Rețetă de pâine fără frământare, care poate fi și aluat de pizza

paine fara framantare miruna ioani

Fiindcă m-a luat microbul ăsta cu gătitul (să vedem și cât mă ține, dar sunt un elev ambițios!), am invitat-o astăzi pe Gina Bradea, cea care scrie pe poftă-bună.com, să ne inspire cu o rețetă de pâine fără frământare, care poate fi și aluat de pizza. Atenție, conține zahăr, deci nu e pentru ăștia dintre dumneavoastră mai catolici decât Papa. Ci pentru păcătoșii mâncători de înghețată, ca mine.


Gătitul acasă nu trebuie să fie o corvoadă sau ceva super plin de fițe și fonfleuri, clar. În maximum 1 oră, eu vă pot pregăti o masă delicioasă pentru 4-5 persoane. Și în timpul ăsta vă spun și bancuri, că am un ditamai repertoriul. Sau povești, că și de-astea am tolba plină.
Să vedem cum gătim ceva bun tare, fără să avem înalte studii culinare și nici masivă experiență. Și nici nu vom sta ore-n șir în bucătărie, manichiura va fi intactă și nici mizerie nu facem ca să fie nevoie de zugrăveală musai după așa experiență.
Booon. V-am captat atenția?

Hai să vă sperii puțin:

Facem pâine de casă, pizza și gogoși. Greu: Deloc.

Facem un aluat fără frământare și din el facem pâine, gogoși și pizza. Da, din același aluat pe care-l facem în fix 10 minute. Cu ochii pe ceas.

Ce ingrediente sunt necesare:
-1 kg făină albă
-700 ml apă ușor călduță
-6 g drojdie uscată (sau 10 g drojdie proaspătă)
-2 lingurițe sare
-1 linguriță zahăr
-50 ml ulei de măsline

Facem aluatul cu 1 kg de făină, să fie totul rotund, ușor de calculat.
Cum procedăm mai departe? E foaaarte complicat, mai ceva decât o operație pe cord deschis 😛
Se pune făină într-un castron, să fie ceva de 4-5 l, nu foarte mic. Se adaugă drojdia uscată și zahărul și se amestecă. Apoi se pun uleiul, sarea și apa și se amestecă totul cu o lingură de lemn sau cu mâna.
Dacă folosiți drojdie proaspătă, aceasta se dizolvă separat intr-o ceașcă împreună cu zahărul și puțină apă, apoi se adaugă peste făina.Apoi vin apa, sarea și uleiul.
Atât. Așa cum am spus, în 10 minute e totul gata, trebuie doar ca ingredientele să fie bine amestecate, nimic altceva.
Acum, se acoperă vasul cu folie alimentară și merge la frigider. Se lasă până a doua zi sau poate sta la rece și 4-5 zile, fără probleme.
A doua zi, se scoate vasul cu aluat pe masă și se lasă la temperatura camerei minim 1 oră, ideal 2 ore.

Pâine:

Se modelează o pâine lunguiață sau rotundă, pe masa presărată cu făină. Aluatul e moale. Se așază pe o bucată de hârtie de copt, suficient de mare ca să căptușească vasul în care se va coace pâinea.
Se lasă pe masă să dospească încă 1 oră. Se încinge cuptorul la 220 de grade. Aveți nevoie de un vas cu capac. Se bagă vasul în cuptor, să se încingă, apoi se scoate cu mare grijă. Acum, se pune pâinea, cu tot cu harte, se pune capacul și se bagă în cuptor.
Se lasă 30 de minute la 220 de grade, apoi se reduce focul la 180 de grade și se scoate capacul, pentru ca pâinea să se rumenească frumos. Este gata după 20-30 de minute. Se scoate și se lasă pe un grătar la răcit.
Imediat se unge cu o pensulă cu apă călduță, pe toate părțile. Coaja va fi fină, nu tare beton 🙂

Pizza:

Se rup bucăți de aluat, se întind cu mâna în tavă și deasupra se pune ce doriți: sos (suc de roșii, sare, piper, busuioc, oregano, ulei de măsline) și ton, măsline, ardei, roșii, brânzeturi, porumb etc….Aici vă ajut eu cu sugestii dacă vreți. Pe pizza se aruncă tot ce e în frigider. Iese bun 🙂

Gogoși:

Întindeți pe masa presărată cu făină o foaie groasă cam de 2 cm. Tăiați cu o cană sau un pahar. Lăsați pe masă să crească totul cam 20 min, apoi le prăjiți în ulei încins. Pe amble părți, la foc potrivit spre mic. Adică 160 de grade dacă aveți plită electrică.
Se pudrează cu zahăr vanilat.

Turte la tigaie fără ulei:

Se rup bucăți de aluat și se fac turte plate, mari cât tigaia. Se lasă pe masă cam 20 min să crească. Se coc pe ambele partic în tigaia fără ulei, la foc mic. Se pune turta pe tigaia încinsă, se pune un capac și se lasă 5-10 minute, la foc minim. Se verifică și se întoarce când e aurie. Nu se mai pune capacul acum.
Dacă aveți nelămuriri la toate aceste rețete, am totul video sau mă puteți întreba și vă mai ajut cu drag.

