Dragi producători de lapte praf, nu mai încercați să ne convingeți că formula e la fel de bună ca laptele matern

dragi producatori lapte praf miruna ioani

Mereu mai apare câte un articol în presă și pe Facebook;

Studiu de ultimă oră: Laptele praf pentru bebeluși le protejează sistemul imunitar ca laptele matern

{Sursa: http://www.firstcoastnews.com/news/study-breakthrough-infant-formula-protects-immune-system-like-breast-milk/343573688}

Putem spune că se încheie dezbaterea “alăptatul este cel mai bun”? Oamenii de știință dezvoltă prima formulă de lapte praf cu bacterii umane.

  • Zaharurile găsite în mod natural în laptele matern pot fi, de asemenea, puse în formulă pentru bebeluși
  • Copiii hrăniți cu formulă au avut imunitate similară cu cea a nou-născuților alăptați
  • Oamenii de știință au descoperit că a fost mult mai puțin probabil ca aceștia să dezvolte eczeme
  • Experții credeau anterior că zaharurile – cunoscute ca MGOs (oxid de magneziu) – nu au avut nici un rol

Sursa: dailymail

Ați ajuns la concluzia asta după ”cercetări proprii”…

[1, 2] că ați descoperit o modalitate de a pune în formula voastră bacteriile bune găsite în laptele matern. Apoi continuați să afirmați că, din cercetările dvs., ați descoperit că bebelușii hrăniți cu lapte praf au avut răspunsuri imune “asemănătoare” cu cele ale sugarilor alăptați și că laptele dv praf ar putea ajuta copiii să lupte împotriva infecțiilor la fel ca laptele uman! Ce minciuni gogonate răspândiți la proaspetele mame …

Cât de interesant este faptul că “studiul” dvs. a fost realizat de către oamenii de știință din propria voastră COMPANIE PRODUCĂTOARE DE LAPTE PRAF! Cum acest “studiu” a trecut vreodată de un comitet de bioetică este dincolo de înțelegere. Femeile sunt inteligente, dar, din păcate, nu suntem imuni la modalitățile eficiente de publicitate modernă. Va încerca oare compania dvs. să continue să-și îmbunătățească rețeta? Desigur! Cu toate acestea, afirmarea faptului că bebelușii care vă beau laptele praf au avut “un răspuns imun similar cu cel al sugarilor alăptați” NU este susținut de studiul dvs., iar defectele din cercetarea dvs. sunt foarte evidente.

Ați adăugat un singur tip de oligozaharid a laptelui uman (HMO) la formula dumneavoastră. Un oligozaharid este un carbohidrat indigestibil care acționează ca prebiotice. Ele sunt o parte crucială a sistemului nostru digestiv. Din ce în ce mai multe cercetări continuă să se oprească asupra importanței sănătății intestinale în ceea ce privește bunăstarea noastră, nu numai sănătatea fizică, ci și sănătatea mintală. Suntem mai mult bacterii decât om sau, ca oameni, suntem în esență doar o grămadă de bacterii. Este vorba de materialul din care suntem făcuți literalmente. Să ignorăm importanța activității prebiotice și probiotice în cadrul sistemelor noastre ar fi să ignorăm ceea ce se constituie de fapt cea mai mare parte din noi. Susțineți că ați adăugat unul dintre aceste tipuri de oligozaharide, dar ceea ce nu menționați este că ați creat o versiune sintetică a unuia dintre cele o sută de  oligozaharide diferite care se găsesc oricum în orice moment în laptele uman.

Nu numai că avem cel puțin 100 de tipuri diferite (doar 100 au fost descoperite până acum [3]) din aceste oligozaharide în laptele matern, dar ele sunt ÎN CONTINUĂ SCHIMBARE pentru a satisface nevoile copiilor alăptați. Într-un studiu [4], în laptele femeilor de la care s-au luat eșantioane au fost între 23 și 130 de tipuri de oligozaharide. Laptele matern este un țesut viu, în schimbare și adaptare permanentă, similar cu sângele. Nu poate fi copiat, deoarece se schimbă în funcție de necesitățile copilului. Formula dvs. nu este asemănătoare cu laptele matern și adăugarea unui tip de formă sintetică a oligozaharidului nu o face “similară” cu laptele de mamă. Deloc. Nici nu “protejează” sistemul imunitar la sugari.

