaisme si regionalisme sunt mai apropiate de limba latina sau italiana decat formele “corecte”.

        2+
    • Evelina G.

      “Sa aibe” mai e cum mai e deși forma e , evident, greșita. Însă eu m-am certat o vara întreaga cu unu pe fb care susținea ca forma corecta e..”sa AIVE”😮. Ca dacă verbul e “a avea” cu v , de ce nu s-ar zice sa aiVe..hai, poftim de mai ziceți ceva!😂

      3+
  11. maddy

    la punctul 8 am ras “Asta mi se pare țărănia întruchipată”. ai dreptate :))
    sunt dezamagita cand cand constat ca oameni normali din viata reala nu stiu sa scrie corect (pe facebook). nu ii pot corecta ca e nepoliticos dar ii privesc altfel. :-\ intr`un final le dau unfriend si o las moarta.

    4+
    • Mi se pare că e dovadă de aroganță dacă ajungi să dai unfriend pentru asta. Ok, e nașpa să nu scrii corect, sunt de acord, dar eu cred că nu putem să judecăm oamenii după un astfel de criteriu.

      2+
      • Ei, am vazut scapari si pe la case mai mari, oameni cu diplome si carti scrise, care au dat-o de gard.

        1+
      • maddy

        asa o fi, dar nu vreau sa le vad postarile agramate in feed.

        3+
      • morbo

        De ce nu? Poate nu vrei sa fii prieten pe fb cu cineva care nu stie sa scrie corect. E un motiv la fel de bun ca oricare altul.

        4+
      • Augustin

        Mie mi se pare o lipsă de respect față de limba română când folosești cuvinte din alte limbi străine (preponderent engleză că,deh, așa e “cool”!?),când,de fapt,ai corespondent pentru acel cuvințel și în dulcea noastră limbă românească. Întreb și eu: chiar nu se poate fără englezisme; chiar așa de săracă e limba română că nu putem găsi un înlocuitor pentru ,,unfriend”,spre exemplu?!? Nu pare și chestia asta ca un fel de aroganță,vizavi de propria noastră limbă?!?🤔

        0
  12. Super.
    Mie-mim place maxim ,,ca si,, bagat peste tot. Nu conteaza ca merge ca nuca-n perete, bagam ,,ca si,, chipurile ca sa se evite o cacofonie. Prefer o cacofonie cinstita in loc de maretul si omniprezentul ,,ca si,,. Culmea e ca personajele care folosesc des, se dau mari cunoscatori de gramatica limbii romane 🙂

    4+
  13. Andreea Constantin

    “ca”/”decat”
    Eu sunt mai bun ca tine – gresit.
    “Decat” se foloseste in comparatie si “ca” in egalitate.

    2+
  14. Iuliana

    Ce e cel mai trist pentru mine, e ca ajung eu sa nu mai stiu sa scriu corect. Citesc foarte des grupurile de mamici si la cate greseli sunt, deja ma incurc si eu singura, ca de fapt multe chestii le stiam asa din obisnuita si acum stau sa le gasesc logica sa nu gresesc :)))

    1+
    • Cunosc si acest aspect. Nu vrei sa stii de cate ori am cautat pe google chestii pe care alte dati le stiam si la betie. Doar ca sa fiu sigura.

      8+
      • Andra

        Si eu si nu inteleg ce mi se intampla.Cred ca scriu prea putin in romana pentru ca in engleza (scriam zeci de emailuri la job) nu am astfel de scapari desi e limba straina.

        0
    • morbo

      Diferenta dintre mame si mamici e ca primele stiu sa scrie si nu se tem de vaccinuri 🙂 pe bune, cuvantul mamici e deja compromis total. Cand spui mamici, deja te gandesti la ACEL tip de mame.

      7+
      • maddy

        ioai, da 🙂 la inceputuri am fost inclusa intr`un grup “mamici si burtici” si am rezistat 2 zile. era genul de grup care te prostea in loc sa te lumineze.

        5+
  15. Alina

    La nr. 4, oamenii combină 2 verbe și le iese un cămilo-struț. “A vrea” este “vream”, nu “vroiam”. Iar “a voi” este “voiam”. 😅 Grammar nazi. :))

    3+
  16. Luna

    Dar de “dupa” in loc de “de pe”, nu spuneti nimic? “Am luat dupa olx un covor”…
    “De cat timp e copilul”…cum e? Aaa, cati ani are adica…
    Si “am decat doua bluze” (doar)..