Nu aveți chef azi de făcut pâinici, nu-i bai. Le faceți mâine 🙂
Cam atât, simplu, bun, rapid. Și ca să fie distracția completă, lăsați și pe bebe să-și bage mânuțele. Ce bunătăți vor ieși!
Vă pup tare,
Gina Bradea

paine fara framantare miruna ioani

Pe Gina o găsiți pe pofta-buna.com.

Articolul anterior

Tu ești persoana mea preferată din lume și de pe pământ

Articolul următor

Dacă toată lumea e obosită, e normal să fii și tu? Despre rolul fierului în organism (p)

24 Comentarii

  1. Valeriu

    Greu: Deloc. Foarte greu: Exact! :))

  2. Nicu

    Din reteta de turte la tigaie fara ulei se poate trece foarte simplu la o reteta de pizza la tigaie.
    Dupa ce s-a întors, pe cealaltă parte, se pune sosul si ingredientele alese, se reduce focul si se acoperă cu un capac, sa pastram caldura in interior, ca un mini cuptor.
    Daca nu avem rabdare sa asteptam prea mult, se poate face si o reteta in care putem pune deasupra doar cheeeeese 🙂
    O brânza puturoasa, pentru fani 🙂 Sau curiosi, sau curajosi. Sau chiar toate la un loc.

    • Omg, ce pofta mi-ai facut de dimineata… pare-mi-se ca te pricepi. Facem o rubrica permanenta, și băieții gătesc? :))

      • Nicu

        Eu sunt unul dintre băieții care gătesc tot timpul .
        La mine rubrica ar suna ” Si fetele gătesc” :)))
        Da, am câteva rețete in tolbă , in cazul meu e inspirația de moment.
        Oricum, cel mai important e sa nu iti fie frica sa încerci, sa greșești, oricâtă rezistență la nou, la schimbare am avea, ca oameni.

    • E minunata pizza la tigaie, iar aluatul aceste este perfect. Eu recomand o branza mucegaita, gen gorgonzola combinata cu mozzarella si ceva cascaval sau branza afumata. E geniala combinatia. 🙂

  3. Elena

    Buna. Nu pare grea reteta, mie nu prea imi place ca trebuie sa amestec cu mana, cu lingura consider ca nu e atat de bine precum cu mana. L am vazut pe sotul tau aseara la protv in stire despre cazul regretatei Stela Popescu. Pacat ca nu si a dat nimeni seama ca avea o problema. Si am descoperit ca galusca mea a facut boala gura-picior-mana care e contagioasa, deci clar numai vin marti😢😢. Sa fie ea sanatoasa. Week end frumos. Te pup!

    • Aauuuuuuuleu, asta vă mai trebuia! Lasă că vă păstrăm o felie de tort. Și ne vedem cu următoarea ocazie. Sănătate rapidă.

  4. cristina

    Pare foarte simplu. Poate ma aventurez si eu…

  5. Amy

    Gresit! Pe pizza nu se arunca tot ce gasim in frigider, pentru ca aia nu mai e pizza, ci shaorma. Asa s-au invatat romanii, sa fie cu de toate, dom’le, altfel n-are gust si nu le place! Adevarata pizza e cea simpla, in Italia, la mama ei, pizza e cat se poate de simpla. Si crede-ma ca e delicioasa doar cu mirodenii, sos si mozzarella. 🙂

    • Nu e deloc gresit 🙂 Eu locuiesc in Italia, intro zona cu familii vechi, in afara orasului. Aici se mai gateste acasa, se mai pastreaza traditiile. Pizza, la fel ca si pastele, se fac cu orice. Italienii au un adevarat cult pentru paste si pizza, pot vorbi ore-ntregi despre asta. Iar vecinele si prietenele mele italience m-au invatat multe. Trebuie doar sa stii sa le combini in asa fel incat rezultatul sa fie gustos. Aluatul e foarte subtire, iar stratul de ingrediente de deasupra nu e de 2 degete. Si in Italia gasesti pizza proasta in multe locuri. Trebuie sa stii unde sa mergi pentru o pizza cu adevarat buna. Eu am acea reteta napoletana atat de vestita, cu dospire lenta, facuta cu maia naturala….Si am cuptor cu lemne-n curte, fac pizza pe vatra, adevarata. E mai complicata reteta. Acest aluat e unul simplu si bun, nimic pretentios 🙂

      • Amy

        Nicaieri in Italia n-am auzit de pizza cum se face la noi….pizza cu cabanos si cu tot felul de prostii inventate de romani, sa fim seriosi!