Criteriile dvs. pentru selecția laptelui sunt eronate și cel puțin înșelătoare. Ați selectat lapte de la femeile ai căror copii au fost hrăniți cu lapte praf și ai căror copii au fost alăptați, totuși “copiii alăptați” ar fi putut fi hrăniți cu o anumită cantitate de lapte praf împreună cu laptele matern și ar rământ clasificați tot ca alăptați. Și da … pentru aceia dintre voi care sunteți familiarizați cu acest tip de înșelătorie, în principiu, înseamnă că bebelușii despre care ați afirmat că au fost “alăptați” au putut fi hrăniți cu lapte praf la un moment dat (sau în fiecare zi!) Și încă ar fi clasificați ca “alăptați” pentru că laptele praf era sub o anumită cantitate!!!! Citez din studiul dumneavoastră:

“Următoarele criterii au fost aplicate pentru a determina dacă eșantioanele pot fi colectate: de la înscrierea pe parcursul perioadei de studiu, sugarii hrăniți cu lapte praf nu primesc mai mult de 240 ml de alimentație alternativă (lapte matern sau altă formulă decât formula lor de studiu atribuită sau mai mult de 2 mese la sân, pe săptămână. Copiilor alăptați nu li s-au administrat mai mult de 240 ml de lapte praf sau lapte de la donator / săptămână. Timp de 48 de ore înainte de colectarea eșantioanelor, sugarii hrăniți cu lapte praf nu trebuiau să consume altceva decât formula de studiu atribuită, iar sugarii alăptați nu aveau să consume nici o formulă sau lapte donator “.

Aceasta nu este o definiție a unui copil alăptat. Acesta este un copil care ar fi putut consuma până la 240ml de lapte praf pe săptămână! Inclusiv în prima săptămână din viața lor. Nu puteți compara copiii care primesc suplimente de lapte praf cu copiii care sunt hrăniți doar cu acesta. De ce? Deoarece orice lapte praf care este dat unui copil schimbă complet mucoasa intestinală. Scriu despre acest lucru AICI și există un articol excelent care arată în detaliu despre mitul “doar o sticlă de lapte praf” aici. Laptele de mamă nu este un elixir magic care vindecă intestinele bebelușilor hrăniți artificial, printr-o singură atingere și stropind cu praf de zâne peste ele. Acțiunea laptelui matern este dependentă de doză, astfel încât alăptarea trebuie să fie exclusivă, ca să putem compara copiii și să facem un studiu serios pe acest subiect. Ce ați făcut voi a fost să comparați copii care au fost hrăniți exclusiv cu formulă cu bebeluși hrăniți cu cel mult 240 ml de lapte praf. Ceea ce ați făcut este greșit, incorect și cel puțin discutabil din punct de vedere etic.

Afirmațiile dvs. conform cărora laptele praf protejează sistemul imunitar al copiilor la fel ca laptele matern nu sunt cercetate și ignoră complet compoziția laptelui matern și de ce este atât de unică. Laptele de mamă are proprietăți antimicrobiene, antibacteriene, antifungice. Are bacterii și enzime bune și se schimbă în permanență pentru a satisface nevoile copilului. Indiferent dacă are vârsta de trei luni sau trei ani. Laptele praf nu se schimbă niciodată. NICIODATĂ. Adăugarea unui oligozaharid sintetic la rețeta dvs. nu schimbă acest lucru, iar afirmațiile dvs. că este ca laptele matern sunt ridicole. Investiția de milioane de dolari în aceste studii ar putea ajuta la viitoarele dvs. vânzări … dar mă îndoiesc că va convinge vreo altă generație de femei că laptele praf este la fel de bun ca laptele matern, când știm, de fapt, că pur și simplu nu este.

-Meg Nagle, IBCLC

(Scrisoare tradusă de aici, cu permisiunea autoarei)

Referințe:

  1. http://jn.nutrition.org/content/early/2016/10/26/jn.116.236919.full.pdf+html
  2. http://www.nutritionnews.abbott/healthy-moms-babies/breakthroughs-in-infant-nutrition.html
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3406618/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18626202

Pentru acele mame care și-au dorit să alăpteze, dar nu au reușit, să știți că intenția mea nu e să arăt pe nimeni cu degetul în afară de ce zice Meg în scrisoarea de mai sus. Pentru o altă perspectivă, poftiți de citiți asta: Dragă mamă care n-ai putut alăpta.