    2+
  17. Paula Mihaela Oancea

    Cat vom fi si vom trai, “nostri”, “vostri” cu un “i”…ca sa o citez de d-na invatatoare, desi nu stiu daca e citatul ei personal. Si nici acum dupa un sfert de secol nu l-am uitat

    4+
  18. Raluca Comsa

    Pun pariu ca n-ai auzit varianta “sa aive”. :))) Apoi “sa ieie, sa beie, sa steie”. Si ma enerveaza ceva la culme: “o fi facută”, ” o fi vopsită”, “o fi mancată”, etc in loc de o fi facut, o fi vopsit, o fi mancat. Varianta asta cu ă la urma se foloseste mult in zona de unde se trag parintii sotului meu. Mooooorrrrr cand aud.

    0
    • Elena

      Ce zona? 🙂

      0
      • Evelina G.

        Pai de exemplu la mine la țara se vorbea așa! Județul Călărași la 60 km de Bucuresti! Si se mai zicea si cevasilea in loc de ceva, si aicisha si acolosha in loc de aici si acolo! Auzeam des in conversații :” Pai o fi făcută ea cevashilea acolosha”:))) Doamne!!

        0
  19. Elena

    Pe mine ma deranjeaza deoparte/ de-o parte si demult/ de mult. Parca din ce in ce mai multa lume nu mai stie sa le scrie corect in functie de context.

    0
    • Si intruna sau intr-una. Pe asta am gasit-o si eu scrisa gresit intr-un articol mai vechi. Ma intreb daca nu o fi observat-o cineva😩

      0
  20. Oana

    😂😂😂, aia cu noștri e cea mai tare. E cu doi “i” că sunt mulți😜😜😜

    0
  21. IULIA

    Eu devin confuza la ‘odata’ si ‘o data’. In scoala am invatat ca se scrie separat in expresiile ‘o data ce’, ‘o data cu’. Intre timp am vazut scris si legat si separat. Cum e corect?

    0
  22. Alta Miruna

    “Frumoas-o”:))

    0
  23. Cristina

    Să deie, să ieie, să beie… ( aici leșin mereu)
    Dar de asta ce zici? : mai mi-aduci o bere?
    🙈🐕💨

    0
  24. Adrian

    Aia cu “miroase” e din Ardeal. Bunica punea întotdeauna “miroase” la cârnați. 🙂

    1+
  25. Bianca

    Dar despre “sa ști” nu scrii? Așa de des l-am întâlnit ..

    0
  26. Diana Z

    Areți și apropiu…să nu uităm nici de ele.😁

    0
    • Areeeeeți!!!! 😱😱😱

      0
      • Ce este „areți”?
        Din trecutul viitorului meu soț sibian citare: „speriu”, „întârziu”. Prezentul sună corect acum, noroc cu munteanca din mine 😀
        În plus, tot de la Sibiu: „să ploaie”. Bonus, la Sibiu și la Timișoara, sunt probleme mari cu conjugarea lui „a ieși”, exemplu „totul iasă bine”, arrrrrrgggghhhhhh”

        0
        • morbo

          sunt regionalisme! la fel ca ora doi, nu ora doua. stim ca romana oficiala e cu ploua, iese, sperie etc., dar asta tine de identitatea noastra si nu e corect sa vina cineva sa ne schimbe felul de a vorbi. vorbim si cu vint in loc de venit si cu mere in loc de merge. si cu o in loc de a. si cu piert in loc de pierdut. punct.

          1+
        • Augustin

          Nu prea se leagă…!?

          0
        • Augustin

          Cred că e vorba de ,, arăți”, pronunțat de țața Leana care vinde ,,roși” în piață!?😀

          0
  27. Gabriela F

    Mă eu nu știu când am prostit….că vorba aia îs fosta olimpică la romana…dar cred că mi se trage din perioada messenger…că fac niste greșeli…a fost o perioada când am fost neatentă…și acum nu îmi mai iese mereu corect… Rusine mie!!!

    2+
  28. Dya

    Să aibe, să miroase și altele ca ele, nu sunt originare din zona Sibiului. Eu sunt din Sibiu și cei născuți aici nu le folosesc. În schimb, persoanele pe care le-am auzit vorbind așa sunt din Vâlcea și lucrează în Sibiu. De aici vine reputația Sibiului, pentru că e plin de oameni din Vâlcea.