        • Nicu

          Asa spun si eu, italienii ăștia nu au pizza cu cabanos!
          Se numeste “Pizza alla salsiccia” la ei 🙂

          Fiecare influență locală e o dovadă de acceptare si integrare a unei rețete importate. Daca tradiționali sunt cârnații cabanos, micii, cârnații de Pleșcoi, afumăturile, șunca de nu-știu-care, zacusca și alte cele, oricât de neinspirate (poate) ni s-ar părea nouă, cât timp va fi cerere, va fi și ofertă.
          McDonald’s au lansat la un moment dat McMici in Romania, KitKat au in Japonia napolitane cu ceai verde matcha, Fanta cu aroma de struguri- tot la noi.
          Totul tine de alegerea fiecaruia si de respectarea alegerii celuilalt, prostie sau nu.
          Eu, daca nu suport culoarea aurie, o las acolo unde e, sa o imbrățișeze alții, nu sa o fac in fel și chip, doar pentru ca am oroare de ea si mi se pare kitch.
          E doar un exemplu. Okay, inspirat din trăiri si cu personaje reale 🙂

          Hai să lăsăm “pițele” (na, am adaptat intenționat la maxim cuvântul plaiului mioritic) așa cum sunt, așa cum știm fiecare să ne bucurăm de ele, cu sau fără varietăți de cârnați.

  6. Nicu

    Moda cu “de toate”, in ceea ce priveste pizza, e atat de implementata la noi pentru ca, mai demult, cand nu erau pizzerii la fiecare 2-3 strazi, ci mai degraba 2-3 in tot orasul, accentul se punea tocmai pe cele cu de toate ( Quattro Stagioni, Quattro Formaggi, Capriciosa, etc). Oricat de pretentios ar fi clientul, vreo 2-3 ingrediente tot gaseste sa-i fie pe plac dintre cele propuse. Restaurantele vor juca intotdeauna “la sigur” (mai mult sau mai putin) cand vine vorba de a propune ceva nou . De asta majoritatea au un pic de cărniță, branza/ cașcaval, sos de roșii, ciuperci, porumb , pentru inceput. O mare parte de oameni, dupa o experiență agreabilă, preferă la rândul lor sa meargă pe varianta sigură, de cele mai multe ori.
    E reticența la schimbare, despre care spuneam in mesajul de mai sus.
    Apoi exista categoria a doua, cei care cu greu vor comanda acelaşi lucru de 2 ori, categorie in care ma regăsesc si eu. E drept că, vegetarian fiind, când e vorba de pizza, e eterna alegere (in locurile fara un meniu prea vast) intre Vegetariana si Quattro Formaggi 🙂

    • Niciodată nu comanzi același lucru de 2 ori?! Omg, eu dacă știu că-mi place ceva, halesc până mă satur. Merg la sigur, n-am chef de experimente pe stomacul meu.

      p.s. Eu știam că pizza era mâncarea săracilor inițial, că aruncau toate resturile de mâncare pe aluatul de pâine rămas și băgau totul la cuptor…

      • Nicu

        Pai, daca e vorba de pizza, dupa cum spuneam, optiunile imi sunt limitate, de cele mai multe ori.
        In rest, cand mananc mancare care nu e gatita de catre mine, incerc sa descopar lucruri noi, arome noi, incerc sa invat (daca e ceva de invatat) din fiecare noua experienta culinara. De asta caut si incerc lucruri noi, pentru propria inspiratie.
        Am o curiozitate la care limitele sunt foarte cuprinzatoare 🙂

      • Exact asta este: mancarea saracului, la fel si pastele. Se fac cu orice. Intro pizzerie italiana gasesti zeci de sortimente de pizza. La fel sunt doar retetele celebre, recunoscute gen Margherita, etc..In rest gasesti tot felul de combinatii. In Italia nu este pizza cu cabanos, pentru ca italienii nu au cabanos, asta e-n Romania, clar. Italienii au pizza cu crenvursti din aia mizerabili, cu cartofi prajiti, cu tot felul de minuni mai mult sau mai putin grozave. Sa nu exageram, sa nu picam in extrema cealalta, nu are rost. E bine sa vedem partea buna peste tot. De multe ori am mancat in Romania pizza mult mai buna decat cea din Italia. Repet: trebuie sa stii unde gasesti pizza buna, in unele locuri e horror pur si simplu. Am fost in restaurante italiene care serveau pizza congelata. Da, din aceea care e prin supermarket. Si nu restaurante ieftine sau marginase. Vad ce cumpara italienii: majoritatea au carucioarele pline de semipreparate congelate, inclusiv pizza congelata.

  7. N-am frământat niciodată un aluat de pâine sau de pizza, n-am făcut vreodată cozonac, doar pasca fără aluat după o rețeta de pe Facebook de-a Laurei Sava. Am sa încerc rețeta voastră pentru ca m-ați făcut curioasa. Mulțumesc. 🤗

  8. Cu mine n-ai nicio sansa la reteta asta, eu de cand am descoperit crock potul nu mai gatesc altceva decat lucruri care se fac in crock pot!

  9. Eu de ceva timp imi doream sa imi fac painea acasa, asa ca mi-am cumparat un aparat de facut paine. Nu stiu daca nu fac ceva cum trebuie, dar dupa o zi se intareste atat de tare incat nici nu pot sa o mananc. O sa incerc reteta asta, sper sa imi iasa!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 173 queries in 0.421 s