Articolul anterior

Mesaj de la celebrul pediatru pro alăptare, Jack Newman, pentru parlamentarii români

Articolul următor

Troleibuzul albastru. O poveste despre autism  

21 Comentarii

  1. Eu m-am suparat pe asistentele din maternitate ca, dupa calculele ecografice, bebelusul meu a fost considerat prematur si pentru asta am plecat de acolo cu recomandarea “calduroasa” de a-i administra lp pentru prematuri. Bineinteles ca am aruncat lista (care cuprindea si ceai de colici) si mi-am vazut de treaba mea. Adica, cum l-ar fi ajutat un praf sa recupereze mai bine decat laptele meu?
    Si, ce sa mai vezi, un afis reclama la un lp pe care scria ca “cel mai bun lapte pt bebelusi este lm”.

    • da, este multă reclamă mascată, dar aceste recomandări că li se pare lor că bebelușul e prematur (deși e evident că tu ești departe de a fi uriașul din pădure) și că laptele praf îl ajută cel mai sigur e oribil!!!

  2. Damiana

    Eu pot sa zic din experienta personala – cand l-am nascut pe Horia, acum 8ani si 9luni, habar n-aveam ce trebuie sa fac, n-a venit nimeni sa-mi spuna in spital: “desteapto, daca ti s-au intarit sanii si tot iti curg, pune copilul sa suga!”. Mi-l aduceau plin ochi de lp si ma miram (deh, aveam 30 de ani, dar tot mica si toanta eram) ce copil cuminte am, cum doarme el neintors si nu zice nimic. Pana cand am ajuns acasa si am facut furia laptelui si nu mai zic…Plus ca la primul puseu am ajuns singura la concluzia ca nu se satura copilul si am bagat lp…(ti-am zis, toanta!)
    La Sofia, dupa 4ani si 9 luni, cu totul si cu totul alta poveste – am citit, stiam ce am de facut, m-am certat cu doctorita de la neonato sa-mi aduca copila (cezariana din cauza de HTA la amandoi) si n-a pus guritza pe lp. Si da, peste 12 zile face 4 ani si tot mai vine seara la tzitzi sa bea lapte, ca cica e mai bun decat ala din frigider pe care-l bea dimineata cu miere 🙂
    Ce vreau eu sa zic? Companiile producatoare profita la maxim de nestiinta sau de nepasarea celor din spitale si de faptul ca majoritatea parintilor merg pe sfaturile medicilor si ale asistentelor (eu am fost una din mamele care acum aproape 9ani am ascultat ce mi s-a spus si am facut intocmai) si acolo unde vad ca se poate, in special in sistem, pluseaza si ei. E strict parerea mea si sper din tot sufletul sa se schimbe ceva.
    Ne pregatim de gradi si cica sa ma duc sa ia o gurita de lapte bun, asa ca fug! 🙂

    • Dă-i acolo lapte bun, că-i cel mai bun! 🙂
      Eu cred că mamele sunt tot mai informate și pe asta ne bazăm. Din păcate, cadrele medicale mai au multe de învățat. Nu toate, evident, dar mai e mult până departe.

  3. dorina siminel

    Va spun din experienta mea de medic:nu renuntati,la indicatia diferitelor persoane ,sa luptati pentru fiecare picatura de lapte care vine din san!!!!Inseamna ca EXISTA!!!!Si poate sa produca !!!E vital ptr.bebelus!Productia vine dupa cerere,deci tineti pruncul la san ,cat mai mult, ptr. stimularea productiei!Nu exista lapte praf care sa poata concura cu laptele matern.(SI PUNCT)
    Am avut paciente care au iesit din maternitate cu formula de lapte ,pe motiv ca nu aveau destul si bebelusul nu se satura!!!!Dar din san tasnea firav picatura cea mai scumpa din lume!Am convins cu greu cateva din ele,sa renunte la formula si sa stea cu bebelusul la san cat mai mult , ptr stimulare!Si minunea s-a produs in cateva zile!!!!Cu telefoane multe , cu vizita la domiciliu sa vad daca e bine mufat,etc, etc.Daca exista speranta,nu renunta ,mamica de bebelus!

    • Doamne, câte semne de exclamare :))) știu și eu pe câte ai convins, felicitări! Ești și tu o luptătoare și mereu la curent cu ce e nou. DOar deh, citești blogurile care trebuie 😉

  4. OK, eu nu inteleg de ce te agiti asa sa combati ineptii din surse ca nustiucemedia.com si dailymail? 😃 e ca si cum ai incerca sa aduci contraargumente stiintifice articolelor din Libertatea

  5. Zita

    Asa e, laptele matern e cel mai bun. Din pacate nu e panaceu si nici laptele praf Antihristul. Imi pare rau cand vad opinii extreme ce complexeaza mamele care nu alapteaza, eu personal am mancat Raraul daca stie cineva ce lapte era asta acum mai bine de 40 de ani, ca pt Humana trebuia sa ai pile la farmacie. Si cunosc cativa oameni sanatosi care nu au gustat lapte matern.