    0
  29. Ahhh, “frumoas-o”, dar bine le zici tu acolo! 😀

    1+
  30. Deiu

    Daca iti doresti sa te distrezi putin iti recomand piesa taxi – ca si 🙂 auditie placuta 😉

    1+
  31. Ionescu Diana

    Nu cred ca lista inceputa de tine are sfarsit
    De fapt si nu defapt
    De asemenea si nu deasemenea
    Si ce ma roade personal de ceva vreme: verbul a impacta nu exista in limba romana. Doar substantivul impact.

    1+
    • morbo

      exista. pt ca lumea il foloseste si stie la ce se refera. la un moment dat nici verbul a se referi nu exista in limba romana, ca exemplu. nici cuvantul exemplu. dex-ul e dictionar explicativ. adica explica ce gaseste in vorbirea uzuala, nu stabileste. daca un cuvant folosit si inteles nu e in dex, inseamna ca deocamdata dex-ul nu tine pasul cu prezentul.

      1+
    • ba nu, domnule !

      Bonjur, madam, mersi !

      0
  32. Irina

    Cred ca la 10. “nu fă”, “nu zi” simt durerea, imperativul in loc de infinitiv. Dar sunt inradacinate atat de adanc in limba vorbita… sau poate o fi mai mult prin Moldova/Iasi valabil? :-/

    0
  33. Gabriela H

    Păianjen sau păianjăn? L-am auzit azi pe soț cu a doua varianta și era sa leșin. :)) Din aceeași categorie: rasol sau răsol?

    0
  34. Alexandra

    Dar nimeni, chiar nimeni, nu a auzit versiunea “beea” in loc de “bea”?. Ex: “Copilul meu beea foarte mult lapte pe timpul noptii.” Wtf ??!

    0
  35. Iuli

    Aia cu să fi – se exemplifică ușor diferența, pentru că e mai bine să fi futut decât să fii futut.

    6+
  36. mihaela

    Eu stiam ca imerativul negativ pentru verbul “a fi” se scrie cu un singur “i”; asa am invatat in scoala. Si asa am mai gasit si pe alte site-uri care semnaleaza greseli gramaticale:

    http://www.gandul.info/magazin/testul-zilei-cum-se-scrie-corect-nu-fi-suparat-sau-nu-fii-suparat-si-de-ce-11891478

    0
    • Augustin

      Se scrie cu doi de ,,i” când spui ,, să nu fii”,iar când nu folosești ,, să” ,se scrie cu un ,,i”(adică,nu fi).

      0
  37. Greselile sunt des intalnite in scriere si se pot corecta. Insa „sa deie” se vorbeste in zone specifice. Asa s-a vorbit de cand Adam-Babadam si s-a transmis din tata in fiu. Nu putem corecta o ditai zona unde si profesorii din scoli vorbesc asa. Dar pot fi educati sa scrie in limba Romana. Vorba-i..altceva. 🙂

    0
  38. Mada

    Pe mine ma zgaria pe creier ora doi din Sibiu.

    0
    • Luke

      Serios?! Da’ “dăcât”, “gen” și alte monstruozități pe unde te zgârie?
      Ora nr. 1, nr. 2, nr. 3, nr. 4…etc.
      Ora una, două (după unii doo), treia, patra… Acu’ te mai zgârie ceva?!

      0
  39. Laurentiu

    Cat de tare! Este chiar amuzant sa citesti un articol in care
    sunt comise, chiar de catre autor, cateva greseli gramaticale de neiertat, pornind de la virgula din titlu si pana la gafele de la pct.5 (paranteze dupa punct, punct pus in loc de virgula). Banuiesc ca unele blonde raman… tot blonde! :))

    1+
  40. Dan

    Intraţi voi pe YouTube, Cat Music Live chat, şi trageţi cu ochiu’ la ce scriu piticii zilelor noastre. R.I.P, gramatica limbii romane.

    0
  41. Augustin

    Eu cred că în această frază ,, Varianta corectă e Dac-ai ști. (cu D mare, de la Direcția 5. Care l-a cântat și scris la fel de bine!)”, enunțată de autor (autoare) sau strecurat și alte greșeli!? Spre exemplu,eu consider că și după ,,5″ era mai potrivit să pună virgulă decât punct, pentru că astfel se observă o întrerupere forțată a frazei!?🤔

    0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 291 queries in 1.093 s