  6. dia

    Consultanți de lactație trebuie in spitale… pentru educarea mamei.. deși și aici unde sunt destui tot nu fac fata mereu presiunii laptelui praf…

  7. Si eu sunt de parere ca laptele matern este mult mai sanatos, cunosc pe cineva care are un copil de 4 luni si numai san i-a dat pana acum, nici vorba de formula.

  8. Filantropia, acum nici 10 ani, aveau calendare, retete, pixuri, ceas cu Nestle. Am iesit din spital cu reteta si de lapte praf, ce daca aveam prea mult lapte, sa il iau in casa, sa fie. Am si facut asta pentru ca eu ascult de medici, si acum ascult dar nu de orisicine 😀 .
    Apoi m-am obisnuit sa citesc articole pe jama, cdc,ncbi, si apoi dupa scandalurile de spagi din america am ramas la oxford jurnals, bmj. Am inteles repede de ce sunt f.putine studii pe lucrurile naturale si gratis.

  9. Da, ma, e asa perfect laptele asta praf ca unele spitale mari din Europa isi fac banci de lapte matern pentru prematuri. Nu or fi avand bani, saracii, pentru lapte praf!
    Sau alte femei care nu au voie efectiv sa alapteze din cauze medicale (chimio si radioterapie) cauta disperate donatori ca sa aiba si copiii lor ceva anticorpi naturali. Si se chinuie sa le dea lapte donat si dupa inceperea diversificarii ca sa previna constipatia. Banuiesc ca inca nu au auzit de laptele praf minune.
    Agrhhhh!
    Nu e laptele praf Antihristul. Clar nu. Salveaza vieti si isi face treaba cand e nevoie. Dar nu ar trebui sa fie normalitatea. Si nici nu ar trebui sa fim despuiate de posibilitatea de a lua noi decizia asta.

  10. Esti minunata! Stii asta, da? 😉

  11. Raluca Nabarjoiu

    Eu cred ca niciodata, dar niciodata laptele praf nu va egala laptele matern. Nu are cum si punct. Al meu baiat, acum in varsta de 6 ani, in primele zile cand am venit cu el de la spital acasa, a mancat lapte praf, (nu stiu daca din cauza asta la un moment dat s-a constipat, a facut putin sange in caca, ceea ce mi-a provocat o frica cumplita, dublata de depresia ca nu am fost in stare sa il alaptez in spital) cu toate ca sanii mei indicau altceva. Dar, cum lactatia s- a instalat mai tarziu (pe motiv de cezariana) si cum bebelusul deja apucase sa manance lp din biberon, parea ca nu mai e nimic de facut in aceasta privinta decat sa continuam asa. Nu puteam sa ignor rezerva naturala de laptic, sau sa iau nu stiu ce medicamente ptr. a disparea laptele, fapt ptr. care efectiv m-am muls 7 luni si jumatate si i-am oferit , din biberon ce-i drept, fara picatura de lp , cel mai bun laptic de la mine ( bineinteles ca nu pot uita durerea , chinul de a ma mulge de multe ori atat in timpul zilei cat si in timpul noptii), dar nimic nu a echivalat cu dorinta de a- i oferi bebelusului ce e mai bun, iar copilului i-a mers atat de bine…( fara vreo problema de sanatate). De la 6 luni am inceput diversificarea, lapticul matern nu lipsea din meniu, insa dupa aprox. 8 luni cantitatea a inceput sa scada, iar intr-un final, din nefericire nu am mai avut lapte. De-abia atunci, am inceput sa ii administrez lp, cu regretul de acum ca la acel moment nu am mai reusit sa prelungesc perioada in care i-am oferit copilasului laptele meu. As face lucrul asta de o suta de ori, daca n-ar fi posibila alaptarea, pentru ca eu cunosc persoane care in mod constient (din motive estetice) isi priveaza copilul de lm, ceea ce mi se pare de neacceptat.Iar sacrificiul in binele copilului este inaltator si vindecator.

    • Admir foarte mult mamele care au dat lapte matern din biberon, e o muncă pe care nu și-o poate imagina nimeni… Felicitări și să-ți trăiască băiatul!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 167 queries in 0.394 s